FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 december 2021

Biatleet Samuelsson wint opnieuw, Hauser overtuigt

De tweede World Cup van het biatlonseizoen, ook in het Zweedse Östersund, heeft voor het thuispubliek een mooie zege opgeleverd. Op de sprint ging de winst bij de mannen naar Zweden, bij de vrouwen was er Oostenrijks succes.

Vrouwen
Elvira Öberg lijkt dit seizoen een serieuze concurrente voor grote zus Hanna, dit keer startte ze als eerste. Twee van de tien schoten gingen mis, maar ze is vroeg in het seizoen dusdanig snel op de langlaufski's dat de een na de ander zich stuk zou bijten op haar tijd.

Toch ging de winst niet naar Öberg: Lisa Theresa Hauser schoot alle tien schijven omver en was aan de finish 12,5 seconden sneller dan de Zweedse. Het podium werd uiteindelijk gecompleteerd door Hanna Sola uit Wit-Rusland (+14,4), die met één misser toch nog zes seconden rapper was dan haar foutloze landgenote Dzinara Alimbekava.

Mannen
Ook bij de mannen was de nummer één van de startlijst uitstekend bezig: de Fransman Emilien Jacquelin schoot alleen in staande positie één keer mis en zag vervolgens hoe zijn tijd lang bleef staan. Sebastian Samuelsson opende met een misser in liggende positie, maar vervolgens trof hij vijf keer doel en op de ski's was hij indrukwekkend snel.

Samuelsson dook achttien seconden onder de tijd van Jacquelin door en daar kwam niemand meer bij in de buurt. Jacquelin moest nog even vrezen voor zijn tweede plek, maar landgenoot Quentin Fillon Maillet - ook goed voor negen treffers - kwam 3,5 seconden tekort en moest genoegen nemen met de derde plek.

Winst en wereldrecord schaatser Van der Poel op 5.000m

Nils van der Poel heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City een wereldrecord geschaatst op de 5.000 meter. De Zweed kwam in 6.01,56 over de streep. Patrick Roest lijkt weer terug te zijn na zijn teleurstellende optredens bij eerdere wereldbekerwedstrijden dit seizoen. Vandaag werd hij tweede in 6.04,41.

Met nog drie ritten te gaan had de Belg Bart Swings de snelste tijd met 6.08,76, een nieuw Belgisch record.

De zesde rit ging tussen de Nederlanders Patrick Roest en Jorrit Bergsma. Roest, die in de afgelopen wereldbekerwedstrijden teleurstelde, nam aanvankelijk het initiatief. Bergsma begon daarentegen voorzichtig. Roest, die de afgelopen tijd veel trainde, kon lang de rondjes van in de 28 vasthouden en reed erg vlak. Bergsma reed ook vlak maar was met rondjes van rond de 29,4 een halve seconde per ronde langzamer. Met nog twee ronden te gaan wist Roest nog een paar tienden te versnellen. Uiteindelijk won hij de rit in 6.04,41, zijn tweede tijd ooit. Bergsma kwam in 6.09,49 over de streep.

De eennalaatste rit ging tussen Nils van der Poel en Alexander Rumyantsev. Het was Rumyantsev die de leiding nam terwijl Van der Poel langzamer op stoom kwam. Met tussenrondes van 28,0 en 28,1 nam de Zweed de leiding over van de Rus die hem niet meer kon bijbenen. Met nog zeven ronden te gaan zat hij nog maar twee tienden boven het wereldrecord van Ted-Jan Bloemen. In de rit erop was hij voor het eerst sneller dan die tijd maar echt groot was het verschil niet. Het leek voor Van der Poel vier ronden voor het einde wel wat zwaarder te worden. Het ging er om hangen of hij het wereldrecord zou verbeteren. Uiteindelijk kwam hij in 6.01,56 over de streep, een nieuw wereldrecord. Het oude record stond op 6.01,86.

In de laatste rit Davide Ghiotto tegen Ted-Jan Bloemen. Ghiotto nam de regie in handen terwijl de Nederlandse Canadees er net achter reed. Bloemen leek niet in grootste vorm te zijn en moest Ghiotto laten gaan. De rondetijden van de Italiaan waren echter langzamer dan die Van der Poel en ook Roest. Ghiotto kwam in 6.07,27 over de streep wat hem brons opleverde, Bloemen schaatste naar 6.14,47.

Random Pics van de Dag #484

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag FC Groningen - PEC Zwolle

Hekkensluiter PEC Zwolle heeft niet voor een stunt kunnen zorgen in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen. In de slotfase gaf PEC een 0-1 voorsprong uit handen. De wedstrijd eindigde in 1-1.

In de eerste helft kon Groningen niet echt potten breken. In de 14e minuut was het De Wit die 0-1 maakte door van 25 meter de bal hard binnen te schieten. Kasteneer had een grote kans op de 0-2 maar zijn kopbal raakte de lat via de handen van doelman Leeuwenburgh.

Na rust krabbelde de thuisploeg wat op, maar erg goed was het allemaal niet. Tekenend voor de wedstrijd was dat de 1-1 een eigen doelpunt was. Van den Belt probeerde de bal weg te werken maar in die poging kopte hij de bal in zijn eigen doel.

