FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 maart 2021

Biatleet Fillon Maillet naar foutloze sprintzege

Biatleet Quentin Fillon Maillet heeft de tweede World Cup-week in het Tsjechische Nove Mesto geopend met een overwinning. De Fransman was in de Vysocina Arena de beste op de sprint.

Tarjei Bø stond al vroeg aan de start en de Noor, die zijn beste seizoen in jaren kent, schoot tien keer raak. Op de ski's was hij ook snel en hij zag dat de snel schietende Fransman Emilien Jacquelin dik tien seconden te traag was.

Fillon Maillet was echter ook onderweg met tien treffers en hij was wél sneller dan Bø: 11,3 seconden aan de finish, om precies te zijn. Een aanval op de snelste tijd kwam van Sturla Holm Lægreid, maar de Noorse sensatie van het seizoen schoot in staande positie één keer mis en werd vijfde.

De Italiaan Lukas Hofer schoot zowaar weer foutloos en dan doet hij mee: op 14,8 seconden pakte de veteraan een mooie podiumplek, derde. Johannes Thinges Bø begon met twee missers en schoot daarna wel acht keer raak, waardoor hij er nog een negende plek uit wist te halen.

Met twee missers was Florent Claude de beste Belg op plek 62, twee posities te ver naar onderen om de achtervolging van zaterdag te halen. Thierry Langer (0+2) werd 84e, Cesar Beauvais (3+1) noteerde de 102e en voorlaatste tijd.

Ajax met één been in kwartfinales na ruime thuiszege op Young Boys

Ajax heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de kwartfinales van de Europa League. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 3-0 van Young Boys dankzij goals van Davy Klaassen, Dusan Tadic en Brian Brobbey.

Ajax begon sterk aan de wedstrijd tegen Young Boys. In het eerste kwartier was Ajax drie keer dicht bij het openingsdoelpunt. Na vijf minuten had Antony de beste kans om de Amsterdammers op voorsprong te schieten, maar de rechtsbuiten schoot tegen de keeper op. Later kregen ook nog Ryan Gravenberch en David Neres kansen.

In het vervolg van de eerste helft kreeg Young Boys wat meer grip op het spel van Ajax, maar zelf kansen creëren deden de Zwitsers niet.

In de tweede helft was Ajax opnieuw de betere ploeg. De Amsterdammers kregen opnieuw vroeg in de helft kansen. Ditmaal met Edson Álvarez, die met een kopbal dicht bij de openingstreffer was, maar de inzet van de Mexicaan werd gekeerd door Guillaume Faivre. Antony schoot vlak daarna net naast.

Waar Ajax in de eerste helft na de openingsfase terugzakte kon de ploeg van Erik ten Hag ditmaal wel doordrukken. Na een combinatie tussen Klaassen en Tadic kwam de bal gelukkig voor de voeten van Klaassen die vervolgens met overtuiging raak schoot.

In het vervolg van de wedstrijd probeerde Ajax door te drukken, terwijl Young Boys de schade wilde beperken. Ajax kreeg wat het verdiende, al kwam de 2-0 ook op een gelukkige manier tot stand. Nadat Nicolás Tagliafico goed onderschepte, werd zijn inzet gekraakt. De bal kwam voor de voeten van Tadic, die vervolgens beheerst in de korte hoek raak schoot.

Met die 2-0 had Ajax al een uitstekende uitgangspositie voor de return in Zwitserland te pakken, maar die werd zelfs nog mooier dankzij de ingevallen Brian Brobbey. De ingevallen spits had vlak na de 2-0 nog de paal geraakt, maar in blessuretijd was het toch weer raak voor de negentienjarige spits. De aanvaller schoot, op aangeven van Ryan Gravenberch, raak en door dit resultaat staat Ajax met één been in de kwartfinale van de Europa League.

Random Pics van de Dag #255

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Aan terreurgroep deelnemende man vrijgesproken van terrorisme: ‘Hij beschermde eigen huis en haard’

De Syrische vluchteling Abdulrazak B. maakte deel uit van een terroristische organisatie in Syrië, maar de man is zélf geen terrorist. Dat is het opmerkelijke vonnis van de Rotterdamse rechtbank vandaag in de strafzaak tegen B. Maar, zegt de rechtbank ook, als een Nederlander zich bij diezelfde groep had aangesloten, was die persoon weer wel een terrorist geweest. Meer hierover in het AD.

De Syrische man werd in de zomer van 2020 opgepakt in het azc in Balk (Friesland). Justitie verdacht Abdulrazak B. ervan tussen 2013 en 2016 in zijn vaderland Syrië deel te hebben uitgemaakt van 'Ahrar al-Sham'. Deze strijdgroep is door de Nederlandse rechter al meerdere keren als een terroristische groepering aangemerkt.

Op Rechtspraak.nl verscheen het onderstaande verslag van de opvallende constatering van het hof:
Een 25-jarige man is vandaag vrijgesproken door de rechtbank Rotterdam van strafbare deelname aan een terroristische organisatie. De Syriër en zijn familie werden in hun stad getroffen door terreurbombardementen van het regime. Ter verdediging liep hij gewapend wacht in zijn stad. Daarmee maakte hij deel uit van de terroristische organisatie Ahrar al-Sham, die in die stad de scepter zwaaide. Dat betekent niet automatisch dat hij ook een bijdrage leverde aan het terrorisme van Ahrar al-Sham. Het beschermen van eigen huis en haard tegen terreur kan en mag geen terrorisme heten, ook niet als dit wordt georganiseerd en gefaciliteerd door een organisatie die wij terroristisch noemen.

De verdachte wordt ten laste gelegd dat hij in de periode van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2016 in Syrië heeft deelgenomen aan een terroristische organisatie, te weten Ahrar al-Sham. Door het gerechtshof Den Haag is Ahrar al-Sham in de periode van 1 juli 2013 tot en met 31 december 2015 aangemerkt als terroristische organisatie vanwege het gewapende verzet tegen het regime-Assad en het geweld tegen burgers.

De verdachte heeft verklaard dat hij heeft wachtgelopen in zijn woonplaats in Syrië. Zijn stad werd door het regime gebombardeerd met bomvaten en familieleden raakten gewond of verloren het leven. Hij is met zijn familie binnen Syrië op de vlucht geslagen voor het geweld. Naar eigen zeggen heeft de verdachte geen enkel schot gelost in de strijd. In het dossier is daar ook geen bewijs voor te vinden en ook is niet af te leiden dat de verdachte de ideologie van Ahrar al-Sham steunt en uitdraagt.

Terroristisch oogmerk
De rechtbank acht bewezen dat het wachtlopen in 2015 was en dat de groep waartoe hij behoorde werd georganiseerd en met wapens gefaciliteerd door Ahrar al-Sham. Hij heeft zich op zijn Facebookaccount ook voorgedaan als (voormalig) soldaat van Ahrar al-Sham. Hoewel Ahrar al-Sham is aan te merken als een terroristische organisatie, betekent dat nog niet dat elke deelname aan Ahrar al-Sham ook een strafbare deelneming is. Deelname aan een terroristische organisatie wordt strafbaar als de gedraging ondersteunt aan en rechtstreeks verband houdt met de verwezenlijking van het terroristische oogmerk.

