FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 maart 2021

Duitse biatleten winnen na vier jaar weer een estafette

De Duitse biatleten hebben voor het eerst sinds januari 2017 weer eens een estafette gewonnen in de World Cup. De ploeg was in het Tsjechische Nove Mesto drie maatjes te groot voor de rest.

Erik Lesser revancheerde zich met een sterk optreden voor een dramatisch WK, waarin hij een totale inzinking kende in de estafette. Hij bracht Duitsland gelijk naar de leiding en Benedikt Doll, Arnd Peiffer en Philipp Nawrath breidden dat uit naar bijna twee minuten.

In de slotfase deed Nawrath het was rustiger aan en dus was de voorsprong uiteindelijk 1:21 minuten. Dat was de voorsprong op Rusland, want slotloper Eduard Latypov profiteerde van missers van de Noor Johannes Thingnes Bø en pakte plek twee, voor de Noren.

Random Pics van de Dag #250

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag FC Emmen - Sparta Rotterdam

Het degradatieduel tussen FC Emmen en Sparta Rotterdam is geeindigd in een 1-1 gelijkspel. Emmen voorkwam een nederlaag door diep in de blessuretijd uit een penalty de gelijkmaker te scoren.

In de eerste helft was Sparta de betere ploeg maar toch had een gelukje nodig om op voorsprong te komen. Doelman Verrips liet een schot van Duarte los en de bal belandde in het doel.

In de tweede helft ging Emmen op jacht naar de gelijkmaker maar Sparta hield de controle en gaf weinig weg. De bezoekers leken de overwinning over de streep te gaan trekken maar diep in de blessuretijd kreeg het na ongelukkige handsbal van Auassar een penalty tegen die vervolgens door De Leeuw werd benut.

FC Emmen

1 - 1

Sparta Rotterdam

 90+6' De Leeuw    43' L.Duarte
 
 Gele kaart: Verrips, Laursen, (FC Emmen), Kharchouch, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Verrips
Bijl
Araujo
Bakker
Cavlan
K.Frei
Bernadou (Laursen/82)
Pena
Vlak (Kolar/87)
Adzic (Gladon/46)
De Leeuw
  Okoye
Abels
Vriends
Beugelsdijk
Meijers
Harroui
L.Duarte (Kharchouch/70)
Auassar
Burger (D.Duarte/70)
Thy (Heylen/85)
Engels (Gravenberch/58)

Van Barneveld verliest bij rentree op TV meteen op UK Open

Raymond van Barneveld heeft een teleurstellende rentree beleefd op een televisietoernooi. De vijfvoudig wereldkampioen verloor op de UK Open op de tweede ronde van Alan Soutar. Het werd 6-3.

Van Barneveld liep vanaf het begin achter de feiten aan. Hij kwam mede dankzij een 152-finish nog wel terug van 1-3 achter, maar de daaropvolgende drie legs moest hij aan zijn tegenstander laten. Met 87,5 punten gemiddeld noteerde Hagenaar niet een geweldig niveau. 

Van Barneveld kende vorige week een mooie rentree door Players Championship 3 te winnen. Het was zijn eerste individuele titel bij de PDC sinds 2014. Hij kon dit niet op TV continueren.  Van Barneveld stroomde als nummer 84 op de wereldranglijst in de tweede ronde in op het UK Open. Titelverdediger Michael van Gerwen komt als top 32-speler vrijdagavond in de vierde ronde voor het eerst in actie. 

Vrijdagmiddag gebeurde er een paar bijzondere dingen. Zo gooiden Jitse van der Wal in de tweede ronde tegen Sebastian Bialecki (3-6) een negendarter en deed de pas zeventienjarige Bialecki dat eerder ook al in de eerste ronde tegen Jim McEwan (6-2). Bovendien noteerde Lisa Ashton in de tweede ronde tegen Aaron Beeney (6-2) met 100,2 punten het hoogste gemiddelde ooit van een vrouw op een televisietoernooi. Alle resultaten van de eerste drie ronden zijn hier terug te vinden.  

Vanaf april zelftests voor COVID-19 verkrijgbaar in de supermarkt

Het kabinet hoopt dat mensen vanaf begin april zelf een coronasneltest bij zichzelf kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook in winkels komen te liggen.

De antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt. De uitkomst ervan komt een stuk sneller dan bij een PCR-test, maar is wel minder nauwkeurig. Net als bij de PCR-test wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen. Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat door zelftesten eerder besmettingen kunnen worden opgespoord bij mensen die geen klachten hebben. Meer hierover in het DvhN.

Shorttrackers foutloos door kwalificaties WK

Suzanne Schulting is de eerste dag van de wereldkampioenschappen shorttrack probleemloos doorgekomen. De Nederlandse titelverdedigster sloot af met een overtuigende zege in de laatste heat op de 1000 meter. Eerder was Schulting ook al de snelste in haar serie op de 1500 en 500 meter.

De twee andere Nederlandse troeven in het individuele vrouwentoernooi, Selma Poutsma (21) en Xandra Velzeboer (19) kwamen de kwalificatieraces ook zonder kleerscheuren door. De twee talenten reden in het kielzog van Schulting naar een halvefinaleplaats op de 1.500 meter. Poutsma en Velzeboer debuteren op het WK. 

Voor Poutsma werd het nog wel even spannend op de duizend en 1.500 meter. Twee keer werd er wel naar de beelden gekeken, maar werd niet bestraft door de arbitrage. 

Topfavoriete Schulting, die in januari al de Europese titel veroverde, kon voor de start van de WK al veel van haar concurrenten wegstrepen. De schaats(st)ers uit Zuid-Korea, Japan en China zijn vanwege het coronavirus niet afgereisd naar Dordrecht. Ook de Canadese Kim Boutin, in 2019 goed voor het brons in het eindklassement, doet niet mee.

Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf zijn de drie Nederlandse deelnemers bij de heren. Het trio is foutloos gebleven op de 1.500 meter. De kwalificaties voor de 500 en 1000 meter staan later vanmiddag op het programma. 

Update 16.00 uur

Knegt, De Laat en Hoogerwerf winnen alle drie hun heat op de 500 meter. Knegt had daar nog wel zijn uitschuifbeen voor nodig. Later vandaag staat nog de kwalificatie op de kilometer op het programma. 

Update 17.35 uur

De Nederlandse heren zijn ook de 1.000 meter zonder kleerschuren doorgekomen. De Laat won zijn heat. Knegt werd tweede en Hoogerwerf moest lang in de wachtkamer zitten, maar hij ging uiteindelijk als tijdsnelste door. In zijn heat werd Hoogerwerf derde.  

Kabinet overweegt nieuwe verlenging avondklok: ‘mensen groeien mee met maatregel’

De avondklok wordt na half maart verlengd, ook om eventuele andere versoepelingen mogelijk te maken, verwachten ingewijden. Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en iets meer ruimte voor detailhandel lijken het hoogst haalbare. Dit weekeinde hakt het kabinet de knoop door. Zo meldt het AD.

