FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 december 2021

Random Pics van de Dag #507

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

‘Laatste smeekbede’ Hiddema aan Baudet

Eerste Kamerlid Theo Hiddema (Forum voor Democratie) doet opnieuw een oproep aan partijleider Thierry Baudet om de opmars van ‘eendimensionale wappies’ binnen de partij te stuiten. De strafadvocaat spreekt in NRC verder van een ‘laatste smeekbede’ om te stoppen met vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog. Zo lezen we bij het AD.

Krol wint kilometer, geen olympisch ticket voor Nuis

Thomas Krol heeft de 1.000 meter gewonnen bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf in Heerenveen. Krol zegevierde in 1.07,24.

Kai Verbij werd tweede in 1.07,48 en pakte ook een olympisch ticket. Hein Otterspeer, die er niet in slaagde een olympisch ticket op de 500 meter te pakken, nam revanche door op de kilometer wel een ticket te pakken. Hij eindigde als derde in 1.07,52.

Kjeld Nuis, de regerend olympisch kampioen, zal zijn titel niet kunnen verdedigen. Nuis werd vierde in 1.07,64.

Amsterdamse wethouder Groot Wassink moet tekst en uitleg geven

Verschillende partijen in de gemeenteraad van Amsterdam willen dat diversiteitswethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) tekst en uitleg geeft over het verhaal dat woensdag in De Telegraaf is verschenen. De krant had via een WOB-verzoek het appverkeer van de wethouder onder ogen gekregen en daaruit blijkt dat Groot Wassink persvragen over het onderzoek naar antihomogeweld wilde afhouden.

Uit appjes die werden vrijgegeven na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur blijkt dat de wethouder ambtenaren de opdracht gaf om persvragen af te wimpelen. Groot Wassink was op vakantie en droeg op te communiceren dat hij ’slecht bereikbaar was’, terwijl er achter de schermen volop contact was.

In het onderzoek dat in februari al klaar was, maar afgelopen zomer naar de raad werd gestuurd, vertellen slachtoffers van antihomogeweld dat hun belagers vaak Amsterdammers zijn die een niet-westerse achtergrond hebben.

Spoeddebat aangevraagd

VVD-lijsttrekker Claire Martens is geïrriteerd over het optreden van de wethouder en heeft hier een debat over aangevraagd. Op Twitter schrijft ze: "Terwijl jezelf mogen zijn in onze stad steeds verder onder druk staat, verstopt onze GroenLinks wethouder diversiteit willens wetens een onderzoek dat hem niet uitkomt en duikt weg voor de pers. Tijd voor een debat."

Dat debat is aangevraagd voor de commissievergadering van woensdag 12 januari. Kameraad Groot Wassink is lijsttrekker voor GroenLinks Amsterdam tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in maart. 

De Jong wint 1.500m, Groenewoud verrast met plek drie

Op het olympisch kwalificatietoernooi schaatsen in Heerenveen heeft Antoinette de Jong de 1.500 meter voor vrouwen gewonnen. De Jong zegevierde in 1.53,62.

Ireen Wüst eindigde als tweede in 1.53,88 als tweede en mag ook starten op de Olympische 1.500 meter.  Dit wordt voor haar de vijfde start op de olympische 1.500 meter. Marijke Groenewoud was met plek drie de grote verrassing. De wereldkampioene op de massastart werd derde in 1.53,99 en mag zich zo goed als zeker ook opmaken voor Beijing. Melissa Wijfje (1.54,01) en Irene Schouten (1.54,18) grepen naast een ticket.

Rydz stunt tegen Aspinall op WK darts; Chisnall als vierde darter positief

Nathan Aspinall is dinsdagmiddag verrassend uitgeschakeld in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts. De tweevoudig halvefinalist verloor kansloos met 4-0 van Callan Rydz, de nummer 36 van de wereld. Rydz heeft nog geen enkele set verloren. Eerder op de dag werd ook José de Sousa al uitgeschakeld in Alexandra Palace. Voor Dave Chisnall stopte het WK zonder te spelen. Hij testte als vierde speler positief op corona en kon op zijn hotelkamer blijven. 

