FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 maart 2021

Random Pics van de Dag #260

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wéér fenomenaal gevecht tussen boksers Estrada en Chocolatito

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde en wel vooral naar Dallas. Daar stond een zeer langverwacht rematch op het programma: Juan Francisco El Gallo Estrada (41-3, 28 KO's) nam het op tegen Roman Chocolatito Gonzalez (50-2, 41 KO's).

De twee vochten in 2012 om Chocolatito's wereldtitel in het lichtvlieggewicht (-49,0kg), een gevecht dat de boeken in ging als een van de besten ooit - zeker in de lichtere gewichtsklassen - en dat werd gewonnen door de Nicaraguaan, inmiddels de nationale held aldaar.

Estrada's carrière herstelde zich en gelijk won hij wereldtitels in het vlieggewicht (-50,8kg), waarna ook Srisaket Sor Rungvisai een rol speelde: de Thai klopte Estrada in 2018, een jaar nadat hij Chocolatito twee keer verslagen had.

In 2019 nam Estrada revanche met winst op Sor Rungvisai, waarbij hij diens WBC- en The Ring-wereldtitels in het supervlieggewicht (-52,2kg) overnam...nadat de Thai ze eerder van Chocolatito had overgenomen. Inmiddels stonden de twee weer tegenover elkaar: Chocolatito als WBA Super-werldkampioen in het supervlieggewicht, Estrada met de twee titels die hij van Sor Rungvisai won.

Een teleurstellende rematch werd het geen moment: vanaf de eerste ronde klapten de heren er vol op en bijna elke ronde had prima naar zowel Chocolatito als El Gallo gekund. Zo ging het twaalf ronden lang door, het was genieten tot aan het eind, waarna de jury er aan te pas kwam: Estrada, Chocolatito....en Estrada, die daarmee op fraaie wijze revanche nam.

Jessica McCaskill (9-2) - Cecilia Braekhus (36-1)
Jarenlang was het weltergewicht (-66,7kg) bij de vrouwen hét terrein van de First Lady, de Noorse Cecilia Brækhus. Vorig jaar was daar Jessica McCaskill, die de Noorse na dertien jaar haar eerste nederlaag bezorgde en daarmee ook al haar wereldtitels afpakte: die bij de WBA, WBC, IBF, WBO en IBO.

De rematch volgde in Dallas, waar alle titels én de nieuwe The Ring-wereldtitel op het spel stonden. Het werd weer een mooi gevecht, waarin beide dames flinke tikken uitdeelde, maar weer was McCaskill de beste: het tijdperk van Brækhus lijkt definitief voorbij, CasKILLA is de nieuwe koningin.
De volgende stap lijkt bijzonder duidelijk: Katie Taylor, de ongeslagen Ierse koningin van het lichtgewicht (-61,2kg), waar zij de eigenares is van de wereldtitels bij de WBA, WBC, IBF, WBO en The Ring.

Hiroto Kyoguchi (14-0) - Axel Aragon Vega (14-3)
In het lichtvlieggewicht nam Kyoguchi het op tegen Vega, waarbij hij zijn WBA Super-wereldtitel voor de derde keer verdedigde. El Mini Vega kon met zijn 1,46 meter de kleinste wereldkampioen ooit worden en hield uitstekend stand, maar bij een harde rechter op het hoofd van Kyoguchi in de vijfde ronde brak hij zijn hand: einde gevecht.

David Benavidez (23-0) - Ronald Ellis (18-1)
In het supermiddengewicht (-76,2kg) is Benavidez flink op de weg terug. In 2017 won hij de WBC-wereldtitel van Ronald Gavril, daarna testte hij positief op cocaïne. Hij won na zijn comeback de WBC-wereldtitel van Anthony Dirrell in 2019, die hij ook weer verloor door randzaken.

Benavidez is nog altijd ongeslagen en via Ellis probeert hij weer richting een wereldtitelgevecht te gaan. Zijn optreden was in elk geval overtuigend: Ellis maakte geen kans en nadat Benavidez hem in de elfde ronde nog eens stoot na stoot op zijn hoofd verkocht maakt de scheidsrechter er een einde aan.

