FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 maart 2021

Uitslag AZ - FC Twente

AZ heeft in eigen huis met 4-1 gewonnen van FC Twente. De Tukkers hebben nu van hun laatste elf duels er slechts één gewonnen.

AZ kende een prima start en kwam al binnen vijf minuten op voorsprong. Na een mooie combinatie scoorde Boadu. De voorprong werd verdubbeld toen na een voorzet van Koopmeiners de bal via Dumic in het eigen doel belandde. Het werd 3-0 na wederom een eigen doelpunt: keeper Drommel ging na een vrije trap van Koopmeiners in de fout. Nog voor rust viel er nog een eigen doelpunt, via Gudmundsson werd het 3-1. De drie eigen doelpunten in één duel betekenden een evenaring van het Eredivisierecord uit 1989 (PSV-MVV).

Na rust was AZ minder dominant en kreeg Twente kansen om de achterstand te verkleinen. Deze waren echter niet besteed aan onder andere Danilo,Bosch en Ebuehi. Toen Koopmeiners de 4-1 scoorde was de wedstrijd definitief beslist.

AZ

4 - 1

FC Twente

 4' Boadu
 22' Dumic (e.d)
 34' Drommel (e.d)
 78' T. Koopmeiners
   40' Gudmundsson (e.d)
 
 Gele kaart: Martins Indi, (AZ), Dumic, Zerrouki, (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson (Sugawara/84)
Letschert
Martins Indi
Wijndal
Reijnders (Goudmijn/84)
Gudmundsson (De Wit/67)
T.Koopmeiners
Stengs
Boadu
Karlsson (Aboukhlal/82)
  Drommel
Ebuehi
Dumic
Pierie
Oosterwolde
Zerrouki (L.Ilic/74)
Roemeratoe (Brama/46)
Bosch
Narsingh
Danilo
Menig (Abass/61)

Vingertopje beslist World Cup skicross in Sunny Valley

In het Russische Sunny Valley worden dit weekeinde de voorlaatste World Cup-wedstrijden op de skicross gehouden. Het seizoen wordt volgende week afgesloten in Veysonnaz, maar eerst werd zaterdag gestreden in de omgeving van Chelyabinsk.

Vrouwen
Sandra Näslund stond namens Zweden uiteraard weer in de finale, waarbij ze tegenstand kreeg van de Canadese Courtney Hoffos, de Oostenrijkse Katrin Ofner en natuurlijk Fanny Smith uit Zwitserland. De beste start was voor Näslund, die Smith af wist te troeven richting de eerste bocht.

Hoffos ging achter hen flink onderuit, waardoor Ofner de strijd om de winst moest laten gaan. Die ging tussen Smith en Näslund en dat werd een werkelijk fenomenaal gevecht, met een vingertopje gewonnen door de Zwitserse, zo oordeelde de jury na het bestuderen van de finishfoto. Smith verzekerde zich daarmee ook van haar vierde eindzege in de World Cup.

Mannen
Met Reece Howden uit Canada stond een van de favorieten in de finale, naast de Zwitser Joos Berry en de Fransman Terence Tchiknavorian. Ook Ryo Sugai stond erbij en dat was wél een verrassing: de Japanner had een vijfde plek als beste resultaat ooit en domineerde zijn halve finale.

Howden ging er bij de start als beste vandoor, Berry volgde en Sugai en Tchiknavorian zaten er achter. Terwijl Sugai zich naar plek twee vocht sloeg Howden een flink gat, Tchiknavorian haakte ondertussen af. Howden ging er met de overwinning en het eindklassement vandoor, Sugai pakte een prachtige tweede plek en Berry completeerde het podium.

Bottas snelste op tweede testdag in Bahrein

Op een wederom winderig circuit in Bahrein was vandaag de tweede testdag van het Formule 1-seizoen. De dag verliep aanmerkelijk beter voor Mercedes dan gisteren. Ook al kunnen we tijdens de testdagen vaak niet veel conclusies trekken maar een Mercedes op één zag er weer vertrouwd uit. Lewis Hamilton als voorlaatste zag er dan weer wat vreemd uit.

Het was vandaag Valtteri Bottas die de snelste tijd liet noteren nadat de Fin gisteren nauwelijks in actie kon komen. Achter hem zette Pierry Gasly met zijn Alpha Tauri de tweede tijd neer, vlak voor Lance Stroll in de Aston Martin. Nicholas Latifi legde met 132 rondes de grootste afstand af vandaag.

Sergio Perez, die de achtste tijd neerzette, beleefde even een hachelijk moment toen er delen van zijn Red Bull afvlogen. Korte tijd moest de testdag stil worden gelegd om de brokstukken op te ruimen. Morgen is de laatste testdag voor het nieuwe Formule 1 seizoen. Max Verstappen zal dan weer in actie komen.

Hier kun je op YouTube de hoogtepunten van de dag zien.

Uitslag FC Groningen - FC Emmen

FC Emmen heeft bij FC Groningen met 1-1 gelijkgespeeld, maar met dat resultaat schiet de ploeg uit Drenthe niet veel op. FC Emmen blijft op de laatste plaats staan en zag de nummer zestien Willem II verder uitlopen.

Bij rust zag het er nog goed uit voor FC Emmen. De ploeg van Dick Lukkien was in de eerste helft de betere ploeg en kwam dan ook verdiend op voorsprong dankzij Glenn Bijl, die zijn schot van richting zag veranderen.

Na rust verspeelde Emmen de voorsprong. Na dom balverlies op het middenveld van Kerim Frei kwam FC Groningen na een uur langszij via Alessio Da Cruz uit een assist van Tomas Suslov.

Door het gelijkspel blijft FC Emmen op de achttiende plaats staan. Het verschil met de nummer zestien bedraagt nu zeven punten.

FC Groningen

1 - 1

FC Emmen

 60' Da Cruz    38' Bijl
 
 Gele kaart: Padt, (FC Groningen), Pena, (FC Emmen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Dankerlui
Itakura
D.v.Kaam
v.Hintum
El Hankouri
Lundqvist (Dammers/28)
Suslov (Schreck/ 76)
El Messaoudi
Joosten (Abraham/66)
Da Cruz
  Verrips
Bijl
Araujo
Bakker
Veendorp
Adzic (Gladon/73)
Bernadou
Pena (Laursen/81)
Vlak
K.Frei
De Leeuw

De uitvinder van het cassettebandje, Lou Ottens (94), is overleden

Vorige week zaterdag is in zijn Brabantse woonplaats Duizel op 94-jarige leeftijd Philips-uitvinder Lou Ottens overleden. Dit maakte zijn familie deze week bekend.