Eigen huis en haard
Als het gaat om buitenlandse strijders die zich bij zo’n organisatie aansluiten is bewijs van deelname aan de organisatie op zich al voldoende voor bewijs van een rechtstreekse bijdrage aan de verwezenlijking van het terroristische oogmerk. Zij zorgen immers voor getalsmatige versterking en sluiten zich aan bij de ideologie van die organisatie. Voor Syrische strijders daarentegen die wonen in het gebied dat onder controle staat van zo’n organisatie kan dat anders zijn. En dat is naar het oordeel van de rechtbank in deze zaak het geval. De Syriërs zelf beschouwden Ahrar al-Sham niet als een extremistische organisatie, maar als een organisatie die de mensen tegen het regime beschermde. De burgerwacht waaraan de verdachte heeft deelgenomen beschermde, als gezegd, de stad tegen terreur van het regime. Door de eigen stad te beschermen tegen terreur, levert de burgerwacht naar het oordeel van de rechtbank geen rechtstreekse bijdrage aan de verwezenlijking van een terroristische oogmerk. Anders gezegd, het beschermen van eigen huis en haard tegen terreur kan en mag geen terrorisme heten, ook niet als dit wordt georganiseerd en gefaciliteerd door een terroristische organisatie.

De verdachte wordt daarom vrijgesproken.

Life is Strange krijgt derde deel

Square Enix komt met een derde deel in de Life is Strange-franchise. Het eerste deel plaatste ons in de schoenen van Max en Chloe, terwijl we in deel twee op reis gingen met Sean en Daniel.

Voor het derde deel wordt wederom een nieuwe setting, nieuwe superkracht en nieuw verhaal beloofd. De officiële aankondiging volgt op 18 maart, over een week dus.

Hele rits Bethesda-games naar Xbox Game Pass

Tijdens een online-event vandaag waarin de samenwerking tussen Microsoft en Bethesda werd beklonken is bekendgemaakt dat er maar liefst twintig Bethesda-games naar Game Pass komen. Voor een aantal geldt tevens dat er de nodige optimalisatie is gedaan voor de Series X|S.

Hoewel een aantal titels uit de Beth-koker al aanwezig waren op Game Pass is het al met al een behoorlijke toevoeging. Bekijk de volledige lijst hieronder; let op dat niet iedere game op ieder systeem kan worden gespeeld, zie daarvoor de icoontjes voor PC, console en mobile (xCloud).

Extra aanklacht tegen agent in George Floyd-zaak

Een Amerikaanse rechtbank is akkoord gegaan met het indienen van een extra aanklacht tegen de belangrijkste verdachte in de George Floyd-zaak. De ontslagen agent, Derek Chauvin, wordt nu ook verdacht van moord in de derde graad, dit is een begrip uit het strafrecht van de Verenigde Staten. Hij staat al terecht voor tweedegraadsmoord en -doodslag. Meer hierover in het AD.

Bij een derdegraadsmoord is iemand niet met opzet gedood als gevolg van een gevaarlijke daad. Daar staat een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar op. Bij een tweedegraadsmoord is er geen sprake van moord met voorbedachten rade, maar had de dader wel de bedoeling om zijn slachtoffer te doden, hiervoor is de maximum gevangenisstraf 40 jaar. Doodslag, waar tien jaar op staat, is de minst zwaarst tellende aanklacht van de drie. Dat is volgens het Amerikaanse rechtssysteem sprake van dood door nalatigheid.

Mogulskiër Kingsbury pakt dubbel WK-goud, tieners schitteren

In Almaty in Kazachstan is deze week gestreden om vier wereldtitels in het freestyleskiën - de skicross werd gehouden in Idre Fjäll, de halfpipe, slopestyle en big air staan in Aspen op het programma en in Almaty vonden de moguls en aerials plaats.

Moguls vrouwen
Olympisch kampioene Perrine Laffont was voor het eerst de beste in een WK-finale op de enkele moguls: met 82,11 punten troefde ze thuisheldin Yuliya Galysheva en diens 79,52 punten af. De jonge Russische Anastasiia Smirnova pakte met 79,41 punten het brons.

Moguls mannen
De al jaren dominante Canadees Mikael Kingsbury pakte de titel in 2013 en 2019 al en deed dat nu nog eens over: zijn 87,36 punten waren een flinke maat te groot voor de rest. Dankzij Benjamin Cavet (82,43) ging het zilver naar Frankrijk, voor de 82,23 punten van de verrassende Pavel Kolmakov uit Kazachstan.

Dual moguls vrouwen
Laffont won op de vorige twee WK's het goud, maar sneuvelde nu in de kwartfinales tegen Viktoriia Lazarenko. De 17-jarige Russische nam het in de finale op tegen landgenote Smirnova, één jaar ouder, en die was te sterk: 83,08 tegen 75,92 punten. Het brons was voor de pas 15-jarige thuissensatie Anastassiya Gorodko, die haar ervaren landgenote Galysheva eruit knikkerde en de Canadese Sofiane Gagnon klopte om het brons.

Dual moguls mannen
Ikuma Horishima was in 2017 dubbel wereldkampioen, maar kwam op de enkele moguls niet in de finales. Op de dual moguls nam hij het in de halve eindstrijd op tegen Kingsbury, die de Japanner tot het uiterste en er overheen dwong: Horishima viel, maar klopte de Canadees Brenden Kelly wel in de strijd om het brons. Kingsbury pakte het goud in de finale tegen de Australiër Matt Graham, die bij de finish ook nog eens onderuit ging.

Ikea gaat open voor winkelen op afspraak: 45 minuten per klant

Ikea stelt vanaf dinsdag zijn woonwarenhuizen open voor winkelen op afspraak. Dat heeft het Zweedse concern besloten na de door de overheid aangekondigde versoepelingen voor grote winkelketens. Eerder koos Ikea er nog voor voorlopig dicht te blijven. Meer hierover in het AD.

Producten retourneren is nog niet mogelijk. De tijdslots duren 45 minuten en men mag alleen de winkel betreden met één persoon. "Er worden geen uitzonderingen gemaakt, helaas ook niet voor baby’s en kinderen’’, laat Ikea weten.

Forza Horizon 4 naar Steam, crossplay mogelijk

Geliefde racegame Forza Horizon 4 is sinds afgelopen dinsdag officieel verschenen op Steam. De game was daarvoor alleen speelbaar op Xbox en op PC via de Windows Store. Twee dagen na de aankondiging is het al één van de meest gespeelde racegames, met op de piek meer dan 14.000 gelijktijdige spelers.

Het haalt daarmee meteen andere grote racetitels in qua aantallen gelijktijdige spelers zoals Project Cars, The Crew en Need for Speed. Qua prijs was er schijnbaar niet veel te beknibbelen aangezien Forza Horizon 4 op Steam gewoon de volle €69,99 kost voor de standaardversie. Daarnaast zijn er nog de deluxe edition en ultimate edition die voor respectievelijk €89,99 en €99,99 weggaan. Bekijk de Steam-pagina voor meer informatie over de verschillende versies.

Baudet: ‘Moet me melden bij politie om handen schudden en haring eten op Urk’

Thierry Baudet moet zich naar eigen zeggen melden op het politiebureau naar aanleiding van zijn campagnebezoek aan Urk. De lijsttrekker van Forum voor Democratie geeft aan dat hij zich moet melden vanwege het handen schudden en haring eten in het vissersdorp. Meer hierover in het AD.

Op 23 februari bracht Baudet een bezoek aan Urk vanwege de komende Tweede Kamerverkiezingen en tijdens dat bezoek werden de coronamaatregelen niet nageleefd. Er werd massaal handen met elkaar geschud, er ontstond groepsvorming en de anderhalve meter afstand tussen elkaar werd niet nageleefd.

Het Openbaar Ministerie startte hierop een strafrechtelijk onderzoek. De burgemeester van Urk reageerde 'not amused' en gaf aan dat Baudet de voor Urk gemaakte afspraken niet nakwam.

Meerdere landen schorten AstraZeneca-vaccinatie op na bijwerkingen in de bloedstolling

Denemarken schort de vaccinaties  met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca voorlopig op vanwege mogelijke bijwerkingen. Zoals de Deense gezondheidsautoriteit in Kopenhagen aankondigde, heeft het meldingen ontvangen van "ernstige problemen door bloedstolsels" bij gevaccineerde mensen. Tot nu toe is nog niet definitief opgehelderd of er een verband is tussen de AstraZeneca-vaccinaties en de stollingsstoornissen.

