FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 december 2021

Uitslag PEC Zwolle - FC Twente

Hekkensluiter PEC Zwolle heeft vanavond thuis verloren van FC Twente. In Zwolle werd het 1-3.

De eerste aanval van Twente was gelijk raak. Limnios tikte de 0-1 binnen op aangeven van Misidjan, Nog voor rust werd het 0-2 nadat Ugalda de bal in het doel kopte.

Bij de 0-3 leek Misidjan buitenspel te staan maar Nakayma had de bal eerder aangeraakt waardoor de treffer wel telde. Daarna was de wedstrijd van alle spanning beroofd. Vlak voor tijd maakte invaller Lagsir nog wel een treffer voor Zwolle.

PEC Zwolle

1 - 3

FC Twente

 89' Lagsir    15' Limnios
 39' Ugalde
 52' Misidjan
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 0
Arbiter: Bos
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Polen (Saymak/ 56)
Voet
v.d.Berg
Nakayama
M.de Wit
v.d.Belt (Caschili/81)
Reijnders
Strieder (Koolwijk/65)
Tedic (Kastaneer/81)
Adzic (Lagsir/66)
  Unnerstall
Troupée
Pleguezuelo
Pröpper
Smal
Zerrouki (Cleonise/77)
Vlap (Bosch/60)
Sadílek
Misidjan (Cerný/60)
Ugalde (v.Wolfswinkel/77)
Limnios (Rots/87)

Uitslag Heracles - FC Groningen

Heracles Almelo heeft zaterdag na vier opeenvolgende competitienederlagen, al leek een overwinning tegen FC Groningen er ook niet in te zitten, maar in de laatste tien minuten van het thuisduel won Heracles alsnog met 4-2.

Heracles begon niet goed aan de wedstrijd. Binnen tien minuten keken de Almeloërs al tegen een achterstand aan nadat Jörgen Strand Larsen FC Groningen op voorsprong had gezet. Maar nog voor rust had Heracles nog de achterstand omgezet in een voorsprong. Eerst zorgde Bilal Basacikoglu voor de gelijkmaker met een fraaie kopbal en twee minuten zette Nikolai Laursen de thuisploeg op voorsprong.

FC Groningen ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker en mede door de aanvallende wissels kwam Groningen met nog een kwartier spelen op gelijke hoogte. Romano Postema was de maker van de 2-2 en dat voor de spits zijn eerste doelpunt in de eredivisie.

Lang konden de Groningers niet genieten van de 2-2, want eerst was het Orestis Kiomourtzoglou die, met nog vijf minuten op de klok, de thuisploeg wederom op voorsprong bracht. Een eigen doelpunt van Neraysho Kasanwirjo bepaalde de eindstand op 4-2.

Heracles Almelo

4 - 2

FC Groningen

 31' Basacikoglu
 33' Laursen
 86' Kiomourtzoglou
 89' Kasanwirjo (eigen doelpunt)
   9' Larsen
 78' Postema
 
 Gele kaart: Rente, Fadiga, (Heracles Almelo), te Wierik, (FC Groningen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Rente
Schoofs
Knoester
Fadiga
Kiomourtzoglou
De La Torre
Quagliata
Laursen (Sierra/ 88)
Sierhuis (Bakis/88)
Basacikoglu (Szöke/88)
  Leeuwenburgh
Te Wierik
Kasanwirjo
Dammers (Dankerlui/46)
Sverko (D.v.Kaam/46)
v.Hintum (Joosten/ 73)
Suslov (Abraham/73)
De Leeuw
Duarte
Larsen
Ngonge (Postema/74)

Uitslag AZ - Willem II

Willem II heeft zijn zevende nederlaag op rij geleden in de Eredivisie. AZ was in Alkmaar met 4-1 te sterk al namen ze pas afstand in de slotfase.

De Alkmaarders openden sterk. In de eerste vijftien minuten raakte Karlsson tweemaal de lat en hij was met een pass de aangever van de 1-0 van De Wit. AZ raakte echter de grip kwijt na een half uur spelen. Het was vervolgens Kabangu die Willem II weer op gelijke hoogte bracht.

Pavlidis miste vlak na rust een enorme kans op de 2-1. Willem II was via de counter vervolgens een paar keer gevaarlijk. In de 75e minuut moest Willem II met tien man verder nadat Michelis rood kreeg nadat hij Gudmundsson vast hield. De invaller van de Alkmaarders scoorde vervolgens via doelman Wellenreuther vanaf de penaltystip. Met goals in de 86e en 89e minuut bracht Gudmundsson de eindstand vervolgens op 4-1.

AZ

4 - 1

Willem II

 9' De Wit
 76' Wellenreuther e.d.
 86' Gudmundsson
 89' Gudmundsson
   36' Kabangu
 
 Gele kaart: Clasie, Pavlidis, (AZ), Saddiki, (Willem II)
 Rode kaart: , Michelis (75) (Willem II)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
Bijzonderheden: Gudmundsson mist in de 76e minuut een strafschop voor AZ
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Witry (Gudmundsson/ 61)
Hatzidiakos
Martins Indi (Beukema/ 88)
Wijndal
Midtsjö (Reijnders/43)
De Wit
Clasie
Sugawara
Pavlidis (Aboukhlal/87)
Karlsson (Poku/88)
  Wellenreuther
Owusu
Michelis
Jenssen
Köhn
Saddiki
Meerveld (Wriedt/81)
Llonch (Roemeratoe/66)
Nunnely (Köhlert/81)
Kabangu (Schippers/78)
Svensson

Rijksoverheid: Nederland in lockdown (de maatregelen en dringende adviezen)

Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. De snelle opmars leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. Hiermee wordt een overbelasting van de zorg in januari steeds reëler. We willen allemaal in het ziekenhuis en bij de huisarts terecht kunnen als dat nodig is. De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat.

Omdat we de omikronvariant nog maar kort kennen is nog veel onzeker. Ondanks deze onzekerheden, berekenden modelleurs van het RIVM hoe snel het virus zich kan verspreiden onder verschillende omstandigheden. Meer informatie daarover in dit RIVM-nieuwsbericht. Het lijkt duidelijk dat alleen de huidige maatregelen onvoldoende zijn om de belasting van de zorg in de ziekenhuizen en verpleeghuizen beheersbaar te houden.

Maatregelen en dringende adviezen vanaf zondag 19 december

 • Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
 • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.
 • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
 • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
 • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
 • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
 • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
 • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Bekijk hier het korte overzicht van alle basisregels, maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Ondernemers kunnen gebruikmaken van het steunpakket dat onlangs is uitgebreid en verlengd.

Onderwijs
Vanaf maandag 20 december tot en met 9 januari gaan de scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs, het mbo en hogescholen en universiteiten dicht. Dit besluit is al eerder genomen voor de scholen in het primair onderwijs, waar de bestaande afspraken blijven gelden. Uitzonderingen zijn er voor praktijkonderwijs, examens en tentamens en kwetsbare leerlingen en studenten. Het uitgangspunt is dat het onderwijs na de kerstvakantie weer open kan. Hier neemt het kabinet uiterlijk 3 januari een besluit over. Ook de BSO is tot en met 9 januari gesloten. Wel blijft er noodopvang mogelijk voor kinderen van ouders uit cruciale beroepsgroepen en voor kwetsbare kinderen. Kinderopvanglocaties, voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud, blijven open.

