FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 december 2021

Random Pics van de Dag #508

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Forum en Engel roepen mensen op om 2 januari toch naar Amsterdam te komen

De demonstratie tegen de coronamaatregelen die op zondag 2 januari gepland is en zou starten op het Museumplein, wordt door de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) verboden. Zo meldt AT5.

Update 21.20 uur: Inmiddels zijn er oproepen gedaan om op 2 januari om 12 uur naar het Museumplein te komen om de Kick-Off campagne Forum voor Democratie bij te wonen en nodigt Willem Engel mensen uit om op de koffie te komen bij Femmie Halsema op het Museumplein.

Eerdere berichtgeving:
De driehoek laat weten de demonstratie wel te willen faciliteren met een maximum aantal demonstranten en een beperkte duur en vorm. Het zou dan gaan om een maximum aantal van 3500 mensen, waarbij er 1,5 meter afstand kon worden gehouden.

Volgens de gemeente zou de organisatie niet meewerken aan een goed verloop van de demonstratie. Zo zou de organisatie de confrontatie op willen zoeken en de regels willen overtreden. Ook heeft de politie aanwijzingen dat personen en groepen uit zijn op ongeregeldheden en bereid zijn om geweld te gebruiken. Naar verwachting zouden er 25.000 mensen afkomen op de demonstratie.

'Schandalig'
Organisator Michel Reijinga laat weten deze beslissing niet te begrijpen. "Het besluit is schandalig", reageert hij. "Er wordt gezegd dat wij niet willen meewerken, maar dat is gewoon niet waar. We hebben aangeboden de demonstratie te verkorten en het aantal kilometers te verminderen. Wij zijn tegen geweld en willen een nette, gefaciliteerde demonstratie."

Reijinga vermoedt dat hij de dupe is geworden van de staking van de ME. Zondag gaat hij ondanks het verbod alsnog koffiedrinken op het Museumplein. "Ik zal en mag andere mensen daar niet toe oproepen. Ik mag wel de wens uitspreken het gezellig te vinden als er meer mensen komen kletsen."

ME-staking
Het verbod komt een dag nadat de politiebonden een reeks acties aankondigden, waaronder een staking van de ME aanstaande zondag. Ook tijdens de coronademonstratie in de stad zou de ME het werk een paar uur neerleggen.

De politiebonden demonstreren vanwege personeelstekort en een steeds hogere werkdruk. "De politiemensen lopen op hun tandvlees", zegt Fred Driessen van de politievakbond ANPV. "In de cao staat dat er per kalenderjaar maximaal 240 uur aan overuren mag worden gedraaid, maar het gros van de mensen zit daar in november al ruim overheen."

Omdat de bonden niet het idee hebben dat er vanuit Den Haag een aanpak komt voor het personeelstekort, worden er meerdere acties aangekondigd. "Nog altijd rekent Den Haag erop dat agenten uit loyaliteit en plichtsbesef tot het uiterste zullen gaan om de kwaliteit van het politiewerk zoveel mogelijk in stand te houden. En dat doen ze ook, al kost ze dat steeds meer moeite en al gaat dat steeds meer ten koste van hun gezondheid, veiligheid en privéleven", schrijven de politiebonden in een aankondiging.

Zie ook: ME wil staken tijdens geplande coronademonstratie op Museumplein

Gommers baalt van filmpje 'coronavirus peanuts', uitspraak uit context gehaald

Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, baalt van de manier waarop er is geknipt in een online-interview dat gisteravond is uitgezonden door De Balie, waardoor het lijkt alsof hij zei dat hij het coronavirus ‘peanuts’ vindt. Zo meldt het AD.

Wie het geknipte filmpje bekijkt herkent Gommers niet in de uitspraken; ‘Covid is peanuts’, ‘een virus van niks eigenlijk’, ‘we sluiten elkaar op, maar we worden er niet ziek van’. Het interview is uit zijn verband gerukt door alleen het korte filmpje te posten, stelt Gommers.

Corona-critici gingen direct aan de haal met het 'gemanipuleerde' filmpje dat nu een eigen leven is gaan leiden op het internet. Deze actie van De Balie is hen op veel kritiek komen te staan en ze hebben de clip inmiddels dan ook off-line gehaald. Het filmpje zwerft echter nog rond op social media.