In de jaren zestig ontwikkelde Lou Ottens, toendertijd werkzaam als hoofd productontwikkeling bij de Belgische Hasselt-vestiging van Philips, het cassettebandje. Ottens ergerde zich in de voorgaande jaren groen en geel aan de grote spoelen van de bandrecorders en was van mening dat er iets gebruiksvriendelijkers en vooral iets kleiners voor in de plaats moest komen.

De uitvinding van Ottens werd een groot succes over de hele wereld. Sinds het op de markt komen in 1963 zijn er ruim honderd miljard cassettes verkocht. Maar de cassettebandjes verdwenen van de markt na de komst van de cd, die twintig jaar later door dezelfde Ottens samen met een team van ingenieurs werd ontwikkeld. Ook de cd werd een hit. Toch heeft het cassettebandje altijd een grote schare fans weten te behouden.

Biatlete Eckhoff fenomenaal goed, Fillon Maillet wint ook

In het Tsjechische Nove Mesto is de voorlaatste dag van twee weken World Cup biatlon aldaar afgewerkt. De mannen en vrouwen kregen een achtervolging voor de kiezen, zondag volgt nog een single mixed-estafette en een reguliere gemengde estafette.

Mannen
Na zijn zege in de sprint vertrok de Fransman Quentin Fillon Maillet als eerste, gevolgd door de Noor Tarjei Bø (+0:11) en de Italiaan Lukas Hofer (+0:15). De eerste twee openden met een misser bij het schieten, Hofer en de Fransman Emilien Jacquelin bleven net als de Noor Sturla Holm Lægreid foutloos en pakten de eerste plekken over.

Fillon Maillet en landgenoot Antonin Guigonnat sloten weer aan, maar gingen er gelijk weer af met één misser bij de tweede schietbeurt, waar de rest foutloos bleef. Ook Tarjei en Johannes Thingnes Bø troffen alles en bleven in de race. Bij de derde schietbeurt noteerde iedereen in het leidende trio één misser, drie man profiteerden: Johannes Thingnes Bø, Fillon Maillet en Guigonnat schoten foutloos en voegden zich precies bij Jacquelin, Hofer en Lægreid.

Met z'n zessen arriveerden de leiders bij de laatste schietbeurt en daar bleven er twee over: Fillon Maillet en Jacquelin schoten alles raak, de rest bleef op vier treffers steken. Jacquelin haakte al snel af en zakte er doorheen, waardoor Bø hem passeerde. Fillon Maillet pakte een fraaie overwinning, Bø finishte als tweede en Jacquelin hield de jagende Lægreid nog achter zich.

Vrouwen
De Noorse Tiril Eckhoff won de sprint en opende dus het bal, met de Duitse Denise Herrmann (+0:06), de Italiaanse Dorothea Wierer (+0:11) en nog een Duitse, Franziska Preuss (+0:17), die binnen een halve minuut startten. Eckhoff begon met vijf treffers bij het liggend schieten, net als Herrmann, Wierer en Preuss.

De tweede schietbeurt leverde een misser op voor Eckhoff, maar ook voor de drie achtervolgers. Dzinara Alimbekava, Lisa Theresa Hauser en Susan Dunklee schoten vijf keer raak en voegden zich bij Preuss, Wierer en Herrmann. Het staand schieten werd door Eckhoff begonnen met vijf treffers, van de zes achtervolgers bleven er drie over: Alimbekava, Preuss en Wierer, een halve minuut achter de leidster.

Eckhoff schoot de laatste vijf schijven ook omver en onderstreepte zo een uiterst indrukwekkende zege. Ruim achter haar trof Alimbekava vijf keer doel, waardoor zij de slotronde in kon duiken met een flinke voorsprong op Preuss en Wierer. Marte Olsbu Røiseland kwam ineens ook opzetten en de Noorse ging als een jekko. Ze sloot aan bij Preuss en Wierer, maar Preuss gaf nóg eens gas en verzekerde zich knap van plek drie, achter Eckhoff en Alimbekava.

Uitslag ADO Den Haag - Heracles Almelo

ADO Den Haag ziet de hoop op handhaving steeds verder uit het zicht verdwijnen. In de thuiswedstrijd gingen de Hagenezen met 1-2 onderuit tegen Heracles Almelo.

Bij de rust stond het nog 0-0 tussen de beide ploegen. In de tweede helft kwam ADO Den Haag nog wel op voorsprong, al hadden ze daarbij wel de hulp nodig van Heracles. Uit een voorzet van Vincente Besuijen maakte Noah Fadiga een ongelukkig eigen doelpunt.

Lang kon ADO niet genieten van de voorsprong, want vier minuten na de openingstreffer was het alweer gelijk via Sinan Bakis. Rai Vloet werd matchwinner met zijn schot van afstand, waarbij doelman Martin Fraisl zich de goal mocht aanrekenen.

Door de 1-2 nederlaag tegen Heracles en de winst van Willem II eerder op de dag lijkt degradatie voor de Hagenezen onvermijdelijk. Het verschil met de nummer zestien (Willem II), de positie die recht heeft tot deelneming aan de nacompetitie, is inmiddels opgelopen naar zes punten en daarbij heeft ADO Den Haag ook nog een slechter doelsaldo dan de Tilburgers.

ADO Den Haag

1 - 2

Heracles Almelo

 68' Fadiga (eigen doelpunt)    72' Bakis
 83' Vloet
 
 Gele kaart: Familia-Castillo, Vejinovic,v.Ewijk, Adekanye,Mokhtar, Kramer, (ADO Den Haag), Azzaoui, (Heracles Almelo)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 0
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Fraisl
v.Ewijk
Amofa
Pinas
Familia-Castillo (Del Fabro/89)
Vejinovic (Gomelt/63)
El Khayati (Mokhtar/62)
Goossens (Arweiler/81)
Besuijen
Kramer
Kishna (Adekanye/63)
  Blaswich
Fadiga
Rente
Pröpper
Quagliata
Schoofs
Vloet
De la Torre (Knoester/90 1)
Bakis (Kutucu/81) Azzaoui (Kiomourtzoglou/81)
Burgzorg

Rob Jetten's motie 'Zo spoedig mogelijk corona-paspoort invoeren' aangenomen

De motie van Rob Jetten om zo spoedig mogelijk het coronapaspoort in Nederland in te voeren is van de week met 110 van de 149 stemmen aangenomen.

