FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 maart 2021

Ex-lachgaskoning: 'Ik heb het vermogen maar ga niet betalen'

De bestuursrechter oordeelde afgelopen vrijdag dat voormalige lachgaskoning Deniz Üresin een miljoen euro aan de gemeente moet betalen. Toch denk Üresin nog altijd het gelijk aan zijn zijde te hebben. In de zomer van 2019 legde de gemeente Üresin al een dwangsom van een ton op, vanwege illegale verkoop van lachgas en overlast. Maar ook daar trok hij zich toen niets van aan.


Deniz gaat niet betalen (Bron: YouTube)

In een eerdere strafrechtelijke uitspraak oordeelde de rechter dat Üresin wel online bestellingen lachgas mocht verkopen. Maar handhavers betrapten hem in het centrum op de verkoop van ballonnetjes ter plekke, zonder een bestelling voorafgaand te plaatsen. En dat is 'venten' en verboden zonder vergunning.

De rechtbank gaf de gemeente daarin vorige week gelijk. Omdat het bedrijf van Üresin geen gehoor gaf aan de vordering van de gemeente, zijn de dwangsommen in de ogen van de rechtbank terecht opgelegd.

Lees ook: Lachgasverkoper Deniz moet boete van miljoen betalen

Toch is Üresin niet van plan de boete van een miljoen euro te betalen, zo laat hij voor de microfoon van AT5 weten. "Ik heb wel vermogen, en als ik het wil kan ik de boete wel betalen. Maar ik ga het niet betalen, want het is mij ten onrechte aangeschreven. Ik heb wel vrijspraak over het strafrechtelijke proces van de rechtbank."

Gezondheidsproblemen
Vorig jaar stopte Üresin plotseling met zijn handel. Hij was zelf zijn beste klant geworden en hij kreeg gezondheidsproblemen. "Toen ik zelf ook overmatig lachgas ging gebruiken, merkte ik ook dat ik hartkloppingen kreeg terwijl ik eigenlijk een heel rondje Vondelpark kon rennen, kon ik nu geen tien meter meer rennen", aldus Deniz.

Van pleitbezorger naar waarschuwer
Op zijn website, Ufogas, kun je geen lachgas meer bestellen; daar prijken nu waarschuwingen over de gevaren. Want hij zag ook in zijn directe omgeving de gevolgen. "Je ziet je eigen personeel in een rolstoel belanden. Je gaat Reade bezoeken op de Overtoom en ziet al die lachgaspatiënten. Dan ga je er toch anders over denken". En daardoor veranderde de grootste pleitbezorger van lachgas in een iemand die juist wil waarschuwen door middel van voorlichting.

Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet bekend.

Bibian Mentel (48) overleden

Voormalig paralympisch kampioen snowboarden Bibian Mentel is op 48-jarige leeftijd overleden. Na een strijd tegen kanker van meer dan twintig jaar werden uitzaaiingen in de hersenen werden haar uiteindelijk fataal.

Mentel hoorde bij de nationale snowboardtop en had zelfs uitzicht op deelname aan de Olympische Winterspelen van 2002 toen er in 2001 een kwaadaardige tumor in het botvlies gevonden werd. het leidde tot de amputatie van haar rechteronderbeen. Mentel liet toen al zien over veerkracht te bezitten want een paar maanden later werd ze alweer Nederlands kampioen snowboarden, tussen de valide sporters welteverstaan.

Ze werd daarna een uithangbord voor de gehandicaptensport in Nederland en was betrokken bij de lobby om het parasnowboarden op het programma van de  Paralympische Spelen te krijgen. In 2014 was het zover en Mentel, die bij de openingsceremonie de Nederlandse vlag droeg, won er goud op het onderdeel snowboardcross.

Vier jaar later droeg ze in Pyeongchang wederom de Nederlandse vlag en nu won ze zelfs tweemaal goud. Het leverde ook een uitverkiezing op tot Paralympisch Sporter van het Jaar. Na de winterspelen stopte ze met topsport maar verdween niet uit beeld.

Zo richtte ze de Mentelity Foundation op, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen, met name boardsporten. Ondanks dat de kanker maar bleeft terugkomen vocht Mentel terug overleefde ze telkens, totdat het bericht kwam dat de dokters niks meer voor haar konden doen.

Tot het laatst bleef Mentel zich inzetten, vorige week opende ze nog haar eigen Cruyff Court, maar afgelopen middag is ze dan toch overleden.


(WikiCommons/DWDD)

Random Pics van de Dag #270

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oud-verkenners door het stof: ‘Onze diepgevoelde excuses’

De uitgelekte verkennersnota is een pijnlijke misser en had nooit zo mogen worden opgesteld, erkennen de voormalige verkenners. Dat over Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) ‘functie elders’ geschreven werd, is ‘zeer ongepast’. Dat schrijven ze in hun verklaring. De derde verklaring inmiddels die er over Ollongrengate gegeven is. 

In de tweede verklaring die de nieuwe verkenners gaven voor/namens de vertrokken verkenners kreeg de media nog de schuld in de schoenen geschoven. In deze nieuwe derde verklaring komen de oude verkenners daarop terug: "Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de heer Omtzigt. Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de onderhandelingsstijl van de heer Hoekstra. Geen van de fractievoorzitters is verantwoordelijk voor het aandragen van welke gesprekspunten dan ook. Evenmin zijn de media indirect verantwoordelijk voor de woorden 'functie elders' over de heer Omtzigt - deze eerder onbedoeld gewekte suggestie nemen wij graag weg"

En ook deze derde verklaring laat nog meer dan genoeg ruimte voor woordspelletjes.

