FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 maart 2021

Liverpool en PSG naar kwartfinales Champions League

Liverpool en Paris Saint-Germain hebben zich vanavond geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Liverpool was over de twee wedstrijden te sterk voor Red Bull Leipzig terwijl PSG FC Barcelona uitschakelde.

Liverpool 'thuis' in Boedapest met een 2-0 voorsprong uit de 'uitwedstrijd', ook in Boedapest. Met Georginio Wijnaldum als aanvoerder controleerde Liverpool de wedstrijd en met 0-0 bij rust was er ook weinig aan de hand. In de 65e minuut was het echter bijna raak voor de Duitsers toen Alexander Sørloth op de lat kopte. Vijf minuten later kwam de beslissing Salah scoorde voor de Engelsen. Het was Mané die ervoor zorgde dat ook deze wedstrijd door Liverpool met 2-0 gewonnen werd.

Barcelona wist dat het voor een loodzware opgave stond doordat de eerste wedstrijd in eigen huis met 1-4 was verloren. Het speelde echter een goede eerste helft maar het eerste doelpunt viel tegen de verhouding in aan de andere kant, Mbappé benutte een penalty. Barcelona kwam weer langszij dankzij Messi en kreeg voor rust een uitgelezen kans om toch nog op voorsprong te komen. Een penalty van Messi ging er echter niet in. In de tweede helft was Barcelona ook nog wel de betere maar was het duidelijk dat de hoop op een stunt verdwenen was. Gescoord werd er dan ook niet meer.

Random Pics van de Dag #254

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Moskee gaat dagelijks oproepen tot gebed: "De buurt kan ook rekening met ons houden"

De inwoners van de Zwolse wijk Aa-landen zijn onaangenaam verrast nu de buurtmoskee besloten heeft om dagelijks meerdere gebedsoproepen te laten horen. Sinds vrijdag heeft de moskee een viertal luidsprekers op het dak van de al jaren in aanbouw zijnde moskee Masdjied-E-Awliya geplaatst van waaruit in het Arabisch de oproep tot gebed te horen is.

De imam vindt de ophef overtrokken. "Het mag al sinds de jaren 80. Het is 2021, Nederland is een multicultureel land. Wij houden rekening met iedereen. Ook met de buurt, door de oproep voor het vroegste ochtendgebed over te slaan. Maar dan moet de buurt ook rekening met ons houden", zo klinkt Imam Mohammed Cherief Goelab zalvend.

Bewoners van een nabije woonwijk, die nota bene op 500 meter van de moskee staat, vinden het maar extreem. Boos zijn ze niet, maar wel verbaasd. Geen van de klagers wil met de naam in de krant, 'om gezeur te voorkomen'.

"Ik heb nu opgelet en hoor inderdaad de moskee, ook in de kamer met de ramen dicht. Eén keer per week een oproep om naar de moskee te komen kan nog, maar dit gaat ook mij te ver", aldus een inwoonster van Zwolle.

Qua communicatie zat het met de coronacrisis flink tegen, aldus de imam die toch wel direct weer in de slachtofferrol sprong. "Ja, dat zou misschien wel beter hebben gekund, het informeren van de buurt. Door corona is het natuurlijk wat lastig een bijeenkomst te houden. Anderzijds is het niet nieuw dat we als islamitische gemeenschap kritiek krijgen."

'Waarom dan toch?', was een vraag die blijkbaar even niet in hem opkwam.

Hij nodigt de klagers uit in de moskee, om te laten zien hoe alles in zijn werk gaat en dan kunnen ze 'de moskee van adviezen voorzien'. Nutteloze raad, zo blijkt een tel later. "Maar de gebedsoproep blijft. Wat andere moskeeën doen is aan hun."

"Wij zijn gelovigen en hebben ook rechten. De azan is voor moslims heel belangrijk. Het is jammer dat mensen negatief reageren op een gebedsoproep van twee minuten. We doen er niemand pijn mee. Het is ook geen oproep tot geweld, wat sommigen denken. Allah is de allergrootste en Mohammed zijn profeet, dat wordt gezegd. Het mag zes keer per dag, maar we doen het vier keer. Als het straks langer licht wordt en de laatste oproep later op de avond komt, laten we die ook vallen. Dan zijn het er nog maar drie per dag."

