Meerdere landen schorten AstraZeneca-vaccinatie op na bijwerkingen in de bloedstolling

Denemarken schort de vaccinaties  met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca voorlopig op vanwege mogelijke bijwerkingen. Zoals de Deense gezondheidsautoriteit in Kopenhagen aankondigde, heeft het meldingen ontvangen van "ernstige problemen door bloedstolsels" bij gevaccineerde mensen. Tot nu toe is nog niet definitief opgehelderd of er een verband is tussen de AstraZeneca-vaccinaties en de stollingsstoornissen.

Update 19.30 uur: In navolging van Oostenrijk en Denemarken zijn ook IJsland, Noorwegen en Italië uit voorzorg voorlopig gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin nadat bij een aantal gevaccineerden tromboses ontwikkelden waardoor enkele mensen zijn overleden. Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk blijven doorgaan mat AstraZeneca in hun vaccinatiecampagnes. Het EMA en CBG hebben inmiddels aangegeven dat zij van mening zijn dat het niet waarschijnlijk is dat er een verband is tussen het ontstaan van trombose (verstoorde bloedstolling) en het COVID-19 vaccin AstraZeneca.



Eerdere berichtgeving:

De Europese geneesmiddelenautoriteiten is inmiddels een nader onderzoek gestart naar het vaccin. Eén melding heeft betrekking op een overlijden in Denemarken. Op dit moment was het nog niet mogelijk om te bepalen of het vaccin de bloedstolsels heeft veroorzaakt. Premier Mette Frederiksen bevestigde dat Denemarken de toediening van het AstraZeneca-vaccin onderbreekt. 

Deense minister spreekt van voorzorgsmaatregelen
Minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke sprak van een voorzorgsmaatregel. De incidenten moeten grondig worden onderzocht, schreef hij op Twitter. Volgens de autoriteiten duurt de tijdelijke stop in eerste instantie 14 dagen, waarna ze gaan kijken hoe het verdere verloop is. Het is belangrijk om te onderstrepen dat het AstraZeneca-vaccin niet wordt afgewezen, maar dat de vaccinatie tijdelijk wordt onderbroken. Bij meerdere onderzoeken is gebleken dat het medicijn zowel veilig als effectief is. Men moet echter meldingen van mogelijke ernstige bijwerkingen serieus nemen en goed onderzoeken..

Stop met bepaalde AstraZeneca-batches in Oostenrijk
Uit voorzorg was Oostenrijk een paar dagen geleden ook gestopt met vaccinaties met een partij AstraZeneca-vaccin na een overlijden en een ernstig ziektebeeld na inenting.. Dit waren twee verpleegkundigen, van wie er één stierf aan complicaties door een ernstige stollingsstoornis en de ander een ernstige longembolie ontwikkelde. Ze hadden beiden  vaccinaties gekregen uit dezelfde partij. De EMA maakte gisteren bekend geen bewijs te hebben dat de gevallen te wijten waren aan vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Ook andere landen zijn uit voorzorg gestopt met vaccinaties met dezelfde batch. AstraZeneca zei dat het bedrijf op de hoogte was van het onderzoek in Denemarken. De veiligheid van het vaccin is uitgebreid onderzocht. De klinische gegevens bevestigden dat het COVID-19-vaccin over het algemeen goed werd verdragen.

Denemarken: meer dan een half miljoen mensen ingeënt
In het EU-land Denemarken, met zijn 5,8 miljoen inwoners, hebben tot dusver ongeveer 560.000 mensen hun eerste coronavaccinatiedosis gekregen en bijna 220.000 ook hun tweede. Tot nu toe hebben ongeveer 142.000 mensen hun eerste vaccinatie met de AstraZeneca-entstof gekregen. Het vaccin van Pfizer / BioNTech werd gebruikt in meer dan 70 procent van de tot nu toe gegeven vaccinaties , en in 4 procent van die van Moderna. De vaccinatiecampagne verloopt voorspoedig in Denemarken.

AstraZeneca - goedgekeurd in de EU sinds januari
Het vaccin van de Brits-Zweedse fabrikant AstraZeneca is sinds januari dit jaar in de EU goedgekeurd. In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, werd het vaccin dat in samenwerking met de Universiteit van Oxford was ontwikkeld, aanvankelijk alleen goedgekeurd voor mensen onder de 65 jaar omdat er te weinig betrouwbare gegevens waren over de effectiviteit ervan bij ouderen. Inmiddels zijn er genoeg gegevens uit de praktijk beschikbaar en wordt het AstraZeneca-vaccin nu ook aanbevolen voor senioren.