FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 maart 2021

Schansspringster Kramer pakt World Cup-winst in Rusland

Schansspringster Marita Kramer kan het nog: de Oostenrijkse, geboren in Apeldoorn, won zaterdag in Nizhny Tagil de eerste wedstrijd van de Blue Bird Tour, de Russische 'etappewedstrijd' die ook gewoon meetelt in de World Cup.

Kramer had een wat tumultueuze periode achter de rug, met onder meer gemiste wedstrijden wegens een al dan niet positieve COVID-19-test en een WK waar ze individueel twee keer als vierde eindigde - bij één van die wedstrijden stond ze na de eerste ronde nog aan de leiding.

In Nizhny Tagil sprong Kramer in de eerste ronde weer naar de leiding, voor landgenote Chiara Hölzl en de Sloveense Nika Kriznar. In de finaleronde wist ze die positie ruimschoots te verdedigen en dus was de vijfde World Cup-zege uit haar carrière een feit.

De Japanse Sara Takanashi sprong in de finaleronde van de vierde naar de tweede plek, Kriznar behield plek drie - Hölzl werd ook nog gepasseerd door de Noorse Silje Opseth.

Snowboardcrossers sluiten World Cup-seizoen af, geen succes De Blois

In het Zwitserse Veysonnaz is het World Cup-seizoen op de snowboardcross zaterdag afgesloten. De vrouwen en mannen werkten een zesde en laatste wedstrijd af, waarbij de titels in het eindklassement nog verdeeld moesten worden.

Vrouwen
De Tsjechische Eva Samkova stond net als de Italiaanse Michela Moioli weer eens in een finale, dit keer kregen ze gezelschap van de Britse wereldkampioene Charlotte Bankes en de Française Julia Pereira de Sousa.

De beste start was voor Samkova, die Pereira de Sousa achter zich aan kreeg. De Française ging echter onderuit en nam ook Bankes mee, waardoor Moioli een stuk achter Samkova over bleef. De Italiaanse kwam nog in de buurt, maar Samkova hield stand en won, voor Moioli en Bankes, terwijl Pereira de Sousa ogenschijnlijk geblesseerd op de course bleef zitten. Samkova's zege betekende ook dat ze de leiding in de World Cup om wist te zetten in eindwinst, de derde in haar carrière.

Mannen
Alessandro Hämmerle uit Oostenrijk plaatste voor de finale nadat hij in zijn halve finale als enige níet onderuit ging - hij ging al wel aan de leiding. De eindzege in de World Cup was daarmee al verzekerd, in de finale kreeg hij gezelschap van de Australiër Adam Lambert, Merlin Surget uit Frankrijk en de Amerikaan Hagen Kearney.

Hämmerle kwam als beste uit de startgates, Surget en Kearney zaten hem op de hielen en Lambert ging al snel onderuit. Bij een poging Hämmerle binnendoor te verschalken schoof ook Surget tegen de sneeuw, waarna de Oostenrijker zijn seizoen bekroonde met een derde overwinning in zes wedstrijden. Kearney werd tweede, Surget derde - de Nederlander Glenn de Blois ging in de kwartfinales onderuit nadat hij in duel met Surget in de netten terecht kwam.

Uitslag Feyenoord - FC Emmen

Feyenoord is in de Eredivisie vanavond niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel tegen hekkensluiter FC Emmen. 

In de eerste helft hadden de Rotterdammers het betere van het spel maar verzuimde het echt afstand te nemen van de bezoekers. Nadat vier schoten van Berghuis er niet in gingen was er uiteindelijk wel een doelpunt van Kökçü. In de tweede helft ging Emmen op jacht naar de gelijkmaker. het kreeg ook diverse kansen, Adzic kopte naast en een afstandsschot van Pena werd gekeerd door Marsman.

Het offensief ebde echter weg en Feyenoord leek op weg naar de overwinning totdat Geertruida op de voet van Cavlans ging staan. Na beoordeling van de  VAR ging de bal op de stip en schoot De Leeuw de gelijkmaker binnen.

Feyenoord

1 - 1

FC Emmen

 37' Kökcü    79' De Leeuw (pen)
 
 Gele kaart: Sinisterra, (Feyenoord), Bakker, (FC Emmen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia
Teixeira (Jörgensen/67)
Toornstra
Kökcü
Berghuis
Linssen (Bozenik/81)
Sinisterra (Balde/81)
  Verrips
Bijl
Araujo
Bakker
Cavlan
K.Frei
Bernadou
Pena (Gladon/ 87)
Vlak (De Vos/82)
Adzic (Laursen/ 58)
De Leeuw

Demonstratie Amsterdam, 58 aanhoudingen en 1400 mensen 'bestuurlijk verplaatst'

Al dagen gonst het op social media van de aktie #WeWillALLBeThere , dit zou een wereldwijde demonstratie tegen de coronamaatregelen zijn. Voor Nederland is de afkondiging gedaan 12.00 uur Museumplein te Amsterdam. Het bijzondere bij deze demonstratie is dat er wordt gesproken over zorgverleners, veteranen en bikers die de demonstranten zouden gaan beschermen tegen politiegeweld.

De zorgmedewerkers zouden van de demonstranten een 'witte' ring om het Museumplein vormen, daarachter zouden veteranen staan om het gesprek met politie en ME aan te gaan en daarachter zouden dan de demonstranten tegen de coronamaatregelen staan. Voor hoever de berichtgeving klopt zullen we zo gaan zien.

Update 22.00 uur: Vanmiddag zijn er  58 mensen op en rondom het Musuemplein aangehouden. Aan het eind van de middag zijn er zo'n 1400 mensen vanaf de Leidsekade en de Nassaukade 'bestuurlijk verplaatst' via een GVB bus en naar een andere locatie overgebracht. Eerst bestond de indruk dat deze mensen waren aangehouden, maar de gemeente Amsterdam spreekt dit tegen.