Boosteren
Om de bescherming tegen de omikronvariant te verbeteren, krijgen alle 18-plussers zo snel mogelijk een booster aangeboden. Alleen met een booster ben je beter beschermd tegen deze variant. Het streven is dat zo veel mogelijk 60-plussers voor de jaarwisseling hun boosterprik halen. Daar waar de capaciteit het toelaat zullen 60-plussers die in januari pas een afspraak hebben, worden uitgenodigd hun afspraak te vervroegen. Ze krijgen hierover in de loop van volgende week een sms. Neem hierover niet zelf contact op met de GGD. Rond 7 januari zullen alle 18-plussers de kans hebben gekregen om een online afspraak te maken voor een boostervaccin. In de tweede helft van januari moet iedereen van 18 jaar en ouder, die meer dan drie maanden geleden is gevaccineerd of een infectie heeft doorgemaakt, de kans hebben gehad een boostervaccinatie te halen.

Maak uw afspraak zo veel als mogelijk online. Dat helpt de GGD om de boostercampagne zo soepel en zo snel mogelijk te laten verlopen. Bent u niet handig met de computer, vraag dan hulp aan kinderen of kennissen. Ook bij de bibliotheek zijn mensen die u kunnen helpen.

Zorg
Door de snelle verspreiding van de omikronvariant kan de druk op de hele zorg hoog worden. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in de thuiszorg, de GGZ, de huisartsenzorg en de ouderen- en gehandicaptenzorg. Er worden scenario’s uitgewerkt om de zorg ook zo goed als mogelijk te blijven organiseren en te verlenen. Het doel van die voorbereidingen is dat er ook onder de zwaarste omstandigheden voor iedereen die dat dringend nodig heeft zorg beschikbaar blijft.

Darter Landman onderuit op WK, negendarter is niet genoeg voor Labanauskas

Op het wereldkampioenschap darts is het in de tweede ronde afgelopen voor Chris Landman. In het Londense Alexandra Palace ging de Wapenvelder in een uitermate gezapige partij onderuit tegen veteraan Ian White.

De Engelsman won de eerste twee sets, waarna The Countryman de boel verlengde door set drie met 3-2 te winnen, maar White maakte het toch gewoon af: 3-1.

In de eerste ronde leek de Australiër Raymond Smith het moeilijk te gaan krijgen met Jamie Hughes, maar hij wist de Engelsman zowaar te verrassen. Na een prima begin van Smith kwam Hughes wat terug, maar in de vierde set maakte de Australiër het alsnog netjes af: 3-1.

Darius Labanauskas uit Litouwen, twee jaar geleden nog goed voor een plekje in de kwartfinales, gooide in de eerste set een heuse negendarter tegen de Belg Mike De Decker, de tweede van het WK al. Het hielp Labanauskas niet echt, want vanaf dat moment bakte hij er weinig meer van en won hij nog maar twee legs: De Decker pakte de winst met 3-1.

De rappe jongeling Callan Rydz, die dit jaar tot de kwartfinales van de World Matchplay reikte, had het even wat lastig met Yuki Yamada, maar won vervolgens de tweede en derde set zonder noemenswaardige tegenstand: 3-0.

Uitslag Sparta - Vitesse

Sparta heeft in de laatste seconde een punt overgehouden aan het duel met Vitesse. Sven Mijnans zorgde in blessuretijd voor de 2-2 nadat zijn inzet van richting was veranderd. Vitesse had de wedstrijd lange tijd onder controle en stond bij rust al met 0-2 voor, maar gaven in de tweede helft de voorsprong weg.

Vitesse kwam in de eerste helft op een 0-2 voorsprong. Nikolai Baden Frederiksen zorgde voor beide doelpunten van de Arnhemmers. Frederiksen opende na iets meer dan een kwartier spelen de score nadat Sparta-doelman Maduka Okoye een voorzet verkeerd inschatte, waardoor de Deense spits de 0-1 op het scorebord zette. Nog in de eerste helft maakte hij ook de 0-2. Nadat hij even daarvoor nog een grote kans had gemist zorgde Frederiksen alsnog voor zijn tweede treffer van de avond uit een corner.

Vitesse leek de wedstrijd in de tweede helft veilig uit te spelen, maar met nog twintig minuten te spelen zorgde Mijnans voor de aansluitingstreffer. Na de 1-2 kreeg Sparta meerdere mogelijkheden op de gelijkmaker, maar steeds lag de doelman van Vitesse in de weg. Vitesse leek de drie punten mee te nemen naar Arhnem, maar in de laatste seconden van de wedstrijd maakte Sparta alsnog gelijk via Mijnans. De buitenspeler zag zijn inzet van richting worden veranderd en gelukkig voor de thuisploeg ging die in goal.

Sparta Rotterdam

2 - 2

Vitesse

 70' Mijnans
 90+3' Mijnans
   16' Frederiksen
 38' Frederiksen
 
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 
Arbiter: 
 
Opstelling:   Opstelling:
     

Eerste World Cup-zege biatlete Íberg, Fillon Maillet zet Frans publiek in vuur en vlam

In het Franse Annecy-Le Grand Bornand zijn zaterdag weer twee wedstrijden afgewerkt in de World Cup biatlon. Na de sprints van donderdag en vrijdag stonden zaterdag de achtervolgingen op het programma, met de top-60 van de sprints in de volgorde van die eerdere wedstrijden.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland won de sprint en dus mocht de Noorse als eerste vertrekken, vijftien seconden voor de Française Anaïs Bescond en de Zweedse Elvira Öberg, terwijl Lisa Theresa Hauer uit Oostenrijk vanaf 25 seconden de grote groep aanvoerde. Öberg begon rap, maar schoot een keer mis, terwijl Røiseland met vijf treffers haar voorsprong uit kon breiden.

Hauser en de Russische Kristina Reztsova volgden, op 36 seconden zaten Elvira Öberg en haar oudere zus Hanna. Met drie missers haakte Reztsova bij de tweede schietbeurt af, Hanna Öberg sloot met vijf treffers aan bij Røiseland, die één keer mis schoot, en met vijf treffers sloten Hauser en Elvira Öberg ook aan.

Røiseland en de Öberg's kwamen gezamenlijk aan bij de eerste staande schietbeurt, waar Elvira vijf keer doel trof en de andere twee er twee lieten staan. Hauser kwam er zo voorbij, net als de Française Julia Simon. Öberg kwam als eerste bij de laatste schietbeurt aan, met Simon op dik tien tellen en Hauser op twintig seconden achterstand.

