FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 december 2021

Duitse bobsleeŰrs domineren in Oost-Duitsland

De beste bobsleeërs ter wereld kwamen in actie in Altenberg, de baan in het voormalige Oost-Duitsland waar niemand in de eerste jaren het bestaan van wist - buiten de Oost-Duitsers dan. Duitsland boven, was vooraf dan ook het motto, niet geheel onterecht. Het veld trekt hierna door naar het Letse Sigulda, waar men het nieuwe jaar in komt glijden.

Monobob vrouwen
In run één ontstond een driestrijd, aangevoerd door twee Canadese ex-remsters: Cynthia Appiah was de snelste, Christine de Bruin was één honderdste langzamer en op 0,05 seconden deed ook de Duitse Laura Nolte nog volop mee. De Amerikaanse Kaillie Humphries (+0,25) voerde de rest van het veld aan en moest in de aanval om nog naar het podium te mogen.

Humphries verdedigde haar plek in de tweede run met verve en ging zelfs met 0,24 seconden voorbij Nolte, waarna De Bruin met 0,19 seconden de snelste tijd over wist te nemen. Appiah ging vervolgens meerdere keren stevig de fout in en gooide het weg: tweede op 0,13 seconden en dus was de winst voor De Bruin en plek drie voor Humphries, die in haar Canadese carrière beide dames nog wel eens achterin de slee had.

Tweemansbob mannen
Niet geheel verrassend stond de Duitser Francesco Friedrich na één run bovenaan, dit keer met remmer Thorsten Margis in de slee. Landgenoot Christoph Hafer noteerde met Issam Ammour op 0,15 seconden de tweede tijd, voor de Russen Rostislav Gaitiukevich/Mikhail Mordasov (+0,18) en de derde Duitse slee, die van Johannes Lochner en Paul Krenz (+0,22). De Oostenrijkers Benjamin Maier en Markus Sammer (+0,24) voerden de rest van het veld aan.

Maier leverde in de tweede run drie plekken in, Lochner verloor er zelfs zes en zo maakte de Canadees Justin Kripps een mooie sprong voorwaarts. Ook Gaitiukevich kwam er niet aan, de Rus verloor drie plekken, waarna Hafer eindelijk Kripps van de leiding stootte. Friedrich en Margis gaven het uiteraard niet weg en wonnen met 0,22 seconden voorsprong, voor Hafer/Ammour en Kripps/Stones.

Tweemansbob vrouwen
De Duitse dames stonden er weer goed bij: Kim Kalicki noteerde samen met remster Lisa Buckwitz de rapste tijd, Mariama Jamanka en olympisch 100 meter-sprinter Alexandra Burghardt gaven 0,07 seconden toe. Twee Amerikaanse duo's volgden: Elana Meyers Taylor met Lauren Gibbs (+0,13) en Kaillie Humphries met Sylvia Hoffman (+0,22), gevolgd door de Russinnen Anastasiia Makarova en Elena Mamedova (+0,33).

Makarova behield haar positie in de tweede run, veruit het beste resultaat in de World Cup-carrière van haar en Mamedova. Humphries dook er vervolgens wel 0,40 seconden onderdoor en ging daarmee ook met 0,05 seconden voorbij Meyers Taylor. Met 0,21 seconden voorsprong nam Jamanka de leiding over, waarna het aan Kalicki was. Die hield het hoofd koel - op een klein foutje na - en pakte met 0,22 seconden voorsprong de winst, met remster Buckwitz achter zich.

Viermansbob mannen
Zoals zo vaak het geval was stond de slee van Francesco Friedrich bovenaan de tijdenlijst na run één, de Duitsers waren 0,13 seconden sneller dan het Canadese kwartet van Justin Kripps. De Oostenrijker Benjamin Maier stond op 0,22 seconden op een keurige derde plek, voor de teams van de Let Oskars Kibermanis (+0,34) en de Rus Rostislav Gaitiukevich (+0,37), met ook de Brit Brad Hall en zijn team (+0,38) nog volop in de strijd.

Hall leverde in run twee een plekje in bij het Zwitserse team van Michael Vogt, waarna Gaitiukevich zijn plekje zeker wel verdedigde: hij was 0,49 seconden sneller dan Vogt. Kibermanis kwam er met 0,32 seconden niet aan en met 0,04 seconden kwam ook Maier tekort. Kripps dook 0,07 seconden onder de Russische tijd door, Friedrich mocht het weer afmaken en deed dat prima: winst met 0,28 seconden voorsprong.

Random Pics van de Dag #498

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nog eens 500 ‘booster’-militairen komen eraan

Defensie zet nog eens 500 militairen extra in om de GGD te helpen bij het ‘boosteren’. Eerder zijn al 1.500 militairen toegezegd in de COVID-hulpverlening.

Een 750-koppige groep is al aan de slag. Een groep van dezelfde grootte wordt deze week opgeleid. Het gaat om 300 militairen van de marine en 250 van de landmacht. De luchtmacht levert 200 militairen, waaronder het volledige Orkest Koninklijke Luchtmacht.

Deze week worden de muzikanten opgeleid, waarna 25 van hen gaan werken als prikker en 30 gaan zorgen voor het aanmelden van de cliënten op de locaties.

Bizar: man steekt Porsche in de brand door vuur bij vulpistool te houden

Een bizar moment vastgelegd op CCTV in Shenzen, China. Terwijl een vrouw haar auto laat aftanken komt er een man tevoorschijn die het vulpistool uit haar benzinetank haalt, er een vuurtje bijhoudt en vervolgens haar auto in de fik steekt.

