Seedorf: "Qatar heeft grote progressie gemaakt. Ook op gebied van mensenrechten"

In zijn column in het NRC laat oud-voetballer Clarence Seedorf weten dat hij vindt dat we met iets meer nuance naar Qatar en de omstandigheden daar moeten kijken. Hij vindt ook dat we in de spiegel moeten kijken in Europa en tenslotte wenst hij ons een geweldig voetbalfeest in Qatar toe!

"Qatar heeft de afgelopen jaren op vele vlakken grote progressie gemaakt. Ook op het gebied van mensenrechten en de veiligheid van arbeidsmigranten. De Qatarezen doen hun best om het ook de supporters van over de hele wereld naar hun zin te maken", zo schrijft Seedorf in zijn column.

"Zoals ik al eerder aangaf is het makkelijker om van afstand kritiek op anderen te hebben dan jezelf in de spiegel aan te kijken. Als je verandering nastreeft, moet je deel uitmaken van de beweging. Qatar is verre van perfect, zoals de meeste landen in de wereld", aldus de 87-voudig international.'

Seedorf vindt dat we niet zomaar naar Qatar moeten wijzen als het hier ook niet overal goed gaat. "Maar het land boekt progressie, en dat is beter dan stagnatie – dat laatste leidt vaak ook nog eens tot achteruitgang, zoals in Europa op dit moment gebeurt met discriminatie van vluchtelingen."

De oud-Ajacied wil optimisme uitstralen met zijn column, want na een vervelende tijd zijn we toe aan een voetbalfeestje. "Opbouwende kritiek, daar heeft Qatar wat aan. In een wereld waarin nog volop oorlog wordt gevoerd, vele miljoenen mensen op de vlucht zijn en waar nu al een paar jaar tegen een virus wordt gevochten, is het WK voetbal aan het eind van dit jaar een welkome afleiding. Een vreugdevol en succesvol toernooi kunnen we straks allemaal goed gebruiken."

Seedorf: "Qatar heeft grote progressie gemaakt. Ook op gebied van mensenrechten" (WikiCommons/Kirill Venediktov)
Seedorf: "Qatar heeft grote progressie gemaakt. Ook op gebied van mensenrechten" (WikiCommons/Kirill Venediktov)