Update 19.30 uur: In navolging van Oostenrijk en Denemarken zijn ook IJsland, Noorwegen en Italië uit voorzorg voorlopig gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin nadat bij een aantal gevaccineerden tromboses ontwikkelden waardoor enkele mensen zijn overleden. Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk blijven doorgaan mat AstraZeneca in hun vaccinatiecampagnes. Het EMA en CBG hebben inmiddels aangegeven dat zij van mening zijn dat het niet waarschijnlijk is dat er een verband is tussen het ontstaan van trombose (verstoorde bloedstolling) en het COVID-19 vaccin AstraZeneca.Eerdere berichtgeving:

De Europese geneesmiddelenautoriteiten is inmiddels een nader onderzoek gestart naar het vaccin. Eén melding heeft betrekking op een overlijden in Denemarken. Op dit moment was het nog niet mogelijk om te bepalen of het vaccin de bloedstolsels heeft veroorzaakt. Premier Mette Frederiksen bevestigde dat Denemarken de toediening van het AstraZeneca-vaccin onderbreekt. 

Deense minister spreekt van voorzorgsmaatregelen
Minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke sprak van een voorzorgsmaatregel. De incidenten moeten grondig worden onderzocht, schreef hij op Twitter. Volgens de autoriteiten duurt de tijdelijke stop in eerste instantie 14 dagen, waarna ze gaan kijken hoe het verdere verloop is. Het is belangrijk om te onderstrepen dat het AstraZeneca-vaccin niet wordt afgewezen, maar dat de vaccinatie tijdelijk wordt onderbroken. Bij meerdere onderzoeken is gebleken dat het medicijn zowel veilig als effectief is. Men moet echter meldingen van mogelijke ernstige bijwerkingen serieus nemen en goed onderzoeken..

Stop met bepaalde AstraZeneca-batches in Oostenrijk
Uit voorzorg was Oostenrijk een paar dagen geleden ook gestopt met vaccinaties met een partij AstraZeneca-vaccin na een overlijden en een ernstig ziektebeeld na inenting.. Dit waren twee verpleegkundigen, van wie er één stierf aan complicaties door een ernstige stollingsstoornis en de ander een ernstige longembolie ontwikkelde. Ze hadden beiden  vaccinaties gekregen uit dezelfde partij. De EMA maakte gisteren bekend geen bewijs te hebben dat de gevallen te wijten waren aan vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Ook andere landen zijn uit voorzorg gestopt met vaccinaties met dezelfde batch. AstraZeneca zei dat het bedrijf op de hoogte was van het onderzoek in Denemarken. De veiligheid van het vaccin is uitgebreid onderzocht. De klinische gegevens bevestigden dat het COVID-19-vaccin over het algemeen goed werd verdragen.

Denemarken: meer dan een half miljoen mensen ingeënt
In het EU-land Denemarken, met zijn 5,8 miljoen inwoners, hebben tot dusver ongeveer 560.000 mensen hun eerste coronavaccinatiedosis gekregen en bijna 220.000 ook hun tweede. Tot nu toe hebben ongeveer 142.000 mensen hun eerste vaccinatie met de AstraZeneca-entstof gekregen. Het vaccin van Pfizer / BioNTech werd gebruikt in meer dan 70 procent van de tot nu toe gegeven vaccinaties , en in 4 procent van die van Moderna. De vaccinatiecampagne verloopt voorspoedig in Denemarken.

AstraZeneca - goedgekeurd in de EU sinds januari
Het vaccin van de Brits-Zweedse fabrikant AstraZeneca is sinds januari dit jaar in de EU goedgekeurd. In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, werd het vaccin dat in samenwerking met de Universiteit van Oxford was ontwikkeld, aanvankelijk alleen goedgekeurd voor mensen onder de 65 jaar omdat er te weinig betrouwbare gegevens waren over de effectiviteit ervan bij ouderen. Inmiddels zijn er genoeg gegevens uit de praktijk beschikbaar en wordt het AstraZeneca-vaccin nu ook aanbevolen voor senioren.

Islamkritische schrijfster heeft het zwaar, boos op DENK

Lale Gül is een 23-jarige voormalige moslima die een boek heeft geschreven over haar ervaringen nu ze 'geloofloos' is. Zij legt in het boek 'Ik ga leven' uit waarom zij besloot om de Turkse en islamitische tradities naast zich neer te leggen en vertelt over de reacties die dat teweeg bracht. Hoon, spot, beledigingen en zelfs bedreigingen vielen haar ten deel.

De Amsterdamse is na publicatie en optredens in diverste tv-shows vlak bij haar woning agressief bejegend en inmiddels is besloten dat deze vrouw verscherpte aandacht van de politie krijgt. Dit betekent dat zij directe lijntjes heeft met de wijkagent in Amsterdam.

Gül is vanwege haar precaire positie inmiddels ook al bij burgemeester Femke Halsema op bezoek geweest. "Onze stad is een herberg voor vrije mensen", zo  meent Halsema. "Als mensen op welke manier dan ook geïntimideerd worden, zeker vanwege hun overtuiging of de eenvoudige lust om in vrijheid te leven, moeten wij daar pal voor staan."

Turkse media
In diverse Turkse kranten, die ook in Nederland verkrijgbaar zijn, is de schrijfster voluit gebombardeerd tot 'vijand van de islam', een term die tegenwoordig best een Geuzennaam genoemd kan worden. 

Politieke partij DENK speelt ook nog een rolletje in de demonisering van de islamkritische Gül. Boven een uiterst vijandig stuk over de schrijfster staat toevallig een advertentie van de Nederlandse tak van de AK-Partij. "Wilt u dat we vijandschap tegen de islam stoppen? Stem DENK!", zo is te lezen. 

DENK-politicus Tunahan Kuzu nam hierop direct contact op met Gül en legde netjes uit dat in Nederland vrijheid van religie geldt en het haar dus vrijstaat wel of niet te geloven. Dit bleek een ongelooflijk toeval, waarschijnlijk de oorzaak van een Güügle ads-algoritme dat advertenties koppelt aan inhoud van artikelen.

"Dus wees gerust, niets persoonlijks", eindigde het bericht van Kuzu, die overigens al eens eerder in opspraak kwam doordat hij Turkije-kritische kamerleden aan het kruis nagelde. In 2018 noemde hij vijf Turks-Nederlandse Kamerleden verraders, omdat zij voor de erkenning van de Armeense genocide stemden. De Kamerleden werden vervolgens bedreigd.

Hoer heeft 2 vagina's: '1 voor werk, 1 voor fun'

Evelyn Miller heeft een bizarre en zeldzame aandoening. De 30-jarige Australische heeft namelijk twee vagina's. Dat kwam de blondine goed uit, want zo kon de voormalige escortdame naar eigen zeggen 'de ene gebruiken voor het werk, en de andere voor romantiek'.

De voormalige dame van plezier doet vandaag haar verhaal uit de doeken voor Australische media. Evelyn vertelt dat ze lijdt aan uterus didelphys. Hierdoor heeft ze niet alleen twee gleuven van plezier, maar bovendien twee baarmoeders.

De blondine ontdekte deze aandoening bij haarzelf pas toen ze twintig jaar oud was. Een fenomeen dat niet alleen leuke kanten kent. Omdat ze namelijk tegelijk ongesteld is in beide gaten, moet ze twee tampons tegelijkertijd gebruiken. Bovendien moet ze telkens tweemaal een uitstrijkje ondergaan.

Kort na de ontdekking besloot ze echter met haar dubbele doos de kost te verdienen. Hierbij kwam haar tweede punani bijzinder goed van pas. Op deze manier was ze namelijk in staat haar werk en privé strikt gescheiden te houden.

