FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 december 2021

Random Pics van de Dag #504 (2e kerstdagspecial)

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verwij en Hoolwerf winnen eerste marathon op natuurijs

Maaike Verweij en Bart Hoolwerf hebben de eerste marathon op natuurijs op hun naam geschreven. In Noordlaren was de marathonschaatsers over respectievelijk zestig en honderd ronden de beste. Bij de dames werd Ineke Dedden werd tweede en Dieuwertje van Kalken derde. Sjoerd den Hertog kwam bij de heren als tweede over de meet, Crispijn Ariëns werd derde. 

Met een temperatuur van vier graden onder nul werd om 19.00 uur het startsein gegeven voor de eerste marathon op natuurijs van dit seizoen. IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren won de jaarlijkse strijd onder de ijsverenigingen. In 2019 werd voor het laatst een natuurijswedstrijd verreden in Noordlaren. 

Het peloton telde ongeveer veertig vrouwen uit de topdivisie die in allerijl naar het Groningse dorp waren gereisd om de schaatsen onder te binden. De vrouwen maakten er in de vrieskou en zonder publiek een vermakelijke wedstrijd van. Tal van rijdsters probeerden met aanvallen uit het peloton te ontsnappen, maar geen enkele poging slaagde. Verweij was tijdens de race zeer actief en viel ook aan. Ze zette voor de laatste bocht aan, ging de eindsprint van kop af aan en gaf de overwinning in het laatste rechte stuk niet meer weg. Irene Schouten en Marijke Groenewoud ontbraken in Noordlaren vanwege het OKT. 

Bij de heren waren er deelnemers van het OKT die aan de stad verschenen. Bart Hoolwerf en Mats Stoltenberg reden zondagmiddag nog in Thialf de 5.000 meter op het olympische kwalificatietoernooi. Hoolwerf veroverde met zijn achtste plaats geen olympisch ticket, maar reed wel een persoonlijk record (6.24,34). 

Na tachtig ronden barstte de wedstrijd open, nadat vluchter Niels Overvoorde hulp had gekregen van een uit het peloton afgezakte ploeggenoot, dachten Stoltenberg en Hoolwerf dat kunstje ook te doen. Hoolwerf maakte de oversteek naar de kopgroep met Overvoorde en kreeg hulp van Stoltenberg die zich op zijn beurt juist weer liet afzakken.

Meerdere marathonschaatsers kregen dat idee en zo ontstond er op een gegeven moment zelfs een groep van zes van wie slechts twee rijders (Overvoorde en Hoolwerf) daadwerkelijk aan leiding waren. Met nog een paar ronden te gaan wisten ook onder anderen Sjoerd den Hertog en Crispijn Ariëns zich bij de kopgroep te voegen. Op het klinken van de bel voor de laatste ronde zette Hoolwerf zijn vlijmscherpe sprint al in en liet hij zich door niets of niemand meer passeren.

De afgelopen jaren ging het steeds tussen de ijsverenigingen uit Noordlaren en Haaksbergen om wie de eerste marathon op natuurijs mocht organiseren. De edities van februari 2018 en januari 2019 werden verreden in Haaksbergen. Of er dit seizoen in Nederland nog een wedstrijd aan komt is niet te voorspellen. Het wordt de komende dagen weer zeer zacht weer. 

Van der Poel tweede na rentree in veld, Brand wint bij de vrouwen

Mathieu van der Poel is bij zijn rentree in het veld tweede geworden. De Nederlandse wereldkampioen kon tot halverwege de veldrit mee met Wout van Aert, waarna de Belgische kampioen in het slot wegreed bij de Nederlander. Voor Van Aert is het zijn vierde seizoensoverwinning in evenveel veldritten.

Van der Poel had in Dendermonde een prima start. Vanaf de derde rij draaide hij bij de eerste vijf het veld in. De Nederlandse wereldkampioen zou samen met Van Aert en Toon Aerts wegrijden bij de rest van het veld. Halverwege de veldrit zette Van Aert zijn eerste aanval in, die wist Van der Poel nog te pareren. Maar bij de tweede aanval van de Belgisch kampioen had de wereldkampioen geen antwoord op. Van Aert reet vervolgens onbedreigd naar de zege voor Van der Poel, die Aerts achter zich liet.