Blijf thuis met tien gratis games van PlayStation

PlayStation brengt het 'Play at Home-'initiatief terug, waarmee mensen worden aangemoedigd om tijdens de wereldwijde pandemie zoveel mogelijk thuis te blijven. Via dit initiatief gaat Sony de komende tijd tien games gratis weggeven.

Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een PlayStation-account, geen PlayStation Plus. Tussen 25 maart en 22 april kun je de volgende games gratis claimen:

  • Rez Infinite
  • Abzu
  • Enter the Gungeon
  • Subnautica
  • The Witness
  • Moss (PSVR)
  • Astrobot: Rescue Mission (PSVR)
  • Thumper (PSVR)
  • Paper Beast (PSVR)

De laatste klapper komt in de vorm van Horizon Zero Dawn Complete Edition, die gratis te claimen is tussen 19 april en 14 mei.

Play at Home PlayStation

Verkiezingen 2021: opkomst 81 % om 21.00 uur

Op dit moment gaan alle stembureaus open, een kleine 10.000 in totaal. Vandaag mag iedereen een stem uitbrengen nadat gister en maandag de beurt was aan risicogroepen.

De opkomst van de afgelopen dagen is zo'n 16 procent. In de slotpeilingen loopt de VVD aan kop en is er een strijd om plek twee met PVV, CDA en D66. Vanavond wanneer de stembureaus dicht zijn zullen de eerste stemmen geteld zijn en bekend worden gemaakt. In dit blog de gebeurtenissen van vandaag. 

Update 13.15 uur: Een selectie van de partijleiders die vanmorgen op Twitter laten weten dat ze gestemd hebben, Hugo haalt hierbij de landelijke pers opnieuw met een blunder.

Update 14:15 uur: Ook uw redacteur van dienst heeft gestemd en is in het bezit van de felbegeerde rode potlood, net als de 42 overige procent die mag stemmen. Vier jaar geleden was de opkomst rond dit tijdstip 33%, echter is dit niet helemaal te vergelijken omdat deze editie al eerder gestemd mocht worden. Het betreffende vakje is roodgekleurd en in de stembus gegaan. Maar wat gebeurt er nu verder? Deze video legt de route uit van jouw stem.

Update 15:15 uur: Ondanks dat er gister en eergister al kon worden gestemd door risicogroepen, heeft niet iedereen daar gebruik van gemaakt. Zo was er vandaag een man met naar eigen zeggen hartproblemen die weigerde een mondkapje te dragen omdat hij hier benauwd van zou worden. Een stembureaulid heeft de man echter de toegang ontzegd omdat de man geen officiele verklaring bij zich had om geen kapje te hoeven dragen. Uiteindelijk is de politie er even bij geweest en wist te vertellen dat het stembureaulid juist heeft gehandeld. 

Ook is de website opkomstuitslag uit de lucht gehaald nadat gebruikers bij de buren hadden ontdekt dat in de broncode ook uitslagen per partij stonden. Deze zijn vermoedelijk van de briefstemmen, welke al vanaf 7:30 uur worden geteld. Na 21:00 uur mogen deze pas openbaar worden gemaakt om het stemgedrag niet te beïnvloeden. 

Update 16:22 uur: De opkomst is 49%, zo meldt onderzoeksbureau Ipsos. Vandaag heeft 30% hiervan gestemd, de overige 19% heeft gister of eergister gestemd, of per brief. Daarom is de opkomst niet te vergelijken met andere verkiezingen. 

Inmiddels hebben de eerste bezitters van het rode potlood deze te koop aangeboden. 

Update 18:12 uur: Het lijkt wat rustiger te zijn wat opkomst betreft, 57% heeft zijn stem uitgebracht. Op sommige plekken is het erg druk, zoals in Tilburg, waar men op het podium van 013 kon stemmen. Ook in Amsterdam was het druk, daar kan men met muziek stemmen. Verschillende gemeentes hebben een interactieve kaart waarop men kan zien hoe druk het is. Bij sommige stembureaus zijn mensen geadviseerd elders te gaan stemmen wegens de drukte.

Update 20.30 uur: om 19.45 uur was de opkomst zo'n 74% opkomst , dit is 1 % hoger dan bij de Twede Kamer verkiezingen in 2017. Het is op sommige plaatsen nog erg druk en staan mensen zelfs in de rij te wachten om te mogen stemmen.

