FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 december 2021

Random Pics van de Dag #493

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Avondlockdown' loopt een maandje door; scholen een weekje eerder dicht

De coronamaatregelen, die gelden sinds 28 november, lopen nog minimaal een maand langer door, tot vrijdag 14 januari. Daarnaast gaan volgende week dinsdag, of maandag waar het kan, de scholen alvast dicht voor de kerstvakantie. Dat maakte demissionar minister-president Mark Rutte vanavond bekend op de coronapersconferentie, samen met demissionair minister Hugo de Jonge, die mogelijk voor het laatst naast Rutte staat.

Het kabinet hield lange tijd vast aan het openhouden van de scholen; het standpunt was dat kinderen al genoeg schade hebben ondervonden van de vele sluitingen en periodes met thuisonderwijs. Maar met de omikronvariant in aantocht hebben ze toch gemeend te moeten besluiten de kerstvakantie voor basisscholieren een weekje eerder te starten. Die duurt daarmee nu bijna drie weken.

Een andere maatregel die een nieuwe golf dankzij omikron moet tegengaan is het versnellen van de boostercampagne. Deze 'derde prikronde' voor gevaccineerden moet de afweer tegen de nieuwe variant versterken. Inmiddels zijn er 1,2 miljoen boosterprikken gezet, maar Nederland moet nog flink versnellen om niet achter te blijven lopen bij de rest van de EU. Overigens stijgt de vaccinatiegraad voor eerste (en tweede) prikken ook nog licht; inmiddels hebben 88,9% van de 18-plussers het eerste gaatje in hun arm ontvangen.

De volledige lijst met maatregelen, zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid, is de volgende:

  • Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis. Toch de deur uit? Beperk je contacten.
  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Let op bij bezoek: ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
  • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest.
  • Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en houd 1,5 meter afstand van hen.
  • Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer en als je rondloopt op school of in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en de horeca.
  • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier gelden ook verplichte zitplaatsen en 1,5 meter afstand.
  • Voor de meeste locaties en evenementen geldt een sluitingstijd tussen 17.00 en 05.00 uur.
  • Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.
  • Specifieke dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen hebben normale openingstijden.
  • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele beoefening van kunst en cultuur mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.
  • Op doorstroomlocaties geldt een maximum van 1 bezoeker per 5 m2.
  • In het hoger onderwijs geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen op 1,5 meter afstand en van 1250 in een theater- of concertzaal.
  • Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand'.

Terugkijken: coronapersconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge

Vanavond zal er vanuit het demissionair kabinet een nieuwe persconferentie plaatsvinden. Er wordt aangekondigd dat basisscholen een week eerder dicht zullen gaan, meldt RTL Nieuws. Ook zal de avondlockdown die nu geldt, wordt tot en met 14 januari verlengd. Zo meldt AT5.

Op deze manier zou de kans op besmetting tijdens de feestdagen kleiner worden. Volgens deskundigen is deze 'gezinsbubbel' veiliger. Zo hebben kinderen al langer geen onderling contact, en kunnen zij bijvoorbeeld hun grootouders minder snel besmetten.

De maandag voordat de kerstvakantie aanbreekt zouden scholen nog wel open kunnen blijven. Eerder sprak het OMT al een advies uit om de schoolvakantie te vervroegen. Het kabinet zei toen dat dit niet het uitgangspunt was.

De persconferentie wordt vanavond om 19.00 uur door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gegeven en is hier op FOK! te volgen.

Mondkapjesplicht niet in strijd met grondrechten

Twee stichtingen hebben de Staat in twee afzonderlijke procedures gedagvaard en van de rechter geëist dat deze de mondkapjesplicht buiten werking zou stellen. De mondkapjesplicht maakt volgens hen een ontoelaatbare inbreuk op een aantal grondrechten. Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in beide procedures de stichtingen ongelijk gegeven en geoordeeld dat de Staat de mondkapjesplicht in redelijkheid heeft mogen invoeren en uitbreiden.

De Stichting Bewust Nederland verzet zich tegen de mondkapjesplicht in het algemeen. De Stichting Ik wil gewoon naar school verzet zich meer specifiek tegen de mondkapjesplicht in het onderwijs. Beide stichtingen zijn van mening dat de mondkapjesplicht in strijd is met een aantal grondrechten. Volgens hen levert het gebruik van niet-medische mondkapjes geen bijdrage aan de bestrijding van het coronavirus en heeft het zelfs (zeer) nadelige effecten. De stichtingen stellen dat de verplichting om een mondkapje te dragen daarom ook niet proportioneel is.