De gemeente heeft over de demonstratie van vandaag zojuist de volgende verklaring afgegeven:
'De Amsterdamse politie heeft vanmiddag opnieuw een illegale demonstratie op het Museumplein beëindigd. Eerder was bekendgemaakt dat het Museumplein en de directe omgeving aangewezen waren als veiligheidsrisicogebied. Dit was door de driehoek besloten nadat er aanwijzingen waren dat mensen met wapens naar het plein zouden komen. Er zijn 58 mensen aangehouden.

Iedereen mag in Amsterdam demonstreren, zolang de deelnemers voldoen aan de voorwaarden die gelden vanwege de bescherming van de volksgezondheid en het voorkomen van verstoringen van de openbare orde.

De politie trad beheerst op. Het politieoptreden volgde op een spontane demonstratie op het Museumplein, die ondanks eerdere waarschuwingen opnieuw niet voldeed aan de coronamaatregelen en hier niet gehouden mocht worden. Deelnemers hielden onvoldoende afstand en de politie werd verbaal agressief bejegend. De groep volgde herhaalde waarschuwingen van de politie om te vertrekken niet op. De waterwerper is ingezet om mensen in beweging te krijgen.

Na de beëindiging van de demonstratie op het Museumplein liep een groep van ruim 1400 mensen in optocht naar de Leidsekade. De groep werd door de politie ingesloten en is vervolgens bestuurlijk verplaatst. Dit besluit werd genomen om de openbare orde te herstellen. Dat betekent niet dat ze zijn aangehouden maar dat ze met bussen naar een andere locatie zijn gebracht.

De driehoek wil benadrukken dat demonstreren een grondrecht is en dat wordt elke keer weer zo goed mogelijk gefaciliteerd in Amsterdam. Steeds is de inzet om door goed overleg vooraf door de driehoek met de organisatie een locatie te vinden die veilig genoeg is en duidelijke afspraken te maken over wat wel en niet kan. Het is duidelijk dat ondanks de eerder gemaakte afspraken deze organisatie willens en wetens deze niet heeft willen nakomen. De driehoek is zeer teleurgesteld dat ondanks herhaalde waarschuwingen mensen naar het Museumplein blijven komen, terwijl er locaties aangewezen zijn waar veilig en gefaciliteerd kan worden gedemonstreerd.

Het Museumplein en de nabije omgeving zijn vandaag en ook zondag 21 maart aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit besluit geeft de politie de mogelijkheid om personen in het gebied preventief te fouilleren. Wederom had de driehoek reden om aan te nemen dat ook dit weekend mensen met wapens naar het plein zouden willen komen. Tijdens recente onaangekondigde demonstraties zijn personen op en om het Museumplein aangehouden die wapens bij zich hadden.'

Update 17.00 uur: Nieuwe stream toegevoegd. Er is nog steeds een grote menigte aanwezig rond de Nassaukade, ze lijken te wachten op de bus? Een GVB bus heeft al een hoop aangehouden demonstranten afgevoerd, er wordt vanuit de arrestantenbus gestreamd.

Update 16.00 uur: Een groep demonstranten loopt door naar de Nassaukade I in de tweets hieronder staat abusievelijk Overtoom. Ook daar worden ze weggestuurd door de ME. De gemeente Amsterdam roept de mensen op om zich aan de coronamaatregelen te houden.


Update 15.15 uur: De ME lijkt zich terug te trekken na een aantal aanhoudingen. Aangehouden mensen worden afgevoerd  naar arrestantenbus. De politie assisteert de ME om de aangehouden verdachten af te voeren naar het cellen complex.


Update 15.00 uur: De demonstranten zijn de stad ingelopen, delen daar hartjes en posters uit. Maar de politie gaat ook daar ongehinderd voort met aanhoudingen. Op de Leidsekade staat nu zo'n groep van 1000 mensen. De Driehoek heeft een noodbevel afgekondigd voor de Leidsekade. De ME sluit de Leidsekade in (af) zodat niemand zich meer bij de demonstranten kan voegen.

Update 13.30 uur: Afwisselende beelden van het Museumplein. Eerst trad de politie op tegen demonstranten en ging een deel van de actievoerders op de grond zitten maar het ziet er nu naar uit dat een groot deel van de demonstranten nu het plein verlaat. De politie trad op tegen de achterblijvers. De demonstranten trekken nu de stad Amsterdam in.


Update 12.40 uur: De gemeente Amsterdam heeft zojuist de politie de opdracht gegeven om de demonstratie te ontbinden, omdat er meer dan 250 mensen aanwezig zijn op het Museumplein. iedereen wordt opgeroepen om naar huis te gaan. Agressie tegen de politie zal niet worden getolereerd. Een noodbevel is afgegeven. (Het waterkanon is al in gebruik).

Eerdere berichtgeving:

'Haaland hakt knoop door over toekomstige club'

Real Madrid heeft signalen ontvangen dat Erling Braut Haaland vroeg of laat voor de Koninklijke wil spelen, zo weet Marca te melden. De Spaanse sportkrant schrijft dat het in het voordeel van Real Madrid is dat Mino Raiola de belangen van de twintigjarige spits behartigt. Er wordt overigens wel benadrukt dat de Spaanse grootmacht nog om de tafel moet met Borussia Dortmund.

Borussia Dortmund nam Haaland in januari 2020 voor twintig miljoen euro over van Red Bull Salzburg. De statistieken van de Noorse spits sinds zijn komst naar Duitsland zijn buitenaards: 47 doelpunten en 11 assists in 48 officiële wedstrijden.