Weinig respect coronaregels tijdens FvD-bijeenkomst, OM overweegt consequenties

Het Openbaar Ministerie kijkt of Forum voor Democratie bestraft wordt voor het overtreden van de coronaregels tijdens een bijeenkomst in het Westerpark te Amsterdam. Volgens de gemeente zijn de regels niet voldoende nageleefd. Zo meldt AT5.

Dat heeft de gemeente vanavond laten weten. De bijeenkomst vond tussen 18.00 uur en 19.00 uur plaats. Onder meer partijleider Thierry Baudet hield een toespraak, net als Kamerlid Wybren van Haga.

Baudet liet meerdere keren weten dat hij door de politie gewaarschuwd werd en dat er meer afstand gehouden moest worden. Desondanks besloot hij, net als tijdens eerdere bijeenkomsten in Den Haag en Utrecht, het nummer 'Leef' van André Hazes te laten horen.

Overigens waren er ook gemaskerde tegendemonstranten op de vooraf aangekondigde bijeenkomst aanwezig. Zij zijn door de politie tegen gehouden.

Ook werd er na de bijeenkomst in de omgeving vuurwerk afgestoken. Of dat door toeschouwers of tegendemonstranten is gedaan is niet duidelijk.

Meer Age of Empires IV tijdens fan-preview in april

Op het YouTube-kanaal van Xbox is een trailer verschenen voor een evenement op 10 april. Microsoft belooft dan met nieuws te komen over de definitive editions van Age of Empires II en III, en wellicht interessanter, nieuws over Age of Empires IV.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen we een nieuwe portie gameplay te zien krijgen van het vierde deel uit de populaire RTS-franchise, met een beetje geluk zelfs een releasedatum. Age of Empires IV werd in 2017 aangekondigd en in 2019 kregen we de eerste gameplay te zien. Verder is het vrij stil gebleven rondom de langverwachte strategiegame. 

Pieters pakt de winst in Nokere Koerse, Robeet wint bij de mannen

Amy Pieters heeft de tweede editie van Nokere Koerse voor vrouwen gewonnen. De 29-jarige Nederlandse was na 124 kilometer met daarin verschillende kasseistroken de snelste van een kopgroep van drie. Ze won de sprint voor Grace Brown en Lisa Klein.

Bij de dames kregen we een gesloten koers, die op veertig kilometer van de streep werd open gebroken met een aanval van de Australische Grace Brown. Ze kreeg niet veel later het gezelschap van Amy Pieters en de Duitse Lisa Klein.

De achtervolging in het peloton verliep moeizaam, doordat het peloton in meerdere stukken gebroken was. Toch zou het kleine peloton de koplopsters tot tien seconden naderen, waarna de kopgroep weer zou uitkopen. In de sprint met drie was vervolgens Pieters duidelijk te sterk voor haar medekoplopers.

Bij de mannen ging de winst verrassend naar de Belg Ludovic Robeet. In de laatste twee kilometer reed hij weg bij zijn medevluchter Damien Gaudin. De twee zaten lange tijd mee in een kopgroep van acht. Net zoals bij de vrouwen wist de kopgroep het peloton net voor te blijven. Voor Robeet was het zijn eerste overwinning bij de profs.

"Fan-made" patch voor GTA Online verlaagt laadtijden drastisch

GTA Online is anno 2021 nog altijd immens populair onder gamers ondanks de vele mankementen. Eén van de grootste ergernissen is de belachelijk lange wachttijd voordat je eindelijk een potje kunt spelen. Daar komt nu verandering in dankzij de oplettende modder T0st, die na het doorspitten van de code een aantal opmerkelijke ontdekkingen deed.

T0st kwam erachter dat GTA V (Online) ontzettend inefficiënt omgaat met de CPU, mede omdat er een tjokvolle JSON-database bij ieder potje ingeladen wordt met een slordige 63.000 "items" die helemaal niet nodig zijn. Voor de exacte details kun je het artikel van modder T0st zelf hier bekijken. 