Öberg schoot er één mis, maar dat deed Simon ook, net als Hauser. De eerste twee begonnen bijna gezamenlijk aan de slotronde, vijftien seconden voor Hanna Öberg, Røiseland en Bescond. Op Elvira Öberg stond geen maat, de jonge Zweedse ging op weg naar haar eerste World Cup-zege. Simon nam genoegen met een uitstekende tweede plek en Hanna Öberg klopte Røiseland in de sprint om plek drie, waarna ze gelijk bovenop haar in de sneeuw uithijgende zusje dook. De Noorse Belgische Lotte Lie werkte zich van plek zestien op naar een keurige dertiende plek aan de finish, met slechts één misser.

Mannen
Johannes Thingnes Bø mocht de wedstrijd als sprintwinnaar openen, zeven seconden voor de Rus Eduard Latypov en op achttien seconden gevolgd door zijn Noorse landgenoot Filip Fjeld Andersen. Bø opende met twee missers in de eerste liggende schietbeurt, Latypov pakte met vijf treffers eenzaam de leiding. Op een seconde of 25 volgden de Noor Sturla Holm Lægreid, de Fransen Quentin Fillon Maillet en Emilien Jacquelin en de Wit-Rus Anton Smolski.

Bij de tweede schietbeurt liet Latypov één schijf staan, waardoor de foutloze Fransen Jacquelin en Fillon Maillet aan konden sluiten - Vetle Sjåstad Christiansen uit Noorwegen dook tien seconden later de volgende ronde in, voor Lægreid, Bø en Smolski. Fillon Maillet begon het staand schieten als enige van de top-3 foutloos, met vijf treffers werkte Christiansen zich vlak achter Latypov op naar de derde plek, Smolski en Lægreid zaten daar al tien tellen achter.

Fillon Maillet arriveerde met een halve minuut voorsprong bij de laatste schietbeurt en ging er juichend uit: wéér louter treffers, de winst was binnen. Christiansen en Latypov vertrokken een halve minuut later voor hun slotronde, met Smolski op tien seconden en Lægreid en Bø daar weer achter. Achter de ongenaakbare Fillon Maillet sprintte Latypov nog nét naar de tweede plek, Christiansen completeerde het podium.

Schansspringster Kramer ook oppermachtig in Ramsau

De beste schansspringsters ter wereld hebben weer een World Cup-wedstrijd afgewerkt. Dit keer kwam men in actie op de kleine schans in het Oostenrijkse Ramsau am Dachstein, waar een mooie wedstrijd gesprongen werd.

In de eerste ronde sprong de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer weer eens naar de leiding, met de Duitse Katharina Althaus en Ursa Bogataj uit Slovenië die een beetje in de buurt bleven. De Japanse Sara Takanashi deed ook nog mee, Ema Klinec en vooral Nika Kriznar uit Slovenië moesten eigenlijk al gaan hopen op fouten van de dames voor hen om richting podium te kunnen.

Kriznar verdedigde in ronde twee haar positie, hoewel ze die moest delen met de Oostenrijkse veterane Daniela Iraschko-Stolz. Klinec sprong beide dames voorbij, Takanashi verstevigde haar positie en Bogataj verzekerde zich van een podiumplek. Althaus harkte minstens plek twee binnen en zo stond alleen Kramer nog boven. Die deed wat ze moest doen en voor eigen 'publiek' pakte ze weer eens een zege, waarmee haar World Cup-leiding alleen maar groter wordt.

FOK! Wat een weer: Geen verandering

herfstbanner

Het is bewolkt, nevelig of mistig en hier en daar motregent het. De middagtemperatuur ligt rond de 8°C. De noordelijke wind is zwak tot matig en neemt in de avond in het noordelijk kustgebied toe naar vrij krachtig uit een noordwestelijke richting.

Komende nacht blijft het bewolkt met lokaal lichte motregen. In het uiterste zuidoosten is er kans op mist. De temperatuur daalt nauwelijks en heeft een minimum omstreeks 7°C. De wind komt uit het noordwesten en is boven land zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied neemt de wind toe naar (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Zondag overdag verandert er weinig. Het blijft overwegend bewolkt, af en toe valt er lichte motregen vallen en de maximumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind komt uit een noord- tot noordwestelijk richting en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, 5 Bft. (Bron: KNMI)

Ook in Ede was het gistermiddag mistig. Een vaag zonnetje is gelukkig wel te zien. (Foto: Charged)
Ook in Ede was het gistermiddag mistig. Een vaag zonnetje is gelukkig wel te zien. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kijk terug: persconferentie over strenge maatregelen om Omikron af te remmen

Het demissionaire kabinet houdt vanavond om 19.00 uur een persconferentie om nieuwe coronamaatregelen bekend te maken. Behalve premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge, is ook hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, Jaap van Dissel bij de persconferentie aanwezig. Vanmiddag houden kabinetsleden een spoedoverleg om knopen door te hakken.

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd een strenge lockdown in te stellen om de opmars van de omikronvariant af te remmen. De deskundigen pleiten ervoor dat vrijwel alles sluit: alleen de essentiële winkels zoals supermarkten zouden open mogen blijven, bevestigen Haagse bronnen.

Dat zou betekenen dat behalve niet-essentiële winkels ook onder meer de horeca, sportscholen, musea, bioscopen en theaters weer dicht moeten. Ook zouden alle scholen en andere onderwijsinstellingen wat de deskundigen betreft moeten sluiten. 

Een avondklok komt er niet. Essentiële winkels als supermarkten en apotheken blijven open, en ook zijn er uitzonderingen voor bepaalde dienstverleningen. Denk aan het openbaar vervoer, pakketpunten, bibliotheken en banken. Professionele sportwedstrijden mogen doorgaan, maar zonder publiek. 

Het advies voor de feestdagen wordt: maximaal vier bezoekers thuis, buiten geldt dat maximaal vier personen samen mogen komen. Op andere dagen wordt het maximumaantal bezoekers thuis twee, en mogen buiten ook maar twee mensen samenkomen.

Het hele pakket maatregelen gaat morgenochtend om 5.00 uur in en geldt tot en met 14 januari. Eerder komt er een 'extra weegmoment' om te bekijken of scholen eerder open kunnen gaan.

Riiber en Hansen blijven domineren op noordse combinatie

De World Cup in de noordse combinatie is deze week in het Oostenrijkse Ramsau, waar de vrouwen vrijdag in actie kwamen in een individuele wedstrijd. Die werkten de mannen zaterdag af, zondag volgt er nog een tweede.

Vrouwen
Gyda Westvold Hansen domineert het seizoen vooralsnog en de Noorse opende in Ramsau weer prima door het schansspringen te winnen. Ze zette de Sloveense Ema Volavsek op 29 seconden, Yuna Kasai uit Japan mocht het langlaufen nog twee tellen later aanvangen en Volavsek's landgenote Silva Verbic mocht 41 seconden na Hansen starten. Het gevaar kwam vooral van de Noorse Marte Leinan Lund, die na 1:02 minuten mocht vertrekken, vlak voor het Oostenrijkse duo Lisa Hirner en Eva Hubinger.

