FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 december 2021

Random Pics van de Dag #501

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag PSV - Go Ahead Eagles

PSV heeft zonder problemen de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft gewonnen. In het thuisduel tegen Go Ahead Eagles wonnen de Eindhovenaren met 2-0 van de ploeg, waardoor de ploeg van Roger Schmidt zich kroont tot winterkampioen.

PSV kende een goede start tegen Go Ahead Eagles. Binnen tien minuten kwam PSV al op voorsprong via Philipp Mwene. Voor de Oostenrijkse rechtsback was het alweer zijn derde doelpunt in de laatste drie competitiewedstrijden voor PSV.

PSV was veel sterker dan Go Ahead en liet na om voor rust verder afstand te nemen. Mario Götze, Cody Gakpo en Yorbe Vertessen misten kansen, waardoor de bezoekers uit Deventer lang in de wedstrijd bleef. Halverwege de tweede helft moest de uitploeg verder met tien man. Joris Kramer haalde de doorgebroken Vertessen neer en na het terugzien van de beelden gaf arbiter Dennis Higler werd de verdediger met rood van het veld gestuurd. In de 78ste minuut werd het vervolgens 2-0 via Gakpo, op aangeven van invaller Maximiliano Romero.

Door de zege van PSV is de ploeg uit Eindhoven de winterkampioen. Na achttien wedstrijden heeft PSV een voorsprong van één punt op Ajax, Feyenoord volgt op vier punten van PSV.

PSV

2 - 0

Go Ahead Eagles

 9' Mwene
 78' Gakpo
   
 
 Gele kaart: Obispo, (PSV),
 Rode kaart: , Kramer (68) (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: -
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Mwene
Ramalho (Obispo/30)
Boscagli
Mauro Júnior (Max/90 1)
Gutiérrez
Götze (Ledezma/90 1)
Sangaré
Vertessen (v.Ginkel/75)
Vinícius (Romero/75)
Gakpo
  Hahn
Lucassen
Idzes
Nauber
Kramer
Kuipers (Ross/85)
Rommens
Brouwers (Tuzlacik/87)
Oratmangoen (Heil/46)
Cordoba (J.Bakker/71)
Botos (Lidberg/46)

Suljovic na acht gemiste matchdarts uitgeschakeld op WK darts

Mensur Suljovic is in de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts uitgeschakeld. Hij verloor van in een zindere wedstrijd met 3-2 van Alan Soutar. Suljovic kreeg acht pijlen voor de wedstrijd, maar benutte er geen. 

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Oostenrijker, die de eerste en tweede set met gemak naar zich toe trok (3-1, 3-0). Ook in de derde set kwam Suljovic 2-0 voor, maar The Gentle miste twee matchdarts en gaf Soutar een kans. De debutant benutte die kans en kwam terug in de partij (set 3: 2-3). Ook set vier ging met 2-3 naar Souter, waardoor een beslissende set nodig was. In de zenuwslopende laatste set kwam Suljovic opnieuw 2-0 voor, maar weer kwam Soutar terug tot 2-2. In de verlenging, bij een stand van 5-4 in legs, gooide de kleine Schot opeens 144 uit voor de wedstrijd.

Ook Jose de Sousa had vijf sets nodig. De Portugees was met 3-2 te sterk voor Jason Lowe, maar moest daarvoor wel een 2-0 achterstand in sets wegwerken. The Special One gooide een prima gemiddelde (96,2), maar mistte in totaal 28 dubbels. Voor Brendan Dolan zit het toernooi erop. Hij verloor met 3-0 van Callan Ridz. Publiekslieveling Luke Woodhouse moest zijn meerdere erkennen in de Australiër Damon Heta. Het werd 3-0. 

In de avondsessie komen onder andere Raymond van Barneveld en Danny Noppert nog in actie.

Uitslagen middagsessie
Tweede ronde (best of five sets)
• 13.30 uur: Damon Heta - Luke Woodhouse 3-1
• 14:30 uur: Brendan Dolan - Callan Rydz 0-3
• 15:30 uur: Mensur Suljovic - Alan Soutar 2-3
• 16:30 uur: José de Sousa - Jason Lowe 3-2

Avondsessie vanaf 20.00 uur
Danny Noppert v Jason Heaver
Gabriel Clemens v Lewy Williams
Rob Cross v Raymond van Barneveld
Chris Dobey v Rusty-Jake Rodriguez

HC Amsterdam stunt met komst Robbert Kemperman

Middenvelder Robbert Kemperman – 228-voudig international – kiest na tien seizoenen hockeyclub Kampong voor een nieuw avontuur. Hij maakt komende zomer de overstap naar Amsterdam, waar hij wordt herenigd met oud-Kampong-coach Alexander Cox.

Kemperman, die veertien jaar geleden op zeventienjarige leeftijd debuteerde in het Nederlands elftal, begon met hockeyen bij Union in Nijmegen. Via Den Bosch en het Duitse Rot-Weiss Köln kwam hij terecht bij Kampong, waarmee hij tweemaal de landstitel veroverde en één keer de EHL. Kemperman zegt nu toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. "Er staat een mooi, jong team bij Amsterdam en de ambities zijn groot. Ik hoop dat ik met mijn ervaring van waarde kan zijn voor het team en kijk uit naar deze nieuwe fase in mijn carrière," zegt de 31-jarige middenvelder.

