FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 december 2021

Verstappen en Hassan sporters van het jaar

Max Verstappen en Sifan Hassan zijn op NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Vanwege corona ging deze verkiezing vorig jaar niet door en telden nu de prestaties uit 2020 en 2021.

Verstappen werd wereldkampioen Formule 1. Hij kreeg de voorkeur boven olympisch kampioenen Harrie Lavreysen en Niek Kimmann. Verstappen was niet aanwezig en de prijs werd in ontvangst genomen door vader Jos: "Max is onderweg naar vakantie, welverdiend. Hij was wel moe, het was een zwaar jaar. Na het behalen van de wereldtitel kwamen er toch heel veel emoties los. Ook afgelopen week, hij moest nog heel veel doen. Hij is blij dat hij nu op vakantie is. Hij heeft het nu echt nodig", aldus Verstappen senior.

Hassan werd olympisch kampioen op de 5.000 en 10.000 meter en won ook nog eens brons op de 1.500 meter. Ze kreeg meer stemmen dan olympisch kampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten en wereldkampioene shorttrack Suzanne Schulting. Hassan wilde wel bij het gala aanwezig zijn maar teste vanochtend positief op corona. "Ik ben echt hartstikke, hartstikke blij met deze prijs. Het was een bijzonder jaar voor mij. Ik heb een fantastisch jaar gehad met de Olympische Spelen. Mijn droom om drie afstanden te lopen is uitgekomen."

De baansprinters werden gekozen tot sportploeg van het jaar. Ze werden in de afgelopen twee jaar Europees-, Wereld-, en Olympisch kampioen. Ze versloegen hockeyvrouwen en de mannen dubbelvier, die in Tokio ook olympisch goud veroverden. De coach van de baansprinters, Hugo Haak, werd gekozen tot coach van het jaar. 

Uitslag FC Utrecht - FC Twente

FC Utrecht heeft in de thuiswedstrijd tegen FC Twente op het nippertje een punt binnengehaald. Dankzij een doelpunt in de blessuretijd werd het 1-1.

FC Utrecht was de bovenliggende partij maar Twente was effectief, Van Wolfswinkel bracht de bezoekers op voorsprong. De thuisploeg ging op jacht naar de gelijkmaker maar werd juist slordiger. Twente had een goede mogelijkheid om de voorsprong te komen na een kopbal van Pröpper maar keeper Paes redde zijn ploeg.

Twente moest met tien man verder na een rode kaart van Sadilek en leek desondanks de overwinning over de streep te gaan trekken. Utrecht kreeg nauwelijks mogelijkheden maar diep in de blessuretijd was het toch raak na de goal van Mahi.

FC Utrecht

1 - 1

FC Twente

 90+5' Mahi    17' v.Wolfswinkel
 
 Gele kaart: v.d.Maarel, Douvikas, Timber, (FC Utrecht), Oosterwolde, Zerrouki, (FC Twente)
 Rode kaart: , Sadílek (51) (FC Twente)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
Timber
v.d.Hoorn
v.d.Maarel
Zagre (Warmerdam/61)
Gustafson (Boussaid/71)
Maher
Ramselaar (Balk/79)
v.Overeem (v.d.Streek/61)
Mahi
Douvikas
  Unnerstall
Troupée (Rots/ 86)
Hilgers
Pröpper
Oosterwolde (Smal/ 61)
Zerrouki
Vlap (Bosch/54)
Sadílek
Misidjan (Pleguezuelo/62)
v.Wolfswinkel (Ugalde/86)
Limnios (Everink/86)

Uitslag Ajax - Fortuna Sittard

Ajax heeft de laatste wedstrijd voor de winterstop winnend afgesloten. In het thuisduel tegen Fortuna Sittard wonnen de Amsterdammers makkelijk met 5-0 en nemen voor minimaal één dag de leidersplaats in de eredivisie weer over van PSV.

Fortuna liet zich in de eerste tien minuten van de wedstrijd goed zien, maar daarna nam Ajax het duel in handen. Al snel opende Daley Blind de score, nadat de eerste inzet van de linksback nog van de lijn werd gehaald, maar in de rebound schoot hij alsnog raak. Halverwege de eerste helft verdubbelde Antony de score met een bekeken schot en ondanks de nodige kansen van Ajax was het bij rust nog 2-0.

In de tweede helft was Ajax ook dominant en creerde genoeg kansen, maar tot tien minuten voor tijd bleef de schade voor Fortuna Sittard beperkt tot 2-0, waarna de Amsterdammers via doelpunten van Deyvne Rensch en twee doelpunten van Sebastian Haller uitliep naar een 5-0 overwinning.

AFC Ajax

5 - 0

Fortuna Sittard

 14' Blind
 22' Antony
 82' Rensch
 90' Haller
 90+3' Haller
   
 
 Gele kaart: , v. Osch, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
asveer
Rensch
Timber
Schuurs
Blind
Gravenberch (Tagliafico/52)
Berghuis (Taylor/86)
Klaassen
Antony (Daramy/86)
Haller
Tadic (Neres/79)
  v.Osch
Tirpan (Pinto/ 46)
Angha (Lonwijk/73)
Samaris
Janssen
Cox
Ferati (Noslin/85)
Duarte
Rienstra (Musaba/88)
Flemming
Seuntjens

Uitslag Heracles - Cambuur Leeuwarden

Cambuur Leeuwarden heeft voor het eerst dit seizoen gelijkgespeeld. In het uitduel tegen Heracles werd het 1-1 tussen beide ploegen.

In de eerste helft was Heracles de meest dreigende ploeg. Toch kregen beide ploegen goede kansen om de kansen te openen, maar zowel de doelman van Heracles als Cambuur wisten met goede reddingen de goals te voorkomen, waardoor het 0-0 bij rust was.

In de tweede helft was Heracles de betere ploeg, maar het was Cambuur die de score opende. Nick Doodeman speelde met een mooi balletje knap vrij, waarna Michael Breij met links binnenschoot. Heracles ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg ook kansen daarvoor, maar die waren niet meteen besteed aan de thuisploeg. Met een kwartier voor tijd kwam Heracles toch op gelijke hoogte via Orestis Kiomourtzoglou. De Duitser tikte van dichtbij binnen nadat Sonny Stevens een afstandsschot van Nikolai Laursen niet onder controle kreeg.

Heracles Almelo

1 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 77' Kiomourtzoglou    59' Breij
 
 Gele kaart: Laursen, Rente, (Heracles Almelo), Bangura, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: -
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga
Rente
Knoester
Quagliata
Schoofs (Bakis/66)
De La Torre
Kiomourtzoglou
Laursen (Szöke/87)
Sierhuis
Basacikoglu (Sierra/66)
  Stevens
v.d.Meer
Mac-Intosch
Schouten
Bangura
Jacobs (Breij/46)
Hoedemakers
Maulun (Paulissen/81)
Doodeman (Tol/89)
Uldrikis
Kallon

Random Pics van de Dag #500

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

En dit is alweer deeltje 500! Bedankt voor alle leuke comments, complimenten, tips en je trouwe dagelijkse bezoek aan deze items! Vandaag een extra lange!