Inmiddels heeft Rockstar ook lucht gekregen van het werk dat T0st heeft verricht en heeft zijn oplossing officieel verwerkt in een recent geüpdatete patch. In de laatste patch notes is het volgende te lezen: Improvements to PC loading times *Thanks to t0st for his contributions around this part of today's title update*. Dat is niet het enige, T0st kreeg eveneens een slordige 10.000 dollar uitgekeerd voor zijn bevindingen en hulp aan verbetering van de game. Dit is 'officieus' onderdeel van het bug-bounty programma van Rockstar, wat eigenlijk bedoeld is om gamers te stimuleren beveiligingsissues te vinden in ruil voor een vergoeding.

De patch brengt helaas alleen verbetering voor de pc-versie. Of er later op dezelfde wijze iets voor de console-versies gedaan kan worden is niet bekend.

EA Play morgen naar Xbox Game Pass voor pc

Xbox en EA maken morgen EA Play beschikbaar in Xbox Game Pass voor pc. Abonnees kunnen vanaf morgenavond 22:00 uur Nederlandse tijd zonder extra kosten aan de slag met ruim zestig EA-games.

Naast de linie aan games krijgen abonnees ook maandelijkse belongingen voor diverse games en worden sommige games ook op day one speelbaar, zoals Star Wars: Squadrons. Om toegang te krijgen tot de games heb je de EA Desktop-app nodig, waar je vervolgens je EA- en Xbox-accounts moet koppelen.

EA Play Xbox Game Pass

World Cup-finales afdaling alpineskiërs afgelast, Feuz en Goggia gekroond

In het Zwitserse Lenzerheide wordt deze week het World Cup-seizoen voor de alpineskiërs afgerond. Dat gaat nog niet helemaal lekker, want de afdalingen van woensdag zijn wegens hevige sneeuwval afgelast en worden - zoals de regels voorschrijven - ook niet meer ingehaald.

Zonder nog een ontknoping werden zo de eindwinnaars op dé snelheidsdiscipline gekroond. Bij de mannen ging die titel alweer voor de vierde keer op rij naar de Zwitser Beat Feuz, die dit seizoen het hoogtepunt in januari had liggen met een dubbele afdalingszege tijdens de Hahnenkammrennen op de Streif in Kitzbühel. Alleen Matthias Mayer uit Oostenrijk eindigde in de buurt, maar ook met hem was het gat al groot.

Bij de vrouwen kreeg het Zwitserse duo Corinne Suter en Lara Gut-Behrami geen kans meer om Sofia Goggia in te halen. Net als in 2018 ging de eindzege zo naar de Italiaanse, die sinds eind januari niet meer in actie kwam nadat ze een flinke knieblessure op had gelopen. Tot die tijd had ze een uiterst indrukwekkend afdalingsseizoen: ze opende met een tweede plek en won daarna vier keer op rij, waaronder een dubbel in Crans Montana.

Donderdag staan in Lenzerheide de super-G's vooralsnog op het programma. De vrouwen staan gepland om 09.30 uur, de mannen om 11.00 uur.

Skin fasting: steeds meer vrouwen stoppen tijdelijk met make-up

Steeds meer vrouwen doen aan skin fasting, tijdelijk stoppen met het dragen van make-up. Dat blijkt ook uit cijfers van onderzoeksinstituut IRI; in 2020 werd 11,5 procent minder make-up verkocht. Wel werd er 28 procent meer gezichts- en huidverzorgingsproducten verkocht. Meer hierover in De Stentor.


Speciale politierechterzitting over ongeregeldheden Malieveld zondag 14 maart

Naar aanleiding van de ongeregeldheden van zondag 14 maart op het Malieveld in Den Haag, is er op 10 mei een speciale zitting bij de politierechter. Daar zullen de verdachten van de zwaarste feiten zich voor de rechter verantwoorden.

Het gaat daarbij onder meer om een 36-jarige man uit Alphen aan den Rijn. Hij wordt ervan verdacht zwaaiend met een startkabel in de richting van agenten te zijn gelopen. Aan die startkabel was een fietsstandaard bevestigd waarvan het uiteinde geslepen was. Hij zou daarbij hebben geroepen: “Jullie gaan allemaal dood, kankerlijers!”

Ook op zitting staat een 60-jarige Hagenaar. Hij wordt ervan verdacht een fiets op de rug van een agent te hebben gegooid. Verder een 40-jarige man uit Alkmaar die een agent op zijn hoofd zou hebben geslagen. En een 21-jarige Amsterdammer die een paraplu naar een politiepaard zou hebben gegooid.