De motie van Jetten luidde als volgt:

"De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de huidige maatregelen in de bestrijding van het coronavirus resulteren in forse maatschappelijke, sociale en economische schade voor vele Nederlanders; overwegende dat een alternatieve strategie van veelvuldig testen met gratis zelftesten en vaccineren ook bijdraagt aan het onderdrukken van de verspreiding van het virus;

overwegende dat onder andere Israël en Estland een bewijs hebben ontwikkeld om maatregelen te kunnen versoepelen;

verzoekt de regering, het reeds aangekondigde coronapaspoort zo spoedig als verantwoord mogelijk in te voeren en hiermee in ieder geval niet te wachten tot in de zomer, zodat mensen met een test- of vaccinatie-bewijs meer vrijheden kunnen verkrijgen,

en gaat over tot de orde van de dag.

Jetten"

De volgende partijen stemden voor deze motie van Jetten:
VVD 
32
CDA 19
D66 19
GroenLinks 14
SP 14
PvdA 9
50PLUS 3

De volgende partijen stemden tegen deze motie van Jetten: 
PVV 20
ChristenUnie 5
PvdD 4
DENK 3
SGP 3
FVD 2
Krol 1
Van Kooten-Arissen 1

Drie kanoërs in problemen door harde wind, succesvolle reddingsactie KNRM

Drie kanoërs, die vanmiddag in problemen raakten op het IJmeer, zijn door een boot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gered en in Muiden aan land gebracht. Een van hen raakte onderkoeld. Zo meldt De Gelderlander.

Ondanks de harde wind was het groepje gaan kanoën op het meer maar op een gegeven moment steeds verder uit elkaar gewaaid. Een van de kano's sloeg om en de inzittende ervan kon, met hulp, weer in  zijn kano klimmen. Omdat de situatie op het water steeds lastiger werd, en de derde kanoër te ver weg raakte en uit het zicht verdween, besloten ze om noodvuurwerk af steken en vervolgens 112 te bellen.

Vanuit Blaricum werd door de kustwacht een reddingboot naar het IJmeer gestuurd. Twee van de kanoërs werden snel gespot en de derde kanoër werd met behulp van een binnenvaartschipper een kilometer verderop aangetroffen. De binnenvaartschipper hield de kano in de luwte totdat de reddingsboot de kanoër op kon pikken.

BLM-rellen in Luik, plunderende demonstranten nemen binnenstad over

Een Black Lives Matter-demonstratie in het Belgische Luik is zaterdag danig uit de hand gelopen nadat honderden deelnemers begonnen te plunderen en stenen te gooien naar de politie. Al snel zag de Luikse binnenstad zwart van het reltuig. Twee agenten raakten gewond en diverse politie-auto's raakten zwaar beschadigd.

De aanleiding van deze demonstratie was een hardhandige arrestatie van een jonge vrouw afgelopen maandag. De Congolese vrouw verzette zich tegen de politie. Er was overigens geen vergunning afgegeven voor de demonstratie en het ging los nadat een groep demonstranten een agent aanvielen.

"Het was duidelijk hun bedoeling om vernielingen aan te richten", zegt politiewoordvoerder Jadranka Lozina. Een fastfoodrestaurant werd kort en klein geslagen en diverse winkels, waaronder een sportschoenenwinkel, werden uit de naam van de nobele strijd tegen racisme geplunderd.

De sfeer was aan het eind van de middag nog steeds grimmig en de autoriteiten adviseren inwoners van Luik om zich vooral niet naar het centrum te begeven.

Update 19.45:
Ogenschijnlijk zijn er op sociale media schokkende beelden opgedoken waarin te zien is dat het tuig en masse de politie de binnenstad uitjaagt. Met dank aan Jippie voor de tip. 

Skiester Liensberger pakt na wereldtitel ook eerste World Cup-zege

In het Zweedse Åre heeft alpineskiester Katharina Liensberger een fraaie World Cup-zege geboekt op de slalom, de allereerste uit haar carrière. Met een geweldige tweede run gaf ze de voltallige concurrentie het nakijken.

In run één was Mikaela Shiffrin de beste en alleen wereldkampioene Katharina Liensberger uit Oostenrijk kon met 0,19 seconden achterstand echt volgen. De Duitse Lena Dürr deed het met 0,68 seconden uitstekend, verder bleef alleen Wendy Holdener uit Zwitserland (+0,92) nog binnen een seconde. Shiffrin's voornaamste concurrente, de Slowaakse Petra Vlhova, ging al snel in de fout, maar wist de finish te halen en plaatste zich met een 27e plek (+2,95) alsnog voor de tweede run.

Vlhova mocht in run twee vroeg naar beneden en nam wel de leiding, maar kon op het oog niet echt overtuigen. Toch bleek het een uitstekende run: ze steeg van de 27e plek naar in elk geval een positie in de top-10. Met nog maar zeven dames te gaan stond de Slowaakse nog altijd op plek één en het was Kristina Riis-Johannessen die haar er met welgeteld twee honderdsten van een seconde vanaf wist te stoten.

De tweede Noorse, Kristin Lysdahl, nam met 0,42 seconden de leiding over van haar landgenote, de dolblije Amerikaans Paula Moltzan dook daar dan weer 0,27 seconden onderdoor. Holdener was nog eens 0,35 seconden sneller en ging met 0,13 voorbij Dürr. Liensberger stortte zich als een baksteen naar beneden en pakte met maar liefst 1,65 seconden de leiding, met alleen Shiffrin te gaan. De Amerikaanse kon het enorme tempo echter niet aan en werd op 0,72 seconden tweede.

Voor wereldkampioene Liensberger was het haar eerste World Cup-zege. Ze wist zo tevens te voorkomen dat Oostenrijk voor het eerst in meer dan een halve eeuw World Cup-geschiedenis geen enkele slalomzege bij de vrouwen boekte.

Uitslag Willem II - sc Heerenveen

Willem II heeft belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie. SC Heerenveen werd in Tilburg met 3-1 verslagen en de Tilburgers naderen nu de vijftiende plaats op één punt.

Willem II begon niet goed aan de wedstrijd tegen sc Heerenveen en de Friezen waren de eerste twintig minuten de betere ploeg. Toch kwamen de Tilburgers onverdiend op voorsprong dankzij een kopbal van Sebastien Holmén. Na de 1-0 werd het minder bij Heerenveen, al kreeg het nog wel een kans op de 1-1 na een goede combinatie tussen Lasse Schöne en Henk Veerman.

Willem II was wel gevaarlijk. Trésor en Vangelis Pavlidis waren voor rust dicht bij de 2-0, alleen slaagden de Tilburgers toen nog niet in om de kansen af te maken. Dat lukte in de tweede helft wel. Eerst kwam Kwasi Wriedt na een voorzet van Che Nunnely voor zijn man en kopte raak, drie minuten later was het Nunney zelf die scoorde nadat Pavlidis de bal er in eerste instantie niet in kreeg.