De rechtbank heeft de stichtingen eerder ongelijk gegeven. Vandaag heeft ook het gerechtshof Den Haag de vorderingen van de stichtingen afgewezen. Het hof heeft voorop gezet dat de vraag welke maatregelen moeten worden getroffen ter bestrijding van de coronacrisis, of die maatregelen proportioneel zijn en of hetzelfde doel niet bereikt kan worden met minder ingrijpende maatregelen, primair een politieke afweging vergt. De rechter mag weliswaar “vol" toetsen aan de grondrechten, maar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens laat de regeringen van de lidstaten in het kader van de proportionaliteitsvraag wel een zekere afwegingsruimte. De civiele rechter moet zich daarom terughoudend opstellen bij de beoordeling van de keuzes die de Staat binnen de grenzen van zijn beoordelings- en beleidsruimte maakt. Dat geldt zeker voor de rechter in kort geding en met name als wordt gevorderd dat een wettelijke regeling onverbindend wordt verklaard, wat wil zeggen dat deze buiten toepassing blijft. Uitgangspunt is dat de rechter in kort geding zo'n vordering alleen mag toewijzen als buiten redelijke twijfel staat dat deze regeling om de aangevoerde redenen buiten toepassing moet blijven.

Het hof heeft geoordeeld dat de Staat in redelijkheid op de adviezen van het OMT mag afgaan. De mondkapjesplicht is in lijn met die adviezen. De Staat heeft ook in redelijkheid mogen besluiten dat een mondkapjesplicht niet alleen noodzakelijk, maar ook proportioneel is. Daarbij is onder meer van belang dat er uitzonderingen zijn geformuleerd.

In de procedure van de Stichting Ik wil gewoon naar school heeft het hof ook geoordeeld dat de Staat in redelijkheid een dringend advies mocht geven aan de basisscholen om kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 een mondkapje te laten dragen.

Mondmasker voor kinderen (Pixabay)
Mondmasker voor kinderen (Pixabay)

Nederland: in totaal nu bij 105 mensen de Omikronvariant aangetroffen

De coronavariant Omikron werd eind november 2021 voor het eerst gemeld in Zuid-Afrika. Inmiddels is deze variant op verschillende plaatsen in de wereld opgedoken. De omikronvariant neemt snel in aandeel toe. Ook in Nederland.

Tot dinsdag 14 december 2021 13.00 uur werd bij in totaal 105 mensen in Nederland de omikronvariant van het coronavirus aangetoond:

  • 80 mensen met een reisgeschiedenis naar zuidelijk Afrika
  • 3 contacten van mensen bij wie omikron eerder werd aangetoond
  • 15 personen zonder directe of indirecte link met zuidelijk Afrika
  • 7 mensen waarbij het bron- en conctactonderzoek nog loopt.

Dit is het aantal zonder de 18 personen met omikron op de vluchten uit Zuid-Afrika van 26 november.

In de voorlopige data van de kiemsurveillance voor week 47 (21 november) is de omikronvariant in ieder geval 3 keer gevonden. Deze data worden wekelijks op vrijdagmiddag bijgewerkt.

Wat is de omikronvariant ?
De coronavariant Omikron werd voor het eerst gemeld in Zuid-Afrika. Daar neemt de omikronvariant snel in aandeel toe. Dat kan er op wijzen dat deze variant besmettelijker is dan de deltavariant die we nu vooral in Nederland zien. Inmiddels is deze variant op verschillende plaatsen in de wereld opgedoken. De variant lijkt zich snel te verspreiden. De kleine veranderingen (mutaties) lijken ook bij deze variant vooral te zitten in de stekeltjes van het coronavirus: het spike-eiwit. Opvallend is dat deze variant een ongewoon groot aantal mutaties in dit eiwit heeft. Een aantal mutaties zit op plekken die mogelijk zorgen dat de eigenschappen van het virus veranderen. Of de virusvariant ook zorgt dat mensen ernstiger ziek worden van het coronavirus is nog niet bekend. Er zijn berichten uit Zuid-Afrika dat de ziekte bij de omikronvariant milder verloopt. Of dat ook echt zo is, moet uit nader onderzoek blijken. Ook is nog niet duidelijk hoe de virusvariant reageert op de bestaande vaccins of bij mensen die het coronavirus al eerder hebben gehad.