FC Groningen

1 - 1

PEC Zwolle

 75' v.d.Belt e.d.    14' M.de Wit
 
 Gele kaart: Kasanwirjo, (FC Groningen), Kastaneer, Reijnders, Nakayama, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
Kasanwirjo
Te Wierik
Sverko (Meijer/90 5)
v.Hintum
Ngonge (Dammers/81)
Duarte
Irandust (Abraham/81)
El Hankouri
Larsen (Postema/80)
Suslov (D.v.Kaam/ 90)
  Lamprou
Kersten
Nakayama
Voet
Reijnders
Strieder
Huiberts
v.d.Belt (Tedic/81)
M.de Wit
Kastaneer (Mbinga/81)
Adzic (Lagsir/73)

Winst en Nederlands record Schouten op 3.000m

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City heeft Irene Schouten een Nederlands record geschaatst op de 3.000 meter. Schouten won de afstand in 3.52,89 en zat daarmee acht tienden boven het wereldrecord. Antoinette de Jong werd tweede, de Noorse Ragne Wiklund derde.

Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene op de 3.000 meter, moest het in de derde rit opnemen tegen de Wit-Russin Marina Zueva. Het was de Nederlandse die het initiatief nam in de rit. Ze wist een gaatje te slaan met Zueva en reed geruime tijd rondjes in de 30 hoog. Met nog drie ronden te gaan was haar eerste 31e op het bord. Zueva wist tijd terug te pakken op de Nederlandse en ze won de rit uiteindelijk ook: 3.59,22. Achtereekte kwam niet verder dan 4.00,38.

Misaki Oshigiri en Natalia Voronina vormden de rit erna. Oshigiri wist een klein gaatje te slaan met de Russin mede dankzij een eerste volle ronde van in de 29. Voronina deed echter in de ronde erop wat terug met ook een 29er. De Russin nam vervolgens de regie in handen, Oshigiri leek zichzelf al te hebben opgeblazen. Voronina had het moeilijk in de laatste twee ronden en kwam uiteindelijk in 3.59,03 over de meet, de snelste tot dan. De Japanse klokte 4.00,94.

De vijfde rit was een Nederlands onderonsje tussen Antoinette de Jong en Joy Beune. Het initatief lag bij De Jong. Beide gingen niet snel van start, maar bouwden langzaam uit. Ze reden drie ronden voor het einde onder het Nederlands record. Een ronde voor de finish nam De Jong meer afstand van Beune en ze kwam uiteindelijk in 3.55,19 over de streep, een nieuw persoonlijk record. Dat gold ook voor Beune die 3.57,09 schaatste.

Martina Sáblíková, de houdster van het wereldrecord en inmiddels 34,moest het in de zesde rit opnemen tegen de 21-jarige Ragne Wiklund. Sáblíková nam de regie in handen tegen de jonge Noorse. Beiden schaatsten rondjes van 30 laag. Wiklund liet het verschil echter niet ver oplopen en pakte twee ronden voor de finish de leiding. Wiklund finishte in 3.55.52, Sáblíková in 3.57,09.

De eennalaatste rit ging tussen Irene Schouten en Ivanie Blondin. De Canadese nam het initatief terwijl Schouten daar vlak achter zat. Schouten leek echter niet te schrikken van de snelheid van Blondin en pakte elke ronde weer wat terug.Met nog twee ronden te gaan was Schouten Blondin voorbij en schaatste ze onder het Nederlands record. De voorsprong op Blondin wist ze vast te houden en uiteindelijk kwam Schouten in 3.52,89 over de meet, een nieuw Nederlands record en acht tienden boven het wereldrecord. Blondin schaatste naar 3.56,88.

De laatste rit ging tussen Francesca Lollobrigida en Isabelle Weidemann. De Italiaanse nam het intitatief tegen Weidemann die een slowstarter is. Beiden schaatsten wel boven de tijd van Schouten. Ondanks een prima eind van Weidemann kwam ze niet verder dan 3.55.91. Lollobrigida schaatste naar 3.57,35.

Matsui wint 500m, PR's Otterspeer en Scheperkamp

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City heeft Yamato Matsui de 500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De Japanner, die zijn eerste WB-zege boekte, schaatste naar 34,04, een nieuw pr.

Wataru Morishige, ook uit Japan, werd tweede in 34,091. Het brons ging naar de Canadees Laurent Dubreuil met 34,099.

Hein Otterspeer schaatste naar 34,35 wat een nieuw persoonlijk record betekende. Hij werd daarmee zevende. Dai Dai Ntab kwam niet verder dan 34,47, dezelfde tijd als Kai Verbij. Merijn Scheperkamp scherpte zijn snelste tijd aan en kwam nu tot 34,48.

Matsui was niet de snelste vandaag. Dat was de Chinees Tingyu Gao die de 500 meter in de B groep won. Gao klokte een tijd van 33,96.

Jackson wint 500m, Kok schaatst Nederlands record

Bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City heeft Erin Jackson de 500 meter op haar naam geschreven. De Amerikaanse klokte een tijd van 36,80, een nieuw nationaal record.