Vlak voor de 3-0 leek Heerenveen nog wel de aansluitingstreffer te maken. maar was het onduidelijk of de bal de lijn gepasseerd was voordat die via de onderkant van de lat werd weggewerkt. Heerenveen kwam later toch nog wel terug tot 3-1 en kreeg ook kansen op de 3-2, maar Willem II hield stand.

Door de zege is Willem II nu vier wedstrijden achter elkaar ongeslagen en behaalde daarin acht punten. Door de goede reeks van de Tilburgers komen nu VVV en RKC in beeld.

Willem II

3 - 1

sc Heerenveen

 28' Holmén
 55' Wriedt
 58' Nunnely
   73' J. Veerman
 
 Gele kaart: , J.Veerman, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Muric
Owusu
v.Beek
Holmén
Köhn
Spieringhs
Trésor (Köhlert/60)
Llonch
Nunnely (Saglam/74)
Wriedt
Pavlidis (Smeulers/83)
  Mulder
v.Hecke
Dresevic (Floranus/60)
Bochniewicz
Kaib
v.Bergen
Kongolo (Hajal/60)
Halilovic (Nygren/79)
Schöne
J.Veerman
H.Veerman

Weghorst met goal en assists belangrijk voor Wolfsburg tegen dramatisch Schalke

Het rampseizoen van Schalke 04 kreeg vandaag maar weer eens een nieuw hoofdstuk. VfL Wolfsburg won, mede door een goal en twee assists van spits Wout Weghorst, met 5-0 van de club die laatste staat in de Bundesliga.

Wolfsburg kwam vanmiddag na 32 minuten spelen op voorsprong door een eigen goal van Shkodran Mustafi. Bij rust stond het nog 1-0, maar in de tweede helft ging het hard. Weghorst maakte in de 51ste minuut zelf de 2-0 en gaf vervolgens de assists bij de goals van Bote Baku en Josip Brekalo. Maximilian Philipp maakte in de tachtigste minuut nog 5-0 van voor Wolfsburg. Weghorst staat nu op zestien treffers in de Bundesliga, de helft van de 32 goals van topscorer Robert Lewandowski.  De ploeg is bezig plek drie veilig te stellen in de Bundesliga en daarmee een Champions League-ticket.

Schalke 04 staat kansloos onderaan in de Bundesliga, met slechts tien punten na 25 wedstrijden. Degradatie naar de 2. Bundesliga is nog slechts een kwestie van tijd. Klaas-Jan Huntelaar (37) deed pas tien minuten mee sinds zijn terugkeer in januari en was ook vandaag weer niet van de partij.

FSV Mainz 05 deed in de strijd tegen degradatie goede zaken door met 1-0 te winnen van SC Freiburg door een late goal van de Zweedse spits Robin Quaison. Bayern Munchen won de uitwedstrijd bij Werder Bremen met 1-3. Leon Goretzka, Robert Lewandowski en Serge Gnabry scoorden voor de koploper van de Bundesliga.

Bayern is hard op weg naar de negende titel op rij in Duitsland. De voorsprong op nummer twee RB Leipzig, dat morgen (15.30 uur) thuis tegen nummer vier Eintracht Frankfurt speelt, is vijf punten.

Pogacar grijpt de macht in de Tirreno-Adriatico

Tadej Poga?ar heeft de macht gegrepen in de Tirreno-Adriatico. De pas 22-jarige Sloveense klimmer nam op Prati di Tivo de leiderstrui over van Wout van Aert en heeft nu 35 seconden voorsprong de Belg van Jumbo-Visma.

De koninginnenrit in deze Tirreno-Adriatico leidde over de Sella di Como, de Passo Capannelle alvorens uit te komen bij de slotklim van Prati di Tivo. In het eerste deel van de loodzware etappe zou er een kopgroep van vijf de ruimte krijgen van het peloton en liep de voorsprong op naar de negen minuten.

Aan de voet van de slotbeklimming, Prati di Tivo, had de kopgroep nog een ruime voorsprong, waarna het snel terugzakte. Op vijf kilometer van de finish werd de Deen Mads Würtz Schmidt als laatste teruggepakt. Op dat moment lag het in het peloton al aardig uit elkaar. Eerst had Giulio Ciccone de aanval geopend op de slotbeklimming, maar hij kwam niet ver.

Daarna probeerde het Ineos met Egan Bernal. Hij kreeg Tadej Poga?ar met zich mee, maar Wout van Aert bepaalde zelf zijn tempo en zou weer naar het tweetal toerijden. Geraint Thomas was de volgende die ten aanval trok. De renner van Ineos nam een kleine voorsprong, waarna Poga?ar vrij snel het gat toereed naar Thomas.

Thomas kon nog even aanhaken bij Poga?ar, alleen was het daarna snel gedaan met hem. Hij viel terug tot de groep der favorieten, waar Van Aert probeerde de schade te beperken op Poga?ar. De Belg van Jumbo-Visma wist de schade te beperken, maar aan de finish had hij toch een achterstand van 45 seconden op Poga?ar. Simon Yates kwam nog het dichtst in de buurt van de Sloveen, maar de winnaar van vorig jaar kwam zes seconden te kort op Poga?ar.

In het algemeen klassement heeft Poga?ar nu de leiding in het algemeen klassement overgenomen van Van Aert en heeft nu een marge van 35 seconden op Van Aert.

Roglic in laatste meters voorbij vroege vluchter Mäder en wint voor derde keer in Parijs-Nice

Primo Roglič heeft zijn derde etappezege in Parijs-Nice te pakken. De klassementsleider van Jumbo-Visma wachtte in de koninginnenrit heel lang, maar vlak voor de streep plaatste hij zijn beslissende demarrage. De Sloveen haalde op vijftig meter van de finish vroege vluchter Gino Mäder binnen en boekte alweer zijn derde ritzege deze Parijs-Nice.

De koninginnenrit in Parijs-Nice werd eerder deze week ingekort, maar nog steeds stond er een mooie etappe op papier. Er werd vanaf de start hard gekoerst en er zou een kopgroep ontstaan van dertien renners. Het peloton liet de kopgroep nooit ver weg rijden, doordat enkele renners in de kopgroep nog kort stonden voor het algemeen klassement.