Uitslag Willem II - NEC

Willem II heeft zijn achtste nederlaag op rij in de Eredivisie geboekt. NEC was op bezoek in Tilburg met 0-1 te sterk.

In de zevende minuut gaf NEC-verdediger Calvin Verdonk tegenstander Saddiki een flinkje beuk in het strafschopgebied. Zowel de arbiter als de VAR zaggen echter geen penalty in de actie.Het grootste deel van de eerste helft was er weinig gevaar voor beide doelen. In de 38e minuut kwamen de Nijmegenaren op voorsprong. Matsson werd vrij gespeeld en schoof de bal alleen voor keeper Wellenreuther in de korte hoek.

Ook in het begin van de twede helft kon Willem II amper zorgen voor gevaar, NEC bleef dan ook probleemloos overeind. De Tilburgers begonnen wel meer aan te dringen, maar NEC hield de boel achterin dicht en zorgden voor gevaar uit de counter. Vlak voor tijd moest Willem II met een man minder verder omdat Jenssen met rood van het veld werd gestuurd.

Willem II

0 - 1

N.E.C. Nijmegen

     38' Mattsson
 
 Rode kaart: Jenssen (89) (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Owusu
Roemeratoe (Yeboah/83)
Jenssen
Köhn
Saddiki (Kampetsis/71)
Meerveld (Köhlert/84)
Llonch (Wriedt/71)
Nunnely
Kabangu (Saglam/71)
Svensson
  Branderhorst
v.Rooij
Guth
Márquez
Odenthal
Verdonk
Bruijn (Vet/75)
Schöne
Proper
Tavsan
Mattsson (Duelund/ 83)

Uitslag sc Heerenveen - Feyenoord

Feyenoord gaat goed de winterstop in. De Rotterdammers wonnen vanavond in Heerenveen van de plaatselijke sc met 0-3.

Feyenoord speelde prima met snelheid en diepte in het spel. Til benutte zijn tweede kans van de wedstrijd en zette Feyenoord op voorsprong. De Friezen hadden moeite met het tempo maar kregen toch kansen via Kaib en Halilovic. Feyenoord bleef echter de sterkere ploeg en vlak voor rust was het Senesi die de 0-2 binnen kopte.

Na rust kopte Henk Veerman raak, maar hij stond buitenspel dus ging het doelpunt niet door. Vervolgens was het Linssen die koppend Feyenoord naar 0-3 bracht. De 0-4 van Jahanbaksh ging niet door vanwege buitenspel. Ook in de rest van de wedstrijd kreeg Feyenoord nog kansen maar gescoord werd er niet meer.

sc Heerenveen

0 - 3

Feyenoord

     32' Til
 44' Senesi
 58' Linssen
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Ewijk
v.Beek (Dresevic/46)
Bakker
Kaib
Madsen (Al Hajj/78)
Halilovic
J.Veerman (Kongolo/71)
Musaba (Nygren/62)
H.Veerman
De Jong (F.Stevanovic/62)
  Bijlow
Pedersen
Geertruida
Senesi
Malacia
Aursnes
Til
Kökçü
Jahanbakhsh (Toornstra/75)
Linssen (Diemers/86)
Nelson (Dessers/86)

Snelle rode kaart kost Kasanwirjo PSV-thuis

Trainer Danny Buijs vond het een onterechte rode kaart, maar FC Groningen heeft woensdag wel een schikkingsvoorstel van twee duels schorsing, waarvan één duel voorwaardelijk, voor Neraysho Kasanwirjo geaccepteerd.

Kasanwirjo werd dinsdag in het uitduel met AZ (1-0-verlies) al na drie minuten en vijftien seconden uit het veld gestuurd. De verdediger ging met een gestrekt been een duel met Dani de Wit in en kreeg de snelste rode kaart in de Eredivisie sinds februari 2015.

Buijs reageerde vol onbegrip op het besluit van scheidsrechter Martin van den Kerkhof. "Helaas hebben we hier te maken met mensen die nooit hebben gevoetbald. Natuurlijk raakt hij hem en is het een overtreding. Maar het is geen rode kaart, omdat je weet dat hij het niet bewust doet", zei de coach van de Groningers tegen ESPN.

De aanklager betaald voetbal zag het als "ernstig gemeen spel" en kwam met het voorstel twee duels brommen, waarvan één voorwaardelijk. Dat voorstel hebben hij en FC Groningen geaccepteerd. Basisspeler Kasanwirjo mist op 16 januari het thuisduel van FC Groningen met PSV. Dat is de eerste competitiewedstrijd na de winterstop voor de huidige nummer twaalf van de Eredivisie.

Cullen en Searle naar derde ronde WK darts; Durrant klaar

Joe Cullen staat in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts. De Engelsman knokte zich terug van een achterstand tegen Jim Williams en neemt het in de derde ronde mogelijk op tegen Martijn Kleermaker.

Het was de middag van de mogelijke outsiders voor de titel. Als eerste stapte Ryan Searle het podium op. Heavy metal haalde vorige maand nog de finale van de Players Championship Finals waarin hij met 10-11 verloor van Peter Wright. Hij nam het op tegen de Schotse sensatie William Borland, de 25-jarige speler die in de allerlaatste leg tegen Bradley Brooks een negendarter gooide. De partij werd met 3-0 gewonnen door Searle

De volgende outsider is Glen Durrant, meervoudig wereldkampioen bij de BDO en oud-winnaar van de Premier League. Hij is sinds zijn coronabesmetting niet meer de oude en zo ook bleek vandaag. William O’Connor was de betere en won met 3-0.  Luke Humphries won met 3-0 van de Oostenrijker Rowby-John Rodriguez.

De middag werd afgesloten met oudsider Joe Cullen tegen Jim Williams.  Het begin was goed: Jim Williams won de eerste drie legs en liet in de eerste set niets heel van Cullen. In de tweede set begon Cullen met een 130-finish en pakte die set met 3-0. In de derde set leverde Cullen zijn voorsprong weer in en daarvan profiteerde Williams. Een set later had Williams weer geen schijn van kans en was de goed scorende Cullen weer succesvol. Er moest een allesbeslissende vijfde set aan te pas komen. 

Cullen mocht aan die set beginnen en liep direct rap uit. Bij Williams liep het in de vijfde set niet zo lekker terwijl Cullen vooral 180'ers produceerde. De als dertiende geplaatste Cullen kwam uiteindelijk met de schrik vrij en verzekerde zich met de hakken over de sloot van een plek in de derde ronde. Daarin neemt hij het mogelijk op tegen Martijn Kleermaker, als de Nederlander vanavond tenminste weet te winnen van Simon Whitlock. Ook Dirk van Duijvenbode betreedt vanavond Ally Pally.