Angelina Golikova eindigde als tweede in 36,93. Femke Kok, die maar matig presteerde bij de eerdere wereldbekerwedstrijden dit seizoen, verbeterde vandaag met 37,01 het negen jaar oude Nederlandse record op de 500 meter dat op naam van Thijsje Oenema stond. Daarmee werd Kok derde.

Ook de andere Nederlandse vrouwen schaatsten persoonlijke records. Jutta Leerdam kwam tot 37,22 en Michelle de Jong schaatste in 37,55 over de finish.

De 500 meter in de B groep werd gewonnen door Dione Voskamp. Voskamp schaatste met 37.65 ook een nieuw persoonlijk record.

'PlayStation komt met concurrent Xbox Game Pass'

Sony komt met een nieuwe service om de strijd aan te gaan met Xbox Game Pass. Dit meldt Jason Schreier op Bloomberg. De dienst heeft de codenaam 'Spartacus'.

Spartacus moet PlayStation Plus en PlayStation Now combineren, om op die manier een overtuigender pakket aan te bieden. De naam PlayStation Now zou losgelaten worden. Spartacus bestaat uit drie niveaus.

Het eerste niveau bevat de PlayStation Plus-voordelen zoals we die nu kennen. Niveau twee moet een grote catalogus PlayStation 4-games bevatten om te spelen en uiteindelijk ook PlayStation 5-titels. De derde tier bevat uitgebreide demo's, streaming en klassieke games van PlayStation 1, 2, 3 en PlayStation Portable. Day One Releases, zoals we die kennen van Xbox Game Pass, zijn niet van de partij.

Alles is nog work-in-progress en nog niet officieel aangekondigd, dus neem het met een korreltje zout. Spartacus moet in de lente van 2022 beschikbaar komen.

ps5

Nederlandse handbalsters beginnen WK met monsterscore

De Nederlandse handbalsters zijn het WK begonnen met een monsterscore tegen Puerto Rico. Onder leiding van interim-bondscoach Monique Tijsterman won Oranje met maar liefst 55-15.

Al vanaf de eerste minuten was het verschil groot tussen de beide landen, al kwam Puerto Rico nog wel op voorsprong. Daarna namen de Nederlandse handbalsters snel afstand van Puerto Rico en bij rust was het al 23-9.

In de tweede helft liep Oranje uit naar een 55-15 voorsprong. Kelly Vollebregt en Bo van Wetering waren de topscorers aan Nederlandse kant. Zondag is Oezbekistan, dat het later op de avond opneemt tegen poulegenoot Zweden, de tegenstander. Die wedstrijd wordt gespeeld om 18.00.

Arie Ribbens (84) overleden

De Nederlandse zanger Arie Ribbens is overleden. Dit heeft zijn platenmaatschappij DFM bekend gemaakt. Hij was bekend van de hits "Brabantse nachten zijn lang" en "Polonaise Hollandaise".

Hij leed al enige tijd aan gezondheidsproblemen. Zo had hij longkanker, nierproblemen, een gebroken heup en vasculaire dementie. Ook was hij al tweemaal bestraald voor longkanker.

Arie is 84 jaar oud geworden.

Kabinet maakt werk van meer schone bouwmachines

Meer schone machines in de bouw. Bouwers kunnen vanaf volgend voorjaar met subsidie uitstootvrij bouwmaterieell, zoals graaf- en heimachines, betonmixers en bouwaggregaten kopen. Ook kunnen ze subsidie krijgen voor de ombouw of aanpassing van hun materieel van diesel naar waterstof of elektrisch. Goed in de strijd tegen de stikstofproblemen die de bouw soms stilleggen. En voor onze gezondheid en het milieu. Het kabinet trekt er tot 2030 in totaal 270 miljoen euro voor uit. Dat schrijft staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer.

Van Weyenberg: “Uitstootvrij bouwen scheelt een hoop kopzorgen over stikstof. En het is fijn voor de mensen die werken of wonen op en rond bouwplaatsen. Schonere lucht en minder herrie. Het ombouwen of vervangen van vervuilende bouwmachines kost veel geld. Daarom geven we bouwondernemers graag een steuntje in de rug”.

Stikstofprobleem aanpakken en beter voor het klimaat
Het kabinet wil dat de bouw in 2030 60% minder stikstof en 0,4 megaton minder CO2 uitstoot, zoals vastgelegd in de Aanpak Stikstof en het Klimaatakkoord. Deze subsidieregeling draagt daar aan bij. Bijna alle stikstofuitstoot van de bouw komt van het gebruik van de bouwvoertuigen en machines op de bouwplaats. Deze machines en bouwvoertuigen, waarvan er naar schatting zo’n tachtigduizend zijn in Nederland, draaien vaak de hele dag op diesel, en stoten naast stikstof ook fijnstof en broeikasgassen uit.

Ondernemers kunnen tot 40% van de aanschafkosten terugkrijgen. Het kabinet wil MKB-bedrijven extra tegemoet komen, zij kunnen daarom tot 50% subsidie krijgen. Het gaat daarbij om de aanschaf van nieuwe machines en bouwvoertuigen, bijvoorbeeld met een batterij of op waterstof. Ook bestaand materieel kan met subsidie worden aangepakt. Denk aan de ombouw van diesel naar elektrisch, of aan het plaatsen van katalysator die de vieze stoffen opvangt. Een goede katalysator kan de uitstoot van stikstof met meer dan 80% verminderen. Deze optie is ook beschikbaar voor grote zeegaande bouwvaartuigen.