Aan de voet van de slotbeklimming, Valdeblore la Colmiane werd het verschil teruggebracht richting de minuut. Toch wisten de vroege vluchters goed stand te houden en op vijf kilometer was het verschil nog steeds 45 seconden. Gino Mäder was de sterkste van de vroege aanvallers en de Zwitser leek lange tijd op weg naar de zege in Parijs-Nice. Roglič had op een kilometer al een versnelling geplaatst, alleen toen kreeg hij Maximilian Schachmann met zich mee. Daarna viel het weer stil en was Mäder dichtbij de verdiende ritwinst, alleen dat was buiten Roglič gerekend. De Sloveen plaatste een nieuwe demarrage op 300 meter van de meet en reed in een ruk naar de Zwitser toe om hem in de laatste meters van de streep te passeren en zijn derde ritzege deze Parijs-Nice te boeken.

Zondag staat er nog één rit op het programma in de Franse rittenkoers. Dan krijgen we opnieuw een korte rit met aankomst bergop. Mogelijk krijgt Roglič een nieuwe kans op een ritzege.

Chelsea laat dure punten bij Leeds United liggen in strijd om CL-plekken

Chelsea heeft de uitwedstrijd bij Leeds United niet weten te winnen. De nummer vier van de Premier League kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Chelsea heeft nu een voorsprong van drie punten op West Ham United, dat vijfde staat en twee duels minder heeft gespeeld. De beste vier ploegen van de Premier League spelen volgvolgend seizoen Champions League.

Hakim Ziyech had een basisplaats bij Chelsea. Hij moest in de 69ste minuut plaatsmaken voor Timo Werner. Verdediger Pascal Struijk speelde de hele wedstrijd voor Leeds United, dat clubtopscorer Patrick Bamford in de 35ste minuut geblesseerd zag uitvallen. Chelsea is na twaalf duels nog steeds ongeslagen onder de nieuwe trainer Thomas Tuchel, die eind januari de ontslagen Frank Lampard opvolgde. Acht duels werden gewonnen en vier gelijkgespeeld. 

Leeds United is voorlopig de nummer elf van de Premier League. De club had vijf van de vorige zeven competitiewedstrijden verloren.

'Het delen van Oprah-memes door niet-zwarten is digitale Blackface, stop hiermee!'

Niet-zwarte mensen mogen Oprah Winfrey-memes uit het interview met Prins Harry en Meghan Markle niet verspreiden - want dat ondersteunt 'digitale blackface', vindt Slow Factory Foundation.

De non-profitorganisatie, die zich inzet voor sociale en ecologische rechtvaardigheid, waarschuwde afgelopen dinsdag hiervoor op haar Instagram-pagina en zei dat "digitale blackface" een "online fenomeen" is waarbij blanke en niet-zwarte mensen afbeeldingen van zwarte mensen delen om emoties te uiten.

De verschillende gezichtsreacties van Oprah Winfrey tijdens het interview met Harry en Meghan hebben geresulteerd in een hoop virale memes.

"Hoewel het schijnbaar onschadelijk lijkt, is het probleem met digitale blackface dat het vaak negatieve stereotypen over zwarte mensen versterkt, zoals agressief, luidruchtig, brutaal of ze gewoon belachelijk maakt", luidt het bericht.

Skiër Odermatt slaat fraaie dubbelslag op reuzenslalom

De beste technische slalomskiërs ter wereld zijn dit weekeinde neergedaald in Slovenië. In Kranjska Gora staan twee World Cup-wedstrijden op het programma, zaterdag werd de reuzenslalom afgewerkt.

Loïc Meillard zette de toon in de eerste run, maar de Fransman Alexis Pinturault zat er maar 0,11 seconden achter. Hij werd gevolgd door de Oostenrijker Stefan Brennsteiner (+0,52), Pinturault's Zwitserse World Cup-concurrent Marco Odermatt (+0,61) en de tweede Fransman, Mathieu Faivre (+0,64). Ook de Zwitser Gino Caviezel (+0,83), Alexander Schmid uit Duitsland (+0,88) en de Kroaat Filip Zubcic (+0,93) bleven nog binnen een seconde van Meillard.

Zubcic pakte in run twee met één honderdste de leiding, Schmid leverde vier posities in. Caviezel verloor 0,19 seconden en daarmee drie plekken, Faivre nam met 0,15 seconden de leiding over. Odermatt maakte grote indruk en ging er nog eens 1,18 seconden onderdoor, Brennsteiner gaf ruim een seconde toe. Pinturault verloor nog net iets meer en kwam achter Brennsteiner op plek drie terecht, met alleen Meillard te gaan.

De Zwitser verloor óók tijd op de geweldige run van Odermatt en werd op 1,06 seconden tweede, vlak voor Brennsteiner en Pinturault. Met zijn zege ging Odermatt ook nog eens voorbij Pinturault naar de leiding in het reuzenslalomklassement, met alleen de World Cup-finale in Lenzerheide nog te gaan.

COVID-19: 6446 nieuwe besmettingen en 22 doden, totaal 1.151.218 en 16.046

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6446 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.151.218 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 224 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1321 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 44 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 554 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 22 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.046 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Politie pakt twee verdachten van neersteken agenten op in Frankrijk

De Franse politie heeft zaterdagochtend twee mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij het ernstige steekincident, woensdagavond in Groningen. Meer hierover in het DvhN.

De twee verdachten zijn een 20-jarige man uit de gemeente Oldambt en een 32-jarige Amerikaans staatsburger zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Donderdagnacht deed de politie een inval in een woonboot die de twee mannen gehuurd hadden via Airbnb. De verhuurder had zijn twee fietsen herkend op de beelden van de daders die door de politie na de steekpartij openbaar waren gemaakt.

Zie ook: Agenten neergestoken in Groningen, zwaar gewonde agent buiten levensgevaar

 

Grapperhaus wil necrofilie niet bij wet strafbaar stellen

Diverse Kamerleden en experts willen dat lijkschennis of seksueel misbruik van overledenen in ons land strafbaar wordt gesteld. Maar ondanks verzoeken daartoe van een hoofdofficier van justitie en drie nabestaanden van een slachtoffer, weigert minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de wet op dit gebied te veranderen, zo meldt het AD.

De Volkskrant heeft een verhaal gepubliceerd over drie familieleden wiens overleden moeder wordt misbruikt door een verstandelijk beperkte jongen (18). Het blijkt, zelfs na een bekentenis van de dader, niet mogelijk om hem strafrechterlijk te vervolgen.

Grapperhaus noemt de zaak in een brief aan de nabestaanden ‘mensonwaardig’ en ‘schokkend voor de samenleving als geheel’. Niettemin is hij van mening dat het om een ‘zeer beperkt aantal gevallen’ zou gaan in Nederland en dat de daders meestal ook kunnen worden gestraft voor moord of doodslag.

"Het is onwenselijk dat seksueel misbruik van een lijk niet strafbaar is" zegt VU-hoogleraar forensische psychiatrie en psychologie Jan Hendriks tegen de Volkskrant. "Daders kunnen behandeld worden, maar daar heb je wetgeving voor nodig. Veel seksueel delinquenten ervaren zelf niet dat ze een probleem hebben.’’