Vechthond
Een 36-jarige Noordwijker wordt ervan verdacht samen met anderen een agent en zijn diensthond te hebben geschopt en geslagen. Daarbij was ook een 46-jarige Amsterdammer die met een vechthond op de agent afkwam en schreeuwde: “Laat die man gaan, anders kan je lachen” De agent kwam hierdoor zo in het nauw dat hij zich genoodzaakt voelde een waarschuwingsschot af te vuren.

Een 33-jarige Eindhovenaar wordt ervan verdacht een agent met een paraplu te hebben geslagen. En een 32-jarige Hagenaar zou een trap tegen een politiebus hebben gegeven.

Laserpen
Daarnaast is vandaag een 46-jarige Hagenaar voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man wordt ervan verdacht een agent met een laserpen in de ogen te hebben geschenen. De agent liep daarbij oogletsel op. De rechter-commissaris besloot het voorarrest van de Hagenaar niet te verlengen. Op 30 maart staat de Hagenaar voor de politierechter.

De zaken van de overige aangehouden personen zijn op verschillende manieren afgehandeld. Er zijn boetes opgelegd voor belediging en het niet opvolgen van politie-instructies. Een aantal zaken is nog in behandeling. En in enkele gevallen is een zaak geseponeerd.

Zie ook: Malieveld hardhandig schoongeveegd, politie geeft verklaring over gebruikt geweld

Straf voor verkopen geheime bedrijfsinformatie aan Chinees bedrijf

Maandag 15 maart veroordeelde de rechtbank Overijssel een 69-jarige man uit Almelo tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 240 uur. Hij was hoofdengineer bij een groot Duits elektronicabedrijf en verkocht jarenlang geheime bedrijfsinformatie over stoomturbines aan een bedrijf uit China. De ruim 100.000 euro die de man hiermee verdiende moet hij afstaan. Ook moet hij zijn voormalig werkgever een schadevergoeding betalen van 10.000 euro.

Volgens de man was het hem niet duidelijk dat hij deze informatie niet mocht delen, omdat de informatie toch al op straat lag. De rechtbank acht deze verklaring ongeloofwaardig, nu blijkt dat hij herhaaldelijk en voor een lange periode grote geldbedragen kreeg om de informatie te geven aan twee oud-medewerkers van het elektronicabedrijf. Hij wist dat zij met hun nieuwe bedrijf in China stoomturbines daar op de markt wilden brengen. Dit kon de concurrentiepositie van zijn werkgever in gevaar brengen.

Werkgever te laat met indienen klacht
De straf is lager dan de eis van de officier van justitie omdat de man niet voor alle feiten wordt veroordeeld. De rechtbank velt geen oordeel over het schenden van de geheimhoudingsplicht, omdat zijn werkgever te laat was met het indienen van de klacht. Juridisch gezien had de werkgever dit binnen 3 maanden moeten doen, nadat zij wist van het gepleegde feit. Ook voor het witwassen krijgt de man geen straf opgelegd. De rechtbank oordeelt dat de man wel geld heeft ontvangen uit zijn criminele activiteiten, maar acht niet bewezen dat hij dit heeft proberen te verbergen. Daarnaast heeft de rechtbank rekening gehouden met het tijdsverloop in deze zaak.

Beslag gelegd op huis
De man moet – naast de al oplegde 10.000 euro schadevergoeding – ruim 100.000 euro aan illegaal verdiend geld afstaan aan de Staat. De rechtbank oordeelt dat het beslag op zijn spaarrekening, het salaris en de niet uitgekeerde pensioengelden wordt opgeheven. Het beslag op zijn huis blijft in stand.

Brussel komt met corona-paspoort 'Uiterlijk half juni weer reizen in de EU'

De Europese Commissie wil een gratis ‘coronacertificaat’ (digitaal of op papier) met een QR-code. Dat moet het uiterlijk half juni mogelijk maken te reizen in de EU. Dat ‘vaccinatiepaspoort’ bewijst dat de drager tegen covid-19 is ingeënt, recent negatief is getest of voldoende antistoffen in het lichaam heeft. Meer hierover bij Skipr.

