FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 december 2021

Random Pics van de Dag #509

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Golden Girls-actrice Betty White overleden

Vlak voordat ze haar 100ste verjaardag zou vieren is The Golden Girls-actrice Betty White overleden. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ. Op 17 januari zou de actrice 100 jaar zijn geworden. De actrice overleed in haar woning in Carmel, Californië. Het overlijden van White kwam onverwacht. Lees verder bij het AD.

Langlaufster Diggins op schitterende wijze naar Tour de Ski-leiding, Klæbo behoudt plek één

Na de eerste twee etappes is vrijdag een vervolg gegeven aan de Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Vanuit Lenzerheide in Zwitserland trok men naar het Duitse Oberstdorf, waar men in plaats van hevige sneeuwval juist ongemakkelijk warme temperaturen te verwerken kreeg. De derde etappe bestond uit een massastart in de vrije stijl, vijftien kilometer voor de mannen, tien voor de vrouwen.

Mannen
In de eerste helft van de wedstrijd gebeurde er niet heel veel, maar na een kleine tien kilometer werd het tempo vooraan opgevoerd. Met vier kilometer te gaan waren er nog zeven koplopers over: de Rus Alexander Bolshunov, de Noren Johannes Høsflot Klæbo, Sjur Røthe en Didrik Tønseth, Andrew Musgrave uit Groot-Brittannië, de Zwitserse grootheid Dario Cologna en het Duitse toptalent Friedrich Moch.

Niet veel later werd de volgende forcing gevoerd, met name doordat Bolshunov de gashendel nog eens open besloot te draaien. Alleen Musgrave, Klæbo en Røthe konden volgen en op het beslissende moment sloeg Klæbo ongenadig toe: in de afdaling sloeg hij een gat en vervolgens sprintte hij naar de winst. Bolshunov klopte Røthe in de sprint en werd op 3,4 seconden tweede, voor Røthe en de moegestreden Musgrave.

Vrouwen
Ook bij de vrouwen duurde het heel even voor er reuring ontstond in de wedstrijd, maar halverwege splitsten vijf dames zich toch af: Ebba Andersson en Frida Karlsson voor Zweden, Teresa Stadlober uit Oostenrijk, de Amerikaanse titelverdedigster Jessie Diggins en het Noorse toptalent Helene Marie Fossesholm. Een paar dames sloten wel weer aan, maar een dikke kilometer voor het einde opende Karlsson de aanval.

De Zweedse leek een beslissend gat te slaan, maar op het laatste rechte stuk naar de finish ging Diggins helemaal los. Zonder haar stokken te gebruiken sprintte de Amerikaanse naar de overwinning, vlak voor Karlsson en met de Russische Tatiana Sorina op de derde plek.

In het algemeen klassement ging Diggins naar de leiding, dertien seconden voor de Finse Kerttu Niskanen, die dan weer één seconde voor Natalia Nepryaeva uit Rusland staat. Bij de mannen behoudt Klæbo de leiding, 45 seconden voor landgenoot Pål Golberg en 47 seconden voor Bolshunov.

Het filmjaar 2021 volgens de FOK!filmredactie

2021 was opnieuw een jaar waarin bioscopen het moeilijk hadden. Door lockdowns, anderhalvemetermaatregelen en QR-controle heen wisten er gelukkig wel meer films het witte doek te bereiken dan het rampenjaar 2020. Wel waren er ook weer films die toch werden uitgesteld en soms werd het publiek zelfs getrakteerd op een aantal klassiekers of bekende trilogieën die hun weg naar het filmhuis weer wisten te vinden. Momenteel zitten de bioscopen weer op slot, maar dat weerhoudt de filmredactie van FOK! er niet van om terug te blikken naar de periode waarin wel genoten kon worden van een flink aantal topfilms.

Skeletonster Bos weer op World Cup-podium, 'andere Dukurs' wint na 17 jaar weer

De World Cup skeleton en bobsleeën is deze week neergestreken in Letland, waar in Sigulda gestreden wordt om de overwinningen. De skeletonners kwamen zoals gebruikelijk vrijdag in actie, de vrouwen in de ochtend en de mannen dit keer in de middag.

Vrouwen
Na één run was de leiding vrij stevig in handen van de Oostenrijkse Janine Flock, die 0,21 seconden sneller was dan Kim Meylemans uit België. De Russische Yulia Kanakina volgde op 0,31 seconden, voor Valentina Margaglio uit Italië (+0,42), de Duitse Tina Hermann (+0,49) en de Nederlandse World Cup-leidster Kimberley Bos (+0,56), die met Elena Nikitina (+0,60) en Alina Tararychenkova (+0,69) twee Russinnen achter zich had.