Wat maakt de variant Omikron anders dan eerdere varianten?
Eerdere varianten die in Nederland aangetroffen werden, zoals de alfa- en de deltavariant, waren besmettelijker dan de oorspronkelijke variant van het coronavirus. Dat kwam onder andere omdat ze veranderingen aan het spike-eiwit van het virus hadden: de stekeltjes van het virus. De omikronvariant heeft ook veranderingen aan dit eiwit. Maar het zijn er veel meer dan bij de alfa- en de deltavariant.

Wat doet de RIVM om de verspreiding van de omikronvariant in de gaten te houden?
De RIVM houdt de verspreiding van de omikronvariant goed in de gaten. Dat doen ze op verschillende manieren. Mensen die sinds 22 november zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika zijn opgeroepen om zich te laten testen als zij in Nederland komen. Als zij een positieve testuitslag hebben, worden de monsters verder onderzocht om te kijken of het gaat om de omikronvariant. Ook zijn er drie laboratoria in Nederland die een speciale PCR polymerase chain reaction-test gebruiken die een aanwijzing kan geven of het gaat om deze variant. Als dat zo is, worden de monsters verder onderzocht om te kijken of het om de omikronvariant gaat. Met de kiemsurveillance onderzoekt de RIVM een steekproef van monsters van 31 labs in Nederland om te kijken wat er aan de hand is en welke varianten er in Nederland voorkomen. En tot slot onderzoekt de RIVM met terugwerkende kracht rioolwatermonsters.

Kunnen we met de PCR-test de omikronvariant goed vaststellen?
De PCR-test toont de aanwezigheid van een stukje genetisch materiaal van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 aan in neus- en keelslijm. De PCR-test wordt gebruikt om te bepalen of je het virus bij je draagt. Je krijgt bij de uitslag van een test niet te horen met welke variant van het coronavirus je besmet bent. Om dat te kunnen bepalen is verder onderzoek nodig. Het zogenaamde sequentieonderzoek. Dat betekent dat het virus, dat is afgenomen met een wattenstok in de neus en keel, verder wordt onderzocht. We kijken dan naar de bouwstenen van het virus. Door te kijken hoe het virus is opgebouwd kun je kenmerkende ‘bouwsteentjes’ van een variant herkennen.

Werken de zelftesten ook goed bij de omikronvariant?
Een zelftest is een antigeentest die geschikt is voor thuisgebruik. De antigeentest kijkt, net als bij de PCR-test, alleen of je het virus op dat moment bij je draagt. zin pikt een zelftest alleen op of je op dat De test kijkt niet met welke variant van het coronavirus je besmet bent. Om dat te kunnen bepalen is verder onderzoek nodig: het zogenaamde sequentieonderzoek. Dat betekent dat het virus, dat is afgenomen met een wattenstok in de neus en keel, verder wordt onderzocht. We kijken dan naar de bouwstenen van het virus. Door te kijken hoe het virus is opgebouwd kun je kenmerkende ‘bouwsteentjes’ van een variant herkennen.

Werken de vaccins tegen de omikronvariant?
Als je kijkt naar eerdere ervaringen met andere varianten en naar de eerste computeranalyses van de opbouw van het virus, zou het kunnen dat de vaccins wat minder goed werken. Of dit echt zo is, moet je goed onderzoeken in de praktijk. Dat onderzoek gebeurt internationaal door allerlei organisaties. Vaccinatie is op dit moment wel de beste bescherming die we hebben. En werkt tegen de andere varianten in ieder geval heel goed.

Hoe komt het dat de omikronvariant nog niet is gevonden in de kiemsurveillance?
Dit komt omdat de kiemsurveillance een steekproef is van monsters van 31 verschillende laboratoria in Nederland. Een steekproef geeft een representatief beeld maar nooit een compleet beeld. De meeste besmettingen met de Omikronvariant die tot nu toe in Nederland zijn vastgesteld, zijn voortgekomen uit gericht onderzoek bij mensen met een reisgeschiedenis naar zuidelijk Afrika. Bovendien dateren de eerste signalen van de aanwezigheid van de omikronvariant pas van 24 november 2021. Dat is te kort geleden om op dit moment een eventuele brede aanwezigheid van deze variant in de huidige steekproef vast te stellen. De variant is niet gevonden in de steekproef tot en met de week van 15-22 November 2021. Dit betekent dat op dit moment is de omikronvariant in Nederland nog niet wijd verspreid is.