Het certificaat moet volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen de “bewegingsvrijheid in de EU terugbrengen”, met “een minimale set aan data en wederzijdse erkenning”. De persoonsdata worden niet tussen de lidstaten uitgewisseld. De fracties van CDA en PvdA in het Europarlement hebben het voorstel verwelkomd.

Jeroen Lenaers (CDA) zegt dat het Europarlement het dossier met spoed zal behandelen. “Bedrijven en werknemers in de toeristische sector hebben dringend behoefte aan perspectief en Europeanen willen hun recht op vrij reizen terug,” laat Vera Taks (PvdA) weten. Vooral de zuidelijke vakantielanden hopen dat het EU-certificaat snel kan worden ingevoerd.

Brussel stelt voor om het certificaat ook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland te gebruiken. Zij laat het aan de Europese landen zelf over om te kiezen of ze mensen toelaten die zijn ingeënt met niet door de EU goedgekeurde vaccins, zoals het Russische Spoetnik of andere vaccins bijvoorbeeld van Chinese afkomst.

Volgens het plan blijven de EU-landen ook verantwoordelijk voor alle beperkende coronamaatregelen die ze aan reizigers en andere bezoekers opleggen, zoals een verplichte quarantaine uit landen waar een heel hoog besmettingsrisico is. De gestandaardiseerde pas moet door alle EU-landen worden erkend.

Franse manier van vogels vangen met lijmstok is in strijd met EU regels

De traditionele jacht op vogels met behulp van een lijmstok in het zuiden van Frankrijk is grotendeels onverenigbaar met de EU-wetgeving. Het gaat de jagers vooral om zangvogels als lijsters en merels, maar ook andere vogels worden slachtoffer van de traditionele techniek.

Dit blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De traditie van het vangen met lijmstokjes is geen excuus om geen ’diervriendelijker’ methodes te gebruiken, oordelen de EU rechters. Het jagen met lijmstokken leidt tot bijvangsten van andere vogelsoorten die daardoor  letsel oplopen. In Frankrijk  is het een regionale traditie om zangvogels te vangen door met lijm beklede stokjes in bomen en struiken te hangen. De traditie op zich is echter geen reden voor goedkeuring door de EU. In het geval van lijmstokjes zijn er bevredigende alternatieven, aldus de rechters. Vogels kunnen bijvoorbeeld worden gevangen en in gevangenschap worden grootgebracht in plaats van dat er ze wordt gejaagd.

Het vangen van vogels met lijm was al verboden in de EU, maar in bepaalde gevallen mag een lidstaat een uitzondering maken. De jachtmethode met lijmstokjes is momenteel nog toegestaan in vijf departementen van Zuid-Frankrijk. Een Franse rechtbank moet nu beslissen of deze dieronvriendelijke methode volledig wordt verboden of met aangepaste randvoorwaarden mag blijven plaatsvinden.

NASCAR: vijf winnaars in vijf races na zege Truex

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond: op de Phoenix Raceway in Arizona werd alweer de vijfde race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden, de Instacart 500.

De race begon met poleposition voor Brad Keselowski, die Kyle Larson achter zich en Denny Hamlin met Christopher Bell achter zich had - zo was het althans in theorie, want Larson moest naar achteren op de grid en Bell schoof op naar plek twee, voor Hamlin en Ryan Blaney.

Hamlin overtuigde aan het begin en had de leiding op het moment dat de competition caution afgeroepen werd. Een spin van Alex Bowman zorgde even voor een caution, maar Blaney bleef de sterkste en won de eerste stage, voor Penske-teamgenoten Joey Logano en Keselowski.

Logano nam in de pitstraat de leiding over en begon op kop bij de herstart, maar al snel volgde een caution: rookie Anthony Alfredo werd door Cody Ware de muur in gedrukt. Na die onderbreking ging Logano verder waar hij mee bezig was, hij won de tweede stage vrij simpel, voor Martin Truex.

Met een kleine negentig ronden te gaan veranderde er aan kop wat: Truex had het gat naar Logano gedicht en nam de leiding over. Een probleem voor Tyler Reddick zorgde met een ronde of vijftig te gaan voor een caution, waarin iedereen een stop maakte: de weggezakte Logano won daar vier plekken en pakte de leiding terug.

