Verstappen en Hassan sporters van het jaar

Max Verstappen en Sifan Hassan zijn op NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Vanwege corona ging deze verkiezing vorig jaar niet door en telden nu de prestaties uit 2020 en 2021.

Verstappen werd wereldkampioen Formule 1. Hij kreeg de voorkeur boven olympisch kampioenen Harrie Lavreysen en Niek Kimmann. Verstappen was niet aanwezig en de prijs werd in ontvangst genomen door vader Jos: "Max is onderweg naar vakantie, welverdiend. Hij was wel moe, het was een zwaar jaar. Na het behalen van de wereldtitel kwamen er toch heel veel emoties los. Ook afgelopen week, hij moest nog heel veel doen. Hij is blij dat hij nu op vakantie is. Hij heeft het nu echt nodig", aldus Verstappen senior.

Hassan werd olympisch kampioen op de 5.000 en 10.000 meter en won ook nog eens brons op de 1.500 meter. Ze kreeg meer stemmen dan olympisch kampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten en wereldkampioene shorttrack Suzanne Schulting. Hassan wilde wel bij het gala aanwezig zijn maar teste vanochtend positief op corona. "Ik ben echt hartstikke, hartstikke blij met deze prijs. Het was een bijzonder jaar voor mij. Ik heb een fantastisch jaar gehad met de Olympische Spelen. Mijn droom om drie afstanden te lopen is uitgekomen."

De baansprinters werden gekozen tot sportploeg van het jaar. Ze werden in de afgelopen twee jaar Europees-, Wereld-, en Olympisch kampioen. Ze versloegen hockeyvrouwen en de mannen dubbelvier, die in Tokio ook olympisch goud veroverden. De coach van de baansprinters, Hugo Haak, werd gekozen tot coach van het jaar.