Kan de omikronvariant ook in het rioolwater worden gemeten?
Ook het rioolwater wordt onderzocht op verschillende varianten van het coronavirus. Dat gebeurt nu ook voor de omikronvariant. Het analyseren van de rioolwatermonsters duurt een aantal weken. De monsters uit het rioolwateronderzoek – de buisjes met rioolwater - bewaren we op een speciale plek: een biobank. Daarom gaan we ook met terugwerkende kracht rioolwatermonsters onderzoeken om te kijken of het om de omikronvariant gaat.

Waarom is de omikronvariant ons niet eerder opgevallen terwijl deze al eerder in Nederland aanwezig was?
Dat is altijd lastig met nieuwe virusvarianten. Want de veranderingen gaan snel en het coronavirus heeft nu al duizenden variaties. De eerste signalen van deze omikronvariant kwamen op 24 november uit Zuid-Afrika. Toen zijn mensen die uit dat gebied kwamen getest en is er gericht onderzoek gedaan naar deze nieuwe variant. Als je dat doet, is de kans ook groter dat je iets vindt.

Weekupdate C-19: percentage positief getesten stijgt, lichte daling ZH-opnames

In de afgelopen week zijn er 1.878 nieuwe patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen, 10% minder dan in de week ervoor. Op de IC intensive care werden 332 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen, een kleine afname in vergelijking met de voorgaande week (-4%).

Ruim 453.000 mensen (-27%) kwamen tussen 7 en 14 december naar de testlocaties van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst om zich te laten testen op SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2. Het percentage positieve testen steeg naar 23,4%. In alle leeftijdsgroepen nam het aantal meldingen af. Het aantal meldingen per 100.000 is nog steeds het hoogst bij kinderen in de basisschoolleeftijd.

De virusvariant omikron baart wereldwijd zorgen en verspreidt zich ook in Nederland. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houdt, net als van alle varianten van het virus, bij hoe vaak omikron in Nederland is gevonden. Omdat de grotere besmettelijkheid van deze variant in de komende weken tot meer besmettingen zal leiden, kan het aantal ziekenhuisopnames weer toenemen. Voorkom verspreiding en daarmee ziekenhuisopnames door je aan de basismaatregelen te houden, ook als je gevaccineerd bent.

Ziekenhuisopnames en IC intensive care-opnames
In de afgelopen week is het aantal nieuwe ziekenhuisopnames licht gedaald in vergelijking met de week ervoor. Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) registreerde in de afgelopen week 1.878 nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met COVID-19, 207 opnames minder dan in de week ervoor (-10%). Op de IC-afdelingen werden 332 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen, 15 minder dan in de voorgaande week (-4%). In de komende week wordt zichtbaar wat het effect is van de maatregelen van 28 november op het aantal ziekenhuis- en IC-opnames. Door de lange ligduur van patiënten met COVID-19 blijft de druk op de ziekenhuizen erg hoog.

Positieve coronatesten
Afgelopen week* werden 116.477 positieve testuitslagen gemeld. Ten opzichte van een week eerder daalde het aantal meldingen van positieve coronatesten met 21%. Per 100.000 inwoners kregen 655 personen een positieve testuitslag. In alle leeftijdsgroepen is een afname in het aantal gemelde positieve testen zichtbaar (figuur 1). In de veiligheidsregio’s Zeeland (825), Limburg-Zuid (787), Midden- en West-Brabant (729), Kennemerland (720) en Zuid-Holland-Zuid (719) werden de meeste positieve testuitslagen gerapporteerd per 100.000 inwoners.

Ruim 453.000 (453.680) mensen lieten zich testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst, dat is 27% minder dan de week ervoor. Sinds vrijdag 3 december neemt het aantal mensen, dat een afspraak maakt om zich te laten testen bij de GGD, af. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat mensen met milde klachten een zelftest kunnen gebruiken, als ze niet tot een risicogroep behoren, niet werkzaam zijn in de zorg en niet in aanraking komen met kwetsbare personen, zoals mantelzorgers. Bij een positieve zelftest is het belangrijk deze te laten bevestigen bij de GGD. Dat geeft zekerheid dat de positieve zelftest geen vals alarm is en mensen en hun huisgenoten niet onnodig in quarantaine gaan. Een positieve bevestigingstest door de GGD geeft recht op een herstelbewijs.

Het is mogelijk dat het percentage mensen met een positieve testuitslag de komende periode zal stijgen, omdat meer mensen met een positieve zelftest naar de GGD testlocaties zullen gaan. Het effect van het veranderde beleid lijkt deze week al zichtbaar. Het percentage mensen met een positieve testuitslag bij de GGD testlocaties steeg in de voorbije week van 21,3% naar 23,4.