 Gommers heeft uitgebreid op zijn Instagramaccout gereageerd als volgt:

Diederik Gommers Instagram 30-12-2021
Diederik Gommers Instagram 30-12-2021 (https://www.instagram.com/p/CYFQS_AKI_u/?utm_source=ig_embed )

Hier het hele interview:

Hier het gewraakte filmpje zoals dat nu rondgaat op social media:

Rydz met slechts één verloren set naar eerste kwartfinale; Ook Humphries en King naar laatste acht

Callan Rydz, Luke Humphries en Mervyn King staan in de kwartfinales van het wereldkampioenschap darts. Rydz verloor dinsdagmiddag zijn eerste set. Humphries staat voor de derde keer in vier jaar in de kwartfinales en King staat voor het eerst sinds 2009 weer bij de laatste acht. 

King opende de middag tegen Raymond Smith. Hij zag zijn tegenstander op 1-3 in sets komen. De Australiër zakte daarna echter flink in, terwijl King zijn niveau flink opschroefde. King won de vijfde set met 3-0 en begon daarna met een break aan de zesde set. Smith brak terug via tops, maar daarna was er opnieuw een break van King. De voormalig World Masters-kampioen gooide vervolgens 64 uit om een beslissende set af te dwingen. Spannnend werd de laatste set niet. Die ging met 3-0 naar King. 

Ook Callan Rydz voegde zich bij de laatste acht. De 23-jarige Engelsman won overtuigend met 4-1 van de Schot Alan Soutar. Rydz, die het hele toernooi pas één set verloor, neemt het in de kwartfinales op tegen Peter Wright of Ryan Searle. Die twee staan donderdagavond tegenover elkaar.

 Luke Humphries is ten koste van Chris Dobey doorgedrongen tot de volgende ronde. Na een flinke inhaalslag werd zijn Engelse landgenoot met 4-3 in sets verslagen. Dobey deelde de eerste tik uit door de eerste set met 3-2 te winnen. Humphries stond na negen pijlen keurig op 58, maar de voormalig jeugdwereldkampioen kreeg geen kansen op de set omdat Dobey met een 94 finish binnen twaalf pijlen uit was. 

Het werd 3-1 in sets voor Dobey en hij begon aan set vijf. Humphries opende meteen met een break via dubbel 18. De nummer negentien van de plaatsingslijst pakte de set met 3-1 en hield zich daarmee in de wedstrijd. Het werd weer helemaal spannend toen ook de zesde set met 3-1 naar Humphries ging. De laatste set ging alle kanten op, maar uiteindelijk was het Humpries die aan het langste eind trok. Humphries treft in de kwartfinales Gary Anderson of Rob Cross. 

Donderdag 30 december - achtste finales - middagsessie
Raymond Smith (83.72) 3-4 (87.29) Mervyn King (3-2, 3-0, 0-3, 3-0, 0-3, 1-3, 0-3)
Alan Soutar (87.79) 1-4 (96.43) Callan Rydz (3-1, 1-3, 0-3, 0-3, 0-3)
Chris Dobey (97.81) 3-4 (97.77) Luke Humphries (3-2, 3-0, 2-3, 3-1, 1-3, 1-3, 3-5)

Avondsessie (20:00 uur) - vierde ronde
James Wade v Martijn Kleermaker
Gary Anderson v Rob Cross
Peter Wright v Ryan Searle

Vanaf 1 januari 2022 meer subsidie voor isolatie en warmtepomp

Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Vanaf dan krijg je, als je twee verduurzamingsmaatregelen neemt, niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp.

In 2050 willen we onze woningen niet meer verwarmen met aardgas. De Rijksoverheid helpt woningeigenaren om de komende jaren minder energie te verbruiken en hun woning zo te verduurzamen dat ze straks zonder aardgas verwarmd kunnen worden. De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. De subsidie kan worden aangevraagd bij minimaal twee isolatiemaatregelen, of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp. Verenigingen van Eigenaren kunnen voor isolatiemaatregelen terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Hoe goed moet je isoleren?
Met een goed geïsoleerd huis verbruik je minder energie, waardoor je energierekening omlaag gaat. Het is ook comfortabeler: met vloerisolatie voelt de grond niet koud aan en met dakisolatie is de zolder ook behaaglijk warm.