Cox is blij met het inlijven van Kemperman: ‘Voor mij is hij de complete middenvelder. Offensief en defensief sterk. Door zijn inzicht, techniek en ervaring is hij een dirigent op het middenveld. En ik weet uit ervaring wat zijn persoonlijkheid toevoegt aan een team.’ 

Of Kemperman terugkeert in Oranje is nog altijd onduidelijk. Vooralsnog behoort hij samen met Sander de Wijn, Jeroen Hertzberger en Seve van Ass tot de on hold-groep.

Maximale straffen voor doden 14-jarig meisje Almelo

Twee broers uit Almelo zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot 1 en 2 jaar jeugddetentie voor het doden van het 14-jarige meisje Lotte uit Almelo.

Naast de jeugddetentie legt de rechtbank hen ook de PIJ-maatregel (jeugd-tbs) op. Ook moeten zij de ouders van het meisje in totaal een schadevergoeding betalen van ruim 47.000 euro.

Lichaam bedekt met riet en maaiafval
Op 10 januari 2021 reden de broers samen met Lotte op de scooter naar een afgelegen plek op een bedrijventerrein in Almelo. Ze had met beide jongens een relatie gehad. Toen het uitging met de oudste, kreeg Lotte ruzie met hem over een naaktfoto. Die zou ze hebben doorgestuurd naar een vriendin. De broers hadden de dag ervoor het plan gemaakt om haar daarvoor ‘klappen’ te geven. Daar aangekomen hebben de jongens haar mishandeld en is ze uiteindelijk door verwurging om het leven gekomen. Vervolgens hebben ze haar lichaam naar een sloot gesleept, in het water gegooid en bedekt met riet en maaiafval. De broers zijn daarna op de scooter vertrokken. De broers worden niet veroordeeld voor moord, nu niet vast is komen te staan dat zij op voorhand het plan hadden Lotte van het leven te beroven.

Minderjarig en behandeling
De rechtbank veroordeelt de broers volgens het jeugdstrafrecht en legt hen in beide gevallen de maximale straffen op. De jongens waren allebei minderjarig op het moment dat ze het feit pleegden: de oudste broer was toen 17 jaar oud en de jongste 15 jaar. Het staat voor de rechtbank buiten kijf dat ze ernstige misdrijven hebben begaan. Het zijn echter ook minderjarige jongens met persoonlijkheidsproblemen. Volgens de deskundigen zijn beide jongens zwakbegaafd en hebben ADHD daarnaast is er bij de oudste broer sprake van ontwikkelingsproblematiek en bij de jongste broer is er sprake van complexe problematiek. Volgens de rechtbank is de kans op herhaling zonder behandeling bij de jongste broer groot en bij de oudste broer matig verhoogd. Om herhaling te voorkomen moeten de broers gedwongen worden behandeld via de PIJ-maatregel.

Onherstelbaar leed
Door het doden van Lotte hebben de broers onherstelbaar leed toegebracht aan haar nabestaanden. De ouders en het broertje van het meisje hebben dit op zeer indrukwekkende wijze onder woorden gebracht in hun slachtofferverklaringen. De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf het gemis zal kunnen compenseren dat de nabestaanden hun leven lang nog zullen ervaren. Daarnaast hebben de jongens geen openheid van zaken gegeven over wat zich die middag precies heeft afgespeeld.

VS: Weinig vertrouwen in "Big Tech"

Bijna tweederde van de Amerikaanse burgers wantrouwt socialemediaplatforms. Volgens een onderzoek van de Washington Post doet Facebook het bijzonder slecht. Maar het onderzoek toont ook een paar verrassingen.

Bijna geen enkele andere samenleving in de westerse wereld is zo verdeeld als de VS. Ex-president Donald Trump liet deze diepe verdeeldheid duidelijk zien aan de rest van de wereld. Toch zijn de mensen in de Verenigde Staten het grotendeels eens als het gaat om het beoordelen van de grote technologiebedrijven. Volgens een onderzoek van de 'Washington Post', dat in november werd uitgevoerd onder 1122 volwassenen, vertrouwen maar weinigen de grote sociale media platforms zoals Facebook, TikTok of Instagram. Veel van de respondenten vinden daarnaast de reclame op deze netwerken opdringerig en vervelend.

Als het gaat om het verantwoord omgaan met activiteitenprofielen en de opslag van persoonsgegevens komt Facebook er volgens het onderzoek bijzonder slecht af. 72 procent zegt dat ze "weinig" of "helemaal niets" van het bedrijf van Mark Zuckerberg vertrouwen. Het Chinese videoclipplatform TikTok en de Facebook-dochter Instagram worden in dezelfde categorie net zo slecht beoordeeld. Apple, Google en Microsoft krijgen daarentegen gemengde cijfers. Alleen Amazon laat positievere cijfers zien. Een meerderheid van 53 procent zegt in hoge mate vertrouwen te hebben in het bedrijf van oprichter Jeff Bezos.

Er is nog een uitslag die vooral Facebook-baas Zuckerberg zorgen zou moeten baren: Slechts tien procent van de ondervraagden is van mening dat zijn netwerk een positieve invloed heeft op de samenleving. Zesenvijftig procent denkt dat dit juist het tegenovergestelde veroorzaakt. Zelfs onder degenen die Facebook dagelijks gebruiken, zeggen meer dan drie keer zoveel mensen dat het sociale netwerk eerder een negatieve dan een positieve invloed zou hebben.