Vanmiddag na afloop van de ministerraad zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) "Een avondklok drukt minder zwaar dan bepaalde niet-essentiële winkels die dicht zijn”. Diverse bronnen verwachten dan ook dat de avondklok maatregel wordt verlengd. Grapperhaus zegt ook: "Ik heb veel liever dat we voor ondernemers wat ruimte hebben, dat we wat kunnen doen voor het hoger onderwijs.” Een heropening van terrassen per half maart ziet Grapperhaus ‘niet gebeuren’. "Ik houd niet van mensen blij maken met een dooie mus.”

De avondklok kan epidemiologisch wisselgeld zijn voor de andere versoepelingen. Volgens het RIVM verlaagt de avondklok – inclusief de visiterestricties – de verspreiding van het virus met zo’n tien procent. "Er is veel draagvlak voor de avondklok”, volgens Grapperhaus "Mensen groeien mee met de maatregel. Peilingen laten ook zien dat burgers steeds meer denken: hé verrek, laten we dit maar even doen.” Eerder zei premier Rutte dat de avondklokmaatregel ‘zo snel mogelijk’ weer van tafel zou gaan, maar nu kiest het kabinet toch een andere koers.

De huidige lockdown – inclusief de avondklok - loopt tot 15 maart, de eerste dag van de verkiezingen, maar ingewijden verwachten dat de avondklok na 17 maart, de laatste dag van de verkiezingen, weer  opnieuw gaat gelden.

Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en verruiming voor grootwinkelbedrijven liggen morgen op tafel in het Catshuis. Een ingewijde zegt: "Eigenlijk is er amper ruimte om wat te doen, maar de roep uit de samenleving is groot.”

Prikfraudeurs actief: laat ze niet binnen en prikken, wat ze ook verzinnen!

Op dit moment zijn er oplichters actief. Eind januari en eind februari zijn twee dames op leeftijd slachtoffer geworden van deze fraudeurs. Het opvallende is dat deze fraudeurs niet de dames hebben bestolen maar dat deze slachtoffers zijn “gevaccineerd” door de verdachten. De politie en het Openbaar Ministerie nemen de zaak hoog op en doen onderzoek. In de tussentijd: de GGD prikt níet aan huis. Laat ze niet binnen, wat ze ook verzinnen.

Een 90-jarige en 83-jarige vrouw uit Heerjansdam zijn in januari en februari slachtoffer geworden van prikfraudeurs. Beide vrouwen werden aan de deur benaderd door mensen die zich voordeden als medewerkers van de GGD die een vaccin tegen Corona zouden komen injecteren. Op goed vertrouwen lieten beide slachtoffers de “GGD-medewerkers” binnen. Aldaar werden zij geïnjecteerd door deze ‘medewerkers’. De 83-jarige dame werd een paar dagen na de vermeende vaccinatie nog gebeld met de vraag of het goed met haar ging.

Familie van de slachtoffers roken onraad en schakelden de politie in. De slachtoffers zijn enorm geschrokken maar maken het verder goed. De politie neemt de zaak hoog op en doet onderzoek. Hierbij is de hulp van getuigen erg belangrijk. Ook wanneer u zelf mogelijk slachtoffer bent geworden van een dergelijke vorm van fraude komt de politie graag met u in contact.

GGD prikt niet aan huis
Vaccinaties worden niet aan huis gezet. U krijgt een schriftelijke uitnodiging om naar een locatie te komen alwaar u de corona-vaccinatie krijgt. Mocht er een persoon aan uw deur staan die zich voordoet als GGD-medewerker en u wilt vaccineren, laat deze niet binnen. Doe uw deur dicht, onthoud het signalement en bel 112.

Getuigen gezocht
Er zijn tot nu toe twee incidenten van deze aard bekend. Mogelijk hebben de fraudeurs meer slachtoffers gemaakt. Bent u zelf aan huis benaderd door de GGD voor het zetten van een Corona-vaccinatie, meldt u zich dan bij de politie. Ook als u wel uw deur voor deze mensen heeft dichtgehouden komt de politie graag met u in contact. U kunt bellen naar 0900-8844. 

'Laat psychiatrische patiŰnt met doodswens niet onnodig lijden'

Psychiatrische patiënten met een stervenswens komen vaak niet in aanmerking voor euthanasie, omdat ze niet uitzichtloos en ondraaglijk zouden lijden. Maar wie bepaalt dat?, vraagt Lidy Schoon zich af. En wat is hun alternatief? Voor de trein springen? Een opiniestuk uit Medisch Contact door Lidy Schoon journalist/interviewer bij de Coöperatie Laatste Wil. Voetnoten, gekenmerkt door ( ) staan onderaan deze pagina.

Elke dag maken gemiddeld vijf mensen een einde aan hun leven. Over het jaar 2018 waren dat er 1829. Van hen zijn er 1107 geregistreerd als zelfdoding vanwege ‘psychische stoornissen’. (1) De meesten, 764 personen, waren onder behandeling bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.(2)

Leden van de Coöperatie Laatste Wil ­melden regelmatig dat een behandelend psychiater, psychotherapeut of psycholoog niets wil weten van een stervenswens. Zij krijgen een vervolgbehandeling of nieuwe medicijnen aangeboden, maar niet waar ze om vragen. Ondanks het feit dat de euthanasiewet ook bedoeld is voor mensen met uitzichtloos en ondraaglijk psychisch lijden, wordt het gros van deze verzoeken afgewezen.

Waarom is de ggz zo terughoudend als het gaat over een zelfgekozen levens­einde? Waarom maar doorbehandelen, ook bij mensen die uitbehandeld zijn?

Huiverig
Het Expertisecentrum Euthanasie liet onderzoek doen naar de achtergronden van de bij hen ingediende euthanasie­verzoeken op grond van psychiatrie.(3) Dit biedt inzicht in de moeizame relatie tussen psychiatrie en actieve levens­beëindiging. Bij mensen met een psychische aandoening is de kans zeer klein dat hun verzoek wordt ingewilligd: slechts 1 procent van de geregistreerde euthanasieën gebeurt op grond van psychisch lijden.(4)

Er zijn psychiaters die het onrechtvaardig vinden om cliënten uit te sluiten als aan de zorgvuldigheidseisen kan worden voldaan; dat psychisch lijden misschien nog wel erger is dan lichamelijk lijden; dat het gaat om het zelfbeschikkingsrecht; dat het hoort bij hun verantwoordelijkheid om cliënten een waardig levenseinde te bieden. Helaas een minderheid. De meeste psychiaters zijn huiverig om met hun ­cliënten over levenseinde of zelfdoding te praten. Zij menen dat een doodswens een symptoom is van de ziekte; dat dit onverenigbaar is met de therapie; dat hoop een belangrijk aspect is binnen de behandeling; dat praten over de dood de gevoelens van wanhoop versterkt; dat het leven moet worden beschermd ongeacht wat de cliënt van dit leven vindt. Hoe valt dit te verklaren? Je zou misschien verwachten dat het grootste obstakel bij euthanasie in de psychiatrie de wilsbekwaamheid is. Toch is dat slechts bij 3 procent van de afwijzingen het geval. De meestvoor­komende afwijzingsgronden zijn dat behandelaars nog behandelopties zien en dat zij het lijden niet uitzichtloos en ondraaglijk vinden.(5) Terwijl de grootste groep mensen die hulp zoekt bij actieve levensbeëindiging langer dan tien jaar in behandeling bij de psychiatrie is.(6) In die periode zullen talrijke behandelingen zijn toegepast die blijkbaar niet geholpen hebben. Binnen de ggz zelf bestaan ook twijfels over de effectiviteit van de behandelingen. Volgens arts en systeemtherapeut Van Oenen heeft ruim een derde van de mensen daar geen baat bij.(7) Maar veel ­therapeuten kunnen kennelijk niet aanvaarden dat iemand uitbehandeld is, en schetsen zo een onrealistisch beeld van hun kunnen.

