FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 december 2021

Biatleet B° pakt eerste zege van de winter, R°iseland klasse apart

De World Cup biatlon is deze week actief in Frankrijk en wel in Annecy-Le Grand Bornand. Daar zijn de sprints inmiddels afgewerkt, donderdag kwamen de vrouwen in actie en vrijdag was het de beurt aan de mannen.

Vrouwen
Hanna Sola was weer bijzonder snel, maar de Wit-Russische schoot twee keer mis en dat brak haar op. Anaïs Bescond deed het voor eigen publiek goed met tien treffers en een snelle tijd, waarna ze zag hoe de Zweedse Elvira Öberg ondanks twee missers binnen één seconde bleef.

De winst was echter voor geen van beiden: Marte Olsbu Røiseland uit Noorwegen schoot ook alles raak en was vijftien seconden sneller dan Bescond, die wel de tweede plek vast zou houden. Öberg completeerde het podium, Lisa Theresa Hauser uit Oostenrijk kwam op 25 seconden het dichtst in de buurt.

Mannen
Johannes Thingnes Bø won dit hele - nog jonge - seizoen nog geen individuele wedstrijd, maar daar kwam vrijdag een einde aan. De Noor startte vroeg en schoot alle schijven om, waarmee hij zeven seconden sneller was dan de Rus Eduard Latypov - wel iets minder overtuigend dan men zou denken.

Niemand kwam uiteindelijk meer in de buurt bij het leidende duo, maar de thuisfans konden nog wel juichen voor plek drie voor Quentin Fillon Maillet op 21 seconden en met één misser. Dat dacht het publiek althans, want Filip Fjeld Andersen besloot anders: de jonge Noor schoot alles raak en was drie seconden sneller dan Fillon Maillet, goed voor zijn eerste podiumplek in de World Cup.

Skeletonster Bos behoudt World Cup-leiding, Hermann en Dukurs winnen

De World Cup skeleton is alweer neergestreken in Altenberg, net als eerder in het seizoen. Vrijdag werd de wedstrijddag geopend door de mannen, in de middag was het de beurt aan de vrouwen.

Mannen
In de eerste run haalde Axel Jungk flink uit: de Duitser zette de Letse grootheid Martins Dukurs op 0,23 seconden, één honderdste voor Jungk's landgenoot en World Cup-leider Christopher Grotheer. De Russische startraket Alexander Tretiakov bleef met 0,32 seconden nog in de buurt, de rest - aangevoerd door de Brit Matt Weston (+0,55) - stond al op meer dan een halve seconde.

De Oostenrijker Samuel Maier legde een geweldige tweede run op het ijs en stond met nog vier man te gaan nog altijd aan de leiding. Tretiakov hield maar nét stand en pakte met 0,08 seconden de leiding, waarna Grotheer er 0,21 seconden onderdoor dook. Dukurs maakte daar met 0,41 seconden dan weer gehakt van, waarna het aan Jungk was. De Duitser gaf bij de start wat weg en kon het tijdverlies niet stoppen: tweede op 0,19 seconden, tussen Dukurs en Grotheer in.

Vrouwen
De Duitse Tina Hermann was het best in de eerste run, maar Yulia Kanakina uit Rusland zat er slechts vier honderdsten achter en op 0,14 seconden stond Valentina Margaglio uit Italië op een knappe derde plek. De Oostenrijkse Janine Flock volgde op 0,32 seconden, op 0,47 tellen stonden verder alleen de Belgische Kim Meylemand en de Duitse Hannah Neise binnen een halve seconde. Een bijzondere vermelding was er voor de achtste plek voor de Braziliaanse Nicole Rocha Silveira (+0,68), Kimberley Bos stond namens Nederland op plek twaalf op 1,03 seconden.

In run twee wist Bos een plekje te pakken, waarna Meylemans zich ontdeed van Neise. Flock was vooral onderin razendsnel en dook 0,35 seconden onder de tijd van de Belgische door, waarna Margaglio nog eens 0,40 seconden sneller was. Kanakina was 0,31 seconden langzamer, maar was zo wel zeker van het podium, met alleen Hermann te gaan. De Duitse hield 0,11 seconden over en pakte weer eens een zege, voor Margaglio en Kanakina. Bos werd tiende, vlak achter Silveira, en behield de leiding in het World Cup-klassement.

OMT adviseert strenge lockdown tegen omikron, morgen spoedoverleg kabinet

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd om snel extra maatregelen te nemen vanwege de opmars van de omikronvariant. Dat zeggen bronnen rondom het OMT tegen de NOS.

Update 22.20 uur: Zojuist is een deel van het OMT-advies naar buiten gekomen. De deskundigen willen dat vrijwel alles sluit. Dat houdt in dat alle niet-essentiële winkels, horeca-zaken, scholen, theaters, bioscopen en musea hun deuren moeten sluiten. Of dat ook gaat gebeuren, bepaalt het demissionaire kabinet morgen. 

Vanavond praat RIVM-directeur Jaap van Dissel de meest betrokken ministers bij over dit advies. Morgenmiddag volgt dan digitaal spoedoverleg.