Dat de imam wel degelijk rekening houdt met de omgeving moet blijken uit het feit dat hij 'tot het streepje gaat' wat betreft geluidssterkte. Of dat het streepje van standje 1 of 11 is, blijft onbekend.

Een bezorgde inwoner vat het probleem prachtig samen: "We horen ook weleens koeien loeien, maar dat is toch anders."

Rio de Janeiro wil voetbalstadion hernoemen naar Pelé

Het voetbalstadion "Estádio Jornalista Mário Filho" in Rio de Janeiro krijgt een nieuwe naam ter ere van de Braziliaanse voetballegende Pelé.

In de toekomst zal het stadion, beter bekend onder de naam "Maracanã", "Estádio Edson Arantes do Nascimento - Rei Pelé" heten. Dit is een oprecht eerbetoon aan Pelé (bijnaam van Edson Arantes do Nascimento) die wereldwijd door velen wordt gezien als de beste voetballer aller tijden en enorm veel heeft betekend voor het Braziliaanse voetbal, zei de staatspresident van de staat Rio de Janeiro, Ceciliano, die de hernoeming van het stadion goedkeurde. Volgens de Braziliaanse media moet de gouverneur van Rios, Castro, nog wel akkoord gaan of binnen 15 dagen zijn veto uit spreken.

Onbegrip onder volgers van de vorige naamgenoot
Het hernoemen van het stadion veroorzaakte ophef op social media onder fans en de familie van de vorige naamgever aan het stadion, journalist en schrijver Mário Filho. De nieuwe naam van het stadion is betreurenswaardig en getuigt van barbaarsheid, vertelde de kleinzoon van Filho aan de lokale media. De journalist Filho had het publiek in de toenmalige hoofdstad Rio overtuigd om het nieuwe stadion voor het WK 1950 niet in het afgelegen Jacarepaguá, maar in de wijk Maracanã te bouwen.

Federer kent succesvolle rentree na veertien maanden blessureleed

Na meer dan een jaar van blessureleed heeft Roger Federer een geslaagde rentree gemaakt. Op het ATP-toernooi van Doha won de 39-jarige Zwitser in drie sets van Britse tennisser Daniel Evans. De 20-voudig grandslamkampioen won met 7-6, 3-6, 7-5.

Vorig jaar januari speelde Federer op de Australian Open zijn laatste wedstrijd voor zijn knie-operatie. Destijds verloor Zwitser in de halve finale van Novak Djokovic. In de eerste set maakte Federer een prima indruk tegen Evans en won uiteindelijk in de tiebreak van Evans.

In set twee was Evans was de betere van de twee en de Britse tennisser won terecht de tweede set met 6-3. In de spannende derde set verspeelde in de tiende game van de set nog zijn eerste wedstrijdpunt, maar twee games later was het alsnog raak voor de 39-jarige Zwitser. Hij won de derde set met 7-5 en staat nu in de kwartfinale tegen de Georgiër Nikoloz Basilasjvili.

10 jaar burgeroorlog in Syrie, een hele generatie is opgegroeid met oorlogsgeweld

Volgens diverse hulporganisaties is de situatie voor kinderen in Syrië nog nooit zo schrijnend geweest als nu.

Na tien jaar oorlog is 90 procent van de kinderen afhankelijk van humanitaire hulp, volgens kinderhulporganisatie Unicef. Daarnaast zouden er nog eens 2,5 miljoen kinderen naar in nabijgelegen landen zijn gevlucht. Volgens gegevens van de VN zijn er in Syrië tussen 2011 en 2020 meer dan 6.400 kinderen om het leven gekomen en meer dan 5.500 gewond geraakt tijdens de oorlog.