Hierdoor verloopt het uitgestippelde plan sneller dan gedacht. Aanvankelijk werd er door Haaland en zijn entourage ingezet op een volgende stap in de zomer van 2022, maar door zijn buitengewone prestaties gaat dit mogelijk al sneller gebeuren.

Bij Real Madrid zou men inmiddels te horen hebben gekregen dat Haaland op een dag in het shirt van de Koninklijke wil spelen. Dat Raiola zijn zaakwaarnemer is, wordt door Marca als voordeel voor Real Madrid beschouwd.

Haaland heeft echter nog een contract tot medio 2024 bij Borussia Dortmund, waardoor gecompliceerde onderhandelingen in het verschiet lijken te liggen. De zevenvoudig international voor Noorwegen werd de voorbije maanden gelinkt aan de gehele Europese top, onder wie Barcelona.

Een andere naam die de afgelopen maanden haast onophoudelijk in verband wordt gebracht met Real Madrid, is die van Kylian Mbappé. Paris Saint-Germain heeft de 22-jarige spits een aanbieding gedaan om zijn tot medio 2022 lopende contract te verlengen, maar daar twijfelt hij over.

Mbappé wil uitgroeien tot een leider binnen het elftal van les Parisiens en dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. Naast Neymar rept Marca ook over de mogelijke komst van Lionel Messi en Sergio Agüero, die bij Manchester City in het bezit is van een aflopend contract.

Zolang Mbappé bij PSG in het bezit is van een in 2022 aflopend contract, lijkt een zomers vertrek voor de hand te liggen. Les Parisiens willen koste wat het kost voorkomen dat de aanvaller in zijn laatste contractjaar terechtkomt, waardoor hij óf zijn contract moet verlengen óf komende zomer verkocht zal worden.

Real Madrid is op de hoogte van deze situatie van Mbappé en hoopt daarvan te kunnen profiteren.

Skiester Liensberger domineert en slaat dubbelslag, Vlhova pakt eindzege World Cup

In het Zwitserse Lenzerheide hebben de beste slalomskiesters ter wereld de laatste slalom van het seizoen afgewerkt. Tijdens de World Cup-finales werd nog volop gestreden om de eindwinst in het slalomklassement, terwijl ook het algemeen klassement beslist kon worden.

Wereldkampioene Katharina Liensberger slalomde zich in de eerste run naar een forse voorsprong: de verrassend sterke Noorse Kristin Lysdahl volgde op 0,70 seconden, de Amerikaanse Mikaela Shiffrin gaf 0,90 seconden toe. Laurence St Germain uit Canada wist te verrassen door op 1,20 seconden plek vier in te nemen, voor de Zwitserse Michelle Gisin (+1,24) en de Slowaakse Petra Vlhova (+1,84), die op plek zes al de laatste was die nog binnen twee seconden van Liensberger bleef.

Om een kans te maken haar leidende positie in het slalomklassement te verdedigen moest Vlhova in run twee uithalen, maar dat lukte niet: ze kwam 0,04 seconden achter de Zweedse leidster Sara Hector terecht. De slalombeker was ze daarmee kwijt, maar met alleen de reuzenslalom van zondag nog te gaan was ze wél voor het eerst in haar carrière zeker van eindwinst in het algemene World Cup-klassement - Lara Gut-Behrami kon haar niet meer inhalen, nadat de Zwitserse al de pech had dat de afdaling en super-G afgelast waren.

Gisin was de volgende die in run twee naar beneden kwam, de Zwitserse dook maar liefst 1,16 seconden onder Hector's tijd door. St-Germain hield geen stand en leverde zeven plekken in, Shiffrin nam met 0,71 seconden de eerste plek over. Lysdahl kwam 0,75 seconden tekort, noteerde de derde tijd en leek haar eerste podiumplek ooit toch níet te pakken, met alleen Liensberger te gaan. Op de Oostenrijkse wereldkampioene stond geen maat: ze won met 1,24 seconden voorsprong én pakte voor het eerst het eindklassement op de slalom.

Cillessen: 'Ik begreep dat de bondscoach zich zorgen maakte'

Jasper Cillessen meldt zich komende maandag weer bij Oranje, nadat hij maanden geblesseerd heeft moeten toekijken. De 31-jarige doelman scheurde op een training van Valencia een spier in zijn bovenbeen af, moest geopereerd worden en stond daardoor vier maanden aan de kant.

Uiteindelijk liep het herstel van Cillessen voorspoedig en staat hij inmiddels weer onder de lat bij Valencia, waardoor het EK met Oranje niet in gevaar lijkt te komen.

"Ik raakte vrijdag geblesseerd en wilde maar één ding weten: ga ik het EK halen? Ik begreep dat de bondscoach zich zorgen maakte. Dat is ook logisch, omdat hij niet direct alle informatie had", vertelt Cillessen in een interview met De Telegraaf.

Ondanks dat uit de scan bleek dat de blessure zwaarder was dan verwacht, werd hij gerustgesteld door de dokter dat een eventuele deelname aan het EK niet in gevaar zou komen. "Ik heb direct de knop omgezet en me op mijn operatie en revalidatie gefocust."

"Ik heb de bondscoach een aantal keren gesproken en ook feeling gehouden met bondsarts Edwin Goedhart en keeperstrainer Patrick Lodewijks. Ik kon ze gelukkig allemaal redelijk snel geruststellen", gaat de doelman van Valencia verder.

Hij maakte zich het meeste zorgen over het feit of hij wel weer tijdig zou gaan spelen. "Als je terugkomt na een blessure is het geen uitgemaakte zaak dat je gaat keepen. In mijn geval zeker niet, omdat ik daarvoor al reserve was. Maar als keeper moet je een beetje geluk hebben."

