COVID-19: EMA keurt Janssen-vaccin goed

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het COVID-19-vaccin van de Leidse farmaceut Janssen goedgekeurd. Van dat vaccin heeft Nederland 11,3 miljoen doses besteld, die dit jaar geleverd moeten worden. In het tweede kwartaal moeten er 3 miljoen naar Nederland komen. Als de Europese Commissie het advies overneemt, mag het vaccin in de hele EU worden gebruikt.

Het is het vierde coronavaccin dat door het EMA wordt goedgekeurd, na de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. In tegenstelling tot die vaccins vergt het Janssen-vaccin maar één prik en is het op koelkasttemperatuur te bewaren.

Volgens het CBG heeft het Janssen-vaccin na twee weken een gemiddelde effectiviteit van 67 procent. Bij het voorkomen van ernstige ziekte door corona is de effectiviteit 85 procent en bij het voorkomen van overlijden door corona zelfs 100 procent.

Naar verwachting zullen er in Nederland vooral gezonde mensen tussen de 18 en 60 jaar mee worden ingeënt. Ook bij mensen met een medische indicatie, zoals obesitas, een hoge bloeddruk of diabetes werkt het vaccin. Voor andere groepen wordt de werkzaamheid nog onderzocht, zoals voor mensen met een verminderde afweer, oud-covid-patiënten, kinderen en zwangere vrouwen.