Wilma Duijst, hoogleraar forensische geneeskunde en gezondheidsstrafrecht van de Universiteit Maastricht, is het met Hendriks eens. "Ik ken weinig delicten waarvan ik vind dat ze nog moeten worden opgenomen in het wetboek van strafrecht’’, zegt ze. "Maar hiervan zeg ik: doen. Maak lijkschennis strafbaar. Zet dit recht.’’

Het lichaam verdient respect, ‘ook na de dood’, volgens Duijst. "Dit is ethisch onaanvaardbaar. Voor nabestaanden is dit onverteerbaar.’’ In de ons omringende landen, zoals Frankrijk en Duitsland, is lijkschennis wel strafbaar. "Dit gebeurt zo stiekem dat het lang niet altijd zal worden ontdekt. Dat komt óók doordat het nu niet strafbaar is.’’

Volgens een woordvoerder van Justitie zijn er bovendien nog andere mogelijkheden in het strafrecht om om lijkschennis en necrofilie aan te pakken, zoals ‘vernieling’, ‘grafschennis’, of andere wetsartikelen waarin het opgraven, vernietigen of verbergen van overleden personen strafbaar wordt gesteld.

Tweede Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdA, SP en SGP vinden dat de wet gewoon moet worden aangepast en willen opheldering van Grapperhaus. Verschillende Kamerleden hebben al aangegeven hier kamervragen over te gaan stellen.

Freestyleskiër Porteous schittert in halfpipe en pakt wereldtitel

In het Amerikaanse Aspen is vrijdagavond door 's werelds beste halfpipefreestyleskiërs gestreden om de wereldtitels in de halfpipe. Dat leverde wat pijnlijke valpartijen op, maar ook een mooie strijd om het goud.

Mannen
Nico Porteous schitterde gelijk in de eerste run al met onder meer een indrukwekkende switch double cork 1080 en twee opeenvolgende 1600's, waar hij uiteindelijk 94,50 punten voor kreeg. Dat zou hij niet meer verbeteren, maar het was ook niet nodig: de 19-jarige Nieuw-Zeelander is na X-Games-kampioen ook de nieuwe wereldkampioen. Zilver was met 91,25 punten voor de Canadees Simon d'Artois, de Amerikaan Birk Irving viel in run twee en startte run drie niet, maar zijn 89,75 uit run één was genoeg voor brons.

Vrouwen
Ook hier bleek degene die het goud won op de X-Games de beste: de Amerikaans-Chinese Gu Eileen toverde in de eerste run 93,00 punten op de scoreborden en dat bleek genoeg, hoewel ze het nog twee keer benaderde. Rachael Karker uit Canada kwam in haar laatste run in de buurt met 91,75 punten en pakte zilver, voor de 90,50 van de Britse Zoe Atkins.

Het nutteloze feitje van de dag: Formule 1 op 6 wielen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen de Formule 1-wagens tegenwoordig alleen maar met vier wielen, maar wist dat er vier teams een bolide hebben gemaakt met zes wielen. Tyrrell, Ferrari, Williams en March bouwden allen op een geheel andere manier een zeswieler. Alleen de Tyrrell P34 kwam daadwerkelijk tijdens een race in actie. Vanaf 1983 waren zeswielers verboden. Wil je meer lezen over deze bijzondere Formule 1-wagens dan kan dat hier.

Teameigenaar Ken Tyrrell naast de P34 op Silverstone (WikiCommons/Gillfoto)
Teameigenaar Ken Tyrrell naast de P34 op Silverstone (WikiCommons/Gillfoto)

Snowboarders Kleveland en Sadowski Synnott wereldkampioen slopestyle

In het Amerikaanse Aspen is vrijdag gestreden om de wereldtitels snowboarden op de slopestyle. Dat stond oorspronkelijk gepland in het Chinese Zhangjiakou, waar over een jaar de Olympische Spelen gehouden moeten worden, maar dat kon om de bekende redenen geen doorgang vinden.

Mannen
De 21-jarige Noor Marcus Kleveland, tweevoudig winnaar op de X-Games, was met afstand de beste in de finale. Met onder meer een snaarstrak uitgevoerde hardway cab 270 270 out, back 1620 melon en cab 1620 indy scoord hij in zijn tweede run 90,66 punten, ruimschoots genoeg voor de winst. Het zilver ging met 82,53 punten naar de Canadees Sebastin Toutant, Rene Rinnekangas uit Finland zat er welgeteld twee honderdste van een punt achter en pakte brons. De jonge Nederlander Casper Wolf haalde knap de finale en werd daarin veertiende.

Vrouwen
Tweevoudig olympisch kampioene Jamie Anderson leek het goud te pakken, maar in de allerlaatste run van de wedstrijd veranderde dat nog: de jonge Nieuw-Zeelandse Zoi Sadowski Synnott liet zien wat ze in haar mars had en met onder meer een fraaie switch back 900 weddle en een back double 1080 weddle ging ze naar 85,95 punten en het goud. Het zilver was met 81,10 punten voor Anderson, brons ging met 78,13 naar de Australische Tess Coady.

Twee verdachten gehoord voor illegale hondenfokkerij

De politie heeft afgelopen woensdag een 32-jarige man en een 30-jarige vrouw, beiden uit de gemeente Hoogeveen, gehoord voor het illegaal fokken van honden. Het tweetal wordt ervan verdacht dat zij jarenlang zonder de juiste vergunning honden hebben gefokt en verkocht aan particulieren. Uit het onderzoek blijkt dat de verdachten op illegale wijze vermoedelijk circa 90.000 euro aan inkomsten hebben verdiend. Dit deed het duo vanuit een woning in de gemeente Hoogeveen.

Gezamenlijk onderzoek na melding
Na een melding bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), werd er door de NVWA contact gelegd met de (dieren)politie in Drenthe. Een gezamenlijk onderzoek naar de vermeende hondenfokkerij werd eind augustus 2019 gestart. Uit het onderzoek komt naar voren dat er honden van verschillende rassen werden gefokt. Er is daarnaast ook vastgesteld dat beide verdachten niet over de vereiste vergunning voor het fokken van honden beschikken en dat hun woning niet volgens de juiste eisen is ingericht. Bovendien ontbrak de verplichte administratie voor het houden van een fokkerij en werd op illegale wijze geld verdient.