Belgische F-16’s ingezet voor naderende Russen

De gevechtsleiding van de Koninklijke Luchtmacht heeft vanochtend twee Belgische F-16’s boven Nederland ingezet. De toestellen wachtten boven de Noordzee twee Russische TU-95’s (Bears) op die al gevolgd werden door NAVO-partners. De Bears naderden het Nederlands NAVO-verantwoordelijkheidsgebied en hielden zich niet aan de identificatieprocedures.

De Belgische straaljagers vlogen vanaf de basis in Florennes in een rechte lijn over Schiphol en Texel naar een positie boven de Noordzee. Zij hoefden uiteindelijk niet in actie te komen. De Bears bleven in het gebied waarvoor het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is. De Britse Royal Air Force is de toestellen blijven volgen.

Nederland en België beschermen om beurten het luchtruim boven de Benelux. Er staan constant twee F-16’s paraat, die snel in actie kunnen komen, de zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA). In Nederland gebeurt dat vanuit Volkel en Leeuwarden, terwijl België bases heeft in Kleine Brogel en Florennes.

In Nederland bewaakt de gevechtsleiding van het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen 24 uur per dag en 7 dagen per week het Nederlandse luchtruim met militaire radars en stuurt de QRA aan.

NieR Replicant ver.1.22474487139 previewbeelden

Een aantal buitenlandse perssites hebben recent een demo van NieR Replicant ver.1.22474487139, de remake van de cult-hit van tien jaar geleden (die later een sequel zou krijgen met NieR: Automata), mogen spelen. Je kunt daarom even de een aantal nieuwe beelden bekijken van de bizarre actie-RPG in de video's hieronder. NieR Replicant ver.1.22474487139 komt op 23 april uit voor PS4, Xbox One en pc.

Monster Hunter Rise is vier miljoen keer verscheept

Van Monster Hunter Rise zijn al wereldwijd vier miljoen exemplaren verscheept. Dat heeft ontwikkelaar en uitgever Capcom bekendgemaakt. Monster Hunter Rise is op 26 maart uitgekomen voor de Nintendo Switch. Van Monster Hunter World werden in hetzelfde tijdbestek vijf miljoen exemplaren verscheept, maar die game kwam uit op zowel PS4 als Xbox One. Monster Hunter is hoe dan ook tegenwoordig erg populair.

Als je meer over de game wilt weten kun je hier de review lezen.

Red Bull Racing wil duidelijke regels track limits

Buiten het spannende gevecht tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton zijn de 'track limits' ongetwijfeld het meest besproken onderwerp in de Formule 1 na afgelopen weekend. De regel tijdens de race was dat er bij het verlaten van de baan na bocht vier geen 'blijvend voordeel' mocht zijn. Opmerkelijk genoeg was het na de 29ste keer dat Lewis Hamilton de baan daar verliet pas genoeg volgens de wedstrijdleiding en moest de Brit binnen de lijntjes blijven. Nadat Max Verstappen na een inhaalactie op Hamilton de baan daar verliet moest hij subiet de eerste plek terug geven aan de Mercedes-coureur. Veel fans en betrokkenen verwijten de raceleiding meten met twee maten.

Bij Red Bull hopen ze dat er voortaan meer eenduidige regels zullen zijn. "Het was behoorlijk frustrerend. We konden zien dat zodra Mercedes gas begon te geven, ze gewoon gebruik maakten van dat deel van de baan en we vroegen ons af we dat ook niet moesten doen? Als je in zo’n nek-aan-nekrace zit, dan heb je al gauw twee tienden voordeel als je op dat deel van het circuit even buiten de baan kan. Ze deden het bovendien ronde na ronde", aldus teambaas Christian Horner, zo lezen we op Motorsport.com.

"Ik denk dat dit soort track limits altijd omstreden zullen zijn. Maar we moeten toe naar een situatie met meer duidelijkheid en consistentie. Je kunt niet zeggen dat je die ruimte in een race mag gebruiken, alleen niet om in te halen. Het moet zwart of wit zijn, niet grijs", zo vulde de Red Bull-teambaas aan.

Ruim 200 gemeenten hielden te veel geld in bij bijstandsontvanger met schulden

Mensen die rondkomen van een bijstandsuitkering maar ook schulden hebben, hebben dit jaar in veel gemeenten te veel geld aan hun schuldeisers afgestaan. Oorzaak is een administratieve fout door hun gemeente.

In zo’n 200 gemeenten is het niet goed gegaan, meldt de NOS. De omroep heeft een document van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) waaruit dit blijkt. Naar schatting zijn zo’n 10.000 tot 15.000 mensen gedupeerd. Lees meer hierover in het Dagblad van het Noorden.

WHO: COVID-19 vermoedelijk via twee diersoorten overgegaan naar de mens

De WHO-experts die het ontstaan van het coronavirus in China hebben onderzocht, vinden het waarschijnlijk dat het virus van een vleermuis naar een ander dier en vandaar naar de mens is overgegaan. Zo meldt Skipr.

Dit staat in een WHO-rapport dat het Franse persbureau AFP heeft gezien.