Beladen onderwerpen
Van de psychiatrie valt dus weinig te verwachten als je echt niet verder wilt leven. Sterker nog, sommige mensen durven hun euthanasiewens niet eens voor te ­leggen aan hun psychiater, bang dat hun verzoek geduid wordt als suïcidaal met als gevolg een gedwongen opname. Steeds meer mensen met een serieuze doodswens komen dan ook – op eigen initiatief of via een doorverwijzing – terecht bij het Expertisecentrum, dat het gros van de euthanasieën in de psychiatrie verricht. In 2019 zijn van de 68 euthanasieën op grondslag psychiatrie er 52 uitgevoerd door het Expertisecentrum Euthanasie.(8) Maar ook daar bestaat terughoudendheid en leidt slechts een klein deel van deze euthanasieverzoeken tot daadwerkelijke hulp bij levensbeëindiging. Bij de (toen nog) Levenseindekliniek zijn in 2018 van de 640 verzoeken op grondslag psychiatrie er 56 gehonoreerd, dat is 8 procent.(9)

Euthanasie en suïcide bij mensen met ­psychisch lijden zijn heikele en beladen onderwerpen. Niemand brandt er graag zijn vingers aan. ‘Aanrijding met een ­persoon’, gaf de NS tot voor kort als reden voor de treinvertraging op. Inmiddels heet dat ‘aanrijding’. Suïcide door voor een trein te springen, van een flatgebouw springen of ophanging in het bos, confronteren de maatschappij met deze groep mensen die geen ander alternatief ziet. Suïcide is een taboeonderwerp met de nodige vooroordelen. Het onderzoek van het Expertisecentrum zegt hierover: ‘De vraag naar een menswaardig levenseinde is een begrijpelijke noodroep als het lijden door de aandoening ondraaglijk en uitzichtloos is. Dat psychiatrisch lijden vaak ondraaglijk en zonder perspectief kan zijn, is moeilijk te begrijpen, omdat er geen zichtbare, uiterlijke symptomen van de ziekte zijn. De oorzaak en schuld van de aandoening wordt dan ook nogal eens bij de patiënt gelegd; hij/zij zou niet voldoende gemotiveerd zijn voor behandeling, niet echt beter willen worden en te snel de moed opgeven. Dit onbegrip kan lijden aan lijden toevoegen.’(10) Omdat er geen onderzoek is gedaan naar mensen die afgewezen worden voor euthanasie, is onbekend of ze ongewild doorleven of zichzelf om het leven hebben gebracht.

Suïcidepreventie
Het voorkómen van suïcide is een van de belangrijkste opgaven binnen de gehele ggz. Zo is de Stichting 113 Zelfmoord­preventie een ggz-instelling die ervan overtuigd is dat er jaarlijks honderden suïcides voorkómen kunnen worden. Hun doel is ‘zero suïcide’, zij zeggen een uitweg te zoeken uit de wanhoop. Zij maken geen onderscheid tussen een ­gruwelijke en een humane zelfdoding. Zij geven geen advies over middelen of methoden. Integendeel, zij zetten zich actief in om te belemmeren dat mensen beschikken over een middel om zelf hun leven te beëindigen. Daartoe zijn zij een samenwerking aangegaan met het ministerie van Volksgezondheid en de chemische industrie. 113 Zelfmoordpreventie is niet tegen euthanasie of hulp bij zelfdoding binnen de wettelijke kaders.(11) Wat de ­suïcidepreventie te bieden heeft, is een doorverwijzing naar de ggz. In de praktijk blijkt dit een valse hoop voor mensen die niet verder willen leven.

Ruimere interpretatie
De ggz faalt dus in een adequate behandeling van mensen met een doodswens. Hoe kan het ook anders als suïcidepreventie eenzijdig gericht is op het in leven blijven. Suïcidepreventie zou ruimer geïnterpreteerd moeten worden, namelijk ook als hulp bij een zachte dood wanneer de betrokkene niet meer te behandelen is of niet meer behandeld wil worden. De aanname dat iedereen verder moet en wil leven is onhoudbaar.

Als iemand niet verder wil leven, behoort een psychiater daar een serieus gesprek over aan te gaan. Sommigen gaan met tegenzin een vervolgbehandeling aan, alleen om de psychiater ter wille te zijn. Euthanasieafwijzing met als argument dat het lijden niet uitzichtloos en ­ondragelijk is, is discutabel. Immers, wie maakt uit wat de grenzen zijn van iemands lijden?

Natuurlijk, artsen zijn niet verplicht om een euthanasie uit te voeren. Wel kan de ggz deze mensen ondersteunen in een actieve levensbeëindiging, hetzij met een gesprek over het levenseinde, hetzij met een doorwijzing naar personen of instanties die hun doodswens serieus nemen, zoals de Coöperatie Laatste Wil. Dat voorkomt in elk geval een nare zelfdoding en onnodig leed. In de eerste plaats voor ­henzelf, maar ook voor hun nabestaanden en de hulpdiensten die uit moeten rukken. Sommige mensen geven de strijd tegen hun ziekte op en verlangen naar rust. Laten we hun die rust gunnen.

Reactie van de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie (NVvP):
'Het verdient waardering dat mevrouw Schoon aandacht vraagt voor het lijden van mensen met een psychiatrische aandoening en de complexiteit van euthanasie­verzoeken. Haar uitspraken over falen van de ggz en psychiaters hierin herkennen wij niet. Psychiaters ­herkennen bij uitstek dat lijden aan een psychiatrische aandoening vaak nog ernstiger is dan bij chronische somatische ziekten. De ggz is vaak goed in staat dit ­lijden te verminderen. Nederland is een van de weinige landen die euthanasie met een psychiatrische grondslag toestaat. De NVvP heeft als wetenschappelijke beroepsvereniging hierover een richtlijn gemaakt met een ­zorgvuldige en bruikbare procedure.12

Het bespreken van de dood met patiënten en omgaan met een doodswens behoort tot de kern van ons vak. Een doodswens en een euthanasieverzoek zijn twee ­verschillende zaken; zo’n verzoek is bovendien relatief zeldzaam. Dat psychiaters behoedzaam zijn in het beoordelen en uitvoeren van euthanasie bij mensen met een psychiatrische aandoening is in overeenstemming met de Euthanasiecode 2018. Het beoordelen van de zorgvuldigheidseisen is vaak complex. Een psychiatrische aandoening is de enige grondslag waarbij uitzichtloosheid wordt beoordeeld terwijl de dood medisch niet direct in zicht is. Zolang er redelijke behandelopties worden gezien, wordt niet voldaan aan uitzichtloosheid. Bovendien blijkt dat 45 procent van de mensen een euthanasieverzoek bij het Expertisecentrum Euthanasie zelf weer intrekt: 25 procent gaat nooit in gesprek en 20 procent trekt zich na één of meer gesprekken terug. Ook het Expertisecentrum ziet vaak nog behandel­mogelijkheden. Ten slotte heeft elke psychiater tegen de verwachting in patiënten alsnog zien verbeteren.