Rydz kende een goed jaar bij de PDC. Zo won hij twee vloertoernooien. Aspinall kwam er geen moment aan te pas deze partij. The Asp gooide met 94,13 per drie pijlen nog een aardig gemiddelde, maar kon niet tegen de sterk finishende Rydz op. De 23-jarige Engelsman bleef verloor weer geen set. Tegen Yuki Yamada (3-0) en Brendan Dolan (3-0) stond hij ook geen set af. In zijn volgende wedstrijd neemt Rydz het op tegen Alan Soutar, die De Sousa verrassend uitschakelde.

Soutar won van De Sousa in een zeer matige partij. De Sousa kwam niet verder dan een gemiddelde van 83.89, terwijl Soutar liefst 45 (!) pijlen op de dubbels miste. De Sousa was in de zesde set (op 3-2 voor) één leg van de overwinning verwijderd. Echter was de Portugees niet binnen 21 pijlen uit, en miste hij zijn enige matchdart op tops. Daarvoor had Soutar al zes pijlen voor de set gemist, maar zijn zevende pijl was wel raak.  In de beslissende set kwam De Sousa nog op voorsprong na een dertiendarter, maar daarna was het zijn Schotse tegenstander die de voorsprong overnam met twee zeventiendarters. Soutar zorgde daarna wel voor een fraai einde door 136 te finishen.

Dave Chisnall had woensdagmiddag eigenlijk ook moeten spelen, maar hij bleek besmet met het coronavirus. Daardoor plaatste Luke Humphries zich automatisch voor de vierde ronde. Eerder deze week moesten Michael van Gerwen en Vincent van der Voort zich ook al terugtrekken wegens een coronabesmetting. Ook Raymond van Barneveld testte positief, maar die was toen al uitgespeeld. Dirk van Duijvenbode kon een vandaag een negatieve test laten zien en zal vanavond op het podium te zien zijn. 

WK Darts - 29 december - middagsessie 
Jose De Sousa 3-4 Alan Soutar (R3)
Luke Humphries bye Dave Chisnall (R3)
Nathan Aspinall 0-4 Callan Rydz (R3)

Avondsessie - 20.00 uur
Gary Anderson v Ian White (R3)
Gerwyn Price v Dirk van Duijvenbode (R4)
Jonny Clayton v Michael Smith (R4)

Koopmans vergeet de gist in de oliebollenmix: steenbollen

Als je toevallig een oliebollenmix hebt gekocht van Koopmans, dan kun je maar beter snel de verpakking controleren. Koopmans heeft woensdag laten weten dat de gist in een aantal oliebollenmixen ontbreekt. Het resultaat: bollen van steen, die wellicht bruikbaar zijn in de bouw.

Volgens het bericht van Koopmans gaat het om de verpakkingen met productiecode L212447 en 3 februari 2022 als houdbaarheidsdatum. De mensen die deze mixen hebben gekocht kunnen hun geld terugvragen. Toch is de kans vrij klein dat je een pakje ’steenbollen’ in huis hebt gehaald: "Gelukkig is meer dan 99 procent van de oliebollenmixen wel goed geproduceerd", schrijft de bakmixproducent. 

Ruim helft Nederlanders ziet contant geld voor 2030 verdwijnen

57% van de Nederlanders denkt dat contant geld over ongeveer 8 jaar geheel uit de samenleving verdwenen is. Steeds minder Nederlanders hebben fysiek munt- en briefgeld op zak.

Momenteel heeft 82% van de Nederlanders contant geld in hun portemonnee. Ter vergelijking: in 2014 ging het nog om 95%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 klanten.

‘Contant geld blijft belangrijk’
Hoewel de meeste Nederlanders de toekomst van contant geld somber inzien, willen toch 8 op de 10 ondervraagden liever niet dat dit fysieke betaalmiddel ooit verdwijnt. Zo voelt contant geld voor veel Nederlanders veiliger dan andere betaalmiddelen.

Nederlanders zetten vooral nog vraagtekens bij de veiligheid van betalen met de smartphone. Slechts 28% beschouwt deze betaalmethode als veiliger dan betalen met contant geld. Bij betalen met de betaalpas geldt dit voor 43% van de Nederlanders.