Een spin van Kyle Busch zorgde voor een nieuwe caution, waarna Truex bij de herstart de leiding weer overnam. Hij reed Logano op een steeds groter gat en boekte een overtuigende zege, waarmee hij na vijf races de vijfde racewinnaar van het jaar is.

Stempotlood te koop voor 25.000 euro

Vandaag zijn de verkiezingen van de Tweede kamer. Dit jaar loopt dat net iets anders dan anders, zo kunnen er drie dagen worden gestemd, kan men per post stemmen en het belangrijkste: in veel gemeentes mag je het rode potlood houden! Handelsmensen, zoals Nederlanders zijn gaan er gelijk mee aan de haal en proberen het te slijten op marktplaats.

Voor de potloden gebruikt werden, was er hier en daar al stress en kwamen de potloden later, sommige stembureaus konden daardoor niet open om 7:30 uur. Vroege vogels werden doorverwezen naar stembureaus die wél over de rode potloden beschikken. Inmiddels zijn alle potloden verdeeld over de stembureaus en worden ze eenmaal gebruikt om later doorverkocht te worden. 

Op marktplaats wordt 25.000 euro gevraagd voor een stempotlood, "unicum, 1x gebruikt" staat erbij vermeld. Veel gemeentes hebben een eigen ontworpen potlood. Zo heeft de Gemeente Doetinchem hun gemeentenaam op het potlood staan en weer een ander heeft de houten kleur met rode punt waarop "TWEEDE KAMER VERKIEZINGEN 2021" staat. De verkooppraatjes zijn vermakelijk, de een wil gewoon wat verdienen, een ander vindt de kleur niet mooi en weer een ander had liever een lang potlood gewild in plaats van een korte.

Of er daadwerkelijk potloden zijn verkocht is onduidelijk, wel wordt er op geboden. 

Achterhoeks stempotlood, special edition (Foto: _UserName_)
Achterhoeks stempotlood, special edition (Foto: _UserName_)

COVID-19: 5974 nieuwe besmettingen en 47 doden, totaal 1.173.487 en 16.165

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5974 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.173.487 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 194 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1424 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 35 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 568 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 47 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.165 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Een kleine Tweede Kamer

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag (en de afgelopen dagen) kiezen we de 150 leden van de Tweede Kamer, maar wist je dat ons parlement vroeger kleiner was? Tot en met 1956 zaten er maar 100 leden in de Tweede Kamer. Op 6 november 1956 werd de Kamer, die op 13 juni verkozen was, door een grondwetwijziging uitgebreid met 50 zetels. Die zetels werden, uiteraard volgens de verkiezingsuitslag, onder de zittende partijen verdeeld. Het was daarna wel een beetje dringen want de bankjes in de oude Tweede Kamer waren eigenlijk gemaakt voor twee personen.

Proppen in de Tweede Kamer (WikiCommons/Herbert Behrens / Anefo)
Proppen in de Tweede Kamer (WikiCommons/Herbert Behrens / Anefo)

Audi stopt met ontwikkelen van eigen nieuwe benzine- en dieselmotoren

Audi stopt met de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren en gaat zich volledig richten op elektrische aandrijving. Dat heeft de ceo van het merk, Markus Duesmann, in een interview laten weten. Meer hierover in het AD.

"Wij zullen alleen nog de bestaande motoren aanpassen aan de nieuwe emissierichtlijnen”, vertelt de topman van het Duitse automerk aan  Automobilwoche. Volgens Audi is de nieuwe Euro 7-emissienorm zo streng en daardoor in technisch opzicht zo ingewikkeld, dat het voor het bedrijf geen zin meer heeft om verder tijd of geld te investeren in de verdere ontwikkeling van benzine- en dieselmotoren die aan de nieuwe norm voldoen.

Audi gaat er wel voor zorgen dat het huidige motorengamma aan de Euro-7 eisen voldoet, maar aan een nieuwe verbrandingsmotor beginnen ze niet meer. Vorig jaar waarschuwde de Duitse VDA al dat de Euro 7-emissienorm het einde zou gaan betekenen voor auto’s met een 'traditionele' verbrandingsmotor. 

Naar verwachting zijn over vier jaar het aanbod van elektrische auto's bij Audi uitgebreid tot twintig modellen.