Ook voor de innovatie en ontwikkeling van nieuwe technieken is subsidie beschikbaar is. Bijvoorbeeld voor nieuwe zware uitstootvrije machines zoals hijskranen en grote betonauto’s, met de bijbehorende nieuwe laad- of tankoplossingen op de bouwplaats.

Specifiek voor de bouw
Het kabinet vindt het belangrijk dat de bouw de mogelijkheid krijgt om over te stappen naar schoon. Zo kan het bouwen van huizen en aanleg en onderhoud van wegen en spoor doorgaan, met schone lucht. Daarom is deze regeling specifiek ontworpen voor materieel dat in de bouw wordt gebruikt. In 2022 is er 20 miljoen euro beschikbaar. Bouwers kunnen ook oplaadfaciliteiten, zoals bijvoorbeeld batterijcontainers voor op de bouwplaats, aanvragen. Er is een maximumbedrag per bedrijf en aanvraag. Ook moeten bouwers aan een aantal voorwaarden voldoen, om bijvoorbeeld fraude en snelle doorverkoop te voorkomen.

“Ik vind het belangrijk dat de bouw- en infrasector bijdraagt aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord en daarom versneld de transitie naar zero emissie mobiele werktuigen/(bouw)materieel maakt,” benadrukt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “Daarom zijn Bouwend Nederland, BMWT en CUMELA samen met de overheid aan de slag met een routekaart die de weg wijst naar een volledig schone bouw. Het ombouwen van materieel en de aanschaf van emissievrije machines zijn echter nog erg duur. Daarom is het goed dat het kabinet de portemonnee trekt, met deze impuls kan de sector verder doorontwikkelen en wordt deze belangrijke transitie voor ondernemers realistischer en beter betaalbaar.”

Schonere lucht en minder stikstof
Het geld voor deze regeling voor de bouw komt uit het brede pakket aan stikstofmaatregelen, dat het kabinet al eerder aankondigde. Het kabinet treft daarnaast tal van maatregelen om ondernemers te helpen over te stappen op schonere alternatieven. Het mes snijdt daarbij vaak aan twee kanten. Ze helpen de stikstofproblemen voor bouwondernemers verkleinen. En ze zijn nodig voor de natuur, schone lucht en het klimaat.

Voor ondernemers is er bijvoorbeeld al een subsidieregeling voor elektrische bestelauto’s, en ook voor uitstootvrije vrachtwagens komt er op korte termijn een regeling. Ook voor de binnenvaart is een vergelijkbare regeling. Eerder dit jaar trok het kabinet de portemonnee om binnenvaartschepen uit te rusten met katalysatoren om stikstofuitstoot terug te dringen.

Bekijk hier de regeling, zoals die vandaag in internetconsultatie gaat.

Bouwmachines (Foto-Pixabay)
Bouwmachines (Foto-Pixabay)

Fietsenmaker veroordeeld voor opzettelijk aanrijden e-bikers

Een 32-jarige man uit Leersum heeft in 2019 twee andere fietsers opzettelijk aangereden waardoor deze vielen en gewond raakten. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden, met een proeftijd van 2 jaar.

De man, van beroep fietsenmaker bij een kringloopwinkel, gedroeg zich in beide gevallen zeer onvoorzichtig en verliet de plaats van het ongeval zonder zich om de slachtoffers te bekommeren.

Zwaar lichamelijk letsel
De Arnhemse Bovenweg lijkt in de eerste helft van 2019 niet veilig voor mensen op een elektrische fiets. Bij de politie komen meerdere aangiftes en meldingen binnen van fietsers die uit het niets (bijna) werden aangereden. Op 29 januari wordt een fietser aangereden die daardoor gewond raakt. Vier maanden later – op 21 mei – vindt er opnieuw een ongeval met een e-biker plaats. Deze persoon valt en moet geopereerd worden. Wanneer een agent in burger op die weg een man ziet fietsen die aan het signalement voldoet, maakt ze een foto waarna de man snel wegfietst. Later wordt hij alsnog aangehouden.

Schakelbewijs
Ondanks zijn bekentenis direct na zijn aanhouding, ontkent de man later. In beide gevallen hebben zowel de slachtoffers als getuigen een gedetailleerde omschrijving gegeven van de man. Ook de modus operandi is in alle gevallen identiek en bovendien vonden de aanrijdingen plaats op dezelfde weg, deze weg ligt op de route die de Leersummer meerdere keren per week fietst. De verschillende aangiftes en getuigenverklaringen kunnen als schakelbewijs worden gebruikt. Daarnaast heeft de man direct na zijn aanhouding een bekennende verklaring afgelegd over de aanrijding van 21 mei. Dat hij later zijn betrokkenheid ontkent, gelooft de rechtbank niet. Hij benoemt, zonder dat hij het dossier kent, specifieke details en heeft het over ‘die aanrijding’ zonder dat de agenten daarover begonnen zijn.