De vrouw in de auto is door personeel van het tankstation uit het brandende voertuig geholpen en ook het vuur was snel geblust door het personeel. Het ongeval wordt onderzocht en de dader is aangehouden door de lokale politie.

Coronavaccin van Novavax onder voorwaarden goedgekeurd vanaf 18 jaar

Nuvaxovid, het coronavaccin van fabrikant Novavax, is als vijfde coronavaccin onder voorwaarden goedgekeurd. Het beoordelingscomité CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA heeft vandaag een positief advies gegeven. Medicijnautoriteit CBG is vertegenwoordigd in dit comité.

Wanneer de Europese Commissie het advies van het EMA overneemt, is het vaccin binnen de Europese Unie onder voorwaarden goedgekeurd voor gebruik bij mensen vanaf 18 jaar. Al deze voorwaardelijk goedgekeurde coronavaccins voldoen aan strenge eisen. We weten wat de werking is van dit vaccin, wat de bijwerkingen zijn en dat de kwaliteit in orde is. Ofwel: de voordelen van Nuvaxovid wegen op tegen de risico’s.

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG: "Het is fijn dat we nu in Europa steeds meer verschillende vaccins hebben om het coronavirus te bestrijden. Nuvaxovid is namelijk een subunit-eiwitvaccin. Het is een ander soort coronavaccin dan de eerder toegelaten mRNA- en vectorvaccins."

Twee prikken met drie weken ertussen
Het vaccin van Novavax is zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. In de twee studies deden ongeveer 45.000 mensen mee. Een deel van de mensen kreeg het coronavaccin van Novavax en het andere deel een nepvaccin (placebo). Uit de onderzoeken bleek dat het vaccin na de tweede prik in 90 van de 100 gevallen bescherming bood tegen ziekte door het coronavirus. Het ging om bescherming tegen de oorspronkelijke en de alfavariant die tijdens het onderzoek circuleerden.

Er zijn twee prikken van het coronavaccin nodig, met drie weken ertussen. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen ziekte door het coronavirus.

Óf dit vaccin ook voldoende beschermt tegen de omikronvariant moet nog blijken. Daar doet de fabrikant nu onderzoek naar, zoals ze dit ook hebben gedaan bij andere zorgwekkende virusvarianten.

Bijwerkingen zijn mild tot matig en kortdurend
De meest voorkomende bijwerkingen zijn vergelijkbaar met de bijwerkingen bij andere coronavaccins. Denk hierbij aan pijn op de prikplek, vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en niet lekker voelen. De klachten verdwijnen meestal binnen een paar dagen na de prik.

Hoewel dit vaccin getest is op tienduizenden mensen, kunnen bepaalde zeldzame bijwerkingen pas optreden als miljoenen mensen gevaccineerd zijn. Daarom houden we de veiligheid van dit vaccin na markttoelating goed in de gaten. Net zoals bij de andere coronavaccins moet de fabrikant iedere maand een extra veiligheidsrapportage inleveren bij het EMA.

Bijsluiter en 'Vaccin in het kort'
De Nederlandstalige informatie over Nuvaxovid komt zo snel mogelijk beschikbaar. Het gaat hier om een officiële bijsluiter en productinformatie voor zorgverleners. Daarnaast komt voor Nuvaxovid in januari ook een ‘Vaccin in het kort’ beschikbaar. Hierin staan op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de bijsluiter.

Over Nuvaxovid
Nuvaxovid is een zogenoemd subunit-eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Dit noemen we een ‘adjuvans’. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen tegen de eiwitdeeltjes aanmaken.

Als deze persoon later in contact komt met het SARS-CoV-2 virus, herkent het afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.

Nuvaxovid van Novovax ( CBG)
Nuvaxovid van Novovax ( CBG)

Elfstedenwinnaar Paping overleden

Reinier Paping is overleden. De winnaar van de Elfstedentocht van 1963 is 90 jaar geworden.

Eind 1962 schaatste Paping zijn eerst lange tocht op natuurijs en daarin kwam hij als tweede over de finish. Onder barre weerdomstandigheden vond een aantal weken daarna de twaalfde Elfstedentocht plaats. Paping kwam na tien uur en 59 minuten over de meet, 22 minuten later gevolgd door de nummer twee Jan Uitham.

Paping reed ook meerdere malen het NK allround. In 1955 behaalde hij zijn beste resultaat, vierde. 

Ambtenaar bij fiscus terecht ontslagen om plichtsverzuim

De minister van Financiën mocht een ambtenaar bij de Belastingdienst ontslaan omdat deze ongeveer 440 uur ongeoorloofd afwezig of niet ingelogd is geweest dan wel deze uren niet kan verantwoorden als werktijd.

Hij heeft namelijk in de betreffende periode het tijdregistratiesysteem niet tijdig, onjuist dan wel onvolledig ingevuld en ten onrechte compensatieverlof geregistreerd. Door dit te doen heeft de ambtenaar de minister ernstig benadeeld en zich niet gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt.

Daarom heeft de ambtenaar zich schuldig gemaakt aan ernstig plichtsverzuim. Gelet op het aantal uren is het ontslag evenredig aan zijn plichtsverzuim.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:7144

Celstraf na seksueel binnendringen vrouw terwijl ze sliep

Een 32-jarige man is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk omdat hij op 30 november 2019 in Amsterdam bij een vrouw seksueel naar binnendrong terwijl zij sliep.

Haar vriendinnen en haar vriend hadden hem die avond in een café ontmoet waarna hij met hen meeging naar de woning van de vrouw voor een afterparty. De vrouw ging direct in bed liggen en wist niet dat die man er was.

