FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 december 2021

Random Pics van de Dag #495

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Darter Landman verrast op WK, Gurney ook door

De eerste Nederlander die in actie is gekomen op het wereldkampioenschap darts van dit jaar heeft dat prima gedaan: debutant Chris Landman rekende ietwat verrassend af met de Engelsman Scott Mitchell.

Voormalig Lakeside-winnaar Mitchell kwam er bepaald niet aan te pas tegen de 40-jarige Wapenvelder. Landman won de eerste twee sets zonder ook maar één leg te verliezen en opende set drie met nog eens twee gewonnen legs. Nadat hij 106 niet uit kon gooien kwam Mitchell wat terug, maar in de vijfde leg van de set was het alsnog raak: met tops gooide Landman 53 uit en boekte hij zijn plekje in de tweede ronde.

De Ier Steve Lennon rekende eerder op de dag af met Madars Razma. Lennon en de Let deelden de eerste twee sets, maar met twee 3-2 sets trok de Ier de winst naar zich toe. De Engelsman Chas Barstow rekende met 3-1 af met de Canadees John Norman Jr, terwijl tweevoudig kwartfinalist Daryl Gurney in een prima potje de snelle Ricky Evans met 3-1 naar huis stuurde.

OMT-lid Menno de Jong: 'Huidige coronamaatregelen houden omikron niet tegen'

Viroloog Menno de Jong doet same met de GGD in het Amsterdam UMC onderzoek naar de verspreiding van de omikronvariant, die zich eerst vooral in Zuid-Afrika leek te bevinden. "Engeland is al in rep en roer, maar je moet rekening houden dat deze variant zich heel snel gaat verspreiden, ook in ons land." Meer hierover bij EenVandaag.

De Jong onderzoekt PCR-testen die worden afgenomen in de teststraat door de GGD. "Bij de eerste teststraat-monsters was 3,7 procent van alle positieve testen omikron. Gisteren was het al 14 procent", zegt de viroloog. "En met een exponentiële stijging moet je rekening houden met een verdubbeling per week."

"Als het zo doorgaat zou volgende week dus al 28 procent van alle positieve testen omikron kunnen zijn, en de week erop 56 procent", zegt De Jong. "En dat allemaal ondanks de huidige maatregelen. Omikron tegenhouden kan niet: binnen 'no time' is de variant dominant", verwacht hij.

Het is nog niet duidelijk hoe ziek mensen kunnen worden van de omikronvariant. 

Launchtrailer voor The Gunk

The Gunk van Image & Form Games, de studio achter de diverse games uit de SteamWorld-serie, is vanaf vandaag beschikbaar. Om dat te vieren is er natuurlijk een launchtrailer vrijgegeven, die je hieronder kunt bekijken.

The Gunk is een third-person puzzle adventure game en een Xbox-exclusive. De game is opgenomen in Xbox Game Pass, dus abonnees kunnen de game zonder verdere kosten spelen.

Dashboard Criminaliteit en Recht online

Vandaag gaat het dashboard Criminaliteit en Recht online op www.criminaliteit-en-recht.nl Het dashboard geeft de meest actuele cijfers over de stand van criminaliteit, rechtshandhaving en veiligheid in Nederland. Het dashboard is een gezamenlijk initiatief van de Rechtspraak, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Openbaar Ministerie (OM) en de Politie, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het dashboard is bedoeld als kerncijferplatform en geeft betrouwbare, eenduidige, kwantitatieve informatie over de strafrechtketen voor iedereen die hierin geïnteresseerd is. Op het dashboard zijn de meest actuele cijfers op het gebied van criminaliteit, rechtshandhaving en veiligheid in Nederland terug te vinden. Cijfers die op verschillende plekken zijn gepubliceerd, worden op deze website met visualisaties bijeengebracht. De publicatie Criminaliteit en Rechtshandhaving (C&R) van het WODC vormt hierbij de basis. De cijfers zijn ondergebracht in zes thema’s: preventie, slachtofferschap, opsporing, vervolging, berechting en tenuitvoerlegging.

Detailniveau
Bovenaan een themapagina staan de ontwikkelingen op hoofdniveau. Vervolgens kan doorgeklikt worden voor nadere onderverdeling en/of uitsplitsing op detailniveau. De komende jaren wordt het aantal opgenomen kerncijfers (en de detaillering daarvan) verder uitgebreid. Daarnaast zal ook het aantal betrokken organisaties groeien. Hierdoor neemt de verschafte informatie toe en verbetert de kwaliteit van de gegevens steeds verder.

