FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 december 2021

Random Pics van de Dag #490

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Van der Poel wederom de beste op 5.000m

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Canadese Calgary heeft Nils van der Poel de 5.000 meter voor mannen gewonnen. De Zweed zegevierde in 6.04,29.

De Italiaan Davide Ghiotto pakte het zilver in 6.09,34. Ted-Jan Bloemen veroverde de bronzen plak in 6.09,52.

Jorrit Bergsma en Patrick Roest ontbreken in Calgary. Marwin Talsma was de enige Nederlander. Met zijn tijd van 6.17,37 kwam hij niet in de buurt van het podium en werd vijftiende.

Uitslagen KKD, tweede periode is beslist

Vanavond staat speelronde 19 op het programma, tevens de laatste speelronde van de tweede periode. Alle wedstrijden vinden vanavond plaats om 20:00. 

In de tweede periode zijn er drie kanshebbers: Jong Ajax (23 punten), Excelsior (22 punten) en FC Volendam (21 punten). Hoe dan ook is een van de twee laatstgenoemde na vanavond verzekerd van de nacompetitie, gezien een jong-ploeg daar niet voor in aanmerking komt. 

In de reguliere stand leidt FC Volendam nog altijd met 39 punten. Excelsior volgt met een punt minder. De nummer 3, jong Ajax kan de koppositie niet overnemen met 35 punten. De top 6 zit binnen 7 punten.

Dan de wedstrijden, eigenlijk staat er niet een wedstrijd bij die echt interessant is, op de wedstrijden van de periode kanshebbers na. Ik ga even terug naar vorig jaar. Toen zou NAC - Almere City FC een mooi affiche zijn geweest, zij draaiden lang mee in de top en speelde nacompetitie. Dit seizoen, vooral in het begin ging het niet goed sportief gezien met deze clubs. En nog steeds niet, Almere City FC staat op een slechts 17e plek, NAC heeft de weg naar boven gevonden. Stond het na 9 speelronden nog op een 17e plek zo staat het nu op een 9e plek.

De laatste 5 wedstrijden van Almere City FC leverden 4 punten op terwijl NAC het dubbele aantal punten binnen wist te halen. In de laatste vijf ontmoetingen komt geen gelijkspel voor. Daarvoor moeten we terug naar 2016, toen de Keuken Kampioen Divisie nog simpel de Jupiler League heette. NAC heeft over het algemeen de overhand met 3 maal winst en 8 goals waar Almere City FC 2 maal won met in totaal 4 goals. Kijken we naar de zesde wedstrijd, zien we NAC bij Almere winnen waar in de eerste 5 wedstrijden de thuisploeg won.

NAC beschikt over een vrijwel fitte selectie, alleen Bilate is er niet bij vanwege een liesblessure die al even duurt. Bij Almere zijn de problemen groter, zij missen 5 spelers: Gauna en Breedijk zijn al langer uit de roulatie, sinds een aantal wedstrijden zijn ook Alhaft, Bouyaghlafen en Woud er niet bij.

Deze en andere wedstrijden zijn te zien via ESPN Watch. Uiteraard is alles ook te volgen in het schakelprogramma waarin ook de Eredivisiewedstrijd Willem II - Cambuur te vinden is.

Een overzicht van de wedstrijden en hoe deze gevolgd kunnen worden:

Speelronde 19          
Vrijdag, 20:00          
ESPN Watch NAC Breda 1 - 1 Almere City FC
Schakelkanaal Roda JC 3 - 2 FC Den Bosch
ESPN 4 FC Volendam 3 - 2 Jong PSV
ESPN Watch FC Emmen 2 - 1 FC Dordrecht
Schakelkanaal VVV-Venlo 1 - 2 Jong FC Utrecht
Schakelkanaal FC Eindhoven 1 - 1 Telstar
Schakelkanaal ADO Den Haag 3 - 2 Jong AZ
ESPN 3 Excelsior 2 - 1 MVV Maastricht
ESPN Watch De Graafschap 0 - 1 Helmond Sport
Schakelkanaal Top Oss 1 - 1 Jong Ajax
           
Eredivisie:          
ESPN 2 Willem II 1 - 3 SC Cambuur

Lollobrigida verrast met WB-goud op 3.000m

Francesca Lollobrigida heeft de 3.000 meter voor vrouwen gewonnen op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary. De Italiaanse zegevierde met een tijd van 3.54,43 wat een nieuw persoonlijk record betekende.

Isabelle Weidemann eindigde op de tweede plek. Haar tijd van 3.55,33 was ook een nieuw persoonlijk record. Voor het eerst in twee jaar eindigde Martina Sáblíková weer op het podium bij een WB-wedstrijd. Ze werd derde in 3.55.50.

Irene Schouten, die dit seizoen tot nu toe onverslaanbaar was, ontbreekt dit weekend. Net als Antoinette de Jong bereidt ze zich via trainingen voor op het olympisch kwalificatietoernooi eind deze maand.

Joy Beune eindigde als zevende in 4.00,41. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte zei voorafgaand aan de wedstrijd dat ze niet fit was en ze werd vandaag dertiende. Reina Anema tenslotte eindigde als laatste van de zestien deelneemsters.

Aanhouding in onderzoek naar zelfbesmetting met coronavirus

Op 10 december heeft de FIOD een man aangehouden. Hij wordt in verband gebracht met de website ‘jaikwilcorona.nl’. De hostingprovider heeft deze website inmiddels offline gehaald.

Op de website kon een zogenoemde coronakit worden besteld, waarmee een koper zichzelf kon besmetten met het COVID-19 virus. Volgens de website zou alles wat nodig was voor een bewuste besmetting eenvoudig en snel in de brievenbus kunnen worden geleverd. Nadat je jezelf besmet zou hebben, zou een test bij de GGD eerst positief zijn en later, als je weer genezen bent negatief. De GGD kan dan een genezenverklaring afgeven.

Met deze bewuste besmetting speelde de verdachte vermoedelijk in op het mogelijk 2G- beleid. Dat inhoudt dat men óf gevaccineerd óf genezen verklaard moet zijn van corona voor het verkrijgen van een QR-code.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Verstappen: "Komen wat snelheid te kort in de korte runs"

Vandaag ging het allesbeslissende raceweekend van 2021 van start in Abu Dhabi. Waar Max Verstappen in de eerste trainingssessie van de dag nog de snelste tijd neerzette moest hij aan het eind van de dag genoegen nemen met de vierde tijd. Op de verbouwde baan was het voor iedereen even zoeken, maar één ding was duidelijk, de baan is aanmerkelijk sneller geworden.

"Het circuit is leuker om te rijden. Over het algemeen zijn snellere bochten leuker. Vooral de laatste sector, die was iets krapper en off camber (bochten lopen naar buiten af). Ze zijn nog steeds off camber maar de bochten zijn ronder geworden. Ik vind de aanpassingen positief", zo concludeerde de Red Bull-coureur lezen we op Verstappen.nl.

Voor de Nederlander verliep nog niet alles naar wens tijdens de eerste twee trainingssessies. "We zijn nog steeds aan het leren en een paar dingen proberen te begrijpen, de korte runs gingen niet volgens plan, daar komen we wat snelheid te kort. De lange runs waren competitiever en dat is ook belangrijk."

Dubreuil snelt naar winst en records op 500m

Laurent Dubreuil heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary de 500 meter voor mannen gewonnen. De Canadees schaatste met 33,80 een nieuw persoonlijk record en hij verbeterde daarmee ook het bijna 15 jaar oude Canadese record van Jeremy Wotherspoon. Bovendien was het ook een baanrecord.

De Chinees Tingyu Gao werd tweede in 33,87. Yuma Murakami uit Japan eindigde op de derde plek met 33,89.

De 17-jarige Jordan Stolz lijkt een fenomeen in wording. De Amerikaan schaatste met 34,11 een nieuw wereldrecord junioren en werd daarmee zevende.

Namens ons land deden alleen Ronald Mulder en Lennart Velema mee. Mulder (35,01) werd negentiende en Velema (35,11) twintigste.

De Chinees Tao Yang won de 500 meter in de B groep in een tijd van 34,37, een nieuw persoonlijk record.

Fatkulina wint 500m in Calgary

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary heeft Olga Fatkulina de 500 meter voor vrouwen gewonnen. De Russin schaatste met 36,72 een nieuw persoonlijk record.

Nao Kodaira werd tweede in 36,81, terwijl de bronzen plak naar Angelina Golkova ging die in 36,82 over de streep kwam.