Nadine Klokke (CEO Knab): "Nieuwe betaalmethodes - zoals betalen met de smartphone - moeten we zien als een verrijking van de bestaande mogelijkheden. Niet als een vervanging. Onze taak is om het betaalverkeer zo veilig mogelijk te houden. Maar al kan ‘betalen met de smartphone’ zeker zo veilig zijn als betalen met cash, het kan lang duren voordat de consument dat ook zo voelt. Dit onderzoek laat zien dat het goed is dat iedereen zelf kan bepalen of ze met contant geld, de betaalpas óf de smartphone betalen."

Digitale munten in de supermarkt
Bijna een kwart van alle ondervraagden ziet de digitale munt de komende jaren z’n intrede doen in de supermarkt. Vooral jongeren zien dat gebeuren: ruim 1 op de 3 respondenten onder de 36 jaar denkt dat je in 2030 je dagelijkse boodschappen kunt afrekenen met – bijvoorbeeld – de Bitcoin. Mensen boven de 60 jaar zijn wat terughoudender, van hen ziet ongeveer 1 op de 5 dat gebeuren.

Contant geld (Pixabay)
Contant geld (Pixabay)

Hugo de Jonge hield vernietigend rapport over 2G-beleid achter

De Raad voor de rechtspraak publiceerde 17 november een spoedadvies vol kritiek op het 2G- en 3G-beleid. Pas vorige week, twee dagen voor Kerstmis, stuurde Hugo de Jonge het naar de Tweede Kamer. Dat is maar liefst vijf weken te laat. Meer hierover bij Panorama.

Het spoedadvies 'Tijdelijke wet uitbreiding coronatoegangsbewijzen en Tijdelijke wet differentiatie coronatoegangsbewijzen' van de raad zou doorslaggevend kunnen zijn geweest voor het debat over de inzet en het gebruik van het coronatoegangsbewijs in ons land. In de tekst is veel kritiek op de controversiële maatregel te lezen.

De Tweede Kamerleden Omtzigt en Pouw-Verweij (JA21) hebben besloten kamervragen te stellen aan de hand van het rapport. Ze willen openheid van zaken over de nog openstaande vragen en over het achterhouden van het spoedadvies zelf. “Een advies heeft alleen zin als het openbaar wordt gemaakt,” schrijft Omtzigt. “Anders kun je die nieuwe bestuurscultuur wel weer netjes aan de wilgen hangen.”

In onderstaand draadje van Pieter Omtzigt meer informatie over het gegeven advies wetsvoorstellen 2G en 3G, en de te stellen kamervragen:

Het nutteloze feitje van de dag: Een oudje is er voor het eerst bij

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Na gisteren ook vandaag weer een feitje uit de rijke muzikale lijst van de Top 2000. Wist je dat de hoogste nieuwe binnenkomer een oudje is? De hoogste binnenkomer die nooit eerder in de eindejaarlijst van NPO Radio 2 stond, is namelijk La Bohème van Charles Aznavour. De plaat uit 1966 zal zijn entree mede te danken hebben aan de aandacht die hij kreeg in het programma Chansons!.

Wil je nog meer toffe Top 2000-statistieken zien? Dan kan dat op de site van FOK!user Pino112. Wil je dezer dagen meepraten over de eindejaarlijst van NPO Radio2, dan kan dat in de topicreeks op het forum.

FOK! Wat een weer: Jaaroverzicht 2021 (deel 2/4)

FOK! Wat een jaaroverzicht.

De laatste dagen van het jaar staan voor de deur wat betekent dat we terugblikken op het jaar 2021 en de mooiste foto's nog eens langs komen. Dank voor alle mooie inzendingen die jullie hebben gedaan dit jaar, zonder jullie is het weerbericht maar saai. Vandaag de maanden april, mei en juni.