De overheid heeft richtlijnen opgesteld tot welke grens je je huis moet isoleren: de standaard en streefwaarden. Deze standaard geeft aan wanneer de woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen worden. De streefwaarden geven voor afzonderlijke bouwdelen, zoals dak, vloer, of ramen, aan met welke isolatie je sowieso goed zit.

Warmtepomp
De standaard maakt onderscheid tussen huizen vóór en na 1945. Dit omdat er in woningen van vóór 1945 vaak geen spouwmuurisolatie mogelijk is. Als je huis geïsoleerd is volgens de standaard, dan kun je de cv-installatie (die op aardgas werkt) vervangen door een warmtepomp of hybride warmtepomp. Een warmtepomp draait op elektriciteit en haalt zijn warmte uit de lucht. Een hybride warmtepomp, in sommige gevallen verstandig voor huizen van vóór 1945, verwarmt ook met elektriciteit, maar heeft de mogelijkheid om bij erg koud weer over te gaan op verwarming met aardgas, waarmee hogere temperaturen mogelijk zijn dan met verwarming via elektriciteit.

De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024.

Nuis neemt revanche op 1.500m

Op de laatste dag van het olympisch kwalificatietoernooi schaatsen in Heerenveen heeft Kjeld Nuis, na het missen van een ticket voor de kilometer, er wel eentje gepakt op de 1.500 meter en kan dus die olympische titel wel verdedigen. Nuis won in een tijd van 1.43,85.

Thomas Krol eindigde als tweede in 1.43,87 en pakte zijn tweede ticket voor de Spelen na de 1.000 meter. Tijmen Snel werd verrassend derde op gepaste afstand  in 1.45,16 en moet nog even afwachten.

Schouten wint ook 5.000m, In 't Hof verrast met olympisch ticket

Irene Schouten heeft op de slotdag van het olympisch kwalificatietoernooi schaatsen zoals verwacht de 5.000 meter voor vrouwen gewonnen. Schouten, die eerder deze week ook de snelste was op de drie kilometer, zegevierde in 6.50,48 en mag op deze afstand uitkomen in Beijing.

Sanne in 't Hof was met plek twee de grote verrassing. Ze kwam in 6.55,13 over de streep en mag over ruim een maand haar olympisch debuut maken. Carlijn Achtereekte kwam in een rechtstreeks duel met In 't Hof nipt te kort voor een ticket (6.55,17) en werd derde. Esmee Visser, die vier jaar geleden Olympisch kampioene werd op de 5.000 meter, werd negende in 7.13,38.

Aangifte seksuele uitbuiting tegen PVV-Kamerlid Dion Graus geseponeerd

Een aangifte tegen Dion Graus (54), wordt door het Openbaar Ministerie geseponeerd. Volgens het OM is er geen bewijs dat sprake is geweest van een strafbaar feit.

De aangifte stamt al uit 2018 en werd gedaan door de ex-partner van Graus. Hij deed een tegenaangifte van belediging, smaad en laster. Beiden maakten eerder kenbaar hun aangiften te willen laten rusten, een beslissing die door het Openbaar Ministerie werd gerespecteerd. Op 21 juni 2019 werd daarom het onderzoek gesloten. Maar eind 2020 en begin 2021 overhandigde de vrouw nieuwe gegevensdragers aan de Rijksrecherche, die haar aangifte zouden moeten ondersteunen.

De gegevensdragers zijn onderzocht door de Rijksrecherche, ondersteund door ambtenaren van de politie eenheid Den Haag gespecialiseerd in zeden, respectievelijk mensenhandel. De conclusie luidt dat de informatie op de verschillende gegevensdragers geen bewijs oplevert voor een zedendelict dan wel mensenhandel. De zaak krijgt daarom geen verder vervolg.

FOK! Wat een weer: Jaaroverzicht 2021 (deel 3/4)

FOK! Wat een jaaroverzicht.