Cilessen keerde eind februari tegen Celta de Vigo (2-0 zege) direct terug in de basiself van Valencia en keepte ook in de drie daaropvolgende competitiewedstrijden.

De Boer heeft hem nu samen met Tim Krul (Norwich City) en Maarten Stekelenburg (Ajax) een plek gegeven in de selectie van Oranje voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije, Letland en Gibraltar.

"Tim heeft prima interlands gekeept en Maarten keept bij Ajax alsof hij nooit is weggeweest. Dat de bondscoach ons drieën heeft geselecteerd, vind ik wel prettig. Uiteraard niks ten nadele van Marco Bizot, want die doet het goed bij AZ, maar het is lekker dat ik in één keer de jongste keeper ben."

Riiber in stijl naar derde opeenvolgende eindzege in World Cup noordse combinatie

In het Duitse Klingenthal is de World Cup-finale op de noordse combinatie van start gegaan. Dat gebeurt doorgaans met een driedaagse in Schonach, maar wegens sneeuwgebrek moest die wedstrijd verplaatst en met één dag ingekort worden.

Jarl Magnus Riiber gaat het eindklassement in de World Cup winnen en bij het schansspringen onderstreepte hij dat nog maar eens: de Noor was weer de beste, van de gevaarlijke mannen bleef alleen Akito Watabe in de buurt. De Japanner mocht zes seconden na Riiber beginnen aan het langlaufen, gevolgd door de mindere langlaufers Ryota Yamamoto (+0:12) en Mario Seidl (+0:18).

De eerstvolgenden waarvan minstens een vergelijkbaar langlaufniveau verwacht mocht worden als Riiber en Watabe waren de Oostenrijkse wereldkampioen Johannes Lamparter (+1:23), de Noor Jens Lurås Oftebro (+1:24), Johannes Rydzek (+1:38) uit Duitsland, de Oostenrijker Lukas Greiderer (+1:42) en met Eric Frenzel (+1:50) en Fabian Riessle (+1:52) nog twee Duitsers, maar de verschillen waren al fors.

Riiber en Watabe vonden elkaar op de langlauflatten al snel en breidden hun voorsprong gestaag uit naar meer dan een minuut op een achtervolgend groepje, waar de rapste mannen nog een stuk achter zaten. Watabe en Riiber duelleerden in de slotkilometer om de winst en die ging in de sprint 'gewoon' naar de Noor, die zich daarmee ook mathematisch verzekerde van de eindzege in de World Cup. Plek drie ging naar Lamparter, die Faisst en Andersen van zich af kon schudden.

Uitslag Fortuna Sittard - FC Utrecht

FC Utrecht heeft een belangrijke zege geboekt in de strijd om een plek in de play-offs. Fortuna Sittard moet daarentegen de hoop parkeren. Het werd 0-1. 

Vijf minuten na zijn entree maakte Adrián Dalmau de bevrijdende goal voor de Utrechters, die dankzij de zege en het gelijkspel vrijdag van concurrenten SC Heerenveen en FC Twente een flinke stap zetten op weg naar de plaatsing voor de play-offs. Het bereiken van dat toetje lijkt voor Fortuna juist te blijven bij een droom.

Fortuna Sittard

0 - 1

FC Utrecht

     81' Dalmau
 
 Gele kaart: , Dalmau, (FC Utrecht)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan
Angha
Janssen
Rota (Kastrati/88)
Tekie (Hansson/86)
Flemming
Rienstra (Moutoussamy/86)
Semedo
Polter
Seuntjens
  Oelschlägel
Ter Avest
St.Jago
Janssen
Warmerdam
Maher
Ramselaar
v.Overeem (Bergström/90 1)
Mahi
Kerk (Sylla/76)
Boussaid (Dalmau/ 76)

Westerveld en veelbesproken Bouchallikht alsnog voor GroenLinks Kamer in

GroenLinks Tweede Kamerlid Lisa Westerveld lijkt voor de tweede keer dankzij voldoende voorkeurstemmen in de Kamer gekozen te zijn. Ze zal daar waarschijnlijk gezelschap krijgen van de veel besproken Kauthar Bouchallikht die volgens berekeningen van Trouw ook op koers ligt om via voorkeurstemmen gekozen te worden.

Westerveld stond op de tiende plaats van de kandidatenlijst van GroenLinks maar doordat de partij flink verloor leek zij buiten de boot te vallen. De Nijmeegse die vier jaar geleden ook al veel voorkeurstemmen ontving heeft ook deze keer dankzij haar inzet voor jeugdzorg en het onderwijs veel steun ontvangen.

Naast Westerveld lijkt ook Bouchallikht een plekje in de Tweede Kamer te krijgen. De kandidatuur van de klimaatactiviste oogstte veel kritiek omdat ze eerder bestuurslid was bij FEMYSO, een moslim studenten- en jongerenorganisatie die gelieerd is aan de activistische en oerconservatieve Moslimbroederschap en ook was ze aanwezig bij een bijeenkomst van Milli Görüs.

De nummers 7 en 8 van de GroenLinks kieslijst, Suzanne Kröger en Paul Smeulders lijken de dupe te worden van de populariteit van de twee partijgenoten.

Strijd om World Cup biatlon krijgt zinderende ontknoping

In het Zweedse Östersund is zaterdag de voorlaatste dag van het World Cup-seizoen in het biatlon gehouden. De achtervolgingen stonden op het programma na de sprints van vrijdag, zondag wordt het seizoen afgesloten met de massastarts.