Amerikanen willen meer controle over hun gegevens
De meeste Amerikanen zijn erg kritisch over hoe de wijze hoe internetbedrijven met persoonsgegevens omgaan. Een duidelijke meerderheid is van mening dat bedrijven de mensen niet genoeg inzage geven over alle informatie die zij van de gebruikers verzamelen.

Een kleine tien jaar geleden was een meerderheid er nog voorstander van om de techbedrijven in Silicon Valley de vrije hand te geven. In 2012 vond slechts 38 procent dat politieke inmenging nodig was. Nu is er een duidelijke ommekeer. Ruim 64 procent van de ondervraagden zou graag zien dat de politici in Washington de bedrijven meer aan banden leggen.

De diepe achterdocht van de Amerikaanse bevolking ten aanzien van internetbedrijven komt ook tot uiting in een ander punt dat door de meeste deskundigen een broodje aap verhaal wordt genoemd. Zeven op de tien Amerikanen geloven dat hun smartphones worden afgeluisterd en dat de 'slimme' speakers van Amazon (Echo) of Google (Nest) stiekem meeluisteren.

Het slechte imago wordt vaak in stand gehouden door de techbedrijven zelf. Jarenlang zijn zij ervan beschuldigd onjuiste informatie te verspreiden en dat de persoonsgegevens van hun gebruikers niet voldoende beschermd worden. Als koploper daarvan wordt vaak Facebook genoemd - te beginnen met het Cambridge Analytica-schandaal in 2018 en eindigend met de verhalen van klokkenluider Frances Haugen.

Men wordt voorzichtiger tijdens het surfen op internet
Bedrijven die online diensten of goederen verkopen, zoals Amazon of Apple, doen het beter dan sociale-mediabedrijven. De verkopende bedrijven worden meestal als positief ervaren. Dit zou kunnen zijn doordat hun bedrijfsmodel relatief gemakkelijk te begrijpen is.

Bij bedrijven als Facebook, Google of TikTok daarentegen betalen gebruikers niet met geld, maar met hun persoonlijke data. In ruil daarvoor krijgen zij doelgerichte advertenties te zien. Google en Facebook hebben deze markt vrijwel onder elkaar verdeeld, en er is nauwelijks sprake van enige concurrentie. In 2020 verdiende Google 147 miljard dollar aan reclame, wat goed is voor 80 procent van de totale omzet. Voor Facebook was dat 84 miljard dollar (98 procent van de totale inkomsten).

De afgelopen jaren zijn internetgebruikers in de VS er herhaaldelijk van beschuldigd dat men roekeloos omgaat met hun eigen datagegevens. Dit lijkt langzaam te veranderen. Zevenenvijftig procent van de respondenten op het onderzoek zegt ervoor te zorgen dat tracking wordt uitgeschakeld wanneer zij op het net surfen. De helft zegt dat zij de privacyinstellingen op mobiele telefoons en in apps dienovereenkomstig hebben aangepast. Steeds meer mensen verwijderen daarnaast regelmatig hun browsergeschiedenis of gebruiken hun browser in incognitomodus. Een flink aantal gebruikt een VPN-verbinding om te internetten om zo hun privacy beter te beschermen.

Social Media ( Pixabay)
Big Tech ( Pixabay)

Omikron: minder ziekte, meer opnames

Zelfs als de omikronvariant van het coronavirus beduidend minder ziekmakend is dan de deltavariant, zoals diverse onderzoeken suggereren, vrezen deskundigen dat de komende tijd nog altijd veel besmette mensen in het ziekenhuis zullen belanden. “De eerste en tweede prikken van coronavaccins beschermen niet goed meer tegen omikron”, stelt viroloog en microbioloog Bert Niesters. “En we zijn te laat begonnen met de boostercampagne.”

Het Imperial College in Londen meldde woensdag op basis van voorlopige cijfers dat patiënten met omikron 20 tot 25 procent minder vaak naar het ziekenhuis hoeven dan patiënten met delta. De kans om langer dan een dag in het ziekenhuis te moeten verblijven ligt zelfs 40 tot 45 procent lager. Onderzoeken uit Schotland en Zuid-Afrika duidden op nog lagere kansen op ziekenhuisopname. Aan de andere kant laat het tempo waarop omikron zich verspreidt duidelijk zien dat deze variant veel besmettelijker is dan delta.

Lees verder op Skipr.nl

Netlicks: 'het TV-scherm dat je kan proeven'

Een Japanse professor heeft een prototype van een 'likbaar' televisiescherm dat smaken van voedsel kan nabootsen ontwikkeld, zo meldt Reuters.

Onder de naam 'Taste-the-TV' spuiten tien bussen smaakstoffen op een 'hygiënische folielaag' die over het scherm wordt uitgerold zodat de kijker eraan kan likken.

Professor Homei Miyashita van de Meiji Universiteit suggereerde dat het scherm gebruikt zou kunnen worden om koks of sommeliers op afstand op te leiden. Als de TV voor de consumentenmarkt beschikbaar zou worden gemaakt, zou hij zo'n 875 dollar kosten, zo schatte hij.

"Het doel is om het voor mensen mogelijk te maken om de beleving te hebben van iets eten in een restaurant aan de andere kant van de wereld, terwijl men thuis blijft," vertelde hij aan Reuters.