Met de lancering van het dashboard Criminaliteit en Recht komt de website www.criminaliteitinbeeld.nl te vervallen.

Noord-Korea: 'elf dagen lang verboden te lachen'

De komende elf dagen is het bij wet verboden om te lachen in Noord-Korea. Dat klinkt misschien als een grap, maar het is bittere ernst in het Aziatische land. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un wil met het verbod op gepaste wijze herdenken dat het tien jaar geleden is dat zijn vader Kim Jong Il is overleden.

In deze periode van rouw is het niet toegestaan voor de Noord-Koreanen om te lachen, alcohol te drinken en deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten, zo maakte de autoritaire overheid bekend. Boodschappen doen is alleen verboden op 17 december, de sterfdag van Jong Il. "In het verleden zijn veel mensen die tijdens de rouwperiode betrapt werden op drinken of dronkenschap gearresteerd en behandeld als ideologische criminelen. Ze werden weggebracht en niemand zag hen nog”, vertelt een bron over de strenge maatregelen. "Zelfs als een familielid sterft tijdens de rouwperiode, mag je niet hardop huilen en het lichaam mag pas weggebracht worden na die elf dagen."

Werkloosheid verder gedaald

In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 17 duizend per maand en kwam daarmee in november uit op 251 duizend. Dat is 2,7 procent van de beroepsbevolking, het laagste maandcijfer sinds de start van de meting in 2003. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar steeg over de afgelopen drie maanden met gemiddeld 33 duizend per maand naar 9,2 miljoen. Daarmee bereikte de nettoarbeidsparticipatie een nieuwe recordhoogte. Voor het eerst had meer dan 70 procent van de 15- tot 75-jarigen betaald werk. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind november 189 duizend lopende WW-uitkeringen.

In november hadden 3,9 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,6 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 18 duizend per maand gedaald. Het aantal mensen dat eerder niet tot de beroepsbevolking behoorde en aan het werk ging of op zoek ging naar werk, was groter dan het aantal werkenden en werklozen dat de arbeidsmarkt verliet.

Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van 15 tot 75 jaar.

Groter verschil WW en werkloosheid met nieuwe meetmethode
Vanaf 2022 publiceert het CBS cijfers over de beroepsbevolking op basis van een nieuwe meetmethode. Hierdoor worden meer werklozen in beeld gebracht (zie het kader onderaan dit bericht) en zal het verschil tussen het aantal werklozen en het aantal WW-uitkeringen, zoals gepubliceerd door het UWV, toenemen. Voor meer uitleg over de overlap en de verschillen tussen de werkloze beroepsbevolking en ontvangers van een WW-uitkering zie het nieuwsbericht Van alle werklozen had 1 op de 5 in 2020 een WW-uitkering.

UWV: Aantal WW-uitkeringen daalt al tien maanden op rij
In november nam het aantal WW-uitkeringen af met 9,9 duizend. Dat is een daling van 5 procent ten opzichte van de maand ervoor. Het aantal WW-uitkeringen kwam daarmee op 189,2 duizend eind november. In vergelijking met november 2020 is het aantal uitkeringen met 87,1 duizend afgenomen (-31,5 procent).

UWV: Ruim 45 duizend langdurige WW-uitkeringen
Eind november telde UWV 45,2 duizend WW-uitkeringen met een verstreken duur van een jaar of langer. Dat komt neer op 24 procent van het totaal aantal WW-uitkeringen. Het aantal langdurige WW-uitkeringen nam met 2 procent af ten opzichte van eind oktober 2021. Het aantal WW-uitkeringen met een verstreken duur van minder dan een jaar daalde sterker, namelijk met 6 procent.

Werkloosheid in de afgelopen drie maanden verder gedaald
De verdere daling van het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking. Het onderstaande schema laat die stromen zien.

In november waren 251 duizend mensen werkloos. Drie maanden eerder, in augustus, waren er 301 duizend werklozen. In deze periode nam het aantal werklozen dus met 50 duizend af (gemiddeld 17 duizend per maand). Zoals in het bovenstaande schema te zien is, kan de werkloosheid afnemen doordat werklozen werk vinden of zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. Daartegenover staat de toestroom naar werkloosheid vanuit de werkenden en vanuit de niet-beroepsbevolking.