Femke Kok en Jutta Leerdam laten dit weekend schieten om zich optimaal voor te bereiden op het olympisch kwalificatietoernooi eind deze maand. De Nederlandse vrouwen die wel aan de start verschenen konden geen rol van betekenis spelen. Michelle de Jong (37,73) werd elfde, Dione Voskamp (37,81) dertiende en Letitia de Jong (38,10) eindigde op de negentiende plaats.

In de B groep ging de winst naar Miho Takagi die een tijd van 37,29 op de klok zette.

Hamilton bovenaan in tweede training Abu Dhabi

De tweede vrije training voor de allesbeslissende Grand Prix van Abu Dhabi heeft vrijdag de snelste tijd opgeleverd voor Lewis Hamilton. De Brit had eerder op de dag in de eerste training nog de derde tijd genoteerd.

Runs op de medium banden openden de sessie, waarbij de Mercedessen van Valtteri Bottas en Hamilton het snelst waren - even afgewisseld door de op zachte banden rijdende Lando Norris. Max Verstappen nestelde zich tussen de Mercedes-coureurs, maar Hamilton nam wel bijna een seconde afstand in de volgende run.

Bottas ging als eerste topper rond op de softs en en pakte zo de snelste tijd, Esteban Ocon ging in de Alpine nog wat harder. Hamilton dook nog eens drie tienden onder de tot dan snelste tijd en eindigde de sessie zo op plek één, voor de indrukwekkende Ocon en met Bottas, Sergio Perez en Verstappen achter zich.

De volledige uitslag van de tweede vrije training op het Yas Marina Circuit is hier te vinden.

Skeletonster Bos schrijft historie met eerste World Cup-zege

In het Duitse Winterberg is de eerste van twee World Cups skeleton aldaar afgewerkt. Vrijdag kwamen zowel de mannen als de vrouwen in actie, met voor Nederland historisch succes.

Mannen
In run één liet de Russische startraket Alexander Tretiakov weer zien nog volop in de top mee te kunnen: hij was de snelste, twaalf honderdsten voor Axel Jungk uit Duitsland. Die kwam ook als enige in de buurt, Tretiakov's landgenoot Nikita Tregubov volgde al op 0,30 seconden, voor Jung Seung-gi uit Zuid-Korea (+0,34), China's olympische hoop Geng Wenqiang (+0,37) en de Duitsers Christopher Grotheer (+0,39) en Alexander Gassner (+0,41). De Letse broers Martins (+0,42) en Tomass Dukurs (+0,50) moesten flink in de aanval, net als olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea (+0,55).

Tomass Dukurs bleef Yun een kleine tiende voor in run twee, Martins was nog eens 0,25 seconden sneller en ging Gassner twee honderdsten voorbij. Grotheer nam met zes honderdsten de leiding over, waarna Geng vier plekken verloor. Jung hield het ook niet vol en leverde zeven posities in, met drie man te gaan. Tregubov kwam 0,09 seconden achter Grotheer terecht, Jungk nam met drie volle tienden de leiding over en deed een aanval op Tretiakov. De Rus hield echter stand en pakte zelfs met een nieuw baanrecord de winst door Jungk's tijd met 0,29 seconden te verbeteren. Jungk en Grotheer completeerden het podium namens het thuisland.

Vrouwen
Oranje boven na de eerste run: Kimberley Bos noteerde met een nieuw baanrecord de snelste tijd van allemaal, vier honderdsten voor de Duitse Tina Hermann en een tiende voor Mimi Rahneva uit Canada. Op 0,12 seconden volgden de Oostenrijkse Janine Flock en de Amerikaanse veterane Katie Uhlaender, met Jane Channell uit Canada op 0,19 seconden. De rest van het veld werd op 0,27 seconden aangevoerd door het Duitse duo Hannah Neise en Jacqueline Lölling, een honderdste voor de Italiaanse Valentina Margaglio.

In run twee maakte de Russische Elena Nikitina vanaf plek veertien gehakt van Bos' nieuwe baanrecord, waarmee ze flink steeg: ook Margaglio kwam niet aan haar tijd, maar de 'traag' startende Lölling nam met 0,17 seconden de leiding over. Neise moest 0,32 seconden toegeven, Channell zakte zelfs zes plekken. Flock kwam 0,22 tekort en eindigde zo achter Nikitina, waarna óók Uhlaender niet aan Lölling's tijd kwam: 0,07 seconden. Rahneva duwde Lölling met drie honderdsten van de eerste plek af, Hermann ging nog eens vier honderdsten harder.

Alleen Bos stond nog boven met een kans op de eerste Nederlandse World Cup-zege ooit en ze hield haar hoofd volledig koel. Een prima start werd gevolgd door een strakke run en wéér een nieuw baanrecord, wat de eerste Nederlandse World Cup-zege ooit opleverde met maar liefst 0,25 seconden voorsprong op Hermann, voor wie Winterberg overigens niet de thuisbaan is. Rahneva werd op 0,29 seconden derde, Bos verstevigde haar leiding in de World Cup met haar zege behoorlijk.

It Takes Two wint Game of the Year bij The Game Awards

It Takes Two heeft verrassend Game of the Year gewonnen bij The Game Awards. De co-op game van Hazelight Studios was een van de zes genomineerde games. De anderen waren Resident Evil Village, Psychonauts 2, Metroid Dread, Rachet & Clank: Rift Apart en Deathloop. Met name die laatste game leek vooraf getipt als winnaar.

It Takes Two is overigens een fantastische game. De gevarieerde gameplay met unieke gameplaymechanieken, leuke grafische stijl en goede humor maken het een uniek spel.

Persona 4 Arena Ultimax wordt geport naar moderne platforms

Persona 4 Arena Ultimax komt 17 maart 2022 naar PS4, Switch en pc (Steam). De vechtgame kwam oorspronkelijk in 2013 uit voor PS3, Xbox 360 en arcades. Ondanks dat het een vechtgame is bevat het een uitgebreid verhaal die als sequel dient voor de gebeurtenissen in Persona 4. De port krijgt een adviesprijs van dertig euro.

Persona 4 Arena Ultimax is trouwens gemaakt door Arc System Works, bekend van BlazBlue en Guilty Gear.

Banjo-Kazooie komt naar Nintendo Switch Online+

Banjo-Kazooie komt in januari 2022 naar de Nintendo Switch Online-service. Als je een abonnement hebt op de expansion pack, en dus toegang tot Nintendo 64- en Sega Genesis-games, kun je vanaf gisteren ook de originele Paper Mario spelen. 

Dat Banjo-Kazooie naar de service komt is ietwat opvallend, omdat Microsoft eigenaar is van de rechten van deze game. Banjo-Kazooie verscheen alleen al eerder in Super Smash Bros. Ultimate, dus waarschijnlijk is die samenwerking gewoon doorgezet.

Shadow Warrior makers introduceren Evil West

Evil West is een nieuwe actie-game van Poolse ontwikkelaar Flying Wild Hog, bekend van de Shadow Warrior-games. Evil West was aanwezig op The Game Awards en kreeg een trailer die interessante gameplay toont. Het lijkt op een combinatie van schieten en vuistgevechten die er vloeiend uitziet. Je speelt als een vampierjager op een alternatieve versie van de 'Wild West' Verenigde Staten.

Evil West moet in 2022 uitkomen voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc (Steam).

Red Bull boos om spotje crashende Verstappen door Sky Sports

Red Bull Racing heeft vol verbijstering gereageerd op een televisiespotje van het Engelse Sky Sports. De zender heeft een spotje gemaakt met de crash van Max Verstappen op Silverstone, gevolgd door de tekst: Merry Christmas. Zo meldt de Telegraaf.

"We zijn extreem teleurgesteld dat er beelden worden gebruikt van een crash, waarbij iemand in het ziekenhuis belandde”, reageert een woordvoerder van Red Bull tegenover De Telegraaf. "Dit getuigt van een heel slechte smaak. We hopen dat het snel wordt verwijderd.” Sky Sports heeft Red Bull inmiddels laten weten dat het gewraakte filmpje offline wordt gehaald.

Verstappen werd in Silverstone aangereden door zijn tegenstander om de wereldtitel Lewis Hamilton.

'Steve Bronski',mede-oprichter Bronski Beat overleden

Mede-oprichter en toetsenist van de Britse synthpopband Bronski Beat, Steve Bronski, is overleden. "Het is triest om te horen dat Steve Bronski is overleden. Hij was een getalenteerde en zeer melodieuze man", schreef zijn voormalige bandmaat Jimmy Somerville op Twitter. Bronski, wiens echte naam Steven William Forrest was, werd 61 jaar. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

Bronski en Somerville richtten samen met Larry Steinbachek in 1983 Bronski Beat op. De debuutsingle "Smalltown Boy" van het openlijk homotrio was een grote hit in heel Europa. Het nummer gaat over een jonge homoseksuele man die van huis wegloopt uit angst voor homofobie.