Halverwege de vijf kilometer langlaufen had Hansen de touwtjes keurig in handen, Volavsek en Kasai volgden op iets minder dan veertig seconden en Lund zat op een minuut en zes seconden, samen met Hirner. Hansen's overwinning kwam geen seconde in gevaar, ze ging met vijf uit vijf richting de feestdagen. Volavsek liet Kasai achter en pakte ruim de tweede plek, haar eerste World Cup-podium, terwijl Kasai de derde plek nog net vast wist te houden tegen de jagende Lund.

Mannen
Jarl Magnus Riiber is met afstand de beste van de wereld en bij het schansspringen in Ramsau gooide hij de wedstrijd al gelijk weer zo goed als op slot. De Duitser Julian Schmid en Simen Tiller uit Noorwegen moesten 48 seconden wachten alvorens het langlaufen te mogen beginnen, met een hele rits mannen vlak achter hen. Gevaarlijk waren onder meer de Duitser Terence Weber (+0:52), de Japanner Akito Watabe (+0:56) en Jens Lurås Oftebro uit Noorwegen (+1:05). Wat verder weg lagen er nog medaillekansen voor onder meer de Oostenrijker Johannes Lamparter (+1:21), Ilkka Herola uit Finland (+1:29), Jørgen Gråbak uit Noorwegen (+1:41) en de Duitser Johannes Rydzek (+1:43).

Op de langlaufski's vertrok Riiber aan weer eens een eenzame tocht, terwijl zich een kleine minuut achter hem al snel een forse groep vormde. Met een kleine twee kilometer te gaan trok de Duitser Vinzenz Geiger ten strijde vanuit de om plek twee knokkende groep, waar landgenoten Schmid en Weber in de achtervolging konden. Riiber kwam uiteraard niet in de problemen en won weer, de zesde van de winter was alweer een feit. Geiger haalde de tweede plek binnen, in een fraaie sprint om plek drie was Herola nét te snel voor Lamparter.

Uitslag Fortuna Sittard - FC Utrecht

FC Utrecht heeft zich nog niet hersteld van de uitschakeling mid week in de beker. De Utrechters speelden zojuist met 2-2 gelijk bij Fortuna Sittard.

Al na negen minuten moest FC Utrecht verder zonder Ter Avest nadat een harde voorzet in het gezicht van de verdediger terecht kwam. In de 21e minuut kwam FC Utrecht op voorsprong nadat Mahi de bal van een meter of 20 afstand in de rechter onderhoek schoot. Twee minuten later kwam Fortuna echter weer op gelijke hoogte. Cox schoot de 1-1 binnen na een vrije trap.

Vijf minuten na rust kwam Utrecht weer op voorsprong. Van de Streek tikte de bal van dichtbij binnen. Even daarna maakte Fortuna bijna gelijk maar het schot van Seuntjens kwam niet verder dan het scheenbeen van Van der Hoorn. Flemming was even daarna gevaarlijk maar oog in oog met de doelman van Utrecht won die laatste. In de rest van de tweede helft waren de bezoekers duidelijk de betere partij, maar de kansen die ze kregen om de voorsprong te vergroten benutten ze niet. In de 77e minuut kwam Fortuna wederom weer op gelijke hoogte. Het was Flemming die op aangeven van Cox de 2-2 binnenknikte.

Fortuna Sittard

2 - 2

FC Utrecht

 23' Cox
 77' Flemming
   21' Mahi
 50' v.d.Streek
 
 Gele kaart: Cox, (Fortuna Sittard), v.d.Streek, Maher, Janssen, (FC Utrecht)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan (Pinto/ 70)
Lonwijk (Angha/70)
Samaris
Janssen
Cox
Tekie
Duarte
Rienstra (Noslin/88)
Seuntjens
Flemming
  Paes
Ter Avest (v.Overeem/ 17)
v.d.Hoorn
Janssen
Zagre
Maher
v.d.Streek
Timber (Dalmau/86)
Gustafson (Maddy/86)
Douvikas (Balk/ 71)
Mahi

Knegt en Schulting voeren olympische shorttrackselectie aan

Zeven weken voor het begin van de Olympische Spelen 2022 zijn acht van de tien namen die Oranje shorttrackpak zullen aantrekken bekend. Op 17 januari zullen nog twee rijders aan het team worden toegevoegd.

De Olympische Spelen hebben plaats van 4 t/m 20 februari 2022. De volgende acht shorttrackers zijn sinds zaterdag zeker van deelname.
Vrouwen: Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof. Mannen: Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Jens van ’t Wout en Sven Roes.

"We hebben een succesvolle campagne in de World Cups achter de rug", licht bondscoach Jeroen Otter toe. "Voor het eerst in de historie zijn we erin geslaagd om alle olympische startplekken binnen te halen. Deze acht rijders hebben daar een enorme bijdrage aan geleverd. Zij hebben, individueel en/of in teamverband, voldaan aan de selectie-eisen van NOC*NSF. Suzanne en Itzhak voldeden ook aan de strengere, interne eisen van de KNSB. Zij allen hebben hun plek in het olympisch team dik verdiend."

Nederland mag vijf mannen en vijf vrouwen afvaardigen naar Beijing. Op alle afstanden mogen drie Nederlandse deelnemers starten. Daarnaast sturen we drie aflossingsteams: mannen, vrouwen en het nieuwe onderdeel de mixed relay. De meeste individuele startbewijen zijn ook al verdeeld. 

Suzanne Schulting: 500m, 1000m, 1500m, relay en mixed relay.
Xandra Velzeboer: 500m, 1000m, 1500m, relay en mixed relay.
Selma Poutsma: 500m, 1000m, relay en mixed relay.
Yara van Kerkhof: relay.

Itzhak de Laat: 500m, 1000m, relay en mixed relay.
Sjinkie Knegt: 1000m, 1500m, relay en mixed relay.
Jens van ’t Wout: 500m, 1000m, relay en mixed relay.
Sven Roes: 1500m en relay.

Op 17 januari wordt de laatste man en vrouw aan de selectie toegevoegd. De overige schaatsers hebben nog twee kansen om zich te bewijzen. Het NK en de KNSB zal in het weekeinde van 15 en 16 januari, als alternatief voor afgelaste EK, een tweede International Invitation Cup houden. Voor die wedstrijd in Leeuwarden hebben Hongarije en Frankrijk hun deelname al toegezegd. "Zo krijgen onze shorttrackers toch nog een serieuze internationale krachtmeting ter voorbereiding op de Spelen. Er is ons veel aan gelegen om dat van de grond te krijgen”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

Nederland moet op slot tot half januari: harde winterlockdown zonder avondklok

Onder dreiging van de omikronvariant gooit het kabinet Nederland weer op slot. Vrijwel alles moet dicht tot 14 januari, van horeca, cultuur en sport tot de kapper en het casino. Alleen essentiële winkels en diensten (als supermarkt en fysiotherapeut) mogen nog open zijn. Afhalen blijft mogelijk bij cafetaria's en restaurants. De lockdown gaat vannacht in. Zo meldt het AD.