Toen er een epidemie in Wuhan ontstond, werd gewezen naar een lokale markt waar onder meer dieren werden verhandeld. Sindsdien neemt men aan dat het virus van een vleermuis afkomstig was en direct op de mens is overgegaan. De WHO-experts menen in hun rapport dat dit niet rechtstreeks is gebeurd, maar dat de besmetting via een ander dier heeft plaatsgevonden. Dit kan een nerts zijn geweest of mogelijk zelfs een kat.

Het is erg onwaarschijnlijk dat het virus vanuit een laboratorium in Wuhan per ongeluk is overgesprongen naar de mens volgens de naar Wuhan afgereisde wetenschappers. Een andere omstreden theorie, dat COVID-19 via ingevroren dierenvlees in Wuhan terecht is gekomen, kwalificeert de WHO-missie als ‘mogelijk maar niet waarschijnlijk’.

De experts vinden overigens dat ze in Wuhan niet voldoende de vrijheid hebben gehad om hun werkzaamheden naar behoren te kunnen uitvoeren en willen meer onderzoek ter plaatse doen.

Madonna overpeinst zichzelf op haar toilet

In tijden als deze, wanneer door COVID-19 het rondtoeren onmogelijk is, staat Madonna met plezier even stil bij vervlogen tijden. Met meerdere selfies lijkt de 62-jarige te verwijzen naar een veelbesproken video, "Justify my love",  uit de jaren '90. Ze poseert in een soortgelijke sexy look van weleer.

Al meer dan 40 jaar staat Madonna bekend om haar schaars geklede verschijningen. Zo staat ze natuurlijk het liefst op het podium, maar aangezien COVID-19 het toeren op dit moment voor haar onmogelijk maakt, stort ze zichzelf thuis in een strakke outfit en post foto's van haarzelf.

De 62-jarige heeft inmiddels drie selfies geüpload naar Instagram en Twitter, waarmee ze onder andere lijkt te verwijzen naar de veelbesproken clip uit de jaren 90 "Justify My Love". De zangeres draagt een pet versierd met een dikke zilveren ketting, een ketting in de klassieke charme van de jaren 80, een strakke bh met gekruiste lakleren bandjes over haar borsten, een zwart slipje met wit kant en zwarte hoge kniekousen. Ze schrijft hierbij: "En nu een moment voor zelfreflectie."

Tijdens de "shoot" zit de Queen of Pop op het toilet in de badkamer thuis en ligt ze op haar rug op een wit laken zoals ze ooit deed in de video "Justify My Love". In de clip rolde in zwart ondergoed met een aantal jonge mannen op een hotelbed.  

Valse COVID-19-vaccins en vaccinatiebewijzen al aangeboden op het darknet

Cybercriminelen zijn op het darknet al begonnen met de handel in nep COVID-19-vaccins en nep COVID-19 vaccinatiebewijzen.

Het darknet heeft de afgelopen drie maanden een stijging van 300 procent laten zien in advertenties voor namaak COVID-19-vaccins van merken als Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sputnik en SinoPharm, volgens Check Point Research (CPR), een IT-beveiligingsbedrijf.

"Het is ons duidelijk dat de doelgroep van verkopers van darknet-vaccins eigenlijk handelaren zijn die het doorverkopen aan het grote publiek", vertelde Ekram Ahmed, woordvoerder bij Check Point, aan Fox News.

De verkopers lijken geïnteresseerd te zijn in het aangaan van langdurige zakelijke relaties, waarbij ze de nepvaccins in grote hoeveelheden over een langere periode afleveren. De prijzen voor de vaccins variëren tussen $ 500 en $ 600.

"De verkopers willen een verkoopnetwerk in meerdere regio's creëren, om zo afnemers te vinden voor een een volledig scala van nep COVID-19 diensten: nepvaccins, nepvaccinatiecertificeringen en nep negatieve COVID-tests", zei Ahmed. De hausse in COVID-19 vaccingerelateerde zaken op het darknet is recent gestart, volgens CPR.

Check Point probeerde een nep COVID-19-vaccin te kopen. De verkoper stond er op om het contact te starten via een end-to-end encrypted service. Vervolgens is Check Point een dialoog met de verkoper aangegaan, die Check Point verzekerde dat ze het vaccin zouden ontvangen en dat het tijdens verzending op de juiste temperatuur zou worden bewaard.

Toen vroeg de verkoper om betaling via Bitcoin. "We hebben ze betaald. Waarop we een FedEx-trackingnummer hebben ontvangen. De transactie is vorige week gedaan en het vaccin is nog niet geleverd", aldus Ahmed.

Valse COVID-19 vaccinatiekaarten van de Centers for Disease Control and Prevention worden voor $ 200 per kaart aangeboden, zei CPR.

Nep-negatieve COVID-19-testuitslagen worden verkocht als "koop twee, krijg de derde gratis" en een doe-het-zelf-versie van een negatieve COVID-19-test die in minder dan 30 minuten kan worden gegenereerd voor $ 25.

Een hackforum gaf aan: “We doen negatieve COVID-tests voor reizigers in het buitenland en voor het vinden van een baan. Alles wordt binnen 24 uur uitgevoerd."

Eerder dit jaar heeft de Federal Trade Commission al  een advies uitgebracht over oplichting met COVID-vaccins: "Betaal nooit om je aan te melden voor het vaccin. Iedereen die om een betaling vraagt om je op een lijst te zetten, een afspraak voor je te maken of een plekje in de rij te reserveren, is een oplichter", aldus de FTC. En negeer altijd verkoopadvertenties voor het COVID-19-vaccin, want dat is gewoon niet hoe u het vaccin krijgt, zei de FTC. Het vaccin is alleen verkrijgbaar op door de staat erkende locaties en instellingen.