In de afgelopen drie maanden daalde de werkloosheid niet alleen doordat meer werklozen een baan vonden dan er werkenden werkloos werden. Per saldo daalde de werkloosheid hierdoor met 42 duizend. Daarnaast daalde het aantal werklozen ook doordat het aantal mensen dat stopte met zoeken en/of niet beschikbaar was (van werkloos naar niet-beroepsbevolking) in november groter was dan het aantal dat zonder direct resultaat op zoek ging naar werk (van niet-beroepsbevolking naar werkloos). Hierdoor nam de werkloosheid per saldo met 7 duizend personen af in de afgelopen drie maanden.

Ontwikkeling van de werkloosheid tijdens de coronacrisis
Met het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 liep de werkloosheid snel op. In de twee jaren daarvoor kromp de werkloosheid vooral door de uitstroom naar de werkzame beroepsbevolking (de netto-instroom in werkloosheid was negatief), terwijl deze tegelijkertijd steeg door de instroom vanuit de niet-beroepsbevolking (de netto-instroom in werkloosheid was positief). Tijdens de eerste fase van de coronacrisis nam de werkloosheid vanaf beide kanten toe. Vanaf november 2020 tot en met maart 2021 gold het omgekeerde (de netto-instroom was vanaf beide kanten negatief) en daalde de werkloosheid weer snel. In de maanden juli tot en met oktober was de instroom vanuit de niet-beroepsbevolking weer positief, wat de daling van de werkloosheid enigszins afremde. In november was er een negatieve netto-instroom vanuit de niet-beroepsbevolking, waardoor de werkloosheid weer sterker daalde.

Volgens nieuwe meetmethode 359 duizend werklozen
Als gevolg van een nieuwe EU-verordening heeft het CBS de manier aangepast waarop het de beroepsbevolking meet. Meer daarover is te lezen in het nieuwsbericht Meer werklozen, maar ook meer werkenden met nieuwe meetmethode. De nieuwe systematiek is dit jaar al toegepast naast de bestaande. Uit de eerste resultaten blijkt dat de nieuwe methode meer werklozen in beeld brengt, maar dat de trend dezelfde is: de werkloosheid daalde gedurende 2021 vrijwel even sterk. In de nieuwe systematiek waren er in november 359 duizend werklozen, met een daling van 16 duizend per maand in de afgelopen drie maanden. Het werkloosheidspercentage was daarmee 3,7. De cijfers volgens de nieuwe methode worden terugberekend tot en met 2003. In die reeks is 3,7 ook het laagste werkloosheidspercentage.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 50

Helaas helaas loopt de avondlockdown nog zo ver door dat zelfs Scream, dat op 13 januari verschijnt, mogelijk niet in de avonduren kan worden bekeken. Maar gelukkig hebben sommigen het voordeel van een kerstvakantie, zodat er overdag film gekeken kan worden. Voor de vakantiegangers, weekendfilmkijkers en filmliefhebbers met een vrije middag zijn vanaf deze week in ieder geval deze titels nieuw te vinden in de bioscopen en filmhuizen.

Spider-Man: No Way Home

We started getting visitors… from every universe. Voor de allereerste keer in de geschiedenis van de Spider-Man-films is onze vriendelijke superheld ontmaskerd en kan hij zijn normale leven niet langer gescheiden houden van zijn gevaarlijke leven als superheld. Als hij Doctor Strange om hulp vraagt, staat er meer op het spel dan ooit tevoren. Dit dwingt hem onder ogen te zien wat het nu echt betekent om Spider-Man te zijn. 

The Lost Daughter

Tijdens een strandvakantie raakt Leda (Olivia Colman) geobsedeerd door een jonge moeder en haar dochter. Hun liefdevolle relatie en met name hun luidruchtige en intimiderende familie werken op haar zenuwen. Leda wordt overweldigd door duistere geheimen uit haar eigen verleden en heftige herinneringen aan het moederschap waar zij op jonge leeftijd mee te maken kreeg. Na een impulsieve actie belandt ze in de onheilspellende wereld van haar eigen geest, waar ze wordt gedwongen de keuzes die ze als jonge moeder heeft gemaakt en de gevolgen daarvan onder ogen te zien. Maggie Gyllenhaal maakt haar regiedebuut met een script dat is gebaseerd op de roman van Elena Ferrante. 

Sisyphus at Work

Wanneer filmregisseur Boy Talma terug keert naar zijn geboorteplaats om zijn nieuwe musical film te maken, leert hij dat hij nog negen maanden te leven heeft. Hij besluit zijn doodvonnis geheim te houden, maar de scènes die hij voor zijn film maakt, vallen samen met gebeurtenissen in zijn eigen leven. Vrienden, vijanden en geliefden krijgen een rol in zijn gefantaseerde film en begeleiden hem op zijn reis naar het einde.