Zij is tijdens haar slaap door hem oraal bevredigd. Nadat ze wakker werd, drong pas goed door wat haar overkwam. Dit had grote impact op haar en haar relatie. De rechtbank legt de bijzondere voorwaarden op zoals de reclassering die adviseerde. Hij moet zich onder meer ambulant laten behandelen bij een forensische ggz-instelling. Ook moet hij 4.000 euro schadevergoeding betalen en mag hij geen contact met de vrouw opnemen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:7206

200 uur taakstraf voor inrijden op nieuwe vriend van ex

Een 48-jarige man is veroordeeld tot 200 uur taakstraf omdat hij op 17 juli 2020 in Amsterdam-Noord met zijn auto inreed op de nieuwe vriend van zijn (ex-)vriendin.

Na een uit de hand gelopen situatie reed hij naar het huis van de nieuwe vriend om verhaal te halen. Toen hij die bij zijn geparkeerde auto zag staan, reed hij snel naar diens auto. Hierbij raakte hij de vriend die werd gelanceerd, viel en ernstige kneuzingen aan zijn kuit en knie opliep.

De rechtbank verwerpt zijn verklaring dat hij per ongeluk zijn gaspedaal indrukte omdat getuigen hem snel zagen komen aanrijden. Zijn rijgedrag was daarom bewust. Het slachtoffer wordt nog behandeld en onzeker is of hij volledig zal herstellen. De 48-jarige man moet ruim 4000 euro schadevergoeding betalen. Hij is vrijgesproken van opsluiting van zijn (ex-)vriendin in de badkamer. Daarvoor ontbreekt het bewijs.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:7089

NHG hoeft advies 'geen Ivermectine voorschrijven bij corona' niet in te trekken

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) hoeft haar advies over het off-label voorschrijven van het medicijn ivermectine niet aan te passen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist.

Het NHG handelt niet onrechtmatig door geen neutraal standpunt in te nemen over het middel als behandeling voor patiënten met corona.

Te veel onzekerheid
Ivermectine is een geneesmiddel dat voorgeschreven wordt bij infecties door bepaalde parasieten (schurft en rivierblindheid). Volgens een aantal studies zou dat middel een positieve werking kunnen hebben bij de voorkoming en behandeling van corona. Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert om dit middel niet off-label voor te schrijven aan coronapatiënten. Het voorschrijven van een geneesmiddel voor een indicatie waar het middel niet voor is geregistreerd wordt off-label voorschrijven genoemd. Volgens het genootschap is er te veel onzekerheid over het effect van het middel en te weinig bewijs dat dit middel ziekenhuisopnames voorkomt. Huisartsen die een advies van het genootschap naast zich neerleggen kunnen een boete krijgen. De Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) wil dat het genootschap van huisartsen een neutraal standpunt inneemt over dit middel. Samen met enkele leden is zij naar de rechter gestapt om dit af te dwingen.

De rechtbank beoordeelt alleen de eisen van de individuele leden. Juridisch gezien kan de ANBB zelf het NHG niet afdwingen om haar advies aan te passen omdat de statuten van de ANBB niet aan de eisen hiervoor voldoen.

Zorgvuldigheid
De voorzieningenrechter moet oordelen of het NHG onrechtmatig handelt door te adviseren het middel niet off-label voor te schrijven. Daarbij wordt gekeken of het genootschap zorgvuldig is geweest. Uitgangspunt is dat het niet aan de rechter is om te bepalen of het geneesmiddel effectief is bij de (vroeg) behandeling van COVID-19. Dat domein is voorbehouden aan wetenschappers.

Volgens het NHG hebben zij gebruik gemaakt van een standaard procedure, die overeenkomt met nationale en internationale richtlijnen. Daarnaast hebben de World Health Organisation (WHO), European Medicines Agency (EMA) en de grootste fabrikant van ivermectine twijfels bij de werking van dit medicijn tegen corona. Er is dan ook niet vast komen te staan dat het NHG bij het opstellen van haar advies niet de zorgvuldigheid in acht heeft genomen die van hen mag worden verwacht. Er was alleen ruimte voor rechterlijk ingrijpen als daar wel sprake van zou zijn.

Meerderjarige inwonende kinderen houden dak boven hoofd na overlijden ouders

Meerderjarige inwonende kinderen hoeven na het overlijden van hun ouder(s) niet langer binnen twee maanden de ouderlijke huurwoning te verlaten. Daartoe werkt de minister van Binnenlandse Zaken samen met de minister voor Rechtsbescherming aan een ontwerpregeling. Ook krijgen woningcorporaties de mogelijkheid om achterblijvende volwassen kinderen een tijdelijk huurcontract van maximaal 2 jaar aan te bieden. En er is in een gedragscode voor verhuurders vastgesteld hoe zij deze jongvolwassenen moeten helpen met huisvesting en maatschappelijke ondersteuning.

Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister geeft daarmee gehoor aan een motie van het Kamerlid Koerhuis (VVD) om knellende regels aan te pakken rond de huisvesting van inwonende meerderjarige kinderen na het overlijden van hun ouders.

Jongvolwassenen die hun hurende ouders verliezen, kunnen in een lastige situatie komen omdat zij niet zomaar het huurcontract van hun ouders kunnen ‘erven’. In de meeste gevallen moeten volwassen wezen dan ook ‘van rechtswege’ binnen twee maanden na het overlijden van hun ouders de woning verlaten. Naar schatting gaat het jaarlijks om enkele tientallen gevallen.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken: “Jongvolwassenen die hun ouders verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van het verlies. Dankzij deze afspraken kunnen zij langere tijd in de ouderlijke woning blijven wonen en hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun woonsituatie. Dat geeft meer rust en komt ten goede aan het rouwproces. Ik ben blij dat we samen met de verhuurders deze afspraken hebben kunnen maken.”