"Voor mij is het heel normaal en ik heb nooit gedacht dat het zo intrigerend was", vertelt Evelyn. "Maar blijkbaar is het toch heel intrigerend. Ik denk echter dat er niet veel vrouwen zijn die kunnen zeggen dat ze één vagina zakelijk gebruiker, terwijl een tweede voor privédoeleinden wordt gebruikt. Voor mijn werk hielp het om een totaal andere vagijn te hebben."

Toch werd ook de twee gleuf weleens voor zakelijke doeleinden ingezet. "Het kwam goed van pas tijdens lange dagen", vertelt de voormalige prostituee. "Ik had het op sommige dagen buitengewoon druk. Dus als de ene kut volledig schraal was geneukt, kon ik de tweede inzetten."

Desondanks was het in eerste instantie moeilijk een relatie te krijgen. Want ja, niet iedereen zit als man te springen om in het kwakje van vele voorgangers te roeren. "Dus toen ik een vaste relatie kreeg, was het beter om de twee vagina's uit elkaar te houden."

Volgens Evelyn zelf weet haar aandoeing nog altijd vele mensen te verbazen. Zo was er eens een gynaecoloog die een simpel onderzoekje bij haar omzette naar een algeheel medisch onderzoek. Ook zijn haar klanten nog weleens verbaasd. "Ze vragen of ze het mogen uitproberen, kijken ernaar en steken hun vingers erin." Ook was er eens een klant die heel chanant vroeg of ze soms was omgebouwd."

Evelyn beweert dat haar twee baarmoeders maar half zo groot zijn als een normale baarmoeder en dat een zwangerschap dan ook een lastig verhaal zou worden. De verrassing was dan ook groot toen ze een halfjaar geleden toch zwanger bleek te zijn. Het jongetje zit in haar rechterbaarmoeder.

"Ik ben eigenlijk zwanger geraakt tijdens een kwartet, seks met vier personen dus. We waren aan het filmen met twee vriendinnen en mijn vriend (lucky bastard - red.). Ik heb hun een dag later een appje gestuurd, en zij zeiden mij dat zij me geluk hebben gebracht."

De Australische is na acht jaar escort te zijn geweest, gestopt met haar werkzaamheden. Wel klust ze af en toe nog bij als pornoster op haar OnlyFans-pagina. Wil iemand dan ook zien hoe die dubbele punani er nu uitziet, moeten ze maar op haar privépagina kijken. Overigens was ze deze week nog te gast bij AMA op Reddit.

Alaphilippe klopt Van der Poel en Van Aert in sprint bergop

Julian Alaphilippe heeft de de tweede rit in Tirreno-Adriatico gewonnen. De wereldkampioen boekte zijn eerste seizoenzege van het jaar. Mathieu van der Poel reed de snelste sprint van het pak, maar de Nederlandse kampioen zat te ver van achter en kwam net te kort voor de zege. Wout van Aert, de leider in de Italiaanse rittenkoers, kwam als derde over de streep.

De tweede etappe was een heuvelachtige etappe over 202 kilometer met een lastige aankomstheuvelop. Vroeg in de etappe ontstond in de beginfase een vroege kopgroep van zes. Het peloton hield de vroege aanvallers altijd onder controle en werden op 35 kilometer van de meet ingerekend.

Op het moment de aanvallers werden gegrepen door het peloton waren er al snel nieuwe aanvallen. Egan Bernal liet zich goed van voren zien, maar de Colombiaan raakte niet weg. Pavel Sivakov, ploeggenoot van Bernal, wist samen met Mikel Landa, Simon Yates en Joao Almeida wel weg te geraken uit het peloton.

Het sterke viertal werkte goed samen, maar hield in de lastige slotfase net geen stand. Almeida plaatste op één kilometer van de finish een ultieme aanval, maar de Portugees werd alsnog bijgehaald dankzij een versnelling van Geraint Thomas. De renner van team Ineos reed het gat dicht, maar het was Julian Alaphilippe die daarvan profiteerde. De wereldkampioen zette zijn sprint op het juiste moment in en pakte zijn eerste seizoenzege van het jaar. Mathieu van der Poel reed de snelste sprint van het peloton, maar hij zat te ver van achter en moest genoegen nemen met een tweede plaats, vlak achter Alaphillipe.

Krat bier opgeofferd voor Sperrzeit

Een man uit de stad Groningen heeft dinsdagavond een boete wegens het overtreden van de avondklok weten te voorkomen. De beste man heeft hiervoor wel een kratje bier moeten opofferen.

"Gisteren (dinsdagavond - red.) wilden collega's iemand staande houden in Groningen", twittert agent Wim Prieve. "Deze liep na 21.00 uur op straat met een krat bier."

De Stadjer heeft hierop een Salomonsoordeel moeten vellen. Het was óf lekker zuipen, maar 95 euro armer wegens het overtreden van Sperrzeit, of het goudgele vocht opofferen aan de Heilige Hermandad.

De beste man koos met pijn in het hart voor het laatste. "Hij kon goed rekenen, want hij offerde zijn krat bier op om de nauwe doorgang te blokkeren voor de dienstauto en ontliep zo een boete van 95 euro", concludeert de politie.

Bennett sprint naar nieuwe zege in Parijs-Nice, Roglic blijft leider ondanks valpartij

Sam Bennett heeft zijn tweede ritzege in Parijs-Nice gewonnen. De Ierse sprinter was veruit de snelste in vijfde etappe van de Franse rittenkoers. Primo¸ Roglič behield de leiderstrui in Parijs-Nice.

De sterke tegenwind in de vijfde etappe Parijs-Nice zorgde ervoor dat de aanvallers weinig zin hadden in een aanval en daardoor kregen we lange tijd een compact peloton te zien. Op zeventig kilometer was er toch nog een aanval. Elf renners trokken ten aanval en opvallend genoeg waren de aanvallers allemaal Belgen.

Snel werden de elf Belgen weer ingerekend en op goed 35 kilometer van de finish in Bollène werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van leider Roglič en diens ploegmaat Tony Martin. De Sloveen kan snel weer zijn weg vervolgen, maar Martin moest opgeven met een vermoedelijke hersenschudding.

In de finale van de vijfde rit van Parijs-Nice gebeurde er verder vrij weinig en konden de sprinters zich gaan opmaken voor de derde massasprint deze ronde. In de sprint die perfect werd voorbereid door Deceuninck-Quick Step maakte Sam Bennett het af voor de Belgische ploeg. Voor de Ierse sprinter was het alweer zijn tweede overwinning deze ronde en zijn vierde van het seizoen. Eerder won hij al twee etappes in de UAE Tour.

'KFC discrimineert vegetariërs, want kip'

Ene Vanessa Hensley heeft de welbekende discriminatiekaart uit de hoge hoed getoverd. Volgens de Engelse maakt de KFC in Exeter zich schuldig aan discriminatie. Het kiprestaurant serveert er namelijk alleen maar kip.

Je verwacht het natuurlijk niet van een toko die voluit Kentucky Fried Chicken heet, maar de zure muts in kwestie is stomverbaasd dat je bij het 'restaurant' alleen maar kip kunt bestellen. En dat is zeer tegen het zere been van Vanessa, want zij is vegetariër. Desondanks dacht de kortgeknipte vrouw met overgewicht er afgelopen weekend wel een aantal vleesvrije gerechten op de menukaart te zullen aantreffen.

Helaas pindakaas, voor Vanessa geen overheerlijke vegetarische burger of een vegetarische rijstmaaltijd bij de KFC in Exeter. En dat terwijl ze deze culinaire hoogstandjes vroeger wél gewoon bij de keten kon bestellen. Het kiprestaurant moest haar dan ook teleurstellen met de mededeling dat de toko niet langer veganistische of vegetarische rommel serveert.