Bronski Beat's tweede hitsingle "Why?" gaat over het onderwerp homofobie. Het debuutalbum heette "The Age of Consent" als verwijzing naar de verplichting tot meerderjarigheid voor het uitvoeren van homoseksuele handelingen, zoals die toen in veel landen over de hele wereld geldig was of nog steeds is. 

Bronski en Somerville komen uit Glasgow, waar ze begin jaren tachtig een appartement deelden met Steinbachek. Steinbachek stierf in 2016 aan kanker. "Het was een leuke en opwindende tijd om met hem samen te werken aan liedjes en het enige nummer dat ons leven veranderde en zoveel andere levens raakte. Bedankt voor de melodie, Steve", zei Sommerville.

Aan het einde van de jaren tachtig ging Bronski Beat uit elkaar en een comebackpoging in de jaren negentig mislukte. In 2017 was Bronski het enige overgebleven originele lid dat na 22 jaar een nieuw album uitbracht. 

Rutte 4 krijgt vorm: leenstelsel verdwijnt, De Jonge niet door op Volksgezondheid

Er zijn al diverse plannen uit het nieuw te vormen kabinet Rutte 4 uitgelekt, de coalitie van van VVD, D66, CDA en CU verwacht volgende week een akkoord te bereiken. Zo meldt AD Politiek.

  • Het leenstelsel zal vanaf 2024/ 2025 worden vervangen door een nieuwe vorm van studiebeurs.
  • Hugo de Jonge keert niet terug als minister van Volksgezondheid, een andere partij zal het ministerie van Volksgezondheid gaan leiden waardoor er geen CDA-minister meer op deze post zal terugkeren.
  • Na jarenlang gedoe rondom het rekeningrijden zal dit nu daadwerkelijk ingevoerd gaan worden, voor zowel benzineauto's als elektrische voertuigen (waarvoor nu geen wegenbelasting betaald hoeft te worden). Wie meer kilometers rijdt, zal meer gaan betalen. 
  • Salarissen van de leraren in het basisonderwijs worden gelijk getrokken met de leerkrachten in het voortgezet onderwijs.
  • Kinderopvang wordt flink goedkoper en zal gratis worden voor mensen met een laag inkomen. 

Gezondheidsraad adviseert vaccinatie van 5- tot en met 11-jarigen tegen COVID-19 Tweede Kamer: laat ouders zelf kiezen voor coronavaccin kind tot 12 jaar

Update 15.30 uur: Om tot een advies te komen over vaccinatie van kinderen van 5-11 jaar heeft de Gezondheidsraad de voordelen van vaccinatie afgewogen tegen de nadelen, op basis van de gegevens die tot nu toe beschikbaar zijn. Uiteindelijk is de verhouding tussen gezondheidswinst en mogelijke bijwerkingen voor het individuele kind voldoende gunstig vindt de raad.

Het belangrijkste voordeel van vaccinatie is dat aannemelijk is dat dit voorkomt dat een kleine groep kinderen ernstige COVID-19 krijgt of een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen (MIS-C) waarvoor ziekenhuis- of zelfs ic-opname nodig is. Om hoeveel kinderen dit precies gaat is niet te zeggen, maar de raad schat dat het kan gaan om 100 tot 150 gevallen van MIS-C. Verder ondervinden kinderen indirect gezondheidsnadeel door de pandemie: beperkte toegang tot bijvoorbeeld school, sport en sociale contacten kan leiden tot een slechtere (mentale) gezondheid en sociaal-emotionele ontwikkeling en tot leerachterstanden. Vaccinatie kan dit deels voorkomen, al is niet te zeggen in welke mate.

Tegenover de gezondheidswinst staan relatief beperkte nadelen, volgens de raad. De meeste kinderen zullen na vaccinatie kortdurend last hebben van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of koorts. De kans op zeldzame bijwerkingen, zoals myocarditis (ontsteking van de hartspier) is volgens de raad zeer laag.

De Gezondheidsraad vindt het van belang dat er begrijpelijke informatie is voor ouders en kinderen en dat alle vormen van drang vermeden worden. De raad vindt dat de keuze om al dan niet gebruik te maken van het aanbod van vaccinatie niet mag leiden tot uitsluiting van school of sociale uitsluiting van kinderen.

Het advies van de gezondheidsraad komt in feite overeen met de wens van de tweede kamer, vaccinatie voor kinderen tot 12 jaar maar geen drang.

Eerdere berichtgeving:
Ouders moeten zelf kunnen kiezen of kinderen tot 12 jaar ook het coronavaccin krijgen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Het kabinet wil de coronaprik vooralsnog reserveren voor de kwetsbare kinderen van 5 tot 11, maar de Kamer wil die groep nu dus uitbreiden. Zo meldt AD Politiek.

Het nutteloze feitje van de dag: Que sí que no

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Talloze Nederlandse artiesten stonden met hun hits lang in de top 3 van de Top 40 maar wist dat niemand er zo lang in stond met zijn hitje als Jody Bernal? Que sí que no stond maar liefst 16 weken in de top 3 van de nationale hitlijst en dat doet geen enkele landgenoot hem na.

Verstappen de snelste in eerste training Abu Dhabi

Max Verstappen is prima begonnen aan het allesbeslissende slotweekeinde van het Formule 1-seizoen. De Nederlandse WK-leider, die op basis van het aantal overwinningen voor Hamilton staat, was in de eerste vrije training alvast de snelste van iedereen.

Ondanks een probleempje met zijn stuur zette Verstappen de toon in het begin van de sessie, waarna Hamilton een tandje sneller ging. Verstappen schakelde nog eens bij en haalde nog drie tienden van de tijd van de Brit af, die vervolgens enkele honderdsten tekort kwam om de Nederlander weer te passeren - door die ronde ging echter een streep, omdat Hamilton buiten de baan was gekomen.

Zo kwam Hamilton's teamgenoot Valtteri Bottas met zijn Mercedes op de tweede plek, een kleine twee tienden achter Verstappen. Diens teamgenoot Sergio Perez zat dan weer op de hielen bij Hamilton, het verschil was acht duizendsten.

De volledige uitslag van de eerste training is hier te vinden, de tweede training begint om 14.00 uur Nederlandse tijd.

Vertrouwen in COVID-19 beleid overheid gedaald naar 16%, naleefgedrag coronamaatregelen fors toegenomen

De naleving van coronamaatregelen als thuiswerken, afstand houden en laten testen bij klachten nam toe tijdens de recente periode van hoge besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Er is minder horecabezoek geweest en minder bezoek ontvangen. De ervaren dreiging van het COVID-19 virus nam toe. Daarbij werd naleving weer makkelijker gevonden en steeg het draagvlak voor de maatregelen.

Dit blijkt uit vragenlijstonderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst’en.

Laag vertrouwen in coronabeleid
Het vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid is op het laagste punt sinds het begin van de pandemie, nog 16% van de deelnemers is positief (39% neutraal, 46% negatief). Dit is 2% onder deelnemers die (nog) niet gevaccineerd zijn (7% neutraal, 91% negatief).

Onder deelnemers die negatief zijn over de corona-aanpak van de overheid, vond bijna driekwart (71%) dat er (veel) te weinig maatregelen werden getroffen om het coronavirus te bestrijden. Kritische deelnemers noemen daarnaast de in hun ogen trage start met de boostervaccinatie als reden voor hun onvrede.

Meer (zelf)testen bij klachten
Er was een grote stijging in het percentage respondenten dat zich bij klachten heeft laten testen bij een GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst of een andere testlocatie: van 29% in de vorige meetronde naar 45% nu. Daarnaast deed 32% een zelftest bij klachten, wat betekent dat minder dan een kwart (23%) van de deelnemers met klachten helemaal niet heeft getest. Nog niet eerder hebben zoveel mensen bij klachten getest. Een vergelijkbare toename was zichtbaar bij kinderen.

De onderliggende cijfers over deze en andere onderwerpen zijn te vinden op de uitgebreide onderzoekspagina.