Vrouwen
De Noorse Tiril Eckhoff vertrok weer een als eerste, landgenote Ingrid Landmark Tandrevold en de Italiaans Dorothea Wierer zaten achter de World Cup-kampioene aan. Het liggend schieten ging niet best voor Eckhoff: drie missers in twee schietbeurten, waardoor haar foutloze landgenote Marte Olsbu Røiseland de leiding over kon nemen. Ze werd gevolgd door de als dertiende vertrokken Wit-Russische Hanna Sola en de Duitse Denise Herrmann, die vanaf plek 34 al was gestegen naar de derde stek.

Ondanks twee missers bij de derde schietbeurt behield Røiseland de leiding, want er werd in de lastige omstandigheden behoorlijk beroerd geschoten. De laatste schietbeurt leverde Røiseland nog eens twee missers op, maar ook nu kwam ze door het slecht schieten achter haar geen moment in de problemen en dus kon ze de overwinning bijschrijven.

Eckhoff werkte zich ondertussen weer naar voren door juist wél prima te schieten in staande positie, en met negen treffers uit tien schoten pakte ze de tweede plek op een halve minuut van Røiseland. Sola werd alleen nog aangevallen door Julia Simon, maar de Française capituleerde bij de laatste schietbeurt en dus finishte Sola als derde. Simon werd vierde, de Noorse Emilie Kalkenberg (+1:54) was op plek vijf nota bene al de laatste die binnen twee minuten van Røiseland finishte. De Belgische Lotte Lie vertrok als 37e en leverde zes plekken in.

Mannen
Lukas Hofer vertrok als winnaar van de sprint als eerste en werd al snel vergezeld door Sebastian Samuelsson. De Zweed opende met een foutloze schietbeurt, Hofer ging één keer de mist in. Tarjei Bø schoot één keer mis en werd bijgehaald door zijn broer Johannes Thingnes, die wel met vijf treffers opende. Samuelsson leverde de leiding met twee missers bij de tweede schietbeurt weer in, Hofer kwam er langs en Johannes Thingnes Bø volgde met nog vijf treffers op tien sconden - Samuelsson en Tarjei Bø zaten binnen tien seconden van hem.

Bij de derde schietbeurt liet Hofer twee schijven staan, Johannes Bø trof nog eens alles en zowel Samuelsson als Tarjei Bø schoten er twee naast, waardoor JTB's voorsprong enorm werd. De vierde en laatste schietbeurt gooide de boel flink overhoop: Bø schoot er drie keer naast, World Cup-concurrent Sturla Holm Lægreid schoot de laatste vijf allemaal raak en nam de leiding over, vijftien tellen voor Hofer en Bø. Laatstgenoemde ging nog over de Italiaan heen en werd tweede, ruim achter Lægreid, dé revelatie van het seizoen en de man die zondag samen met Bø gaat bepalen wie het eindklassement wint.

Florent Claude was de beste Belg: hij vertrok als 44e en werkte zich met één misser op naar de 25e plek. Thierry Langer werd in de sprint prachtig vijftiende, maar met zes missers viel hij zaterdag terug naar de 56e plek.

SkiŰr Pinturault grijpt eindzege in World Cups algemeen Ún reuzenslalom

Alpineskiër Alexis Pinturault heeft een bijzonder lekkere dag achter de rug. De Fransman schreef bij de World Cup-finales in het Zwitserse Lenzerheide de laatste reuzenslalom van het seizoen op zijn naam en won zo niet alleen het eindklassement op dat onderdeel, maar ook het algemene eindklassement.

In de eerste run maakte Alexis Pinturault gelijk zijn plannen duidelijk: met 0,81 seconden achterstand bleef alleen de Oostenrijker Stefan Brennsteiner binnen een seconde van de Fransman. Filip Zubcic uit Kroatië volgde op 1,04 seconden, voor de Italiaan Luca de Aliprandini (+1,18), de Fransman Thibaut Favrot (+1,31), Justin Murisier (+1,37) uit Zwitserland en de Sloveen Zan Kranjec (+1,48).

In run twee pakte wereldkampioen Mathieu Faivre de leiding, Kranjec leverde zes plekken in en Murisier verloor er zelfs tien. Favrot ging aardig, maar maakte een fout en kwam ook achter Faivre terecht. De Aliprandini verloor 0,43 seconden, maar Zubcic greep met één honderdste de leiding. Brennsteiner kwam 0,26 seconden tekort en verloor dus twee plekken, met alleen Pinturault nog boven.

De Fransman hield stand en won met twee tienden van een seconde voorsprong de wedstrijd. Zijn concurrent in de strijd om het World Cup-klassement - zowel op de reuzenslalom als algemeen - was Marco Odermatt; de Zwitser werd elfde, waardoor Pinturault de reuzenslalombokaal won én in het algemeen klassement een gat sloeg dat onmogelijk nog ingehaald kan worden.

Na zes eindzeges op de combinatie is het de eerste reuzenslalombeker én de eerste algemene beker voor Pinturault, die jarenlang vooral in de schaduw stond van Marcel Hirscher.

Nek aan nekrace Baudet en Van Haga

De glorieuze verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie lijkt toch echt een bijsmaakje te krijgen voor Thierry Baudet. De onbetwiste leider van de partij is met Wybren van Haga verwikkeld in een spannende strijd om de voorkeursstemmen. Voorlopig gaat Baudet met een marginale voorsprong aan kop.

Een paar dagen geleden berichtten we al over een zich voorzichtig ontspinnende nek aan nekrace over wie de meeste FVD-voorkeurstemmen heeft ontvangen. De partij peilde zelf al dat Van Haga mogelijk populairder zou zijn dan zijn voorman Baudet. De officiële verkiezingsuitslag wordt pas komende vrijdag bekendgemaakt door de kiesraad maar diverse gemeentes hebben de uitslagen van hun kiesbureaus zelf al gepubliceerd.