Naar verluidt is Miyashita in gesprek met fabrikanten over andere mogelijke toepassingen van de smaak-spray-technologie, zoals het toevoegen van smaken aan toast.

De professor stelt zich een wereld van te downloaden "smaken" voor.

In het tijdperk van Covid-19 zou dit soort technologie de manier waarop mensen in contact komen met de buitenwereld kunnen verbeteren, meent professor Miyashita.

Maar op Twitter vroegen mensen zich af of het midden in een wereldwijde pandemie wel het juiste moment was om Taste-the-TV te lanceren.

Prof. Miyashita en zijn studenten hebben in het verleden een reeks voorwerpen geproduceerd die met smaak te maken hebben, waaronder "een vork die voedsel lekkerder doet smaken".

Journalisten kregen een demonstratie van 'Taste-the-TV' te zien van een studente. Ze vroeg het beeldscherm om "zoete chocolade" en na een paar pogingen werd haar 'verzoek' op de plastic folie gespoten zodat ze kon proeven. "Het lijkt een beetje op melkchocolade", zou de studente hebben gezegd.

De babyboom is dit jaar nergens zo groot als in Friesland

In heel Nederland zijn in de eerste tien maanden van 2021 meer baby’s geboren dan in die periode in 2020, maar de toename is nergens zo groot als in Friesland. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

In die periode zijn in Friesland 5284 baby’s op de wereld gebracht, 431 meer dan in de eerste tien maanden van 2020. Dat is een stijging van 8,9 procent. In Zeeland groeide het aantal geboortes het minst, maar steeg nog altijd met zo'n 2,8 procent.

baby ( Pixabay)
Baby ( Pixabay)

Trailer: Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Het Marvel-jaar 2021 is nog niet voorbij of ... nou ja, met de lockdown is het dat eigenlijk wel, nu ook de finale van Hawkeye inmiddels heeft plaatsgevonden. We kijken daarom vooruit naar het Marvel-jaar 2022 met een teaser trailer voor de tweede Doctor Strange-solofilm.

De gelukkige bioscoopbezoekers die vorige week Spider-Man: No Way Home hebben gezien kennen de beelden uit deze teaser al, maar gelukkig bevat het geen spoilers voor wat er in Spider-Man of, inderdaad, WandaVision is gebeurd. Stephen Strange heeft fouten gemaakt, zo lijkt het, en nu is er stront aan de knikker in het multiversum.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness, geregisseerd door Spider-Man- en Evil Dead-regisseur Sam Raimi, is te zien vanaf mei 2022.

Het nutteloze feitje van de dag: Het andere monument op de Dam

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het monument op de Dam kennen we allemaal wel, maar wist je dat er vroeger een heel ander monument op de Dam stond? Na de min of meer succesvolle tiendaagse veldtocht tegen de Belgen die voor zelfstandigheid streden in 1831 en de daarop alsnog volgende onafhankelijkheid van België vonden de veteranen dat de dappere strijd een monument verdiende. Twintig jaar na de veldtocht verrees op de Dam een monument dat de geschiedenis in zou gaan onder de bijnaam 'Naatje'.

Het monument beeldde een vrouwenfiguur uit dat symbool stond voor de eendracht van het Nederlandse volk. Maar het eerste monument op de Dam beeldde vooral treurigheid uit. Het door een Belg ontworpen en uit Belgisch zandsteen opgetrokken beeld bleek slecht bestand tegen het Nederlandse weer en verloor ledematen en andere uitstekende onderdelen zoals de neus. Ook werkte de fontein onder het beeld zelden. Het geheel kreeg al snel een armetierige uitstraling waar later de uitdrukking 'dat is Naatje' van afstamt. In 1914 werd het monument definitief opgeruimd.

'Naatje' in betere tijden (WikiCommons/Brouwer & De Veer/Beeldbank Amsterdam)
'Naatje' in betere tijden (WikiCommons/Brouwer & De Veer/Beeldbank Amsterdam)

'Naatje' in betere tijden (WikiCommons/the Library of Congress)
'Naatje' in betere tijden (WikiCommons/the Library of Congress)

Zijn dit de ministers van Rutte IV ?

Universiteit van Hongkong verwijdert beeldhouwwerk Tiananmen als een dief in de nacht

Het beeldhouwwerk is een van de weinige overgebleven openbare symbolen in Hongkong van een Chinese pro-democratische beweging die in 1989 op brute wijze werd neergeslagen. Peking probeert het incident al 30 jaar uit het collectieve geheugen te wissen.

Werknemers van de Universiteit van Hongkong (HKU) hebben in de vroege donderdagochtend voor zonsopgang een groot beeldhouwwerk ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 in Beijing verwijderd.

"Pillar of Shame", een 2 ton wegend, 8 meter hoog koperen werk van de Deense beeldhouwer Jens Galschiot, bestaat uit een toren van 50 op elkaar gestapelde verminkte lichamen, die de studenten symboliseren die op 4 juni 1989 door Chinese regeringstroepen werden gedood.

Getuigen meldden dat de sloopwerkzaamheden woensdag laat op gang kwamen na de komst van een hijskraan en ten minste één zeecontainer op de campus. Werklui plaatsten gele barricades rond het beeldhouwwerk, dat zich op een binnenplaats bevindt, en gingen vervolgens verder met het opzetten van een hekwerk en witte doeken rond het stuk terwijl bewakers toekeken.