Dit gedrag wordt niet getolereerd
De rechtbank is van oordeel dat de man zich zeer onvoorzichtig heeft gedragen. Hij heeft zich boos, bedreigend en intimiderend opgesteld. Bij de officier van justitie bestaat het vermoeden dat hij een hekel heeft aan e-bikers die hem inhalen, maar op zitting zei de man dat dit niet zo is. Wat zijn motief is blijft onduidelijk. Wanneer de man dit gedrag zou vertonen als automobilist zou een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de hand gelegen hebben. De rechtbank legt de man nu een taakstraf op én een flinke waarschuwing: een voorwaardelijke gevangenisstraf. Dit soort gedrag kan niet getolereerd worden. Omdat de redelijke termijn – de periode waarin de strafzaak van een verdachte afgerond moet zijn – is overschreden legt de rechtbank geen taakstraf van 140 uur op, maar een taakstraf van 120 uur. Ook moet hij de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Gynaecoloog doet oproep: 'Zwanger of kinderwens, laat je vaccineren'

Gynaecoloog-perinatoloog Joost Bosma uit het Isala ziekenhuis heeft een dringende boodschap voor iedereen die zwanger is of graag zwanger wil worden. Namelijk laat je vaccineren tegen COVID. Joost: ‘In een week moest ik drie zwangere vrouwen laten opnemen op de IC. Dat deed veel met mij, vandaar deze hartenkreet'.

Dat er twijfel is bij zwangere vrouwen begrijpen Joost en eerstelijns verloskundige Annemarie Gaasbeek. Joost: ‘Als zwangere wil jij je kind beschermen. Dat doen vrouwen al door bepaalde dingen niet te eten, niet te roken en geen alcohol te drinken. Bovendien waren wij in het begin terughoudend in het geven van een coronavaccinatie aan zwangere vrouwen.’Dat maakt het juist zo verwarrend’, vult Annemarie aan. ‘Ook is er veel informatie te vinden op het internet die niet altijd juist is. Daarom is het zo belangrijk om in gesprek te gaan met je verloskundige. Vertel wat je twijfels zijn en stel je vragen. Dat doen veel van mijn cliënten maar ik vraag zelf ook of zij een vaccinatie overwegen. Ik ben nooit directief van dit moet je doen. Het is juist zo belangrijk om naast je cliënt te blijven staan. Als je met elkaar praat op een gelijk niveau heeft dat veel meer effect.’

Extra zuurstof
In het begin van de pandemie werden nauwelijks zwangere vrouwen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Joost: ‘De omslag kwam rond de zomer toen de deltavariant van het virus dominant werd. Sinds die tijd zien wij steeds meer ernstig zieke zwangere vrouwen op de afdeling. Daarnaast is er op dit moment een ware geboortegolf in Nederland. Dat maakt dat het ontzettend druk is op de afdeling Verloskunde. Wij hebben een deel van de afdeling vrijgemaakt (een cohort) voor zwangere vrouwen met corona. De zorg voor deze vrouwen is zwaarder. Sommige vrouwen hebben extra zuurstof nodig. Dat is nieuw voor ons, maar gelukkig kunnen wij altijd hulp vragen aan de collega’s van de corona afdeling in het ziekenhuis. Iedereen krijgt altijd de best mogelijk zorg, maar het doet mij veel als ik zie dat aanvankelijk gezonde zwangere vrouwen zo ziek kunnen worden. Terwijl er bescherming is. Ik wil niemand een schuldgevoel aanpraten. Wel wil ik dat zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens de juiste informatie hebben.’

In gesprek bij twijfel
Hardnekkige geruchten zijn dat je onvruchtbaar zou worden van de coronavaccinatie of eerder kans hebt op een miskraam. ‘Dit is niet waar’, zeggen Joost en Annemarie. ‘Door het nemen van de prik verminder jij juist de kans op een vroeggeboorte. Je zwangerschap onderdrukt je immuunsysteem om de zwangerschap te verdragen. Wij denken dat zwangere vrouwen daarom zo ziek kunnen worden van corona als zij niet zijn gevaccineerd. Daarnaast groeit je buik, waardoor je minder makkelijk kunt ademen. Dat in combinatie met een corona infectie, kan veel problemen geven.’ Dan is er nu ook nog het onderzoek naar (corona)ontstekingen in de placenta van vrouwen van wie de baby overleed. Joost: ‘Er is nog meer onderzoek nodig voordat wij er echt iets over kunnen zeggen. Het is wel een signaal dat COVID mogelijk nog meer gevaren heeft voor zwangeren. Neem bij twijfel contact op met je verloskundige. ‘Annemarie: ‘Wij krijgen in de praktijk er ook vragen over. Het geeft onrust, terwijl wij nog niet alles weten. Ga in gesprek met je verloskundige als je vragen hebt. Ik merk dat wel of niet vaccineren heel gevoelig kan zijn. Toch blijf ik het gesprek aangaan. Daarin zie ik voor ons als verloskundigen een belangrijke rol.’

Meer informatie over vaccineren tijdens je zwangerschap lees je op de website van Kennisnet geboortezorg.