April
De maand verliep koud, de lente bleef uit en gaat dan ook zo de boeken in. Het was maar iets warmer dan de maand er voor. Ook kende april nog veel sneeuw. Gelukkig was de zon ook te zien. De gemiddelde temperatuur was met 6.6 graden ruim 3 graden kouder dan normaal in april. Kouderecords werden echter niet verbroken, al was het voor mij de koudste april ooit. April 1986 was kouder waar ik in mei ben geboren. Sneeu was er dus ook veel te zien voor de tijd van het jaar, op 10 dagen sneeuwde het ergens in het land, in plaats van een witte kerst, die we helaas dit jaar niet hebben gehad, hebben delen van het land wel een wit pasen gehad. De zon heeft zich 221 uur laten zien, 25 uur meer dan normaal. Eind april ging de temperatuur wat omhoog en kregen we veel neerslag. Door het eerdere uitblijven valt de maandsom slechts 1mm meer op dan normaal.

Scherpschutter zag ze vliegen...
Scherpschutter zag ze vliegen...

Pukeko was in Elp (Drenthe)  (Foto: Pukeko )
Pukeko was in Elp (Drenthe) (Foto: Pukeko)

Fraaie tulpen en een boot (Foto: Pukeko)
Fraaie tulpen en een boot (Foto: Pukeko)

Mei
Ook mei was geen geweldige maand. Het was nat, koud en grijs. Er viel bijna dubbel zoveel neerslag als normaal en het was met 11.2 graden 2.2 graden kouder dan normaal. De zon was 25 uur minder te zien dan normaal; 200 uur in totaal. Vorst kende deze maand niet, dat was eigenlijk het enige positieve puntje. Eind mei scheen de zon nog even flink en ging de temperatuur wat omhoog, maar zomers werd het nog niet in De Bilt. Dat zou niet lang meer duren.

Ik zag de bui al hangen.. (Foto: _UserName_)
Ik zag de bui al hangen.. (Foto: _UserName_)

Onweer vanaf het balkon (Foto: vriend)
Onweer vanaf het balkon (Foto: vriend)

Zaandam mooi weer (Foto: Charged)
Zaandam mooi weer (Foto: Charged)

Juni
Het begon droog, maar werd natter en natter. En warm! De warmste junimaand sinds het begin van de metingen in 1901. Met een totaalgemiddelde van 18.2 graden gaat deze maand de boeken in. In de eerste 18 dagen viel er slecht een keer neerslag in De Bilt. Toch zorgden de overige neerslagdagen voor een totaal van 99mm neerslag waar 67mm gemiddeld is. De zon was 247 uur te zien, 33 uur meer dan normaal. Toch kende de maand ook een temperatuursdipje, tussen 21 juni en 26 juni kwam de temperatuur niet boven de 20 graden maar niet onder het gemiddelde voor de norm.

Een van de kleinere wateren in Kwadijk op een mooie dag (Foto: Charged)
Een van de kleinere wateren in Kwadijk op een mooie dag (Foto: Charged)

Het Wormer- en Ilperveld, waar Pukeko afgelopen week te vinden was (Foto: Pukeko)
Het Wormer- en Ilperveld, waar Pukeko afgelopen week te vinden was (Foto: Pukeko)

Bewolkt was het deze week.. (Foto: DJMO)
Bewolkt was het deze week.. (Foto: DJMO)

Duizenden zorgmedewerkers met long covid, vakbond begint meldpunt

Vakbond FNV begint vandaag een meldpunt voor zorgmedewerkers die na een coronabesmetting blijven kampen met ernstige gezondheidsklachten. De eersten van hen hebben al een oproep van het UWV op de deurmat gekregen om na bijna twee jaar ziekte de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA aan te vragen. Zo meldt de NOS. 

Van FNV:

"FNV Meldpunt Long Covid (Voor leden en niet-leden)
Na een besmetting met het coronavirus kan je langere tijd klachten houden. Dat wordt Long Covid genoemd. Dit FNV-meldpunt is voor medewerkers in Zorg & Welzijn die Long Covidklachten ervaren. Samen maken we de financiële en mentale gevolgen van Long Covid zichtbaar. Om de overheid en werkgevers wakker te schudden en zo nog beter voor jouw belangen op te komen. De FNV wil een financiële tegemoetkoming voor mensen die schade hebben geleden.