Nikitina bleef Tararychenkova voor in de tweede run, Bos nam met 0,12 seconden de leiding over. De Nederlandse ging Hermann met 0,19 seconden voorbij en zag Margaglio flink in de fout gaan en achter haar eindigen. Kanakina dook 0,17 seconden onder de tijd van Bos door, maar Meylemans kwam vlak achter de Nederlandse terecht en dus kon Bos naar het podium. Flock kon het afmaken en dat deed de Oostenrijkse: 0,17 seconden sneller dan Kanakina, Bos werd derde.

Mannen
De grote legende in het skeleton, Martins Dukurs, schitterde in de eerste run weer eens op zijn thuisbaan: de Let was veruit de snelste, Jung Seung-gi uit Zuid-Korea volgde op 0,33 seconden, drie honderdsten voor Martins' oudere broer Tomass Dukurs. De Russen Nikita Tregubov (+0,53) en Evgeniy Rukosuev (+0,61) stonden al op meer dan een halve seconde, Alexander Gassner uit Duitsland zat er nog eens twee honderdsten achter.

Gassner verdedigde zijn positie in de tweede run met wat moeite en zag Rukosuev 0,16 seconden sneller over de finish komen. Tregubov leverde vervolgens drie posities in, Tomass Dukurs ging 0,38 seconden harder en verzekerde zich van een podiumplek. Jung kwam niet aan die tijd, maar eindigde wel één honderdste voor Tregubov en dus was zijn eerste World Cup-podium ooit een feit. Martins Dukurs stond nog boven, maar maakte een blunder bij de start.

Martins Dukurs pakte op 0,06 seconden wel de tweede plek, maar de bloemen waren dit keer voor Tomass. Dat was een bijzondere prestatie: Tomass was in 2004 (!) de eerste Letse winnaar ooit van een World Cup-race, waarna broertje Martins 59 World Cup-zeges, tien World Cup-eindzeges en zes wereldtitels bij elkaar gleed. Een nieuwe zege voor Tomass zat er niet meer in, tot oudjaarsdag 2021, voor Martins en met Jung op plek drie.

FvD verplaatst bijeenkomst van Museumplein naar Westerpark

Forum voor Democratie verplaatst de bijeenkomst die het zondag houdt naar het Westerpark. De partij organiseerde de "Kick-off campagne" in eerste instantie om 12.00 uur op het Museumplein, dezelfde locatie en hetzelfde tijdstip als het door de Amsterdamse driehoek verboden coronaprotest. Zo meldt AT5.

Dat de bijeenkomst tegelijkertijd werd gehouden als het verboden coronaprotest kon op nogal wat gefronste wenkbrauwen rekenen. Op Twitter werd de partij onder meer beticht van opruiing en provocatie.

De Amsterdamse driehoek, bestaande uit gemeente, politie en justitie, maakte vanochtend bekend dat het Museumplein en de directe omgeving voor komende zondag benoemd wordt tot veiligheidsrisicogebied. Die beslissing is genomen vanwege de kans dat personen met wapens naar het plein willen komen.

Dit betekent dat iedereen die zich die dag van 11.00 uur tot 23.00 uur in het gebied bevindt preventief gefouilleerd kan en mag worden. Een geplande demonstratie tegen de coronamaatregelen werd door de gemeente verboden, omdat de organisatie ervan niet zou willen meewerken aan een veilig verloop. Hierdoor zou een onveilige situatie ontstaan.

Michel Reijinga, een van de initiatiefnemers van het protest, zei gisteren dat hij het "gezellig zou vinden als mensen toch koffie komen drinken komende zondag."

Jongen (12) overleden en jongen (11) zwaar gewond bij ongeluk met klaphamer; man aangehouden

Twee kinderen zijn vrijdag aan het eind van de ochtend gewond geraakt bij een incident met een klaphamer in Haaksbergen. Een jongetje van twaalf jaar oud is hierbij om het leven gekomen. Dit gebeurde in een voortuin van een woning aan de Albert Cuyplaan. Zo meldt de Tubantia.

Update 19.20 uur: De man die de klaphamer bediende is aangehouden op verdenking van dood door schuld. Ook wordt onderzocht of hij het magnesiumpoeder met andere stoffen heeft vermengd om een zwaardere knal te krijgen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zal dat nader onderzoeken. De EOD werd ingeschakeld nadat het Team Explosieven Verkenning (TEV) een verdachte stof in of om de woning had aangetroffen. Na onderzoek heeft de EOD materiaal meegenomen dat werd aangetroffen in de tuin. Het gaat om een stof die mogelijk een explosie kan veroorzaken. Onderzoek moet uitwijzen of het in het bezit hebben van het aangetroffen materiaal strafbaar is. In de woning zijn geen verdachte stoffen aangetroffen.