De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Müller sprak over de grootste tragedie van deze eeuw. Een hele generatie kent niets dan angst en nood. Vorig jaar ontbrak 5,4 miljard dollar aan hulp om in de belangrijkste behoeften te voorzien. Dat was een ongelooflijk schandaal, zei Müller.

Volgens een onderzoek van het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft bijna elke tweede Syriër tussen de 18 en 25 jaar al een familielid of vriend verloren. Meer dan de helft van de ondervraagden die nog in Syrië woonachtig zijn, gaven aan te kampen met slapeloosheid, angst en depressie.

Proefkonijn voor nieuw coronavaccin: ‘Om te helpen, maar ook wel voor het geld’

Terwijl het vaccineren in Nederland eindelijk op gang is gekomen, wordt in het Amphia Ziekenhuis in Breda alweer een nieuw coronavaccin getest. Dit keer van Duitse makelij: CureVac. 250 mensen hebben zich als proefpersoon opgegeven. Meer hierover in BN De Stem.

Per keer dat hij het Amphia Ziekenhuis bezoekt voor deelname aan deze test kan hij 175 euro op zijn rekening laten bijschrijven. Dit kan oplopen tot een vergoeding van maximaal 2.000 euro. "Maar dat is echt niet de enige reden waarom ik me als proefpersoon heb opgegeven’’, verzekert Anton Timmermans. "Je draagt zo ook een steentje bij aan het oplossen van deze crisis en ik ben straks misschien wel gevaccineerd. Maar eerlijk is eerlijk, als die vergoeding er niet was geweest weet ik niet of ik wel had meegedaan.’’

Anton vertrekt geen spier als hij de prik in zijn bovenarm krijgt van research coördinator Mayke Daalmans. "Maar het testen wat we hier doen gaat veel verder dan alleen die twee spuitjes hoor", vertelt Mayke. "De deelnemers aan het onderzoek moeten vragenlijsten invullen, we nemen meerdere malen bloed bij hen af om te kijken naar antistoffen en ze moeten aangeven of ze last van bijwerkingen hebben. In totaal volgen we de deelnemers twee jaar."

Het vertrouwen bij de Europese overheden in de werking van CureVac is groot. Dat blijkt wel uit het feit dat de Europese Unie nu al 225 miljoen doses van het vaccin  onder voorbehoud van goedkeuring heeft besteld. Daarvan zullen er zo'n 8,7 miljoen voor Nederland bestemd zijn. Het Europees Geneesmiddelenbureau kijkt ondertussen mee met de onderzoeken in testfase III die momenteel lopen, om zo versneld een oordeel te kunnen vellen over het middel (net als bij Sputnik V door middel van een 'rolling review'). Als alles goed gaat kunnen de eerste vaccinaties met CureVac al deze zomer worden gegeven.   

Opgeleide coronaspeurhonden even accuraat als COVID-19-test

De Universiteit van Gent in België heeft met succes zes honden opgeleid om stalen te testen op de aanwezigheid van het coronavirus. "Ze behalen heel goede resultaten met een gemiddelde accuraatheid van 95 procent. De honden zijn perfect complementair met ander coronatesten, met het voordeel dat een coronahond heel snel en goedkoop een grote groep van mensen kan screenen", legt microbioloog Chris Callewaert uit.

Het opleidingsprogramma van de speurhonden heeft klinkende resultaten geboekt. De zes honden die opgeleid werden aan de Universiteit van Gent kunnen ingezet worden om massaal te testen op COVID-19.

"Het is heel goed nieuws. De coronahonden halen heel goede resultaten. Ze hebben een gemiddelde accuraatheid van 95 procent, wat heel hoog is. Daarmee zijn ze geslaagd als COVID-19-test. Het is een betrouwbare coronatest. Er zijn bepaalde voorschriften. Eigenlijk doen de coronahonden het even goed als de PCR-testen", zegt microbioloog Chris Callewaert, onderzoeker aan de UGent.

"De honden zijn perfect complementair, met het voordeel dat een coronahond heel snel en goedkoop een grote groep mensen kan screenen. We zijn nu aan het bekijken hoe we de honden kunnen inzetten om opnieuw naar ons normaal leven te kunnen gaan."