Over het onderzoek
Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de coronamaatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hieraan te houden en wat de impact op mensen is, voeren het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, GGD GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Nederland en de regionale GGD’en sinds voorjaar 2020 samen een groot onderzoek uit. Dit richt zich op het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het met hen gaat. Bovenstaande resultaten zijn afkomstig uit de zeventiende meting onder ruim 46.000 mensen in de periode van 24 t/m 28 november 2021, en vergeleken met resultaten uit de eerdere metingen. Deze inzichten helpen de overheid om burgers beter te ondersteunen en informeren, onder andere via steunpuntcoronazorgen.nl

Matten met buitenaardse mogendheden in Arc Raiders

Arc Raiders is een nieuwe third-person shooter die volgend jaar verschijnt voor PC en consoles. De game is al enige tijd in ontwikkeling en vandaag hebben we de eerste gameplay mogen aanschouwen. De game ziet er grafisch erg spectaculair uit, maar heeft de nodige kanttekeningen.

Arc Raiders wordt ontwikkeld door Embark Studios, een nieuwe ontwikkelpartij uit Zweden onder leiding van oud EA-topman Patrick Söderlund. Söderlund verliet EA in 2018 en startte vervolgens de nieuwe studio in Stockholm. Söderlund was ook betrokken bij de ontwikkeling en marketing van verschillende DICE-games en in zijn periode als CEO kwam het bedrijf meermaals onder druk te staan vanwege lootbox-controverses en andere narigheid.

Doorspoelend naar het heden hebben we dus Arc Raiders, een coöperatieve, free-to-play third person shooter. Dit zijn termen die niet zelden alarmbellen doen rinkelen bij groepen gamers vanwege negatieve ervaringen uit het verleden. Desalniettemin ziet de shooter er behoorlijk spectaculair uit, maar het is waarschijnlijk verstandig om even een daadwerkelijke gameplay-sessie af te wachten. In de game vecht je samen met je team tegen een buitenaardse bedreiging onder de naam ARC, een mechanische levensvorm die de mensheid tracht uit te roeien. Arc Raiders verschijnt volgend jaar voor Steam, EGS, Xbox Series X en PlayStation 5.

Chaos in Saints Row reboot

Volition Entertainment en Deep Silver hebben een gameplaytrailer vrijgegeven voor de nieuwe Saints Row-reboot, waar we ook de nieuwe releasedatum van 23 augustus van de game zien.

De trailer laat verschillende locaties van Santo Ileso zien, waaronder een woestijngebied en de stadsgezichten. Natuurlijk zien we ook een heleboel speelgoed om chaos mee te creëren, waaronder wingsuits, voertuigen en veel wapens. De nieuwe Saints Row werd voor het eerst onthuld tijdens Opening Night Live 2021 in juni. Het was oorspronkelijk gepland voor release in februari 2022, maar afgelopen maand werd bekend dat de game is uitgesteld.

Saints Row komt uit op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Meer over de game kun je in onze preview lezen.

Marco Borsato ontkent beschuldigingen, vraagt OM onderzoek naar 'roddelbron'

Donderdag kwam een verklaring van 'Knoops Advocaten' namens Marco Borsato dat er een verzoek is ingediend bij het Openbaar Ministerie om de bron te achterhalen die verhalen over het vermeende grensoverschrijdend gedrag van de zanger de wereld in helpt. Zo meldt de Gelderlander.

Dit is de eerste keer dat Borsato, via zijn advocaten, reageert op deze geruchten dat hij minderjarige meisjes zou hebben 'betast'.

Het OM heeft aan de Gelderlander laten weten dat dit verzoek van Knoops nog moet worden beoordeeld. Het is geen standaard verzoek, zegt de woordvoerster van het OM. "Als je het ergens niet mee eens bent, dan ga je normaal gesproken naar de politie en doe je melding of aangifte. Daarvan is hier geen sprake.” Dit is ‘een andere dynamiek’, zegt ze. "Je kunt wel gelijk naar het OM stappen, maar dat is geen gebruikelijke route.”

Vandaag heeft het advocatenduo Knoops aan de Telegraaf laten weten dat het ’voor een goed lezer evident’ is dat iemand die onderzoek laat doen naar ’roddel’ en ’insinuaties’ deze nadrukkelijk ontkent. De twee advocaten reageren daarmee op uitlatingen die strafrechtadvocate mr. Clarice Stenger donderdagavond op televisie deed in het programma Beau. Stenger was van mening dat het verzoek aan justitie meer vragen opriep en dat er geen ontkenning van de geruchten van grensoverschrijdend gedrag uit op te maken viel.

Social media gaan los met insinuaties over de beschuldigingen tegen de zanger:

De oorlog laait weer op in Dune: Spice Wars

Funcom heeft officieel een nieuwe Dune-game aangekondigd, afkomstig van Shiro Games en heeft er meer details over gedeeld. Het heet Dune: Spice Wars en het is een realtime strategiespel met 4X-elementen.

Dune: Spice Wars is gebaseerd op de roman van Frank Herbert en wordt het naar verwachting in 2022 uitgebracht. De game wordt eerst op pc gereleased via early access. Of we ook op consoles mogen gaan harvesten en de grond mogen ontwormen is nog niet bekend. Deze game heeft niets te maken met de andere Dune-game van Funcom, een survivalgame in een open wereld. Daar is het nog erg stil over.

Dune: Spice Wars bevat meerdere speelbare facties en verschillende manieren om te spelen, maar het einddoel is hetzelfde: controle over de spice op Arrakis. Je kunt agenten inzetten om je tegenstanders te saboteren, te vermoorden of te bespioneren, politieke middelen gebruiken om de Landsraad te beïnvloeden en gunstige resoluties aan te nemen, rijkdom vergaren en gewoon de andere Houses overweldigen door economische en technologische overmacht, of je kunt kiezen om het uit te vechten met een oorlog.

Releasedatum voor Forspoken

Tijdens The Game Awards hebben Square Enix en Luminous Productions een nieuwe trailer onthuld voor de game Forspoken en bekendgemaakt dat deze debuuttitel van Luminous Productions op 24 mei 2022 verschijnt. De trailer werd geïntroduceerd door Forspoken-ster Ella Balinska, die heldin Frey Holland speelt, en actrice Pollyanna McIntosh (The Walking Dead-serie), die aan de cast is toegevoegd als Tanta Prav.

In het mysterieuze land Athia is de mensheid weer eens de klos. Een dreigende corruptie die de "Break" wordt genoemd is een verwoestend miasma dat alles wat het aanraakt meedogenloos corrupt maakt. Nadat Frey dit fenomeen op mysterieuze wijze heeft overleefd, geldt ze als een baken van hoop voor Athia. Dankzij de magische parkour-skills van Frey kan ze op een snelle en vloeiende manier door het onbekende land reizen, terwijl haar magische vaardigheden ook van pas komen om de gevaarlijke wezens op haar weg te bestrijden, inclusief de in de trailer onthulde Breakzombies en Jabberwock.

De trailer introduceert ook een nieuw personage van Forspoken: de gestoorde, kwaadaardige tovenares Tanta Prav, die wordt gespeeld door Pollyanna McIntosh van de tv-serie The Walking Dead. "Het was geweldig om Tanta Prav te spelen en ik kijk uit naar het moment waarop spelers haar ontmoeten en haar ervaren zoals Frey dat doet: een wrede, nietsontziende macht, omringd door raadsels”, zegt McIntosh. "Voor spelers die met Frey op reis gaan in het land Athia zal ze een meedogenloze tegenstander blijken.”

Square Enix heeft ook details onthuld over de Digital Deluxe Edition, die vanaf vandaag beschikbaar is voor pre-orders. De Digital Deluxe Edition bevat diverse bonussen, inclusief:

  • Rare Resource Kit (Alleen inbegrepen bij de Digital Deluxe Edition voor de PlayStation 5 console)
  • Mini Artbook (digitale download)
  • Mini Soundtrack (digitale download)
  • Forspoken: In Tanta We Trust verhalende prequel-DLC
  • Spelers die de Digital Deluxe Edition pre-orderen ontvangen ook onderstaande unieke uitrusting en items die goed van pas zullen komen op hun reis door Athia:
  • No Limits Cloak, Symbol Combo Necklace, Trigger Happy Nails en Crafting Starter Kit (PS5)
  • Elite Cloak, Spectra Combo Necklace en Overclock Nails (pc)

Vanaf vandaag is ook de Digital Standard Edition beschikbaar voor pre-orders. Spelers die de digital standard edition pre-orderen voor PS5 of pc via Steam, Epic Games Store of Microsoft Store ontvangen bij de release ook bovenstaande bonus-items voor hun respectievelijke platform.

Forspoken wordt op 24 mei 2022 gelijktijdig uitgebracht voor PlayStation 5 en pc via Steam, Epic Games Store of Microsoft Store.