De Britse ontstak hierop in woede en noemde het een 'absolute schande'. "Ze gaven niet eens een reden op", klaagt Vanessa. "Ze waren vrij onbeschoft, het is walgelijk! Er komen vandaag de dag steeds meer veganisten en vegetariërs bij. We zijn maar vertrokken en hebben elders vis en patat gegeten."

Het hele voorval heeft de vrouw met het korte kapsel een bittere nasmaak opgeleverd. Volgens haar lijkt het 'alsof vegetariërs en veganisten niet meetellen in deze wereld. Bovendien is ze van mening dat als een vleesrestaurant geen vleesvervangende maaltijden aanbiedt, zij hier de klant voor moeten waarschuwen.

De obese Vanessa zien ze in elk geval nooit meer bij de KFC terug. Dat zal ze leren!

Gemeente Amsterdam zegt sorry na verwoesten van ecologische zone

In het Diemerpark is een aannemer iets te rigoreus te werk gegaan bij het verwijderen van bomen en struiken langs een sloot. Met de botte bijl is het struweel langs de oever verwijderd om de sloot vrij te maken. Het gaat om een normaal ondoordringbare groenzone, een ideale broedplek voor meerdere vogelsoorten. "Het is een heel open gebied geworden, en dat hoort niet." Zo meldt AT5.

Leen Pauwels schrok zich tijdens een rondje hardlopen door het Diemerpark kapot. "Ik zag dat in deze zone, die zwaar beschermd hoort te zijn, met zwaar materieel gewerkt werd. Over de hele lengte van de sloot, ongeveer één kilometer lang. Dat hebben ze helemaal vrijgemaakt van bomen en struweel." En laat Pauwels nou net lid zijn van de Vogelwerkgroep Amsterdam. "Het broedseizoen gaat beginnen. Ik weet niet waar de vogels nu moeten gaan broeden."

De platgegooide groenstrook is een zogenaamde ARK-zone, het gebied tussen de Diemerzeedijk en het Amsterdam Rijnkanaal. Het is een belangrijk leef- en broedgebied voor vogels, zoals de bedreigde nachtegaal en de spotvogel. Pauwels nam meteen contact op met de verantwoordelijk projectmanager, die het werk liet stilzetten.

De aannemer had van de gemeente opdracht gekregen de watergangen vrij te maken, maar ergens is er in de communicatie niet goed gegaan. Pauwels: "De gemeente heeft al excuses aangeboden. Ze gaan proberen het weer wat ontoegankelijker te maken. Er zullen takken neergegooid worden bij de gemaakte ingangen. Er zullen ook bordjes geplaatst worden met de vraag het gebied met rust te laten."

Reactie gemeente:
"Het klopt dat er werkzaamheden worden uitgevoerd in de Amsterdam Rijnkanaal (ARK)-zone bij het Diemerpark. Waternet heeft de gemeente de opdracht gegeven de watergangen vrij te maken. Er was sprake van noodzakelijk achterstallig onderhoud. De sloot was volledig dichtgegroeid en overgroeid met verschillende bomen. De gemeente heeft hiervoor een aannemer aangewezen die direct aan de slag is gegaan. Helaas zijn de werkzaamheden niet secuur uitgevoerd. Dankzij oplettende  bewoners zijn we hier gelukkig achter gekomen. Inmiddels heeft de gemeente een gesprek gehad met de bewoners en de aannemer om te kijken hoe we de ARK-zone zo snel mogelijk dicht kunnen maken en hoe we de overige werkzaamheden kunnen uitvoeren zodat de ecologische zone niet meer verstoord wordt."


‘Selfiehoekjes’ bij meerdere COVID-19-vaccinatielocaties

Bij meerdere vaccinatielocaties zijn speciale ‘selfiehoekjes’ ingericht. Mensen kunnen daar voor of na hun vaccinatie een foto van zichzelf maken zonder het vaccinatieproces te hinderen. Het gebeurde te vaak dat mensen een selfie maakten op het moment van vaccineren. Zo meldt Skipr.

“We hebben al snel geconstateerd dat er een behoefte is om selfies te maken. Maar dat kan niet tijdens het zetten van de prik. We willen geen opstoppingen en we willen niet dat mensen ongewenst in beeld komen”, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten na een bericht van NU.nl. 

Studie: Britse variant coronavirus is vaker dodelijk

Nieuw Brits onderzoek duidt erop dat de Britse variant van het coronavirus tientallen procenten dodelijker is dan eerdere verschijningsvormen van het virus. Volgens een studie waarvan de resultaten woensdag in het British Medical Journal (BMJ) zijn verschenen, ligt het risico op overlijden tussen de 32 procent en 104 procent hoger met de Britse variant. Meer hierover op Skipr.

De onderzoekers vergeleken het aantal sterfgevallen onder bijna 55.000 mensen die de Britse variant hadden opgelopen met de sterfte onder een even grote en vergelijkbaar samengestelde groep die Covid-19 had gekregen door een oudere variant. In de groep met de gemuteerde versie waren 28 dagen na een positieve test 227 patiënten overleden. In de groep met een oudere virusvariant telden de wetenschappers in een net zo lang tijdsbestek 141 sterfgevallen.

Analyses
Over het gevaar van de gemuteerde versie zijn de afgelopen maanden uiteenlopende analyses verschenen. Meerdere daarvan duiden op een hoger sterfterisico, maar niet allemaal. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zag in eerste instantie geen aanwijzingen dat de Britse mutatie dodelijker zou zijn, maar die inschatting heeft het instituut later bijgesteld. “Inmiddels is uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk duidelijk geworden dat mensen die daar besmet raken met de Britse variant zieker werden en vaker kwamen te overlijden dan het geval was bij de ‘oude’ varianten”, zo staat te lezen op de website van het RIVM.

Benadrukken
Het Britse onderzoek duidt weliswaar op een hoger sterfterisico, maar de onderzoekers van onder meer de University of Exeter benadrukken tegelijkertijd dat veruit de meeste mensen die besmet raken het overleven. Het sterfterisico komt volgens de studie met de Britse variant neer op 4,1 overlijdens per 1000 besmettingen. Met de varianten die al langer rondgingen, stond dat cijfer op 2,5 per 1000.

COVID-19: EMA keurt Janssen-vaccin goed

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het COVID-19-vaccin van de Leidse farmaceut Janssen goedgekeurd. Van dat vaccin heeft Nederland 11,3 miljoen doses besteld, die dit jaar geleverd moeten worden. In het tweede kwartaal moeten er 3 miljoen naar Nederland komen. Als de Europese Commissie het advies overneemt, mag het vaccin in de hele EU worden gebruikt.

Het is het vierde coronavaccin dat door het EMA wordt goedgekeurd, na de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. In tegenstelling tot die vaccins vergt het Janssen-vaccin maar één prik en is het op koelkasttemperatuur te bewaren.

Volgens het CBG heeft het Janssen-vaccin na twee weken een gemiddelde effectiviteit van 67 procent. Bij het voorkomen van ernstige ziekte door corona is de effectiviteit 85 procent en bij het voorkomen van overlijden door corona zelfs 100 procent.

Naar verwachting zullen er in Nederland vooral gezonde mensen tussen de 18 en 60 jaar mee worden ingeënt. Ook bij mensen met een medische indicatie, zoals obesitas, een hoge bloeddruk of diabetes werkt het vaccin. Voor andere groepen wordt de werkzaamheid nog onderzocht, zoals voor mensen met een verminderde afweer, oud-covid-patiënten, kinderen en zwangere vrouwen.

COVID-19: 5380 nieuwe besmettingen en 50 doden, totaal 1.138.796 en 15.998

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5380 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.138.796 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 191 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1353 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 50 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 572 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 50 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.998 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Jongeren vinden gamen beter dan seks

Zit je ook liever achter de (spel)computer dan dat jij je vriendin aan je batsbajonet rijgt? Dan ben je niet de enige. Uit wetenschappelijk  onderzoek is namelijk gebleken dat jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar oud liever zitten te gamen dan dat ze de liefde bedrijven.