Aangepaste regels
In de sociale huursector is de Regeling Toegelaten Instellingen Volkshuisvesting (RTIV) aangepast. Meerderjarige inwonende wezen behoren nu tot een van de specifiek aangewezen doelgroepen die in aanmerking komt voor een tijdelijk huurcontract, zodat corporaties meerderjarige wezen meer tijd kunnen geven om keuzes te maken over hun toekomst.

Gedragscode
Verder is er door het ministerie, Aedes, de VNG, verhuurders en experts een gedragscode opgesteld. Daarin is vastgelegd wat verhuurders doen om meerderjarige wezen te ondersteunen in de moeilijke periode dat zij hun ouder(s) hebben verloren. Uitgangspunt van de gedragscode is dat verhuurders maatwerk bieden om te zorgen dat een meerderjarige wees niet op straat komt te staan. Een tijdelijk contract kan hierbij helpen. De verhuurder moet daarnaast zorgen voor passende huisvesting en waar nodig ook de huurprijs aanpassen om een woning betaalbaar te maken.

Wettelijke regeling in de maak
Verder werkt de minister van Binnenlandse Zaken samen met de minister voor Rechtsbescherming aan een ontwerp van een wettelijke regeling die jongvolwassen wezen de mogelijkheid biedt om langer in de ouderlijke huurwoning te blijven wonen, zonder dat de verhuurder daarmee hoeft in te stemmen. Het is de bedoeling dat de regeling zowel in de sociale huursector als de private huursector gaat gelden.

'Peter R. de Vries stond wel degelijk open voor beveiliging'

Volgens de zoon van Peter R. de Vries stond zijn vader wel open voor beveiliging. Royce de Vries reageerde in het programma Nieuwsuur op een niet eerder uitgezonden interview met zijn vader over de moord op Derk Wiersum, "Als je dit terugkijkt met de kennis van nu dan is het wrang om te zien. Hij praat toch een heel klein beetje over zichzelf", vertelt zoon Royce. Zo meldt AT5.

In het interview gaat het onder andere over het ontbreken van persoonsbeveiliging bij Derk Wiersum. De misdaadverslaggever vertelt dat dat niet betekent dat er helemaal geen beveiliging mogelijk is. Royce vindt het erg vervelend dat er wordt gezegd dat zijn vader geen beveiliging wilde. "Hij had zeker een vorm van beveiliging gewild, maar geen persoonsbeveiliging."

Volgens Royce zijn er gesprekken geweest over extra beveiliging, maar was de communicatie met de overheid hierover niet goed. Peter R. de Vries probeerde erover in contact te komen. "Hij heeft echt wel aan de bel getrokken."

In het niet eerder uitgezonden interview met De Vries over Wiersum praat hij ook over een onderzoek dat er zou moeten komen naar de moord op Wiersum. "Ik sta zelf op het standpunt dat dit zo'n schokkende moord is dat extra onderzoek op zijn plaats is. Het verbaast mij dat dit niet gebeurd is. Hier had door een onafhankelijke commissie of een parlementaire commissie naar moeten worden gekeken."

De zoon van De Vries voelt zich na het horen van dit interview nog meer gemotiveerd om een onafhankelijk onderzoek voor de moord van zijn vader van de grond te krijgen. Met het onderzoek wil hij niet alleen de moord op zijn vader, maar ook die van de andere betrokkenen bij het Marengo-proces onderzoeken. "Het gaat om drie moorden. Heel mooi om de bevestiging van mijn vader te zien. Ik heb dit meer vanuit mijn gevoel gedaan. Mooi om te zien dat mijn vader er ook voor gepleit heeft."


Paus Franciscus veroordeelt huiselijk geweld als 'bijna satanisch'

Paus Franciscus heeft huiselijk geweld tegen vrouwen veroordeeld als 'bijna satanisch', in een van zijn felste bewoordingen tot nu toe over deze kwestie.

Het hoofd van de katholieke kerk maakte de opmerking tijdens een programma dat zondag werd uitgezonden op het Italiaanse TG5-netwerk.

Hij sprak met een panel van vier mensen uit moeilijke milieus, waaronder een overlevende van huiselijk geweld. Hij betreurde het "zeer, zeer hoge" aantal vrouwen "die worden geslagen en mishandeld in hun eigen huizen".

"Het probleem is dat het voor mij bijna satanisch is, omdat er misbruik wordt gemaakt van een persoon die zich niet kan verdedigen, die alleen maar [kan proberen] de klappen te ontwijken," zei paus Franciscus. "Het is vernederend. Zeer vernederend."

Hij sprak met een vrouw genaamd Giovanna die vertelde dat ze met haar vier kinderen was ontsnapt uit een situatie van huiselijk geweld. De paus voegde eraan toe dat vrouwen die te maken hebben met mishandeling hun waardigheid niet hadden verloren.

"Ik zie waardigheid in jullie, want als jullie geen waardigheid hadden, zouden jullie hier niet zijn," zei hij tegen Giovanna. "Kijk naar de Heilige Moeder en blijf bij dat beeld van moed."

Sinds het begin van de coronavirus pandemie heeft paus Franciscus verschillende opmerkingen gemaakt over huiselijk geweld. In een aantal landen is het aantal gevallen van mishandeling in het gezin toegenomen, omdat veel mensen bij hun mishandelaars 'opgesloten' zitten.

Volgens een VN-rapport over 13 landen zegt de helft van de ondervraagde vrouwen sinds het begin van de coronapandemie te maken hebben gehad met een of andere vorm van geweld.