Beeldhouwer Galschiot gaf een verklaring af waarin hij zei dat hij "erg geschokt" was door het nieuws en bang was dat zijn werk zou worden vernietigd. Hij merkte ook op dat het zijn eigendom was en zei dat hij "vergoeding zou eisen voor eventuele schade aan het beeld".

Wat gaat er met het beeld gebeuren?
Beheerders van de universiteit maakten in oktober bekend dat zij de Hongkong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China - een inmiddels ontbonden groep die jaarlijks op 4 juni kaarswakes organiseerde - hadden laten weten dat zij het beeld moesten verwijderen. Voormalige leden van de groep vertelden de universiteit dat de beheerders contact moesten opnemen met de beeldhouwer over de verwijdering van het beeld.

Jens Galschiot zegt dat hij contact heeft opgenomen met de universiteit over het terugbrengen van het werk naar Denemarken, maar nooit een antwoord heeft gekregen op zijn aanbod.

Citizen News, een lokaal mediakanaal in Hong Kong, heeft gemeld dat de universiteitsraad onlangs heeft gestemd voor de sloop van het werk.

Waarom willen autoriteiten dat 'Pillar of Shame' wordt verwijderd?
Het beeld, dat 20 jaar geleden in het Victoriapark in Hongkong werd geplaatst, is een van de weinige overgebleven openbare herinneringen aan het bloedbad van Tiananmen - een incident dat Peking sindsdien vastberaden uit het Chinese collectieve geheugen probeert te wissen.

Op het vasteland van China zijn openbare herdenkingen of symbolen van de gebeurtenis streng verboden. Velen die na de gebeurtenis zijn geboren, hebben er weinig of geen weet van, omdat het feitelijk uit de geschiedenis is gewist.

De acties van woensdag zijn slechts de laatste poging om diegenen in Hongkong het zwijgen op te leggen die aandringen op herdenking van de gebeurtenis. Massale kaarswakes zijn in Hongkong al tientallen jaren een vast gegeven, hoewel de situatie drastisch is veranderd sinds Beijing de voormalige Britse kolonie in 1997 weer in bezit nam. De afgelopen twee jaar hebben de Chinese autoriteiten dergelijke evenementen verboden, onder verwijzing naar het coronavirus.

Vorig jaar arresteerden de Chinese autoriteiten 24 activisten en beschuldigden hen van misdrijven voor hun rol in een wake op het Plein van de Hemelse Vrede, waarbij duizenden mensen hen volgden toen zij door de barricades in een park in Hongkong braken om kaarsen aan te steken en te zingen, ondanks een verbod van de politie op het evenement.

Houdt dit verband met de wet op de nationale veiligheid van Hongkong?
Hongkong is al lange tijd het toneel van verhitte discussies en massale openbare protesten waarin wordt gepleit voor het recht op autonomie van het Chinese vasteland. Dat debat is nog heviger geworden na de goedkeuring en uitvoering van de door Peking opgelegde nationale veiligheidswet van Hongkong op 30 juni 2020.

De autoriteiten hebben deze wet - die bepaalt dat wie zich niet aan de wet houdt, kan worden uitgeleverd aan het Chinese vasteland om daar te worden berecht - gebruikt om de vrije meningsuiting aan banden te leggen en pro-democratie- en burgerrechtenbewegingen te onderdrukken.

De wetgeving verbiedt wat wordt omschreven als afscheiding, subversie, terrorisme en buitenlandse heimelijke afspraken met de bedoeling zich in de aangelegenheden van de stad te mengen. De wet werd onder druk van Peking door de Wetgevende Raad van Hongkong gedrukt toen in 2019 massale pro-democratische demonstraties plaatsvonden. Tot nu toe zijn meer dan 100 activisten gearresteerd op grond van de wet.

Waarom is de nationale veiligheidswet van Hongkong zo omstreden?
Westerse regeringen hebben luidkeels bezwaar gemaakt tegen de wet en beschuldigen China ervan deze te gebruiken als wapen voor repressie. Het Westen beweert, samen met critici in Hongkong, dat de wet ingaat tegen de belofte van Peking om een groot deel van de autonomie die het eiland onder Brits bewind genoot, te handhaven. China had beloofd die autonomie te respecteren onder het motto: "Eén land, twee systemen".

De autoriteiten in Beijing en Hongkong beweren dat de nationale veiligheidswet de orde en stabiliteit in de stad heeft hersteld na de protesten van 2019.

Sprekend over de verwijdering van het beeld woensdagavond, zei een 19-jarige student op de campus: "De universiteit is laf om deze actie midden in de nacht uit te voeren. Ik ben erg teleurgesteld, want het beeld is een symbool van de geschiedenis. Deze universiteit beweert dat ze academische vrijheid voorstaat, maar ze kan niet eens een historisch monument behouden."

Het bureau voor openbare aangelegenheden van de universiteit heeft geen openbare verklaring over de situatie afgelegd en heeft niet gereageerd op verzoeken om een verklaring van de persbureaus AP en Reuters.

Veroordelingen voor opruiing in WhatsAppgroep 'Lopik in Opstand'

Drie mannen uit Lopik zijn door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 dagen, met aftrek van voorarrest, en een taakstaf van 50 uur. Zij verstuurden op 23 november van dit jaar opruiende berichten in de WhatsAppgroep ‘Lopik in Opstand’.