Eerste gameplay voor Senua's Saga: Hellblade II

Een jaar nadat Microsoft en Ninja Theory de Xbox Series X onthulden tijdens de Video Game Awards met Senua's Saga: Hellblade II als eerste game, zijn ze terug met de eerste gameplay voor de game.

Alle beelden zijn in-game opgenomen door het ontwikkelteam zelf. Wat er precies in de trailer gebeurt, durf ik niet te zeggen. Dat het er allemaal prachtig uitziet, daar durf ik mezelf wel aan te wagen.

Senua's Saga: Hellblade II is in ontwikkeling voor pc en Xbox Series X | S. Een release date is nog niet bekend.

Meer rattenplagen in A Plague Tale: Requiem

Stealth-adventure A Plague Tale: Innocence krijgt in 2022 een opvolger, waarvan nu de eerste beelden zijn getoond. Amicia en Hugo zijn hun verwoeste thuisland ontvlucht en proberen verder zuidwaarts een nieuw leven op te bouwen terwijl Hugo zijn vloek onder controle probeert te houden.

A Plague Tale: Requiem speelt zich verder in het zuiden af van het middeleeuwse Frankrijk dat we kennen uit deel 1. De beelden beloven een wat kleurrijkere omgeving, maar als we de beschrijving mogen geloven zal het niet lang duren voordat de pest-pokke-tering-tyfus terugkeert in de vorm van oneindige rattenplagen en andere ellende. Het lijkt in ieder weer flink spannend te worden en ook grafisch ziet het er naar uit dat ontwikkelaar Asobo nog even een tandje bij heeft gezet.

Bekijk de trailer hieronder; A Plague Tale: Requiem komt volgend jaar uit voor Xbox Series X, PlayStation 5, PC en Switch (via cloud streaming). Ook komt de game vanaf dag 1 beschikbaar op Game Pass.

Download nu Unreal Engine 5-ervaring The Matrix Awakens gratis

Unreal heeft een tech demo uitgegeven voor PlayStation 5 en Xbox Series X | S. De tech demo is gratis te downloaden en te spelen en neemt je mee door een wilde tocht in The Matrix Awakens.

Het is onwaarschijnlijk dat dit ook een volledige game wordt, maar het moet aantonen wat er mogelijk is met de Unreal Engine 5 (nog in ontwikkeling). De demo toont onder andere third-person gameplay, een car chase en een open wereld om te verkennen.

Laat ons vooral weten wat je van de demo vond!

Final Fantasy VII Remake komt naar pc

Tijdens The Game Awards 2021 heeft Square Enix aangekondigd dat Final Fantasy VII Remake Intergrade op 16 december 2021 naar pc komt via de Epic Games Store.

In Final Fantasy VII Remake Intergrade volgen spelers het verhaal van de huurling Cloud Strife, een voormalige soldier-eenheid, die zich in de stad Midgar aansluit bij een ondergrondse verzetsgroep genaamd Avalanche om te strijden tegen het schimmige bedrijf Shinra Electric Power Company. Het bevat ook FF7R EPISODE Intermission, met een hoofdrol voor de ninja Yuffie Kisaragi die de stad Midgar infiltreert tijdens de gebeurtenissen van de basisgame.

Naast verbeterde textures, belichting, omgevingen, een volledig aanpasbare “Photo Mode” en meer, biedt Final Fantasy VII Remake Intergrade voor pc ook 4K-ondersteuning, HDR-ondersteuning, XInput- en DirectInput-compatibele controllerondersteuning, toetsenbord- en muisondersteuning en performance tot 120 frames per seconde voor pc’s met de hoogste specificaties.

Hieronder een overzicht van de content van Final Fantasy VII Remake Intergrade op pc via de Epic Games Store:

  • Final Fantasy VII Remake Intergrade en Intermission-DLC
  • Het FF7R EPISODE Intermission-exclusieve wapen Cacstar
  • Pantsers: Midgar Bangle, Shinra Bangle en Corneo Armlet
  • Accessoires: Superstar Belt, Mako Crystal en Seraphic Earrings
  • Summon-materialen: Carbuncle, Chocobo Chick en Cactuar

Wapens, pantsers, accessoires en summon-materialen komen bij de release beschikbaar via de Gift Box in het hoofdmenu.

Cuphead: The Delicious Last Course krijgt release date

Tijdens de Video Game Awards heeft Studio MDHR een nieuwe trailer getoond voor Cuphead: The Delicious Last Course. Ook heeft de game eeen release date gekregen: 30 juni 2022.

Dat is een jaar later dan gepland, maar wordt ongetwijfeld het wachten waard. In de DLC kun je spelen als Cuphead, Mugman en Ms. Chalice en ga je aan de slag met nieuwe wapens, charms, unieke vaardigheden en neem je het uiteraard op tegen nieuwe bazen.

Een glimps van de game kun je zien in de trailer zelf. Het is de laatste content die gepland is voor Cuphead.

Tiny Tina doet hyper in Wonderlands

Tijdens The Game Awards hebben 2K en Gearbox Software nieuwe beelden getoond van Tiny Tina's Wonderlands, de fantasievolle variant op het shootergenre dat uitkomt op 25 maart 2022.

De trailer biedt een voorproefje van het verhaal van Tiny Tina's Wonderlands, waarin de uiterst onvoorspelbare Tiny Tina spelers door een spel van het tabletop role-playing avontuur Bunkers & Badasses leidt. Als de Fatemaker heb jij het verhaal in handen. Verken een land vol bizarre monsters en kerkers vol loot, terwijl je de tirannieke Dragon Lord en zijn skelettenleger probeert tegen te houden.

Tiny Tina's Wonderlands wordt op 25 maart 2022 gereleased op de Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4 en pc via de Epic Games Store, exclusief bij de release, en later in 2022 op andere digitale pc-verkooppunten.

Een nieuwe bedreiging in Sonic Frontiers

SEGA kondigt officieel Sonic Frontiers aan, waarin Sonic met meer open vrijheid de wereld tegemoet gaat met zijn hoge snelheden. De game moet in het feestseizoen van 2022 uitkomen.

De game bevat grotere, open zones waarin Sonic aan de slag kan. Ook toont de trailer een nieuw soort vijand en is er iets met Amy aan de hand, al worden de geheimen natuurlijk nog niet onthult.

Sonic Frontiers is in ontwikkeling voor pc, PlayStation, Xbox en Nintendo Switch.

Nieuwe trailer voor Monster Hunter Rise: Sunbreak

Capcom heeft tijdens de Video Game Awards een nieuwe trailer vrijgegeven voor Monster Hunter Rise: Sunbreak, de eerste grote uitbreiding van de game.

De trailer toont niet veel, behalve meer van de duisterdere setting en de locatie waar het geheel plaatsvindt: Elgado. De trailer kun je hieronder zelf bekijken.

In de zomer van 2022 moet de DLC beschikbaar komen op pc en Nintendo Switch.

Vecht tegen Light in Destiny 2: The Witch Queen

Tijdens The Game Awards van dit jaar heeft Bungie een nieuwe trailer van Destiny 2: The Witch Queen getoond. Deze aankomende uitbreiding van Destiny 2 komt op 22 februari 2022 uit. De nieuwe trailer focust zich op spelers die vechten tegen Savathûn en haar leger van Lucent Brood, vijanden die dit keer ook Light gebruiken.

Bungie heeft ook meerdere kortingen voor nieuwe Guardians die voor het eerst Destiny 2 willen spelen:

  • Beyond Light - 50% korting
  • Beyond Light +1 Season - 50% korting
  • Beyond Light Deluxe - 40% korting
  • Shadowkeep - 67% korting
  • Forsaken Pack - 60% korting

Deze week is Bungie van start gegaan met het vieren van haar 30ste verjaardag door middel van speciale content in Destiny 2. Alle Guardians kunnen deze speciale content gratis spelen. Verwacht een nieuwe activiteit voor zes spelers, verborgen geheimen, nieuwe beloningen en nog meer. Spelers hebben ook de mogelijkheid om het Destiny 2: Bungie 30th Anniversary Pack te kopen. Het Destiny 2: Bungie 30th Anniversary Pack bevat een nieuwe dungeon geïnspireerd op de Loot Cave, de Exotic Rocket Launcher Gjallarhorn, nieuwe klassieke gear en meer.

Alan Wake 2 officieel onthuld tijdens Game Awards

Afgelopen nacht is tijdens de jaarlijkse Game Awards de officiële onthulling van Alan Wake 2 langsgekomen. De langverwachte sequel waar al letterlijk jaren over gespeculeerd wordt komt helaas nog lang niet uit: pas in 2023 mogen we de game verwachten op pc, PS5 en Series X.