In Italië meldde de politie vorige maand ongeveer 90 gevallen van geweld tegen vrouwen per dag - 62% daarvan waren gevallen van huiselijk geweld.

In zijn toespraak tot Giovanna zei paus Franciscus dat het mogelijk is om nog hoop te hebben, zelfs tijdens de huidige pandemie.

"Jullie geven een voorbeeld van weerbaarheid, een les in weerbaarheid tegen calamiteiten," zei hij. "Jullie komen er sterker uit dan voorheen."


Het nutteloze feitje van de dag: Een lijk ontvoeren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het komt voor dat vermogende of bekende mensen worden ontvoerd voor losgeld maar wist je dat er ook weleens een lijk is ontvoerd? En het was ook nog eens een beroemd lijk, want in maart 1978 werd het lichaam van de op 25 december 1977 overleden Charlie Chaplin opgegraven en meegenomen. Na enige tijd bleek het inderdaad om een ontvoering te gaan en de gijzelnemers eisten 600.000 dollar losgeld. De weduwe van Chaplin weigerde ook maar één cent te betalen aan de dieven. Al snel nadat de dieven zich hadden gemeld voor losgeld en 11 weken nadat Chaplin was ontvoerd werden de twee daders opgepakt en het lijk teruggevonden. De beroemde acteur werd herbegraven, deze keer onder een dikke laag gewapend beton.

Het (gepantserde) graf van Chaplin in Vevey, Zwitserland (WikiCommons/Giramondo1)
Het (gepantserde) graf van Chaplin in Vevey, Zwitserland (WikiCommons/Giramondo1)

Rotterdam blikt tevreden en enthousiast terug op het Eurovisie Songfestival

Vandaag blikt Rotterdam terug op de resultaten van het Eurovisie Songfestival, dat in mei 2021 plaatsvond in Rotterdam Ahoy. Rotterdam heeft zichzelf goed op de kaart gezet, ondanks de uitdagende omstandigheden van de coronapandemie. Naast ruim 183 miljoen kijkers via tv, 50 miljoen kijkers online en tienduizenden artikelen wereldwijd, kreeg de organisatie goede waarderingscijfers van pers, publiek en delegaties. Ook Rotterdammers waardeerden de komst van het Songfestival. De projectorganisatie houdt onder de streep 3,7 miljoen euro aan budget over.

Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur & Toerisme): “We krijgen mooie rapportcijfers en daar ben ik trots op. Het is opnieuw duidelijk geworden dat wanneer je in Rotterdam een evenement organiseert, je kunt rekenen op onze veerkracht en betrokkenheid. Met Rotterdam Ahoy, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners kijken we zeer tevreden en enthousiast terug. We verwelkomen graag een volgend evenement van wereldformaat in onze stad.”

Waardering en trots
Bezoekers van het Songfestival, delegaties en pers gaven een 8,9 voor de algehele organisatie. De waardering voor het Songfestival in Rotterdam steeg van een 6,5 vóór het Songfestival tot een 7,5 erna. Ook bleken Rotterdammers door het Songfestival meer trots te zijn op hun stad. De opvallende en kleurrijke citydressing werd gewaardeerd met een 7,6.

Feest van en voor iedereen
De 2500 Rotterdammers die samen met een introducé kosteloos konden genieten van één van de shows, hadden hierdoor meer het gevoel er als Rotterdammer bij te horen. Dat blijkt uit de resultaten van de eindrapportage. Wethouder Kasmi: “We wilden graag dat het Songfestival een feest van en voor iedereen zou zijn. Deze actie heeft daar voor een groot deel aan bijgedragen.”

Innovatief
Rotterdam toonde zich innovatief met het eerste Online Eurovision Village. Het kon rekenen op maar liefst 500.000 bezoekers van over de hele wereld. Positief is dat bijna 80% van de buitenlandse bezoekers geïnteresseerd was in een bezoek aan Rotterdam.

Economische impact beperkt
In een tijd waarin de hotels en straten door de coronacrisis leeg waren zorgde het Songfestival toch nog voor ruim 17.000 hotelovernachtingen (bezoekers, crew en delegaties). De directe inkomsten voor Rotterdamse ondernemers zijn 2,8 miljoen euro en daarmee fors lager dan in normale omstandigheden het geval zou zijn. Belangrijkste oorzaak waren de reisbeperkingen en coronamaatregelen: dat leidde tot minder buitenlandse bezoekers en beperkte mogelijkheden voor horeca-ondernemers.

Binnen budget
De projectorganisatie heeft 3,7 miljoen euro over gehouden. Er werd in de budgetten met verschillende scenario’s rekening gehouden. Vanwege corona zijn bepaalde onderdelen aangepast of vervallen, daardoor is minder geld uitgegeven dan gepland. Het prijskaartje voor de gemeente Rotterdam komt daarmee op totaal 19 miljoen euro.

Rotterdam Ahoy
Het Songfestival heeft Rotterdam Ahoy nog meer naamsbekendheid opgeleverd, zowel nationaal als internationaal. Dat merkt Rotterdam Ahoy aan de binnenkomende site visits. Rotterdam Ahoy heeft zich geprofileerd als een venue waar alles kan en waar niets te groot is. Door corona verkeert de evenementensector in een moeilijke periode en is het succes nu nog niet te vertalen naar bezoekersaantallen of boekingen.

Samenwerking
De Rotterdamse projectorganisatie bestond uit gemeente Rotterdam, Rotterdam Ahoy, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners. De organisaties kijken terug op een goede samenwerking. De samenwerking tussen de Rotterdamse projectorganisatie, de NPO / AVROTROS / NOS (Host Broadcaster) en de EBU werd eveneens gewaardeerd.