Uitkomst WK darts - tweede ronde woensdag 22 december - middagsessie
Ryan Searle (92.45) 3-0 (77.69) William Borland (R2, 3-0, 3-2, 3-2)
Glen Durrant (80.45) 0-3 (90.74) William O’Connor (R2, 1-3, 0-3, 0-3)
Luke Humphries (92.91) 3-0 (82.64) Rowby-John Rodriguez (R2, 3-0, 3-1, 3-1)
Joe Cullen (96.96) 3-2 (89.76) Jim Williams (R2, 0-3, 3-0, 1-3, 3-0, 3-1)

Avondsessie (20:00 uur)
Nathan Aspinall v Joe Murnan
Dirk van Duijvenbode v Boris Koltsov
Kim Huybrechts v Steve Beaton
Simon Whitlock v Martijn Kleermaker

IJshockeyers uit NHL mogen niet meedoen aan Olympische Spelen

De ijshockeyers uit de NHL mogen in februari niet voor hun land uitkomen op de Olympische Winterspelen in Peking. Dat heeft de competitieorganisatie woensdag besloten. Corona goet roet in het eten. 

De NHL had al een pauze van drie weken ingelast zodat de sterspelers uit de competitie konden meedoen aan de Olympische Spelen. Vier jaar geleden waren de spelers uit de NHL er ook al niet bij, toen ging het om een centenkwestie.  De NHL is nu ook al getroffen door veel coronagevallen. In de afgelopen weken zijn al vijftig wedstrijden uitgesteld vanwege coronagevallen bij spelers. 

De duels moeten worden ingehaald tijdens de Olympische Spelen, die van 4 tot en met 20 februari op het programma staan in Peking. Volgens de competitieorganisatie was er daarom geen andere optie dan om olympische deelname te verbieden. "De huidige omstandigheden hebben het voor ons onmogelijk gemaakt om spelers af te staan aan de landen, ondanks alle inspanningen van iedereen. Wij kijken uit naar olympische deelname in 2026", aldus NHL-baas Gary Bettman.

Bij de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang waren de ijshockeysterren uit de NHL ook al niet aanwezig. De eigenaren van de grootste ijshockeycompetitie ter wereld waren toen niet bereid om de NHL stil te leggen voor de Spelen, omdat dat hen te veel geld zou kosten. De spelers hadden bij de laatste cao-onderhandelingen juist bedongen dat ze wél weer mee mochten doen in Peking.

Regenboogpad op Bos en Lommerplein na dag al beklad met anti-lhbtiq-tekst

-Update 17:15-

Inmiddels is de graffiti verwijderd door FOK! user Charged, die daarmee een mooi steentje heeft bijgedragen aan het proper houden van de openbare ruimte. Waarvoor dank. 

-Eerder vandaag-

Het gisteren geopende regenboogpad op het Bos en Lommerplein te Amsterdam is vandaag al beklad met een anti-lhbtiq-tekst. Stadsdeel West heeft aangifte gedaan van vernieling en discriminatie.

De felgekleurde verf werd maandag aangebracht en gisteren werd de stoep weer vrijgegeven. De regenboogstoep kwam als grote winnaar uit de bus bij West Begroot, de verkiezingen voor buurtinitiatieven.

Het stadsdeel laat weten de bekladding zeer serieus te nemen. "De leus wordt zo snel mogelijk verwijderd. We tolereren geen uitsluiting en discriminatie. Het toont aan hoe belangrijk het is om te laten zien dat iedereen hier welkom is", aldus een woordvoerder.

Fractievoorzitter Claire Martens van de VVD roept op tot cameratoezicht. "Dit laat zien dat de er nog veel stappen te zetten zijn om de intolerantie richting deze gemeenschap te stoppen. Regenboogvlaggen alleen zijn niet genoeg."

Skicrosster Näslund wéér onverslaanbaar, Midol klopt Zwitserse armada

's Werelds beste skicrossers kunnen zich op gaan maken voor de feestdagen: in het Süd-Tiroler Innichen stonden de laatste twee wedstrijden van het kalenderjaar op het programma, na de feestdagen trekt men naar Canada voor de wedstrijden in Nakiska, half januari.

Vrouwen
In de eerste wedstrijd stonden er maar drie vrouwen in de finale: de Française Marielle Berger Sabatell ging in de halve finales hard onderuit, werd na een zeldzame jurybeslissing toch in de finale gezet, maar kon daarin niet starten. De Zweedse Sandra Näslund, haar Zwitserse concurrente Fanny Smith en de Canadese Brittany Phelan stonden wel in de finale, waarin de beste start uiteraard voor Näslund was. De Zweedse werd geen seconde aangevallen en won voor de vierde keer dit seizoen, voor Smith en Phelan.

Uiteraard stonden Näslund en Smith wederom in de finale, dit keer met Marielle Thompson en Hannah Schmidt uit Canada. Die twee moesten onderling uitmaken wie als derde zou finishen, want Näslund en Smith waren te goed. De Zweedse nam in de slotfase afstand en boekte haar vijfde zege in zes wedstrijden, Smith werd juist voor de vijfde keer tweede en Thompson troefde Schmidt af in het duel om de derde plek.

Mannen
Het deelnemersveld van de eerste finale werd gevormd door de in supervorm verkerende Zwitser Ryan Regez, Bastien Midol uit Frankrijk, de Oostenrijkse seizoensrevelatie Tristan Takats en World Cup-kampioen Reece Howden uit Canada. De beste start was voor Regez, die Midol achter zich aan kreeg. De Zwitser hield de aanval echter op fraaie wijze af en boekte een mooie overwinning, voor Midol en Howden, die het duel om plek drie nét wist te winnen van Takats.

Midol staat al bijna het hele seizoen overal in de finale, dit keer moest hij op dag twee in Innichen afrekenen met maar liefst drie zwitsers: Regez, Tobias Baur en Romain Detraz. Na een start waarin stevig geknokt werd kwam Regez als leider uit de bus, maar Midol viel aan en de Fransman hield het vol: zijn eerste zege van de winter was een feit en de Zwitsers waren geklopt. Regez werd tweede, Baur pakte zijn eerste podiumplek ooit en Detraz greep er net naast.

NAVO-interventiemacht in verhoogde operationele paraatheid gebracht

Met het oog op de Russische troepenbeweging aan de grens met Oekraïne heeft de NAVO de operationele paraatheid van haar snelle interventiemacht verhoogd. Dit meldt de krant "Die Welt" onder verwijzing naar diplomaten van het bondgenootschap. 