De laatste dagen van het jaar staan voor de deur wat betekent dat we terugblikken op het jaar 2021 en de mooiste foto's nog eens langs komen. Dank voor alle mooie inzendingen die jullie hebben gedaan dit jaar, zonder jullie is het weerbericht maar saai. Vandaag de maanden juli, augustus en september.

Juli
Eind juni was er dus nog veel neerslag. In juli ging dat door. De maand begon redelijk warm voor het gemiddelde. Wat verderop, vanuit de bergen kwam een grote hoeveelheid water Limburg binnen stromen. Het leidde tot een nationale ramp door de impact en mogelijke gevolgen. Wat mij betreft het dieptepunt van het jaar. Landelijk gezien viel er "slechts" 84mm neerslag tegen 80mm normaal. In Limburg viel lokaal 240mm. De zon liet zich later nog wel zien maar minder dan normaal. Juli kende 200 zonuren wat er normaal gesproken 222 zijn. De temperatuur was aangenaam met vanaf de 16e elke dag een maximum van 20 graden of meer. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 18 graden, drie tiende minder dan normaal.

Op een vroege ochtend.. (Foto: DJMO)
Op een vroege ochtend.. (Foto: DJMO)

Het was en is bewolkt, nu zelfs met regen! (Foto: Charged)
Het was en is bewolkt, nu zelfs met regen! (Foto: Charged)

Purmezon (Foto: Pukeko)
Purmezon (Foto: Pukeko)

Augustus
Echt zomerweer was het niet geweest, op enkele dagen na, om nog maar over tropische dagen te zwijgen. Het was maar koud, we konden niet alles doen wat we zouden willen doen maar het was wel iets droger dan normaal, 12mm minder dan de normale 88mm. Heel bijzonder was de maand dus niet met 16.9 graden gemiddeld tegen 17.9 graden normaal en sleachts 170 zonuren tegen de normale 205.

In de omgeving van Purmerend. (Foto: Pukeko)
In de omgeving van Purmerend. (Foto: Pukeko)

De duinen in Bergen (Foto: DJMO)
De duinen in Bergen (Foto: DJMO)

Net als vorige week was het vandaag ook best grijs, ook op de Mookerheide (Foto: Kroezel)
Net als vorige week was het vandaag ook best grijs, ook op de Mookerheide (Foto: Kroezel)

September
Ondanks dat de zomer uit bleef beleefde september een warme maand, echter zonder grote uitschieters, de maximumtemperatuur was 26.9 graden. Tropische dagen zijn dit jaar uitgesloten op een na, in juni. Met 15.9 graden was het 1.2 graden warmer dan normaal. Het was erg droog met slechts 29mm aan regen. De zon liet zich 20 uur langer zien dan normaal; 158 uur. Het was een rustige maand, de zomer van 2021 is nooit aangekomen.

Mooi weer in de Zaanstreek (Foto: Pukeko)
Mooi weer in de Zaanstreek (Foto: Pukeko)

Mist op de steiger in Kerkdriel
Mist op de steiger in Kerkdriel (Foto: onbekend)

qltel genoot van een boswandeling, niet die uit de fles. (Foto: qltel)
qltel genoot van een boswandeling, niet die uit de fles. (Foto: qltel)

Darter Smith na fantastisch duel langs Clayton, Van Duijvenbode uitgeschakeld

Op het wereldkampioenschap darts is men woensdagavond getrakteerd op een epische partij. Michael Smith nam het in de derde ronde op tegen Jonny Clayton, een strijd tussen de nummers negen en acht van de wereldranglijst.

Clayton begon lekker en trok de eerste twee sets met 3-2 en 3-1 naar zich toe. Het niveau ging vervolgens vooral bij Smith omhoog en na nog twee mooie sets was de stand weer gelijk. Bully Boy kwam op een 3-2 voorsprong, waarna set zes nog eens een niveautje omhoog ging.

Clayton opende met een 161-finish, Smith pakte met een 121-finish een twaalfdarter en via 105 werkte Clayton zich naar setwinst en 3-3. In de beslissende set vlogen de hoge scores om de oren, Smith gooide 112 uit, Clayton kwam er met 120 en 62 overheen. Smith gooide 72 uit voor 3-3 en ook de volgende twee legs werden verdeeld. Vervolgens ging de Welshman bibberen: kans na kans ging mis, Smith profiteerde en na een dure rekenfout van Clayton - met 182 over gooide hij zijn laatste pijl in de 20 - maakte Smith het met een 68-finish af.