Silverstar

Een aantal jaren na haar overwinning met Whitestar, runt Megan (Britt Dekker) haar eigen manege. Als Whitestar’s zoon, het jonge paard Silverstar, bij een stalbrand van schrik het bos in galoppeert, wordt hij gevonden door de 16-jarige Esmee. De twee hebben gelijk een bijzondere klik. Na de brand krijgt Megan hulp aangeboden van paardenhandelaar Carina, maar is zij wel te vertrouwen? Esmee komt erachter dat er vreemde dingen gebeuren, maar niemand wil naar haar luisteren. Om Silverstar te redden, ziet ze geen andere optie dan met het paard op de vlucht te slaan. Samen moeten Esmee en Silverstar zien te overleven in de natuur.

Gogo

Priscilla Sitieni, ook bekend als Gogo, woont in het hart van de Rift Valley, Noordwest-Kenia. Ze is 94 jaar oud en de oudste basisschoolleerling. Dit schooljaar zal anders zijn dan anders in het dorp. Nu ze in het laatste jaar op de basisschool zit wil Gogo namelijk het doel van haar leven bereiken: haar diploma halen. Aangemoedigd door Myriam, Tracy, haar 54 achterkleinkinderen en de hele school, rijst de vraag: zal deze oudste leerling ook de oudste afgestudeerde worden? In een wereld waarin meisjesonderwijs nog steeds een grote uitdaging is, volgen we deze bijzondere Keniaanse vrouw, die alles op alles zet om haar droom te vervullen, onbegrensd door haar leeftijd.

De Drekkies

De Drekkies zoeken een nieuwe plek om te wonen. Ze komen terecht in Stinkiestad, een prachtig en rustig plaatsje. Helaas heeft Stinkiestad last van een vreselijk stinkende vuilnisbelt. Daar moet iets aan gedaan worden! Max, zoon van de burgemeester, is een geboren knutseltalent. Hij hoopt dat hij het stankprobleem kan oplossen met een machine die hij bouwt met Professor Schuimkop en diens nichtje Lotte. Als Max de Drekkies op de vuilnisbelt tegenkomt, begrijpt hij al snel wat deze wezentjes voor Stinkiestad kunnen betekenen: ze eten vuilnis! En voor de Drekkies is de vuilnisbelt van Stinkiestad het thuis dat ze al die tijd al zochten. Eind goed, al goed, zou je zeggen. Maar de vrouw van de burgemeester en de gewetenloze aannemer Hamer hebben andere plannen. Zij willen de vuilnisbelt vervangen door een luxe wellnesscentrum! Zal het de Drekkies met hulp van hun vriendjes Max en Lotta lukken hun nieuwe thuis van de ondergang te redden.

De beste verjaardag ooit

Kareltje het konijn is vandaag vijf jaar geworden en viert zijn verjaardagsfeest met worteltaart, cadeautjes en een picknick bij het meer. Hij woont met zijn ouders, babyzusje Klara en hun huisdieren Kippie en Koekie vlakbij een bos waar heel veel dieren leven. Als zijn ouders met Klara naar de dokter moeten, verloopt de dag ineens heel anders dan Kareltje had verwacht. Koppig gaat hij op weg naar oma om daar zijn verjaardag te vieren. De weg daar naar toe gaat alleen wel door het bos... Het leidt tot een onverwacht, grappig en soms spannend avontuur met zijn buurmeisje Monika en zijn vrienden Freddy en Willem. Gelukkig wordt het uiteindelijk toch nog feest!

Zweedse skicrossers schitteren op sprintparcours Arosa

De beste skicrossers ter wereld streken deze week neer in het Zwitserse Arosa, het skioord vlak boven het prachtige Lenzerheide. Daar werden op het korte 'sprintparcours' niet alleen individuele wedstrijden gehouden, maar er stond ook een teamwedstrijd op het programma.

Vrouwen
Eeuwige concurrentes Sandra Näslund uit Zweden en Fanny Smith uit Zwitserland troffen elkaar weer eens in de finale, waar ook de twee Canadese dames Marielle Thompson en Zoe Chore in te vinden waren. Näslund startte weer geweldig, Smith knokte zich er echter naast en daarbij ging het fout: Näslund ging te veel naar binnen, raakte Smith en ging achterstevoren onderuit, Thompson pakte de leiding en won voor Smith en Chore - de eerste podiumplaats ooit voor Chore.