Eerdere berichtgeving: Morgen houdt een deel van het demissionaire kabinet een spoedoverleg naar aanleiding van het OMT-advies. Tijdens deze bijeenkomst wordt besloten wat er moet worden gedaan met het advies van het OMT.

Het is mogelijk dat het overleg direct al leidt tot besluiten over nieuwe maatregelen, die dan mogelijk ook worden aangekondigd. Eventueel volgt een nader overleg op het Catshuis waarna begin volgende week een nieuwe persconferentie plaats kan vinden.

Hieronder een Twitterdraadje door Christina Pagel over de huidige omikron besmettingscijfers in het Verenigd Koninkrijk.

Marco Borsato doet aangifte wegens smaad en laster tegen vermeend slachtoffer

Marco Borsato heeft de 22-jarige vrouw die hem eerder deze week aanklaagde wegens seksueel overschrijdend gedrag vandaag zelf aangeklaagd. De zanger heeft aangifte gedaan voor het doen van een valse aangifte, smaad, laster en het doen van een lasterlijke aanklacht.

Sinds eind november worden er via social media en 'juice kanalen' geruchten verspreid over handtastelijkheden en grensoverschrijdend gedrag van Borsato tijdens een van de barbecues die de zanger jaarlijks organiseerde voor degenen die hem als coach kozen in The Voice of Holland en The Voice Kids.

Hij klaagt ook de moeder van de aangeefster aan, wegens uitlokking en medeplichtigheid. Dat hebben de advocaten van Borsato en het Openbaar Ministerie bevestigd aan RTL Nieuws.

In het vandaag door advocaat Knoops verzonden persbericht staat behalve het nieuws van de aangifte verder nog het volgende: ”Vanaf het moment dat op 9 december 2021 een verzoek is gedaan aan het Openbaar Ministerie tot het instellen van een oriënterend onderzoek naar de bronnen van de onterechte insinuaties richting de heer Marco Borsato, is hij met zijn advocaten bezig geweest deze uitvoerige aangifte op te stellen en te voorzien van een aantal aanvullende bewijsstukken. Tot voor gisteren zijn aanvullende bewijsstukken verstrekt aan de advocaten van de heer Marco Borsato. Het is om deze reden dat de aangifte niet eerder is gedaan dan op 16 december 2021, teneinde te waarborgen dat de aangifte voldoende juridisch en feitelijk onderbouwd is met deze aanvullende bewijsstukken.”

Zie ook: 

'Marco Borsato vergreep zich aan 13-jarig meisje'

Marco Borsato ontkent beschuldigingen, vraagt OM onderzoek naar 'roddelbron'

Aangifte tegen Marco Borsato om kindermisbruik

G÷zŘbŘyŘk promoveert naar elitelijst UEFA scheidsrechters

Met ingang van het nieuwe jaar behoort Serdar Gözübüyük tot de elitegroep van het Europese scheidsrechterskorps. De 36-jarige arbiter is gepromoveerd naar de UEFA Elite Category. Dit is de hoogste internationale groep voor scheidsrechters.

Gözübüyük voegt zich bij Danny Makkelie die sinds medio 2017 tot de elitegroep hoort. Tot afgelopen zomer behoorde ook Björn Kuipers tot de Elite Category, maar hij zette na de finale van EURO 2020 een punt achter zijn loopbaan.

Gözübüyük startte twintig jaar geleden zijn carrière als scheidsrechter in het amateurvoetbal. In 2008 floot hij voor het eerst in het betaald voetbal, waarna hij in 2012 zijn FIFA-badge verdiende. Sindsdien verdiende hij door goede optredens in Europa (76 internationale wedstrijden, waarvan 13 keer Champions League) een aantal opeenvolgende promoties. Hij zet nu de puntjes op de i door deze promotie naar het hoogste internationale niveau.

Voor Sander van der Eijk en Joey Kooij begint het internationale avontuur pas. Beiden worden per 1 januari 2022 aan de internationale lijst toegevoegd en beginnen in de Second Category. De Third Category is door UEFA opgeheven, waardoor Allard Lindhout en Jochem Kamphuis nu ook tot diezelfde Second Category behoren. Bas Nijhuis verdwijnt van de internationale lijst. Die geeft de voorkeur aan TV-optredens. 

Bij de vrouwen zijn er geen wijzigingen. Shona Shukrula (Category 1), Vivian Peeters, Lizzy van der Helm en Marisca Overtoom (Category 2) blijven op de internationale lijst staan. Ook hier is de Third Category geschrapt.

Random Pics van de Dag #496

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wattimena kansloos eraf tegen Koltsov op eerste ronde WK darts

Jermaine Wattimena kan na de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts weer naar huis. De Nederlander verloor met 3-0 van de Rus Boris Koltsov, die ontketend was en met het publiek speelde. Wattimena was zo teleurgesteld dat hij een hand weigerde te geven na afloop.

Vooraf sprak Wattimena nog met RTL Darts. Voor de camera vertelde de 33-jarige Nederlander nog dat hij zich lichamelijk een stuk beter voelde, omdat hij dit jaar 33 kilo is afgevallen. "Maar mijn prestaties zijn er niet beter op geworden. Ik sta nog altijd achter mijn keuze voor de gezonde leefstijl. Het was een lastig jaar", zei hij in de voorbeschouwing.