Terughoudendheid bij een euthanasieverzoek is dus gerechtvaardigd, waarbij het onderwerp bespreekbaar blijft tussen patiënt en arts. Een helder besluitvormings­proces, inclusief de verplichte second opinion door een onafhankelijk psychiater, is essentieel. De suggestie om met hulp bij een zachte dood tot een ruimere interpretatie van suïcidepreventie te komen, doet patiënten en hun behandelaren tekort.

Radboud Marijnissen, psychiater UMCG Groningen, coördinator Platform Euthanasie en Psychiatrie NVvP
Elnathan Prinsen, psychiater, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie'

113 Zelfmoordpreventie is bereikbaar via 0900-0113 of 113.nl

Voetnoten
(1).CBS StatLine, 19 december 2019.
(2).IGJ, Suïcides en suïcidepogingen binnen de ggz. z.j.
(3).Psychiatrische patiënten bij Expertisecentrum Euthanasie. Retrospectieve dossierstudie naar de achtergronden en het verloop van euthanasieverzoeken op grond van psychiatrisch lijden bij Expertisecentrum Euthanasie periode 2012–2018, februari 2020.
(4).In 2019 waren er 6.361 geregistreerde euthanasieën waarvan 68 mensen op grond van psychisch lijden. Jaarverslag 2019 Regionale Toetsingscommissies Euthanasie RTE, maart 2020. De RTE vermeldt niet hoeveel euthanasieverzoeken op grond van psychiatrie zijn aangevraagd. Van de totaal ingediende verzoeken in 2015 leidde 55% tot daadwerkelijke euthanasie. Derde evaluatie. Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. ZonMw, mei 2017. Voor de psychiatrie zal het percentage gehonoreerde euthanasieverzoeken beduidend lager liggen. Bij het Expertisecentrum Euthanasie wordt meer dan 90% van de euthanasieverzoeken op basis van psychiatrische aandoeningen afgewezen. Zie Psychiatrische patiënten bij Expertisecentrum Euthanasie, pag. 105.
(5).Psychiatrische patiënten bij Expertisecentrum Euthanasie, pag. 95.
(6).Idem, pag. 71.
(7).Flip Jan van Oenen, Beter dan nu wordt de psychotherapie niet. Opinie.Volkskrant, 24 november 2019.
(8).Jaarverslag 2019 RTE.
(9).Feiten en Cijfers Levenseinde¬kliniek, Den Haag, 2018.
(10).Psychiatrische patiënten bij Expertisecentrum Euthanasie, pag. 131.
(11).Zie: Code Signalering van risico’s op suïcide met behulp van chemische stoffen (2019). Zie ook hun website www.113.nl
(12). Richtlijn: Levensbeëindiging op verzoek, Richtlijnendatabase

Vertrouwelijke stukken bevestigen: toeslagenschandaal is veel groter

RTL Nieuws heeft geconcludeerd na inzage in duizenden vertrouwelijke documenten van de afdeling Toeslagen dat de omstreden werkwijze van de Belastingdienst is veel eerder begonnen dan tot nu toe bekend. 

Lang is  men ervan uitgegaan dat de rigide handhaving van de regels en de hardvochtige jacht op fraude het gevolg waren van de Bulgarenfraude met toeslagen in 2013. Maar deze praktijk lijkt na inzage in handleidingen, werkinstructies, Excelbestanden en verzonden brievenbestond al veel langer te bestaan.

Al vijftien jaar lang houden belastingambtenaren zich niet aan de wet bij terugvordering van toeslagen. Instructies om bij twijfel toeslagen niet zomaar uit te keren zijn al kort na de invoering van het toeslagenstelsel opgesteld. Dat geldt niet alleen voor de kinderopvangtoeslag, maar ook voor zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget. 

In een werkinstructie die is opgesteld in 2006 wordt de term 'afwijkend behandelen' al genoemd voor mensen bij vermoedens van fraude. Zij belanden op een zogenaamde 'uitsluitlijst', hierdoor worden toeslagen stopgezet. 'Nihilstelling' heet dat in het vakjargon van de Belastingdienst. 

Volgens de Belastingdienst is het logisch dat gezien het grote aantal toeslagen dat werd uitgekeerd de fiscus al in de beginjaren heeft ingezet op massaal toezicht en fraudebestrijding.

Mensen die op zo'n uitsluitlijst belanden, werden daar niet van op de hoogte gesteld. Doordat men daardoor niet wisten dat ze als fraudeur te boek stonden, ontbrak de mogelijkheid om zich te verweren en/of hun onschuld aan te tonen. In een werkinstructie van de belastingdienst uit 2010 wordt als reden aangevoerd voor het niet op de hoogte stellen van de vermelding op de uitsluitlijst 'omdat de aanvragers zijn betrokken bij een fraudeonderzoek'. 

Eerder doken al tientallen van dit soort instructies op die in strijd waren met de Nederlandse wet- en regelgeving. Nu blijkt dat het er veel meer zijn. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Het ministerie van Financiën heeft op dit nieuws als volgt gereageerd (samenvatting):
'Het ministerie van Financiën zegt niet alle door RTL Nieuws aangevoerde stukken te hebben kunnen achterhalen. Wel bevestigt het ministerie dat strikte interpretatie van wet- en regelgeving door de Belastingdienst ook in de beginjaren zeer ingrijpende gevolgen heeft gehad voor mensen. 
"Dat is bekend, en dat is ook onderkend", staat in een schriftelijke reactie. "Juist om die reden heeft het kabinet besloten om ouders te compenseren over de gehele periode sinds de invoering van de kinderopvangtoeslag in 2005.'


De hele reactie van het ministerie van Financiën is hier te lezen: Vragen RTL Fraudejacht


(G)een besmetting(en) bij proef Fieldlab

Op 21 februari was het zover: voor het eerst in lange tijd was er publiek bij een voetbalwedstrijd. Het duel N.E.C. - De Graafschap werd bezocht door 1153 personen verdeeld in zes bubbels. Elke bubbel had zijn eigen regels. In de ene bubbel had je een vaste zitplaats, bij weer een andere was er geen afstand, bij nog weer een andere hoefde geen mondkapje op.

Alle toeschouwers zijn daags voor de wedstrijd getest, de test na de wedstrijd welke niet verplicht was, is door 82% voldaan. Slechts een persoon werd positief getest. Voor aanvang van de wedstrijd werden twee mensen positief getest omdat zij het virus al eerder hebben gehad en nog antistoffen in hun lichaam hadden.