Boete van 10.000 euro voor Fvd Kerstmarkt/demonstratie

Zondag organiseerde de FvD in het Drentse gehucht Wijster een gezellige kerstmarkt. Dat kan natuurlijk niet in de huidige lockdown, maar waarnemend burgemeester Cees Bijl wilde niet ingrijpen en ging akkoord met een 'demonstratie'.

Update 13.30 uur: Vandaag verschenen er berichten in de media dat de waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe, Cees Bijl, toch Forum voor Democratie een bestuurlijke boete heeft opgelegd van 10.000 euro. Volgens de burgervader hebben zowel toezichthouders als de politie gezien dat de organisatie zich niet hield aan de eisen voor een demonstratie. Zo werden er nog steeds spullen verkocht. Bijl geeft nu een bestuurlijke boete van 10.000 euro. Dat is een boete die een burgemeester op kan leggen zonder tussenkomst van het openbaar ministerie of een rechter. De gemeente onderzoekt de rol van de eigenaar van het terrein waar de kerstmarkt/demonstratie gehouden werd.

Eerdere berichtgeving:
De Noordelijke afdelingen van de FvD hadden al zo'n 1500 kaarten voor de kerstmarkt verkocht en besloten deze ondanks de lockdown gewoon door te laten gaan. 

"Je moet bij een demonstratie altijd heel terughoudend optreden als overheid, want dat is een grondrecht", zegt Bijl. Forum voor Democratie organiseerde op het terrein van een loonwerker in Wijster een kerstmarkt, die mocht niet doorgaan. Daarop werd de bijeenkomst omgedoopt tot een demonstratie.

Forum voor Democratie was niet bereikbaar voor commentaar en journalisten waren niet welkom op het terrein. Op filmpjes op sociale media is te zien de demonstratie tot ver na zonsondergang duurde.

Schansspringers Geiger en Kobayashi winnen generale voor Vierschansentournee

's Werelds beste schansspringers hebben de traditionele generale repetitie voor de Vierschansentournee achter de rug. De World Cup streek neer in het Zwitserse Engelberg, alvorens men zich voor gaat bereiden op de Tournee, die volgende week begint in Oberstdorf.

Zaterdag
Na de eerste ronde had de Sloveen Timi Zajc de leiding in handen, voor de Duitser Karl Geiger, thuisfavoriet Killian Peier, de Japanner Ryoyu Kobayashi en Jan Hörl uit Oostenrijk. De rest stond al op wat grotere afstand, aangevoerd door de Sloveen Anze Lanisek en Kamil Stoch uit Polen.

Stoch wipte in de finaleronde over Lanisek heen, Hörl kwam voor beiden terecht. Kobayashi verdedigde zijn positie met verve, waarna Peier één plekje verloor aan de Japanner. Geiger bleef met een mooie sprong nét voor Kobayashi, waarna Zajc het af mocht maken. Dat lukte niet: de Sloveen werd derde en dus was de winst voor Geiger.

Zondag
Peier deed het uitstekend voor eigen publiek, op zondag sprong hij in de eerste ronde zelfs naar de leiding. Kobayashi zat hem wel op de hielen en ook Geiger was bepaald niet ver weg. De Noor Marius Lindvik en de Oostenrijkers Daniel Tschofenig, Hörl en Daniel Huber volgden, vanaf de achtste plek van Evgenii Klimov werden de verschillen in principe wat te groot.

In de finaleronde verdedigde Klimov zijn top-8-positie, Huber leverde drie posities in en Hörl verloor er zelfs zes. De jonge Tschofenig verloor vijf plekken en was dus wel zeker van de top-10, waarna Lindvik met een dijk van een sprong naar de leiding ging. Geiger kwam er nét voorbij, Kobayashi sprong daar dan weer voorbij en vervolgens was het aan Peier. De Zwitser haalde het niet en viel zelfs net van het podium af: vierde.

Darter Kleermaker door op WK, Clayton ontsnapt

Op het wereldkampioenschap darts heeft Martin Kleermaker zich geplaatst voor de tweede ronde. In het Londense Alexandra Palace rekende de Hierdense debutant in een soms wat stroeve, maar verder prima wedstrijd af met de Griek John Michael: 3-1.

Het duel werd gevolgd door een Duits onderonsje, waarin Florian Hempel met 3-0 afrekende met Martin Schindler. Steve Beaton opende vervolgens zijn 31e opeenvolgende WK met een bij vlagen geweldige partij tegen Fallon Sherrock, die haar stunt van twee jaar geleden niet kon herhalen: 3-2 voor Beaton.

De jonge Ier Keane Barry nam het vervolgens op tegen de man van het jaar, Jonny Clayton uit Wales. De winnaar van onder meer de Premier League begon prima, maar Barry won de volgende twee sets in de bijzonder goede wedstrijd. Clayton knokte zich echter terug en bij 2-2 in sets was Barry's verzet gebroken: 3-2 voor Clayton, die eindigde met een gemiddelde van dik boven de honderd, het beste tot nu toe op dit WK.

Kromowidjojo sprint naar 15e wereldtitel, brons voor estafettemannen

De vierde finalesessie op het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen heeft weer mooie finales opgeleverd. In Abu Dhabi was er ook Nederlands succes te vieren, maar dan eens zelfs.

4x50m vrije slag mannen
Jesse Puts opende prima door Nederland naar plek drie te zwemmen, waarna Stan Pijnenburg en Kenzo Simons de ploeg op de vierde plek konden houden. Slotzwemmer Thom de Boer gooide er weer een dijk van een race uit en in 1:23,78 minuten tikte hij als derde aan: brons voor Nederland. Het goud ging in 1:23,61 naar Italië, de Russen finishten de razendspannende finale in 1:23,75 als tweede.