Trouw ging op onderzoek uit en pluisde de meer dan driehonderd overzichten van de lokale uitslagen door. Slechts 49 van de 352 gemeenten hebben hun uitslagen nog niet gepubliceerd, daaronder zitten de grote steden. Volgens de krant gaat Baudet wel aan kop maar is zijn voorsprong klein. De leider van de FVD staat op 193.000 stemmen en oud-VVD'er Van Haga op 191.000.

De nek aan nekrace kan mogelijk voor interne spanningen gaan zorgen. Van Baudet is bekend dat er niet van houdt als er aan zijn leiderschap getornd of getwijfeld wordt. Daar moet echter wel bij worden aangetekend dat Van Haga zich al die tijd trouw heeft opgesteld bij alle onrust binnen de partij.

Als coronawoordvoerder van de partij en als belangenbehartiger van zelfstandigen en bedrijven heeft Van Haga duidelijk veel fans gekregen. Met zijn kritische benadering van het kabinetsbeleid heeft hij veel voorkeurstemmen binnengehaald, mogelijk meer dan Baudet lief is.

Stuyven verrast favorieten in Milaan-San Remo

Jasper Stuyven heeft Milaan-San Remo gewonnen. De Belg van Trek-Segafredo hield een groep met de sprintende favorieten nipt af. Caleb Ewan werd op korte afstand van Stuyven tweede, voor Wout van Aert. Mathieu van der Poel, de Nederlandse favoriet, kwam als vijfde over de streep.

Bijna driehonderd kilometer stonden de renners te wachten in Milaan-San Remo en vanuit het vertrok direct een kopgroep. Acht renners waren mee in de kopgroep, waaronder een Nederlander: Taco van der Hoorn. De kopgroep nam bijna acht minuten op het peloton, waar de ploegen (Jumbo-Visma, Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix) van de grote favorieten de controle hielden.

De voorsprong liep langzaam terug en nu was het wachten op het moment wanneer de kopgroep door het peloton werd ingelopen. Uiteindelijk werd Van der Hoorn als laatste vluchter op de Cipressa ingerekend. Op dat moment had Jumbo-Visma een strak tempo gereden op de voorlaatste beklimming in Milaan-San Remo, waardoor we geen aanvallen kregen te zien op de Cipressa.

In het tussenstuk naar de Poggio toe nam Ineos Grenadiers het over, maar ook daar kwamen geen aanvallen richting de Poggio. Op de laatste beklimming was het ook lang wachten op een aanval. Uiteindelijk viel op 800 meter van de top wereldkampioen Julian Alaphlippe aan, maar kreeg direct in zijn wiel Wout van Aert met zich. Mathieu van der Poel zat iets verder, maar hij zou alsnog de aansluiting maken, net zoals een imponerende Caleb Ewan die als tweede over de top ging.

In de afdaling van de Poggio kwam weer een grote groep aansluiten en sprong Jasper Stuyven op drie kilometer van de meet weg uit de favorietengroep. De Belg nam een mooie voorsprong, alleen Søren Kragh Andersen reed het gat naar de renner van Trek Segafredo dicht. Ondanks dat er geen samenwerking was in de groep van de favorieten bleef de voorsprong beperkt.

Met een kleine voorsprong begon het tweetal aan de sprint. Kragh Andersen werd snel voorbijgereden door het peloton, maar Stuyven hield net voldoende voorsprong over om zijn eerste monument te winnen. Ewan moest, net zoals in 2018, genoegen nemen met een tweede plaats. Hij bleef net Wout van Aert voor, de winnaar van het vorig jaar. Peter Sagan kwam als vierde over de streep, vlak voor de beste Nederlander Mathieu van der Poel.

COVID-19: 7668 nieuwe besmettingen en 18 doden, totaal 1.194.580 en 16.260

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7668 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.194.580 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 268 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1445 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 54 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 602 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 18 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.260 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Depay krijgt dispensatie en kan reizen met Oranje

De Franse overheid heeft een uitzondering gemaakt op de verplichte quarantaineregeling. Daardoor kan Memphis Depay maandag aansluiten bij Oranje voor de komende interlandperiode. Dat meldt de KNVB zaterdagmiddag.

De aanvaller van Olympique Lyon hoeft bij terugkeer in Frankrijk dus niet een week in quarantaine, ondanks dat hij gaat reizen naar gebieden buiten de Europese Unie.

Volgens regelgeving van de Franse overheid moeten personen die afreizen naar gebieden buiten de Europese Unie bij terugkeer in Frankrijk verplicht zeven dagen in quarantaine, waardoor Depay een week niet beschikbaar zou zijn voor zijn club Olympique Lyon. Vrijdagavond deed hij via Twitter een oproep aan premier Emmanuel Macron. "Franse regering, mag ik me alsjeblieft bij Oranje voegen op maandag?"

"Dat zou wel zo eerlijk zijn, want jullie maken ook een uitzondering voor de nationale ploeg van Frankrijk voor wedstrijden buiten Europa!!!!", schreef de aanvaller, die Macron specifiek tagde in het bericht. Volgens de regels van de FIFA mocht Olympique Lyon ervoor kiezen om Depay niet af te staan aan Oranje, indien er geen dispensatie werd verleend voor de quarantaineperiode.

Vrijdagmiddag werd Depay tijdens een persconferentie van Olympique Lyon gevraagd naar de situatie. "Het is heel vreemd. In Kazachstan, waar Frankrijk gaat spelen, zijn meer besmettingen dan in sommige Afrikaanse landen."