'Grote voedselbedrijven komen beloftes onvoldoende na’

De grootste voedselproducerende bedrijven ter wereld doen te weinig om hun beloftes na te komen op het gebied van klimaatverandering, discriminatie van vrouwen en landroof volgens Oxfam Novib. Volgens de ontwikkelingsorganisatie moeten de grote voedselbedrijven ook hun grondstoffenleveranciers aanspreken op hun gedragingen. Meer hierover in het AD.

Volgens Oxfam zitten er op het gebied van vrouwenrechten grote verschillen tussen de grote voedselbedrijven Mars, Mondelez en Nestlé die goed scoren, en hun grondstoffenleveranciers zoals cacaoproducent Barry Callebaut. Daarnaast worden de veranderingen die bij de grote bedrijven doorgevoerd beperkt, op de akkers in Brazilië, Ghana of India merken de vrouwen niets van de wijzigingen in arbeidsvoorwaarden.

"Uitbuiting en grote ongelijkheid komen nog steeds op grote schaal voor in de ketens van onze voedselproductie. De coronapandemie maakt die tegenstellingen alleen maar groter", volgens Anouk Franck, expert mensenrechten en bedrijfsleven bij Oxfam Novib.

IJsland opgeschrikt door 50.000 aardbevingen in drie weken

IJslanders worden al weken uit hun slaap gehouden door aardschokken. De Noord-Europese eilandstaat is getroffen door zo’n 50.000 aardbevingen in drie weken tijd, bericht de BBC. De schokken worden gezien als een teken dat er mogelijk een grote vulkaanuitbarsting aan komt. Zo meldt het AD.

"Meerdere mensen zijn wakker geschrokken van aardbevingen. Die hadden in meerdere gevallen een kracht van boven de 5", zei een expert van de IJslandse meteorologische dienst. "Ik kan me niet indenken dat iemand zich een vergelijkbare situatie kan herinneren.”

De constant trillende grond maakt de Inwoners van de plaats Grindavik wanhopig. "Het is alsof je over een wankele hangbrug loopt”, zuchtte een inwoner van de plaats. Enkele mensen zijn hun woonplaats al ontvlucht naar familie of hotels in Reykjavik om goed te kunnen slapen.

Begin maart hebben de IJslandse autoriteiten al gewaarschuwd voor een mogelijke vulkaanuitbarsting. Experts denken dat deze lavafonteinen van tientallen meters hoog kan veroorzaken. Men vreest echter nog niet voor een grote verstoring van het internationale vliegverkeer, zoals dat wel gebeurde door aswolken na vulkaanuitbarstingen in 2010.

Stormloop op kaartjes voor ‘proefinterland’ Oranje

Het loopt storm met Oranje-fans die kaartjes willen kopen voor de interland van het Nederlands elftal tegen Letland. Bij die wedstrijd mogen voor het eerst sinds ruim een jaar weer (een beperkt aantal) bezoekers aanwezig zijn. Vanaf 09.00 uur vanochtend staan al duizenden fans in de virtuele wachtrij. Meer hierover in het AD.

FOK! Wat een weer: bewolkt met af en toe regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is overwegend bewolkt met soms wat lichte regen of een enkele bui. Van het noorden uit breekt de zon in de loop van de dag soms door. De middagtemperatuur ligt rond 7°C. De noord- tot noordwestenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig en aan de westkust soms mogelijk krachtig.

Komende nacht zijn er naast opklaringen ook wolkenvelden aanwezig. In de loop van de nacht neemt de bewolking in het westen verder toe en kan er lokaal wat lichte regen vallen. In het oosten kunnen in opklaringsgebieden enkele mistbanken ontstaan. Minima lopen uiteen van iets beneden het vriespunt in het oosten tot 5°C in het westen van het land. Er staat een zwakke, aan zee matige tot vrij krachtige noordwestenwind.

Donderdag overdag is er veel bewolking en regent het af en toe. Maxima liggen rond 6°C. Er staat een matige, aan zee (vrij) krachtige noordelijke wind, waardoor het fris zal aanvoelen. (Bron: KNMI)

Er gebeurde genoeg in de atmosfeer (Foto: _UserName_)
Er gebeurde genoeg in de atmosfeer (Foto: _UserName_)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
review
WWE 2K23
special
Random Pics van de Dag #891
special
Random Pics van de Dag #890
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
©FOK.nl e.a.