Vastgelopen schip in Suezkanaal is nu helemaal los van de grond, scheepsverkeer weer op gang.

Het containerschip Ever Given dat zes dagen geleden vastliep in het Egyptische Suezkanaal, is gedeeltelijk losgekomen. Dat is vandaag gelukt met behulp van sleepboten en baggeraars, maar verspert andere schepen nog wel de doorvaart. De voorsteven van het schip zit nog vast in de klei. Hoelang het precies duurt voordat er weer normaal scheepsverkeer door het kanaal mogelijk is, is nog onduidelijk. Meer hierover in het AD.

Update 15.30 uur: Het in het Suezkanaal vastgelopen containerschip Ever Given is los. Nadat maandagochtend de achtersteven van het schip loskwam, is nu ook de voorkant los. Het schip is op eigen kracht weer onderweg. Waardoor ook het overige, langdurig geblokkeerde, scheepsvaartverkeer weer op gang kan komen.

Eerdere berichtgeving:

Een Egyptisch en internationaal bergingsteam (waaronder het Nederlandse Boskalis) is er vanmorgen in geslaagd het enorme containerschip gedeeltelijk los te krijgen nadat het schip dat al zes dagen het Suezkanaal blokkeert en zo tientallen miljarden dollars aan wereldhandel stagneert.

Maar ingenieurs waarschuwen dat de blokkade op zich nog niet is verholpen, de bolvormige boeg  bevindt zich nog steeds aan de rand van het kanaal en bergers overwegen om containers van het schip te verwijderen om zo het schip minder zwaar te maken, een proces dat waarschijnlijk dagen gaat duren.

"Niet te vroeg juichen", zegt Peter Berdowski, CEO van Boskalis, het bergingsbedrijf dat is ingehuurd om de Ever Given te halen, tegen NPO Radio 1. "Het goede nieuws is dat de achtersteven vrij is, maar dat zagen we als het eenvoudigste deel van deze klus."

De zwaarste uitdaging blijft de voorkant van het schip, voegde hij eraan toe, waarbij hij opmerkte dat de voorkant nog steeds "rotsvast" zit en dat men moeite zou hebben om het volledig beladen schip van 220.000 ton over de kleibank van de kanaaloever te slepen.

Als dat niet zou lukken, zei Berdowski, zouden er kranen nodig zijn om containers van de boeg op kleinere schepen te plaatsen die langs de Ever Given zijn aangemeerd, waardoor de operatie nog langer zal gaan duren.

Krachtige sleepboten zullen vanmiddag opnieuw proberen de voorkant van het schip van de oevers los te trekken, waarbij experts speculeren dat als ze dat niet lukt ze kunnen wachten tot halverwege de week, wanneer de getijden hoger zullen zijn.

Baggerschepen, graafmachines en sleepboten zijn het hele weekend door weer en wind bezig geweest om duizenden kubieke meter zand rond het 400 meter lange megaschip Ever Given weg te krijgen zodat de achtersteven vanmorgen vroeg bevrijd kon worden.

Op beelden die vanmorgen online werden geplaatst, was te zien dat de achtersteven van het kolossale schip rechtgetrokken was en in de waterweg dreef, een groot contrast met het diagonaal ingeklemde schip die de afgelopen week de olie- en vrachtprijzen heeft doen stijgen en nog weken van vertragingen bij havens over de hele wereld ten gevolg kan hebben. Na het bekend worden dat de Ever Given gedeeltelijk los is gekomen, zijn de prijzen van ruwe olie iets gedaald.

Zie ook: Gestrand schip Suezkanaal ook groot probleem voor ons

COVID-19: 6824 nieuwe besmettingen en 10 doden, totaal 1.259.155 en 16.475

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6824 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.259.155 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 188 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1667 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 36 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 675 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 10 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.475 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: appels met peren vergelijken

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Een tijdje geleden kon je hier lezen hoeveel appels er vorig jaar zijn geoogst, maar wist je dat er nog veel meer peren geplukt zijn? In 2020 werd er maar liefst 400 miljoen kilo peren geoogst. Veruit de populairse peer was de Conference met 308 miljoen kilo, gevolgd door de Doyenné du Comice (27 miljoen kilo) en de Beurré Alexandre Lucas (26 miljoen kilo).

Het nutteloze feitje van de dag: appels met peren vergelijken (WikiCommons/Snoop at Dutch Wikipedia)
Het nutteloze feitje van de dag: appels met peren vergelijken (WikiCommons/Snoop at Dutch Wikipedia)

334 man aangehouden bij demonstratie tegen coronamaatregelen Museumplein

Tijdens een protest tegen het coronabeleid op het Museumplein gistermiddag zijn 334 mensen aangehouden. Nadat ze gisteravond hun proces-verbaal kregen, zijn ze vrijgelaten. Dat laat de politie weten. Van die 334 aangehouden demonstranten hebben er 305 een gebiedsverbod gekregen. Zo meldt AT5.

Rond 14.30 uur gaf de gemeente aan dat het te druk was op het Museumplein en dat demonstranten het gebied moesten verlaten. Niet lang daarna werden waterkanonnen ingezet om de demonstranten te verdrijven.