"Het is niet eerlijk, dus hopelijk wordt er een verstandige beslissing genomen", reageerde Depay. "Het is altijd een eer om voor Oranje uit te komen. We hopen allemaal dat we naar onze nationale ploegen kunnen. In de toekomst zijn rechtlijnige beslissingen nodig als het aankomt op interlands."

"We moeten in deze tijd als landen elkaar steunen en als je maatregelen neemt voor één groep, bijvoorbeeld dat Afrikaanse spelers niet mogen reizen, ziet dat er niet fraai uit. Dat lijkt dan op discriminatie", voegde Depay toe.

De wedstrijden tegen Turkije (woensdag 24 maart) en Gibraltar (dinsdag 30 maart) vinden plaats buiten de Europese Unie. Tussendoor speelt Oranje op zaterdag 27 maart in Amsterdam tegen Letland. Depay werd vrijdag opgenomen in de definitieve selectie voor de drie interlands.

Het nutteloze feitje van de dag: museum voor een grootheid

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Aan de groten der aarde is vaak een eigen museum gewijd, we noemen een Vincent van Gogh, een John F. Kennedy, een Nelson Mandela, maar wist dat ook Hennie Huisman zijn eigen museum heeft? Gelegen in het toeristische Hoogeveen kun je daar lopen langs de hoogtepunten uit Huisman zijn loopbaan. Je kan er zelfs het winkeltje uit de Mini Playbackshow bezoeken.

Japan schrikt van krachtige aardbeving bij Fukushima, schade valt nu erg mee

Japan is vandaag opgeschrikt door een zware aardbeving. De schok met een kracht van 7,2 op schaal van Richter deed zich voor zo'n zestig kilometer van de kust. Kustbewoners werden onmiddellijk opgeroepen naar hoger gelegen gebied te gaan, vanwege de kans op een mogelijke tsunami. Die bleef uit. Meer hierover in de Gelderlander.

Hoe de Molukkers 'tijdelijk' naar Nederland kwamen

Het is 70 jaar geleden dat duizenden Molukkers per schip aankwamen in Nederland. De Molukkers dachten dat ze hooguit een paar maanden zouden blijven om daarna terug te keren naar een eigen onafhankelijke staat op de Molukken. Dat liep helemaal anders. NOS op 3 legt uit:

NOS op 3 dankt hoogleraar Molukse geschiedenis Fridus Steijlen en directeur van het Moluks Historisch Museum Henry Timisela voor hun medewerking.Grootontvangers van loonsteun in Nederland keren in het buitenland winst uit

Buitenlandse moederbedrijven van in Nederland gevestigde bedrijven die hier veel loonsteun vanuit het steunpakket Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW-banenbehoud tijden COVID-19-crisis), keren voor honderden miljoenen aan winst uit aan aandeelhouders.

Van de 25 grootste ontvangers van de NOW-regeling gaat het in ieder geval om het Zwitserse moederbedrijf van uitzendbedrijf Adecco, het Amerikaanse moederbedrijf van vrachtwagenfabriek DAF Trucks en het Franse moederbedrijf van IT-bedrijf Atos. Dit is gebleken uit onderzoek door de NOS.

Worstelaarster Blaszka houdt ÚÚn kans op Spelen over

Worstelaarster Jessica Blaszka heeft zich op het Europees olympisch kwalificatietoernooi in Boedapest niet kunnen plaatsten voor de Spelen in Tokyo. In de klasse tot 53 kilogram ging de Nederlandse gelijk onderuit.

Blaszka, vorig jaar goed voor Europees zilver, had een bye voor de eerste ronde en stroomde in de kwartfinales in. Daar was ze niet opgewassen tegen de Russische Stalvira Orshush, tweevoudig Europees kampioene.

Een plek in de finale was nodig om de Spelen te halen, in mei volgt in het Bulgaarse Sofia nog één kans voor worstelaars die zich nog niet geplaatst hebben, waarbij het om een mondiaal OKT gaat.

EP-leden: Toerisme moet veiliger en duurzamer zijn na Covid

Toerisme zal hulp nodig hebben om schoner, veiliger en duurzamer te worden na de pandemie, aldus EP-leden in een rapport waarover op 25 maart wordt gestemd.

Toerisme en COVID-19
Toerisme is een van de sectoren die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen. De sector biedt werk aan ongeveer 27 miljoen mensen en vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van het bbp van de EU. Momenteel lopen zes miljoen banen gevaar. Europa, de belangrijkste toeristische bestemming ter wereld, verwelkomde 66 procent minder internationale toeristen in de eerste helft van het jaar en 97 procent minder in de tweede helft van het jaar.

Behoefte aan een nieuwe toerismestrategie in Europa
De Europarlementariërs zullen pleiten voor een nieuwe Europese strategie om de toerismesector na de pandemie schoner, veiliger en duurzamer te maken en weer op niveau te krijgen door de introductie van een gemeenschappelijk vaccinatiecertificaat.

“Met de zomer voor de deur willen we fouten uit het verleden voorkomen en gecoördineerde EU-maatregelen invoeren, zoals een testprotocol voor vertrek, een vaccinatiecertificaat en een hygiënisch zegel, om reizen te vergemakkelijken, zonder extra kosten voor burgers. ”zei Cláudia Monteiro de Aguiar (EVP, Portugal).

Financiële steun
Voortdurende financiële steun op korte termijn is essentieel voor het voortbestaan van de sector, aldus het rapport, waarin EU-landen worden aangespoord om reizen en toerisme op te nemen in hun COVID-herstelplannen. Het rapport roept ook op tot publieke en private investeringen in digitalisering en algehele modernisering van de sector en stelt dat landen moeten overwegen om de btw-tarieven op reis- en toerismediensten tijdelijk te verlagen.