Minister Hugo de Jonge had zijn vraagtekens bij deze test omdat het niet verplicht was achteraf te laten testen. Volgens Fieldlab zijn deze vraagtekens ongegrond. Als het immers om besmettingen zou gaan, zouden er ook besmette personen bij het duel moeten zijn. De volledige testresultaten zullen met vier tot zes weken bekend zijn. Het doel is om inzicht te krijgen hoe zo veilig mogelijk grote publiekstrekkers te laten verlopen.

Naast deze test, zijn er ook testen gedaan bij wedstrijd Almere City FC - Cambuur en bij een voorstelling van Guido Weijers. Bij de voorstelling zijn geen coronabesmettingen geconstateerd. Zondag staat er een concert van André Hazes jr. op het programma. 

EnschedeŰr die hond schopte is dier kwijt, en krijgt 60 uur voorwaardelijke taakstraf

Bart K. (26) uit Enschede krijgt zijn hond niet terug. Dat besloot de politierechter gisteren in de strafzaak tegen de van dierenmishandeling verdachte K. Zo meldt Tubantia.

K. ontfermde zich in 2019 over een hond met gedragsproblemen. De hond had het niet getroffen met zijn voormalige eigenaar die hem mishandelde. Maar bij K. blijkt het dier niet beter af te zijn. Buurtbewoners zien hoe K. de hond meermalen schopt waarop het dier jankt van de pijn. Uiteindelijk wordt de politie gebeld, die het dier elders onderbrengt.

Officier van justitie Merle Jannink is blij dat buren hulp in hebben geroepen voor de mishandelde hond. ‘Een weerloos dier dat door zijn baasje zo wordt mishandeld.’ Jannink heeft ook oog voor de persoonlijke omstandigheden van K., die al jaren onder toezicht staat en nog veel uren taakstraf moet verrichten. Met nog meer straf daar bovenop bestaat de kans dat de man ‘overvraagd’ wordt. Ze eist daarom een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur.

Volgens advocate Marjon Kikkert bedoelde de dierenbeul het niet zo kwaad. Het is een persoon die ‘in de basis heel veel om zijn hond gaf, maar niet de tools bezat om met situatie om te gaan’.

K. krijgt de door de Officier gevraagde voorwaardelijke 60 uur toegewezen. Omdat de lafbek luidkeels protesteerde tegen de aanwezigheid van pers is hij uit de rechtzaal verwijderd voordat zijn vonnis werd uitgesproken. 


Blaster Master Zero III aangekondigd

Blaster Master Zero III komt op 29 juli uit voor Switch, PS4 en pc. Volgens ontwikkelaar Inti Creates is dit het laatste deel in de 'Zero'-trilogie. De eerste Blaster Master Zero kwam in 2017 uit en diende als een remake voor de originele NES-klassieker uit 1988. De sequel kwam vorig jaar uit en was volledig origineel. Dit nieuwste deel maakt het verhaal dus af.

Blaster Master is een 2D actie-platformer waarin je een futuristische tank bestuurt. Je kunt ook altijd uit de tank stappen en met het hoofdpersonage dungeons in.

FC Utrecht mag nieuw trainingscomplex bouwen, wel op eigen risico

Voetbalclub FC Utrecht mag starten met de bouw van een tijdelijk gebouw en ballenvangers voor een nieuw trainingscomplex op sportpark Overvecht-Noord in Utrecht. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

FC Utrecht wil maandag beginnen met bouwen
De huidige capaciteit van het trainingscomplex van FC Utrecht is niet meer toereikend, daarom wil de club met het eerste elftal uitwijken naar de andere kant van de stad. De gemeente is eigenaar van het sportpark en maakt ieder jaar een verdeling voor het gebruik van de velden. De vergunning voor het nieuwe trainingscomplex is voor een periode van 10 jaar verleend en er mag ook een boom gekapt worden. Amateurclub EDO is het hier niet mee eens. Zij trainen en voetballen op sportpark Overvecht-Noord en zijn bang dat zij niet meer voldoende ruimte hebben en vrezen parkeerproblemen. EDO heeft de voorzieningenrechter gevraagd om FC Utrecht te verbieden om aanstaande maandag te starten met de bouw zolang hun bezwaarprocedure nog loopt.

EDO moet flexibeler zijn
EDO was tot nu toe de enige gebruiker van het sportpark met vier velden. De komst van FC Utrecht naar het sportpark betekent automatisch dat EDO minder mogelijkheden krijgt en de ruimte moet delen. Volgens de amateurclub krijgen zij het trainings- en wedstrijdrooster dan niet meer rond. Maar dit hebben ze niet concreet kunnen maken. Zij zullen zich wat flexibeler moeten opstellen, maar dat mag ook verwacht worden van een club die sportvelden van de gemeente gebruikt. De voorzieningenrechter gaat ervan uit dat EDO ook met de komst van FC Utrecht kan trainen én wedstrijden kan spelen. De groeiruimte die EDO op het sportpark had is geen blijvend recht. De gemeente mag de belangen van FC Utrecht daarom zwaarder laten wegen. Het is mogelijk om de nieuwbouw na tien jaar weer te verwijderen.

Huiswerk voor de gemeente
De komst van FC Utrecht naar Overvecht-Noord betekent dat er meer vraag zal zijn naar parkeerplaatsen bij het sportpark. Door de nieuwbouw verdwijnt een deel van de huidige parkeerplaatsen. FC Utrecht wil 45 extra parkeerplaatsen aanleggen, maar voor eigen gebruik en achter een hek. Het is niet exact duidelijk hoeveel parkeerplaatsen er verdwijnen en hoeveel openbare parkeerplaatsen erbij komen. Dat moet de gemeente inzichtelijker maken. Als er buiten het hek minder parkeerplaatsen terugkomen dan er nu zijn, dan moet inzichtelijk worden dat het nieuwe aantal voldoet. Dit moet de gemeente zorgvuldig onderbouwen. De bouw mag ondertussen door gaan, maar wel op eigen risico van FC Utrecht. De kans bestaat dat de gemeente in de bezwaarprocedure alsnog anders beslist of dat de rechtbank in een bodemprocedure tot een andere beslissing komt.

Sylvana Simons krijgt onderscheiding voor politieke werk

De Ribbius Peletier-penning gaat dit jaar naar de Noord-Hollandse politica Sylvana Simons. Simons was gemeenteraadslid in Amsterdam en ze heeft de partij BIJ1 opgericht.

Juryvoorzitter Sybilla Dekker: "De jury is van oordeel dat Sylvana Simons een onderscheiding verdient omdat zij een voorbeeld is voor de volgende generatie vrouwen en omdat zij zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme en zo sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar maakt. De bewustwording waar zij aan bijdraagt is belangrijk. Want de verharding van het politieke debat die we de afgelopen jaren zien, kan vrouwen afschrikken om deel te nemen aan de politiek."