Eerder op de avond sneuvelde Dirk van Duijvenbode tegen de regerend wereldkampioen, Gerwyn Price. Die moest de eerste set na gepruts op de dubbels afstaan aan de Nederlander, maar vervolgens was het tamelijk rap gedaan: de schreeuwerd uit Wales verloor geen enkele leg meer en in no-time was de 4-1 zege binnen.

In de openingswedstrijd van de sessie kwam Ian White in rap tempo op een 3-0 voorsprong tegen oud-wereldkampioen Gary Anderson, die vervolgens echter beter in zijn spel kwam. De Schot kwam terug naar 3-2 en met een 111-finish trok hij de stand gelijk, alvorens het in de beslissende set na verlies van leg één met drie legs op rij af te maken.

Het nutteloze feitje van de dag: Veel Queen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Hitlijsten zorgen altijd voor talloze nutteloze feitjes, dus vandaag ook weer eentje uit de Top 2000. Want wist je bijvoorbeeld dat Queen de meeste noteringen heeft in de eindejaarlijst van NPO Radio 2? De Britse band staat met maar liefst 35 liedjes in de lijst, dat zijn er 4 meer dan The Beatles.

Wil je nog meer toffe Top 2000-statistieken zien? Dan kan dat op de site van FOK!user Pino112. Wil je dezer dagen meepraten over de eindejaarlijst van NPO Radio2, dan kan dat in de topicreeks op het forum.

Cold Case: Wie misbruikte in 2010 meerdere minderjarige meisjes in Schiedam en Vlaardingen

Zijn slachtoffers waren pas 13, 15 en bijna 16 jaar. Drie meisjes van wie het leven totaal overhoop werd gegooid toen ze in 2010 thuiskwamen uit school en hun fiets in de kelderbox wilden zetten. Een onbekende man benaderde de meisjes met een smoes. Twee van hen werden onder bedreiging van een mes seksueel misbruikt. Een derde kon ontsnappen. Met een nieuwe aanpak hoopt het cold case team van de politie eenheid Rotterdam de identiteit van de dader alsnog te achterhalen.

Kelderbox flat
Het eerste slachtoffer werd 31 augustus 2010 seksueel misbruikt in de kelderbox van haar flat aan het Bachplein in Schiedam. Diezelfde dader sloeg opnieuw toe op 20 september bij de kelderbox van een flat aan de Koninginnelaan in Vlaardingen. Binnen een uur sprak hij zijn derde slachtoffer aan. Ook haar vroeg hij om een fietspomp. Dit gebeurde in de kelderbox van een flat aan de Lissabonweg, eveneens in Vlaardingen. Dit meisje wist gelukkig te ontkomen.

DNA achtergelaten
Het gaat om een man met een lichte huidskleur die in 2010 tussen de 35 en 45 jaar oud werd geschat en nu dus mogelijk tussen de 46 en 56 jaar oud zou zijn. Hij droeg een spijkerpetje, instappers, vermoedelijk een blauw fleecevest met een lichte horizontale streep en had een bril op. Zijn buikje viel op. Vermoedelijk had hij destijds al weinig haar. Ook opvallend was zijn bijzondere stem. Hij verplaatste zich op de fiets en de plaatsen delict liggen niet ver uit elkaar; daarom vermoedt het onderzoeksteam dat hij in 2010 in de omgeving woonde. René Bergwerff, teamleider cold case: “De dader heeft zijn DNA achtergelaten. Dit hebben we opnieuw door de databank voor strafzaken gehaald. Helaas is er met het DNA-profiel van de verdachte nog geen hit, ook niet met eventuele verwanten van hem”.

3D weergave verdachte
In 2010 is een compositietekening van de verdachte aan het publiek getoond. Op basis van deze tekening en de beschrijving van de kleding van de dader heeft het Expert Team Visualisatie en Reconstructie van de politie nu een driedimensionale weergave van de verdachte gemaakt. Dit is gedaan met nieuwe beeldtechnologie. Hierdoor lijkt hij ‘levensecht’. Met dit initiatief hoopt de politie elf jaar na dato op een herkenning.