Ook journalist Arnold Karskens, oprichter van omroep Ongehoord Nederland, werd gisteren meegenomen. Volgens de politie was het niet duidelijk dat hij een politieperskaart had. "Maar ook als journalist behoor je je te houden aan een verordening", vertelt een woordvoerder van de politie. Hij zou na herhaaldelijk waarschuwen van de politie niet zijn weggegaan. "Als hij er dan tussen blijft zitten neemt hij zelf ook een risico", stelt de woordvoerder.

'Koffiedrinken'
Gistermiddag was de twaalfde keer dat er een protest tegen het coronabeleid plaatsvond op het Museumplein. Sinds half januari komen wekelijks mensen samen die gaan 'koffiedrinken' op het plein uit onvrede over de maatregelen die de overheid neemt. Laatst liet de politie al weten dat de protesten al zo'n 5,5 miljoen aan politie-inzet hebben gekost.

Ook deze demonstratie was verboden door de driehoek. Als reden werd aangevoerd dat bij eerdere protesten molotovcocktails, messen, zwaar vuurwerk en boksbeugels werd aangetroffen.

Zie ook: Demonstratie Museumplein: aantal aanhoudingen nog niet bekend gemaakt

COVID-19: Eerste pop-up vaccinatielocatie van Nederland geopend in Zandvoort

GGD Kennemerland opende vanmorgen in Zandvoort de eerste pop-up vaccinatielocatie van Nederland. De pop-up units staan minimaal één dag op een locatie en maximaal tien weken. In Zandvoort is gekozen voor de maximale termijn.

In de pop-up vaccinatielocatie is ruimte voor 78 cliënten per dag. GGD Kennemerland heeft gekozen voor een periode van tien weken omdat ouderen in Zandvoort met Pfizer gevaccineerd worden en zo de eerste en tweede prik op dezelfde locatie kunnen krijgen.

De tijdelijke vaccinatie locatie heet Pop-up. De Pop-up unit is één straatje waar één type vaccin worden gegeven. Naast de ruimte voor de administrateur en de prikplek is er ook een ruimte waar het vaccin bewaard en voorbereid kan worden, en beschikt de unit over een wachtruimte voor na de prik.

Bert van de Velden, Directeur Publieke Gezondheid GGD Kennemerland: “Doordat Zandvoort een decentrale ligging kent, leent deze gemeente zich uitstekend voor een pop-up vaccinatielocatie. Voor ouderen is het fijn dat zij nu voor de eerste en tweede prik dichtbij huis terecht kunnen.”

GGD Kennemerland kent nu vier vaccinatielocaties. Inwoners met een uitnodiging kunnen ook terecht in Badhoeverdorp (P4 Lang Parkeren Schiphol), Haarlem (Kennemer Sportcenter) en Beverwijk (P0 Bazaar). Medio april komen daar nog locaties in IJmuiden en Uitgeest bij. GGD Kennemerland is hiermee voorbereid op de beschikbaarheid van meer vaccins en heeft nu de infrastructuur beschikbaar om direct deze vaccinaties te kunnen zetten.

Hoge kijkcijfers voor GP Bahrein bij Ziggo Sport

De eerste Formule 1-wedstrijd van het jaar is uitermate goed bekeken. Er keken gemiddeld 1.933.000 mensen naar de race op Ziggo Sport. Via Ziggo Sport Select keken ook nog eens gemiddeld 574.000 geïnteresseerden. In totaal hebben er zelfs 3.778.000 kijkers via Ziggo Sport de grand prix gevolgd, zo meldt Stichting Kijkonderzoek.

De spannende openingsrace bezorgde Ziggo gisteren een marktaandeel van maar liefst 54,3% tijdens de race. Kortom, meer dan de helft van de TV's in Nederland stond ingeschakeld op één van de kanalen van de kabelaar. Ook de voorbeschouwing en de nabeschouwing werden met respectievelijk 855.000 en 1.145.000 kijkers goed bekeken.

Alleen het NOS Journaal van 20.00 uur werd gisteren beter bekeken dan de show die Lewis Hamilton en Max Verstappen weggaven. Het Journaal trok gemiddeld 2.424.000 kijkers.

Hoge kijkcijfers voor GP Bahrein bij Ziggo Sport (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Hoge kijkcijfers voor GP Bahrein bij Ziggo Sport (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Komend halfjaar woningen nodig voor 11.000 vergunninghouders

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) heeft bekend gemaakt dat in de tweede helft van dit jaar 11.000 vergunninghouders een woonruimte moeten krijgen. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld zijn gevlucht voor oorlog of vervolging en in Nederland een veilig verblijf krijgen. 

De taakstelling geldt voor de periode 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021 en is bedoeld om gemeenten te laten weten hoeveel vergunninghouders door hen gehuisvest moeten worden.

Het aantal van 11.000 vergunninghouders is gebaseerd op het verwachte aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt in de periode van 1 april tot en met 30 september 2021. Dit aantal is lager dan verwach. Eind vorig jaar werd de verwachte taakstelling voor de tweede helft van 2021 op 13.500 geschat.

De coronacrisis zorgt voor meer onzekerheden bij het berekenen van de te verwachten aantallen. Zo kunnen de ontwikkelingen rond de bestrijding van het coronavirus, zoals reisbeperkingen, invloed hebben op het daadwerkelijke aantal vergunninghouders dat in deze periode een huis nodig heeft. Daarom wordt in juli 2021 een tussentijdse evaluatie gedaan om te kijken of de verwachting nog juist is en of dat aantal moet worden verlaagd.