Dat bleek ook tegen Koltsov, de nummer 118 van de wereld. De Rus speelde een van zijn beste partijen op TV en opende meteen met een 130-finish. Wattimena liep continu achter de feiten aan. De kansen die hij kreeg benutte hij niet. Koltsov ging goed om met het publiek in Ally Pally, Wattimena raakte steeds meer afgeleid.  

Toen het erom spande liet Koltsov vier matchdarts liggen. Wattimena kon terugkomen en de derde set pakken, maar greep zijn kans niet. Dat strafte zijn opponent af. "Dit is mijn beste wedstrijd ooit", jubelde Koltsov bij RTL 7 Darts, die 90.50 gemiddeld gooide. Dat was zelfs minder dan de 90.84 van Wattimena, die zijn dubbels miste.

2021/22 World Darts Championship - vrijdagmiddag
Ryan Joyce (93.44) 3-2 (86.80) Roman Benecky (R1)
Keane Barry (83.59) 3-2 (81.61) Royden Lam (R1)
Jermaine Wattimena (90.84) 0-3 (90.5) Boris Koltsov (R1)
Krzysztof Ratajski (94.39) 1-3 (91.34) Steve Lennon (R2)

Avondsessie vanaf 20u
Joe Murnan v Paul Lim (R1)
William Borland v Bradley Brooks (R1)
Ross Smith v Jeff Smith (R1)
Peter Wright v Ryan Meikle (R2)

Deepfake kerstlied gaat viral: 'Goed gedaan, maar ook waarschuwing'

Mark Rutte, Jaap van Dissel, Diederik Gommers en Hugo de Jonge die in kostuum een prachtig kerstnummer ten gehore brengen. Mét een dansje en een hoge uithaal. De deepfakevideo waarin het te zien is, gaat op dit moment viraal op sociale media. Meer hierover bij RTL Nieuws.

De video wordt zeer goed bekeken op de diverse social media platforms. Het is gemaakt door de twee broers Grooten, die er zeker zo'n twee weken mee bezig zijn geweest. "We wilden mensen vooral in deze moeilijke tijd een fijne kerst wensen, een lach op hun gezicht bezorgen. Het is tof dat dat nu is gelukt, dat is het werk aan de video meer dan waard." 

 Bij deepfake-imitaties wordt door digitale techniek het hoofd van de ene persoon op het lichaam van een andere persoon gemonteerd. De techniek is inmiddels zo geavanceerd dat de montage door een leek niet te onderscheiden is van echt. In dit geval is het humoristisch, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn zegt hoogleraar Computerbeveiliging Bart Jacobs. Hij doelt hierbij op het feit dat deze video ook laat zien hoe makkelijk beeld te manipuleren is.

Voormalig zorgmedewerkster verdacht van achterhouden medicijnen van patienten

Een 32-jarige voormalige zorgmedewerkster uit Maassluis wordt verdacht van het niet toedienen van medicijnen (terwijl dat wel had gemoeten). Zij zou in de periode maart 2011 – maart 2018 medicatie hebben onthouden aan ruim 140 cliënten van zorgorganisatie Pieter van Foreest, locatie de Bieslandhof in Delft. Daarna zou zij hetzelfde hebben gedaan in de periode april 2018 - juli 2019 bij zorgorganisatie Florence, locatie Dekkersduin in Den Haag. Op die locatie ging het om acht cliënten.

De medicijnen werden eind 2019 aangetroffen in een opslagruimte van een bekende van verdachte. Verdachte had haar gevraagd om in verband met een verhuizing tassen op te slaan. Toen de bekende ontdekte wat er in de tassen zat, stapte zij naar zorgorganisatie de Bieslandhof. Die deed direct aangifte. In het strafrechtelijk onderzoek dat volgde, werd een huiszoeking verricht bij verdachte. Ook hierbij werd medicatie aangetroffen van de Bieslandhof en van Dekkersduin.

De verdachte is aangehouden en verhoord. Zij bekende de medicijnen te hebben achtergehouden. Haar motief is op dit moment niet duidelijk. De voorlopige verdenking luidt onder meer opzettelijke benadeling van de gezondheid. Na verhoor is de verdachte weer op vrije voeten gesteld. Zij heeft sindsdien niet meer in de zorg gewerkt.

Achterhalen mogelijke gezondheidsschade of lijden
Het strafrechtelijk onderzoek is sindsdien verder gegaan. Het OM voert dat uit in samenwerking met rechercheurs van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het strafrechtelijk onderzoek is er met name op gericht te achterhalen of het niet toedienen van de medicijnen gezondheidsschade of lijden heeft veroorzaakt.

Per cliënt is bekeken welke medicijnen zijn achtergehouden, hoe vaak dat is gebeurd en wat het effect van die onthouding kan zijn geweest. Daarbij waren ook het Landelijk Expertise Centrum Medische Zaken van het OM en het Nederlands Forensisch Instituut betrokken.