De persconferentie waarin Mark Rutte, Hugo de Jonge en Jaap van Dissel de details over deze harde lockdown bekend zullen maken begint om 19:00 uur en is op FOK! te volgen.

Turkije: veel doden door illegale alcohol

Na een reeks doden is de Turkse overheid in actie gekomen tegen de illegale productie van alcohol.

Alleen al op vrijdag stierven drie mensen in verschillende provincies van Turkije door de consumptie van illegaal gestookte alcohol, meldde het staatsnieuws Anadolu. Er zijn arrestaties en inbeslagnames uitgevoerd in verschillende provincies.

Volgens Anadolu zijn deze week 26 mensen overleden aan de illegaal geproduceerde alcohol. Het kantoor van de gouverneur in Istanbul meldde alleen al in Istanbul 22 doden, elf van hen waren buitenlanders. Momenteel worden nog 16 mensen in het ziekenhuis behandeld.

Turkije verkeert in een economische crisis. Hoge inflatie drijft de prijzen van levensmiddelen en genotsmiddelen torenhoog op. De alcoholprijzen zijn dit jaar al meerdere keren gestegen.

Illegaal gestookte alcohol (Pixabay)
Illegaal gestookte alcohol (Pixabay)

Glazen Huis gestart in Amersfoort, 1000 mensen mogen met coronapas langskomen

Na een onderbreking van drie jaar is het Glazen Huis van 3FM weer in beeld. Vier diskjockeys van de zender hebben zich vandaag op laten sluiten en voeren de komende week actie onder de titel Serious Request.

Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen draaien plaatjes die de luisteraars tegen betaling aanvragen. De opbrengst van de actie is voor het Wereld Natuur Fonds en zal worden besteed aan het beschermen van het tropisch regenwoud.

Publiek is welkom: 1000 mensen mogen, voorzien van een coronatoegangsbewijs, tegelijkertijd een kijkje nemen. De editie wordt wel anders dan de laatste Serious Request in 2017. Dit keer geen deinende menigte bij het tijdelijke onderkomen van 3FM. Het gebied rondom het gebouw is grotendeels afgesloten. Er mogen 100 mensen tegelijkertijd dichtbij het glazen huis komen kijken.

Het buitenpodium met concerten is geschrapt. Bands en artiesten treden nu zonder publiek op vanuit de Prodentfabriek.

De Serious Request actie is hier live te volgen.

Het nutteloze feitje van de dag: Oude ijsbaan

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Sommigen van jullie zullen misschien wel eens geschaatst hebben op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Je hebt er in ieder geval alle tijd voor gehad, want wist je dat de naar de beroemde schaatser vernoemde 400 meter baan de oudste nog bestaande kunstijsbaan ter wereld is? De schaatsbaan werd geopend op 9 december 1961 en was de vijfde kunstijsbaan ter wereld, maar de vier eerdere banen bestaan inmiddels niet meer. Wil je meer weten over de geschiedenis van deze bijzondere baan dan kan je dat hier lezen op sportgeschiedenis.nl.

Het nutteloze feitje van de dag: Oude ijsbaan (WikiCommons/Pieter Jongerhuis/Anefo)
Het nutteloze feitje van de dag: Oude ijsbaan (WikiCommons/Pieter Jongerhuis/Anefo)

Hoe het allemaal begon, terugkijken naar een 'kleine' Max in 2009

Holland Sport heeft in 2009 opnames gemaakt van een zeer jonge Max Verstappen, die als groot talent vanaf 2005 op zevenjarige leeftijd al de ene na de andere kartwedstrijd wint. In augustus 2014 zou Max toetreden tot het opleidingsprogramma van Red Bull. Hij werd al snel genoemd als kandidaat voor een Formule 1 plek bij Torro Rosso in 2015. Hiermee zou hij de jongste Formule 1 coureur ooit worden. Ook dat is gelukt.

In mei 2016 promoveerde Max Verstappen naar Red Bull Racing en slecht een paar dagen later, op 15 mei 2016, verbrak Max diverse records toen hij de Grand Prix van Spanje op zijn naam schreef. Hij was daarmee de jongste Grand Prix winnaar ooit, en tevens de eerste Nederlander. Op 12 december 2021 werd Verstappen de eerste Nederlandse Formule 1-wereldkampioen ooit. 

Rusland geeft zijn 'wensenlijstje' inzake situatie Oekra´ne aan de NAVO

De inzet van Russische troepen aan de grens met Oekraïne zorgt voor spanningen met de NAVO. Rusland wil koste wat kost een oostelijke uitbreiding van de westerse militaire alliantie voorkomen. Concrete voorstellen voor een regeling van het geschil komen nu uit Moskou.

Rusland heeft zijn eisen om een einde te maken aan de uitbreiding van de NAVO naar het oosten samengevat in een ontwerp-veiligheidsovereenkomst met de VS en de NAVO. Daarin eist Moskou dat de westerse militaire alliantie Oekraïne en andere voormalige Sovjetrepublieken niet accepteert, wapens uit de regio terugtrekt en de manoeuvres daar stopt. De VS en hun bondgenoten hebben deze eisen al afgewezen.

Vrijdag bevestigde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg de ontvangst van de Russische eisen. De alliantie staat in principe open voor een dialoog met Moskou. Tegelijkertijd moeten echter ook de zorgen van de NAVO over het Russische gedrag aan de grens met Oekraïne worden aangepakt

Washington wil geen inmenging van buitenaf
Volgens inschattingen van de Amerikaanse geheime diensten heeft Moskou 70.000 soldaten verzameld bij de grens van  Oekraïne en zouden de Russen een invasie kunnen plannen voor begin 2022. De 30 NAVO-landen zwillen graag een afname van de spanningen en het wederzijds vertrouwen opbouwen, aldus Stoltenberg.

Het Witte Huis heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. De Russische voorstellen worden met de bondgenoten besproken. Maar alle landen hebben het recht om hun toekomst te bepalen zonder inmenging van buitenaf, zei men vanuit Washington.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte ook dat het aan het Bondgenootschap en de regering in Kiev is om het vooruitzicht op NAVO-lidmaatschap te bespreken. Hetzelfde geldt voor de Oekraïense militaire samenwerking met andere landen.

Moskou wil onderhandelen in Genève
De Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov zei dat zijn land klaar is om onmiddellijk onderhandelingen te starten over zijn voorstellen en heeft Genève als locatie voorgesteld. De betrekkingen tussen Rusland en de NAVO hebben nu een "gevaarlijk punt" bereikt.

Rusland had de voorstellen de afgelopen dagen al besproken met vertegenwoordigers van westerse landen, waaronder de VS. Poetin had onlangs een videogesprek met de Amerikaanse president Joe Biden. De chef van het Kremlin informeerde ook de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson over de eisen van Moskou voor veiligheidsgaranties.