De coronaspeurhonden worden in een afgesloten ruimte geconfronteerd met geurstalen van geteste mensen. "Men neemt een staal af van onder de oksels, de nek of de armen. Men doet dat in een potje en die stalen worden aan de honden gegeven."

In een volgende stap kunnen de honden opgeleid worden om tussen de mensen door te lopen. "Dat vergt extra opleiding. Niet alle honden zijn daarvoor geschikt. Sommige honden zijn snel afgeleid en kunnen daarom niet optimaal reageren."

Het grote voordeel van COVID-19-testen met honden is de snelheid en de kostprijs. "Uit Frans onderzoek blijkt dat de gemiddelde kostprijs van een test door een hond ongeveer 1 euro kost. Bij een sneltest spreek je snel van 30 tot 40 euro per test en de PCR-test kost 70 tot 75 euro. Daarnaast is de test met honden veel sneller dan een sneltest. Een sneltest levert resultaat op na 15 tot 30 minuten, een hond doet dat binnen de minuut", zegt Callewaert.

Volgens de microbioloog zullen er de komende weken nog tientallen of honderden honden opgeleid worden, nu blijkt dat er zulke goede resultaten worden geboekt. "Zo kunnen we deze zomer meewerken om naar een normale toestand terug te kunnen gaan."


Zwitsers bedrijf krijgt geverfde straatstenen in plaats van 30 miljoen euro aan koper

Een handelaar in grondstoffen is slachtoffer geworden van een frauduleuze deal. Het Zwitserse bedrijf kreeg afgelopen zomer driehonderd containers vol met beschilderde straatstenen in plaats van ruim dertig miljoen euro aan koper. Meer hierover in de Stentor.

De in Genève gevestigde Mercuria Energy Group, een van de vijf grootste oliehandelaren ter wereld, kocht vorig jaar 6000 ton aan zogeheten koperblister, een onzuivere vorm van koper. De kostbare vrachten zouden door de Turkse leverancier Bietsan Bakir rechtstreeks per schip worden verzonden aan China. Toen de 'waardevolle' ladingen in China aankwamen verdeeld over driehonderd containers op acht schepen - bleek het om koperkleurig geverfde stenen te gaan.

Waarschijnlijk is het koper wel verladen in containers in de haven van Istanboel, zodat inspectie door een inspectiebedrijf kon plaatsvinden. De verzegelingen die juist worden aangebracht op de containers om diefstal te voorkomen zijn na de inspectie geopend om het koper te vervangen door met verf bespoten straatstenen, vertelt advocatenkantoor KYB in Istanboel aan de media. De fraudeurs hebben waarschijnlijk zowel nep- als echte containerzegels gebruikt om detectie te voorkomen.

Toen de schepen onderweg waren, betaalde Mercuria ruim 30 miljoen euro aan de leverancier.

Mercuria probeert de schade nu te verhalen via Turkse en Britse rechtbanken bij koperleverancier Bietsan Bakir. De Turkse politie heeft inmiddels een aantal aanhoudingen verricht in verband met het nepkoper. "Er zijn verdachten in hechtenis genomen van wie wordt aangenomen dat ze betrokken zijn bij de verschillende onderdelen van deze georganiseerde misdaad tegen Mercuria", zei het bedrijf in een verklaring.

De Turkse politie verklaarde: "vastgesteld dat het incident het resultaat is van op een georganiseerde manier gepleegde fraude". In geval van het niet-uitleveren kan een handelaar een claim indienen op de verzekeringspolis van een vracht. Maar ook daarin heeft Mercuria pech: ze ontdekten dat zes van de zeven contracten die het Turkse bedrijf gebruikte om de lading te verzekeren, vervalst zijn. 