Bij de vrouwen ging de winst naar Lucinda Brand. De wereldkampioene had niet de beste start in Dendermonde, maar halverwege de wedstrijd reed ze weg uit de groep van de favorieten. De Nederlandse bouwde snel een voorsprong op en leek makkelijk op weg naar zege. In de laatste ronde kwam de Amerikaanse Clara Honsinger nog sterk opzetten, maar de wereldkampioene had voldoende voorsprong voor een nieuwe zege.

6300 kerstvluchten geannuleerd wegens ziek vliegtuigpersoneel

In de nieuwe coronagolf worden veel piloten geveld door COVID-19. Alleen al tijdens de feestdagen moesten wereldwijd meer dan 6.300 vluchten worden geannuleerd. China en de VS worden het hardst getroffen.

Tot nu toe zijn er over de hele wereld meer dan 6000 vluchten geannuleerd of geannuleerd tijdens Kerstmis. Zoals uit gegevens van de website Flightaware.com van zaterdagavond bleek, waren er toen wereldwijd bijna 2.800 vluchten geannuleerd, waarvan bijna 1.000 met bestemming of vertrek in de VS. Er waren ook meer dan 8.000 vertragingen.

Op kerstavond waren er al 2.400 annuleringen en 11.000 vertragingen. Tot nu toe zijn er voor zondag ongeveer 1.100 geannuleerde vluchten geregistreerd. Volgens de luchtvaartmaatschappijen zijn de vele vluchtannuleringen in een van de belangrijkste reistijden van het jaar te wijten aan het feit dat veel piloten, stewardessen en andere medewerkers besmet zijn met het coronavirus of in quarantaine zitten.

Chinese luchtvaartmaatschappijen zwaarst getroffen
De meeste annuleringen werden gedaan door Chinese luchtvaartmaatschappijen: China Eastern annuleerde 1.000 vluchten op kerstavond en op eerste kerstdag, wat meer dan een vijfde van het vluchtschema was. Air China heeft in deze periode ook ongeveer 20 procent van zijn geplande vertrekken opgeschort.

Impact van Omikron in de VS
Ook de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen moesten veel vluchten annuleren. Volgens Flightaware moest alleen United Airlines op kerstavond en eerste kerstdag zo'n 450 vluchten annuleren - en dus zo'n tien procent van alle lijnvluchten. "De landelijke stijging van het aantal Omikron-gevallen deze week had een directe impact op onze bemanningen en de mensen die onze operaties gaande houden", aldus de luchtvaartmaatschappij.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta moest op eerste kerstdag minstens 300 vluchten annuleren - na ongeveer 170 storingen op kerstavond. De luchtvaartmaatschappij zag geen mogelijkheid meer om toch de vluchten aan te kunnen bieden - "inclusief de omleiding en het uitwisselen van vliegtuigen en bemanningen", aldus Delta.

Ook op feestdagen veel nieuwe besmettingen
Op tweede kerstdag worden meer dan 300 vluchten geannuleerd. De gemuteerde variant van het coronavirus is nu al verantwoordelijk voor driekwart van de nieuwe besmettingen in de VS. Op veel plaatsen waren er tijdens de feestdagen nieuwe hoogtepunten in de coronacijfers: recentelijk werden er binnen één dag zeker 220.943 nieuwe besmettingen gemeld.

James Webb-telescoop succesvol gelanceerd vanuit Frans-Guyana

De raket met aan boord de James Webb-ruimtetelescoop is 1e kerstdag volgens plan gelanceerd vanaf een Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Met het apparaat kunnen wetenschappers veel verder de ruimte in kijken dan voorheen.

De James Webb-telescoop, die 10 miljard dollar kost, is genoemd naar een van de architecten van de Apollo-landingen op de maan en is de opvolger van de Hubble-telescoop.

Ingenieurs die samenwerken met de Amerikaanse, Europese en Canadese ruimteagentschappen hebben het nieuwe observatorium echter zo gebouwd dat het 100 keer krachtiger is. De lancering van Webb is het begin van wat de komende zes maanden een complexe reeks initiële activiteiten zal zijn.