Onderzoek naar zes medische dossiers
Op basis van deze inventarisatie heeft het OM Den Haag besloten dat nader onderzoek moet worden gedaan naar de medische dossiers van zes cliënten. Het gaat om cliënten die een aanzienlijk risico hebben gelopen op ernstige gezondheidsschade of lijden. Hierover wordt met betrokkenen gesproken.

Overige betrokkenen
De medische dossiers van de andere getroffenen vraagt het OM niet op. Het staat weliswaar vast dat aan hen medicijnen zijn onthouden. Maar er zijn onvoldoende aanwijzingen dat het niet toedienen heeft geleid tot ernstige gezondheidsschade of lijden. Dat is met name gebaseerd op het type medicatie, de dosering en hoe vaak de medicatie onthouden is. Het OM spant zich in alle getroffenen of hun nabestaanden te informeren. Veel betrokkenen zijn inmiddels geïnformeerd.

Naast het strafrechtelijk onderzoek door het OM hebben de instellingen ook zelf laten onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dit onderzoek is uitgevoerd onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Het OM verwacht vóór de zomer van 2022 een beslissing over verdere vervolging te kunnen nemen.

Medicatie ( Pixabay)
Medicatie ( Pixabay)

OM vervolgt twee agenten voor geweld bij demonstratie op het Malieveld

Twee agenten die 14 maart jongstleden optraden tegen betogers op het Malieveld, worden door het OM vervolgd. Het geweld waarmee zij een demonstrant aanhielden, was niet proportioneel, zo vindt het OM. De man liep verschillende verwondingen op waaronder aan zijn hoofd en een bijtwond van een politiehond. De officier van justitie vindt dit ernstig genoeg om de zaak aan de rechter voor te leggen.

Op 14 maart werd er op het Malieveld gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Op bevel van de burgemeester werd de demonstratie ontbonden. De politie riep bij herhaling om dat de demonstranten zich van het Malieveld moesten verwijderen. De meeste demonstranten gaven daaraan geen gehoor. Daarop ging de politie over tot de gedwongen ontruiming van het Malieveld.

Na afloop hebben meerdere demonstranten en ook anderen aangifte gedaan tegen de politie. Al deze aangiftes zijn onderzocht en vervolgens individueel beoordeeld. Alle aangevers ontvangen van het OM een brief over de afdoening.

Rechtmatig politie-optreden
Het door de politie gebruikte geweld is volgens het OM voor het overgrote deel rechtmatig geweest. De politie heeft de taak demonstraties te begeleiden, maar mag en moet optreden wanneer haar bevelen niet worden opgevolgd. Daarbij mag de politie ook proportioneel geweld inzetten.

Het volgende geval wil het OM aan de rechter voorleggen. Het gaat om een demonstrant die met een startkabel zwaaide, weigerde die te laten vallen, achter politiepaarden aan rende en de kabel uiteindelijk in de richting van een ME’er gooide.

Dagvaarden twee agenten
Hierop wilde een hondengeleider de man aanhouden met inzet van zijn diensthond. Daarbij gebruikte hij ook zijn wapenstok. Een nabij gekomen ME’er gebruikte eveneens zijn wapenstok op de demonstrant die gevallen was en de politiehond bij de oren had gegrepen. De man liep verschillende verwondingen op waarvoor hij zich in het ziekenhuis heeft laten behandelen.

De bij zijn aanhouding betrokken hondengeleider en ME’er worden door het OM gedagvaard. Volgens het OM was het geweld dat zij toepasten, niet proportioneel. Er is nog geen zittingsdatum vastgesteld waarop de twee voor de rechter moeten komen. Het OM zal nog een beslissing nemen over het al dan niet vervolgen van de demonstrant.

Derde agent verdachte
Een derde agent is door het OM als verdachte aangemerkt en zal worden gehoord. Het gaat om een hondengeleider die zijn diensthond inzette tegen een demonstrant op verdenking van het gooien van een blikje bier richting de ME. De man liep daarbij bijtletsel op. Het OM heeft nog niet besloten of deze agent gedagvaard zal worden.

VWS naar rechter om heimelijke commissie bij inkoop mondkapjes

Het ministerie van Volksgezondheid stapt naar de rechter om geld terug te halen dat de staat te veel zou hebben betaald voor een grote aankoop van beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers.

Gebleken is dat de Britse groothandel Bunzl in het geheim commissies had bedongen ter waarde van 2 miljoen euro. Dat is belastinggeld en omdat gesprekken met het bedrijf “niet het gewenste resultaat” hebben opgeleverd, wil het ministerie het geld nu terugvorderen via de rechter, schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.

Bunzl
Blokhuis wijst erop dat Bunzl in een artikel in de Volkskrant en op zijn website heeft erkend dat er commissies zijn bedongen. “Daar bestaat dus geen misverstand over.” Het is volgens Blokhuis aan de rechter om te beoordelen of de geleden schade die is ontstaan door toedoen van medewerkers van Bunzl, op het bedrijf kan worden verhaald. Blokhuis gaat ervan uit dat Bunzl verantwoordelijk is voor het handelen van medewerkers “en dus aansprakelijk”. Lees verder bij Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: Briljant

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Een koperen of zilveren huwelijk komt nog regelmatig voor maar briljanten huwelijken zijn een stuk zeldzamer. Wist je dat er vorig jaar 3.318 stellen hun 65-jarig huwelijk konden vieren? Er waren vorig zelfs 327 stellen die in 2020 70 jaar getrouwd waren en dus hun platina huwelijk mochten vieren, zo meldt het CBS.