Van Aert sprint naar winst in openingsrit Tirreno-Adriatico

Na het succes van Jumbo-Visma in Parijs-Nice met Primo¸ Roglič heeft de Nederlandse ploeg ook in de Tirreno-Adriatico ook gewonnen. Wout van Aert won de openingsetappe in de massasprint. Hij won voor Caleb Ewan en Fernando Gaviria.

De eerste etappe in de Tirreno-Adriatico kende in de beginfase nog drie beklimmingen, maar de laatste negentig kilometer was volledig vlak en was het de eerste kans voor de sprinters in de Italiaanse rittenkoers.

De sprintersploegen lieten die kans niet onbenut en nadat de vroege kopgroep ruim op tijd werd ingelopen kon het peloton zich opmaken voor de eerste kans. Meerdere ploegen hielden hun sprinters goed van voren. Het was UAE-Team Emirates die het beste de sprint aantrok voor Gaviria, maar direct ging Van Aert er voorbij. De Belg van Jumbo-Visma hield in het vervolg van de sprint de sterk opkomende Caleb Ewan van zich af en boekte zijn eerste ritoverwinning van het seizoen. Ewan werd op gepaste afstand tweede en de derde plaats was voor Gaviria. Van Aert is ook direct de eerste leider in de Italiaanse WorldTour-wedstrijd.

Negen Europese landen willen verbod op benzine- en dieselauto in 2030

Negen Europese landen, waaronder Nederland, dringen er bij de Europese Commissie op aan om de verkoop van nieuwe auto’s op benzine of diesel per 2030 te verbieden. Meer hierover in de Stentor.

De negen landen - Oostenrijk, België, Denemarken, Griekenland. Ierland, litouwen, Luxemburg, Malta en Nederland - willen versneld van de brandstofmotor af en verzoeken de Europese Commissie 2030 wettelijk vast te leggen als harde grens. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat: "Als je rekening houdt met de levensduur van auto’s en het bereiken van CO2-neutraliteit in 2050, dan moeten nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren rond 2030 worden uitgefaseerd.’’

Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje hebben met hun enorme autoindustrie dit verzoek niet ondertekend. Deze landen hebben groot belang bij een florerende auto-industrie en daarnaast zijn er nog steeds twijfels of het wel lukt om over tien jaar alleen maar elektrische auto’s te produceren. 

De VW Group bijvoorbeeld wil zijn laatste brandstofmodellen in 2026 op de markt brengen die ook na 2030 nog geproduceerd moeten worden. Andere autofabrikanten zijn vlotter, Volvo wil in 2030 ook echt gestopt zijn met het produceren van brandstofauto’s.

Al vaker is 2030 genoemd als het laatste jaar voor de brandstofmotor. Nederland en de EU streven ook naar dit jaar. Volgens de negen landen moet 2030 als deadline voor de brandstofmotor in alle landen in Europa gaan gelden zodat de CO2-doelen behaald kunnen worden.

 

Topfavoriet Roglic slaat dubbelslag in Parijs-Nice

Primo¸ Roglič heeft de vierde etappe in Parijs-Nice, met aankomst in Chiroubles, op zijn naam geschreven. De Sloveen was de beste op de ruim zeven kilometer lange slotklim en had aan de meet een voorsprong van twaalf seconden op Maximilian Schachmann, die het sprintje won voor de tweede plaats. Roglic is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Al snel ontstond er een kopgroep van zes renners met daaronder onze landgenoot Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix). Ook Julien Bernard (Trek-Segafredo), Anthony Perez (Cofidis), Fabien Doubey (Total Direct Energie), Jose Rojas (Movistar) en Oliver Naesen (AG2R Citroën Team) maakten deel uit van de vroege vluchters.

Bernard hield het van de kopgroep het langst vol. De Fransman kreeg op de slotklim, van zeven kilometer het gezelschap van Luis Leon Sanchez, maar niet veel later werd de Fransman en de Spanjaard opgeraapt door het eerste deel van het peloton.