Kobayashi begint Vierschansentournee met zege, Turk schrijft historie

In Oberstdorf is de Vierschansentournee weer van start gegaan. De eerste van vier wedstrijden werd zoals gebruikelijk afgewerkt op de Schattenbergschanze in het zuiden van Duitsland, vanwaar men verhuist naar Garmisch-Partenkirchen, waar op 1 januari de tweede wedstrijd gesprongen wordt.

De Noren waren sterk in de eerste ronde: Robert Johansson sprong naar de leiding, Halvor Egner Granerud volgde en Marius Lindvik nam de vierde plek in beslag. De hoop van de Duitsers, Oberstdorfer Karl Geiger, deed het met de derde plek uitstekend en ook medefavoriet Ryoyu Kobayashi uit Japan stond er op plek vijf uitstekend bij, voor de wat verrassende Sloveen Lovro Kos. Kamil Stoch kwam niet verder dan de 41e plek en dus geen plek in de finaleronde, de Poolse oud-winnaar kan de tourneezege daarmee eigenlijk al vergeten.

In de finaleronde liet Markus Eisenbichler vanaf de tiende plek een ijzersterke sprong zien, waarna Kos verrassend en knap zijn zesde plek wist te verdedigen. Kobayashi sprong op zijn beurt overtuigend naar de leiding en ging voorbij Lindvik. Geiger kwam achter de twee terecht, Granerud nestelde zich achter Kobayashi op plek twee. Alleen Johansson stond nog boven, maar de ooit zo besnorde Noor redde het niet: hij werd wel keurig derde, achter Kobayashi en Granerud. Een mooi begin van de tournee, met verder ook Lindvik en Geiger alvast volop in de strijd.

De 24-jarige Fatih Arda Ipcioglu haalde knap de finale en eindigde daarin als 29e: de eerste Turkse schansspringer ooit die in de World Cup-punten is geëindigd.

Broer en zus Niskanen halen uit in tweede etappe Tour de Ski

In het Zwitserse Lenzerheide is de tweede etappe afgewerkt van de Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Na de sprintproloog stond er een individuele klassieke wedstrijd op het programma: tien kilometer voor de vrouwen, vijftien voor de mannen.

Vrouwen
Aanvankelijk was het een duel tussen de Zweedse Ebba Andersson en haar landgenote Frida Karlsson, die gedurende de wedstrijd tijd in moest leveren en aan de finish bijna een halve minuut langzamer was dan Andersson. Krista Pärmäkoski uit Finland stond zo op zestien seconden van Andersson tussen de twee in, maar ondertussen waren er nog twee rappe vrouwen onderweg.

Op het tussenpunt na vijf kilometer was Kerttu Niskanen slechts één tiende langzamer dan Andersson, na 7,4 kilometer zat ze er twee seconden achter. Een fenomenaal slotstuk bracht Niskanen echter de winst en niet zo'n beetje ook: met maar liefst 18,2 seconden knalde ze Andersson's tijd aan gort. Pärmäkoski werd kort daarop ook van plek drie verdrongen: Natalia Nepryaeva uit Rusland kende een sterke opmars en werd op dertig seconden derde.

In het algemeen klassement is Niskanen de nieuwe leidster, 29 seconden voor Jessie Diggins. De Amerikaanse won de sprintproloog, maar werd op de klassieke afstandswedstrijd - toch haar minste onderdeel - slechts zestiende op een dikke minuut. Nepryaeva staat op 35 seconden derde in het klassement, voor Andersson (+0:48) en Pärmäkoski (+0:51).

Mannen
Een klassieke afstandswedstrijd, dan zijn er eigenlijk maar twee favorieten: Iivo Niskanen, Kerttu's broer, en de Rus Alexander Bolshunov. Na de eerste vijf kilometer was Niskanen al tien seconden sneller, na tien kilometer was het verschil zestien seconden en aan de finish bleek Niskanen 19,3 seconden sneller dan Bolshunov, die genoegen moest nemen met de tweede plek.