Mannen
Geen finalist voor het thuisland bij de mannen, de vier plekken waren voor de Oostenrijker Johannes Rohrweck, de Zweed David Mobärg, Jared Schmidt uit Canada en de Fransman Terence Tchiknavorian, die in het weekeinde zijn eerste World Cup-zege ooit boekte. Mobärg en Tchiknavorian waren rap weg en daarmee was de toon gelijk gezet: Mobärg pakte zijn tweede World Cup-zege, weer in Arosa, voor Tchiknavorian, Schmidt en Rohrweck.

Mixed teams
Namens Canada stonden Reece Howden en Zoe Chore in de finale, waarin ze streden tegen de Zweedse topfavorieten Sandra Näslund en David Mobärg, het Oostenrijkse duo Tristan Takats/Katrin Ofner en de Russen Sergey Ridzik en Natalia Sherina. Howden hielp de Canadese ploeg naar de leiding, voor Mobärg en Ridzik, terwijl Takats hard onderuit ging en de finish niet haalde - zijn teamgenote kreeg zo een achterstand van anderhalve seconde te verwerken.

Chore kon zo als eerste op weg om het af te maken, maar Näslund zat er gelijk al naast en ging er voorbij. De Zweedse was niet te houden en dus pakte Zweden de winst, Chore hield plek twee vast voor Canada en Sherina pakte de podiumplaats voor het Russische duo - Ofner kon de achterstand niet meer inhalen.

Prognose: bevolkingsgroei trekt weer aan

De bevolking van Nederland blijft de komende vijftig jaar groeien, tot 20,6 miljoen inwoners in 2070. Naar verwachting bereikt het inwonertal in 2025 de 18 miljoen en in 2036 de 19 miljoen. De bevolking groeit vooral door migratie en een stijgende levensduur. In 2040 is een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Dat meldt het CBS op basis van de Bevolkingsprognose 2021–2070.

De komende jaren groeit de bevolking naar verwachting nog relatief snel, maar daarna neemt het groeitempo af. Het aantal van 20 miljoen wordt verwacht in 2060. De prognose beschrijft de meest waarschijnlijke ontwikkeling van de bevolking. Deze verwachting kent ook onzekerheden, waarover meer te lezen is in de laatste alinea.

Bevolkingsgroei vooral door migratie
De bevolkingsgroei komt in 2021 naar verwachting uit op 118 duizend mensen. Dat is 50 duizend meer dan in 2020, toen de bevolkingsgroei als gevolg van de coronapandemie bijna halveerde. In 2019 kwamen er nog 125 duizend mensen bij. Voor de komende vijf jaren wordt een groei van meer dan 100 duizend per jaar voorzien.

De laatste jaren groeide de bevolking vooral door buitenlandse migratie. Ook in de toekomst is de verwachting dat het aantal immigranten groter zal zijn dan het aantal emigranten. Na een daling in 2020, trok de buitenlandse migratie in 2021 weer aan. De immigratie was hoger, terwijl de emigratie lager was. Voor de komende jaren wordt verwacht dat de immigratie verder zal toenemen. Ook de emigratie zal weer toenemen, omdat een deel van de immigranten na een aantal jaren ook weer vertrekt.

Stijgende levensduur
De bevolking groeit de komende jaren niet alleen doordat meer mensen naar Nederland komen dan er vertrekken, maar ook doordat er meer kinderen geboren worden dan er mensen overlijden. Verwacht wordt dat de levensduur verder stijgt. Sinds het begin van de coronapandemie in 2020 overlijden meer mensen dan ervoor. De sterfte zal de komende jaren echter weer afnemen, omdat naar verwachting minder mensen aan COVID-19 overlijden. Door de vergrijzing zal daarna het aantal overledenen geleidelijk toenemen.

Het aantal kinderen dat wordt geboren nam in 2021 toe. De verwachting is dat dit aantal ook de komende jaren nog toeneemt, maar dat aantal is op den duur niet voldoende om het oplopende aantal sterfgevallen te compenseren. Volgens de huidige inzichten zullen tussen 2040 en 2060 jaarlijks meer inwoners overlijden dan er kinderen worden geboren. Dit zorgt ervoor dat het groeitempo van de bevolking in deze periode lager is.

In 2040 een kwart van de bevolking 65-plus
Het aandeel 65-plussers in de bevolking stijgt van 20 procent eind 2021 naar 25 procent rond 2040. Dit is zowel het gevolg van de naoorlogse geboortegolf en het grote aantal geboorten in de jaren 1960, als van de stijgende levensduur. Het aantal ouderen stabiliseert naar verwachting tussen 2040 en 2050, als kleinere generaties de 65 jaar passeren en veel ouderen uit de grote naoorlogse generaties overlijden. Na 2050 neemt het aantal ouderen in de bevolking weer toe, mede doordat de grote generatie millennials dan 65 jaar wordt.