Reproductiegetallen
Het meest recente reproductiegetal van 29 november, gebaseerd op het aantal positieve coronatesten was 0,93 (ondergrens 0,91 – bovengrens 0,94). Dit betekent dat 100 mensen die corona hebben samen 93 nieuwe personen besmetten. De verspreiding van het virus neemt iets af.

*Het aantal meldingen van positieve testen dat tussen 7 december 10:01 en 14 december 2021 10.00 uur aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn gemeld. De testen die in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten zijn afgenomen, ziekenhuisopnames en IC intensive care-opnames zijn naar kalenderweken.

Bijna helft jongeren ervoer uitsluitend negatieve invloed van coronacrisis

In de eerste maanden van 2021 zei 47 procent van de jongeren tussen 12 en 25 jaar dat de coronacrisis hun leven in het algemeen negatief heeft beïnvloed. Daarnaast ervoer 43 procent zowel een negatieve als positieve invloed. Een meerderheid heeft het buitenshuis leuke dingen doen en het thuis afspreken met vrienden of familie heel erg gemist. Ook geven jongeren aan door de coronacrisis vaker stress te hebben gehad over hun opleiding of werk. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen 2021.

Het onderzoek Belevingen is uitgevoerd van begin februari tot midden april 2021, tijdens de derde golf van de coronacrisis. Toen golden maatregelen zoals een beperking van het thuisbezoek en de avondklok, en waren scholen, sportverenigingen en horeca (deels) gesloten. Tegelijkertijd werden eerste voorzichtige versoepelingen doorgevoerd zoals het gedeeltelijk openstellen van middelbare scholen en mbo, het verruimen van buitensporten voor jongeren en het verruimen van het aantal bezoekers thuis.

Voor 43 procent zowel positieve als negatieve invloed
47 procent van de jongeren gaf aan dat de coronacrisis hun leven in het algemeen heel negatief of negatief beïnvloed heeft. Voor een iets kleiner deel (43 procent) had de crisis zowel een negatieve als positieve invloed gehad. Van de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) zei met 53 procent een duidelijk groter deel dan van de tieners (38 procent) dat de coronacrisis hun leven (heel) negatief beïnvloed heeft. Jonge mannen gaven iets vaker aan dan jonge vrouwen dat de coronacrisis enkel een negatieve invloed op hun leven heeft gehad. Bij de tieners was er geen verschil tussen jongens en meisjes.

Vooral leuke dingen doen en afspreken met vrienden of familie gemist
Leuke dingen buitenshuis doen (bioscoop, uit eten, uitgaan), of thuis met vrienden of familie afspreken werden het meest gemist, door respectievelijk 67 en 60 procent van de jongeren. Bijna de helft (47 procent) heeft het heel erg gemist om naar grote evenementen te gaan, zoals festivals, sportevenementen en concerten.

Van de jongeren die onderwijs volgen heeft 28 procent het heel erg gemist om naar school of de universiteit te gaan. Vooral in het hoger onderwijs was het gemis groot. Van de wo-studenten zei ruim de helft de universiteit heel erg te hebben gemist toen zij daar niet naartoe konden. Van de hbo-studenten heeft 40 procent het naar school gaan heel erg gemist.

Jongvolwassenen misten meer dan tieners
De meeste onderzochte activiteiten werden vaker door jongvolwassenen dan door tieners heel erg gemist door de coronacrisis. Het grootst is het verschil bij het naar grote evenementen gaan (55 procent van de jongvolwassenen tegen 35 procent van de tieners).

Vaker stress over school of studie door coronacrisis
De coronacrisis heeft ook geleid tot meer stress. Zo zei 48 procent van alle onderwijsvolgende jongeren door de coronacrisis vaker stress te hebben gehad over hun opleiding dan ervoor, 17 procent had juist minder vaak stress. In het voortgezet onderwijs was het percentage dat door de coronacrisis vaker stress over school heeft gehad het hoogst onder de havisten. In het middelbaarberoeps- en hoger onderwijs zeiden mbo’ers en hbo’ers het meest dat ze door de crisis vaker studiestress hebben.