Wat zijn de klachten bij Long COVID?
Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Dat laatste wordt vaak ‘brain fog’ genoemd.*

De FNV vindt dat de overheid een Long Covidfonds moet instellen om een financiële tegemoetkoming te realiseren voor mensen die op de werkvloer besmet zijn geraakt en nog steeds Long Covid-klachten ondervinden. Daarnaast wil de FNV samen met werkgeversorganisaties collectieve afspraken maken. Daarvoor is het belangrijk om de omvang van de problemen zorgvuldig in kaart te kunnen brengen. Dit meldpunt helpt daarbij.

Al eerder sprake van Long Covidfonds
Op aandringen van de FNV beloofde toenmalig zorgminister Tamara van Ark in april 2021 al dat er een fonds voor deze slachtoffers zou komen, maar sindsdien is er nog weinig gebeurd. ‘Als reden horen we steeds dat het niet haalbaar is zolang het kabinet nog demissionair is’, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Maar de problemen van deze mensen stapelen zich op. Over drie maanden belandt de eerste groep medewerkers met Long Covid in de WIA omdat ze dan al twee jaar ziek zijn en er financieel flink op achteruit gaan.’

Onvoldoende bescherming
Uit een enquête van de FNV samen met het KRO-NCRV-programma Pointer bleek in maart 2021 dat met name zorgmedewerkers in de eerste coronagolf vanwege onvoldoende persoonlijke beschermingsmiddelen op het werk besmet zijn geraakt. Sindsdien komen er bij de FNV nog steeds meldingen binnen van met name zorgmedewerkers die langdurige klachten ondervinden van een besmetting met Covid-19 en daardoor niet of minder kunnen werken."

Darter Cross na fraaie strijd naar achtste finales, ook Wright door

Darter Rob Cross staat in de achtste finales van het wereldkampioenschap in Londen. In het Alexandra Palace rekende de Engelse oud-wereldkampioen in een mooie strijd af met de Noord-Ier Daryl Gurney: 4-3.

Cross trok de eerste twee sets met 3-2 naar zich toe, de volgende twee sets in de hoogstaande partij werden met dezelfde cijfers onderling verdeeld. Pas in de vijfde set viel er een 3-1 te noteren en wel voor Gurney, waarna Cross het in de zesde set af leek te maken.

Op 2-0 liet Cross een eerste kans liggen om het af te maken, in de vijfde leg ging 99 voor de wedstrijd niet uit en liet hij 10 ook liggen: Gurney maakte het met een 76-finish af en trok de stand gelijk. Met finish van 89 en 116 kwam Cross weer op 2-0, alvorens Gurney 116 uitgooide. Dit keer maakte Cross het echter wél af: met Gurney op 121 gooide hij 170 uit voor de wedstrijd.

Peter Wright nam het op tegen Damon Heta, die de eerste twee sets ietwat verrassend naar zich toe trok. Vervolgens wisselde de Schotse oud-wereldkampioen weer eens van pijlen, waarna hij met finishes van 161 en 92 op 2-2 kwam. In set vijf liet hij geen leg liggen en ook in de zesde set was Wright veel beter - de dartswissel was succesvol en Wright won met 4-2.

Huisartsen bereiden kort geding voor tegen Zilveren Kruis

Als zorgverzekeraar Zilveren Kruis de nieuwe bekostiging van praktijkondersteuners (POH’s) niet van tafel haalt, spannen huisartsen in januari een kort geding aan. Op 29 december overhandigen ze een petitie aan Zilveren Kruis, waarin ze de verzekeraar oproepen de plannen aan te passen. Zilveren Kruis benadrukt dat het niet om een bezuinigingsmaatregel gaat.

Honderden huisartsen zijn bezorgd dat ze in 2022 niet meer genoeg geld krijgen van Zilveren Kruis voor de praktijkondersteuners (POH). De huidige bekostiging is gebaseerd op twee pijlers, legt huisarts Kees Sikkel uit. De eerst pijler gaat via de ketenzorg. Dat is met name voor patiënten met chronische aandoeningen, zoals COPD of diabetes. Dat is een vast bedrag per patiënt per jaar. De tweede pijler is een opslag op het abonnementstarief. ‘Zilveren Kruis heeft die opslag verlaagd. Dat levert een praktijk een verlies op van honderden tot duizenden euro’s per jaar.’ Lees verder bij Skipr.