50m vlinderslag vrouwen
Ranomi Kromowidjojo liet eerder al zien in uitstekende sprintvorm te verkeren en in de finale bevestigde ze dat op indrukwekkende wijze: met 24,44 seconden verdedigde de Nederlandse haar wereldtitel en won ze alweer haar vijftiende wereldtitel in totaal. Sarah Sjöström pakte in 24,51 seconden het zilver, voor de 24,55 - een wereldjuniorenrecord - van de Amerikaanse Claire Curzan. Maaike de Waard tikte in 25,12 seconden als zesde aan.

100m wisselslag mannen
De Rus Kliment Kolesnikov was vooraf de favoriet en dat maakte hij vooral dankzij een geweldig slotbaantje helemaal waar: in 51,09 seconden raasde hij naar de wereldtitel, voor de 51,35 van de Noor Tomø Hvas en de 51,40 van Thomas Ceccon uit Italië.

100m wisselslag vrouwen
Anastasia Gorbenko uit Israël deed een gooi naar haar tweede gouden medaille van het WK en die kwam er: de 18-jarige was vooral op de schoolslag ijzersterk en tikte aan in 57,80 seconden. De Française Beryl Gastaldello kwam met 57,96 net tekort voor goud, Mariia Kameneva uit Rusland pakte het brons in 58,15 seconden - Marrit Steenbergen finishte in 58,74 als zesde.

50m vlinderslag mannen
In de halve finales kwam Nyls Korstanje in actie namens Nederland, waarin hij het prima deed. Met 22,45 seconden noteerde hij de achtste tijd en dus mag hij zijn opwachting maken in de finale. De Hongaar Szebasztian Szabo was met 22,11 de snelste, één honderdste voor de 41-jarige Braziliaan Nicholas Santos.

400m vrije slag vrouwen
Net als op de dubbele afstand pakte Li Bingjie al vroeg de leiding en de jonge Chinese stond dat geen moment meer af: goud in 3:55,83 minuten. Het zilver was in 3:57,87 voor de pas 15-jarige Canadese Summer McIntosh, terwijl Siobhan Haughey uit Hong Kong na twee keer goud op de kortere afstanden nu brons won in 3:58,12 minuten.

50m vrije slag mannen
Na zijn geweldige optredens op de estafettes lag er voor De Boer hoop op een medaille, maar die kwam er niet: in 21,07 seconden tikte hij aan als vijfde. Het goud ging in 20,45 seconden naar de Brit Benjamin Proud, voor de 20,70 van de Amerikaan Ryan Held en de 20,76 van Joshua Liendo Edwards uit Canada.

50m rugslag vrouwen
Kira Toussaint leek Nederland's voornaamste kans, maar niks bleek minder waar: met 26,43 noteerde de wereldrecordhoudster de tiende tijd, niet goed genoeg voor de finale. Maaike de Waard schopte het daarentegen wél tot de eindstrijd: haar 25,97 was goed voor de vierde tijd, achter de 25,83 van de Zweedse Louise Hansson.

50m rugslag mannen
Kliment Kolesnikov liet zien ook op de rugslagsprint 's werelds beste te zijn: na het goud op de wisselslag pakte de Rus in 22,66 seconden zijn tweede wereldtitel van de avond. Het zilver werd gedeeld door twee mannen: de Duitser Christian Diener en Lorenzo Mora uit Italië tikten beiden aan in 22,90 seconden.

4x200m vrije slag mannen
Met Kieran Smith, Trenton Julian, Carson Foster en Ryan Held waren de Amerikanen het aan hun stand verplicht om te winnen en dat deden ze dan ook in 6:47,00 minuten, twee tienden boven het wereldrecord - ze lagen er lang onder, maar Held hield het net niet vol. De Russen pakten in 6:49,12 het zilver, vlak voor de 6:49,60 van Brazilië.

Tientallen aanhoudingen na Feyenoord- Ajax

De politie heeft rondom de wedstrijd Feyenoord – Ajax tot nu toe 64 mensen aangehouden. Zij zijn onder meer opgepakt vanwege het bezit van zwaar illegaal vuurwerk, belediging, openlijk geweld en overtreding van de APV. De meeste aanhoudingen zijn voorafgaand aan de wedstrijd gemaakt en hadden te maken met het bezit van vuurwerk.

De politie was vandaag zichtbaar aanwezig in de binnenstad en rondom het stadion waar de wedstrijd vanmiddag gespeeld werd. Rondom de binnenkomst van de spelersbussen van Feyenoord en Ajax was het erg druk op het van Zandvlietplein. Er werd op dat moment veel zwaar knalvuurwerk afgestoken. De meeste aanhoudingen hadden ook te maken met het bezit van dit zware vuurwerk.

Toen de spelersbussen eenmaal het stadion in waren gereden bleef het nog enige tijd onrustig op het van Zandvlietplein. Om de rust daar terug te brengen heeft de politie besloten om de waterwerper in te zetten en de groep zo uiteen te drijven. Vervolgens is het verdere verloop van de wedstrijd rondom het stadion voor de politie beheersbaar verlopen.

Alle aangehouden personen worden gehoord en met een geldboete of een dagvaarding heengezonden.

Ongevaccineerde danser krijgt geen salaris na weigeren wekelijkse zelftest

Een danser die niet gevaccineerd is tegen het coronavirus mag door een Amsterdams dansgezelschap geweerd worden omdat hij niet elke week een zelftest wil doen. Dat heeft de kantonrechter deze week geoordeeld. Zo meldt AT5.