De kern van de mogelijkheden van Webb wordt gevormd door de 6,5 meter brede gouden spiegel. Die is bijna drie keer zo breed als de primaire reflector van de Hubble-telescoop. De vergrote optiek, in combinatie met vier supergevoelige instrumenten, moet astronomen in staat stellen dieper in de ruimte - en dus verder terug in de tijd - te kijken dan ooit tevoren.

De telescoop moet antwoord geven op belangrijke vragen van astronomen over het ontstaan van het heelal. Het duurt een maand om de telescoop naar zijn uiteindelijke bestemming te brengen: het Lagrangepunt 2. Dat is een plek in het verlengde van de zon en aarde waar de telescoop een relatief vaste positie kan behouden. Als de lancering volledig geslaagd is, moet de telescoop - die ongeveer zo groot als een tennisbaan is - zichzelf uitvouwen in de ruimte. "Dat wordt het ingewikkeldste dat we ooit hebben gedaan", zei NASA-technicus Mike Menzel eerder over dat proces. Het ontvouwen duurt ongeveer twee weken. Daarna moet de grote spiegel van Webb worden scherpgesteld. De 18 segmenten die deze reflector vormen hebben motortjes aan de achterkant die de kromming aanpassen.

Een belangrijk doel is het tijdperk van de eerste sterren die een einde maakten aan de duisternis die de kosmos kort na de oerknal, meer dan 13,5 miljard jaar geleden, in zijn greep hield. Het waren de kernreacties in deze objecten die de allereerste zware atomen zouden hebben gevormd die essentieel zijn voor het leven - koolstof, stikstof, zuurstof, fosfor en zwavel.

Een ander overkoepelend doel van Webb is het onderzoeken van de atmosfeer van verre planeten. Dit zal onderzoekers helpen te bepalen of deze werelden op enigerlei wijze bewoonbaar zijn.

"We gaan een heel nieuw gebied van de astrofysica binnen, een nieuwe grens; en dat is wat velen van ons zo enthousiast maakt over de James Webb-ruimtetelescoop," zei Heidi Hammel, een planetair astronoom en een interdisciplinaire wetenschapper van de missie.

  

  

Roest wint 5.000m, Bergsma ook zeker van Spelen, Kramer moet afwachten

Op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Patrick Roest de 5.000 meter voor mannen gewonnen. Met 6.08,64 was hij de enige die onder de 6.10 bleef. Samen met Roest is ook de nummer twee Jorrit Bergsma zeker van de Spelen. Sven Kramer werd derde en moet nu afwachten of zijn derde plek genoeg is in de matrix voor deelname aan de olympische 5.000 meter. 

Sven Kramer moest het in de laatste rit voor de dweil opnemen tegen Lex Dijkstra. Tot dan was Bart Hoolwerf met 6.24,34 de snelste. Het was Dijkstra die de regie nam, Kramer zat daar net achter. Beiden schaatsten onder de dan snelste tijd. Kramer nam vier ronden voor het einde afstand van Dijkstra en hij bleef rondjes in de 29 rijden. Met nog drie ronden te gaan, versnelde Kramer nog wat. In zijn ultieme poging wist hij er nog rondjes van 28 uit te persen en hij kwam uiteindelijk in 6.12,29 over de meet.

De zesde rit ging tussen Jan Blokhuijsen en Marcel Bosker. Blokhuijsen nam een kleine voorsprong op Bosker. Blokhuijsen was sneller dan Kramer, maar moest al gauw zijn eerste ronde van in de 30 noteren, waardoor die voorsprong snel verdween. Bosker bleef wel in de 29 schaatsen, waardoor hij Blokhuijsen voorbij ging. Bosker bleef rondjes van rond de 29,5 schaatsen en zat niet ver van de tijd van Kramer. Hij beet zich echter stuk op de tijd van Kramer en kwam in 6.13,60 over de streep. Blokhuijsen schaatste naar 6.21,83.

De eennalaatste rit ging tussen Patrick Roest en Marwin Talsma. Het was Roest die de regie in de race in handen nam en pakte gelijk een ruime seconde op zijn tegenstander. Roest, die een wisselend seizoen kent, was na een derde van de race verreweg de snelste en zat zelfs maar net boven het baanrecord. Talsma ondertussen kwam in rondjes van in de 30 terecht terwijl Roest nog steeds 29 laag schaatste. Met nog vijf ronden te gaan was Roest drie tellen sneller dan Kramer. Roest kwam in 6.08,64 over de streep, de snelste tijd. Talsma stortte helemaal in en kwam in 6.42,48 over de finish.