Robin Fransman, C19-beleid criticus en oprichter Herstel-NL, overleden aan COVID-19

Econoom Robin Fransman, initiatiefnemer van actiegroep Herstel-NL die zich tegen de lockdown keerde, is dinsdag op 53-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van corona. Zijn overlijden wordt door diverse bronnen bevestigd aan Het Parool. Zo meldt het AD.

Fransman stond kritisch tegenover het C19-vaccinatiebeleid en had zichzelf dan ook niet laten vaccineren, hij uitte op sociale media zijn kritiek over de werking en wenselijkheid van vaccins.

Fransman was, naast lobbyist en toezichthouder in de financiële sector, een van de initiatiefnemers van Herstel-NL. Deze organisatie presenteerde begin 2021 ten tijde van de toenmalige lockdown een plan om de Nederlandse samenleving weer open te gooien.

Herstel-NL werd opgericht nadat Fransman een artikel schreef in het tijdschrift ESB in april 2020. Hierin maakte hij berekeningen van de lasten en opbrengsten die de coronamaatregelen de maatschappij kosten en kwam tot de conclusie dat de maatregelen meer schade berokkenen aan de samenleving, dan dat het opbracht. Andere economen sloten zich hierna bij hem aan in Herstel-NL.

Begin 2021 jaar startte Herstel-NL een publiekscampagne. Hun boodschap was te zien op abri’s, reclamezuilen, sociale media en er werden advertenties in kranten geplaatst. Onder andere oud-CPB-directeur Coen Teulings, econoom Barbara Baarsma en oprichter van het Artsen Covid Collectief Evelien Peeters, onderschreven de boodschap van Herstel-NL en waren betrokken bij de organisatie. Korte tijd na de start keerden Baarsma en Teulings Herstel-NL de rug toe. Volgens Fransman werden zij vanuit politieke hoek onder druk gezet om op te stappen, maar op LinkedIn ontkenden beiden dat. Achteraf hadden Baarsma en Teulings twijfels bij de 'feiten' die Herstel-NL presenteerde.

ME wil staken tijdens geplande coronademonstratie op Museumplein

De Mobiele Eenheid (ME) in Amsterdam wil aanstaande zondag staken. Die dag wordt er in die stad een coronademonstratie georganiseerd die 's middags begint op het Museumplein. De ME wordt bij dit soort demonstraties juist vaak ingezet. Zo meldt AT5.

Fred Driessen van de politievakbond ANPV laat weten dat de actie wordt gepland omdat er bij de politie te weinig mankracht is en de druk steeds hoger wordt. "De politiemensen lopen op hun tandvlees. In de cao staat dat er per kalenderjaar maximaal 240 uur aan overuren mag worden gedraaid, maar het gros van de mensen zit daar in november al ruim overheen."

Omdat de bonden niet het idee hebben dat er vanuit Den Haag een aanpak komt voor het personeelstekort, worden een reeks acties aangekondigd, waaronder een werkonderbreking aanstaande zondag. Driessen vervolgt: "Als het echt uit de hand loopt, zet de ME zich alsnog in tijdens de demonstratie."

Reactie gemeentebestuur
De gemeente Amsterdam heeft vanmorgen de officiële aankondiging van de staking ontvangen. Een woordvoerder van burgemeester Halsema laat weten: "We kijken zorgvuldig naar de impact op de demonstratie. Later vandaag zullen we met een besluit komen."

De gemeente kan besluiten om de staking via een kort geding te verbieden of de demonstratie niet toe te staan.

'Geen uitzicht op verbetering'
Voorzitter van de Nederlandse politiebond Jan Struijs onderstreept dat de actie niet voor niets is. "Met name de ME zegt dat het niet vol te houden is. Met te weinig mensen moeten er te veel worden gedaan. Ze lopen op hun laatste benen en er is geen uitzicht op verbetering in het nieuwe regeerakkoord", zegt hij vandaag tegen het NOS Radio 1 Journaal.