Inmiddels is de leeftijd van het het andere zwaargewonde kind bekend, het gaat om een jongen van 11 jaar. Hij  is onder begeleiding van een trauma-arts met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het met hem gaat, is nog niet bekend.

Update 17.10 uur: het is nog steeds niet duidelijk hoe de jongetjes gewond zijn geraakt door het laten ontploffen van magnesiumpoeder met een klaphamer. Er wordt gespeculeerd dat er een explosie is ontstaan waarbij 1 van de 3 jongetjes om het leven is gekomen en een andere jongen zwaar gewond raakte.

Burgemeester Welten zegt mee te leven met de nabestaanden van het jonge slachtoffertje en de familie van het gewonde jongetje. "Mijn gedachten gaan uit naar de mensen die nu volledig van de kaart zijn. Dit is het ergste wat je kan overkomen", zegt hij in een reactie tegen RTV Oost.

De politie heeft na dit drama de man aangehouden die met de klaphamer op het magnesiumpoeder sloeg volgens RTV Oost. Hij zou de bewoner van het huis zijn. 

Eerdere berichtgeving:
Drie jongetjes liepen langs een woning in Haaksbergen terwijl een man daar net met een klaphamer op magnesiumpoeder sloeg. Dit is niet illegaal, het geeft een enorme knal en is een alternatief voor carbidschieten. Door de klap raakte een jongen van twaalf zo zwaar gewond dat hij aan zijn verwondingen is overleden. Een andere jongen raakte ernstig gewond.

Buren hebben direct het zwaar gewonde kind gereanimeerd, dit werd later tevergeefs overgenomen door de hulpdiensten. Naast vier ambulances landde er ook een traumahelikopter uit Duitsland.

Volgens omwonenden was er een klein buurtfeest aan de gang bij het huis waar de kinderen toevallig langsliepen. 

Ondanks lockdown meeste nieuwe coronagevallen in drie weken tijd

De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen zet door. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 16.796 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in bijna drie weken tijd. De toename werd verwacht omdat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus dominant is geworden.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 92.449 meldingen van positieve tests. Dat is 4 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. Dat percentage wordt het groeigetal genoemd. Voor het eerst sinds 30 november stijgt het aantal gevallen op weekbasis. Zo meldt Skipr.

Ajax huurt Brian Brobbey definitief van RB Leipzig

Ajax heeft overeenstemming bereikt met RB Leipzig en Brian Brobbey. De spits wordt gehuurd van de Duitse club, waar hij op dit moment onder contract staat. De huur is voor een half seizoen. 

De komst van Brobbey kondigde zich al enige tijd aan. Voor de Kerst werd hij al medisch gekeurd in Amsterdam en maandag bereikten Ajax en Leipzig een mondeling akkoord over een huur zonder optie tot koop. Nu is zijn rentree in de Johan Cruijff Arena helemaal afgerond. Zo keert de aanvaller terug bij de club waarvoor hij reeds negentien wedstrijden in het eerste elftal speelde.

Ajax wilde het aflopende contract van Brobbey graag verlengen, maar de spits dacht het buiten Amsterdam het gras groener was en vertrok naar Duitsland. Het avontuur bij RB Leipzig werd niet wat Brobbey ervan verwacht had. Hij mocht maar bij één competitiewedstrijd in de basis beginnen en werd toen al voor rust gewisseld.

Ajax heeft in ieder geval een backup voor Sébastien Haller, die met Ivoorkust de Afrika Cup gaat spelen. In de eerste seizoenshelft was Danilo de stand-in van de spits, maar hij wist in de speelminuten die hij kreeg niet te overtuigen.

Tijsterman na mislukt WK weg als bondscoach handbalsters

Monique Tijsterman is niet langer bondscoach van de Nederlandse handbalsters. Het Nederlandse Handbal Verbond (NHV) heeft in onderling overleg met de Amsterdamse besloten dat haar contract als Adje Interimmer niet wordt verlengd.

De 52-jarige Tijsterman werd in september op interimbasis aangesteld als bondscoach. Ze nam de taken over van de vertrokken Emmanuel Mayonnade. Het Nederlandse team werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Toen beide partijen er niet uitkwamen over een nieuw contact was het einde verhaal voor Mayonnade. 