Jorrit Bergsma en Beau Snellink vormden de laatste rit. Snellink viel aan maar Bergsma liet het talent niet ver komen. Beide schaatsers boden elkaar prima partij maar Bergsma pakte op acht ronden van het einde een gaatje. Hij reed rond de tijd van Kramer, die van Roest leek onhaalbaar. Bergsma wist wat tijd op Kramer goed te maken, terwijl Snellink moest toegeven. Bergsma kwam in 6.11.14 over de meet, Snellink schaatste naar 6.15,81.

Zuid-Afrikaanse bisschop en anti-apartheidsstrijder Desmond Tutu (90) overleden

De wereldberoemde Zuid-Afrikaanse mensenrechtenactivist en anti-apartheidsstrijder Desmond Tutu is overleden. De winnaar van de Nobelprijs voor de vrede en voormalig aartsbisschop overleed op 90-jarige leeftijd, zo liet de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa in een verklaring weten. Als de meest prominente geestelijke was hij decennia lang het morele geweten van het land waarvoor hij ooit de term "regenboognatie" bedacht na het overwinnen van de apartheid.

Of het nu gaat om  het bespreekbaar maken van rassendiscriminatie of ander onrecht: Tutu vond altijd de juiste woorden. Als strijdlustige Anglicaanse man van God werd hij de stem van het verzet en ontving hij in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn geweldloze inzet tegen het apartheidsregime. Hij was een pragmatisch en principieel man, schreef Ramaphosa.

Tutu, geboren op 7 oktober 1931 in de mijnstad Klerksdorp bij Johannesburg, was een van de voorvechters van de verzoening tussen blank en zwart na het einde van de apartheid. In 1996 nam hij het voorzitterschap over van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die zich bezighield met misdaden die tijdens het apartheidsregime waren begaan. Hoewel hij zich in de anti-apartheidsstrijd nauw verbonden voelde met het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van zijn vriend Nelson Mandela, bekritiseerde hij later het ANC wegens misstanden. Na het WK 2010 in Zuid-Afrika trok hij zich meer en meer terug uit de publieke belangstelling.

Hij laat zijn vrouw Leah en vier kinderen achter. Een van zijn laatste publieke optredens was half september 2019, toen de Britse prins Harry hem tijdens een reis naar Afrika voorstelde aan zijn gezinnetje, en Tutu, die er al erg verzwakt uitzag, een kus op het voorhoofd van de kleine Archie gaf.

Taliban eist van taxichauffeurs dat ze vrouwen zonder hoofddoek weigeren

De religieuze politie van de taliban in Afghanistan heeft alle taxichauffeurs opgedragen geen muziek meer in hun auto’s af te spelen en ook geen vrouwelijke passagiers mee te nemen in hun taxi die zich niet aan de islamitische kledingvoorschriften houden zoals het dragen van een hoofddoek. Zo meldt de Gelderlander.

De medeling werd verspreid via een schriftelijke mededeling. Een zegsman van het Afghaanse ministerie van Deugdzaamheidsbevordering en Zedeloosheidsbestrijding bevestigde de maatregel zondag. Het schrijven van het ministerie dringt er bij de chauffeurs verder op aan om voor langere taxi-ritten vrouwelijke passagiers te weigeren, tenzij ze in gezelschap zijn van mannelijke begeleiding.

Leerdam pakt ticket Spelen 1.000 meter

Op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi schaatsen in Thialf heeft Jutta Leerdam de 1.000 meter voor vrouwen gewonnen en is dus zeker van deelname aan de olympische 1.000 meter volgend jaar in Beijing. Leerdam zegevierde afgetekend in 1.14,12.

Antoinette de Jong werd tweede in 1.14,61, 'oudje' Ireen Wüst schaatste met 1.14,81 naar de derde plek.

De nummers twee en drie zijn overigens nog niet helemaal zeker van deelname aan de kilometer in Peking. Dit wordt later deze week bekend.