Op de slotklim naar Chiroubles liet Roglič zijn klasse zien. De Sloveen van Jumbo-Visma trok op drie kilometer ten aanval. Ion Izagirre kon in eerste instantie nog volgen, maar de Bask moest snel passen bij Roglič. De Sloveense nummer één van de wereld kwam vervolgens solo over de meet en neemt daarbij ook de leiding in het algemeen klassement. Schachmann, de winnaar van vorig jaar, won het sprintje voor de tweede plaats op twaalf seconden van Roglič.

COVID-19: 5330 nieuwe besmettingen en 31 doden, totaal 1.133.474 en 15.948

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5330 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.133.474 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 199 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1353 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 28 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 560 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 31 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.948 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Douane vindt 585 kilo cocaïne tussen bananen

De Douane heeft op maandag 9 maart 2021 een partij cocaïne gevonden van in totaal 585 kilo. De verdovende middelen werden tijdens een controle aangetroffen in een container geladen met bananen.

De bewuste container was afkomstig uit Colombia en bestemd voor de export naar Duitsland. De drugs werden in verschillende dozen aangetroffen op twee pallets.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek.

De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Het nutteloze feitje van de dag: Engelen op de dijk

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je over de Houtribdijk van Lelystad naar Eindhuizen (of andersom) rijdt dan kun je je ogen de kost geven en genieten van een prachtig uitzicht, maar wist dat je ook je oren de kost kunt geven daar? Je kan namelijk genieten van het muzikale kunstwerk 'Engelenzender'.

"Wie tussen 1994 en 2000 over de Houtribdijk reed, kon afstemmen op FM-frequentie 98.0 en engelen horen zingen. Deze zogeheten Engelenzender was een kunstwerk van Moniek Toebosch (1948-2012). Toebosch wilde met dit audiokunstwerk een persoonlijke schuilplaats bieden, waarbij ze de auto transformeerde tot een soort eigentijdse wegkapel. Op de 26 km lange Houtribdijk, midden in het IJsselmeergebied tussen het Markermeer en het IJsselmeer, vond zij het ideale ‘lege’ landschap voor de juiste beleving van haar engelengezang", zo schrijft Rijkswaterstaat.

Nu de zender uit de lucht is kun je via een app alsnog genieten van het engelengezang. Als je de app ‘Engelen/Angels’ installeert en aanzet start de muziek vanzelf bij het begin van de dijk. Ben je nu al nieuwsgierig? Het muzikale kunstwerk staat ook op YouTube:

Kickbokser Jamal Ben S. opgepakt bij Sky ECC-operatie

De bekende Marokkaans-Belgische kickbokser Jamal Ben Sadik behoort tot de verdachten die bij een operatie rond het door de georganiseerde misdaad geliefde communicatiemiddel, de Sky ECC-cryptofoon zijn opgepakt. 

Ben Sadik zou in januari voor een derde maal tegen zwaargewicht en kickbokskampioen Rico Verhoeven staan, maar een rugblessure gooide roet in het eten. Blijkbaar verkocht zijn bedrijf Sky ECC-telefoons, iets dat overigens niet strafbaar is. Ook werd de Marokkaanse-Belg gesponsord door Sky ECC.

Lees ook: Versleutelde berichtendienst Sky ECC gekraakt: dertig aanhoudingen

Bij de politie-actie zijn één miljard criminele berichten onderschept en de politie spreekt dan ook van een 'harde klap voor de criminelen'. "Veel gebruikers van EncroChat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd de grootste aanbieder van crypto communicatie met zo’n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer elfduizend Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers."

De server is dinsdag in beslag genomen en naar aanleiding hiervan zijn tientallen personen aangehouden, waaronder dus Ben Sadik. Onder de verdachten zijn ook twee advocaten.

Vrouw rijdt in op groepje jeugd

Dinsdagmiddag is een 23-jarige vrouw uit Hansweert aangehouden omdat zij verdacht wordt van een poging tot zware mishandeling op een groepje kinderen. Afgelopen zondag, 7 maart, zou het groepje kinderen voorwerpen tegen de woning van de vrouw hebben gegooid. Zij renden en fietsten hierop weg.