Kwart ervaart door de coronacrisis meer werkstress
Voor bijna een kwart van de werkende jongeren tussen de 15 en 25 jaar heeft de coronacrisis naar eigen zeggen geleid tot meer werkstress. Ruim 10 procent had hier juist minder vaak stress van. Het percentage dat zei dat de werkstress is toegenomen door de coronacrisis is bijna twee keer zo groot bij werkende jongeren als bij jongeren met een bijbaan (32 tegen 17 procent).

Emotioneel uitgeputte André Hazes annuleert alle plannen voor 2022

"De afgelopen periode heeft André zich volledig teruggetrokken om te herstellen van zijn emotionele burn-out”, laat het  management van André Hazes junior net weten. "André werkt er hard aan om weer beter te worden, maar dit vergt veel tijd en rust. Daarom is er besloten om voor onbepaalde tijd al het werk neer te leggen en worden ook voor 2022 de werkzaamheden, waaronder ook liveoptredens, afgezegd."

Verder heeft het management geen mededelingen over de populaire zanger gedaan. "Wij vragen alle fans en media om de rust van André te respecteren.”

Na alweer een turbulente affaire, ditmaal met Sarah van Soelen, zit de zanger momenteel bij zijn moeder Rachel. Met zijn ex Monique Westenberg heeft hij zoontje André (5), die hij regelmatig opzoekt in hun villa in Berkel en Rodenrijs.

Terwijl Sarah voet bij stuk houdt dat haar relatie met Andre jr. even in wat rustiger vaarwater is beland, heeft Andre jr. al de foto's van en met haar van zijn instagramaccount verwijderd. 

Morgen nieuwe Nintendo Indie World Showcase

Nintendo zendt morgen een nieuwe Indie World Showcase uit, een uitzending die de aandacht verplaatst naar indie-titels die onderweg zijn naar Nintendo Switch.

De uitzending begint om 18:00 uur en duurt ongeveer twintig minuten. Welke games langskomen is zoals altijd een verrassing.

Gasprijs vandaag opnieuw gestegen door zorgen om Rusland en Oekraïne

De gasprijs is vandaag met bijna 6% verder omhoog gegaan. De oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne maakt handelaren nerveus. Zij houden de opbouw van Russische troepen aan de grens met Oekraïne scherp in de gaten. Een conflict in het gebied zou de levering van gas naar Europa onder grote druk zetten. Meer hierover bij het AD.

Gas (Foto-Pixabay)
Gas (Foto-Pixabay)

Aangifte tegen Marco Borsato om kindermisbruik

Marco Borsato is officieel aangeklaagd voor kindermisbruik. Een nu 22-jarige vrouw heeft verklaard dat de zanger haar gedurende vier jaar heeft betast. Hij was een huisvriend nadat haar vader was overleden. Haar moeder was werkzaam voor de fanclub.

De Telegraaf heeft een half jaar onderzoek gedaan naar de zaak, maar de geruchten waren er al in 2020. Borsato wordt ook beschuldigd van misbruik op een van zijn The Voice Kids Barbecues. De nu 22 -jarige vrouw is in therapie gegaan. Nu was ze sterk genoeg om aangifte te doen. Hierbij heeft ze bewijsmateriaal overhandigd.

Het nutteloze feitje van de dag: Boot van het eiland

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen van ons zullen wel eens op Texel geweest zijn en om daar te komen vaar je over met de TESO, maar wist je dat de veerboten van de Texelaars zijn? Omdat de bewoners van het Waddeneiland begin vorige eeuw niet tevreden waren over prijs en kwaliteit van de verbinding met het vasteland richten enkele bewoners van het eiland de Nieuwe Texelsche Stoombootdienst op. Een jaar later zamelden de Texelaars 75.000 gulden in en werd de NTS omgezet in de N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming, waar dus de naam TESO vandaan komt. Het eigenaarschap is vandaag de dag nog steeds in handen van circa 3.100 Texelaars en andere gebruikers van de veerdienst.

Asielopvang in acute nood: kabinet verplicht gemeentes tot noodopvang

Er is sprake van een acute noodsituatie in de asielopvang in Nederland. Door stokkende uitstroom en hoge instroom komt het COA de komende maanden veel opvangplekken tekort. Om iedereen die bescherming zoekt in Nederland van opvang te kunnen blijven voorzien, ziet het kabinet zich genoodzaakt om een aanwijzing te geven voor acute noodopvang aan drie gemeenten en een regio. Dat hebben minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid vandaag bekendgemaakt.