Femke Kok wist niet mee te dingen om de startplekken. Kok kwam niet verder dan 1.15,14. De regerend olympisch kampioene op de 1.000 meter, Jorien ter Mors, zal haar titel in elk geval niet verdedigen. Ter Mors, die al geen goed seizoen kent, schaatste naar 1.15,08.

Het nutteloze feitje van de dag: Voordeel!

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie denkt dat dat de winkels van supermarktketen Vomar zomaar een gewone supermarkten zijn die zit er naast. Want wist dat het heuse VoordeelMarkten zijn en daarmee weet je meteen ook hoe het bedrijf aan zijn naam komt.

62-jarige man springt te water om slachtoffers uit auto te halen

Een 77-jarige vrouw uit Oosterhout en haar 54-jarige zoon uit Made zijn vanmorgen zwaar gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval met hun auto op de Weststadweg in Oosterhout. Zij raakten te water. Een automobilist die uit tegengestelde richting kwam, stopte en verleende direct eerste hulp. Hij haalde de slachtoffers uit het voertuig.

De politie vermoedt dat de 77-jarige vrouw de auto bestuurde. Zij verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur waarna de auto over de kop sloeg en in de naast de weg gelegen sloot belandde. Een 62-jarige automobilist uit Made verleende direct eerste hulp en ging te water. Hij haalde de twee inzittenden snel uit het voertuig. Ook een trauma-arts in vrije tijd stopte bij het ongeval en ging hulp verlenen.

Naast de politie kwamen ook brandweer, ambulancedienst en traumaheli ter plaatse. Het vrouwelijke slachtoffer werd ter plaatse gereanimeerd. Beide slachtoffers zijn met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis vervoerd. De politie hoort getuigen en doet verder onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Inbreker opgepakt door getuige, politie zoekt nog twee daders

Een 17-jarige jongen uit Steenbergen is zaterdagavond 25 december aangehouden nadat hij had ingebroken. De politie is nog op zoek naar twee daders die er bij betrokken waren. 

Een buurtbewoner van de Koningin Frederikastraat in Bergen op Zoom alarmeerde rond 20.10 uur de politie omdat er werd ingebroken bij de buren. Getuigen zagen drie personen wegrennen en zijn er achter aan gegaan. Een van de verdachte werd tegengehouden en is overgedragen aan de agenten. Agenten hebben in de omgeving nog tevergeefs gezocht naar de andere twee personen.

De politie verzoekt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Twee mannen aangehouden voor brandstichting

De politie in Venlo heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee mannen van 34 en 41 jaar aangehouden voor brandstichting. De politie kreeg een melding dat twee mannen een auto in brand probeerden te staken op de Hortensiastraat. Aan de hand van een opgegeven signalement en kenteken troffen agenten de twee mannen korte tijd later aan in een auto op de Klingerbergsingel.

Een van hen had flinke verwondingen aan zijn handen. De andere man had brandversnellende vloeistof op zijn handen. Beide mannen werden aangehouden. De bestuurder van de auto bleek onder invloed van alcohol te zijn. De auto van de verdachten is in beslag genomen voor nader onderzoek. Beide mannen zijn voorgeleid en ingesloten.

Man aangehouden voor zware mishandeling

Een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden voor zware mishandeling. Rond 02.45 uur kwam er een melding binnen van een hevige ruzie in een woning aan de Stalpaert van der Wielestraat in Venlo.

Daar bleek dat de verdachte een bewoner had gestoken. De verdachte is hierop aangehouden. Het slachtoffer raakte lichtgewond. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht.

Man op heterdaad aangehouden voor brandstichting met vuurwerk

In Asten is in de nacht van 25 op 26 december een 36-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting. Een speciaal team van de recherche heeft de man op heterdaad aangehouden toen hij vuurwerk door de brievenbus van een woning aan het Wolfsplein gooide.

De verdachte ging er na zijn daad snel vandoor, waarop de agenten hem kort hebben achtervolgd. De man is aangehouden en gefouilleerd. De agenten vonden nog een mes en ander vuurwerk. Dat is in beslag genomen. De verdachte zit vast en wordt nog verhoord. De bewoners van de betrokken woning kregen de afgelopen tijd meerdere bedreigingen. Een speciaal team van de recherche is gaan posten in de omgeving en kon daardoor de man op heterdaad aanhouden.