Naar verwachting helpt Epic Games met het uitgeven van de game en zal de pc-versie naar alle waarschijnlijkheid uitsluitend in de Epic Game Store verschijnen. Daarnaast komt de game uiteraard naar Xbox Series X en PlayStation 5. De trailer is weinigzeggend, er is ook geen gameplay te zien maar fans zullen niettemin in hun nopjes zijn.

Elden Ring is kapot

From Software heeft tijdens de Game Awards 2021 een verhaaltrailer getoond van Elden Ring.

Je kunt de nieuwe trailer hieronder bekijken, waarin wordt verteld hoe de Rune of Death werd gestolen, wat resulteerde in de dood van de halfgoden in de wereld. Dat leidde tot het breken van de Elden Ring en leek de wereld in chaos te storten. Niemand weet wie de Elden Ring heeft vernietigd of waarom, en dat dreef de halfgoden schijnbaar tot oorlog met elkaar, wat de zaken nog erger maakte. Wij spelers weten überhaupt nog niet wat het allemaal betekent, dus dat wordt nog wachten tot 25 februari wanneer Elden Ring verschijnt voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Gollum laat zijn precious trailer zien

Uitgever Nacon en ontwikkelaar Daedalic Entertainment laten in de nieuwe Game Awards-trailer van The Lord of the Rings: Gollum de worsteling tussen de twee persoonlijkheden Sméagol en Gollum zien. Dit stealth-avontuur biedt een nieuw, maar ook getrouw perspectief op de gebeurtenissen in The Lord of the Rings.

The Lord of the Rings: Gollum is een verhalende action-adventure waarin spelers als Gollum op zoek gaan naar zijn dierbare ring. Daarbij moeten ze zonder gepakt te worden klimmen, springen en sluipen door gevaarlijke omgevingen. Gollum is handig en sluw, maar wordt ook verscheurd door zijn gespleten persoonlijkheid. Het is aan jou om te beslissen of de duistere kant van Gollum de overhand krijgt, of dat er nog een sprankje redelijkheid overblijft in wat ooit Sméagol was.

The Lord of the Rings: Gollum verschijnt in 2022 voor pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en Nintendo Switch.

Steelrising sloopt robots met een Franse slag

Voor The Game Awards had Nacon een trailer van Steelrising meegenomen. De nieuwe trailer toont nieuwe beelden van deze souls-like game die wordt ontwikkeld door ontwikkelaar Spiders.

Steelrising vertelt een alternatieve versie van de geschiedenis van 1789: wat als koning Lodewijk XVI, een fervent klokkenmaker, een robotleger had gemaakt dat in staat was de woede van het volk te weerstaan. Dit machtige en wrede leger spaart niemand en bestraft elke opstandeling met geweld. Parijs brandt en bloedt. Mannen, vrouwen en kinderen worden systematisch afgeslacht.

De trailer schetst de obsessie van koning Louis XVI voor automata en focust vervolgens op Aegis, de held van de game. Aegis is een automaton die eerder voor het plezier van het hof moest dansen, maar nu functioneert als krijger en de lijfwacht van Marie-Antoinette. In opdracht van de koningin moet Aegis zich een weg banen door een Parijs waarin het wemelt van de machines.

Steelrising komt in juni 2022 uit op PlayStation5, Xbox Seris X|S en pc.

Veel te grote slangen in Horizon Forbidden West

Horizon Forbidden West verscheen op The Game Awards met een korte trailer met allerle nieuwe robotvijanden.

Horizon Zero Dawn bevat een groot aantal vijanden, zowel machines als mensen, en de opvolger Horizon Forbidden West introduceert nieuwe vijanden. De trailer toont roofvogels die vuur spuwen en een mecha-monster van Loch Ness. Oude favorieten, zoals de satellietschotelbrontosaurussen die dienst deden als open-wereldtorens, keren terug. De trailer eindigt met een shot van een gigantische mechanische cobra die rond een rotsachtige toren in de woestijn kronkelt terwijl Aloy toekijkt.

Horizon Forbidden West komt 18 februari uit op PlayStation 5.

Suicide Squad laat gameplay zien

Er werd gameplay getoond van Suicide Squad: Kill the Justice League tijdens The Game Awards, met een lange gameplay-trailer die de verschillende personages en hun krachten laat zien. The Flash is corrupt geraakt door Brainiac, waardoor de Suicide Squad tegen hem moet vechten. Zoals je zou verwachten, heeft de Suicide Squad het moeilijk om zelfs de snelste man ter wereld te raken.

De trailer toonde verschillende manieren om door de wereld te gaan, zoals het acrobatische slingeren van Harley Quinn, King Shark die een gebouw beklimt en Deadshot die rondzwerft met een jetpack. Elk personage had zijn eigen gevechtsopties. King Shark is een grote stevige krachtpatser, terwijl Captain Boomerang precisie aan zijn zijde heeft.

Suicide Squad: Kill the Justice League komt in 2022 uit op PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

Babylon's Fall krijgt releasedatum

Square Enix heeft tijdens The Game Awards via een nieuwe trailer de releasedatum onthuld voor Babylon's Fall. Deze game, die is ontwikkeld in samenwerking met PlatinumGames verschijnt op 3 maart 2022.

In Babylon's Fall worden spelers een groep krijgers die bekend staan als de sentinels. Met behulp van de aan hen gekoppelde Gideon Coffins moeten deze sentinels proberen steeds verder te vorderen in de reusachtige Tower of Babylon, waarin een groot en oud geheim schuilt. Naast de wapens in hun beide handen, kunnen personages de kracht van hun Gideon Coffin gebruiken om nog twee wapens te gebruiken, waardoor combinaties van vier wapens tegelijk mogelijk zijn. Door de vele verschillende uitrustingsmogelijkheden kunnen spelers eindeloos variëren met hun vechtstrategieën. Voor de vormgeving van de game maakt de ontwikkelaar gebruik van een nieuw ontwikkelde "penseelstijl" om unieke fantasieomgevingen te scheppen met de uitstraling van middeleeuwse olieverfschilderijen.

Babylon's Fall komt uit op PlayStation 5, PlayStation 4 en pc via Steam. De game is geschikt voor singleplayer of teams van maximaal vier spelers, en wordt na de release zonder extra kosten uitgebreid met nieuwe game-modes, verhalende content en wapentypes. Er is vanaf 28 februari vroegtijdige toegang voor pre-orders van de digital deluxe versie.

Wonder Woman krijgt eigen game

Tijdens de Game Awards kondigden uitgever Warner Bros. en ontwikkelaar Monolith aan dat Wonder Woman een eigen game krijgt. Meer dan een teaser is er niet getoond.

Volgens de beschrijving van de Wonder Woman-trailer zal dit een origineel verhaal voor één speler zijn. Diana zal haar Amazone-familie proberent te verenigen met de moderne mensheid. Ontwikkelaar Monolith gebruikt het Nemesis-systeem uit de Shadow of Mordor om dynamisch relaties te vormen met bondgenoten en vijanden.

De teaser laat niets doorschemeren over een releasedatum of platform.

Quantic Dream kondigt Star Wars: Eclipse aan

Ontwikkelaar Quantic Dream kondigde tijdens de Game Awards 2021 Star Wars: Eclipse aan. Quantic Dreams kennen we vooral van de games met heel veel keuzes en mogelijke verhaallijnen zoals Detroit: Become Human en Heavy Rain.

Star Wars: Eclipse speelt zich af tijdens het High Republic-tijdperk, een periode die nog niet eerder in Star Wars-films is verkend. Die periode, die zich afspeelt vóór de Star Wars-films, vindt de Republiek op zijn hoogtepunt, maar er zijn duidelijk bedreigingen voor de melkweg waarmee spelers te maken zullen krijgen.

De officiële website van de game geeft wat meer details over wat we kunnen verwachten van Star Wars: Eclipse. "Bekijk de melkweg door de ogen van een cast van meerdere, charismatische speelbare personages, met elk met hun eigen moraliteit, persoonlijkheid, motivaties en impact op elkaar en het verhaal in het algemeen", staat er. De game neemt je mee naar een onbekende regio van de melkweg in de Outer Rim", zegt de website. De game zal nieuwe personages bevatten en zal een vertakkend verhaal bevatten dat je stuurt tijdens dialogen en morele keuzes.

Een releasedatum of platform is niet bekend.