Staatssecretaris Broekers-Knol: "De afgelopen periode is er heel hard gewerkt door gemeenten en provincies om extra opvangplekken te realiseren. Daar zijn we ze als kabinet heel dankbaar voor. Maar er is meer nodig. Ik begrijp dat het voor de gemeenten die de aanwijzing krijgen een moeilijke boodschap is. Helaas is dit echt het laatste redmiddel om crisisnoodopvang te voorkomen."

Internationale verplichting
Mensen die vluchten voor oorlog en geweld hebben recht op bescherming in Nederland. Volgens Europese en internationale wetgeving is de Nederlandse staat ook verplicht om asielzoekers op te vangen en te begeleiden. Zonder verdergaande maatregelen zou het COA de komende tijd niet meer genoeg plek hebben voor iedereen. Het mag niet zo zijn dat asielzoekers op straat moeten slapen. Daarom is het kabinet genoodzaakt om drie gemeenten en een regio aan te wijzen om op korte termijn noodopvanglocaties te realiseren. Het gaat om de gemeenten Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam. De locaties waar het om gaat zijn relatief groot en kunnen op korte termijn in gebruik worden genomen. Het is de bedoeling dat de locaties ongeveer 3 tot 6 maanden gebruikt worden. Tevens zal het COA starten met het verbouwen van een pand in Alkmaar dat in eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf, zodat deze locatie ook snel ingezet kan worden voor de opvang van asielzoekers als dat aan de orde is.

Laatste redmiddel
Het is niet de eerste keer dat het kabinet de noodklok luidt over de capaciteitsproblemen in de asielopvang. De afgelopen periode werd al veelvuldig om hulp gevraagd. Door de enorme inzet van gemeenten en provincies zijn er sinds eind augustus ongeveer 8500 extra opvangplekken gerealiseerd, maar daarvan waren veel locaties ook tijdelijk. Door de aanhoudende druk is afgelopen week door het COA, de deelnemers van de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) en de commissarissen van de Koning geconcludeerd dat de vraag naar de extra opvangplekken voor het einde van 2021 niet zou gaan lukken. Deze aanwijzingen zijn een laatste redmiddel om crisisnoodopvang te voorkomen. Bij crisisnoodopvang worden bijvoorbeeld sporthallen ingezet voor een hele korte periode. Asielzoekers moeten dan na een week verhuizen naar een volgende locatie. Dat zou betekenen dat asielzoekers voor langere tijd meerdere malen zouden moeten verhuizen. Dat is voor gemeenten, inwoners en asielzoekers onwenselijk en biedt geen stabiliteit.

Ook de komende tijd blijft het kabinet met gemeenten, provincies en andere betrokken partijen werken aan het huisvesten van statushouders en het vinden van nieuwe reguliere opvangplekken. Zodat het opvangsysteem kan stabiliseren en de acute noodopvanglocaties zo snel mogelijk kunnen sluiten.

Halo Infinite ontvangt vandaag Slayer Playlist

Eén van de kritiekpunten op Halo Infinite is het gebrek aan aanpasbare playlists. Momenteel is het zo dat alle modi op een hoopje zijn gegooid en je zelf geen keuze kunt maken. Daar komt binnenkort verandering in.

343 Industries is bezig met een grondige aanpak van de playlists en vandaag komt er een eerste oplossing. Vandaag introduceert 343 namelijk een Slayer-specifieke Playlist, waarin enkel Slayer-speelmodi in voorkomen. Dit zijn Slayer, Fiesta, Free For All en Tactical Slayer (SWAT). De laatste twee modi zijn bovendien nieuw in Halo Infinite.

Ook wijzigt 343 vandaag een aantal challenges en introduceert het nieuwe.

halo infinite

Negen nieuwe games naar Xbox Game Pass

Op 16 december komen er 9 nieuwe titels naar Xbox Game Pass. Er is voor ieder wat wils, zelfs voor de jongere gamers onder ons.

De games zijn de volgende:

  • Lake
  • Firewatch
  • Broken Age
  • Mortal Kombat 11
  • The Gunk
  • Ben 10 Power Trip
  • Race With Ryan
  • PAW Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay
  • Transformers: Battlegrounds
The Gunk is een day one release, de rest is al langer op de markt beschikbaar.
 

FOK! Wat een weer: Bewolkt met motregen mannen

herfstbanner

Vandaag is het zwaar bewolkt en valt er op veel plaatsen af en toe motregen. In het noorden is het nevelig en kan er later op de dag mist voorkomen. Met middagtemperaturen rond 9°C blijft het vrij zacht. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig.