Struijs: "We krijgen al 2 jaar mooie praatjes. Ik heb veel met bewindslieden gesproken, maar dat heeft nog niet veel zoden aan de dijk gezet. Dus we voeren de druk op."

Douane onderschept 1686 kilo coca´ne in Rotterdamse haven

De Douane heeft op woensdag 22 december meerdere partijen cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. In totaal gaat het om 1686 kilo met een straatwaarde van bijna 126,5 miljoen euro.

32 kilo
De drugs zaten verstopt in drie verschillende containers. De eerste container was afkomstig uit Ecuador en geladen met bananen voor een bedrijf in Barendrecht. Na het lossen van de vracht werd de lege container ingeleverd bij een zogenaamd ‘empty depot’. Tijdens een controle bij zo’n bedrijf werd er 32 kilo drugs aangetroffen in de container. De pakketten waren verstopt bij de koelmotor.

1515 kilo
De tweede container was geladen met cacaobonen en waren ook afkomstig uit Ecuador. De container was in de haven van Colombia overgeladen op een zeeschip met als eindbestemming Rotterdam. De bonen waren onderweg, via de haven van Antwerpen, naar een bedrijf in Nederland. Op de vracht werden 38 balen met pakketten cocaïne aangetroffen. In totaal werd er 1515 kilo drugs in beslag genomen.

139 kilo
De derde container was afkomstig uit Brazilië en geladen met hars cement. De container was bestemd voor een bedrijf in Portugal. In deze container werd 139 kilo cocaïne onderschept. De pakketten waren verstopt in vijf sporttassen.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek. De ontvangers van bovengenoemde containers en goederen lijken niets met de smokkel te maken te hebben. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

(foto: Openbaar Ministerie)
(foto: Openbaar Ministerie)

Diggins en KlŠbo openen Tour de Ski met overtuigende sprintzege

In het Zwitserse Lenzerheide is de Tour de Ski van start gegaan, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurde met een sprint in de vrije stijl als proloog.

Vrouwen
Een verrassend internationaal veld in de vrouwenfinale, waar alleen de VS met Jessie Diggins en Julia Kern twee deelneemsters had. Mathilde Myhrvold was er namens Noorwegen knap bij, net als de Sloveense Anamarija Lampic, Colette Rydzek uit Duitsland en de Zweedse Anna Dyvik. Diggins en Kern bepaalden aanvankelijk het tempo, in de slotfase sloten Lampic en Myhrvold aan. Kern haakte wat af, Diggins sprintte naar de finish en bleef nog nét voor Myhrvold en Lampic, met Kern op plek vier, voor Dyvik en Rydzek.

Mannen
Met Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg en Erik Valnes hadden de Noren drie ijzers in het finalevuur, met verder nog de Fransen Richard Jouve en Lucas Chanavat en tot slot Federico Pellegrino uit Italië. Het tempo leek aan het begin niet al te hoog te liggen, maar in de beslissende fase gooide Klæbo de snelheid flink omhoog. Jouve kon nog even aanhaken, maar meer dan dat was het ook niet: de Noor pakte zeer overtuigend de zege, voor Jouve en diens landgenoot Chanavat, terwijl Valnes, Pellegrino en Golberg naast het podium grepen.

AustraliŰr gegijzeld in IsraŰl

Een Australische man zit de komende 8000 jaar vast in Israël. Hij mag het land tot 9999 niet verlaten omdat hij zijn ex-vrouw en kinderen een bedrag van ruim twee miljoen euro verschuldigd is. Hij spreekt van een 'levensbedreigende situatie'. Zo is te lezen bij RTL Nieuws.

De 44-jarige man heeft een uitreisverbod tot het jaar 9999, de langst mogelijke periode in de online systemen van Israël. Hij moest omgerekend 1400 euro alimentatie per maand betalen na een uitspraak in 2013 tot zijn twee kinderen 18 zijn. In 2011 ging zijn toenmalige vrouw naar Israël, hij volgde een jaar later. De Israëlische rechtbank besloot dat de man het land niet mocht verlaten voor alles was afbetaald. 

Naast deze uitspraak, mag de Australiër ook voor zijn werk het land niet verlaten, hij zit feitelijk vast in Israël. Of, en hoeveel de man nog moet betalen is niet duidelijk. Voorlopig is de beste man dus te vinden in Israël.