Fietsendief op heterdaad betrapt

Een 28-jarige Tilburger is afgelopen nacht door de politie omstreeks 02.45 uur op de Predikherenlaan in Tilburg op heterdaad aangehouden vanwege fietsdiefstal. 

Een agent zag  omstreeks 02.40 uur op de Rueckertbaan een man aan de buitenzijde van een flat in een donkere hoek met een fiets staan. Op het moment dat de diender hem aansprak, gooide hij de fiets tegen de muur aan en rende snel weg, de hoek om. De politieman rende achter hem aan en wist hem al snel te achterhalen en staande te houden.

De man gaf direct toe dat hij de fiets gestolen had. Hij haalde uit de linkerzak van zijn jas een kniptang en een inbussleutel. De verdachte is aangehouden voor de diefstalpoging en het voorhanden hebben van inbrekerswerktuigen. Hij is vastgezet.

Man overleden nadat zijn auto te water raakte in IJmuiden

De bestuurder van een auto die op Eerste kerstdag rond 15.00 uur op het Sluisplein (Kop van de Haven) te water raakte is helaas in het ziekenhuis overleden. Het gaat om een 59-jarige Amsterdammer.

Op dit moment is onbekend wat de oorzaak van het ongeval is. Dit onderzoekt de VOA (Verkeers-Ongevallen-Analyse) van de politie. Zo wordt het bloed van het slachtoffer onderzocht op het gebruik van alcohol en drugs. Het voertuig wordt vandaag uit het water getakeld, waarna een technisch onderzoek aan de auto volgt.

De politie komt graag in contact met mensen die meer informatie over dit ongeval hebben. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man (45) overleden bij eenzijdig ongeval A7 nabij Middenmeer

Zaterdagmiddag, Eerste Kerstdag, rond 16.00 uur is een 45-jarige man overleden bij een verkeersongeval op de afrit Middenmeer van de A7.

Een 27-jarige vrouw en een 35-jarige man, die ook in de auto zaten, raakten gewond en zijn allebei naar het ziekenhuis gebracht. De drie inzittenden komen alle drie uit Den Oever en hebben de Poolse nationaliteit.

Vanmorgen is hun familie door de Poolse autoriteiten ingelicht. De VOA (Verkeers-Ongevallen-Analyse) doet onderzoek naar dit eenzijdige ongeval.

FOK! Wat een weer: IJspegel in je kerstboom

winterbanner

Het is vandaag zonnig, droog en vooral in het noorden koud. In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en gaat het licht regenen. Vanaf de avond is er in het noorden en oosten op meerdere plaatsen kans op verraderlijke gladheid als gevolg van ijzel. De middagtemperaturen lopen uiteen van -2°C in het noorden tot +5°C in het zuiden. De oostelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig en in het Waddengebied krachtig.

Komende nacht is het zwaar bewolkt met af en toe (mot)regen. In het noorden kan het daardoor op veel plaatsen glad worden als gevolg van ijzel. Lokaal komt er mist voor. De minimumtemperatuur varieert van -2°C in het noorden tot +5°C in het zuiden. De wind draait naar zuid tot zuidoost en is zwak tot matig.

In de loop van maandagochtend verdwijnt de gladheid in het noorden. De rest van de dag is het zwaar bewolkt, met een enkele opklaring. Het blijft op de meeste plaatsen droog, pas in de loop van de middag gaat het in het zuiden regenen. De maxima lopen uiteen van +2°C in het uiterste noordoosten en 9°C in het zuidoosten. De wind is overwegend zuidoost en matig. (Bron: KNMI)

Ijspegel
Zon opkomst. ( Foto: Onbekend)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Random Pics van de Dag #503 (1e kerstdagspecial)

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK!Kerstprijsvraag: 26 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op Super Mario 3D allstars voor Nintendo Switch.

Ontdek drie van Mario's grootste 3D-avonturen met Super Mario 3D All-Stars op de Nintendo Switch! Deze speciale bundel bevat Super Mario 64, Super Mario Sunshine en Super Mario Galaxy, alle drie geoptimaliseerd voor de Nintendo Switch met verbeterde HD-graphics, Joy-Con-besturing en een muziekspeler met de epische soundtracks van alle drie de games!

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Welk beroep heeft Mario een lange tijd gehad?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.