In de dagen voorafgaand naar 23 november vonden op verschillende plekken in Nederland rellen plaats, waaronder in Lopik.

Coronamaatregelen
Een 31-jarige man uit Lopik maakte de WhatsAppgroep aan omdat hij zich naar eigen zeggen “zorgen maakte om de gang van zaken rondom de verscherpte coronamaatregelen en een demonstratie wilde organiseren”. Vervolgens nodigde hij zo’n 15 mensen uit die hij vroeg om nummers door te sturen van “goede jongens”. Uiteindelijk zaten er ongeveer 30 personen in de groep, waaronder de twee andere verdachten uit Lopik: een 28-jarige man en een 46-jarige man. Zij zouden meerdere opruiende berichten hebben geplaatst in de WhatsAppgroep. De drie mannen kwamen in beeld nadat verschillende bronnen zich bij de politie meldden. Hierop zijn zij op vrijdag 26 november aangehouden en hebben de drie mannen twee dagen in de cel gezeten. De drie verdachten ontkennen niet dat zij berichten in de groep hebben gedeeld, maar geven aan dat het nooit hun bedoeling is geweest om op te roepen tot geweld. Het zou gaan om een geweldloze demonstratie en de berichten die als opruiend geïnterpreteerd kunnen worden, waren slechts bedoeld als “geintjes onder elkaar”.

Straffen
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 6 weken, waarvan 3 weken voorwaardelijk voor de 31-jarige man die de WhatsAppgroep aanmaakte. De andere twee verdachten hoorde een gevangenisstraf van 6 weken, waarvan 4 weken voorwaardelijk tegen zich eisen. Ook vroeg de officier van justitie om alle verdachten een vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen. Zij zouden tijdens Oud & Nieuw binnen moeten blijven. De politierechter oordeelt dat de 31-jarige man medeplichtig is aan opruiing omdat hij de WhatsAppgroep heeft aangemaakt. De andere twee mannen hebben zich schuldig gemaakt aan opruiing omdat zij berichten met een gewelddadig karakter hebben gedeeld in deze WhatsAppgroep. De politierechter veroordeelt alle drie de verdachten tot een gevangenisstraf van 2 dagen, met aftrek van voorarrest, en een taakstaf van 50 uur. Daarnaast legt de politierechter een vrijheidsbeperkende maatregel op voor Oud & Nieuw. Zij moeten binnen blijven van 20.00 uur ’s avonds tot 8.00 uur ’s ochtends. Bij het bepalen van de straf houdt de politierechter rekening met de ernst van het feit, de verklaringen op zitting en de persoonlijke omstandigheden van de verdachten.

Darters Kleermaker en Van Duijvenbode naar derde ronde WK

Darters Dirk van Duijvenbode en Martijn Kleermaker hebben zich geplaatst bij de beste 32 op het wereldkampioenschap in Londen. In het Alexandra Palace moest de een wat dieper graven dan de ander, maar beiden mogen ze na de Kerst weer in actie komen.

De avond werd geopend door de Engelsen Nathan Aspinall en Joe Murnan. Aspinall, die in 2019 en 2020 in de halve finales stond, begon niet best en verloor de eerste set, maar trok set twee naar zich toe. Murnan pakte ondanks matig finishen de derde set, Aspinall won nummer vier en in de beslissende set wist hij de verrassing toch te voorkomen: Aspinall won met 3-2.

Van Duijvenbode kwam vervolgens in actie tegen de Rus Boris Koltsov, eindelijk eens een wat kleurrijk potje op het podium. Het niveau was dan weer niet fantastisch, maar de Nederlander won de eerste set wel. Vervolgens ging alles twee sets lang mis, maar won hij de vierde set en in de beslissende set kon Van Duijvenbode het in zes legs alsnog afmaken: 3-2.

Veteraan Steve Beaton, bezig aan zijn 31e WK op rij, nam het op tegen de Belg Kim Huybrechts, die het ook niet makkelijk had. De partij werd gekenmerkt door gigantische hoeveelheden gemiste dubbels, alsof beide heren niet wilden winnen. Nadat Beaton set één won kreeg Huybrechts het voor elkaar om de rug te rechten en met een hele trits gemiste dubbels maakte hij het toch af: 3-1.

Simon Whitlock moest de eerste set afstaan tegen Martijn Kleermaker, maar de Australiër sloeg in set twee terug. Vervolgens was het echter gedaan met hem: de Hierdenaar stond keurig te finishen en maakte het op overtuigende wijze af door de vierde set zonder legverlies te winnen.

Hoogtechnologisch draagmoederschap en non-binariteit: rechtbank vraagt de Hoge Raad om duidelijkheid

De familiekamer van de rechtbank Den Haag heeft op 17 december j.l. in drie zaken prejudiciële vragenU verlaat Rechtspraak.nl aan de Hoge Raad gesteld. De rechtbank hoopt zo van de Hoge Raad antwoord te krijgen op een aantal lastige vragen, die in de praktijk regelmatig terugkomen.

Hoogtechnologisch draagmoederschap in het buitenland
In twee zaken gaat het om wensouders die ervoor hebben gekozen om hun kinderwens via hoogtechnologisch draagmoederschap in het buitenland te realiseren. In de Nederlandse wet zijn de gevolgen van draagmoederschap nog niet geregeld. Internationale regelingen ontbreken ook. In beide zaken is in het buitenland een geboorteakte opgemaakt waarin de wensouders als ouders van het kind zijn vermeld. In één van de zaken is er ook een beslissing van een buitenlandse rechter. Hieruit zou volgen dat de wensouders al ouders van het kind zijn en met het gezag zijn belast. De wensouders willen hun gezinsleven met het kind in Nederland voortzetten en in ieder geval als ouders worden erkend. Zij zijn dat op dit moment in Nederland nog niet.