Aan de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie is meermaals begrip uitgesproken dat het voor gemeenten als gevolg van de coronacrisis en de krapte op de woningmarkt lastiger kan zijn om de gevraagde taakstelling te realiseren. Daarom is er voor gemeenten de Integrale Handreiking voor opvang, huisvesting en inburgering samengesteld.

Hiermee hopen de leden van de LRT, bestaande uit de ministeries van Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg, gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen bij het volbrengen van de opgave waar zij voor staan.

De taakstelling voor de eerste helft van 2022 wordt uiterlijk 1 oktober bekend gemaakt.

WK-kwalificatie: Spanje ontsnapt aan blamage, Duitsland heeft moeite

In de Europese kwalificatie voor het WK voetbal van volgend jaar werden zondag weer flink wat duels afgewerkt, meer dan een dag eerder. Veel wedstrijden zagen niet meer dan een goal of twee, terwijl meerdere topploegen het bepaald niet makkelijk hadden.

Spanje begon groep B al niet lekker met een gelijkspel tegen Griekenland, zondagavond volgde bijna een volgende blamage: Daniel Olmo wist in Tbilisi diep in blessuretijd pas de winnende 1-2 te scoren tegen Georgië. Zweden won met 0-3 in Kosovo en gaat met zes punten aan de leiding.

Groep B
Georgië - Spanje 1-2
Kosovo - Zweden 0-3

Italië overtuigt nog niet echt, maar na de magere zege op Noord-Ierland werden ook in Bulgarije de drie punten gepakt: 0-2. Zwitserland kwam na twee minuten thuis al op 1-0 tegen Litouwen, maar daarna werd in anderhalf uur voetbal geen enkele goal meer gescoord.

Groep C
Bulgarije - Italië 0-2
Zwitserland - Litouwen 1-0

Ook Frankrijk is nog bepaald niet op dreef: thuis werd gelijkgespeeld tegen Oekraïne, in Nur-Sultan bleef het bij een magere 0-2 zege op Kazachstan. In Kiev viel pas in de 80e minuut eindelijk een goal in het duel tussen Oekraïne en Finland: de thuisploeg kwam op voorsprong, maar Teemu Pukki trok de stand in de slotminuten vanaf elf meter gelijk.

Groep D
Kazachstan - Frankrijk 0-2
Oekraïne - Finland 1-1

Eindelijk eens een duel waar tenminste lekker wat goals te noteren vielen: Denemarken stuurde Moldavië met een 8-0 nederlaag aan de broek terug naar huis. Mikkel Damsgaard scoorde twee keer in zijn tweede interland, Kasper Dolberg trof ook twee keer doel. Oostenrijk draaide een 0-1 achterstand tegen de Faeröer nog voor rust om in een 3-1 zege, Israël en Schotland hielden het bij 1-1.

Groep F
Denemarken - Moldavië 8-0
Oostenrijk - Faeröer 3-1
Israël - Schotland 1-1

Engeland doet wat het moest doen en won in Tirana met 0-2 van Albanië. Polen rekende met onder meer twee goals van Robert Lewandowski zakelijk met 3-0 af met Andorra, Hongarije had nota bene twee penalties nodig om uit met 0-3 van grootmacht San Marino te winnen.

Groep I
Albanië - Engeland 0-2
Polen - Andorra 3-0
San Marino - Hongarije 0-3

Serge Gnabry zette Duitsland in Boekarest na een goed kwartier op 0-1 tegen Roemenië, waarna er de hele wedstrijd lang geen enkele keer meer gescoord werd. In Skopje was het minder gezapig, Noord-Macedonië won er met 5-0 van Liechtenstein, terwijl Armenië ietwat verrassend met 2-0 van IJsland had gewonnen en zo knap op gelijke hoogte staat met Duitsland: zes uit zes.

Groep J
Armenië - IJsland 2-0
Noord-Macedonië - Liechtenstein 5-0
Roemenië - Duitsland 0-1

Snowboardster Peperkamp 5e in World Cup slopestyle

In het Zwitserse Silvaplana is het World Cup-seizoen voor de snowboarders afgesloten, waarmee de internationale seizoenen in alle wintersporten voorbij zijn. In de fraaie Engadin stond nog één wedstrijd op het programma: de slopestyle.

Vrouwen
Japan boven, met Reira Iwabuchi op één. Haar eerste run leverde exact 91 punten op, met onder meer een frontside lipslide 270 out, front double cork 900 indy en een back double cork 1080 weddle. Landgenote Kokomo Murase werd met 88,75 punten tweede, voor de Australische Tess Coady en haar 86,25 punten. De 16-jarige Nederlandse Melissa Peperkamp wist een keurige vijfde plek te noteren.

Mannen
Wereldkampioen Marcus Kleveland toverde onder meer een front bluntside cork 610 out, backside triple 1620 melon en cab triple 16 melon op de sneeuw, wat hem 96,00 punten en een dikke zege opleverde. Plek twee was voor de jonge Canadees Liam Brearly met 89,00 punten, voor de 83,25 punten van de Amerikaan Chris Corning. De jonge Nederlanders Sam Vermaat (24e) en Casper Wolf (35e) bleven steken in de kwalificaties.

Bondscoach Hiddink wint met CuraÁao ook tweede WK-kwalificatiewedstrijd

Curaçao heeft ook de tweede groepswedstrijd van de WK-kwalificatie gewonnen. Op bezoek bij Cuba werd met 1-2 gewonnen. De doelpunten namens Cucaçao weden gemaakt door Leandro Bacuna en Charlison Benschop.