Henk Bosker, politiemedewerker met de neventaak Dierenwelzijn, is erg blij met de melding en de samenwerking: ‘Doordat we als politie samenwerken met een partner als bijvoorbeeld de NVWA, maakt het niet uit waar een melding binnenkomt. We weten elkaar te vinden en werken waar het kan nauw samen. Dat heeft ons in dit onderzoek geholpen om te weten te komen wat er in de betreffende woning met de honden gebeurde.’

Eind augustus 2019 heeft er al een gezamenlijke controle plaatsgevonden en de NVWA heeft toen bestuursrechtelijk opgetreden tegen omdat de regels voor het welzijn van honden niet goed werden nageleefd. Het ging hier vooral om de inrichting van de ruimtes waar pups gehouden werden. Mede door de coronapandemie heeft de afronding van het onderzoek langer op zich laten wachten. Daarnaast kost bijvoorbeeld een financieel onderzoek doorgaans veel tijd.

Vermoeden van illegale verdiensten
Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat de 32-jarige man en 30-jarige vrouw op illegale wijze vermoedelijk ca. 90.000 euro aan inkomsten hebben verdiend. Vaak ziet de politie dat bij meldingen over dierenwelzijn er ook sprake is van andere, vaak ondermijnende, vormen van criminaliteit.

Landelijk themahouder dierenpolitie Joop de Schepper: ‘Het is ook in deze zaak mooi om te zien dat de aanpak van dierenzaken steeds meer onderdeel worden van het politievak. Het onderzoek toont aan dat deze verdachten een fors geldbedrag hebben verdiend met deze illegale hondenfokkerij. Dit ten nadele van fokkers die wel over de juiste papieren beschikken en op een legale manier honden fokken. We spannen ons daarom samen met partners in om illegale en malafide hondenhandel aan te pakken. Dit soort ondermijnende criminaliteit niet mag lonen.’

Het onderzoek is in de afrondende fase en de verdachten zijn gehoord voor het overtreden van de Wet Dieren en Besluit Houders van Dieren. De politie maakt proces-verbaal tegen hen op. Het dossier zal naar het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie worden gestuurd. De officier van justitie zal op grond van het proces-verbaal beslissen wat met de verdachten gaat gebeuren.

FOK! Wat een weer: nog steeds nat en winderig, morgen rustiger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is half tot zwaar bewolkt en er komen flinke buien voor met kans op hagel en onweer. De middagtemperatuur ligt rond 9 °C. De zuidwestelijke wind is (vrij) krachtig, in de kustgebieden hard tot stormachtig, 7-8 Bft. Vooral bij buien komen er zware windstoten voor van 80 tot circa 90 km/uur, aan de kust tot rond 100 km/uur. In de avond neemt de wind af naar matig, aan de kust naar krachtig, alleen in het Waddengebied staat dan eerst nog een stormachtige wind. De zware windstoten verdwijnen dan ook, het laatst in het Waddengebied.

In de nacht naar zondag is het meest bewolkt met enkele buien. De minima liggen rond 5 °C. De westelijke wind is matig, aan de kust meest krachtig.

Zondag overdag is het wisselend bewolkt met vooral landinwaarts nog enkele buien. De maxima liggen rond 9 °C. De wind komt uit west tot noordwest en is matig, aan de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

De zon verscholen achter de wolken in Berlijn (Foto: Vriend van qltel)
De zon verscholen achter de wolken in Berlijn (Foto: Een vriend van qltel)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

PsychoWappie wil geen 'Medical Apartheid' in Nederland!

Sommigen van jullie noemen mij een wappie, ikzelf noem het 'wakker'. Al enige tijd check ik niet meer alleen het nieuws van de mainstream media, maar kijk ik ook verder. 

Vandaag kwam ik meerdere (schokkende) interviews tegen op YouTube van de Israëlische Ilana Rachel Daniel (medisch adviseur en politicus) die 'een schreeuw doet naar de wereld' naar wat hun overkomt en ons te wachten staat. Ze vertelt over hoe zij de COVID-19 pandemie in haar land ervaart.

Ondanks het op kop lopen met hun COVID-19-vaccinatiecampagne, heeft de Israëlische regering besloten de identiteit van niet-gevaccineerde burgers vrij te geven aan lokale autoriteiten. Hoewel de autoriteiten zeggen dat het omwille van de volksgezondheid is, noemen velen het een inbreuk op de privacy.

Als de huidige situatie in Israël ons voorland is, zie ik het somber in voor ons landje. Komen de coronamaatregelen mij nu al de strot uit, als we hier ook een 'Medical Apartheid' creëren met coronapaspoorten waardoor een tweedeling in de maatschappij naar Israëlisch model ontstaat word ik gillend gek. 

Ik ben niet zo wappie dat ik het bestaan van COVID-19 wil ontkennen maar ik kan de hele Haagse kliek zo langzamerhand niet meer serieus nemen met hun faalbeleid en vrees voor veel verdergaande beperkingen.

Voor jullie een korte versie van het interview met Ilana Rachel Daniel, kijk en word wakker!

Verstappen: "We hadden een erg positieve dag"

Max Verstappen kan met tevredenheid terug kijken op de eerste testdag op het circuit van Bahrein. Op de winderige baan legde de Nederlander de langste afstand af en reed de snelste ronde van de dag.

"We hadden een erg positieve dag.We konden veel ronden rijden ondanks dat de baancondities niet al te best waren. Het was erg warm, veel wind en de bandenslijtage is hier erg hoog. Daarom is het niet gemakkelijk om veel ronden achter elkaar te rijden. Ik ben erg blij met deze dag. We hoeven het nog niet te hebben over snelheid, we hebben ons programma afgewerkt. De auto voelde goed aan en het is goed om een test zo te beginnen", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Het rijden in deze hitte maakt het wat over het algemeen wat moeilijker, maar ik heb vanwege het stof alleen mijn vizier gewisseld. Je gaat altijd voor een dag als deze, en als je dan een dag op zo’n manier af kunt sluiten, zijn we allemaal erg blij. Qua snelheid willen we wachten tot Q3 van de eerste Grand Prix. Daar zal je de echte snelheid zien van alle auto’s", zo vulde Verstappen aan.

Verstappen: "We hadden een erg positieve dag" (Foto: Red Bull Content Pool)
Verstappen: "We hadden een erg positieve dag" (Foto: Red Bull Content Pool)

Man(55) krijgt zes maanden celstraf voor doen van valse bommelding op Schiphol

De rechtbank Noord-Holland heeft een 55-jarige man veroordeeld tot een celstraf van zes maanden voor het doen van een valse bommelding afgelopen december op Schiphol. Daardoor moest een KLM-vliegtuig naar Stockholm worden ontruimd. Met de bommelding wilde hij voorkomen dat hij zou worden uitgezet naar Rusland.