Je zult er als FOK!ker misschien weleens van hebben gehoord, maar er schijnt dus zoiets te bestaan als seks. Maar het blijkt nu dat steeds minder jongemannen enthousiast worden van een potje rampetampen.

Voor een studie van de Universiteit van New York en de Rutgers Stichting is tweeduizend adolescenten het hemd van het lijf gevraagd over hun seksgedrag. Hieruit is gebleken dat het cliché van jongemannen die voortdurend aan seks denken, iets is uit vervlogen tijden.

Zo is het aantal jongeren dat al minstens een jaar niet heeft geneukt, gestegen van 11,7 tot maar liefst 15,2 procent. Onder de mannen tussen de 18 en 24 jaar is dit aantal zelfs gestegen van 18,9 tot maar liefst 30,9 procent. Dit in vergelijking met een soortgelijk onderzoek in 2019.

Het antwoord dat door vrouwen was gegeven op de vraag waarom ze zich minder laten uitwonen, is verrassend. Want hoewel vaak wordt gezegd dat je met voldoende drank iedere vrouw het bed inlult, blijkt juist alcohol de boosdoener te zijn waarom de dames minder snel van bil gaan.

Ook bij de mannen blijkt drank een belangrijke rol te spelen, op de voet gevolgd door gamen. Nog eens tien procent van de jongeheren gaf een ander reden op. Zij wonen nog bij hun moeder, en dat is nu eenmaal niet erg bevorderend voor je seksleven.

Het nutteloze feitje van de dag: Het zure bijbaantje van Wilders

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen Geert Wilders allemaal al sinds 1998 als Tweede Kamerlid maar hij heeft natuurlijk vroeger ook bijbaantjes gehad, wist je dat hij in een augurkenfabriek gewerkt heeft? Als zeventienjarige jongen werkte hij daar om geld te verdienen om een reis te maken naar Australië, helaas hield hij het niet lang genoeg uit tussen de augurken om het dure ticket bij elkaar te sparen.

Het nutteloze feitje van de dag: Het zure bijbaantje van Wilders (WikiCommons/Peter van der Sluijs)
Het nutteloze feitje van de dag: Het zure bijbaantje van Wilders (WikiCommons/Peter van der Sluijs)

FOK!ker phoenyx wil beroemd worden

Ja je leest het goed, beroemde FOK!ker phoenyx wil graag beroemd worden. Hij is daarom begonnen met filmpjes maken. Hier is zijn eerste filmpje: "Het is een poppetje van 1 van mijn kindjes gejat, die staat bij een wak in een glas met een ijstopping. Er zit gewoon water in en een luchtbel, voor beide moet je goed kijken om het te zien. Het is op verschillende manieren en hoeken opgenomen, eindigt met wat spektakel (bam, je gaat in 1 keer omlaag net als een rollercoaster)

Nou ja wat achtergrondinformatie, altijd leuk als het wel erg bekend wordt, er is wat geluid te horen op de achtergrond, dat is vooral de wind die op dit moment hard waait. Het is opgenomen in onze keuken, ik heb deze een beetje opgeruimd zodat ik wat ruimte had om het te filmen. Gefilmd zowel verticaal als horizontaal.

Fun fact: ik besefte me halverwege dat ik het eigenlijk niet verticaal moet filmen maar horizontaal, toen besefte ik mij ook gelijktijdig dat het daar nu een beetje te laat voor was dus vandaar dat ik er maar wat leuks mee ging doen, beetje mee spelen. Als het toch niet meer te redden is dan beter zoiets doen niet waar."

Namens de hele FOK!-crew succes met je carriere phoenyx!


Overwatch krijgt 120fps-modus op Series X|S

Team-based shooter Overwatch heeft afgelopen dinsdag een patch gekregen voor Xbox Series X|S, waarmee de game in 120 frames per seconde te spelen is. Behalve een 120fps-modus zijn er meerdere grafische modi mogelijk gemaakt, zoals een "resolution mode" die zorgt voor 4K bij 60 fps op de Series X en 1440p bij 60 fps op de Series S.

Bij de 120fps-modus wordt er logischerwijs een concessie gedaan op resolutie, zo zal de Series X in die modus een resolutie van 1440p draaien en de Series S op 1080p. Zie het onderstaande overzicht voor alle grafische opties die er met de patch ingebakken zijn. Een voorwaarde om hier überhaupt profijt van te hebben is dat je televisie of monitor 120Hz ondersteunt.

Over een 120fps-modus voor de PlayStation 5-versie van Overwatch is nog niets gezegd. Het is niet de eerste game die een dergelijke verbetering krijgt op Microsofts console waar die van Sony achterblijft. Onder andere Call of Duty: Warzone en Rocket League ondersteunen 120 frames per seconde op de Xbox Series X, waar PlayStation 5 dat niet heeft. Volgens Rocket League-ontwikkelaar Psyonix heeft dit te maken met het feit dat 120fps ondersteunen op PlayStation 5 veel meer werk is dan op de Xbox-tegenhanger. Naar verluidt vereist PS5 een volledige 'native port' terwijl voor de Series X|S het slechts een kleine patch betreft.

Ghost 'n Goblins Resurrection

Tegenwoordig is het lastig voor ontwikkelaars om echt moeilijke spellen te maken. Niet om de oude man op te hangen, maar het grote publiek heeft vandaag de dag weinig geduld voor dat soort games. Als de game dan toch aandringt om pittig te zijn, moet het wel net als Dark Souls wel zo eerlijk mogelijk zijn. Ghost ’n Goblins Resurrection is interessant omdat het iets doet dat we nog maar zelden zien: het is expres moeilijk én oneerlijk.

EP: bedrijven mogen niet langer ongestraft schade toebrengen aan mens of milieu

Het Europees Parlement zet de eerste stap naar een nieuwe EU-wet die bedrijven verplicht om rekening te houden met mensenrechten en milieustandaarden in hun waardeketen

Het wetgevend initiatiefrapport (woensdag aangenomen met 504 stemmen voor, 79 stemmen tegen en 112 onthoudingen) roept op tot de snelle aanname van een bindende EU-wet die verzekert dat bedrijven verantwoordelijk en aansprakelijk zijn wanneer ze schade toebrengen - of daaraan bijdragen - aan mensenrechten, het milieu en goed bestuur. De wet moet ook garanderen dat slachtoffers toegang hebben tot de rechtsgang. De Europese Commissie heeft aangekondigd later dit jaar een wetsvoorstel over dit onderwerp te zullen publiceren.

Duurzaamheid en goed bestuur
Bindende Europese zorgvuldigheidseisen moeten bedrijven verplichten om die onderdelen van hun waardeketen (alle handelingen, directe- of indirecte zakenrelaties, investeringsketens) die (potentieel) afbreuk doen aan mensenrechten (inclusief sociaal recht, arbeidsrecht of vakbondsrecht), het milieu (bijdragen aan klimaatverandering of ontbossing) en goed bestuur (zoals corruptie of omkoping) vast te stellen, aan te pakken en te verhelpen.

De parlementsleden benadrukken dat ‘due dilligence’ vooral een preventief instrument is dat bedrijven verplicht om passende maatregelen te nemen, gebaseerd op de waarschijnlijkheid en de ernst van de impact, de sector van de activiteit, de omvang en de lengte van de waardeketen en de grootte van de onderneming.

Verandering aanbrengen over de grenzen heen
Alle bedrijven die zaken willen doen op de interne markt van de EU, inclusief bedrijven die buiten de EU zijn gevestigd, moeten bewijzen dat ze voldoen aan de zorgvuldigheidseisen op het gebied van milieu en mensenrechten.