Verdubbeling minderjarige verdachten (poging tot) moord

Het aantal minderjarigen dat dit jaar werd verdacht van moord of poging tot moord is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. "De kruimeldief van vandaag kan morgen iemand liquideren", zegt topman van het OM Gerrit van der Burg in een interview met het AD over de 'verontrustende stijging'. Zo is te lezen bij RTL Nieuws.

In de eerste 11 maanden van het jaar zijn 64 minderjarigen verdacht van (poging tot) moord, vorig jaar waren dat 25 verdachten. De oorzaak is niet bekend, wel is er bekend dat steeds jongere kinderen een mes dragen en dat ook gebruiken. Ook speelt mee dat er vaak een achtergrond is zonder structuur of spelen andere zaken als spijbelen of hulpverlening. Ook het aantal verdachten voor (poging tot) doodslag is gestegen van 202 vorig jaar naar 231 zaken.

FOK! Wat een weer: Grijs, regen, bewolking

winterbanner

Vanochtend is het grijs en valt er vooral in het oosten af en toe motregen. In het noordoosten is het eerst ook nevelig. In de middag gaat het van het zuidwesten uit harder regenen. Deze regenzone trekt in de middag oostwaarts over het land, waarna het in de namiddag en avond van het westen uit weer meest droog wordt. De temperatuur stijgt in de loop van de middag en avond naar waarden van 10 tot 13°C. De zuidenwind is overwegend matig. In de loop van de dag draait de wind naar west tot zuidwest en neemt langs de kust toe naar krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar donderdag blijft het in het zuiden overwegend bewolkt, in het noorden kunnen er ook brede opklaringen voorkomen. Het blijft op de meeste plaatsen droog en vooral in het kustgebied en nabij het IJsselmeer is er kans op mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 6°C in het noorden 12°C in het zuiden. De matige wind komt uit het zuidwesten, aan de kust is de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Donderdag overdag is het overal bewolkt en in de noordelijke helft regent het af en toe. Het kustgebied blijft gevoelig voor nevel of mist. Het wordt zacht met maximumtemperaturen van 11°C in het noorden tot plaatselijk 15°C in het zuiden. De wind blijft uit het zuidwesten waaien en is matig, in de kustgebieden vrij krachtig en aan de westkust krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Bevroren water in Noord-Holland (Foto: DJMO)
Bevroren water in Noord-Holland (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

SkiŰr Paris wint afdaling Bormio voor de zesde keer

Alpineskiër Dominik Paris heeft zijn twintigste World Cup-overwinning binnen en voor de zevende keer deed hij dat op de befaamde Stelvio nabij Bormio. Eén keer won de Süd-Tiroler Hundertkilomann er de super-G, dinsdag was hij voor de zesde keer de beste op de afdaling aldaar.

Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk opende het bal en zette een prima tijd neer, maar de Noor Aleksander Aamodt Kilde was drie honderdsten sneller. Gelijk daarna kwam Marco Odermatt naar beneden en de Zwitser, dit seizoen in supervorm, was bijna een seconde sneller. Paris deed er met een 0,24 seconden snellere tijd nog een schepje bovenop en daarmee waren de eerste twee plekken vergeven.

Kilde werd van het podium verdrongen door de Zwitser Niels Hintermann, die op 0,80 seconden van Paris eindigde. Daniel Hemetsberger uit Oostenrijk werd op 0,99 seconden nog vierde, voor de Duitser Dominik Schwaiger (+1,10) en vervolgens Kilde en Kriechmayr.

FOK!Kerstprijsvraag: 29 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op een Ubisoft Collectables Anton Castillio Far Cry 6

Sluit je aan bij de revolutie en verzet je tegen het onderdrukkende regime van dictator Antón Castillo en zijn tienerzoon. De rollen zijn toebedeeld aan niemand minder dan Hollywood-sterren Giancarlo Esposito (The Mandalorian, Breaking Bad) en Anthony Gonzalez (Coco).

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wat is de volledige naam van de zoon van Anton Castillio?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.