De melding werd gedaan op 9 december. De verdachte overhandigde een briefje bij een autoverhuurbedrijf op Schiphol waarop stond dat er een explosief in een vliegtuig zou zijn. De passagiers die al in het vliegtuig zaten, moesten met spoed worden geëvacueerd. De opgeroepen hulpdiensten troffen echter niks aan. De verdachte stapte na de melding in een bus naar Haarlem. Enige tijd later heeft hij daar zichzelf aangegeven bij politieagenten die hij op straat tegenkwam.

De verdachte bekende tijdens de zitting de valse bommelding te hebben gedaan. Dit deed hij omdat hij straf wilde krijgen. Zo wilde hij voorkomen naar Rusland te worden uitgezet. Zijn asielaanvraag in Nederland was in oktober afgewezen, maar volgens hem wordt hij in Rusland niet geaccepteerd vanwege zijn activisme. Hij had de vlucht naar Stockholm toevallig gekozen, verklaarde hij.

De man is in het verleden in verschillende landen met justitie in aanraking gekomen, onder andere voor het doen van eerdere valse bommeldingen. En in 1993 heeft hij met zijn vrouw een vliegtuig gekaapt dat onderweg was naar Sint Petersburg. Het vliegtuig kon landen in Zweden waarna hij in dat land werd aangehouden. Door de Zweedse autoriteiten is hij uitgeleverd aan Rusland, waar hij werd veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. In 2014 en 2015 is hij veroordeeld in Zweden voor een delict op de luchthaven. Sinds vier jaar woonde hij in een asielzoekerscentrum in Nederland.

Oordeel rechtbank
De politierechter vindt dat de verdachte door het doen van een valse melding over een bom aan boord van een vliegtuig, een ernstig feit heeft gepleegd. Hij heeft zijn eigen belang gesteld boven het belang van anderen. De vertraging en paniek die de evacuatie kon veroorzaken bij passagiers, vond hij minder belangrijk dan zijn eigen uitzetting naar Rusland. Door zijn bommelding moest een vliegtuig worden ontruimd, moesten hulpdiensten uitrukken en hebben reizigers zich ongerust gemaakt. Bovendien is de verdachte in het buitenland ook al meerdere malen voor soortgelijke delicten veroordeeld. De door het Openbaar Ministerie geëiste celstraf van zes maanden is daarom passend, oordeelt de rechter.

Elf sekswerkers in Tilburg betrapt op illegaal werken

Bij controles op illegale prostitutie in Tilburg zijn elf sekswerkers ‘betrapt’. Ze werkten in woonhuizen en hotels. De meesten kregen een waarschuwing, in ten minste één geval is een dwangsom van 5000 euro opgelegd. Zo meldt het Brabants Dagblad.

Agenten en controleurs van de gemeente Tilburg bezochten na biinengekomen klachten en tips op 10 maart en 23 februari verschillende adressen, waaronder twee hotels. 

De elf sekswerkers die illegaal aan het werk waren ontvingen een waarschuwing. Bij een volgende overtreding zal een een dwangsom van 5000 euro worden opgelegd, zowel aan de huiseigenaar als de bewoner. Eén illegale sekswerker werd voor de tweede keer betrapt dus zij kreeg de dwangsom nu gelijk opgelegd.

Bij één controle liet de aanwezige sekswerker weten niet meer als prostituee de kost te willen verdienen , voor haar heeft de gemeente hulpverlening ingeschakeld.

Meisje (14) tóch te oud voor schommel: komt muurvast te zitten en belt brandweer

Wat begon als een geintje, eindigde met lichte paniek. Een veertienjarig meisje besloot gisteravond in Tilburg te gaan schommelen op een speeltoestel aan het Roosevelplein in Tilburg maar kwam met haar achterwerk muurvast te zitten. Zo meldt het Brabants Dagblad.

De brandweer moest er aan te pas komen om de veertienjarige te bevrijden, die er onmogelijk nog zelf uit kon komen. 

Door het zitje van de schommel te demonteren kon het meisje zonder kleurscheuren uit haar benarde positie worden bevrijd, nadat ze los was heeft de brandweer het zitje weer in elkaar gezet.

Aboutaleb doet aangifte van verduistering tientallen stempassen in Rotterdam

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vrijdag aangifte gedaan van verduistering van stempassen in de Rotterdamse wijk Bloemhof. Zo meldt het AD.

Al eerder deze week heeft burgemeester Aboutaleb een onderzoek instellen naar niet geleverde stempassen in Rotterdam-Zuid. Daarnaast heeft PostNL zelf ook een intern onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat een postbode een deel van zijn post niet heeft bezorgd, waaronder 195 stempassen bestemd voor kiesgerechtigden in drie Rotterdamse straten.

Burgemeeser Aboutaleb bracht vrijdagavond de gemeenteraad op de hoogte van de aangifte. Hij heeft aangifte gedaan tegen de postbezorger. "Dit is iets wat de gemeente Rotterdam doet, maar we onderzoeken de kwestie nog verder en als het nodig is, nemen we maatregelen’’, zegt een woordvoerder van PostNL.

Eerder hadden Leefbaar Rotterdam en Denk al hun zorgen geuit over stempassen tegenover de gemeente Rotterdam, die hierop besloot de zaak te onderzoeken.

Megaschikking van 27 miljoen dollar voor familie George Floyd

De familie van de bij een arrestatie gestorven George Floyd krijgt 27 miljoen dollar van de Amerikaanse stad Minneapolis (Minnesota), waar het beruchte dodelijke incident vorig jaar mei plaats vond. De gemeenteraad stemde unaniem in met het schikkingsvoorstel in een rechtszaak die was aangespannen door de nabestaanden. Meer hierover in de Gelderlander.

Na Nijmegen nu ook dildo's op Utrechtse brievenbussen geplakt

Waarom er sinds donderdag een zwarte dildo op een PostNL-brievenbus in de Utrechtse wijk Wittevrouwen prijkt, is nog altijd een raadsel. Ook bij het Bartholomeus Gasthuis zou een dildo op de brievenbus zijn vastgeplakt. Postbedrijf PostNL kan de actie niet waarderen. "Dit pikken we natuurlijk niet.” Zo meldt het AD.

Na Nijmegen heeft de ‘dildoplakker’ het nu op Utrechtse brievenbussen voorzien. Wie hij/zij is, of waarom deze persoon op verschillende brievenbussen in Nederland dildo’s plakt, is niet bekend. De zwarte namaakpik werd in het voorbijgaan opgemerkt door een oplettende Utrechter, die er vervolgens een foto van maakte.

Een sfeerimpressie van een beplakte brievenbus in Nijmegen:

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.