Het nutteloze feitje van de dag: Briljant (WikiCommons/Anefo)
Het nutteloze feitje van de dag: Briljant (WikiCommons/Anefo)

Darter Meulenkamp simpel door op WK, Anderson klopt Lewis

Op het wereldkampioenschap darts staat ook Ron Meulenkamp in de tweede ronde. In het Londense Alexandra Palace speelde de Nederlander niet fantastisch, maar het was een stuk beter dan het spel van de Engelse viervoudig Lakeside-winnares Lisa Ashton. Die won twee legs, Meulenkamp won met 3-0.

In een prima wedstrijd speelde de Ier William O'Connor tegen Danny Lauby Jr, waarbij hij aanvankelijk over de Amerikaan heen walste. O'Connor's spel zakte echter wat terug en Lauby kwam er juist beter in, waarna hij zowaar op 2-2 kwam in sets. In de vijfde set was het razendspannend en ging het tot aan een sudden death leg, maar daarin liet Lauby het liggen en pakte O'Connor toch zijn kans: 3-2.

Al in de tweede ronde stonden twee tweevoudig wereldkampioenen tegenover elkaar, met name doordat Adrian Lewis tegenwoordig flink is weggezakt. Hij nam het op tegen Gary Anderson en opende met setwinst, maar vervolgens kwam Anderson beter in zijn spel. De Schot nam het heft in handen en stond vervolgens nog maar één leg af, waardoor hij met 3-1 de winst pakte.

De Engelsman Ryan Meikle won het andere weinig boeiende tussenpartijtje. De 16-jarige Duitser Fabian Schmutzler liet zijn wiskunde-examen - in overleg met de school - even schieten om mee te doen aan het WK en speelde zeker niet verkeerd, maar op de beslissende momenten was Meikle toch gewoon net iets beter: 3-0, waarbij Schmutzler het in de laatste set wel tot een vijfde leg liet komen.

FOK! Wat een weer: weinig, grijs zicht

herfstbanner

Vandaag overheerst de bewolking. Het is nevelig en lokaal mistig. In het zuiden gaat het daarbij plaatselijk om dichte mist. In de middag verbetert het zicht iets, maar het blijft nevelig. In de avond komt er plaatselijk ook weer mist voor. Het blijft meest droog, maar hier en daar komt wat motregen voor. De middagtemperatuur komt uit op zo'n 9°C. De overwegend zwakke wind wordt noordelijk.

In de nacht naar zaterdag is er veel bewolking met op veel plaatsen nevel of mist. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C en de zwakke wind komt uit een noordelijke richting.

Zaterdag overdag is het nog steeds bewolkt. In de loop van de dag verdwijnt de mist op de meeste plaatsen. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De noordelijke wind is zwak tot matig, later in het noordelijk kustgebied mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Noord Holland had een mooi begin van de dag. (Foto: Charged)
Noord Holland had een mooi begin van de dag. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Geen Olympische Spelen voor curlingmannen

De Nederlandse curlingmannen zijn er op het OKT in Heerenveen niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. De ploeg van skip Wouter Gösgens bleef uiteindelijk steken op drie overwinningen in acht groepswedstrijden.

Nederland begon met een 4-5 nederlaag tegen Denemarken, waarna Duitsland en Tsjechië met 6-5 en 7-4 werden verslagen. Tegen Italië ging het echter net fout (6-7) en ook Finland bleek met 5-7 net te sterk, terwijl Japan met 5-11 een maat te groot was.

Een stunt tegen Noorwegen zat er niet in (5-8) en vervolgens was een ruime 8-3 zege op Zuid-Korea alleen nog goed om het toernooi met een wat beter gevoel af te sluiten. Gösgens, Jaap van Dorp, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen sloten de groepsfase zo als zevende af, de top-4 mocht strijden om de olympische startbewijzen.

Nederlandse zwemmers net buiten WK-podium op openingsdag

In Abu Dhabi is het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen van start gegaan. In de eerste finalesessie kwamen al flink wat Nederlanders in actie, hoewel de medailles nog uit bleven.

Op de 4x100 meter vrije slag bij de vrouwen opende Ramoni Kromowidjojo door Nederland op plek drie te brengen, wat Marrit Steenbergen vast kon houden. Kim Busch ging er als een raket vandoor, maar zakte wat in en tikte als vierde aan, waarna het aan slotzwemster Kira Toussaint was. Die kwam nét tekort: de Zweedse Louise Hansson tikte in 3:28,80 minuten als derde aan, zes honderdsten voor Steenbergen. Het goud ging naar twee landen: het Amerikaanse kwartet tikte in 3:28,52 aan, net als Canada, en dus werd het goud gedeeld.