Vannacht blijft het bewolkt en motregent het af en toe. In het noorden en oosten komt er mogelijk mist voor. De temperatuur verandert nauwelijks en blijft rond 9°C schommelen. Er staat een overwegend matige zuidwestenwind.

Woensdag overdag verandert er weinig. Pas aan het einde van de middag komen er in het noorden opklaringen, die zich in de avond verder zuidwaarts over het land uitbreiden. Het wordt ongeveer 10°C. De wind komt uit west tot zuidwest en is meest matig, langs de noordkust mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NFL: Rams kloppen Cardinals, Packers verslaan rivaal uit Chicago

De veertiende speelweek in de NFL zit erop, nadat er maandagavond nog een topper tussen de Arizona Cardinals en de Los Angeles Chargers op het programma stond. Er zijn nog vier reguliere speelweken te gaan, vervolgens kunnen in januari de playoffs beginnen.

In Arizona kwamen de Cardinals dankzij een field goal van Matt Prater op voorsprong, maar in het tweede kwart stuurde Rams-quarterback Matthew Stafford teamgenoot Odell Backham Jr op pad voor een touchdown. Matt Gay trapte de Rams van 55 yards naar 3-10, maar James Conner trok de stand met een korte touchdown rush weer gelijk.

Gay en Prater trapten beiden nog eens raak voor 13-13, waarna de Rams in het derde kwart toesloegen: Stafford bediende Van Jefferson met een 52-yard touchdown pass en bereikte Cooper Kupp even later over 4 yards, 13-27. Een tweede touchdown van Connor bracht de hoop terug bij de Cardinals, maar op een field goal aan beide zijden bleef het daar bij: 23-30.

In Green Bay kregen de Packers bezoek van hun rivalen uit Chicago, de Bears. In de oudste onderlinge rivaliteit in de NFL ging het vooral in het tweede kwart los. Bears-quarterback Justin Field stelde Jakeem Grant in een staat een 46-yard touchdown te scoren, Packers-quarterback Aaron Rodgers bediende Allen Lazard en kort daarop werkte Rasul Douglas namens de Packers een 55-yard interception return binnen: 14-10.

Fields drukte door en met een 54-yard pass op Damiere Byrd kwamen de Bears langszij, waarna Grant een indrukwekkende 97-yard punt return touchdown liet noteren: 14-24. Rodgers bereikte Davante Adams over 38 yards en via een field goal van Cairo Santos namens de Bears gingen we met 21-27 de rust in.

In het derde kwart sloegen de Packers toe: Jones werkte een 3-yard rushing touchdown binnen voor de 28-27 voorsprong en exact één (speel)minuut later werd hij door Rodgers over 23 yards bereikt voor nog een touchdown. Mason Crosby trapte namens de Packers raak en Adams maakte het met een touchdown in het vierde kwart af, waarna Santos de eindstand op 45-30 voor de Packers zette.

Nog geen enkel team heeft overigens al definitief een ticket voor de playoffs binnen.

Uitslagen NFL week 14
Minnesota Vikings - Pittsburgh Steelers 36-28
Cleveland Browns - Baltimore Ravens 24-22
Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars 20-0
Kansas City Chiefs - Las Vegas Raiders 48-9
New York Jets - New Orleans Saints 9-30
Washington Football Team - Dallas Cowboys 20-27
Carolina Panthers - Atlanta Falcons 21-29
Houston Texans - Seattle Seahawks 13-33
Denver Broncos - Detroit Lions 38-10
Los Angeles Chargers - New York Giants 37-21
Cincinnati Bengals - San Francisco 49ers 23-26 OT
Tampa Bay Buccaneers - Buffalo Bills 33-27 OT
Green Bay Packers - Chicago Bears 45-30
Arizona Cardinals - Los Angeles Rams 23-30

FOK!Kerstprijsvraag: 14 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op Final Fantasy VII Remake Intergrade voor PlayStation 5.

FINAL FANTASY VII REMAKE INTERGRADE is een verbeterde en uitgebreide versie van de veelgeprezen en bekroonde FINAL FANTASY VII REMAKE voor de PlayStation 5. FINAL FANTASY VII REMAKE INTERGRADE is gebundeld met FF7R EPISODE INTERmission. Met Yuffie als hoofdpersoon geniet je van een fascinerende nieuwe verhaallijn en talloze nieuwe gameplayonderdelen.

Enige wat je moet doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wanneer kwam de originele FF7 uit?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #236 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1446
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
©FOK.nl e.a.