Bacuna, oud-speler van FC Groningen en op dit moment onder contract bij Cardiff City, kreeg in de twaalfde minuut de bal, omzeilde de buitenspelval en bleef koel oog in oog met de Cubaanse doelman Sandy Sanchez. Na een half uur kwam Cuba langszij. Onel Hernández schoot de bal vanaf randje strafschopgebied met links hard in de kruising.

De eindstand in Havana werd kort voor rust op het scorebord gezet door Charlison Benschop, speler van Apollon Limassol en oud-speler van onder meer RKC, AZ, Hannover 96 en FC Groningen. Benschop tikte een voorzet binnen van Jarchinio Antonia (Cambuur), die aan de rechterkant slim gebruikmaakte van zijn snelheid.

Op 5 juni speelt Curaçao de volgende wedstrijd. De ploeg van Hiddink gaat dan op bezoek bij de Britse Maagdeneilanden. Drie dagen later volgt een thuisduel met Guatamala. Van de vijf landen in de groep gaat alleen de groepswinnaar naar de playoffs voor de finalegroep. Als die horde wordt overleefd, wordt het werk alleen maar zwaarder.

In de finaleronde van liefst acht deelnemers wachten in ieder geval de automatisch gekwalificeerde landen Mexico, Verenigde Staten, Costa Rica, Jamaica en Honduras. De topdrie kwalificeert zich voor het WK. De nummer vier speelt een intercontinentale playoff. 

Persoonlijk welzijn vrijwel gelijk gebleven

Het persoonlijk welzijn van de Nederlandse bevolking is afgelopen jaar nauwelijks veranderd. In 2020 had 66,2 procent van de volwassenen een hoog persoonlijk welzijn. Dat is iets meer dan een jaar eerder; toen was dat 64,7 procent. De tevredenheid met het sociale leven is wel iets afgenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS van het onderzoek sociale samenhang en welzijn.

Voor dit onderzoek zijn 7.836 mensen ondervraagd. Het persoonlijk welzijn in 2020 is gebaseerd op een aantal onderliggende aspecten. Deze hebben onder andere betrekking op de tevredenheid met de financiële en werksituatie, gezondheid en sociale relaties, de woonomgeving, en het vertrouwen in de samenleving. Onderzochte personen geven zelf aan hoe zij scoren op deze onderliggende aspecten.

Aantal volwassenen met hoog welzijn nagenoeg onveranderd
Zowel het aandeel met een laag persoonlijk welzijn, als het percentage met een hoog welzijn is nauwelijks veranderd. Van de volwassen bevolking had 2,6 procent in 2020 een laag welzijn, met een rapportcijfer van 1 tot en met 4. Een jaar eerder was dat 2,8 procent. Met een score van 7 tot en met 10 had 66,2 procent van de Nederlandse volwassenen een hoog welzijn. In 2019 was dat 64,7 procent.

Meer mannen dan vrouwen hebben een hoog welzijnsniveau, en in de leeftijd tot 35 jaar is het welzijnsniveau iets hoger dan bij oudere leeftijdsgroepen. Sterker onderscheidend is opleidingsniveau. Van de lager opgeleiden heeft 55,1 procent een hoog welzijn. Dat loopt op tot 65,0 procent bij middelbaar opgeleiden en 76,1 procent bij hoger opgeleiden.

Tevredenheid met financiële situatie licht verbeterd
Bij de onderliggende aspecten van het persoonlijk welzijn is de trend wisselend. Zo is de tevredenheid met de financiële situatie licht verbeterd. Waar in 2019 nog 77,2 procent van de volwassen Nederlanders zijn financiële situatie minstens een 7 als rapportcijfer gaf, is dit een jaar later toegenomen naar 79,5 procent.

De zorgen over de financiële toekomst zijn in beide jaren niet veranderd; een kwart maakt zich daar zorgen over.

Meerderheid tevreden met dagelijkse bezigheden en woonsituatie
Ruim 8 op de 10 volwassenen is tevreden met zijn of haar werk of andere dagelijkse bezigheden. Tevens is er bij meer dan 8 op de 10 tevredenheid over de opleidingskansen die men heeft gehad. Ook bij deze aspecten is geen verschuiving opgetreden.

Tegelijkertijd blijft het woongenot in 2020 hoog; meer dan 85 procent is tevreden met de woonbuurt. Er treden evenmin veranderingen op in de ervaren onveiligheid; 1 op de 10 personen voelt zich wel eens onveilig.

Minder waardering voor sociale leven
Zowel in 2020 als een jaar eerder was bijna 70 procent van de volwassenen tevreden met hun lichamelijke gezondheid. Wel was er een lichte daling in de tevredenheid met de psychische gezondheid, die daalde van 83,1 in 2019 naar 81,7 procent vorig jaar.

Ook is in 2020 de waardering van het sociale leven -zoals relaties en contacten met vrienden, familie of buren- wat minder. Was in 2019 nog 82,9 procent hier tevreden over, een jaar later is dit percentage gedaald naar 80,1.

Meer vertrouwen in instituties
Het vertrouwen in instituties is in 2020 toegenomen. Waar een jaar eerder nog 75,0 procent tamelijk tot veel vertrouwen in de politie had, is dit in een jaar gestegen naar 77,8 procent. Bij rechters is een vergelijkbaar beeld te zien; een stijging van 73,3 naar 77,0 procent.

Een forse stijging geldt voor het vertrouwen in de Tweede Kamer, dat toenam van 39,2 in 2019 naar 52,4 procent een jaar later.