Het Parlement roept op tot aanvullende maatregelen, waaronder een verbod op de invoer van producten die te maken hebben met ernstige schendingen van mensenrechten zoals dwangarbeid of kinderarbeid. De Europarlementariërs vragen de Commissie ook om grondig na te gaan of naar de EU exporterende bedrijven die gevestigd zijn in Xinjiang betrokken zijn bij schendingen van mensenrechten, in het bijzonder als ze te maken hebben met de repressie van Oeigoeren.

Om effectieve schadeloosstelling voor slachtoffers te garanderen moeten bedrijven aansprakelijk gehouden worden voor hun acties en worden beboet voor het toedoen van schade of het bijdragen daaraan, tenzij ze kunnen bewijzen dat ze volgens de zorgvuldigheidseisen hebben gehandeld en de nodige maatregelen hebben genomen om schade te voorkomen. De rechten van slachtoffers of stakeholders in derde landen - die in het bijzonder kwetsbaar zijn - zullen ook beter beschermd worden omdat ze bedrijven onder het EU-recht voor het gerecht kunnen dagen.

Groot toepassingsgebied en hulp aan het MKB
Voor het creëren van een gelijk speelveld moet het toekomstig wetgevend raamwerk over ‘due diligence’ ruim van opzet zijn en van toepassing worden op alle grote ondernemingen die onder het EU-recht valen of zijn gevestigd in de Europese Unie, inclusief leveranciers van financiële diensten. De regels moeten ook gaan gelden voor beursgenoteerde MKB-bedrijven en hoogrisico-kmo’s, die technische assistentie zouden moeten krijgen om aan de verplichtingen te voldoen.

“Deze nieuwe wet over zorgvuldigheidsverplichtingen voor bedrijven zal een standaard zetten voor verantwoordelijk gedrag van bedrijven in Europa en daarbuiten. We weigeren om te accepteren dat ontbossing en dwangarbeid onderdeel zijn van de mondiale handelsketen. Bedrijven moeten schade aan mens en milieu voorkomen en te verhelpen in hun handelsketen. De nieuwe regels geven slachtoffers het recht op steun en om genoegdoening te eisen en zullen zorgen voor eerlijkheid, een gelijk speelveld en juridische helderheid voor bedrijven, werknemers en consumenten”, aldus rapporteur Lara Wolters (S&D, NL).

Alleen een zak geld gaat gemeenten niet helpen

Het piept en kraakt in de financiën van het decentraal bestuur en vooral bij gemeenten. Maar het is niet alleen een kwestie van ‘meer geld’. De werkelijke oorzaak ligt in een disbalans tussen: taken, organisatie, bevoegdheden en bekostiging. Door deze disbalans is er te weinig ruimte voor decentrale overheden om zelf beleidskeuzes te maken en wordt hun slagkracht beperkt.

Om te voorkomen dat de financiële problemen onbeheersbaar worden en de kracht van decentrale overheden verder wordt uitgehold, moet de balans worden hersteld.

Dat bepleit de Raad voor het Openbaar Bestuur in het advies ‘Rust-Reinheid-Regelmaat. Evenwicht in de bestuurlijk-financiële verhoudingen’. In het vandaag gepubliceerde advies roept de ROB het volgende kabinet op om fundamentele keuzes te maken in de bestuurlijk-financiële verhoudingen.

Financiële tekorten
Meer dan twee op de drie gemeenten kampt met financiële tekorten. Steeds minder gemeenten krijgen hun begroting structureel rond. Gemeenten en provincies zijn voor hun inkomsten in grote mate afhankelijk van het Rijk. De omvang en de ontwikkeling van de algemene uitkering uit het gemeente- en provinciefonds is daarbij van essentieel belang. Gemeenten proberen de tekorten te compenseren door het heffen van meer belastingen en het sluiten van publieke voorzieningen zoals bibliotheken en zwembaden.

Kracht van decentraal bestuur op de proef gesteld
Als belangrijkste oorzaak van de tekorten wordt gewezen op de sterk groeiende kosten van het sociaal domein. Vooral het tekort op de gemeentelijke jeugdzorgtaken valt op: zonder grote politieke ingrepen bedraagt dat ongeveer € 1,5 miljard per jaar. Voor gemeenten speelt ook de onzekerheid over de gevolgen van de herverdeling van het gemeentefonds een belangrijke rol. Daar komt op dit moment de grote onzekerheid bij over hoe fundamenteel en verstrekkend de financiële gevolgen van de coronacrisis zullen zijn.
Tegelijkertijd hebben provincies, gemeenten en waterschappen een cruciale rol in grote, langjarige opgaven zoals woningbouw, klimaatadaptatie en verduurzaming. Door deze stapeling van vraagstukken wordt de kracht van het decentraal bestuur op de proef gesteld.

Balans tussen 4 elementen om structureel probleem op te lossen
Een zak geld om de tekorten weg te werken, een herverdeling van het gemeentefonds, een andere normeringssystematiek of een uitbreiding van de mogelijkheden om lokale belastingen te heffen. Het is allemaal nodig en wenselijk. Maar het lost het structurele probleem in de bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen het Rijk en de gemeenten niet op.

Om die verhoudingen weer in evenwicht te brengen, onderscheidt de Raad vier elementen:

  • De financiën; de financiën van decentrale overheden - met name gemeenten - dreigen te ontsporen. De financiële ruimte voor decentrale overheden om zelfstandig keuzes te maken staat onder druk door de toenemende last van uitvoering van rijksbeleid.
  • De bestuurlijke organisatie; wie doet wat? Er is een mismatch tussen opgaven, schaal en bevoegdheden. Gemeenten verliezen de controle op hun uitgaven als gevolg van het toegenomen belang van (verplichte) regionale samenwerking.
  • De instrumenten; er zijn decentraal onvoldoende instrumenten om grote meerjarige opgaven zoals klimaat en woningbouw te sturen en te bekostigen.
  • Instituties en cultuur; in de omgang tussen Rijk en decentrale overheden kan en mag wrijving zijn. Zonder wrijving geen glans. Maar de geldende spelregels worden onvoldoende gevolgd. En dan zijn discussies niet meer productief.

Evenwicht essentieel voor goed geordend openbaar bestuur
Een krachtig decentraal bestuur vervult een wezenlijke waarde binnen een democratisch geordend openbaar bestuur. De Raad wil daarom het debat voeren over het opschonen van verhoudingen, het borgen van spelregels en het innoveren van instrumenten. Evenwicht in de bestuurlijk-financiële verhoudingen is essentieel voor een goed geordend openbaar bestuur. De juiste taken op de juiste plek, met bijpassende verantwoordelijkheden en de juiste bekostiging. Het zou daarom een goede zaak zijn als het kabinet een deltacommissaris aanstelt die binnen een jaar komt met de uitwerking van een samenhangend pakket van maatregelen om de onderliggende oorzaken van de disbalans aan te pakken en te zorgen voor duidelijke spelregels waaraan alle partijen zich gehouden weten.

Dit om te zorgen dat er weer rust, reinheid en regelmaat in de bestuurlijk-financiële verhoudingen ontstaat.

Tweede Kamer neemt aangepaste Woningwet aan

Woningcorporaties krijgen voortaan meer mogelijkheden voor het verduurzamen van hun woningen en het verbeteren van de leefbaarheid. Ook wordt de markttoets voor drie jaar opgeschort. Daarmee wordt het voor corporaties makkelijker om huurwoningen voor het middensegment (750-1000 euro) te bouwen. Dat staat in de wijziging van de Woningwet die woensdag is aangenomen door de Tweede Kamer.

Minister Kajsa Ollongren: “Corporaties krijgen meer ruimte om mensen met een laag inkomen zo goed mogelijk te blijven huisvesten. En ze krijgen een prominentere rol in de wijk doordat ze activiteiten in buurthuizen kunnen organiseren. Bewoners komen zo meer met elkaar in contact, en dat is belangrijk om eenzaamheid onder bijvoorbeeld ouderen tegen te gaan.”