De vrouw was hier kennelijk zo kwaad om dat zij in haar auto zou zijn gestapt en op het groepje zou zijn ingereden. Dit is door getuigen gezien. Eén van de jongens werd mogelijk door de auto geraakt en kwam ten val, een ander kon nog opzij springen om een aanrijding te voorkomen.

Door de politie zijn verschillende getuigen van het incident gehoord. Ook deden ouders van drie betrokkenen aangifte van poging tot zware mishandeling.

Nadat zij was aangehouden is de vrouw overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar is ze gehoord door rechercheurs. Nadat ze een verklaring had afgelegd is de vrouw in vrijheid gesteld. Zij kreeg een dagvaarding mee en moet zich te zijner tijd voor een rechter verantwoorden. Ook wordt door de politie een melding gemaakt bij het CBR. Zij gaan mogelijk een onderzoek doen naar het feit of de vrouw wel geschikt is om een rijbewijs te mogen hebben.

Vermeende kaping Schiphol 2019 blijkt menselijke fout

In het onderzoek naar het incident op Schiphol op 6 november 2019 zijn geen strafbare feiten geconstateerd. De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) onderzoek gedaan naar de vermeende kaping. Na beoordeling van het dossier door de luchtvaartofficier van justitie concludeert het OM dat geen sprake is van strafbare feiten, maar van een menselijke fout.

Melding
Op 6 november 2019 rond 18.30 uur ontvangt de luchtverkeersleiding een code voor kaping/gijzeling vanuit een toestel van AirEurope op Schiphol. Het toestel staat op dat moment bij de gate waar zojuist het boarden is gestart. Hoewel de bemanning gewoon aan boord is en er geen afwijkend gedrag in en om het vliegtuig zichtbaar is, wordt besloten te handelen volgens de processen die in werking treden bij een (vermeende) kaping of gijzeling.

Code kaping/gijzeling
Tijdens het boarden leggen de gezagvoerder en zijn copiloot in de cockpit de noodprocedures uit aan twee crewleden. Gedurende het geven van die uitleg staat de transponder nog aan (een elektronisch apparaat dat een melding uitzendt als antwoord op een ontvangen boodschap), zonder dat de piloot en copiloot zich daarvan bewust zijn. Normaliter wordt deze transponder na de landing op stand-by gezet, iets dat nu abusievelijk niet is gedaan. Terwijl de piloten bij wijze van oefening de echte code voor kaping/gijzeling intoetsen, wordt hiervan een officieel signaal verstuurd.

De piloten merken op dat het boarden is gestopt en zien politieauto’s bij het vliegtuig, maar weten naar eigen zeggen op dat moment niet wat er aan de hand is. De gezagvoerder verlaat na enige tijd de cockpit om polshoogte te nemen. Daar wordt hij aangesproken door een opsporingsambtenaar, die veiligheidshalve verificatievragen aan de piloot stelt en hem daarna de situatie uitlegt. Pas dan dringt het tot de gezagvoerder door dat de alarmerende situatie is ontstaan als gevolg van de veiligheidsinstructies in de cockpit waarbij hij de code voor kaping/gijzeling heeft ingevoerd.

Menselijke fout
De Koninklijke Marechaussee en de luchtvaartpolitie hebben onderzoek gedaan naar de precieze toedracht van het incident. Uit dit onderzoek is gebleken dat sprake is geweest van een menselijke vergissing. Er zijn geen strafbare feiten of gedragingen geconstateerd; er zal dus ook geen strafvervolging plaatsvinden. Dat het onderzoek een jaar heeft geduurd is verklaarbaar door de mate van zorgvuldigheid die in acht is genomen, alsmede door het horen van betrokkenen en getuigen, waarvan de meesten zich buiten Nederland bevonden. Covid19 heeft het proces voorts bemoeilijkt, waardoor er al met al enige tijd overheen is gegaan.