Uitreiking live volgen
De uitreikingbijeenkomst is tussen 16.00 – 16.45 uur live te volgen via de website van de provincie. Ook is een speech van Vida Asare onderdeel van het programma. Zij durft haar ambitie om president van Ghana te worden hardop uit te spreken.

39 kandidaten
Iedereen kon een Noord-Hollandse kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletier-penning. De jury is op zoek gegaan naar een vrouw die deze onderscheiding verdient vanwege haar inzet voor meer vrouwen in de politiek of omdat zij als politica een inspirerend voorbeeld is voor anderen. De jury heeft een keuze gemaakt uit de 39 kandidaten die aangemeld zijn.

Jury Ribbius Peletier-penning
De jury bestaat uit voorzitter en voormalig minister Sybilla M. Dekker, Rina van Rooij (oud-Statenlid), Manja van der Weit (Winnaar Ribbius Peletier-penning 2020), Elske Doets (Zakenvrouw van het jaar 2017) en dr. Liza Mügge (Hoofddocent politicologie Universiteit van Amsterdam).

Ribbius Peletier-penning
De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was aanleiding voor Provinciale Staten om 5 jaar lang een onderscheiding uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier. Zij was de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland en zette zich haar hele leven in voor vrouwenrechten. Devika Partiman kreeg de penning in 2019 vanwege ‘Stem op een vrouw’. Vorig jaar kreeg gemeenteraadslid Manja van der Weit de onderscheiding voor haar initiatief ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’.

COVID-19: 4727 nieuwe besmettingen en 32 doden, totaal 1.110.213 en 15.762

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4727 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.110.213 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 185 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1370 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 39 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 541 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 32 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.762 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

'De angst voor kernenergie doet meer kwaad dan goed'

Vanwege ‘gebrek aan draagkracht’ heeft Mark Rutte zijn plan voor een kerncentrale in de provincie Groningen inmiddels teruggetrokken. De angst voor kernenergie is volledig onterecht, stelt voormalig wetenschapsjournalist Theo Richel. 

Inmiddels is het voor de meeste mensen een vaststaand feit geworden: radioactieve straling veroorzaakt altijd kanker en misvormingen. Dat lijkt nu niet meer te kloppen. Straling kan kanker verwekken, maar de hoeveelheden die je daarvoor nodig hebt, zijn onwerkelijk groot. 

Een klein voorbeeld. Iedereen op de aarde heeft vanaf de geboorte een kans van ongeveer 40 % op kanker, van nature, daar heeft het milieu niets mee te maken. De overlevenden van de atoombom op Hiroshima kregen een hoge dosis straling. Die hun kans op kanker met 1% verhoogde van 40 tot 41 procent. Dat scheelt dus erg weinig. Er woedt momenteel in de wetenschap een felle discussie over de aanwijzingen dat sommige Japanners dankzij de straling zelfs langer lijken te leven.

Zo zijn sommige stranden in Brazilië bijna zwart van het donkerbruine zand. Deze stranden zijn radioactiever dan het ontruimde gebied van Tsjernobyl nu is. In Brazilië hebben ze veel plezier op het 'radio-actieve' strand en in Tsjernobyl overheerst de angst voor straling terwijl Tsjernobyl al lang weer bewoonbaar is. Meer hierover in DvhN.

Grand Prix van Portugal toegevoegd aan F1-kalender

De Formule 1 keert terug op het circuit van Portimão voor de Grand Prix van Portugal. Vorig jaar kreeg de baan een plekje op de door corona ontregelde wedstrijdkalender en dit jaar leverde het virus wederom veel puzzelwerk op voor de F1 organisatie. Lange tijd werd het weekend van 30 april tot en met 2 mei vrijgehouden, die plek is nu aan Portimão toegewezen.

"We zijn verheugd aan te kondigen dat de Formule 1 na het succes van de race van vorig jaar opnieuw in Portimao racet", aldus F1 CEO Stefano Domenicali, zo lezen we op Motorsport.com. "We willen de promotor en de Portugese overheid bedanken voor hun harde werk en toewijding om ons op dit punt te krijgen. We kijken enorm uit naar ons seizoen 2021, nadat we vorig jaar lieten zien dat we op veilige wijze 17 races konden organiseren en miljoenen fans het plezier van racen konden bieden in een lastige tijd. We hopen dit jaar opnieuw op een veilige manier fans te kunnen verwelkomen op Portimao en we werken met de promotor aan de details van dat plan."

Op 2 mei zal de Grand Prix van Portugal de derde race van het seizoen worden, als alles verloopt zoals gepland. Afgelopen oktober was Lewis Hamilton nog de winnaar op het circuit van Portimão.

Azure Striker Gunvolt 3 komt in 2022 uit

Azure Striker Gunvolt 3 gaat in 2022 uitkomen, dat heeft ontwikkelaar Inti Creates bekendgemaakt. De Mega Man-achtige actie-game introduceert een nieuw hoofdpersonage: 'shrine maiden' Kirin. Ze is anders dan Gunvolt in het feit dat ze een zwaard gebruikt en daardoor dicht bij haar tegenstanders moet komen. De game lijkt verder veel op zijn voorgangers en vereist nog altijd snelle vingers.

Azure Striker Gunvolt 3 is vooralsnog enkel voor Switch aangekondigd.

Het nutteloze feitje van de dag: de Waddenzee inpolderen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen de Waddenzee als een bijzonder natuurgebied maar wist dat er plannen zijn geweest om de Waddenzee in te polderen? En wist je dat er zelfs ooit een start is gemaakt met de inpoldering? De Overijsselse jonkheer Pieter Teding van Berkhout richtte in 1869 de Maatschappij tot Landaanwining op de Friesche Wadden op en hij was van plan door het aanleggen van dammen van de vaste wal naar de Waddeneilanden door middel van de natuurlijke aanslibbing aan die dam langzaam de Waddenzee droog te leggen.

De dam kwam er maar stormen in oktober 1881 en april en oktober 1882 zorgden dat de dam geen stand hield. Even leek de overheid het plan over te willen nemen maar na veel weerstand strandde het project definitief. Sindsdien zijn er nog van nieuwe inpolderingsplannen geweest maar verder dan het afdammen Lauwerszee is het nooit meer gekomen.

LTO: meer ruimte voor landbouw nodig, landwinning in Noordzee is serieuze optie

Er moet meer ruimte komen voor boeren en tuinders, vindt landbouworganisatie LTO. Jaarlijks verdwijnt er zo'n 16.000 voetbalvelden aan landbouwgrond, terwijl boeren ook maatschappelijke diensten leveren. Daarom kan het geen kwaad om te kijken naar de winning van nieuw land, vindt de belangenvereniging. Zo meldt DvhN.

Ook moeten er afspraken komen om verdere afkalving van de landbouwgrond tegen te gaan, schrijft LTO in zijn Grondvisie 2021.

Huizenbouw moet in eerste instantie plaats vinden op bestaande ruimtes in de stad en zou er een verbod moeten komen op het plaatsen van zonnepanelen op boerenland. Ook zou Nederland niet vol moeten komen te staan met 'grijze dozen', zoals distributiecentra en datacentra volgens LTO. Als het onoverkomelijk is dat  landbouwgrond toch een ander doel moet krijgen, moet dat op een andere plek worden gecompenseerd.