FOK! Wat een weer: regen, sneeuw en zon

herfstbanner

Vandaag is in de zuidwestelijke helft van het land veel bewolking en valt er af en toe regen, in Zeeland, en later in de Limburgse heuvels, mogelijk ook natte sneeuw. In de noordoostelijke helft van het land blijft het droog en is de zon ook te zien. Later in de avond kan er in het noordoosten en oosten lokaal (dichte) mist ontstaan. De maximumtemperaturen liggen rond 4°C. In de avond daalt de temperatuur in het noordoosten en oosten vrij snel naar waarden onder het vriespunt. De wind is oost tot zuidoost en neemt geleidelijk af naar zwak tot matig. Aan de zuidwestkust draait de wind naar noordwest en neemt daar vanavond toe naar krachtig tot hard, 6-7 Bft, met mogelijk windstoten tot 75 km/uur. In de avond draait de wind langs de gehele westkust naar noordwest en wordt krachtig, elders wordt de wind zwak en veranderlijk.

Komende nacht komt er in het noordoosten en oosten (dichte) mist voor. Een zone met met regen boven het westen beweegt langzaam oostwaarts en lost daarbij geleidelijk op. In de Limburgse heuvels valt (natte) sneeuw en zou het wit kunnen worden. Aan het einde van de nacht bereiken opklaringen de westkust. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -4°C lokaal in het in het noordoosten en oosten tot 5°C in het zuidwesten. In het noordoosten en oosten kan het lokaal glad zijn. In het noorden en oosten van het land is de wind zwak en veranderlijk, elders draait de wind naar west tot noordwest en wordt boven land meest zwak. Langs de kust neemt de wind geleidelijk af naar vrij krachtig.

De zaterdag begint in het noordoosten en oosten koud en mistig en lokaal kan het glad zijn. Verder is er overdag is er vrij veel bewolking maar soms is de zon ook even te zien. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het uiterste oosten tot 8°C langs de kust. Overdag draait de wind overal naar zuidwest wordt boven land meest matig, aan de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)


Donker in het bos, grijs voorbij de bomen (Foto: Partner van _UserName_)
Donker in het bos, grijs voorbij de bomen. Ook nabij Winterswijk. (Foto: Partner van _UserName_)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vrachtwagen met migranten kantelt in Mexico, meer dan 50 doden

In de buurt van Tuxtia Gutierrex, de hoofdstad van de zuidelijke deelstaat Chiapas in het zuiden van Mexico, zijn donderdag zeker 53 migranten om het leven gekomen toen de vrachtauto waarin ze verstopt zaten onderweg kantelde. Volgens de autoriteiten vielen er ook 54 gewonden, van wie er zeker drie ernstig aan toe zijn.

De chauffeur zou de macht over het stuur verloren zijn terwijl met hoge snelheid een scherpe bocht probeerde te maken. Hierbij kantelde de trekker met oplegger. Bij het ongeluk werd en passant ook nog een voetgangersbrug over de weg geraakt. 

Gescheiden personen vaker psychisch vermoeid door werk

Werkenden die zijn gescheiden werken vaker buiten kantooruren of in een flexibele arbeidsrelatie dan werkenden die bij elkaar zijn gebleven. Gescheiden werknemers geven bovendien vaker aan psychisch vermoeid te zijn door het werk en verzuimen vaker van hun werk dan werkenden die samenbleven. Dit meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.

De gegevens voor dit onderzoek zijn ontleend aan steekproefonderzoeken. Bronnen zijn de Enquête beroepsbevolking van het CBS en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO. Gegevens over de scheidingsdatum en samenwoonduur zijn ontleend aan de Basisregistratie personen. In het onderzoek zijn mensen opgenomen van 25 tot 62 jaar. Scholieren/studenten en gepensioneerden zijn hierdoor zo veel mogelijk uitgesloten van het onderzoek.

Vaker aan het werk buiten kantooruren
Een of twee jaar na de scheiding werkten gescheidenen vaker regelmatig buiten normale kantooruren dan samenblijvers. Een jaar na de scheiding is bij gescheiden vrouwen het verschil groter dan bij gescheiden mannen, twee jaar na de scheiding is dit andersom. Regelmatig buiten kantooruren werkt iedereen die vaak op zaterdag op zondag, ‘s avonds of ‘s nachts werkt.
Gescheiden werknemers werkten ook relatief vaak in een baan met een flexibele arbeidsrelatie.


Gescheiden werknemers meer moeite met werk-privé balans
Gescheiden werknemers missen of verwaarlozen relatief vaak het werk vanwege familie- of gezinsverantwoordelijkheden na de scheiding. Bij vrouwen is het verschil ten opzichte van de samenblijvers groter dan bij mannen.

Kaftrio als behandeling van taaislijmziekte toegelaten tot basispakket

Patiënten met cystische fibrose (taaislijmziekte) kunnen per 1 januari 2022 een behandeling met het geneesmiddel Kaftrio vergoed krijgen vanuit het basispakket. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS heeft na prijsonderhandelingen een akkoord bereikt met de fabrikant van het middel. Hierdoor komt Kaftrio beschikbaar voor een groep van circa 800 patiënten van 12 jaar en ouder met cystische fibrose. De afspraken gelden voor de duur van vier jaar tot en met december 2025.

Staatssecretaris Blokhuis: "Behandelaren zijn zeer enthousiast over de inzet van Kaftrio bij patiënten met taaislijmziekte. Ik ben blij met het goede nieuws voor patiënten dat het straks mogelijk is om dit belangrijke medicijn vanuit het basispakket aan te kunnen bieden. Dit is mogelijk geworden omdat ik met de fabrikant een aanvaardbare prijs ben overeengekomen. Daarmee houden we geneesmiddelen duurzaam toegankelijk voor patiënten."

Kaftrio
In april 2021 oordeelde het Zorginstituut dat Kaftrio voor een specifieke groep cystische fibrose patiënten van 12 jaar en ouder met een bepaalde variant van de ziekte, maar dat de prijs van het middel te hoog is. Op advies van het Zorginstituut is het ministerie van VWS in onderhandeling getreden met de fabrikant van Kaftrio. Staatssecretaris Blokhuis heeft vandaag een aanvaardbare prijs kunnen overeenkomen met de fabrikant van het geneesmiddel. Hiermee is de weg vrijgemaakt om het middel te vergoeden vanuit het basispakket.

Mogelijk Kaftrio ook voor bredere groep patiënten
Op dit moment voert het Zorginstituut nog een beoordeling uit naar het gebruik van Kaftrio in een groep patiënten met cystische fibrose van 12 jaar en ouder met een andere variant van de ziekte. De staatsecretaris heeft op voorhand prijsafspraken gemaakt over het gebruik van Kaftrio in deze groep patiënten. Als gevolg kan Kaftrio, zonder nieuwe prijsafspraken, beschikbaar komen voor deze bredere groep patiënten zodra het Zorginstituut positief adviseert over het gebruik van Kaftrio voor deze patiënten. Voor patiënten tussen de 6 en 12 jaar met cystische fibrose heeft de staatssecretaris ook op voorhand prijsafspraken gemaakt. Voor deze groep patiënten zal het Zorginstituut de werkzaamheid beoordelen zodra de leverancier een vergoedingsdossier heeft ingediend.

In week 48 overleden 1.250 meer mensen dan verwacht

In de eerste week van december (week 48, 29 november tot en met 5 december 2021) overleden naar schatting 4.300 mensen. Dat zijn er ongeveer 1.250 meer dan verwacht. De sterfte is verhoogd onder alle leeftijden, en zowel onder Wlz-zorggebruikers als onder de overige bevolking. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds begin augustus (week 31) ligt de sterfte boven de verwachte sterfte en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. Vanaf half oktober is het aantal overledenen wekelijks verder toegenomen.

In week 48 registreerde het RIVM 249 overleden COVID-19-patiënten (stand 7 december).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers gelijk gebleven
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, bleef op basis van de schatting ongeveer gelijk in week 48. Er overleden bijna 1.700 Wlz-zorggebruikers, ongeveer 550 meer dan verwacht. Sinds week 42 (medio oktober) is er oversterfte onder Wlz-zorggebruikers.

De sterfte onder de overige bevolking nam op basis van de schatting verder toe in week 48. Er overleden ruim 2.600 mensen van de overige bevolking, ongeveer 700 meer dan verwacht. Ook onder deze groep is er oversterfte sinds week 42, maar ook in enkele weken ervoor was er al sprake van oversterfte.