Verduurzaming
De mogelijkheden van corporaties voor verduurzaming van hun bezit worden gelijkgetrokken met die van andere vastgoedeigenaren. De oude Woningwet bood corporaties niet voldoende ruimte om die taak goed op te pakken. De aangepaste wet verduidelijkt dat het verduurzamen van hun woningen onderdeel is van de taak van corporaties. Zij kunnen voortaan op of aan hun bezit dezelfde investeringen doen als andere vastgoedeigenaren. Hiermee leveren de corporaties een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelen, verlaging van de energierekening, en het verbeteren van de woonkwaliteit en het woongenot van hun huurders.

Praktisch gezien wordt het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen op daken van complexen makkelijker. Dit kan door te regelen dat opgewekte energie niet via de meterkast ten goede moet komen aan huurders, maar ook aan het net mag worden geleverd om de opbrengst vervolgens met de huurders te verrekenen. Ook maken de wijzigingen het mogelijk voor corporaties om bij het verduurzamen van hun eigen bezit ook direct betrokken particuliere eigenaren te ontzorgen. Corporaties mogen daarom bij verduurzamingsprojecten bij rijtjeswoningen en gemengde complexen ook voor particuliere eigenaren de overheadkosten dragen, zoals de gemeenschappelijke vergunningaanvraag.

De Woningwet 2015 leidde er toe dat corporaties zich meer gericht hebben op hun belangrijkste opgave: het huisvesten van mensen die dit het meest nodig hebben. De wetswijziging was nodig omdat de werkzaamheden van de corporaties soms te sterk waren gereguleerd. De aangepaste Woningwet moet corporaties beter in staat te stellen hun rol op de woningmarkt goed te vervullen.

Leefbaarheid
Op het gebied van leefbaarheid vervalt het maximum op leefbaarheidsuitgaven en corporaties mogen weer activiteiten gericht op ontmoeting ondersteunen. Ook worden belemmeringen weggenomen voor investeringen in maatschappelijk vastgoed zoals een buurtcentrum of een dagbestedingsruimte voor zorgbehoevenden. Dit kan bijvoorbeeld door het vervallen van de eis van een fysieke verbinding van bepaalde zorgruimten met overig vastgoed.

Lokaal maatwerk
Bij het maken van prestatieafspraken krijgen corporaties, gemeenten en huurders meer vrijheid om het proces in te richten op een wijze die het best bij de lokale context past. Daarbij kunnen andere partijen betrokken worden, waaronder onderwijsinstellingen en zorgaanbieders. Het wordt verder mogelijk om onder voorwaarden te experimenteren, met als doel om proefondervindelijk tot betere regelgeving op wetsniveau te komen. Hierdoor kan beter ingespeeld worden op toekomstige ontwikkelingen die nu nog niet voorzien worden.

FOK! Wat een weer: onstuimig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is zwaar bewolkt en er zijn perioden met (mot)regen, al wordt het van het westen uit geleidelijk droger. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft boven land en stormachtig, 8 Bft aan zee. Daarbij komen er in het noordwestelijk kustgebied zware windstoten voor van 75-90 km/uur voor.

In de loop van de ochtend gaat het nog wat harder waaien met boven land een krachtige tot harde wind, 6-7 Bft. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind stormachtig en aan zee mogelijk enige tijd stormkracht 9. Tevens komen er in de loop van de ochtend in het gehele land zware windstoten voor van 80-100 km/uur. In het westen en noorden kunnen er kortstondig mogelijk zeer zware windstoten van 100-110 km/uur optreden. In de loop van de middag neemt de wind vervolgens weer in kracht af. Verder is het wisselend bewolkt en kunnen er vooral vanmiddag enkele buien vallen, later op de dag mogelijk met onweer, hagel en zware windstoten rond 75 km/uur. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C.

In de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt en komen er enkele regenbuien voor. In de loop van de nacht komen er steeds minder buien voor. Het kwik daalt naar omstreeks 4°C. Er staat een een matige, aan zee krachtige zuidwestenwind.

Vrijdagochtend is het in eerste instantie op de meeste plaatsen droog. In de middag neemt de bewolking echter toe en zijn er perioden met (buiige) regen. Daarbij zijn korrelhagel en onweer opnieuw niet uitgesloten. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, soms stormachtig, 8 Bft. (Bron: KNMI)

Opklaringen na een natte dag (Foto: _UserName_)
Opklaringen na een natte dag (Foto: _UserName_)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Aantal volwassen rokers in 2020 gedaald

In 2020 gaf 20 procent van de volwassenen aan wel eens te roken, in 2019 was dit nog bijna 22 procent. Van de 18-plussers was 7 procent een overmatige drinker, een lichte daling ten opzichte van 2019. Het aandeel zware drinkers bleef gelijk, evenals het aandeel volwassenen met overgewicht en obesitas. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2020 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

De aandelen rokers, overmatige en zware drinkers, en mensen met overgewicht en obesitas liggen in 2020 nog ver boven de doelen die in het Nationaal Preventieakkoord voor 2040 zijn gesteld. Met dit akkoord wil de Rijksoverheid - samen met meer dan 70 maatschappelijke organisaties in Nederland - roken en problematisch alcoholgebruik onder volwassenen terugdringen naar 5 procent in 2040. Overgewicht moet worden teruggebracht naar 38 procent van de 18-plussers, obesitas naar 7,1 procent. Voor jongeren onder de 18 jaar beoogt het Preventieakkoord overgewicht terug te brengen naar 9,1 procent, en obesitas naar 2,3 procent.

1 op 5 volwassenen rookt
20 procent van de volwassenen gaf in 2020 aan wel eens te roken, een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder. 15 procent zei dagelijks te roken, hetzelfde als in 2019. Van de volwassenen gaf 46 procent aan nooit gerookt te hebben, terwijl 34 procent zei vroeger wel te hebben gerookt. Dit is niet veranderd ten opzichte van 2019.

Minder meerokers
Als iemand zelf niet rookt, maar wel de tabaksrook van een ander inademt, noemen we dat meeroken. Het aandeel niet-rokers van 18 jaar of ouder dat aangaf nooit of bijna nooit mee te roken is toegenomen van 75 procent in 2019, naar 79 procent in 2020. Het aantal niet-rokers dat wel, maar niet elke dag, werd blootgesteld aan rook in de omgeving daalde van 20 procent in 2019 naar 16 procent in 2020.

Aandeel overmatige drinkers in 2020 gedaald
In 2020 was 7 procent van de volwassenen een overmatige drinker. Dat is iets lager dan in 2019 (8,5 procent). 8 procent was een zware drinker, dat is vergelijkbaar met 2019. Overmatige drinkers consumeren per week meer dan 21 glazen (mannen) of 14 glazen alcoholische drank (vrouwen). Zware drinkers consumeren op minimaal één dag per week ten minste 6 (mannen) of 4 (vrouwen) glazen alcohol. In 2020 voldeed 44 procent van de volwassenen aan de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad (niet drinken, of niet meer dan één glas per dag). In 2019 was dat nog 41,5 procent. In 2020 meldde 78 procent van alle 18-plussers gedurende de voorafgaande twaalf maanden alcohol te hebben gedronken, tegenover 79 procent in 2019.

Helft volwassenen heeft overgewicht
In 2020 had 50,0 procent van de volwassenen overgewicht, 13,9 procent had ernstig overgewicht ofwel obesitas. In 2019 was dit nagenoeg hetzelfde. Van de 4- tot 18-jarigen had 14,7 procent overgewicht, en 2,5 procent obesitas. Ook voor deze jongeren was het aandeel met overgewicht en obesitas vrijwel onveranderd ten opzichte van 2019.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.