Zwangerschap ( Foto-Pixabay)
Zwangerschap ( Foto-Pixabay)

Het nutteloze feitje van de dag: Meer dan energie

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

ENECO is één van de bekendere energieleveranciers van het land maar wist je dat naam van het bedrijf refereert aan de bedrijfstakken waarin het oorspronkelijk actief was? ENECO ontstond in 1995 na de fusie van de gemeentelijke energiebedrijven van Den Haag, Dordrecht en Rotterdam en was actief in de ENErgie en COmmunicatie. Nadat begin deze eeuw de kabelactiviteiten werden verkocht aan UPC (tegenwoordig Ziggo) bleef een bedrijf over dat zich alleen nog op energie richt.

Grote oversterfte van 1100 personen in laatste week november

n de laatste week van november (week 47, 22 tot en met 28 november 2021) overleden naar schatting bijna 4100 mensen. Dat zijn er bijna 1100 meer dan verwacht. In elke week van november was er oversterfte, in totaal overleden ongeveer 3500 mensen meer dan verwacht voor deze maand. In Limburg was de oversterfte relatief het hoogst. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers over november gaan over de afgelopen vier weken, week 44 tot en met 47 (1 tot en met 28 november 2021). In deze periode lag de sterfte boven de verwachte sterfte en ook elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. Gemiddeld overleden in november per week bijna 900 meer mensen dan verwacht, in oktober 350.

In week 47 registreerde het RIVM 256 overleden COVID-19-patiënten (stand 30 november), in heel november (week 44 tot en met 47) 912.

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers toegenomen
Zowel bij Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, als in de overige bevolking lag de sterfte in week 47 ruim boven verwacht en is er oversterfte. Er overleden ongeveer 1650 Wlz-zorggebruikers in die week, 550 meer dan verwacht. In de overige bevolking overleden in week 47 bijna 2450 mensen, 550 meer dan verwacht.

In heel november was de sterfte in beide groepen hoger dan verwacht. Er overleden in november ruim 1650 Wlz-zorggebruikers meer dan verwacht voor deze periode, in de overige bevolking overleden bijna 1850 meer mensen.

In week 47 oversterfte in alle leeftijdsgroepen
In week 47 overleden naar schatting 2400 mensen van 80 jaar of ouder, bijna 750 meer dan de verwachte sterfte voor die week, er was oversterfte. Dat was ook in de eerdere weken van november het geval. In totaal waren er die maand ongeveer 2250 meer sterfgevallen bij 80-plussers dan verwacht.

Ook onder 65- tot 80-jarigen was er elke week van november oversterfte. In week 47 overleden naar schatting bijna 1250 mensen in deze leeftijdsgroep, ruim 300 meer dan verwacht. In de maand november overleden ruim 1050 meer mensen tussen 65 en 80 jaar dan verwacht.

In week 47 was er oversterfte bij mensen jonger dan 65 jaar. Er overleden naar schatting 450 mensen, ongeveer 50 meer dan verwacht voor deze leeftijdsgroep. In heel november was de wekelijkse sterfte iets hoger dan verwacht, met in totaal bijna 200 meer sterfgevallen bij mensen jonger dan 65 jaar dan verwacht. In week 44 en 45 was er ook oversterfte in deze leeftijdsgroep.

Meeste oversterfte in Limburg
In alle provincies overleden in november meer mensen dan verwacht. Relatief gezien was de meeste oversterfte in Limburg, daar overleden 53 procent meer mensen dan verwacht voor november in deze provincie. Ook in Zeeland (36 procent), Noord-Brabant (36 procent) en Gelderland (39 procent) was de oversterfte duidelijk hoger dan voor Nederland als geheel. Fryslân had met 16 procent de laagste oversterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met juli bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met juli 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 31.573 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met juli 2021, zoals het CBS op 1 december publiceerde.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 19.412 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 17.852 tot en met juli 2021 (stand 30 november 2021). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zijn de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland hoger.

Schatting week 47
De cijfers over week 47 zijn een schatting op basis van 82 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 10 december publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 47. De cijfers zijn dan completer.

Begrafenis ( Foto-Pixabay)
Begrafenis ( Foto-Pixabay)

Geen stijging normoverschrijdend gedrag politiestudenten

Er is geen sprake van toenemend normoverschrijdend gedrag door politiestudenten. Uit onderzoek blijkt dat het aantal interne onderzoeken naar aspiranten weliswaar toeneemt, maar dat deze toename gelijke tred houdt met de toename van het aantal studenten. Vorig jaar onderzocht de politie mogelijk normoverschrijdend gedrag van 38 studenten. Dat is, net als andere jaren, ongeveer 1 procent van de populatie.

Vorig jaar ontving de korpsleiding signalen van docenten van de politieacademie en vakbonden over een toename van normafwijkend gedrag van politiestudenten. Ook uitten zij zorgen over mentale problemen van aspiranten. De korpsleiding liet de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) daarop een meerjarige analyse opstellen van normafwijkend gedrag door aspiranten.

Eén procent
Het aantal onderzoeken naar studenten blijkt stabiel: rond 1 procent van de populatie. In absolute zin leidt dat tot een toename, omdat ook het aantal studenten de afgelopen jaren steeg: werden er in 2016 nog 18 onderzoeken naar aspiranten verricht, in 2020 waren dat er 38. Het aantal studenten nam in dezelfde periode toe van 2.300 naar ruim 4.000.