Het aantal 80-plussers zal naar verwachting de komende twintig jaar verdubbelen, van 0,9 miljoen eind 2021 naar 1,7 miljoen in 2043. Daarna loopt het aantal volgens de prognose verder op tot een maximum van 2,1 miljoen rond 2053.

Aandeel mensen in de werkende leeftijden daalt
Het aantal inwoners van 20 tot 65 jaar stijgt naar verwachting van 10,3 miljoen eind 2021 naar 10,5 miljoen rond 2026. Na een daling tot 10,3 miljoen in 2038 stijgt het weer tot 10,9 miljoen in 2070. Het aandeel 20- tot 65-jarigen in de bevolking daalt van 59 procent eind 2021 naar 53 procent in 2070.

Het aantal 0- tot 20-jarigen blijft de komende jaren waarschijnlijk rond de 3,7 miljoen, waarna een toename inzet tot 4,3 miljoen jongeren in 2070. Het aandeel jongeren in de totale bevolking blijft rond de 21 procent.

Meer inwoners dan volgens vorige prognose
De bevolkingsprognose wordt jaarlijks bijgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met de meest recente ontwikkelingen en nieuwste inzichten. Ten opzichte van de prognose uit 2020 zijn er vooral aanpassingen op de korte termijn vanwege een lagere emigratie en hogere geboorte. Door de bijstellingen is het verwachte inwonertal in 2070 volgens de huidige prognose 176 duizend hoger dan volgens de vorige prognose.

Meest waarschijnlijke ontwikkeling en onzekerheden
Om de toekomstige ontwikkeling van de bevolking te kunnen berekenen, gebruikt het CBS een simulatiemodel, waarbij veronderstellingen over geboorte, sterfte, immigratie en emigratie in de toekomst als basis dienen. De prognosecijfers zijn met onzekerheden omgeven. Zo kan het aantal migranten van jaar tot jaar sterk fluctueren. Ook is niet zeker of de stijging van de levensduur in de toekomst in hetzelfde tempo zal doorzetten en of Nederlanders een voorkeur voor een gezin met twee kinderen blijven houden. Bovendien is nog onzeker of de coronapandemie ook op de lange termijn effecten heeft op de bevolkingsontwikkeling. De bevolking in 2070 ligt zeer waarschijnlijk tussen 18,8 miljoen en 22,2 miljoen inwoners.

Nederlandse bevolking op 1 januari 2021 ( CBS)
Nederlandse bevolking op 1 januari 2021 ( CBS)

Bevolkingsontwikkeling per jaar ( CBS)
Bevolkingsontwikkeling per jaar ( CBS)

Amerikaanse regering publiceert archieven over de moordaanslag op Kennedy

De moordaanslag in 1963 op de toenmalige president John F. Kennedy verbijsterde de wereld en riep veel vragen op. Tot op de dag van vandaag zijn er meerdere complottheorieën rond de moord.

De Amerikaanse regering heeft nu veel documenten over de zaak vrijgegeven die tot nu toe achter slot en grendel werden gehouden. De bijna 1500 documenten van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA en de federale politie FBI zijn gepubliceerd op de website van het Amerikaanse Nationaal Archief. Zij tonen de omvang van de inspanningen van de Amerikaanse onderzoekers om mogelijke medeplichtigen of opdrachtgevers van de moordenaar Lee Harvey Oswald te vinden. Mogelijke banden met geheime diensten in de Sovjet-Unie, communistische groeperingen in Afrika en de Italiaanse maffia werden onderzocht.

Uit de documenten blijkt ook hoe de VS spioneerde bij de communistische regering van Fidel Castro in Cuba, waarmee Oswald in contact stond. Een van Kennedy's doelen was om Castro ten val te brengen.

Onder de aanwijzingen die in de archieven werden onthuld was een rapport dat Australië in 1962 een tip had ontvangen van een man die beweerde dat hij chauffeur was voor Sovjet diplomaten dat er een complot gaande was om Kennedy te vermoorden. Ambtenaren probeerden delen van het verhaal van de man te bevestigen en concludeerden dat de man niet goed bij zijn hoofd was. Uit de archieven blijkt dat de VS al tientallen jaren geleden informatie over deze tip wilden vrijgeven, maar dat de Australische regering had gevraagd dat niet te doen.