FOK! Wat een weer: zonnig en zacht

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is het droog en schijnt op veel plaatsen de zon volop, in het noorden komen momenteel ook enkele wolkenvelden voor. In de loop van de ochtend kunnen ook in het noordwesten en langs de westkust wolkenvelden vanaf de Noordzee binnendrijven. De wolkenvelden zullen pas in de loop van de middag geleidelijk weer verdwijnen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10°C op de Wadden tot lokaal 20°C in Limburg. De zuidwestelijke wind is meest matig, langs de kust in de ochtend vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft, langs de noordwestkust eerst mogelijk nog hard, 7 Bft. In de loop van de middag neemt de wind overal af.

In de nacht naar dinsdag is het opgeklaard en droog. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C. De wind wordt geleidelijk zuid- tot zuidwest en wordt boven land zwak, langs de kust en op het IJsselmeer matig.

Dinsdag overdag schijnt de zon overal uitbundig en is het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16°C op de Wadden tot lokaal 23°C in zuiden. De wind is zwak tot matig en komt uit zuidelijke richtingen. In de middag wordt de wind in de noordelijke helft van het land wat meer zuidwestelijk. (Bron: KNMI)

 

Grote bouwklus (Foto: DJMO)
Een grote bouwklus rondom het station. (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

De Vrij Veilige Dating Show helpt jongeren een passend voorbehoedsmiddel te kiezen

Het is belangrijk dat jongeren goed weten welke voorbehoedsmiddelen er zijn. Veel jongeren zijn niet bekend met de grote variatie en wat het beste bij hen past. Om hen te helpen bij het kiezen van het meest geschikte middel, en daarmee onbedoelde zwangerschappen en soa’s te voorkomen, lanceren het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en Sense.info de campagne ‘Welk voorbehoedsmiddel past bij jou: de Vrij Veilige Dating Show’.

In de datingshow gaan jongeren op date en in gesprek met voorbehoedsmiddelen en draait het niet om wié je mee naar huis neemt, maar wát je mee naar huis neemt. Presentatrice Eva Cleven, bekend van het tv-programma Het Klokhuis, helpt jongeren op zoek te gaan naar het voorbehoedsmiddel dat het beste bij hen past. Het gaat niet alleen over de pil of het condoom, maar ook over minder bekende voorbehoedsmiddelen als de anticonceptiepleister, het koperspiraaltje of het vrouwencondoom. In zes afleveringen vertellen jongeren over hun eigen ervaringen met één van de middelen, zowel in een vaste relatie als bij losse contacten en hoe ze tot die keuze zijn gekomen. Er wordt benadrukt dat het gebruik van een voorbehoedsmiddel een gedeelde verantwoordelijkheid is van man en vrouw.

Jongeren worden uitgenodigd ook zelf op date te gaan via devrijveiligedatingshow.nl. Als ze daarna meer informatie willen, dan is Sense.info de plek voor al hun vragen over seks en betrouwbare voorbehoedsmiddelen.

De weg wijzen
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): "Veel jongeren weten hoe ze onbedoelde zwangerschappen en soa’s kunnen voorkomen. Maar niet iedereen weet wat voor hem of haar het beste voorbehoedsmiddel is of waar ze alle informatie kunnen vinden. De Vrij Veilige Dating Show kan hen de weg wijzen."

Informatie over anticonceptie belangrijk
De meeste vrouwen die seksueel actief worden, gaan voor een anticonceptieconsult naar de huisarts. Uit recent onderzoek van Rutgers onder 516 jonge vrouwen in de leeftijd van 16 tot 25 jaar blijkt dat ze het eerste anticonceptiegesprek gemiddeld met een 7,1 beoordelen. Het blijkt belangrijk dat de vrouw ervaart dat er voldoende tijd voor haar genomen wordt, dat zij zich met respect behandeld voelt, en dat zij zich op haar gemak voelt. Vrouwen zijn vooral tevreden als informatie aansluit bij hun behoeften. Zo vindt 80% van de vrouwen informatie over bijwerkingen belangrijk terwijl 38% van de vrouwen tevreden was over deze informatie. Na het bezoek aan de huisarts kozen bijna acht op de tien vrouwen voor de pil, 15% koos voor een spiraal of implantaat, 5% voor een prikpil, anticonceptiepleister of anticonceptiering en 4% voor een condoom om een zwangerschap te voorkomen.

Op zoek gaan
Dokter Rosa Joosten van Sense vult aan: "De keuze voor anticonceptie wordt door jonge vrouwen vaak gemaakt op basis van gesprekken met vriendinnen en informatie die ze op internet hebben gevonden. Maar wat voor de ene vrouw fijn is, hoeft dat voor de andere niet te zijn. Voor een prettig seksleven zonder de kans op zwangerschap en soa’s, is het de tijd en moeite waard om op zoek te gaan naar welk anticonceptiemiddel écht bij je past. Praat met de huisarts, bezoek een Sense spreekuur, of kijk op Sense.info voor betrouwbare en objectieve informatie."

De Vrij Veilige Dating Show is ontwikkeld door het ministerie van VWS in samenwerking met Sense.info. Hierbij zijn Soa Aids Nederland, Rutgers, de GGD/Centra voor Seksuele Gezondheid en het RIVM betrokken. Voor antwoord op alle vragen over seks en betrouwbare middelen om onbedoelde zwangerschappen en soa’s te voorkomen, zie Sense.info. 

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.