Lekken
De onderzoekers stellen vast dat de ernst van het normoverschrijdend gedrag toeneemt. Zo is de afgelopen jaren vaker sprake van studenten die informatie lekken of informatie uit politiesystemen voor privédoeleinden gebruiken. ‘De laagdrempelige toegang tot politiegegevens via de applicatie MEOS op de diensttelefoon zorgt in veel gevallen voor de verleiding’, stellen de onderzoekers vast.

Aandacht
Volgens Sectorhoofd VIK Lonneke Soudant toont het onderzoek aan dat het onderwerp integriteit structureel aandacht tijdens de politieopleiding verdient: ‘Dat het percentage normoverschrijdingen onder studenten niet toeneemt, is fijn. Maar uiteindelijk willen we dat percentage omlaag brengen.’

De meeste winst is volgens Soudant te behalen door bewustwording. ‘Het onderzoek laat zien dat een deel van de politiestudenten onvoldoende beseft wat het betekent om bij de politie te gaan werken. Het opzoeken en delen van informatie aan strenge regels gebonden. En je mag niet zomaar alles delen met collega’s of vrienden.’

Ook op het gebied van drugsgebruik moet het bewustzijn worden vergroot. Soudant: ‘Een maatschappelijk relatief breed geaccepteerd fenomeen als drugsgebruik wordt bij de politie niet getolereerd. Wie bij de politie wil werken, moet zich daarvan terdege bewust zijn.’

Verweven
Volgens Gerrit den Uyl, directeur van de Politieacademie zijn thema’s als integriteit en normbesef ‘verweven met het politieonderwijs’. Den Uyl: ‘Dat begint al tijdens de procedure rond selectie en intake. Daarin is veel aandacht voor antecedenten, integriteit en houding en gedrag tijdens werk en privé. Ook de screening speelt een belangrijke rol. Helaas kun je niet alles voorkomen.’

Om misbruik van politie-informatie te voorkomen, zijn recent preventiemaatregelen getroffen. Zo krijgen studenten pas in een later stadium van hun opleiding toegang tot informatiesystemen. Den Uyl: ‘Ook zijn oefendatabases gerealiseerd, zodat studenten geen gebruik hoeven te maken van echte data.’

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek gaan VIK en de Politieacademie de komende tijd bekijken welke verbeteringen nog meer mogelijk zijn.

Weerbaarheid
Voor wat betreft de zorgen van docenten en vakbonden over de mentale kwetsbaarheid van studenten, stellen de onderzoekers vast dat ‘het mentale rugzakjevan degemiddelde aspirant anno 2021 sneller en meer is gevuld dan in de vorige eeuw’. Ervaren prestatiedruk, de rol van sociale media, spanningen thuis en zorgen om maatschappelijke vraagstukken worden genoemd als mogelijke oorzaken.

Een overzicht van de uitval onder studenten ontbreekt, maar in 2019 stelde de Inspectie van het Ministerie van J&V vast dat het uitvalpercentage ongeveer 17 procent bedraagt. Volgens de onderzoekers zet de Politieacademie goede stappen bij het in kaart brengen van de oorzaken van uitval onder aspiranten en pas afgestudeerde politiemensen. Ook het toerusten van docenten, begeleiders van PDC en OBT én van de eenheden om problemen van jonge medewerkers vroeg te signaleren, zien de onderzoekers als een goede stap.

Psycholoog
Volgens Den Uyl wordt niet alleen tijdens de opleiding geprobeerd studenten ‘zowel fysiek als moreel en ethisch weerbaar’ te maken, maar speelt die weerbaarheid ook tijdens de selectie van nieuwe studenten een grote rol. ‘Dat is een zorgvuldig proces. De selectie duurt twee dagen, waarin studenten minimaal twee uur met een psycholoog praten. Ook zijn er rollenspellen. Het team Werving en Selectie van het PDC doet bovendien voortdurend onderzoek naar uitbreiding en verbetering van selectie-instrumenten.’

Britse explosievendienst komt in actie voor anaal ingebracht antitankprojectiel

De Britse explosievenopruimingsdienst snelde naar een eerste hulp post nadat een patiënt met een artilleriegranaat in zijn achterste daar hulp kwam vragen.

De artsen vreesden voor ontploffing van het anti-tankwapen dus riepen de hulp van de explosievenexperts in.

De niet bij naam genoemde patiënt vertelde aan de aartsen op de SEH dat hij "uitgleed en viel" op het 17 cm bij 6 cm pantserdoorborende projectiel dat uit zijn privéarsenaal aan militaire verzamelobjecten afkomstig was.

Het projectiel werd later geïdentificeerd als een Tweede Wereldoorlog 57 mm-granaat uit die meestal werd afgevuurd met zes-ponder antitankkanonnen.

Een bron vertelde aan The Sun: “De man zei dat hij de granaat vond toen hij zijn militaire spullen verzameling opruimde. Hij zei dat hij hem op de grond had gelegd, toen gleed hij uit en viel erop waardoor de granaat in zijn anus belandde"

Een arts zei dat de patiënt had kunnen overlijden als de kogel zijn darm had doorboord. Ze voegde eraan toe: "Het scala aan objecten die in de endeldarm worden geduwd, is ongelooflijk, van wijnglazen tot ketchupflessen en delen van stofzuigers. Helaas is het een alledaags verschijnsel op de SEH, maar ik heb nog nooit gehoord dat de explosievenopruimingsdienst moest worden opgeroepen."