Onder leiding van Tijsterman wist Oranje zich in december niet te plaatsen voor de kwartfinales van het WK. Oranje werd derde in een groep met Zweden en de latere wereldkampioen Noorwegen. Ook zat Tijsterman op de bank bij de eerste twee kwalificatieduels voor het EK van 2022. Beide wedstrijden werden probleemloos gewonnen.

Tijsterman had er al rekening mee gehouden dat ze haar contract niet verlengd zou worden. "Ik ben er trots op dat ik deze mooie kans heb gekregen en wist vooraf dat dit een tijdelijke baan was." NHV moet dus op zoek naar een nieuwe bondscoach. "We gaan de tijd nemen om met alle betrokkenen een profiel op te stellen en daarmee op zoek te gaan naar een geschikte kandidaat", vertelt technisch directeur Sjors Röttger.

Vuurwerkgroothandel: van drukste dag van het jaar naar volle bunkers

Voor vuurwerkhandelaren is Oudejaarsdag normaal gesproken de drukste dag van het jaar. Maar door het vuurwerkverbod ligt de handel grotendeels stil. Net zoals vorig jaar is de verkoop van zwaar vuurwerk aan banden gelegd en mag het tijdens de jaarwisseling niet worden afgestoken. Dit om extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen.

Alleen kindervuurwerk (categorie 1) mag worden verkocht en daarom liggen de bunkers bij Broekhoff Vuurwerk in Dronten stampvol met het zwaardere (categorie 2) vuurwerk.

"We hebben een gevoel van weemoed", vertelt verkoopdirecteur Marcel Schutteman. "We hadden gehoopt dat we dit jaar weer vuurwerk mochten gaan verkopen. Nu gooit corona toch weer roet in het eten. Wij vinden het vuurwerkverbod onnodig maar, toch is het gebeurd."

Niet alleen is het slecht voor de omzet van de vuurwerkbranche, ook een groot deel van het personeel dat tijdens deze periode tijdelijk wordt ingehuurd zit thuis.

"In december loopt er hier zo'n tachtig man op het bedrijf en in de bunkers om orders te pakken. Die mensen zijn nu allemaal niet nodig."

Toch heeft Schutteman er vertrouwen in dat er volgend jaar wel weer gewoon vuurwerk mag worden verkocht. "De vraag is ieder jaar weer enorm, het blijft populair", aldus Schutteman.

De duurste geveilde auto in 2021: ruim 18 miljoen voor een McLaren F1 1995

De McLaren F1 is al 30 jaar oud maar wordt steeds gewilder. Hij is zo duur geworden dat zijn schepper, de legendarische Gordon Murray, er zelfs geen één meer bezit omdat hij het niet wil rondrijden in zo'n extreem dure auto.

Op de Pebble Beach-veiling van 2021 werd een Mclaren F1 verkocht voor 20,5 miljoen dollar (18.071.775 euro), waarmee het de duurste auto is die in 2021 op een veiling werd verkocht. Dus zelfs 30 jaar na zijn lancering, met talloze limited-edition hypercars die zowel ervoor als erna zijn gemaakt, is de F1 nog steeds de meest begeerlijke auto ter wereld. 

De McLaren F1 is het geesteskind van Gordon Murray, een van de grootste autotechnici aller tijden, en wordt door veel liefhebbers beschouwd als het beste motorvoertuig ooit gemaakt. Eén van de redenen waarom de F1 zo geliefd is, is zijn motor: een 6,1-liter atmosferische V12-motor, ontwikkeld en gebouwd door BMW.

FOK! Wat een weer: Jaaroverzicht 2021 (deel 4/4)

FOK! Wat een jaaroverzicht.

De laatste dagen van het jaar staan voor de deur wat betekent dat we terugblikken op het jaar 2021 en de mooiste foto's nog eens langs komen. Dank voor alle mooie inzendingen die jullie hebben gedaan dit jaar, zonder jullie is het weerbericht maar saai. Vandaag de maanden oktober, november en december.

Oktober
De maand oktober was verdeeld; in het westen viel veel neerslag en het was 0.7 graden warmer dan de normale 10.9 graden. Warmer dan 20 graden werd het niet. De zon was met 124 uur 4 uur meer te zien dan normaal. Zoals gezegd in deel 3, echt zomer was het nooit geweest en ook een late nazomer zat er dus niet in. Eigenlijk was het een somber jaar, wellicht dat november en december nog wat moois konden brengen qua weer want het viel tegen. 