De Amerikaanse democraat Kennedy werd op 22 november 1963 in Dallas, Texas, doodgeschoten toen hij in een open auto werd rondgereden. Na de dood van Kennedy leidde een officieel onderzoek tot de conclusie dat hij was neergeschoten door Lee Harvey Oswald, die op zijn beurt twee dagen later werd gedood door de nachtclubeigenaar Jack Ruby.

Het nutteloze feitje van de dag: Snel een nieuwe paus

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden kon je hier lezen over het enorm lange pausverkiezing die van 1268 tot en met 1271 duurde, maar wist je dat de kardinalen ook snel een nieuwe paus kunnen kiezen? Op 18 oktober 1503 waren de aanwezige kardinalen er binnen enkele uren uit en kozen Giuliano della Rovere tot de nieuwe paus die door het leven zou gaan als paus Julius II.

De nieuwbakken paus had zijn kerkelijk loopbaan te danken aan zijn oom, paus Sixtus IV. Della Rovere nam zich vervolgens voor alles op alles te zetten zelf ook het hoogste ambt in de katholieke kerk te bemachtigen. Bij de drie conclaven die volgden lukte het de Italiaan niet zijn collega kardinalen te overtuigen tot het conclaaf van oktober 1503 waar de aanwezigen ineens wonderbaarlijk snel kozen voor Jullius II. Volgens humanisten en protestanten was dat doordat hij iedereen had omgekocht.

Het nutteloze feitje van de dag: Snel een nieuwe paus (WikiCommons/Raphael/National Gallery, London)
Het nutteloze feitje van de dag: Snel een nieuwe paus (WikiCommons/Raphael/National Gallery, London)

Rutte: we besparen niet op zorg, maar remmen stijgende kosten af

Rutte IV zal volgens VVD-leider Mark Rutte zelf niet besparen op de zorg. “We remmen de stijgende kosten af. Dat is noodzakelijk”, zegt hij in debat met de kritische oppositie.

In het coalitieakkoord staat een bezuiniging van 4,5 miljard euro per jaar opgenomen voor 2052. Maar daarbij gaat het om een besparing ten opzichte van de trend van stijgende zorgkosten, ofwel het ‘afremmen’ van de kosten, zoals Rutte dat noemt. De komende jaren gaat er wel extra geld naar de zorg. Lees verder op Skipr.

Baudet haalt omstreden berichten Holocaust van Twitter: 'Ik ben intens verdrietig'

Tweede Kamerlid Thierry Baudet heeft zijn gewraakte berichten waarin hij de coronamaatregelen van de overheid vergelijkt met de Holocaust van zijn social media verwijderd. De rechtbank in Amsterdam oordeelde gisteren dat de Forum voor Democratie-leider vier omstreden berichten van zijn accounts moest weghalen. Meer hierover in het AD.

F1-team Mercedes ziet af van beroepszaak en feliciteert Verstappen met wereldtitel

Ze maakten het nog een paar dagen spannend, maar Mercedes ziet toch af van een officieel beroep tegen de gang van zaken bij de laatste Grand Prix van Abu Dhabi. Daardoor weet Max Verstappen het nu helemaal zeker: hij is de wereldkampioen Formule 1 van 2021. Meer hierover bij het AD.

Massa-aangifte tegen Willem Engel ingediend, OM aan zet: 'Een bijzondere zaak'

Een collectieve aangifte tegen Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, is vanmorgen in Rotterdam ingediend. In slechts elf dagen is de aangifte door 22.500 mensen ondertekend, meldt initiatiefnemer Norbert Dikkeboom. Meer hierover bij het AD.

Het OM heeft laten weten de aangiftes binnen te hebben gekregen en hier zorgvuldig naar te kijken. De politie gaat onderzoek doen naar het bewijs. "Het is niet één persoon die de aangifte heeft ondertekend maar heel veel mensen. Dat geeft aan dat het leeft in de maatschappij, dus daar houden wij rekening mee”, aldus persofficier Daniëlle van Zetten.

Volgens Dikkeboom en andere iniatiefnemers van de massale aangifte maakt Engel zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk.

FOK! Wat een weer: opnieuw zwaar weer mogelijk in Amerika

herfstbanner

Goeiedag! Daar ben ik weer eens!  