Volgens de krant moeten de troepen binnen vijf dagen klaar zijn voor uitzending naar het crisisgebied. Voorheen was deze termijn zeven dagen. Andere eenheden, zoals speciale eenheden en logistieke eenheden, zijn ook in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Een woordvoerder van de NAVO verklaarde alleen dat de bondgenoten duidelijk hebben gemaakt dat verdere agressie door Rusland gevolgen zou hebben. De multinationale interventiemacht wordt momenteel geleid door Turkije; volgens "Die Welt" bestaat zij uit ongeveer 6.400 mannen en vrouwen.

Moskou ontkent een invasie van Oekraïne voor te bereiden en beschuldigt de NAVO van provocaties. President Poetin eist onder meer schriftelijke veiligheidsgaranties van de VS en de NAVO, alsmede het afzien van een oostwaartse uitbreiding van het bondgenootschap.

Wereldbevolking toegenomen met 82 miljoen in 2021

Begin 2022 zullen er volgens de officiële telling 7.920.278.000 mensen op aarde wonen. Dit betekent dat de wereldbevolking in 2021 met ongeveer 82 miljoen mensen is gegroeid, aldus de Duitse stichting voor de wereldbevolking.

Volgens de Verenigde Naties bedraagt de stijging momenteel iets meer dan één procent per jaar. Volgens deze gegevens is de relatieve groei in de afgelopen 50 jaar bijna gehalveerd. De reden hiervoor is het lagere geboortecijfer: Wereldwijd is het gemiddelde aantal kinderen per vrouw 2,3. Als dat 0,2 punten lager zou zijn, zou de wereldbevolking niet blijven groeien.

Sterke groei in delen van Afrika
Vooral in regio's van de wereld waar veel tienerzwangerschappen voorkomen, blijft de bevolking sterk groeien. Volgens de gegevens is dit het geval in Afrika bezuiden de Sahara, waar vrouwen gemiddeld 4,7 kinderen krijgen. Als redenen worden onder meer genoemd ontoereikende seksuele voorlichting, die gewoonlijk niet aan jongeren wordt gegeven, moeilijke toegang tot moderne voorbehoedsmiddelen en patriarchale sociale structuren die hand in hand gaan met een traditionele opvatting over de rol van meisjes en vrouwen. Veel vrouwen krijgen daarom op zeer jonge leeftijd hun eerste kind en krijgen in totaal meer kinderen dan zij zouden willen, aldus de stichting.

Directeur Kreutzberg (VN) waarschuwt voor de gevolgen: Zwangerschappen van tieners gaan gepaard met zeer grote gezondheidsrisico's en hebben ernstige gevolgen voor de verdere levens van de meisjes. Veel adolescenten komen in een armoedespiraal terecht als ze op jonge leeftijd ouders worden.

Groei wereldbevolking (Pixabay)
Groei wereldbevolking (Pixabay)

NFL: Packers als eerste ploeg zeker van playoffs na benauwde zege

De vijftiende speelweek van de NFL zit er eindelijk op: COVID-19-besmettingen gooiden het schema enigszins overhoop, waardoor er dinsdagavond nog twee wedstrijden op het programma stonden. De eerste playoffploeg is inmiddels ook bekend, hoewel daar wel voor geknokt moest worden.

De Green Bay Packers gingen op bezoek bij de Baltimore Ravens, wetende dat een overwinning genoeg zou zijn om definitief de playoffs in te mogen. De thuisploeg kwam echter op voorsprong door een touchdown pass van Tyler Huntley op Mark Andrews, waarna AJ Dillon met een 2-yard rush voor een gelijke stand zorgde.

Huntley bereikte Andrews nog eens in het tweede kwart, Packers-quarterback Aaron Rodgers antwoordde door Davante Adams te bedienen: 14-14 bij rust. In het derde kwart kwamen de Packers op voorsprong na een 9-yard pass van Rodgers op Aaron Jones, Justin Tucker trapte vervolgens vanaf 38 yard een field goal binnen voor de Ravens.

In het vierde kwart namen de Packers afstand na een 11-yard pass van Rodgers op Marquez Valdes-Scantling, gevolgd door een field goal van Mason Crosby. De Ravens gaven echter niet op: Huntley rende een touchdown binnen met vijf minuten te gaan en deed dat in de slotminuut nóg eens, 30-31. De 2-point conversion kon de winst opleveren, maar die ging fout en daarmee was het playoffticket voor de Packers binnen.

Uitslagen NFL week 15
Los Angeles Chargers - Kansas City Chiefs 28-34 OT
Indianapolis Colts - New England Patriots 27-17
Buffalo Bills - Carolina Panthers 31-14
Detroit Lions - Arizona Cardinals 30-12
Miami Dolphins - New York Jets 31-24
New York Giants - Dallas Cowboys 6-21
Pittsburgh Steelers - Tennessee Titans 19-13
Jacksonville Jaguars - Houston Texans 16-30
Denver Broncos - Cincinnati Bengals 10-15
San Francisco 49ers - Atlanta Falcons 31-13
Baltimore Ravens - Green Bay Packers 30-31
Tampa Bay Buccaneers - New Orleans Saints 0-9
Cleveland Browns - Las Vegas Raiders 14-16
Chicago Bears - Minnesota Vikings 9-17
Los Angeles Rams - Seattle Seahawks 20-10
Philadelphia Eagles - Washington Football Team 27-17

20 maanden celstraf en jeugd-TBS voor schietpartij bij parkeergarage

Een 17-jarige jongen is door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot 20 maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel voor doodslag en wapenbezit. De opgelegde straf is conform de eis van de officier van justitie.

De rechtbank acht bewezen dat de inmiddels 17-jarige Amsterdammer op 2 februari van dit jaar een 19-jarige man heeft neergeschoten bij parkeergarage Hakfort in Amsterdam-Zuidoost. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Daar overleed hij drie dagen later aan zijn verwoningen.

Op de grond
De 17-jarige jongen gaf aan dat het slachtoffer een wapen toonde en dat hij moest schieten om zichzelf te verdedigen. Hij handelde naar eigen zeggen uit noodweer. Volgens het OM is er geen sprake van zelfverdediging. Uit onderzoek van de politie blijkt dat het slachtoffer een vuurwapen in handen had en toonde. Het direct schieten door verdachte bij het tonen van het wapen is echter geen proportionele reactie, zei de officier van justitie twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling. De jongen heeft bovendien geschoten terwijl het slachtoffer al op de grond lag. “Dit duidt niet op zelfverdediging”, aldus de officier van justitie.

Geen noodweer
Ook de rechtbank gaat niet mee met het noodweerverweer van de verdachte. “De wijze van verdedigen door verdachte, door direct te schieten met het vuurwapen op het bovenlichaam en het hoofd van het slachtoffer toen deze zijn vuurwapen had getrokken, staat niet in redelijke verhouding tot de ernst van de bedreiging die van het slachtoffer uit ging, te weten het tonen van een vuurwapen”, staat in het vonnis van de kinderrechter.