Geboorteakte van een non-binaire persoon
In de derde zaak is de verzoekende partij een non-binaire persoon, die zich ongeveer 60% als man en 40% als vrouw identificeert. In de geboorteakte van de verzoekende partij is het mannelijk geslacht vermeld. Bij het tonen van het paspoort ontstaan ongemakkelijke situaties omdat het daarin vermelde geslacht 'man' niet strookt met de genderbeleving van deze persoon. Hierom wordt aan de rechtbank verzocht om de geboorteakte te verbeteren en een genderneutrale aanduiding op te nemen. De Nederlandse wet biedt hiervoor (nog) geen mogelijkheid. Rechtbanken gaan hier verschillend mee om. Hierom heeft de rechtbank ook in deze zaak aan de Hoge Raad verzocht om duidelijkheid te verschaffen.

Lees de volledige uitspraken bij de bron.

Aangifte tegen demissionair minister De Jonge geseponeerd

Het OM heeft de aangifte van Tweede Kamerlid Van Haga tegen demissionair minister De Jonge geseponeerd. Tegen de demissionair minister werd door het Tweede Kamerlid aangifte gedaan omdat het coronatoegangsbewijs volgens hem een discriminerende maatregel is. Het OM is van mening dat een bewindspersoon over zijn gevoerde beleid verantwoording aan het parlement moet afleggen. Daarnaast vindt het OM dat de demissionaire minister geen strafbare feiten heeft gepleegd.

Begin november deed Van Haga aangifte tegen De Jonge. De aanleiding hiervoor was de invoering van het coronatoegangsbewijs. Ongevaccineerden, zo staat in de aangifte, voelen zich volgens Van Haga gediscrimineerd ten opzichte van gevaccineerden, omdat zij niet meer op gelijke voet zouden kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarnaast zou volgens de aangifte demissonair minister De Jonge zich met de invoering van het coronatoegangsbewijs en met enkele uitspraken in de media, schuldig hebben gemaakt aan schending van het discriminatieverbod van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Door parlement aangenomen
In de sepotbrief aan Van Haga schrijft het OM dat het parlement heeft ingestemd met het plan om een verplicht coronabewijs in te voeren. Volgens het OM zijn ministers en staatssecretarissen verantwoording schuldig aan de Staten-Generaal. “Met dit stelsel strookt niet dat de Staat, dan wel ministers en staatssecretarissen, zelfstandig strafrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het maken en uitvoeren van wetgeving”, aldus het OM. Bij vervolging zou het OM niet ontvankelijk worden verklaard.

Geen strafbare discriminatie
Het OM is ook van oordeel dat het onderscheid dat wordt gemaakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, geen onderscheid is op basis van een van de discriminatiegronden die in het Wetboek van Strafrecht worden genoemd. In de wet worden de volgende discriminatiegronden genoemd: ras, godsdienst of levensovertuiging, homoseksualiteit, geslacht, en handicap. Omdat wel of niet gevaccineerd zijn niet onder deze discriminatiegronden valt, is er ook geen sprake van strafbaarheid wegens groepsbelediging of aanzetten tot haat en discriminatie. Het OM is hierdoor van oordeel dat de demissionair minister geen strafbare feiten heeft gepleegd.

De aangever is op de hoogte gebracht van de sepotbeslissing van het OM en kan binnen twee weken bij het Gerechtshof in hoger beroep gaan tegen deze beslissing.

Hier is de volledige sepotbeslissing te lezen.

Ddos-aanvallen op populaire website prullenbakvaccin.nl

Vanwege de grote vraag naar boostervaccins is het topdrukte op prullenbakvaccin.nl. Via die website kunnen mensen die gevaccineerd willen worden, zien of een praktijk bij hen in de buurt vaccindoses over heeft. Zo stonden er woensdagavond bij een huisarts in Den Haag binnen tien minuten honderd mensen voor de deur voor een overgebleven coronavaccin, vertelt Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie aan ziekenhuis Amsterdam UMC en een van de initiatiefnemers van de website.

Een groep artsen heeft de website aan het begin van de vaccinatiecampagne in het leven geroepen om te voorkomen dat overgebleven coronavaccins aan het einde van de dag worden weggegooid. Sinds een kleine week neemt de vraag naar de zogenoemde ‘prullenbakvaccins’ weer toe. Onder meer de GGD Amsterdam ziet dat de overgebleven vaccins gretig aftrek vinden, aldus Schijven. Meer hierover bij Skipr.

"De site wordt drukbezocht door mensen die een boosterprik willen, maar ook door mensen die tegen het vaccin zijn", zegt Schijven, tegen RTL Nieuws. "Onze webdeveloper ziet dat er ddos-aanvallen zijn op de site en dat is natuurlijk door mensen die niet willen dat andere mensen een vaccin kunnen krijgen. We hebben dat goed afgeschermd, dus de site ligt er dan ook niet uit."