Ook voor de mannen op de 4x100 meter vrij was er een vierde plek weggelegd: Stan Pijnenburg, Thom de Boer, Nyls Korstanje en Jesse Puts bleven vrij ruim voor de nummers vijf en verder, maar de top-3 was nét iets te sterk. Het goud ging in 3:03,45 minuten naar Rusland, waar slotzwemmer Aleksandr Shchegolev een fraai duel won met de Italiaan Lorenzo Zazzeri, die zijn ploeg in 3:03,61 naar zilver zwom. Met 3:05,42 werden de Amerikanen derde, voor de 3:06,10 van Nederland.

Luc Kroon vertegenwoordigde Nederland in de finale van de 400 meter vrije slag, waar de jongeling niet voor een verrassing kon zorgen. Met 3:39,03 minuten verbeterde hij zijn tijd uit de series en deed hij het dus prima, het leverde plek zes op. De Oostenrijker Felix Auböck hield in de slotfase Danas Rapsys uit Litouwen van zich af en won in 3:35,90 minuten, voor Rapsys (3:36,23) en de Zwitser Antonio Djakovic (3:36,83).

Marrit Steenbergen stond keurig in de finale van de 200 meter vrije slag en ging daarin vrij hard van start, maar de rest van het veld bleek toch wat sterker aan het einde. Siobhan Bernadette Haughey zwom in 1:50,31 minuten naar het goud en een nieuw wereldrecord, voor de Canadese Rebecca Smith (1:52,24) en de Amerikaanse Paige Madden (1:53,01) - Steenbergen tikte in 1:54,32 als zevende aan.

Op de 100 meter schoolslag bij de mannen kwam Arno Kamminga zonder problemen tot de halve finales, waarin de Nederlander de snelste tijd noteerde met 56,41 seconden. Alleen de Amerikaan Nic Fink (56,48) en de Wit-Rus Ilya Shymanovich (56,54) bleven een beetje bij de Nederlander in de buurt.

De 100 meter rugslag bij de vrouwen kende twee Nederlandse dames in de halve finales en die gaan beiden door naar de finale. Kira Toussaint was met 56,05 seconden goed voor de tweede tijd, achter de Zweedse Louise Hansson (55,85), terwijl Maaike de Waard in 56,72 seconden aantikte, goed voor de zevende tijd.

De finale van de 200 meter vlinderslag bij de mannen werd een mooie, met aanvankelijk de Amerikaanse favoriet Trenton Julian die op weg leek naar goud. Alberto Razzetti kwam er echter overheen en de Italiaan zwom in 1:49,06 verrassend naar de wereldtitel, voor de Zwitser Noé Ponti (1:49,81) en de Zuid-Afrikaanse veteraan Chad le Clos (1:49,84), met Julian op de vierde plek.

Tessa Cieplucha kon haar eerste mondiale medaille bijschrijven en het werd gelijk goud voor de Canadese: op de 400 meter wisselslag was ze vooral in de tweede helft van de wedstrijd de beste, resulterend in goud in 4:25,55 minuten. De Ierse Ellen Walshe zwom in 4:26,52 naar het zilver, voor de Amerikaanse Melanie Margalis (4:26,63).

Na meerdere bronzen en zilveren medailles - en goud op de langebaan - was er eindelijk ook kortebaangoud voor Daiya Seto op de 200 meter wisselslag. De Japanner won een fraaie strijd in 1:51,15 minuten, terwijl de Amerikaan Carson Foster in 1:51,35 nét sneller was dan Razzetti (1:51,54), eerder al de winnaar van vlinderslaggoud.

Boete voor o.a. KLM voor niet terugbetaalde vliegtickets via reisbureaus

KLM, Cathay Pacific, Singapore Airlines en Air Arabia Maroc krijgen een sanctie van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) omdat de luchtvaartmaatschappijen geannuleerde tickets te laat terugbetalen of weigeren geld rechtstreeks terug te boeken aan passagiers die tickets hebben gekocht via reisbemiddelaars. Overtredingen vinden onder meer plaats bij tickets die gekocht zijn via het failliete D-reizen. De ILT legt de sancties op om te voorkomen dat passagiers met lege handen blijven staan als de regels onvoldoende worden nageleefd.

De ILT inspecteert hoe luchtvaartmaatschappijen omgaan met de rechten van passagiers tijdens de coronapandemie en bij geannuleerde vluchten. De terugbetaling van tickets die bij een reisbemiddelaar of online platform zijn gekocht, gaat niet goed. Deze passagiers ontvangen eigenlijk nooit binnen zeven dagen het ticketgeld terug. Dan wordt ook niet altijd de keuze geboden tussen geld terug of een andere vlucht. Bovendien verstrekken luchtvaartmaatschappijen onvoldoende informatie over de passagiersrechten aan deze consumenten.

Uitkomsten los ticket gekocht via reisbemiddelaar
Negen van de 14 uitgebreid geïnspecteerde maatschappijen verwijzen passagiers onterecht terug naar de reisbemiddelaar. Bij de overige 5 maatschappijen zijn aanvullende inspecties nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een luchtvaartmaatschappij aangeeft passagiers te helpen die via een reisbemiddelaar hebben geboekt, maar dat blijkt niet uit de ontvangen klachten.