Rusland argumenteert met zijn eigen veiligheidsproblemen
In zijn ontwerponderhandelingen eist Moskou dat de NAVO haar troepen terugtrekt naar de posities van 1997 - dat wil zeggen, vóór het begin van de uitbreiding naar het oosten. Polen, Hongarije en Tsjechië werden in 1999 lid van de NAVO, gevolgd door Bulgarije, Roemenië, Slovenië, Slowakije en de Baltische staten in 2004. Daarna werden ook Albanië, Kroatië, Montenegro en Noord-Macedonië lid.

In het Kremlin heerst al lang onbegrip dat het Westen enerzijds kritiek heeft op de bewegingen van Russische troepen op hun eigen grondgebied. Aan de andere kant zou er geen rekening worden gehouden met de zorgen van Rusland over militaire manoeuvres, wapensystemen en soldaten uit NAVO-landen in Oost-Europa. Het Russische ministerie van Defensie had geklaagd over een enorme toename van manoeuvres, een groot aantal westerse schepen in de Zwarte Zee en incidenten in het luchtruim. De nu voorgestelde overeenkomst is bedoeld om de spanningen te verminderen.

Beide partijen zijn blijkbaar niet bereid om compromissen te sluiten
Het valt nog te bezien hoe specifieke NAVO-concessies eruit kunnen zien en of ze uiteindelijk de benodigde goedkeuring kunnen krijgen van alle 30 geallieerde staten. In ieder geval is het voor Rusland onmogelijk om openlijk te beloven Oekraïne niet te annexeren. Uit Brusselse diplomatieke kringen wordt gezegd dat er van Rusland geen echte bereidheid tot compromissen wordt verwacht, net zo min als van de NAVO.

"Ons land is bereid de betrekkingen met de NAVO op basis van gelijkheid te ontwikkelen, met als doel de algemene veiligheid in de Euro-Atlantische regio te consolideren", aldus Ryabkov. Het is nu aan de NAVO om te reageren op de wensen van Rusland.

Kabinet geeft vanavond persconferentie over extra maatregelen

Vanavond komt er een ingelaste persconferentie waarbij het demissionaire kabinet zeer waarschijnlijk nieuwe coronamaatregelen aankondigt tegen het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het een harde lockdown geadviseerd. Zo meldt AT5.

De persconferentie zal om 19.00 uur beginnen en hier op FOK! te volgen zijn. Ook RIVM-baas Jaap van Dissel zal dan aanwezig zijn.

Ingewijden zeggen tegen het AD en NU.nl dat het OMT pleit voor een harde lockdown. Dit kan betekenen dat de horeca, theaters en niet-essentiële winkels moeten sluiten, net als de middelbare scholen en het hoger onderwijs.

Marion Koopmans, die lid is van het OMT, zei vrijdagavond in de talkshow Op1 dat "iedereen moet beseffen dat het nog niet klaar is". "We hebben er een virus bij (omikron red.) dat op verschillende momenten vervelend gaat doen. We moeten daarom gaan kijken hoe we de samenwerking verder gaan inrichten."

Of de coronavariant uit Zuid-Afrika een harde lockdown legitimeert zegt ze: "Dat is niet waar ik over ga. Wat we doen als OMT is op basis van de gegevens die wij zien scenario's schetsen en aangeven hoe je zou kunnen ingrijpen."

Anti-5G hangers en 'negatief ionen' sieraden en slaapmasker radioactief bevonden

Uit onderzoek, dat de ANVS heeft laten uitvoeren door het RIVM, blijkt dat deze specifieke producten ioniserende straling uitzenden. Het gaat om 10 producten. De hoeveelheid gemeten straling hiervan is laag. Dit betekent dat de kans op schade aan de gezondheid klein is. Maar bij continu en langdurig dragen van deze producten is op lange termijn gezondheidsschade niet volledig uit te sluiten.

De bij de ANVS bekende verkopers in Nederland hebben te horen gekregen dat de verkoop verboden is en per direct stopgezet moet worden en dat zij hun klanten hierover moeten informeren.

Elk risico voorkomen
De 10 onderzochte consumentenproducten bevatten radioactieve stoffen. Ze zenden daardoor continu ioniserende straling uit. Hieraan wordt de drager blootgesteld, dit kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom zijn deze consumentenproducten met radioactieve stoffen wettelijk verboden.

Ioniserende straling kan weefsel en DNA beschadigen. De hoeveelheid straling die is gemeten aan de onderzochte producten is laag. Echter, in het geval van langdurig en continu dragen van deze onderzochte producten (een heel jaar 24 uur per dag) kan de in Nederland strenge limietwaarde voor blootstelling van de huid aan straling overschreden worden. De limietwaarde is ingesteld om het risico op elke vorm van gezondheidsschade te voorkomen. Bij deze consumentenproducten kan gezondheidsschade niet volledig uitgesloten worden, denk aan een rode huid. Gezien de lage straling is de kans hierop zeer klein. Om elk risico te voorkomen, roept de ANVS bezitters van deze producten op ze niet meer te dragen.

Producten
Er zijn bij de ANVS tien producten bekend waarvan is vastgesteld dat deze ioniserende straling uitzenden; zie hierboven de producten waar het om gaat. Het is overigens niet uit te sluiten dat er ook nog andere producten met ‘negatieve ionenwerking’ zoals sieraden op de markt zijn die mogelijk schadelijk zijn. Als er op een product staat met ‘negatieve ionen werking’, leg deze dan veilig weg en neem contact op met de ANVS. Het gaat niet om ionen luchtverfrissers, daarbij is geen sprake van radioactieve stoffen.

Het gaat om een aantal producten van de merken Magnetix en Energy Amor, het Quantum Pendant en de Basic Nero armband.

Veilig wegleggen
De ANVS adviseert de producten niet meer te dragen en veilig op te bergen. Het liefst in de verpakking of anders in een dichtgeknoopte of afgesloten tas in een dichte kast. Op die manier kan de lichte straling geen kwaad. We roepen ook op tot het informeren van huisgenoten, zoals kinderen of een partner. Zorg dat niemand de producten draagt. Gooi de producten niet in de prullenbak. Deze moeten naar de juiste (afval)verwerker, omdat dit radioactief materiaal (afval) betreft. Kopers van deze producten worden via de Nederlandse verkoper ook geïnformeerd over het retourneren van de producten. Als het duidelijk is hoe de producten ingenomen en afgevoerd worden, informeren wij ook hierover via onze website.

Verbod op deze producten
De Nederlandse wet verbiedt verkoop van deze producten. De ANVS heeft de verkopers daarom laten weten dat zij per direct de verkoop dienen stil te leggen. Verkoop van deze producten is namelijk een wettelijke overtreding. Hiervoor hebben zij een waarschuwing gekregen van de ANVS. Als de ANVS bij hercontrole constateert dat de overtreding niet is beëindigd of wordt herhaald, dan kan er strafrechtelijk of bestuursrechtelijk worden opgetreden. 