Gedragsdeskundigen hebben de verdachte 17-jarige jongen onderzocht en de PIJ-maatregel geadviseerd. Zowel het OM als de rechtbank hebben zich aangesloten bij deze conclusie van de deskundigen.

Het nutteloze feitje van de dag: Borsato's enorme record

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Talloze gekke Top 40-feitjes komen er in deze rubriek voorbij en vandaag is het weer eens de tijd voor Marco Borsato. Want wist je dat de liedjes van Borsato in totaal al bijna 500 weken in de Top 40 verbleven? Om precies te zijn stonden de hits van de veel besproken zanger bij elkaar opgeteld 494 weken in de Top 40, iets wat geen andere Nederlandse artiest hem nadoet. Gezien de ophef zal het voorlopig wel bij dit aantal blijven.

Eis: levenslange gevangenisstraf tegen verdachten neerhalen MH17

Het Openbaar Ministerie wil dat de vier mannen die terecht staan voor het neerhalen van vlucht MH17 levenslang de gevangenis in gaan. Volgens de officieren van justitie is bewezen dat verdachten Girkin, Dubinskiy, Pulatov en Kharchenko schuldig zijn aan het doen verongelukken van een vliegtuig met de dood tot gevolg, en de moord op 298 inzittenden. Gelet op hun essentiële rol bij het neerhalen van de MH17 in Oost-Oekraïne ziet het Openbaar Ministerie de vier als hoofdschuldigen, ook al hebben de mannen niet zelf op de knop gedrukt van de luchtdoelraket die het vliegtuig neerhaalde. In het Justitieel Complex Schiphol lieten de aanklagers woensdag weten dat bij deze misdrijven maar één straf past:

“Het neerhalen was het resultaat van een door verdachten geplande en georganiseerde operatie. Verdachten hebben samen bewust gekozen voor de inzet van een allesvernietigend wapen met het doel om een vliegtuig neer te halen. Voor deze gezamenlijke inzet van de Buk-TELAR zijn verdachten in gelijke mate verantwoordelijk te houden. Door het neerhalen van vlucht MH17 met een Buk-raket zijn alle 298 inzittenden op brute wijze uit het leven gerukt. Aan de nabestaanden is ongekend diep en onomkeerbaar leed toegebracht (…) De feiten zijn naar hun aard zo ernstig en de gevolgen zo groot, dat vanuit oogpunt van vergelding alleen de maximale gevangenisstraf past bij het onrecht dat door verdachten is aangedaan. “

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines, die vliegt van Amsterdam naar Kuala Lumpur, stort op 17 juli 2014 neer in het oosten van Oekraïne, waar op dat moment een gewapende strijd woedt. Alle 298 inzittenden, afkomstig uit zestien landen, komen om het leven. Onderzoek van het Joint Investigation Team wijst uit dat het toestel is neergehaald door een Buk-raket geleverd door een eenheid van het Russische leger: de 53ste Anti Aircraft Missile Brigade uit Koersk. In maart 2020 begint het Nederlandse Openbaar Ministerie een rechtszaak tegen vier verdachten; drie Russen en één Oekraïner.

Overvloedig en overtuigend bewijs
Deze week vatten de officieren het lijvige strafdossier nog eens samen: het bestaat onder meer uit sporenmateriaal uit wrakstukken van MH17 en lichamen van slachtoffers, onderzoek van (forensisch) deskundigen, honderden opgenomen telefoongesprekken en andere telecomdata en verklaringen van getuigen. Ook is er veel informatie uit open bronnen: foto’s en video’s van de Buk-TELAR en uitlatingen op sociale media – waaronder door de verdachten. Aan de hand van de bewijsbronnen kan worden gereconstrueerd wat er feitelijk is gebeurd voorafgaand, tijdens en kort na het neerschieten van MH17:

“Al die verschillende bewijsbronnen in onderling verband en samenhang bezien ondersteunen en versterken elkaar. Het bewijs voor de ten laste gelegde gang van zaken op 17 juli 2014 is volgens het Openbaar Ministerie dan ook overvloedig en overtuigend.”

Burgerluchtvaart binnen dodelijk bereik
De vier verdachten zijn vanaf april 2014 aangesloten bij een gewapende groep die vecht tegen het Oekraïense leger, naar eigen zeggen als vrijwilligers. Als de strijders grote verliezen lijden en de hoog vliegende toestellen van de vijand niet kunnen raken, vragen ze om een zwaarder luchtafweersysteem uit Rusland. De Buk-TELAR die ze krijgen wordt onder leiding van de verdachten naar een strategische afvuurlocatie gebracht, recht onder een vliegroute voor burgerluchtvaart. Dat de verdachten het waarschijnlijk hebben gemunt op een Oekraïens gevechtsvliegtuig doet volgens de aanklagers niet af aan hun schuld:

“In die strijd kozen zij ervoor om een zwaarder wapen in te zetten met nog groter bereik en nog grotere vernietigende kracht dan waar zij al over beschikten: een Buk-TELAR. Hiermee brachten zij ook de burgerluchtvaart binnen dodelijk bereik. Het risico voor de burgerluchtvaart was voor verdachten ook concreet voorzienbaar. Binnen hun gewapende groep was immers breed bekend dat het luchtruim niet gesloten was en dat er passagiersvliegtuigen boven het conflictgebied vlogen.”

Onverschillig
Dat zij het vliegtuig neerhaalden tijdens een gewapend conflict kan niet in het voordeel van verdachten worden meegewogen. De verdachten waren geen reguliere militairen en hadden bovendien geen enkel respect voor het oorlogsrecht. De officieren van justitie verwijten de verdachten dat ze zich onverschillig tonen voor het risico om burgerslachtoffers te maken. Ook neemt het Openbaar Ministerie hen kwalijk dat ze geen openheid van zaken geven. Nadat MH17 is neergehaald verbergen ze de Buk-TELAR, laten hem in het holst van de nacht afvoeren en proberen de verdachten sindsdien hun rol te maskeren. Van de vier heeft alleen verdachte Pulatov advocaten ingeschakeld, de andere drie doen niet mee aan het strafproces en worden bij verstek berecht.

Nabestaanden
Het MH17-proces wordt in binnen- en buitenland gevolgd door familie en vrienden van de slachtoffers. Meer dan honderd nabestaanden maakten dit najaar gebruik van hun spreekrecht. Ook hebben ruim 300 nabestaanden een vordering tot schadevergoeding ingediend. De aanklagers lieten weten dat ze vinden dat de verdachten, als ze veroordeeld worden, deze schade moeten vergoeden.
Het Openbaar Ministerie heeft benadrukt dat het alleen zijn strafeis uitspreekt. Het is aan de rechtbank om een oordeel te geven. Het proces gaat volgend jaar verder met het pleidooi van de verdediging. De uitspraak wordt op zijn vroegst in de herfst 2022 verwacht.