EU-vaccinatiecertificaat
Om de bewegingsvrijheid te herstellen, roept het rapport op tot een gemeenschappelijk vaccinatiecertificaat. Dit certificaat zou een alternatief kunnen worden voor PCR-tests en quarantaineregels zodra vaccins voor iedereen beschikbaar zijn en er voldoende wetenschappelijk bewijs is dat gevaccineerde personen het virus niet overdragen. Quarantaine moet volgens het rapport als de allerlaatste optie beschouwd worden.

De Europese Commissie kwam op 17 maart met een plan voor een digital groen certificaat waarmee EU-burgers weer kunnen reizen.

Toerisme duurzamer maken
Het rapport stelt dat de pandemie de voorkeuren van de consument heeft verschoven naar groenere opties die hen dichter bij de natuur brengen. Het roept ook op tot een stappenplan om duurzamere vormen van toerisme te ontwikkelen om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen.

Politie hoopt op doorbraak in zaak Sem Vijverberg

Met een grote campagne vraagt de politie de komende periode aandacht voor de dood van Sem Vijverberg. Het jongetje werd in januari 2006 gevonden in de rietkraag van de vijver de Kapperskolk aan de Torontostraat in Doetinchem. Spelende kinderen zagen het jongetje en dachten dat er een pop in het water lag. De opgeroepen ouders zagen direct dat het ging om een pasgeboren baby en schakelden de politie in.

De politie start in 2006 direct een groot onderzoek. De buurt wordt gevraagd naar informatie en ook via de media wordt opgeroepen informatie te delen. Ook in de maanden die volgen wordt grondig onderzoek gedaan. Helaas is nooit vast komen te staan wie de ouders van Sem Vijverberg zijn, wie hem in het ijskoude water hebben achtergelaten en wie verantwoordelijks is voor de dood van het jongetje.

Doodsoorzaak
Vast is komen te staan dat het jongetje geleefd heeft en door fors geweld om het leven is gebracht. Mogelijk leefde hij nog toen hij moederziel alleen is achtergelaten in het koude water. De politie is in 2006, net als nu, zorgvuldig omgegaan met de gevoeligheden rond dit onderzoek. Toch wordt er flink ingezet om antwoorden te vinden op de vraag wie er verantwoordelijk is voor de dood van Sem.

‘Het gaat hier wel om een misdrijf, dat moeten we niet uit het oog verliezen. Deze zaak vraagt om antwoorden. Wie bracht het kindje om het leven, waarom moest het dood en wie zijn de vader en moeder?' Dat zegt de teamleider van het coldcaseteam in Oost-Nederland, Ferdinand Schellinkhout.

Mediaoffensief
Het coldcaseteam Oost-Nederland hoopt met de mediacampagne die in de maanden maart en april wordt gehouden informatie te krijgen waarmee deze zaak kan worden opgelost. In onder andere de Doetinchemse wijk De Hoop, waar Sem in januari 2006 is gevonden, wordt geflyerd. Het mobiel media lab rijdt enkele dagen rond in Doetinchem, op de truck informatie over deze zaak.

Om de zaak in de stad nog meer onder de aandacht te brengen heeft de politie samenwerking gezocht met Betaald Voetbal De Graafschap. De Doetinchemse club heeft een belangrijke positie in de stad en de regio en is bereid om veel aandacht aan de zaak te geven.

Op 30 maart wordt op verschillende manieren landelijke aandacht gevraagd, zo is er in de avond een uitzending van Opsporing Verzocht met aandacht voor deze zaak.

Grafje Sem Vijverberg (Afbeelding: Politie)
Grafje Sem Vijverberg (Afbeelding: Politie)

Politie onderzoekt schietincident in Weert

Vrijdag- op zaterdagnacht zou er geschoten zijn bij een pand aan de Moesdijk in Weert. Sporen ter plaatse bevestigen dat er inderdaad geschoten zou zijn. Er zijn geen gewonden aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bij een politiecontrole op een andere locatie in Weert kwam de politie vrijdag – op zaterdagnacht ter ore dat er mogelijk geschoten zou zijn bij een pand aan de Moesdijk in Weert. De politie is vervolgens naar het betreffende pand gegaan. Daar werden sporen aangetroffen die bevestigen dat er inderdaad geschoten zou zijn. Deze sporen worden nader onderzocht.

Er werden nog enkele aanwezigen aangetroffen in het pand. Echter werden er geen gewonden aangetroffen en zijn er ook geen aanhoudingen verricht. De politie heeft de zaak in onderzoek.Mensen met meer informatie worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: zon; later motregen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint met flinke opklaringen en op veel plaatsen lichte vorst. In de loop van de ochtend raakt het van het noordwesten uit bewolkt en in de tweede helft van de middag kan er plaatselijk wat lichte (mot)regen vallen, het eerst in het noorden. In het zuidoosten blijft het nog tot ver in de middag zonnig en droog. De middagtemperatuur ligt tussen 6°C in het Waddengebied en 10°C in het zuiden. De wind is zwak tot matig en draait in de ochtend naar west.

In de nacht naar zondag is het vrijwel overal bewolkt en kan het af en toe regenen. de west tot noordwestelijke wind is matig, aan zee (vrij) krachtig. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C.

Zondag begint bewolkt en af en toe kan er nog wat neerslag vallen. In de middag klaart het vanuit het noorden wat op en wordt het vrijwel overal droog. De middagtemperatuur varieert van 7°C in het noorden tot 9°C in het zuiden. De noordwesten wind is matig, in de kustprovincies af en toe vrij krachtig en vlak aan zee vrij krachtig, eerst af en toe krachig. (Bron: KNMI)

DJMO liep gisteren van Nunspeet naar 't Harde  (Foto: FOK!)
DJMO liep gisteren van Nunspeet naar 't Harde (Foto: FOK!)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.