Quantum Pendant (RIVM)
Quantum Pendant (RIVM)

Basic Nero Armband (RIVM)
Basic Nero Armband (RIVM)

Energy Armor ketting ( RIVM)
Energy Armor ketting ( RIVM)

Magnetix Sportboost armband met negatieve ionen ( RIVM)
Magnetix Sportboost armband met negatieve ionen ( RIVM)

Ondernemend Nederland: enorm geschrokken van OMT advies voor harde lockdown

Vanuit de detailhandel klinkt ongeloof over de dreigende sluiting van niet-essentiële winkels. "Het is natuurlijk een advies, maar stel dat dit advies 100 procent wordt overgenomen, dan is dat een enorme klap. Niet alleen voor de sector maar ook voor de samenleving", zegt branchevereniging INretail. De winkeliersvereniging waarschuwt voor wanordelijke taferelen als mensen nog snel hun kerstinkopen willen doen. Zo meldt RTL Nieuws.

Lockdown ( Pixabay)
Lockdown ( Pixabay)

Negendarter beslist wedstrijd op WK, Wright simpel door

Het wereldkampioenschap darts heeft weer een avondsessie achter de rug en daarin viel wel het een en ander te noteren. Het begon allemaal bepaald niet geweldig, maar de kijker werd vervolgens getrakteerd op een prachtig stukje spektakel.

De openingspartij ging tussen de Engelsman Joe Murnan en de Singaporese veteraan Paul Lim. Beiden gooiden ze eigenlijk geen deuk in een pakje boter en tot overmaat van ramp voor de murw gebeukte kijker verdeelden ze ook nog eens de ene na de andere leg onderling, in tergend traag tempo.
Zo kabbelde de wedstrijd beetje bij beetje voort en terwijl de Kerstmaaltijden geserveerd werden en het vuurwerk afgestoken werd om 2022 in te luiden kwam er dan eindelijk een verlossing: Murnan maakte het in de beslissende set af en won met 3-2.

In de volgende wedstrijd stonden met de Schot William Borland en de Engelsman Bradley Brooks twee jongelingen tegenover elkaar en dat ging een stuk beter. Brooks begon fenomenaal goed, Borland schakelde vervolgens bij en zo ontstond een uiterst boeiende en spannende partij.

Vanaf de derde set ging het om het maximale aantal legs, de twee stonden elkaar geen duimbreed toe. In de beslissende set ging het naar een beslissende leg, waarin Brooks opende met 180. Borland was niet onder de indruk, want krap anderhalve minuut later had Big Willie 180, 177, twee keer triple-20 en dubbel-12 in het bord hangen: een negendarter om de wedstrijd te beslissen, toch wel ongekend.

Ross Smith raffelde vervolgens zijn partijtje tegen de uiterst matig gooiende Canadees Jeff Smith met 3-0 af, waarna Peter Wright het podium op kwam tegen de Engelsman Ryan Meikle. De Schotse oud-wereldkampioen wisselde in set één alweer van pijlen, maar daarna ging het beter en koerste hij voor inmiddels lege tribunes - de laatste metro naar het centrum was vertrokken - naar een 3-0 zege.

9 jaar en 6 maanden cel voor diamantroof Schiphol (2005)

Een 47-jarige voormalige KLM-medewerker uit Amsterdam, een 57-jarige man uit Nieuwegein en een 47-jarige man uit Almere zijn in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van 9 jaar en 6 maanden. Een vierde verdachte, een 57-jarige man uit Amsterdam, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 43 maanden. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist.

Het hof acht ten aanzien van de eerste twee mannen bewezen dat zij betrokken waren bij een diamantroof op de luchthaven Schiphol op 25 februari 2005 en bij een eerdere poging daartoe op 10 februari 2005. De derde man is veroordeeld voor de betrokkenheid bij de diamantroof en voor het bezit van een vuurwapen, munitie en explosieven. Voor de vierde man geldt dat hij betrokken was bij de poging in februari 2005.

Grote buit
De diamantroof deed destijds veel stof opwaaien. De overvallers wisten tot twee keer toe in een periode van twee weken, in het bezit van vuurwapens, op het afgesloten en beveiligde deel van de nationale luchthaven te komen. Bij de geslaagde roof maakten zij diamanten buit ter waarde van ruim 72 miljoen Amerikaanse dollar; een deel van de buit ter waarde van ruim 43 miljoen Amerikaanse dollar is nog steeds niet gevonden.

Nieuw onderzoek
Het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee leidde eind 2005 en begin 2006 wel tot de aanhouding van een aantal verdachten, maar er was te weinig bewijs om hen te vervolgen. In 2013 is het onderzoek, na een nieuwe aanwijzing, opnieuw opgepakt. Naast de verdachten uit 2005 kwamen ook enkele nieuwe verdachten in beeld, onder wie de KLM-medewerker. Op deze verdachte is vervolgens een langdurig undercovertraject ingezet. Tegenover de undercoveragenten deed hij uitlatingen over zijn eigen betrokkenheid en de betrokkenheid van medeverdachten.

Hogere straffen
De straffen die het gerechtshof heeft opgelegd zijn hoger dan de straffen die de rechtbank oplegde (respectievelijk 7, 6 en 5 jaar en 42 maanden) en ook dan het Openbaar Ministerie vorderde (respectievelijk 8,5 en 7 jaar, 55 maanden en 40 maanden). Het gerechtshof is van oordeel dat het hier gaat om een zeer ernstige en uitzonderlijke overval en poging daartoe. De overval had een grote impact op de maatschappij en de slachtoffers. Er is planmatig gehandeld en de overval kon niet plaatsvinden zonder hulp ‘van binnenuit’.

Het gerechtshof sprak twee andere mannen, onder wie een tweede KLM-medewerker, vrij van betrokkenheid bij de roof en de poging daartoe. De rechtbank deed dit eerder ook al.

Consument beter beschermd tegen misleiding met prijsverminderingsacties

De prijs van producten wordt door verkopers soms korte tijd verhoogd, om deze daarna te verlagen en dit als een aanzienlijke prijsvermindering te presenteren. Het kabinet komt met regels om hier een einde aan te maken en te voorkomen dat consumenten zo worden misleid.

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Blok van Economische Zaken en Klimaat om de conceptregelgeving hiervoor te gaan consulteren.

Minister Blok: “Ik sta voor een ondernemende, innovatieve maar ook een eerlijke economie. De verkoper kan met dit voorstel uiteraard zelf zijn prijzen blijven vaststellen en ‘van-voor’ kortingsacties doen. Maar een consument moet wel weten waar hij aan toe is. Misleiding willen we bovendien aanpakken. Daarom deze nieuwe regels. Die bepalen dat de oorspronkelijke prijs waar de korting van af gaat (de ‘van-prijs’), de laagste prijs moet zijn die de verkoper dertig dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gevoerd.”

Uitzondering voor opeenvolgende prijsverminderingen en zeer bederfelijke producten
De regelgeving komt voort uit een Europees besluit om deze manier van prijsaanduidingen vanaf 28 mei 2022 overal in de EU te gaan hanteren. Het kabinet kiest ervoor om in Nederland gebruik te maken van een uitzonderingsmogelijkheid voor opeenvolgende prijsverminderingen. Bijvoorbeeld korting op een kledingstuk die eerst 20% bedraagt, vervolgens 30% en daarna 50%. Hierbij mag de verkoper blijven verwijzen naar de prijs waarover de eerste vermindering werd aangekondigd.