Een prima wedstrijd hielp de Noor Pål Golberg op 25,2 seconden naar de derde plek, negen seconden voor landgenoot Johannes Høsflot Klæbo en de Rus Ivan Yakimushkin. Klæbo behield wel de leiding in het klassement, veertien seconden voor Golberg en met Niskanen op 36 seconden op de derde plek, voor Bolshunov (+0:44).

Vrijdag volgt de derde etappe, een massastart in de vrije stijl in het Duitse Oberstdorf.

De staatsloterij: domme belasting of voor de leuk?

Wie droomt er niet van? In een klap ben je (multi) miljonair, en zoals elk jaar, op oudjaarsdag kán het gebeuren. Waarom speel je mee of waarom juist niet? Meedoen om te winnen is een optie maar eigenlijk niet realistisch.

De kans op de hoofdprijs vorig jaar was 0,00000014%, de kans dat je geraakt wordt door de bliksem of een juiste pincode hebt van een gevonden pas is groter, in het laatste geval veel groter. Veel mensen zijn geneigd hun kansen hoger in te schatten dan ze daadwerkelijk zijn, zegt econoom Mathijs Bouman bij RTL Nieuws.

Dit werkt ook de andere kant op, angst dat een ander wint in plaats van jij. Eigenlijk wil men niet dat een ander wint en komt een stukje bijgeloof kijken. Even in de beker blazen als je in je laatste beurt Yatzee moet gooien, of zoals bij de loterij een standaard eindcijfer gebruiken. 

Loterijen maken graag gebruik van winnaars in hun commercials, mensen denken: dit had ik kunnen zijn. Dat er iemand zal gaan winnen is een feit. Dat jij of ik dat zal zijn is echter heel klein. "Maak in plaats van een iemand blij met 30 miljoen, 30 mensen blij met 1 miljoen", is een veelgedane uitspraak maar wat blijkt? Dan worden er minder loten verkocht. 

Maar mocht het mij overkomen, dan.. Ja, wat dan. In ieder geval zit ik er klaar voor bij de trekking. Niet om het winnen maar om de spanning, voor de leuk. 

Zou dit een loterijwinnaar zijn?
Zou dit een loterijwinnaar zijn? (Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: warm het jaar uit

winterbanner

Het is overwegend bewolkt en met uitzondering van het noordoosten en zuidwesten valt er (lichte) regen. De regen breidt zich naar het noordoosten uit. Vooral in het kustgebied en nabij het IJsselmeer is er kans op nevel of mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 6°C in het noorden en 12°C in het zuiden. De matige wind komt uit het zuidwesten, aan de kust en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Overdag is het overal bewolkt. In de ochtend valt er in het noorden af en toe regen. Elders valt er slechts lokaal lichte (mot)regen. Het kustgebied en gebieden nabij het IJsselmeer blijven gevoelig voor nevel of mist. Het wordt erg zacht met maximumtemperaturen van 11°C in het noorden tot plaatselijk 15°C in het zuiden. De wind blijft uit het zuidwesten waaien en is matig tot vrij krachtig, boven het IJsselmeer krachtig en langs de westkust krachtig tot hard, 6-7 Bft.

In de nacht naar vrijdag blijft het vrijwel droog en klaart het van het zuiden uit geleidelijk op. Er staat een matige zuidwestenwind, langs de kust is de wind krachtig, 6 Bft. Het koelt nauwelijks af, de minimumtemperatuur komt uit rond 11°C.

Oudjaarsdag is het droog en is er eerst wat ruimte voor de zon. In de middag neemt de bewolking toe en kan er vooral in het noorden een enkele bui voorkomen. Later in de middag wordt het weer droog en ook Oudjaarsavond en de jaarwisseling verlopen droog. Het wordt zeer zacht. De maximumtemperatuur ligt rond 14°C en 's avonds daalt de temperatuur nauwelijks. De wind wordt westelijk en blijft stevig doorstaan: boven land matig en langs de kust en het IJsselmeer meest krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Toen het nog koud was (Foto: Storm666)
Toen het nog koud was..... (Foto: Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Skiester Vlhova doet goede zaken na positieve COVID-test Shiffrin

In het Oostenrijkse Lienz hebben 's werelds beste alpineskiesters op de technische onderdelen hun kalenderjaar afgerond. Dinsdag stond er een reuzenslalom op het programma, een dag later volgde een slalom. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin had er dik kunnen scoren, maar daar ging een streep door: zij testte positief op COVID-19.