Daarom vraagt LTO om serieus te kijken naar de winning van nieuw land, bijvoorbeeld in de Noordzee. Daar is niet alleen de landbouw mee geholpen, maar ook kunnen stedenbouw, recreatie en natuur daarvan profiteren. De boerenorganisatie wijst op de laatste Flevopolder, welke een halve eeuw geleden is drooggelegd.


Hooghoudt Groningen maakt jenever van regenwater: 'Hemelwaterjenever'

Een wereldwijde primeur voor Hooghoudt: de distilleerderij uit Groningen heeft jenever gemaakt van regenwater. Deze ‘Hemelwaterjenever’ is volgens Hooghoudt een oplossing voor de wateroverlast op bedrijventerrein Euvelgunne, én op deze manier wordt minder drinkwater gebruikt.

De eerste flessen Hemelwaterjenever rolden onlangs van de band, meldt Hooghoudt. Een ‘limited edition’ van 700 flessen, die straks bij de ambassadeur slijterijen van Hooghoudt te koop zijn. De jenever is uniek: niet eerder is jenever gemaakt van regenwater. Meer hierover bij Dagblad van het Noorden.

Nieuw-Zeeland getroffen door drie aardbevingen in zes uur tijd

Voor de oostkust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland heeft zich gisteravond opnieuw een zware aardbeving voorgedaan na twee eerdere aardbevingen. Dat meldt het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS). Het gaat om de derde hevige schok die binnen een tijdsbestek van zes uur plaatsvond, op honderden kilometers van de kust. De derde bereikte een kracht van 8,1 op de schaal van Richter. Eerder was er een schok van 7,4 en 7,1. Zo meldt De Gelderlander.

De autoriteiten van Nieuw-Zeeland hebben een evacuatiebevel dat werd afgekondigd in verband het risico op een tsunami na de eerdere aardbevingen in de nacht van donderdag op vrijdag ingetrokken. Het dreigingsniveau voor een tsunami is  naar beneden bijgesteld nu de hoogste golven zijn gepasseerd, volgens de autoriteiten.

'God of Chaos' scheert vannacht langs Aarde

Wie vannacht rond een uur of 2 wakker is, moet echt even naar buiten kijken. Een gigantisch rotsblok scheurt dan langs onze planeet en is zelfs met het blote oog te zien. De enorme asteroïde is passend 'God of Chaos' gedoopt.

De ruimtekolos is in 2004 ontdekt en zal dus aankomende nacht vanaf de Aarde zijn te zien. De 'God van de Chaos' scheert dan op een afstandje van 'slechts' 16 852 369,6 kilometer langs onze aardkloot. En dat is maar 43 keer de afstand van onze planeet tot de maan.

Zoals het nu lijkt, hoeft Bruce Willis nog niet af te reizen naar de asteroïde. De ruimterots scheert dan wel langs de aarde, maar blijft in de buurt. In april 2029 zal het rotsblok opnieuw zichtbaar zijn. En dan nóg dichter bij de planeet. Helaas is Bruce Willis dan wel een keertje met pensioen.

Een onderhoudend filmpje over deze 'God of Chaos'

Activisten Extinction Rebellion blokkeren bouwlocatie biomassacentrale Diemen

Activisten van Extinction Rebellion voeren vandaag actie bij de ingang centrale van Vattenfall in Diemen. Op deze plek komt mogelijk een biomassacentrale. De actievoerders vinden dat dat voorkomen moet worden omdat biomassa niet duurzaam zou zijn. Zo meldt AT5.

Sinds half acht vanmorgen blokkeren zo'n dertig actievoerders de toegangsbrug van de locatie waar de centrale mogelijk gebouwd gaat worden. Ze hebben boomstronken meegenomen en twee van de actievoerders zitten op palen op zo'n twee meter van de grond. Op het spandoek is ''Houtstook is niet duurzaam'' te lezen.

Aanhoudende discussie
De groep maakt zich zorgen over ontbossing en biodiversiteitsverlies. “Elke cent die naar de subsidie van biomassa gaat zou ook naar echt duurzame maatregelen kunnen gaan. We verbranden letterlijk miljarden", zegt woordvoerder Micha Meerburg.

De komst van de biomassacentrale naar Diemen is al jaren onderwerp van discussie. Omwonenden, maar ook de gemeenteraad van Diemen, hebben geprobeerd de komst van de centrale tegen te houden - tot nu toe zonder succes. Afgelopen april kreeg Vattenfall een vergunning voor de bouw.

In juni vorig jaar werd overigens wel bekend dat Vattenfall de bouw voorlopig uitstelt. De aanhoudende discussie over biomassa was daar de aanleiding voor. Het bedrijf gaf toen aan opnieuw met betrokkenen in gesprek te gaan.

Onveranderde situatie
Volgens woordvoerder van Vattenvall, Anouk IJfs, is dat nog steeds de stand van zaken. Zij geeft aan dat er geen knoop doorgehakt gaat worden over de bouw tot alle stappen zijn doorlopen. Zo loopt er bijvoorbeeld nog een rechtszaak. Daarbij ''moeten we met dit huidige kabinet van het aardgas af en biomassa speelt daar een grote rol in'', aldus IJfs. Volgens haar moeten de actievoerders dan ook hun pijlen richten op politiek Den Haag.

De uitstel is voor Extinction Rebellion echter niet genoeg. Zij willen dat de bouw compleet van tafel gaat. Ook voorbereidende werkzaamheden, volgens IJfs ''voor het geval dat er wel groen licht komt voor de bouw'', moeten volgens de actiegroep stoppen.

Celstraf geŰist tegen man die meisjes in zijn auto zou hebben willen lokken

“Het is de angst van iedere ouder; dat je kind wordt aangesproken door een vreemde met verkeerde intenties, dat er misbruik wordt gemaakt van kinderlijke onbevangenheid. Dat is wat in deze zaak bewaarheid is geworden en wat deze verdachte wordt verweten.” Dat zei de officier van justitie donderdag 4 maart voor de rechtbank in Zwolle. Daar stond een 36-jarige man uit Heerde terecht omdat hij vanuit zijn auto meisje zou hebben gevraagd of ze bij hem wilden instappen en of ze dan zijn geslachtsdeel wilden zien of wilden aanraken. Hij beloofde ze geld en/of snoep.

Tegen de man is een celstraf geëist van 12 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en een aantal bijzondere voorwaarden, zoals toezicht van de reclassering en een (ambulante) behandeling.

Hem zijn vier incidenten ten laste gelegd, waarbij in totaal vijf kinderen waren betrokken. De incidenten hebben zich in maart en april 2020 voorgedaan in Zwolle en Apeldoorn. De man is op 19 april 2020 aangehouden. De slachtoffertjes zijn kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 12 jaar. Formeel wordt hij verdacht van poging tot verleiding van minderjarigen, poging tot seksueel corrumperen, poging tot ontucht en aanranding.