Voor de volledige spreekteksten uit het requisitoir van het Openbaar Ministerie, zie www.om.nl/mh17/requisitoir.

Hongaarse premier Viktor Orban: 'Migrantenregels van de EU zijn achterhaald'

De  regering van de Hongaarse premier Viktor Orban geeft aan een uitspraak van de Europese Unie te negeren en vast te houden aan haar omstreden immigratiewetten.

Vorige maand oordeelde het hoogste gerechtshof van de EU dat de Hongaarse wet die advocaten en activisten die asielzoekers helpen, strafbaar stelt, in strijd is met de Europese wetgeving.

Door de aanhoudende onenigheid over de Hongaarse migratieregels loopt Hongarije miljarden euro's aan EU-geld mis. Desondanks heeft  Hongarije geen plannen had om de controversiële wetten te veranderen.

De wet van 2018, die de naam "Stop Soros-wet" draagt, genaamd naar de miljardair en filantroop die volgens de Hongaarse regering moslimmigranten steunt, verbiedt mensen en organisaties migranten te helpen om asiel aan te vragen. Ook mogen mensen geen asiel aanvragen als ze uit een land komen waar hun leven niet in gevaar is.

In november oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de nationalistische regering van Orban, door de wet aan te nemen, "niet had voldaan aan haar verplichtingen" op grond van de EU-wetgeving.

Maar tijdens zijn persconferentie afgelopen dinsdag zei Orban dat de EU-regels "achterhaald" zijn door de "massale migratie" sinds 2015.

"De realiteit is dat we de migranten aan de grenzen moeten tegenhouden", zei hij. "Dit kan worden opgelost door één ding: het veranderen van de Europese asielregels, maar dat traject is nog niet eens begonnen."

De rechtse premier beschuldigde de EU ook van "de meest meedogenloze tegenwerking" door coronapandemiefondsen achter te houden.

Topambtenaren van de EU hebben gezegd dat Hongarije, samen met Polen, dit jaar waarschijnlijk geen eerste tranche van de pandemische fondsen zal ontvangen tenzij het zich verbindt tot hervormingen om de democratische waarden en een vrije rechterlijke macht te versterken.

Maar de heer Orban zei dat de EU de fondsen achterhoudt om te proberen hem uit zijn ambt te ontzetten.

"Dit hele proces is, vanuit het oogpunt van de eenheid en de toekomst van Europa, de meest brute sabotage. Dit is wat de EU verbrijzelt," zei de heer Orban.

Perfect bewaard gebleven dinosaurusembryo gevonden in China

Wetenschappers hebben de ontdekking bekendgemaakt van een perfect bewaard gebleven embryo van een dinosaurus die zich opmaakte om uit zijn ei te komen, net als een kip. Het embryo werd ontdekt in Ganzhou in Zuid-China en onderzoekers schatten dat het minstens 66 miljoen jaar oud is.

Het is vermoedelijk een tandeloze theropode dinosaurus, of oviraptorosaurus, en heeft de naam Baby Yingliang gekregen. Onderzoeker Dr Fion Waisum Ma zei dat het "het gaafste dinosaurusembryo is dat ooit in de geschiedenis is gevonden".

De ontdekking heeft de onderzoekers ook een beter inzicht gegeven in het verband tussen dinosaurussen en moderne vogels. Het fossiel toont aan dat het embryo zich in een gekrulde positie bevond, een gedrag dat bij vogels wordt gezien kort voordat ze uit het ei komen.

"Dit wijst erop dat dergelijk gedrag bij moderne vogels eerst evolueerde en ontstond bij hun dinosaurische voorouders," vertelde Dr. Ma aan het AFP nieuwsagentschap.

Oviraptorosauriërs, wat "eierdiefhagedissen" betekent, waren gevederde dinosauriërs die leefden in wat nu Azië en Noord-Amerika is tijdens het late Krijt - tussen 100 miljoen en 66 miljoen jaar geleden.

Paleontoloog Prof Steve Brusatte, die ook deel uitmaakte van het onderzoeksteam, tweette dat het "een van de meest verbluffende dinosaurusfossielen" was die hij ooit had gezien, en dat het embryo op het punt stond uit te komen.

Baby Yingliang is 27 cm lang van kop tot staart, en rust in een ei van 27 cm lang in het Yingliang Stone Natuurhistorisch Museum in China. Het ei werd voor het eerst ontdekt in 2000, maar werd 10 jaar lang opgeslagen.

Pas toen met de bouw van het museum werd begonnen en oude fossielen werden gesorteerd, richtten onderzoekers hun aandacht op het ei, waarvan zij vermoedden dat het een embryo bevatte.

Een deel van het lichaam van de dinosaurus is nog steeds bedekt door gesteente en onderzoekers zullen geavanceerde scantechnieken gebruiken om een beeld te krijgen van het volledige skelet.

Randstad doet aangifte tegen Van Lienden en zakenpartners om mondkapjesdeal

Uitzendbureau Randstad gaat vandaag aangifte van oplichting doen tegen Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel, de oprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie. Randstad liet vorig jaar op kosten van het uitzendbureau zelf vijftien medewerkers werken voor 'non-profitinitiatief' van Van Lienden en Co om mondkapjes naar Nederland te halen, maar wist niet dat het drietal daar miljoenen aan zou overhouden. "Wij vinden dat het niet deugt. Dan moet je iets doen’’, aldus hoofd juridische zaken Patrick van der Herberg. Meer hierover bij het AD.

Meerdere vrijwilligers en medewerkers van de stichting riepen Van Lienden en zijn compagnons eerder dit jaar al op de winst terug te storten. Zij voelden zich misleid.

Van Lienden, Damme en Van Gestel zijn nooit ingegaan op oproepen om het verdiende geld terug te storten aan de overheid.

Vrachtwagen met varkens gekanteld op A50, weg naar zuiden tot in de middag dicht

Vanwege een gekantelde vrachtwagen ter hoogte van knooppunt Ekkerswijer, is woensdagochtend een deel van de A50 dicht voor verkeer richting Eindhoven. Doordat de vrachtwagen varkens vervoerde gaat de afhandeling van het ongeval langer duren dan gebruikelijk. Zo meldt de Gelderlander.

Darter Van der Voort door op WK, Meulenkamp kansloos onderuit

Darter Vincent van der Voort staat in de derde ronde van het WK in Londen. In het Alexandra Palace rekende de Nederlander af met de Engelsman Adam Hunt, die hem twee sets prima partij bood. Van der Voort klaagde na afloop zoals gewoonlijk steen en been, liet weten dat het zijn slechtste overwinning ooit was én dat hij in de ingooiruimte álles raakte, maar is wel alvast een ronde verder.