Regenboog dubbel (Foto: DJMO)
Regenboog dubbel (Foto: DJMO)

Mooie mistfoto7 (Foto: Pukeko)
Mooie mistfoto (Foto: Pukeko)

Amsterzon8 (Foto: Charged)
Amsterzon (Foto: Charged)

November
Nadat er geen zomer was, was de hoop gevestigd op de winter. Zou er een elfstedentocht worden gereden? Dat vraagstuk bleek voor dit jaar afgesloten te kunnen worden, het was met 0.4 graden warmer dan normaal vrij zacht. Ook was het erg rustig, (herfst)stormen zijn er nagenoeg niet voorgekomen. Er viel zo'n 10% minder neerslag dan de gebruikelijke 82mm. De zon liet zich 2 uurtjes minder dan het gemiddelde zien. De winter bleef in november uit met slechts twee vorstdagen in De Bilt. 

Charged in Amsterdam was op een mooi plekje, qua lucht. (Foto: Charged)
Charged in Amsterdam was op een mooi plekje, qua lucht. (Foto: Charged)

Paddestoelen in Uden (Foto: Winterstorm666)
Paddestoelen in Uden (Foto: Winterstorm666)

Waar Pukeko in Noord Holland de zon zag, zag ik enkel het grijze.  (Foto: Pukeko)
Waar Pukeko in Noord Holland de zon zag, zag ik enkel het grijze. (Foto: Pukeko)

December
De winter, zou die nog komen of moesten we het doen met de eerste winterse maanden van het jaar? Je voelt het al aankomen, het was wederom zachter dan normaal, ruim een graad. De zon liet zich wat minder zien dan normaal. Je zou zeggen, dat er weinig bijzonders was. Maar niets is minder waar, 30 december is een warmterecord verbroken en de laatste dag van het jaar begon met recordwarmte. Vorst was er ook wel iets maar niet veel. Ijsdagen zijn slechts lokaal voorgekomen. We nemen dus warm afscheid van 2021. 

Met een roze gloed begon de dag vanochtend rond Purmerend. (Foto: Pukeko)
Met een roze gloed begon de dag vanochtend rond Purmerend. (Foto: Pukeko)

Ook in Ede was het gistermiddag mistig. Een vaag zonnetje is gelukkig wel te zien. (Foto: Charged)
Ook in Ede was het gistermiddag mistig. Een vaag zonnetje is gelukkig wel te zien. (Foto: Charged)

Toen het nog koud was (Foto: Storm666)
Toen het nog koud was (Foto: Storm666)


Celstraf geëist tegen GGD-medewerker voor oplichting en computervredebreuk

Tegen een 26-jarige man uit Rotterdam is van de week een gevangenisstraf van vijftien maanden geëist waarvan vijf maanden voorwaardelijk, voor oplichting en poging oplichting van mensen die een afspraak hadden gemaakt voor een coronatest. Niet alleen vroeg hij ze een borg te betalen, ook wordt hij verdacht van betrokkenheid bij pogingen tot oplichting van twee van hen door middel van het zich voordoen als bankmedewerker en proberen ze ertoe te brengen bedragen over te maken. De opbrengsten van de oplichtingen heeft verdachte witgewassen. Ook nam hij honderden persoonskaarten uit het CoronIT-systeem over op zijn eigen laptop. Dit laatste is ten laste gelegd als computervredebreuk.

De oplichtingen vonden plaats op 8 september 2020. In ieder geval drie personen die een afspraak hadden gemaakt voor een coronatest, kregen te horen dat ze borg moesten betalen en hiervoor krijgen ze een betaallink toegestuurd. Twee van hen betaalden, bij één van hen is het geld later gestorneerd. Kort daarna werden de twee personen die de borg hadden betaald, gebeld door een ‘bankmedewerker’ die zei dat er een dreiging was dat een groot bedrag van hun rekening zou worden afgeschreven en dat het geld moest worden veilig gesteld. In één geval lukte de overboekingen niet, in het andere geval vertrouwde het slachtoffer de gang van zaken niet en belde de bank.

Na de meldingen dat er een borgsom betaald moest worden, stelde de GGD en ook de politie een onderzoek in. Omdat alle handelingen worden gelogd, kwam de GGD uit bij één en dezelfde medewerker, de 26-jarige man uit Rotterdam. Hij was als uitzendkracht ingehuurd om testafspraken te maken. In het onderzoek bleek dat hij meer klantendossiers had geopend dan nodig was voor zijn werk. Op 8 september had deze medewerker 85 dossiers geopend; op 9 augustus waren dat 399 dossiers. Het raadplegen van deze dossiers behoorde niet tot zijn taken. De uitzendkrachten wisten dat dit niet was toegestaan. Ze hadden instructie gehad en een geheimhoudingsverklaring getekend: zij mochten zich niet interne informatie toe-eigenen, verspreiden, gebruiken, kopiëren of aan derden verstrekken.