Niet meer terugverwijzen
De ILT heeft de betrokken luchtvaartmaatschappijen gemeld dat zij verantwoordelijk blijven voor de rechtstreekse terugbetaling aan de passagier. Het maakt namelijk niet uit waar de passagier het vliegticket kocht: bij de luchtvaartmaatschappij zelf of via een reisbemiddelaar. Bij onvoldoende naleven legt de ILT sancties op. De ILT is ook gestart met het beboeten van luchtvaartmaatschappijen, waarbij passagiers die boekten bij het inmiddels failliete D-reizen geen terugbetaling hebben ontvangen.

Uitkomsten tickets direct gekocht bij luchtvaartmaatschappij
De inspecties wijzen verder uit dat passagiers die direct bij een luchtvaartmaatschappij een los vliegticket hebben geboekt beter af zijn dan passagiers die een los ticket via een (online) reisbemiddelaar hebben geboekt. De terugbetaling is echter nog niet op orde. Zeven luchtvaartmaatschappijen betalen binnen zeven dagen de tickets terug.

Selfservice portal
Enkele luchtvaartmaatschappijen geven aan een selfservice portaal te hebben ontwikkeld, waarmee passagiers die via een reisbemiddelaar boekten direct hun geld kunnen terugvragen of hun vlucht kunnen omboeken. De luchtvaartmaatschappijen die nu nog weigeren om passagiers terug te betalen, krijgen een boete van de ILT.

Handhaving
De ILT heeft het afgelopen jaar in totaal 34 luchtvaartmaatschappijen geïnspecteerd; alle hebben een individuele bevindingenrapportage ontvangen. Bij 25 maatschappijen heeft de ILT hier een opdracht voor een verbeterplan aan toegevoegd. Van de 34 maatschappijen zijn 14 maatschappijen uitgebreid geïnspecteerd, onder meer op basis van klachten en meldingen van passagiers. Bij onvoldoende naleving van de Europese regels legt de ILT sancties op, zoals een last onder dwangsom en/of een bestuurlijke boete. Eén maatschappij heeft vervolgens alsnog passagiers terugbetaald.

Passagiersrechten
De ILT ziet er in Nederland op toe dat luchtvaartmaatschappijen zich houden aan de Europese regels op het gebied van passagiersrechten. De ILT behandelt geen individuele claims. In Nederland heeft alleen de kantonrechter die bevoegdheid. Passagiers kunnen tot 2 jaar na de vluchtdatum naar de kantonrechter. Voor de eerste vluchten die door corona in maart 2020 werden geannuleerd, kunnen passagiers tot maart 2022 naar de rechter.

De ILT analyseert en gebruikt klachten van passagiers bij de handhaving op het stelselmatig overtreden van regels door luchtvaartmaatschappijen. De ILT blijft de naleving van de passagiersrechten op de voet volgen om te voorkomen dat de rechten van passagiers worden geschonden.

Gemeenteraad Zeewolde stemt voor komst enorm datacenter Facebook

Een meerderheid van de gemeenteraadsleden in Zeewolde heeft voor de komst van een nieuw te bouwen en zeer groot datacentrum gestemd. Het gaat om het grootste datacentrum van Nederland. Het park wat voor Facebook-moederbedrijf Meta bestemd is, is omstreden vanwege het hoge stroomverbruik en de daardoor ontstane twijfels over de duurzaamheid en maatschappelijke opbrengst ervan.

Jesse Klaver hoorde het bericht tijdens Op1 en reageerde verbolgen over het feit dat lokaal GroenLinks voor de komst van het datacentrum had gestemd, terwijl de landelijke partij absoluut tegen de komst is. Hij gaf aan te hopen dat de landelijke politiek de komst van het datacentrum nog kan tegenhouden.
 

Staande ovatie voor Verstappen tijdens FIA-gala in Parijs

Max Verstappen heeft in Parijs de beker in ontvangst genomen voor de zondag behaalde wereldtitel in de Formule 1. Hij kreeg zijn bokaal tijdens het jaarlijkse gala van de internationale autosportfederatie FIA. Behalve de trofee, ontving hij een staande ovatie van het aanwezige publiek. Zo meldt RTL Nieuws.

"Mijn levensdoel heb ik bereikt, wat ik verder nog presteer is alleen nog maar een bonus", liet de 24-jarige coureur trots weten.

Lewis Hamilton en teambaas Toto Wolff schitterden door afwezigheid. De afwezige Hamilton werd op het gala nog wel uitgeroepen tot persoonlijkheid van het jaar.

Tweede Kamer wil af van gokreclames

De Tweede Kamer wil een verbod op ‘ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen’. Een motie van SP’er Michiel van Nispen die het kabinet daartoe oproept, haalde een meerderheid. Meer hierover bij AD-Politiek.

Het online gokken is onlangs legaal geworden in Nederland, dat heeft een stortvloed aan reclames voor gokken als gevolg.

Gokken (Foto-Pixabay)
Gokken (Foto-Pixabay)

Weeksterfte daalt licht, maar opnieuw oversterfte in week 49

In de tweede week van december (week 49, 6 tot en met 12 december 2021) overleden naar schatting 4.100 mensen. Dat zijn er ongeveer 1.050 meer dan verwacht, maar wel minder dan in de week ervoor (4.327). De sterfte is verhoogd onder alle leeftijdsgroepen, en zowel onder Wlz-zorggebruikers als onder de overige bevolking. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds begin augustus (week 31) ligt de sterfte boven de verwachte sterfte en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte.