Delen van Amerika kunnen zich opnieuw gaan opmaken voor heftig weer.  Dit keer lijken vooral Iowa, Nebreska, Minnesota en waarschijnlijk ook een deel van Missouri kans te maken op behoorlijk heftig weer. Feitelijk is de situatie een beetje te vergelijken met het afgelopen weekend die rampzalige gevolgen heeft veroorzaakt. De bedoeling is nu dat de buien zich sneller gaan organiseren tot een actief buienfront. Echter, rond dit koufront kunnen zich wel nog losse cellen gaan ontwikkelen. Er is dus zeker kans op tornado's. Ook tijdens de passage van dit front zijn tornado's niet uitgesloten. 

Het lijkt er nu meer op dat vooral zeer zware windstoten een rol gaan spelen. De treksnelheid ligt nu ook hoger dan het afgelopen weekend. In ieder geval, de omstandigheden zijn weer behoorlijk ongustig voor de vorming van heftig weer.

Oorzaak is opnieuw een bel met zeer warme lucht over de oostelijke helft van Amerika die aangevoerd word met een zuidelijke stroming. Tegelijkertijd probeert koude lucht vanuit Canada naar het zuiden te stromen en dat gaat deels ook lukken. 

De temperatuurs-afwijken waren en zijn enorm groot deze dagen. In Nebreska schommelt het kwik de komende dag rond de 22 graden, terwijl 3 graden daar nu normaal zou zijn. Dus de potentie voor heftige weersverschijnselen is erg groot. 

Het enige wat ik voor onze eigen kikkerlandje wil melden, is dat er in delen van het noorden van ons land de zon haar gezicht enige tijd liet zien. Verder maak ik er geen woorden aan vuil. Alleen dat vandaag ook in de zonnige gebieden de gordijnen weer dicht gaan. Misschien nog In Den Helder wat zon, maar dat is het verder wel.  

Misschien is er geen weerbericht vanavond. Alleen als er wat significants te melden is.  

Tot ziens!  

Met een roze gloed begon de dag vanochtend rond Purmerend. (Foto: Pukeko)
Met een roze gloed begon de dag vanochtend rond Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Price en A. Lewis starten WK darts met overwinning

Zowel titelverdediger Gerwyn Price als tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis moesten even wakker worden op de openingsdag van het wereldkampioenschap darts. Beide darters verloren hun eerste set, maar herstelden daarna knap.

Gerwyn Price nam het op tegen Ritchie Edhouse, die eerder op de avond ook al speelde tegen Peter Hudson, die de wedstrijd van zijn leven begon te gooien. Met gemiddeldes richting en rond de hoderd liet de Engelsman The Iceman toch flink zweten en pakte de eerste set met 3-0. Ook in de tweede set wist hij zijn eigen legs te houden, maar Price niet te breaken: 1-1. In de derde set moest de Welshman een 2-0 achterstand in legs ombuigen, wat hij succesvol afsloot met een belangrijke 130-finish. In de vierde en laatste set kwam Edhouse niet meer in de buurt.

Tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis, tegenwoordig de nummer 35 van de wereld, stuurde in de eerste ronde Matt Campbell naar huis (3-1). De Engelsman kwam 1-0 achter in sets tegen de Canadees, maar wist zich daarna knap te herpakken. Voor Lewis wacht in de volgende ronde Gary Anderson. 

2021/22 World Darts Championship
Woensdag 15 december 15
Ritchie Edhouse 3-2 Peter Hudson (R1)
Ricky Evans 3-0 Nitin Kumar (R1)
Adrian Lewis 3-1 Matt Campbell (R1)
Gerwyn Price 3-1 Ritchie Edhouse (R2)

Donderdag 16 December 16 - vanaf 13.30 uur
Steve Lennon v Madars Razma (R1)
Scott Mitchell v Chris Landman (R1)
Chas Barstow v John Norman Jnr (R1)
Daryl Gurney v Ricky Evans (R2)

Avondsessie vanaf 20.00 uur
William O’Connor v Danny Lauby (R1)
Ryan Meikle v Fabian Schmutzler (R1)
Ron Meulenkamp v Lisa Ashton (R1)
Gary Anderson v Adrian Lewis (R2)

FOK!Kerstprijsvraag: 16 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op MotoGP 21 voor Xbox One.

Beleef de meest authentieke en meeslepende race-ervaring op twee wielen met meer dan 120 officiële coureurs, meer dan 20 circuits en nieuwe en verbeterde functies voor een nog nooit eerder bereikt niveau van realisme. Maak kennis met de Long Lap Penalty. Herbeleef de geschiedenis van MotoGP™ met meer dan 40 historische coureurs en hun legendarische motoren.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wie is dit jaar de kampioen in de MotoGP?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.