In week 48 oversterfte in alle leeftijdsgroepen
Op basis van de schatting nam de sterfte in week 48 toe onder 65-plussers. Er is oversterfte in alle leeftijdsgroepen.
In week 48 overleden naar schatting 2.550 mensen van 80 jaar en ouder. Dat zijn er ongeveer 850 meer dan verwacht voor deze periode. Sinds week 42 is er oversterfte bij deze leeftijdsgroep. Ook in week 36, 39 en 40 was er oversterfte.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 48 naar schatting 1.300 mensen, ongeveer 350 meer dan verwacht. Ook in deze leeftijdsgroep is er oversterfte sinds week 42. Daarvoor was er vanaf week 30 oversterfte in de helft van de weken.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 48 naar schatting 475, ruim 50 meer dan verwacht. Net als in de week ervoor was er oversterfte, evenals in week 44, 45 en 34 tot en met 36, maar in de overige weken in het najaar niet.

Sterfte aan COVID-19 tot en met juli bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met juli 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 31.573 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met juli 2021, zoals het CBS op 1 december publiceerde.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 19.768 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 17.853 tot en met juli 2021 (stand 7 december 2021). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zijn de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland hoger.

Schatting week 48
De cijfers over week 48 zijn een schatting op basis van 82 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 17 december publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 48. De cijfers zijn dan completer.

Minder mensen geweigerd aan de grens

Het aantal mensen dat aan de Nederlandse grens werd geweigerd is in 2020 vergeleken met een jaar eerder afgenomen. Vorig jaar werden 1.980 buitenlandse bezoekers, derdelanders genoemd, bij de grens tegengehouden. Dat zijn er 920 minder dan in 2019. In 2020 zijn de weigeringsgronden veranderd. Mensen werden vaker geweigerd vanwege veiligheidsrisico’s zoals een bedreiging voor de openbare orde, de binnenlandse veiligheid en de volksgezondheid. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2020 werden 1.980 derdelanders geweigerd aan de grens, bijna een derde minder dan een jaar eerder. Derdelanders zijn buitenlandse reizigers met een andere nationaliteit dan die van een van de lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland. Ook staatlozen worden tot de derdelanders gerekend.

Corona speelde in 2020 een rol in de daling van het aantal weigeringen. Door het beperken of niet mogelijk maken van het internationaal reizen kwamen er veel minder mensen naar de buitengrens van de Europese Unie.

Vooral Amerikanen aan de Nederlandse grens geweigerd
De meeste derdelanders in 2020 die geweigerd werden, waren mensen uit de Verenigde Staten (290). Een jaar eerder waren dat er 25. De meeste Amerikanen werden geweigerd vanwege veiligheidsrisico’s. Van de mensen met de Braziliaanse nationaliteit werden er vorig jaar 245 aan de grens geweigerd, dat is iets minder dan in 2019. Colombianen werden 175 keer tegengehouden, 210 minder dan een jaar eerder. In 2019 vormden de Colombianen nog de grootste groep geweigerden aan de grens.

Verder werden mensen met de Georgische, Oekraïense, Mexicaanse, Filipijnse en Marokkaanse nationaliteit vaker aan de grens geweigerd. Voor de meeste nationaliteiten gold echter dat het aantal geweigerden aan de grens in 2020 was afgenomen vergeleken met een jaar eerder.

Veel weigeringen vanwege veiligheidsrisico’s in 2020
In 2020 werden bijna 980 mensen geweigerd vanwege veiligheidsrisico’s. Dat is bijna zeven keer zo veel als de 140 van een jaar eerder. Veiligheidsrisico’s kunnen zijn: een bedreiging voor de openbare orde, de binnenlandse veiligheid, de volksgezondheid of de internationale betrekkingen van de lidstaten van de EU. In 2020 zorgden deze risico’s, en met name die voor de volksgezondheid, voor een stijging van het aantal weigeringen op deze grond.

Verder werden 335 mensen geweigerd omdat zij niet over voldoende (financiële) middelen beschikten om de periode en vorm van het verblijf te kunnen bekostigen. Dat is bijna 2,5 keer minder dan in 2019, toen iets meer dan 800 mensen om die reden bij de grens werden tegengehouden. Zo’n 300 mensen werden geweigerd omdat hun documentatie niet in orde was. Het gaat hier om ongeldige of vervalste reisdocumenten zoals een paspoort, visa of verblijfsvergunning. Dat zijn er 730 minder (-71 procent) dan in 2019.

Het beperken of niet mogelijk maken van internationaal reizen tijdens de coronacrisis zorgde waarschijnlijk voor de afname van het aantal geweigerden vanwege documentatie of onvoldoende (financiële) middelen.

Nationaliteit derdelanders in de loop der jaren gewijzigd
De nationaliteit van de grootste groepen die geweigerd worden aan de grens varieert per jaar. Gemiddeld over de periode 2010-2020 werden vooral mensen met de Surinaamse nationaliteit aan de Nederlandse grens tegengehouden, ongeveer 160 per jaar. Wel is dat aantal de laatste jaren gedaald; in 2010 werden nog 345 mensen met een Surinaamse nationaliteit aan de grens geweigerd, in 2020 waren dat er 20.

Van groepen die gemiddeld genomen tussen 2010 en 2020 het vaakst naar Nederland kwamen en geweigerd werden daalde ook het aantal met de Chinese nationaliteit. Geweigerden met de Colombiaanse en Braziliaans nationaliteit namen juist in aantal toe.

Feyenoord blijft ongeslagen in Conference League na overwinning tegen Maccabi Haifa

Feyenoord heeft de groepsfase van de Conference League donderdagavond in stijl afgesloten. De Rotterdammers, die al zeker waren van groepswinst, wonnen in De Kuip met 2-1 van Maccabi Haifa.

Arne Slot koos ervoor om de nodige spelers rust te gunnen, waardoor onder meer Cyriel Dessers weer eens in de basis mocht starten. De Belgische spits, die het vooral moet doen met invalbeurten, opende in de 38ste minuut de score. In de tweede helft verdubeelde Reiss Nelson de score en zette Feyenoord in de 68e minuut op 2-0. In de extra tijd zette Din David de 2-1-eindstand op het scorebord door een fout van Justin Bijlow.

Slot gaf naast de doelpuntmakers Dessers en Nelson ook Lutsharel Geertruida, Ramon Hendriks, Mark Diemers, João Teixeira en Naoufal Bannis een kans om in de basis te starten, terwijl Sem Valk (19 jaar), Lennard Hartjes (18 jaar), Antoni Milambo (16 jaar), Mimeirhel Benita (18 jaar) en Aliou Baldé (18 jaar) in de tweede helft mochten invallen.

Door de zege eindigt Feyenoord de groepsfase ongeslagen met veertien punten uit zes wedstrijden.

Vitesse in wachtkamer na simpele overwinning op Mura

Vitesse heeft met 3-1 gewonnen van het Sloveense Mura en moet nu afwachten of dat voldoende is om zich te plaatsen voor de volgende ronde van Conference League. De Arnhemmers staan na de afsluitende groepswedstrijd op plaats twee, maar mocht Tottenham Hotspur winnen van Stade Rennais dan gaan de Spurs op doelsaldo Vitesse voorbij.

Vitesse begon onder protest aan het treffen met Mura wegens de vrees voor een oneerlijk competitieverloop, doordat Tottenham weet na vanavond precies wat het moet doen om Europees te overwinteren. Vitesse begon goed aan de wedstrijd tegen het Sloveense Mura en bij rust leek een grote uitslag in de maak.

Na 45 minuten stond het 3-0 voor Vitesse en kregen in de tweede helft kansen op meer, maar de kansen waren niet besteed aan de Arnhemmers in de tweede helft. In de laatste tien minuten kreeg Vitesse ook nog een doelpunt tegen, waardoor als Tottenham Hotspur van Stade Rennais weet te winnen Vitesse is uigeschakeld op doelsaldo.

FOK!Kerstprijsvraag: 10 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op Lost in Random voor PlayStation 5.

Het koninkrijk Random, dat wordt geregeerd door een verdorven koningin, is verdeeld in zes schimmige rijken waarin het leven wordt bepaald door een vervloekte zwarte dobbelsteen. In dit verhaal van de bekroonde Zweedse spelstudio Zoink, dat is geschreven door de met een Eisner Award bekroonde auteur van Adventure Time en The Unbeatable Squirrel Girl, Ryan North, sluit je je aan bij Even, een arme pechvogel die een duistere zoektocht onderneemt om haar geliefde zus te redden. Met haar metgezel Dicey, een kleine en vreemde levende dobbelsteen, moet Even de chaos van Random omarmen om een eeuwenoud verhaal met een actuele boodschap te onthullen.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Welke redacteur schreef de review van Lost in Random op FOK!?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.