Voor Ron Meulenkamp eindigde het toernooi in de tweede ronde. De Nederlander speelde niet eens heel slecht, op de eerste set na, maar Michael Smith was werkelijk niet te houden. De ontketende Engelsman smeet er een gemiddelde van dik 106 punten per beurt tegenaan en liet Meulenkamp nog even de eer redden door hem in de tweede set per ongeluk een leg te gunnen.

Dimitri van den Bergh, de grote Belgische hoop en een van de outsiders, zou even af gaan rekenen met Florian Hempel, maar de voor dit WK toch vrij onbekende Duitser had duidelijk geen zin om thuis de kerstdagen door te brengen. Hij gooide zeer goed en stond vooral fantastisch te finishen, nadat hij de tweede set verloor stuurde hij Van den Bergh alsnog overtuigend met 3-1 naar huis.

Het toetje van de avond was vergelijkbaar met een schaaltje bedorven vla: liever niet. De Zuid-Afrikaan Devon Petersen bakte er dusdanig weinig van dat zijn Australische opponent Raymond Smith na afloop vooral teleurgesteld was over het spel van Petersen. Smith won in drie sets, waarmee een wat gezapig avondje tot een einde kwam.

Prijsstijging koopwoningen ruim 20 procent in een jaar in november

Bestaande koopwoningen waren in november 20,1 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is een evenaring van de grootste prijsstijging sinds de start van de statistiek in 1995. Ook in februari 2000 kwam de prijsstijging op 20,1 procent uit. Destijds was de gemiddelde transactieprijs bijna 160 duizend euro. In november was dat iets meer dan 400 duizend euro. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in november 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in november bijna 86 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in november
Het Kadaster maakte bekend dat het in november 16.048 woningtransacties registreerde. Dat is 13 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn 205.528 woningen gewisseld van eigenaar, bijna 2 procent minder dan in dezelfde periode van 2020.

Sijgende woningprijzen (Pixabay)
Stijgende woningprijzen (Pixabay)

Kromowidjojo pakt WK-zilver en sleept estafetteploeg naar brons

In Abu Dhabi is het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen tot een einde gekomen. In de laatste finalesessie kwamen meerdere Nederlandse deelnemers in actie, met wisselend succes.

4x50m vrije slag vrouwen
Kim Busch en Maaike de Waard vochten om Nederland in de race te houden, Kira Toussaint zakte nog een plekje terug en tikte als zevende aan. Slotzwemster Ranomi Kromowidjojo was echter van uitzonderlijke klasse: met een welhaast bizarre splittijd van 22,88 seconden zwom ze Nederland in 1:34,89 minuten naar brons - opmerkelijk genoeg exact dezelfde splittijd waarmee Kromowidjojo Nederland in 2014 naar het goud zwom. Het goud ging in 1:34,22 naar de VS, voor de 1:34,54 van Zweden.

1500m vrije slag mannen
Florian Wellbrock nam al snel de leiding en die zou hij geen seconde meer uit handen geven. Hij bouwde zijn voorsprong gestaag uit en de Duitser tikte aan in 14:06,88 minuten, een verbetering van het zes jaar oude wereldrecord. De Tunesische olympische sensatie Ahmed Hafnaoui pakte in 14:10,94 het zilver, voor de Oekraïner Mykhailo Romanchuk (14:11,47).

100m vrije slag mannen
Een mooie strijd om het goud op het koningsnummer, met uiteindelijk vier man binnen een halve seconde. Ryan Held leek de titel te pakken, maar in de laatste meters werd de Amerikaan gepasseerd door de indrukwekkend snel finishende Italiaan Alessandro Miressi: goud in 45,57 seconden, voor Held (45,63) en de Canadees Joshua Liendo Edwards (45,82).

200m schoolslag vrouwen
Het publiek in Abu Dhabi kreeg een zinderende finale voorgeschoteld, waarin vier vrouwen met kop en schouders boven de rest uit staken. Tot op de laatste slag was er onduidelijk wie er zou winnen, maar dat werd de Amerikaanse Emily Escobedo in 2:17,85 minuten, voor de Russische Evgeniia Chikunova (2:17,88) en de Britse Molly Renshaw (2:17,96), terwijl Sophie Hansson uit Zweden er met 2:18,13 nét naast greep.

200m rugslag mannen
Ook hier kreeg men een uitmuntende finale te zien, waarin Radoslaw Kawecki de show stal: de Pool startte relatief traag, maar werkte zich gestaag naar voren en met een zinderend eindschot pakte hij in 1:48,68 minuten het goud, voor de Amerikaan Shaine Casas (1:48,81) en de Duitser Christian Diener (1:48,97).

100m vlinderslag vrouwen
In de laatste meters leek de leiding keer op keer te veranderen, maar de razendspannende finale werd beslist in het voordeel van Canada: Maggie MacNeil pakte in 55,04 seconden het goud, zes honderdsten voor de Zweedse Louise Hansson. De Amerikaanse Claire Curzan pakte in een wereldjuniorenrecord van 55,39 seconden het brons.

50m schoolslag mannen
Arno Kamminga kwam er als man van de lange adem niet echt aan te pas en werd in 26,32 toch keurig zesde. Het goud ging naar de VS: Nic Fink tikte aan na 25,53 seconden, tewe honderdsten van een seconde voor de Italiaan Nicolo Martinenghi. Brons was er in 25,80 voor João Gomes Junior uit Brazilië, die topfavoriet Ilya Shymanovich uit Wit-Rusland van het podium hield.

50m vrije slag vrouwen
Ranomi Kromowidjojo deed een dappere poging om voor de vierde keer op rij de wereldtitel op 'haar' onderdeel te pakken, maar dit keer lukte dat net niet: Sarah Sjöström uit Zweden was in 23,08 seconden simpelweg te sterk. Kromowidjojo ging er wel met zilver vandoor in 23,31 seconden, voor de 23,40 van de Poolse Katarzyna Wasick.

4x100m wisselslag mannen
Stan Pijnenburg, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Luc Kroon kwamen tekort voor de strijd om de medailles: zesde in 3:26,59 minuten. Het goud ging naar het kwartet uit Italië, dat de afstand afraffelde in 3:19,76 minuten, voor de VS (3:20,50) en Rusland (3:20,65).

4x100m wisselslag vrouwen
De laatste finale van het WK leverde voor Nederland geen succes op: Maaike de Waard, Kim Busch, Tessa Giele en Marrit Steenbergen waren simpelweg niet snel genoeg en werden zevende in 3:53,97 minuten. De Zweedse ploeg pakte in 3:46,20 de wereldtitel, ruim voor de 3:47,36 van Canada en de bronzen 3:47,41 van China.