SkiŽr NoŽl geeft zekere zege weg bij laatste poortje, Hector wint na 7 jaar weer

In het alpineskiën zijn woensdag weer twee mooie World Cup-wedstrijden afgewerkt. De vrouwen kregen een reuzenslalom voor de kiezen in het Franse Courchevel, terwijl voor de mannen de avondslalom in het Italiaanse Madonna di Campiglio op het schema stond.

Reuzenslalom vrouwen, Courchevel
In de eerste run was ietwat verrassend Sara Hector uit Zweden de snelste, elf honderdsten voor de Franse veterane en thuisfavoriete Tessa Worley. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin gaf 0,34 seconden toe, met achter haar nog de Italiaanse Marta Bassino (+0,39), Petra Vlhova uit Slowakije (+0,59), de Zwitserse Michelle Gisin (+0,81) en tot slot ook nog Federica Brignone uit Italië (+0,93) binnen één seconde van Hector.

Voor Brignone eindigde run twee halverwege de piste, Gisin leverde vier posities in en zo stond de Poolse Maryna Gasienca-Daniel - negende na run één - nog knap aan de leiding. Vlhova stootte de Poolse met 0,12 seconden van de leiding, Bassino knalde er nog eens 0,64 seconden af. Shiffrin ging 0,25 seconden onder Bassino's tijd door, Worley (+0,33) verloor twee posities. Hector stond als enige nog boven en met een heerlijk agressieve run dook de Zweedse met 0,35 seconden naar de winst, haar tweede World Cup-zege ooit - de eerste was op een week na zeven jaar geleden.

Slalom mannen, Madonna di Campiglio
In run één liet Clement Noël zijn topvorm weer zien: de Fransman was alvast 0,53 seconden sneller dan Sebastian Foss-Solevaag uit Noorwegen. De Zweed Kristoffer Jakobsen volgde op 0,70 seconden en verder stonden alleen de Brit Dave Ryding (+0,73), Noël's landgenoot Alexis Pinturault (+0,80) en de thuisfavoriet Alex Vinatzer (+0,92) nog binnen een seconde van de eerste plaats.

Loïc Meillard was dé man van de tweede run: vanaf de 29e plek won hij zeker achttien posities, Timon Haugan (tiende) was de eerste die hem kon verslaan. Met 0,59 seconden nam Vinatzer de leiding over van Haugan, Pinturault ging nog eens 0,16 seconden sneller, waarna Ryding na een poortje of drie al in de fout ging. Jakobsen kwam één honderdste achter Pinturault terecht, Foss-Solevaag pakte met één tiende de leiding.

Noël mocht het afmaken en leek dat met grote voorsprong te doen...tot hij voor het allerlaatste poortje onderuit ging en het poortje niet haalde: hij kwam glijdend over de finish, maar werd gediskwalificeerd. Foss-Solevaag pakte zo de winst, voor Pinturault en Jakobsen.

FOK! Wat een weer: deze ochtend kan het glad zijn

winterbanner

Hallo, hallo!

Het is even voorbij met de frisse maar lekkere kou. De temperaturen waren de afgelopen dagen laag, er kon zelfs geschaatst worden! Vandaag loopt de temperatuur echter uit en zal dat de komende uren ook blijven doen. Waar ik gister nog met -6 om 8:30 naar buiten ga, ga ik morgen 15:00 met 8 graden naar buiten. 

Maar er is meer dan alleen ik, al zijn er wel flinke paralellen. De temperatuur stijgt overal van 5 graden in de nacht tot 9 overdag. De regen en motregen die er nog is, wat eerder nog ijzel was, trekt weg naar het oosten. 

Morgen is er veel bewolking waardoor de temperaturen wat hoger zijn dan de afgelopen dagen maar dat frisse zonnetje zal zaterdag wel zo nu en dan te zien zijn. Droog zal het niet overal blijven, een neerslaggebied trekt vanuit het noorden naar het middenoosten weg. Hierbij kan in het noorden (natte) sneeuw vallen. 

Een witte kerst zal er niet in zitten, ook niet voor het noorden. Tweede kerstdag kan het zelfs gevaarlijk worden! Maar dat is voor later. Voor nu rest mij niets meer dan jullie mooie feestdagen toe te wensen.

Tot een volgende keer!

Vanmorgen vroeg, het museumplein in Amsterdam (Foto: Charged)
Vanmorgen vroeg, het museumplein in Amsterdam (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

FOK!Kerstprijsvraag: 23 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op Demon Slayer + Perskit voor PlayStation 5.

Het is de Taisho-periode in Japan. Tanjiro, een goedhartige jongen die houtskool verkoopt voor de kost, ontdekt dat zijn familie is afgeslacht door een demon. Tot overmaat van ramp is zijn jongere zus Nezuko, de enige overlevende, zelf in een demon veranderd. Hoewel hij verwoest is door deze grimmige realiteit, besluit Tanjiro een "Demon Slayer" te worden, zodat hij zijn zus weer in een mens kan veranderen en de demon kan doden die zijn familie heeft afgeslacht.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wie is de ontwikkelaar van Demon Slayer?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
preview
Concord Beta
special
VrijMiBabes #219 (not very sfw!)
preview
De Sims 4: Stapelverliefd
special
4daagse van qltel - dag 4- Via Cuijk en de Via Gladiola naar het verdiende kruisje!
special
Random Pics van de Dag #1336
special
De 4daagse van qltel - dag 3 - de dag van Groesbeek
©FOK.nl e.a.