NAVO-interventiemacht in verhoogde operationele paraatheid gebracht

Met het oog op de Russische troepenbeweging aan de grens met Oekraïne heeft de NAVO de operationele paraatheid van haar snelle interventiemacht verhoogd. Dit meldt de krant "Die Welt" onder verwijzing naar diplomaten van het bondgenootschap. 

Volgens de krant moeten de troepen binnen vijf dagen klaar zijn voor uitzending naar het crisisgebied. Voorheen was deze termijn zeven dagen. Andere eenheden, zoals speciale eenheden en logistieke eenheden, zijn ook in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Een woordvoerder van de NAVO verklaarde alleen dat de bondgenoten duidelijk hebben gemaakt dat verdere agressie door Rusland gevolgen zou hebben. De multinationale interventiemacht wordt momenteel geleid door Turkije; volgens "Die Welt" bestaat zij uit ongeveer 6.400 mannen en vrouwen.

Moskou ontkent een invasie van Oekraïne voor te bereiden en beschuldigt de NAVO van provocaties. President Poetin eist onder meer schriftelijke veiligheidsgaranties van de VS en de NAVO, alsmede het afzien van een oostwaartse uitbreiding van het bondgenootschap.