In haar requisitoir ging de officier niet alleen in op de gevolgen van de handelwijze van de verdachte voor kinderen en hun ouders, maar ook op die voor de samenleving. Ze zei: “Het handelen van verdachte heeft bijgedragen aan de maatschappelijk onrust die ontstaat op het moment dat bekend wordt dat er in een buurt een kinderlokker actief is. Door zijn handelen heeft de verdachte onrecht gedaan aan het algemene gevoel van veiligheid.”

De officier van justitie vindt dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is om tot een veroordeling te komen. De handelwijze en de signalementen uit de verschillende aangiften komen met elkaar overeen; de beschrijving van de auto, de wijze waarop de man de meisjes aansprak, de woorden die hij daarbij gebruikte en de beloften die hij deed.

Bovendien heeft de verdachte tegenover de politie bekend dat hij ongeveer zes keer meisjes heeft aangesproken met de intentie hen te bewegen getuige te zijn van zijn ontblote penis en daarmee de ontmoeting, zoals hij zelf zegt, een seksuele lading te geven. Verdachte verklaarde daarbij dat hij zich niet alles meer even goed kan herinneren en dat hij wellicht de plaatsen Apeldoorn en Zwolle door elkaar heeft gehaald. Verder gaf hij aan dat een en ander is ontstaan vanuit verveling; hij kwam sinds 15 maart zonder werk te zitten door de coronacrisis.

Rode Kruis: humanitaire situatie in SyriŰ is na 10 jaar crisis op zijn slechtst

De leefomstandigheden voor de Syrische bevolking zijn tien jaar na de start van het conflict op een dieptepunt. De prijs van levensmiddelen is het afgelopen jaar verdubbeld. Zo’n 12,4 miljoen mensen, 60 procent van de bevolking van Syrië, kan niet genoeg voedzaam eten kopen. Zo’n 90 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. “Syriërs hebben te maken met extreme leefomstandigheden. Al tien jaar leven zij tussen aanhoudend geweld, daar bovenop komt een economische crisis en de COVID-19 pandemie”, concludeert Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis.

Het Rode Kruis vreest dat Syriërs deze leefomstandigheden niet nog één jaar, laat staan tien jaar, op deze manier volhouden. “Het nieuws over Syrië haalt niet meer iedere dag de voorpagina’s van kranten of nieuwswebsites, maar het lijden van de bevolking wordt steeds erger en de noden van de bevolking worden groter”, zegt Lahr, die de afgelopen tien jaar meerdere malen in Syrië was voor het Rode Kruis. “Meer dan 13 miljoen mensen in Syrië hebben een vorm van humanitaire hulp nodig.”

Leven opbouwen
Het Rode Kruis benadrukt dat er een politieke oplossing nodig is om te zorgen dat het conflict stopt, om te zorgen voor toekomstperspectief voor de mensen die de afgelopen tien jaar alles zijn verloren. “Mensen zouden niet maandenlang in tenten moeten slapen en afhankelijk moeten zijn van voedselpakketten, laat staan jaren afhankelijk van deze hulp. We moeten mensen helpen om hun leven weer op te bouwen”, stelt Peter Maurer, hoofd van het Internationale Rode Kruis (ICRC). Het Rode Kruis zet zich in de tussentijd in om het leven van Syriërs zo leefbaar mogelijk te maken en verleent onverminderd hulp aan de getroffen bevolking.

Mensen hebben niet genoeg geld om te eten, maar ook niet genoeg geld om zich te beschermen tegen het coronavirus. “Het is in Syrië geen keuze of je een mondkapje draagt of niet. Mensen hebben simpelweg geen geld om beschermingsmiddelen of zeep te kopen. En voor mensen die in tenten in kampen leven, is het nauwelijks mogelijk om op veilige afstand te leven van elkaar”, zegt Juriaan Lahr. Tegelijkertijd zijn er tienduizenden families die het contact met familieleden zijn kwijtgeraakt. Zij wachten op nieuws over het lot van de mensen die zij uit het oog zijn verloren.

Hulpverleners omgekomen
De hulpverlening in Syrië is complex. Meerdere malen zijn gezondheidsfaciliteiten aangevallen. Zo’n 60 procent van de humanitaire hulp in het land wordt gedaan door vrijwilligers van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Daarvoor betaalt de humanitaire hulporganisatie een grote prijs. Al 73 hulpverleners kwamen om tijdens hun werk, terwijl zij zich inzetten om anderen te helpen.

Giro 5125
Wereldwijd zijn er 690 miljoen mensen die honger hebben, onder wie de mensen die leven in Syrië. Het Rode Kruis heeft giro 5125 opengezet om geld in te zamelen voor voedselhulp nu er stijgende voedselnood is wereldwijd. In landen als Syrië, Jemen, Ethiopië en Zuid-Soedan is de situatie ernstig.

Sterfte lager dan verwacht in week 8

In week 8 (22 tot en met 28 februari) overleden naar schatting ruim 3.200 mensen. Dat zijn minder sterfgevallen dan verwacht voor deze periode en bijna 300 sterfgevallen minder dan in de week ervoor (3491). Vooral de sterfte onder mensen van 80 jaar of ouder en Wlz-zorggebruikers nam af. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds week 39 van 2020 was de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In week 7 was de sterfte ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode. De schatting van de sterfte in week 8 zit ruim 200 sterfgevallen onder de verwachte sterfte voor deze periode. Het RIVM registreerde 205 overleden COVID-19-patiënten in week 8 (stand 2 maart).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers neemt af
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg is afgenomen in week 8. De sterfte onder de overige bevolking nam ook af. Er overleden bijna 1.200 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden ruim 2.000 mensen.

Afname sterfte vooral bij 80-plussers
In week 8 overleden in alle leeftijdsgroepen naar schatting minder mensen. Vooral bij mensen van 80 jaar of ouder was de sterfte in week 8 lager dan verwacht voor deze periode. Er overleden naar schatting ruim 1.800 mensen van 80 jaar of ouder, ruim 950 mensen van 65 tot 80 jaar en ruim 400 mensen jonger dan 65 jaar.

FOK! Wat een weer: zonnig met een wolkje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is zonnig met enkele stapelwolken. In de loop van de ochtend drijven er in het noorden en noordwesten enkele wolkenvelden vanaf zee het land binnen. Het blijft wel droog. De noordelijke wind is zwak tot matig, aan zee matig en de middagtemperatuur ligt rond 6°C.

In de nacht naar zaterdag zijn er in het noorden wolkenvelden, in het noordelijk kustgebied valt daar wat lichte regen uit.

De wind is meest zwak en komt in het noorden uit westelijke richtingen, in het zuiden uit het noordoosten. De minima liggen tussen +3°C in het Waddengebied en -6°C plaatselijk in het oosten.

Zaterdag overdag zijn er in de noordelijke helft wolkenvelden waar lokaal lichte regen uit valt. Elders is het meest zonnig.

De middagtemperatuur komt uit op 6 of 7°C. De wind is zwak, aan zee matig en komt in het noorden uit het noordwesten, in het zuiden uit het noordoosten. (Bron: KNMI)

  

Het IJ in de vroege ochtend (Foto: DJMO)
Het IJ in de vroege ochtend (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.