Koolstoflandbouw in Europese Green Deal biedt kansen voor nieuw agrarisch verdienmodel

Op 15 december heeft de Europese Commissie als onderdeel van het actieplan “Duurzame Koolstofkringlopen”, het initiatief voor koolstoflandbouw, gepubliceerd. Doel is volgens Commissaris Frans Timmermans om koolstofkringlopen te sluiten. LTO Nederland verwelkomt het initiatief. Het kan boeren en tuinders belonen voor hun bijdrage aan de klimaattransitie door koolstof vast te leggen in hun bodems.

Met koolstoflandbouw kan de landbouwactiviteit in stand worden gehouden en tegelijkertijd de koolstofopslag in de bodem worden verbeterd. Daarmee leveren boeren en tuinders een maatschappelijke klimaatbijdrage door koolstof uit de atmosfeer te vangen en in de bodem op te slaan. Een ondernemer kan dit bereiken via bijvoorbeeld niet-kerende grondbewerking, akkerranden, vang- en rustgewassen, het herstel van veenweide- en drasgebieden of (her)bebossing. Deze maatregelen zorgen er wel voor dat een boer het land minder intensief kan bewerken. De hoge omschakelings- en monitoringskosten maken daarnaast dat de inkomsten uit kringlooplandbouw nog onzeker zijn. Er kan dus niet zomaar vanuit gegaan worden dat koolstofboeren op korte termijn rendabel wordt in Nederland. Volgens LTO Nederland is een eerlijke beloning voor koolstofboeren cruciaal om initiatieven van de grond te krijgen. Een ander voorbehoud is dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Nederlandse bodems al relatief hoge organische stofgehalten kennen. De te behalen winst in sommige gebieden kan daarom tegenvallen. Dit zet de nodige vraagtekens bij de potentie van koolstoflandbouw in delen van het land.

De landbouwsector eerlijk belonen
Om boeren eerlijk voor hun bijdrage aan de klimaattransitie te belonen, zet de Commissie in op een nieuw business model. Voor iedere ton CO2 die een boer jaarlijks vastlegt, kan deze een certificaat ontvangen. Dit certificaat kan op de markt worden verhandeld en zo de klimaatprestatie van de boer compenseren. Volgens de Commissie moet dit nog juridisch geborgd worden om tot een transparant en eenduidig certificeringsmechanisme in Europa te komen. LTO Nederland benadrukt dat de gerealiseerde CO2-reductie door de landbouw, los van de verhandeling van het certificaat, ook aan de landbouw moet worden toegeschreven. Zo kunnen de behaalde resultaten meetellen bij het behalen van de klimaatdoelen van de sector.

Op naar een gezond verdienmodel
In Zeeland wordt door ZLTO al actief onderzoek gedaan naar het verdienvermogen van de koolstofboer. Het Interreg North Sea Region Carbon Farming project toont aan dat een gezond verdienmodel cruciaal is voor succes. Met stimulerende Europese regelgeving en een eerlijke beloning kunnen boeren worden gemotiveerd om met koolstoflandbouw aan de slag te gaan. De CO2-prijs die boeren ontvangen, dekt vooralsnog de meerkosten van vastleggingsmaatregelen niet. Stapeling van beloningen is daarom noodzakelijk voor een gezond verdienmodel. Te denken valt aan het GLB, keurmerken of biodiversiteitsbeloningen, of bijvoorbeeld het stimuleren van bio-based bouwmaterialen. Koolstoflandbouw moet daarom volgens LTO altijd op vrijwilligheid berusten en niet leiden tot extra bureaucratie. Daarnaast vraagt LTO de Commissie om internationale standaarden voor koolstofopslag en -afvang te ontwikkelen. Een transparante markt voor koolstofcertificaten kan private partijen motiveren in koolstoflandbouw te investeren. Dit is nodig voor inkomenszekerheid en om de meerkosten van koolstofboeren te compenseren.

Vervolgstappen
Deze strategie is nog niet in wetgeving gegoten. Eerst is het Europees Parlement aan zet door een standpunt over deze strategie in te nemen. Daarna komt de Commissie met wetgevingsvoorstellen. Het wetsvoorstel voor koolstofverwijderingscertificaten in de EU wordt in 2022 verwacht. LTO zal zich er in Brussel maximaal voor blijven inzetten om het verdienvermogen van Nederlandse boeren en tuinders te versterken. De landbouwsector heeft een belangrijke rol in de klimaattransitie en wil graag deze maatschappelijke bijdrage leveren. Maar, dit kan en mag niet ten koste gaan van het verdienvermogen van de boer.

FOK! Wat een weer: nog één mooie dag

herfstbanner

Goeiedag!  

Ik ben even uit mijn winterslaap ontwaakt. Eindelijk was het eens een fraaie dag. Het was voor het gevoel ook niet echt koud, ondanks de maxima van slechts 2 tot 3 graden. De zon zorgde echter voor een zeer aangenaam plaatje. Morgen krijgen we nog zo'n dag, maar daarna gaan de gordijntjes weer dicht.

Vannacht vriest het vrijwel overal. Ook aan zee zien ze het kwik de - induiken. Misschien dat het alleen op de Wadden net positief blijft. Verder is het over het algemeen helder. Er gaan echter wel mistbanken ontstaan en die kunnen plaatselijk weer tot gladheid leiden. Het is dus opletten in de nachtelijke uurtjes. Het minimum ligt rond de -7 graden in het oosten.

Morgen schijnt de zon weer volop. Later op de dag komt er wel meer sluierbewolking, maar van neerslag is beslist geen sprake. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind en de temperaturen komen rond de 2 graden uit.

Vanaf donderdag keert het grijze weer weer helemaal terug en ook de kans op neerslag stijgt. De ergste kou gaat ook uit de lucht, want de maxima kruipen naar waarden tussen de 7 en 10 graden. 

Het kerstweer is nog tamelijk onzeker. De koude lucht probeert het wel, maar of dat gaat lukken is zeer de vraag. Het is nog te vroeg om er nu al een uitspraak over te doen. Daar komen we later op terug.  

Fijne avond!  

Fotowedstrijd november 2019 - Inzending rubbereend
(Foto: rubbereend)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

FOK!Kerstprijsvraag: 22 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op (nog een keer) Final Fantasy VII Remake Intergrade voor PlayStation 5.

FINAL FANTASY VII REMAKE INTERGRADE is een verbeterde en uitgebreide versie van de veelgeprezen en bekroonde FINAL FANTASY VII REMAKE voor de PlayStation 5. FINAL FANTASY VII REMAKE INTERGRADE is gebundeld met FF7R EPISODE INTERmission. Met Yuffie als hoofdpersoon geniet je van een fascinerende nieuwe verhaallijn en talloze nieuwe gameplayonderdelen.

Enige wat je moet doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wie is de uitgever van FINAL FANTASY VII REMAKE?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.