  

Kamer tegen vaccinatieplicht, maar sluit dit niet definitief uit

De Tweede Kamer heeft donderdag een motie verworpen waarin een mogelijke vaccinatieplicht werd uitgesloten. Toch is een meerderheid in de Kamer daar nog altijd tegen, blijkt uit een rondgang van het ANP. Verschillende partijen hebben tegen gestemd omdat van verplichte coronavaccinatie nu geen sprake is, laten zij weten. Andere, waaronder VVD en D66, laten de deur op een kier.

Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie diende woensdag tijdens het coronadebat de motie in. In de tekst wordt verwezen naar een uitspraak van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die het “begrijpelijk en passend” noemde om binnen de Europese Unie te praten over “een gezamenlijke aanpak” ten aanzien van vaccinaties. Een groot aantal fracties steunde de motie, maar een meerderheid kreeg die niet. Lees verder bij Skipr.

NBA: Memphis en Oklahoma City in de recordboeken

In de NBA werd afgelopen nacht een opzienbarend record gebroken. In Memphis ontvingen de Grizzlies de Oklahoma City Thunder. Na een achtenveertig minuten durende vernedering stond er een eindstand van 152 - 79 op het bord. De marge van 73 punten was de ruimste in de 75-jarige geschiedenis van de NBA.

Dat de Memphis Grizzlies de wedstrijd zouden winnen was geen verrassing, maar vooraf ook geen uitgemaakte zaak. De ploeg is dit seizoen redelijk begonnen, maar zag vorige week sterspeler Ja Morant uitvallen met een knieblessure en moeten hem een paar weken missen. Ook Oklahoma City miste een aantal starters. Niets leek er echter op dat er een historische avond aan zou komen.

Memphis vloog uit de startblokken. Na één kwart stond het 31 - 16 en deze marge was bij rust uitgebreid naar 72 - 36. Nu gebeurt het wel vaker dat een ploeg een riante marge opbouwt bij rust. In dat geval krijgen in de tweede helft vooral de bankspelers speeltijd en bloedt een wedstrijd vaak een beetje dood. De bankspelers van Memphis hadden echter geen zin om gas terug te nemen. In de tweede helft maakte de thuisploeg nog tachtig punten. 

Met de marge van 73 punten verdrong Memphis de Cleveland Cavaliers uit de geschiedenisboeken. In 1991 wonnen de Cavaliers met 148 - 80 van de Miami Heat. Halverwege het vierde kwart had Memphis deze marge al behaald.

Bij Memphis kreeg de hele selectie royaal speeltijd en liefst negen spelers noteerden dubbele cijfers. De jonge forward Jaren Jackson jr. miste maar twee schoten en werd met 27 punten topscorer.

Phoenix won in eigen huis met 114 - 103 van Detroit. Op zichzelf geen bijzonder resultaat. Phoenix haalde vorig seizoen de NBA-finale. Detroit staat al een tijdje in de kelder van de Eastern Conference. Maar voor Phoenix was het de achttiende zege op rij, een record voor de club. Na een stroeve start, Phoenix verloor drie van de eerste vier wedstrijden, bezit de ploeg uit Arizona inmiddels het beste record in de NBA. Het gemis van Devin Booker, die wegens ziekte niet kon spelen, was geen probleem voor Phoenix. Aan de hand van Chris Paul, die aan zijn zeventiende seizoen bezig is, maar op wie de tijd maar geen vat lijkt te krijgen, werd de zege eenvoudig binnengehaald.

FOK! Wat een weer: het blijft nat

herfstbanner

Brrrr.

Het is koud de laatste tijd. De eerste sneeuw is zelfs al gevallen en heb daar bewegende beelden van gezien. Het was niet veel en ook nat. Gruwelijk nat. De wind was gelukkig minder sterk dan gister. Was haast bang dat mijn pergola die ik de dag ervoor had opgezet er vandoor ging. Deze heeft de test doorstaan overigens. 

Ook vanavond blijven er buien vallen waar wat ((gruwelijk) natte) sneeuw bij kan zitten en blijft de wind aardig aanhouden met een matige tot aan de kust krachtige snelheid (4-6 Bft). Vannacht klaart het op maar kan er aan de kust nog een buitje vallen bij temperaturen tussen de -3 graden landinwaarts tot 3 graden aan de kust.

Morgen begint de dag droog. Wel kan het glad zijn op de weg door bevriezing van neerslag of mist. In de middag begint het vanuit het westen te (mot)regenen zo nu en dan. De wind komt dan met 6-7 Bft uit het zuid tot zuidwesten. Het wordt ongeveer 4 graden. 


Ook in Ijmuiden is de eerste sneeuw gevallen. Die bleef wel liggen. (Foto: Stephan5)
Ook in Ijmuiden is de eerste sneeuw gevallen. Die bleef wel liggen. (Foto: Stephan5)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.