In week 49 registreerde het RIVM 294 overleden COVID-19-patiënten (stand 14 december).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers gelijk gebleven
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, bleef op basis van de schatting ongeveer gelijk in week 49. Er overleden ongeveer 1.700 Wlz-zorggebruikers, 550 meer dan verwacht. Sinds week 42 (medio oktober) is er oversterfte onder Wlz-zorggebruikers.

De sterfte onder de overige bevolking nam op basis van de schatting af in week 49. Er overleden ruim 2.400 mensen van de overige bevolking, ongeveer 500 meer dan verwacht. Ook onder deze groep is er oversterfte sinds week 42, maar ook in enkele weken ervoor was er al sprake van oversterfte.

In week 49 oversterfte in alle leeftijdsgroepen
Bij alle leeftijdsgroepen nam de sterfte op basis van de schatting in week 49 af, maar is er opnieuw oversterfte.

In week 49 overleden naar schatting 2.400 mensen van 80 jaar en ouder. Dat zijn er ongeveer 700 meer dan verwacht voor deze periode. Sinds week 42 is er oversterfte bij deze leeftijdsgroep. Ook in week 36, 39 en 40 was er oversterfte.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 49 naar schatting 1.250 mensen, bijna 300 meer dan verwacht. Ook in deze leeftijdsgroep is er oversterfte sinds week 42. Daarvoor was er vanaf week 30 oversterfte in de helft van de weken.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 49 naar schatting 475, ruim 50 meer dan verwacht. Net als in de twee weken ervoor was er oversterfte, evenals in week 44, 45 en 34 tot en met 36, maar in de overige weken in het najaar niet.

Sterfte aan COVID-19 tot en met juli bekend

De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met juli 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 31.573 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met juli 2021, zoals het CBS op 1 december publiceerde.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 20 212 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 17.855 tot en met juli 2021 (stand 14 december 2021). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zijn de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland hoger.

Schatting week 49
De cijfers over week 49 zijn een schatting op basis van 82 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 24 december publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 49. De cijfers zijn dan completer.

EU legt bom onder eigen klimaatbeleid

Europa staat op het punt zijn eigen klimaatbeleid op te blazen. Door kernenergie en gas als ‘groen’ te bestempelen, dreigt Brussel die voor miljardeninvesteringen los te maken bij grote beleggers, en schone bronnen als zon en wind op achterstand te zetten. Meer hierover in het AD.

"Als dat gebeurt kunnen we ‘Parijs’ op onze buik schrijven”, aldus GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout, doelend op het klimaatakkoord waar is afgesproken om de temperatuurstijging op de aarde tot anderhalve graad te beperken. "Europa ondermijnt zijn eigen klimaatdoelen, werkt groene investeringen in Midden- en Oost-Europa tegen en zet de geloofwaardigheid van de hele Europese Green Deal op het spel.”

Volgende week neemt de Europese Commissie de defintieve beslissing, maar de uitkomst lijkt al duidelijk door uitspraken door EU-voorzitter Von Der Leyen en haar rechterhand Timmermans.

OMT-lid De Jong: in Amsterdam al bijna 25% van de positieve tests omikronvariant

OMT-lid en viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC ziet bij de positieve coronatesten in Amsterdam al 25 procent de omikronvariant. De Jong maakt zich zorgen over de hogere besmettelijkheid en het feit dat het vaccin er niet voldoende tegen werkt. Zo meldt AT5.

"In Amsterdam, sinds de opkomst van omikronvariant, zijn we een paar honderd positieve monsters per dag gaan bekijken", vertelt De Jong. "We vonden vorige week maandag al dat 2,5 procent van de positieve testen omikron is. Afgelopen maandag was dat gestegen naar bijna 12 procent en gisteren was dat bijna 25 procent."

Volgens De Jong is dat ook het toekomstbeeld voor de rest van Nederland. "Amsterdam is een voorbode van wat er in de rest van Nederland gaat gebeuren." Ook moet er rekening worden gehouden dat de testdatum vijf tot zeven dagen na de besmetting ligt. Omikron zou in alle waarschijnlijkheid al dominant zijn in de stad, zo denkt data analyst Marino van Zelst. 

Zie ook: OMT-lid Menno de Jong: 'Huidige coronamaatregelen houden omikron niet tegen'

FOK!Kerstprijsvraag: 17 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op Iron Harvest Complete edition voor PlayStation 5.

Iron Harvest is een real-time strategiespel (RTS) dat zich afspeelt in de alternatieve realiteit van 1920+, net na het einde van de Grote Oorlog. In Iron Harvest kun je gigantische dieselpunk-mechs besturen, waarbij je epische singleplayer- en coop-campagnes combineert met intense veldslagen voor multiplayer-fans - Iron Harvest is de klassieker waarop fans van real-time strategiespellen jaren hebben gewacht.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wat was de release date van Iron Harvest Complete edition?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.