In het onderzoek werden de laptops en de telefoon van de verdachte onderzocht. Hieruit bleek dat de verdachte telefoonnummers van banken had opgezocht, onder andere van de fraudehelpdesk van die banken, hij had een app op zijn telefoon om zijn zichtbare telefoonnummer te veranderen, hij had mailberichten gestuurd met het onderwerp ‘GGD borgsom’, whatsapp berichten gestuurd over printscreens en cash geld en beschikte over grote bestanden persoonsgegevens. Deze persoonsgegevens, zogenoemde leads, wilde hij gebruiken voor commerciële doeleinden. Verdachte verklaarde ook dat hij enkele leads had gedeeld via Telegram om te kijken of er interesse was. Hij vertelde dat hij schulden had en leed aan gokverslaving. Daarom wilde hij snel geld verdienen. Hij bekende de borgsommen te hebben gevraagd, maar ontkende betrokken te zijn bij de andere pogingen oplichting.

De officier van justitie vond echter deze feiten bewezen. De verdachte had immers alle middelen tot zijn beschikking voor de pogingen oplichting als bankmedewerker, de oplichtingen vonden opvallend kort na elkaar plaats en de bedragen die moesten worden ‘veilig gesteld’ pasten precies bij de schuld die de verdachte toen had.

“In plaats van een positieve bijdrage te leveren aan het ernstige maatschappelijk probleem dat de coronapandemie is, heeft verdachte zijn eigen nieuwsgierigheid en winstbejag gesteld boven zijn integriteit. Hij is ermee gestopt omdat zijn account werd geblokkeerd en hij werd aangehouden. Hij heeft tot het eind geweigerd inzage te geven in zijn laptops en telefoon. Hij heeft steeds geprobeerd zijn rol te minimaliseren”, zo betoogde de officier van justitie. “Ten slotte zegt de verdachte niet goed te hebben nagedacht. Maar in plaats van onnadenkendheid zie ik een goed uitgedachte en geraffineerde manier van werken bij deze verdachte. En daarmee heeft hij het vertrouwen in de GGD en in de overheid geschaad en in de kern geraakt”.

Hierna eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Ingenieurs leveren diploma in als Timmermans eredoctoraat krijgt: ‘Schande voor wetenschap’

Afgestudeerde ingenieurs leveren uit protest hun diploma in als de TU Delft volgende maand daadwerkelijk een eredoctoraat uitreikt aan ‘klimaatpaus’ Frans Timmermans. Samen met nog zo'n 5000 ondertekenaars van de petitie ‘Geen eredoctoraat voor Frans Timmermans van TU-Delft’ verzetten ze zich tegen deze eervolle benoeming van de politicus. "Dit is het einde van de wetenschap.” Meer hierover bj de Gelderlander.

De tekst bij de petitie luidt als volgt:

'Geen eredoctoraat voor Frans Timmermans van TU-Delft
TU Delft wil Frans Timmermans een eredoctoraat verlenen, vanwege zijn vermeende bijdragen aan het energietransitiebeleid. Echter, Frans Timmermans is voorvechter van biomassacentrales en hij beweert dat kernstroom te duur is en dat de bouw van een centrale 20 jaar duurt.

Wij

Alumni van TU Delft en alle anderen

constateren

  • Frans Timmermans bewijst keer op keer, dat hij de energietransitie bemoeilijkt in plaats van bevordert.
  • Als tegenstander van kernenergie beweert hij dat kernstroom te duur is en dat de bouw van een kerncentrale 20 jaar vergt
  • Als voorstander van biomassacentrales bevordert hij grootschalige houtkap.

en verzoeken

Wij eisen, dat TU-Delft het voornemen om Frans Timmermans een eredoctoraat te verstrekken terugtrekt.'

Helft Nederlanders bereid tot delen gezondheidsdata in ruil voor korting zorgpremie

Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) is bereid data te delen over hun levensstijl in ruil voor korting op de zorgpremie. Dat meldt Pricewise in een blog na een eigen onderzoek.

Vooral jongere generaties (52 procent) zijn vaker dan oudere generaties (41 procent) bereid om hun persoonlijke data te delen met een verzekeraar als dat kan leiden tot een lagere premie.

Gezondheidsdata
Online consumentenadviseur Pricewise stuurde een vragenlijst en kreeg 2.000 reacties. 48 procent van de respondenten vindt het maar niks als dit soort gegevens in handen zijn van hun verzekeraar. Voor grote techpartijen als Google en Facebook ligt dat percentage met 64 procent nog hoger. Toch denkt een derde van de respondenten (34 procent) dat deze techpartijen in de toekomst mogelijk zullen samenwerken met zorgverzekeraars. Lees verder bij Skipr.