Reuzenslalom
In run één was Tessa Worley de snelste: de Franse veterane troefde de in topvorm verkerende Sara Hector uit Zweden (+0,12) en Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen (+0,29) af op weg naar de tweede manche. De Slowaakse Petra Vlhova gaf 0,41 seconden toe en met 0,45 seconden bleef ook de jonge Nieuw-Zeelandse Alice Robinson nog binnen een halve tel van Worley - de top-11 zat binnen één seconde van de Française, de Nederlandse Adriana Jelinkova werd op 1,81 seconden 31e en haalde de tweede run daarmee op één honderdste níet.

Federica Brignone deed het in de tweede run bijzonder goed: de Italiaanse kwam van plek twaalf na één run en stond nog altijd aan de leiding met vier dames te gaan, nadat Robinson onderin een poortje gemist had. Vlhova stootte Brignone met 0,34 seconden van de eerste plek af, Monwinckel kwam 0,53 seconden achter de Slowaakse terecht. Hector ging bovenin licht in de fout, maar kwam toch tot op 0,08 seconden van Vlhova, waarna het laatste woord aan Worley was. De Française hield het hoofd koel en met een 0,30 seconden snellere tijd pakte ze de winst, voor Vlhova en Hector.

Slalom
Vlhova was dit keer de beste in de eerste run, maar de Zwitserse Michelle Gisin volgde op slechts acht honderdsten van een seconde. Ook de jonge Oostenrijkse Katharina Liensberger (+0,27) zat flink in de buurt, daarna werden de gaten al iets groter naar een paar verrassende namen. De Zwitserse Camille Rast (+0,53) voerde dat groepje aan, voor Mina Fürst Holtmann uit Noorwegen (+0,58), de Canadese Erin Mielzynski (+0,68) en haar landgenote Laurence St-Germain (+0,77) en het Zweedse duo Elsa Fermbäck (+0,82) en Anna Swenn Larsson (+0,84).

Swenn Larsson en Fermbäck leverden posities in tijdens de tweede run en ook St-Germain en Mielzynski kwamen niet aan de tijd van de Oostenrijkse leidster Katharina Truppe. Holtmann verloor drie plekken, net als Rast daarna. Met 0,27 seconden was het dan Liensberger die haar landgenote van de hot seat stootte, Gisin kwam 0,17 seconden achter haar terecht. Vlhova was de laatste die naar beneden kwam en de Slowaakse maakte het waar: met 0,51 seconden pakte ze de overwinning, voor Liensberger en Gisin.

Skiër Kilde superieur op super-G

Alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde heeft met enig vertoon van macht de eerste van twee super-G's gewonnen in het Italiaanse Bormio. Op de flanken van de Stelvio stond er geen maat op de Noor, die alweer zijn vierde zege van de winter pakte.

Vincent Kriechmayr ging als vijfde naar beneden en dat deed de Oostenrijker uitstekend. Kilde was de nummer elf van de startlijst en maakte gehakt van Kriechmayr's tijd: de Noor dook er 0,85 seconden onderdoor en kon plaats nemen in de hot seat.

De een na de ander kwam niet echt in de buurt, de Amerikaan Ryan Cochlan-Siegle benaderde Kriechmayr's tweede plek tot op vijf honderdsten. Zo leek het lang te blijven, tot Raphael Haaser als 25e naar beneden kwam. De Oostenrijker maakte indruk, finishte op 0,72 seconden van Kilde en pakte met plek twee - tussen Kilde en Kriechmayr - zijn eerste World Cup-podium ooit.

FOK!Kerstprijsvraag: 30 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op een Ubisioft Colletable Eivor Assasins Creed Valhalla

Eivor is een toegewijde en zelfverzekerde leider van een Viking-clan die niet bang is om zijn leven te geven voor zijn volk.
Inclusief een unique code om de RAIDERS TATTOO" set te openen. 

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Welke score kreeg Assasins Creed Valhalla van Nathan (Noppie2000) op FOK!?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.