De danser is sinds maart 2017 voor onbepaalde tijd in dienst. In oktober kreeg hij te horen dat ook artiesten een coronatoegangsbewijs moesten hebben om het theater in te mogen. Hij liet weten dat hij dat niet wilde en vroeg om een gesprek.

Niet inzetbaar
Na dat gesprek kreeg hij per mail bericht van zijn werkgever. "Wij vroegen om je in voorkomende gevallen te laten testen op het coronavirus. Aan dat verzoek wil je niet voldoen. Dat respecteren en betreuren we. Tegelijk stellen we vast dat je daardoor niet langer als danser en ook niet op een andere manier inzetbaar bent zolang er geen zicht is op een einde aan de coronapandemie en de daarbij behorende maatregelen."

Ook stond in de mail dat hij uit coulance niet meteen, maar wel per 1 december geen salaris meer zou krijgen. Later werd het beleid aangescherpt: de dansers moesten zich ook wekelijks testen en het hun werkgever laten weten als ze een positieve zelftest hadden. Dat wilde de danser ook niet. Hij stapte naar de rechter omdat hij wel betaald wil blijven worden.

Redelijk
De kantonrechter stelde vast dat de danser bij repetities en uitvoeringen in nauw contact komt met mededansers. "Gegeven de besmettelijkheid van Corona is de maatregel van gedaagde om wekelijks een zelftest van een danser te vragen en de uitslag daarvan met haar te delen redelijk." Een minder verstrekkend middel om hetzelfde doel te bereiken zou niet goed voorstelbaar zijn.

Verder gaf de werkgever van de man aan een structureel inzetbare vervanger voor de danser te moeten zoeken en de dubbele salariskosten, zeker in deze tijd, niet te kunnen dragen. "Dit alles in aanmerking genomen wordt het belang van gedaagde en allen die van haar afhankelijk zijn zwaarder gewogen dan het belang van eiser bij zijn weigering", vond de kantonrechter.

De danser draagt daarom zelf 'het financiële risico' van het weigeren van de zelftesten en krijgt per 1 december niet meer betaald.

COVID-19: hoe werkt onze afweer en antistoffen, uitleg in gewone mensen taal

Met dank aan @huisdoktertim dit zeer duidelijke Twitterdraadje over hoe ons immuunsysteem werkt. Door zijn eenvoudige uitleg met de bijpassende gifjes weet hij duidelijk te maken waarom het vaccineren en boosteren een verstandige weg is om uit de coronapandemie te komen.

Grootschalige hulp nodig na supertyfoon Rai op de Filipijnen

Honderdduizenden mensen op de Filipijnen zijn hun huizen kwijtgeraakt na supertyfoon Rai (lokaal bekend als tyfoon Odette). Donderdag kwam supertyfoon Rai aan land in het oosten van de Filipijnen. De tyfoon zorgde ook voor enorme overstromingen. Hele dorpen in het oosten van de Filipijnen zijn weggevaagd. Het Rode Kruis schat ruim 19 miljoen euro nodig te hebben voor de hulpverlening.

“De inwoners van de Filipijnen zijn veerkrachtig, maar nu zij alles zijn verloren door de tyfoon, is er internationale steun nodig om honderdduizenden mensen te helpen om hun huis en hun leven weer op te bouwen”, zegt Richard Gordon, hoofd van het Rode Kruis op de Filipijnen. “Reddingsteams van het Rode Kruis zien dat huizen, ziekenhuizen en scholen totaal zijn verwoest. Onze hulpverleners bieden nu hulp aan mensen die alles zijn verloren.” De hulpverleners delen onder andere water, voedsel en toiletspullen uit. Ook geven zij eerste hulp en zorgen ze dat mensen een veilige plek hebben om tijdelijk te verblijven.

Verwoesting
Supertyfoon Rai was de sterkste tyfoon van dit jaar op de Filipijnen en kwam negen keer aan land op verschillende plekken in het land. De tyfoon en de daaropvolgende overstromingen hebben ervoor gezorgd dat infrastructuur, stroomvoorziening, drinkwatervoorziening en landbouwgrond vernietigd zijn. Dat kan grote impact hebben op de voedselvoorziening in de komende maanden.

Het Rode Kruis verwacht de ruim 19 miljoen euro nodig te hebben om nu hulp te verlenen, maar ook om mensen te helpen op de langere termijn. Zij moeten hun leven weer opbouwen na deze heftige gebeurtenis. Iedere dag wordt duidelijker hoe groot de schade is die de tyfoon heeft aangericht. Deze tyfoon is een extra klap voor de bevolking in het getroffen gebied. De bevolking is namelijk ook hard getroffen door de sociaal economische gevolgen van de coronapandemie. 

FOK!Kerstprijsvraag: 20 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Vandaag maak je kans op Dungeons and Dragons Dark Alliance voor PlayStation 4.

Dark Alliance brengt de wereld van Dungeons & Dragons tot leven in een explosieve actie-RPG vol real-time gevechten en dynamische coöp. Ijsreuzen en wraakzuchtige draken zwerven ongecontroleerd door Icewind Dale, terwijl binnenvallende legers van het kwaad elke dag sterker worden. Nu moeten vier helden deze aanval afslaan en zich verdedigen tegen het duister. Kies je held en ga met maximaal vier vrienden de strijd aan met legendarische monsters. Verken de ijskoude wereld van Icewind Dale terwijl je onstuitbare bazen overwint, krachtige uitrusting verdient en nieuwe vaardigheden ontgrendelt om nog grotere uitdagingen aan te gaan. Bewapen je gezelschap. Ga tot het uiterste.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wanneer werd de eerste officiële versie gepubliceerd van Dungeons & Dragons?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.