Museumplein zondag veiligheidsrisicogebied: politie mag preventief fouilleren

De Amsterdamse driehoek heeft het Museumplein en de directe omgeving daarvan voor komende zondag benoemd tot veiligheidsrisicogebied. De beslissing is genomen vanwege de kans dat personen met wapens naar het plein willen komen, volgens AT5

Dit betekent dat iedereen die zich die dag van 11.00 uur tot 23.00 uur in het gebied bevindt preventief gefouilleerd kan en mag worden. De driehoek, bestaande uit de gemeente, politie en Openbaar Ministerie, heeft dit besloten naar aanleiding van aanwijzingen die de politie heeft binnengekregen. "Groepen en personen zouden bewapend naar het Museumplein komen en uit zijn op het gebruiken van geweld", laat de gemeente weten.

Komende zondag stond ook een anti-coronademonstratie gepland. Deze is door de gemeente gisteren verboden, omdat de organisatie ervan niet zou willen meewerken aan een veilig verloop. Hierdoor zou een onveilige situatie ontstaan. Michel Reijinga, een van de initiatiefnemers van het protest, zei gisteren dat hij het "gezellig zou vinden als mensen toch koffie komen drinken komende zondag." Ook Forum voor Democratie heeft aangekondigd zondag 12 uur een bijeenkomst te houden op het Museumplein.

De politie houdt de situatie nauwlettend in de gaten en is voorbereid op verschillende scenario's.

Het nutteloze feitje van de dag: Borsato, de Stones en anderen verdwijnen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag is alweer de laatste dag van de Top 2000 en draait het op de radio dus vooral om de populairste nummers en daarom kijken we vandaag in deze rubriek nog even naar de achterkant van de lijst. Want wist je dat er dit jaar zeven liedjes uit de lijst verdwenen zijn die er tot nu toe elk jaar in stonden? De plaat die in 2020 nog het hoogst genoteerd stond van de zeven was 'Dromen Zijn Bedrog' van Marco Borsato. Dat de veelbesproken zanger dit jaar wat minder populair is snappen we. Zijn voormalige hit stond vorig jaar nog op plek 1771.

Vanaf plek 1885 ging 'It's All Over Now' van de The Rolling Stones uit de lijst en Maggie MacNeal zag 'Terug Naar De Kust' vanaf nummer 1898 de lijst verlaten. Vorig jaar kon je Jon & Vangelis met 'I'll Find My Way Home' nog op plaats 1914 maar dat was vooralsnog voor het laatst. Barbra Streisand & Neil Diamond stonden in 2020 nog met 'You Don't Bring Me Flowers' op nummer 1924 in de eindejaarlijst van NPO Radio 2, maar de liefhebbers wisten het nummer niet te behouden voor de lijst.

Na 22 jaar in de lijst kwam er ook een einde aan Bachman-Turner Overdrive met 'You Ain't Seen Nothing Yet' dat op plekje 1932 te vinden was. En tenslotte verdween Al Stewart met 'On The Border' vanaf nummer 1942 uit de lijst. Wie weet zien we één van deze liedjes volgend jaar nog terug in de Top 2000.

Wil je nog meer toffe Top 2000-statistieken zien? Dan kan dat op de site van FOK!user Pino112. Wil je dezer dagen meepraten over de eindejaarlijst van NPO Radio2, dan kan dat in de topicreeks op het forum.

Vrouw geslagen bij beroving, politie zoekt getuigen

Donderdagmiddag rond 14:20 uur werd op het fietspad tussen de Blauwe Berg en het Hof van Holland in Hoorn een 27-jarige vrouw met geweld beroofd van haar telefoon. De twee daders reden op een goudkleurige scooter weg in de richting van de Blauwe Berg. De politie doet onderzoek en zoekt getuigen.

In de middag liep de vrouw met haar hond op het fietspad vanaf de Blauwe Berg in de richting van het Hof van Holland. Er kwam een goudkleurige scooter aanrijden met twee mannen erop. Deze stopte naast haar en de bijrijder stapte af. De man begon haar te bedreigen en eiste haar telefoon. Ook sloeg hij het slachtoffer. Nadat zij haar telefoon had gegeven, gingen de daders ervandoor in de richting van de Blauwe Berg. De politie heeft in de omgeving gezocht naar de verdachten, maar hen niet meer aangetroffen. Het slachtoffer raakte bij de beroving niet ernstig gewond.