Ook uitgezonderd zijn producten waarop een 'te gebruiken tot'-datum is vermeld. Hiervoor mag de verkoper als 'van-prijs' de prijs hanteren die gold direct voorafgaand aan de prijsvermindering. De ‘te gebruiken tot’-datum staat op bederfelijke levensmiddelen zoals vis, vlees of zuivel die slechts enkele dagen worden aangeboden en waarvan de prijs snel kan wijzigen. Het is voor verkopers onpraktisch om de prijs hiervan gedurende die tijd bij te houden. Bovendien is het uit oogpunt van duurzaamheid belangrijk dat regels voor prijsverminderingen helpen om voedselverspilling tegen te gaan.

De internetconsultatie start op dinsdag 21 december 2021. De Autoriteit Consument & Markt houdt na invoering van de regels hierop toezicht en gaat handhaven bij overtredingen.

Nederlandse zwemmers pakken WK-medailles op sprintestafettes

In Abu Dhabi is de tweede finalesessie van het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen afgewerkt. Daarin kwamen weer de nodige Nederlanders in actie, met wisselend succes.

4x50m wiseelslag vrouwen
Met Kira Toussaint opende Nederland lekker op de rugslag, waarna Kim Busch op de schoolslag terugzakte naar de achtste plek. Maaike de Waard wist in de vlinderslag een plekje te stijgen, maar Ranomi Kromowidjojo maakte het fraai af: ze bracht Nederland naar brons in 1:44,03 minuten. Goud was voor Zweden in 1:42,38 minuten, een evenaring van het wereldrecord, terwijl de VS met 1:43,61 zilver pakte.

100m rugslag mannen
In een spannende finale nam Shaine Casas de leiding, maar de Amerikaan werd op de hielen gezeten door de Rus Kliment Kolesnikov. Casas hield echter stand en pakte in 49,23 seconden zijn eerste wereldtitel, voor de 49,46 van Kolesnikov en de bronzen 49,60 van Robert Glinta uit Roemenië.

200m vlinderslag vrouwen
Zhang Yufei uit China won in Tokyo olympisch goud en daar voegde ze in Abu Dhabi een wereldtitel aan toe op hetzelfde onderdee. De Chinese startte goed en hield het vol op weg naar goud in 2:03,01 minuten, voor de zilveren Amerikaanse Charlotte Hook (2:04,35) en de toch wel verrassende bronzen Lana Pudar uit Bosnië & Herzegovina (2:04,88).

100m schoolslag mannen
Arno Kamminga had zich als snelste voor de finale geplaatst, maar in die eindstrijd kwam de Nederlander nét wat tekort: ondanks een sterk eindschot tikte hij als vierde aan in 56,06 seconden. Het goud was in 55,70 seconden voor de Wit-Rus Ilya Shymanovich, voor de Italiaan Nicolo Martinenghi (55,80) en de Amerikaan Nic Fink (55,87).

50m schoolslag vrouwen
Ietwat verrassend sprintte Anastasia Gorbenko naar de wereldtitel. De Israëlische tikte aan na 29,34 seconden en klopte daarmee de jonge Italiaanse Benedetta Pilato (29,50) en Sophie Hansson uit Zweden (29,55).

200m vrije slag mannen
Vanaf het begin lag het dicht bij elkaar en dat werd in de slotfase wat betreft de podiumplekken niet anders. Een geweldige strijd ontpopte zich tussen drie kandidaten en daarvan was Hwang Sun-woo de rapste: de Zuid-Koreaan won het goud in 1:41,60 minuten, voor de Rus Aleksandr Shchegolev (1:41,63) en de Litouwer Danas Rapsys (1:41,73).

100m vrije slag vrouwen
De halve finales werden afgewerkt en daarin kwam Marrit Steenbergen in actie. De Nederlandse zwom naar een tijd van 52,29 seconden en dat bleek goed voor een gedeeld vijfde plek en dus een plaats in de finale van zaterdagmiddag - de Zweedse Sarah Sjöström was met 51,53 een klasse apart.

100m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje slaagde er niet in om de finale te bereiken. De Nederlander tikte in zijn halve eindstrijd aan na 50,11 seconden en dat leverde hem de elfde tijd op, waar de top-8 zich plaatste voor de finale.

100m rugslag vrouwen
Met Kira Toussaint leek Nederland een prima medaillekandidate in het water te hebben, mogelijk zelfs een kans op goud. Dat lukte echter niet: de Nederlandse tikte in 55,53 seconden als vierde aan, twee plekken voor de 56,11 van Maaike de Waard. Het goud ging in 55,20 naar Louise Hansson uit Zweden, twee honderdsten voor de Canadese Kylie Masse en met de Amerikaanse Katharine Berkoff (55,40) op plek drie.

4x50m vrije slag gemengd
Jesse Puts opende door Nederland op de zesde plek te brengen, waarna Thom de Boer de ploeg naar de leiding zwom. Ranomi Kromowidjojo wist dat uit te breiden, waarna Kira Toussaint - minuten na haar rugslagfinale - nét niet fris genoeg was om Maggie MacNeil uit Canada achter zich te houden: goud voor Canada in 1:28,55 minuten, zes honderdsten voor Nederland en met Russisch brons in 1:28,97 minuten.

Derde World Cup-zege op rij voor alpineskiŰr Kilde

De snelste alpineskiërs ter wereld komen deze week in actie in Italië, waar in Val Gardena de snelheidswedstrijden op het programma staan op de Saslong-piste. Vrijdag was het tijd voor de super-G, zaterdag volgt de afdaling, een van de klassiekers op de kalender.

De tijden van de vroege mannen bleken al vrij snel niet echt geweldig te zijn, de Amerikanen Ryan Cochran-Siegle en Travis Ganong werden met flinke marge geklopt door Vincent Kriechmayr. De Oostenrijker kon echter niet lang genieten van de leiding, want Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen dook 0,27 seconden onder zijn tijd door.

Dat bleef enige tijd de top-2, tot Matthias Mayer naar beneden kwam. De Oostenrijker kwam niet aan Kilde's tijd, maar met 0,22 seconden achterstand nestelde hij zich wel op de tweede plek. Dat was eigenlijk ook de laatste echte aanval en daarmee was Kilde's derde opeenvolgende zege een feit, nadat hij twee weken geleden in Beaver Creek al twee keer won.

FOK!Kerstprijsvraag: 18 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op een HotWheels Prijzenpakket (tshirt-Hothweel-Game).

Hot Wheels is geen gewoon speelgoed, het is een belevingswereld met auto’s, stunts, crashes en races! Een wereld waar succes gemeten wordt aan het aantal high fives. Een omgeving waar kids ontdekken hoe ze grenzen kunnen verleggen. Hot Wheels is een vervoersmiddel om jezelf te laten zien en om je zelfvertrouwen te vergroten tijdens de race van je leven. Maak het groots!

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wanneer werd het merk Hot Wheels geïntroduceerd.

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.