Hoe Mark Rutte de strijd op het Binnenhof tóch overleefde

"Van demissionair kabinet, de toeslagenaffaire tot Functie Elders: zelden werd een politiek jaar gekenmerkt door zoveel chaos en onzekerheid. Ministers wisselen elkaar in hoog tempo af en een nieuw kabinet formeren lijkt lang onmogelijk. Politiek verslaggever Frits Wester (RTL Nieuws) over een land besturen in tijd van politieke onrust", RTL Z zet het op een rijtje.

Voor het eerst sinds 2012 geen Nederlanders in kwartfinale WK darts; Anderson verslaat Cross

Het wereldkampioenschap darts in Londen gaat voor het eerst sinds 2012 verder zonder Nederlandse inbreng in de kwartfinales. Martijn Kleermaker, als laatste overgebleven, dolf in de vierde ronde het onderspit tegen James Wade. The Dutch Giant verloor met 4-0.

Wade begon de partij sterk en won de eerste set met 3-0. In de tweede set leek Kleermaker nog een kans te krijgen, maar verprutste zijn dubbels. Wade strafte dat direct af met een 104-finish. Set drie wist Kleermaker nog een te beginnen met een break, maar de bleek het laatste hoogtepunt te zijn voor de Nederlander. 

Het is de eerste keer in tien jaar dat er geen Nederlander bij de laatste acht van het WK darts zit. Op het WK van 2012 gebeurde dat voor het laatst. Michael van Gerwen, wiens beste jaren nog moesten komen, was destijds met de derde ronde als eindstation nog de beste Nederlander.

Gary Anderson heeft zich na een zinderende partij geplaatst voor de kwartfinales WK. De Schot gaf een 3-1-voorsprong uit handen, maar won uiteindelijk Rob Cross met 4-3. Peter Wright voegde zich eveneens bij de laatste acht. Hij versloeg Ryan Searle. 

Cross won nog de eerste set, maar kon in de volgende drie sets Anderson niet bijhouden. Anderson koersde af op de zege, maar miste plots zeven kansen op 2-0 in de vijfde set. Dat kostte hem uiteindelijk de set, want Cross verkleinde de achterstand tot 3-2 met een schitterende 144-finish.

Anderson kreeg in de zesde set zijn eerste matchdart, maar zijn pijl op de bullseye werd ruim gemist. Vervolgens dwong Cross een beslissende set af door drie legs op rij te winnen. Anderson trok het voordeel naar zich toe door een een break met een elfdarter in leg drie. Hij klaarde vervolgens de klus met een zestiendarter.

De 51-jarige Wright kende geen problemen met Ryan Searle, de nummer vijftien van de plaatsingslijst. De Schot moest alleen de derde set aan zijn Engelse tegenstander laten en won met 4-1. Wright staat in de kwartfinales tegenover Callan Rydz. Op Nieuwjaarsdag gaat het WK verder. 

WK darts - achtste finales - 30 december 2021 - 
James Wade 4-0 Martijn Kleermaker (3-0, 3-1, 3-2, 3-1)
Gary Anderson 4-3 Rob Cross (2-3, 3-0, 3-1, 3-1, 1-3, 2-3, 3-1)
Peter Wright 4-1 Ryan Searle (3-1, 3-2, 1-3, 3-0, 3-1)

Kwartfinales 1 januari 13.30u 
James Wade v Mervyn King
Luke Humphries v Gary Anderson

Avondsessie vanaf 20.30u
Peter Wright v Callan Rydz
Gerwyn Price v Michael Smith

FOK! Wat een weer: droge jaarwisseling..

winterbanner

Oudjaarsdag is het droog en vooral in het zuiden is er eerst wat ruimte voor de zon. In de middag wordt de bewolking dikker en trekt een gebied met regen en buien over het noorden en midden oostwaarts. Later in de middag wordt het weer droog en Oudjaarsavond en de jaarwisseling verlopen op de meeste plaatsen droog. Het blijft zeer zacht. De maximumtemperatuur ligt rond 14°C en 's avonds daalt de temperatuur nauwelijks. De zuidwestelijke wind blijft stevig doorstaan: boven land matig en langs de kust en het IJsselmeer meest krachtig, 6 Bft.

Nieuwjaarsnacht verloopt overwegend bewolkt en droog. De wind neemt af naar zwak tot matig en draait naar het zuiden. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 11.

Zaterdag blijft het droog en is er af en toe ruimte voor de zon. Het blijft bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het noorden tot 15°C in het zuiden. De zuidenwind neemt de in de loop van de dag toe naar matig, langs de kust (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Toen het nog koud was (Foto: Storm666)
Toen het nog koud was..... (Foto: Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.