Nepnieuws
Ten tijde van het incident is via sociale mediakanalen veel nepnieuws gedeeld. Terwijl de situatie op Schiphol ontspannen en rustig was, circuleerden op twitter geruchten dat sprake was van paniek aan boord van het vliegtuig; dat het cabinepersoneel werd bedreigd met een mes; dat er drie mannen met messen zouden rondlopen; en dat mensen niet naar Schiphol moesten komen. Deze berichten zijn weliswaar snel ontkracht vanuit o.a. de kanalen van KMar en Schiphol, maar het effect van het verspreiden van dergelijk nepnieuws is zeer kwalijk. Familieleden van de passagiers en bemanning hebben zich daardoor enige tijd onnodig veel zorgen gemaakt. Ook had het z’n weerslag op de betrokken overheidsinstanties, die er ongewild een extra taak bij kregen met het ontzenuwen van het nepnieuws.

OM eist in hoger beroep zwaardere straf voor bezopen doorrijder

“Wat mij betreft is voor de bewezen te verklaren feiten een zwaardere straf op zijn plaats dan de rechtbank heeft opgelegd. Deze mededeling is voor de verdachte misschien een onaangename verrassing, maar dat is nu eenmaal het risico van hoger beroep.”

De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), zegt dit vandaag voor het gerechtshof in Leeuwarden. Hij eist tegen een 43-jarige man uit Sint Johannesga een gevangenisstraf van zeven maanden en een rijverbod van drie jaar. De rechtbank in Leeuwarden had de man op 20 juni 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden en een rijverbod van twee jaar. De man gaat in hoger beroep.

Doorrijden
Hij wordt verdacht van het met drank op veroorzaken van een verkeersongeluk in Ouwsterhaule. De verdachte rijdt daar tegen twee voetgangers aan die aan de rechterkant van de weg lopen. De man en de vrouw hebben zich goed zichtbaar gemaakt. Zij dragen reflecterende banden en lampjes. De voetgangers raken zwaar gewond, de vrouw komt in de sloot naast de weg terecht. Zij wordt door een automobilist behoed voor verdrinking. Die automobilist is niet de verdachte, die is doorgereden.

Stomdronken
Hij zegt dat hij wel iets had geraakt en dat het een ‘dikke bots’ was, maar hij zegt niet te hebben beseft een mens te hebben aangereden. De AG denkt wel te weten hoe dat komt: “Dat zal ongetwijfeld samenhangen met de inname van een grote hoeveelheid bier. […] De verdachte had meer dan 2,0 promille alcohol in zijn bloed. Hij was dus stomdronken.”

Ernstige mate van schud
De rechtbank in Leeuwarden heeft het rijgedrag van de verdachte getypeerd als zeer onvoorzichtig en onoplettend. Daarin gaat de AG mee. Ook zegt de rechtbank dat in de opgelegde straf de ernst van het handelen van verdachte voldoende tot uitdrukking is gebracht. Dat ziet het OM anders.

De AG vindt dat de verdachte een ernstige mate van schuld treft. Daarbij hoort een hogere straf: “Hij heeft de slachtoffers in hulpeloze toestand achtergelaten. Dankzij oplettendheid van anderen kon worden voorkomen dat het vrouwelijke slachtoffer is verdronken. Dit weegt mee in de eis.”

Het beste van maken
Het nu 48-jarige vrouwelijke slachtoffer kan door het ongeval niet meer werken, waarschijnlijk voor de rest van haar leven. De nu 51-jarige man heeft ander, minder belastend werk moeten zoeken. Ze proberen daarbij nog het beste van te maken. Het is zoals het is zeggen ze.

Het is een houding die de AG niet terugziet bij de verdachte. “Bij een werkelijk besef van schuld en verantwoordelijkheid zou hij de door de rechtbank opgelegde straffen hebben geaccepteerd, ook met een ‘het is zoals het is’. Zeker als hij zou hebben beseft dat de rechtbank in mijn ogen erg genadig is geweest.”

Het gerechtshof doet in deze zaak over twee weken uitspraak.

Wettelijk monopolie voor vergunning lotto's is geoorloofd

De Kansspelautoriteit (KSA) mag een monopolie hanteren bij het verlenen van de vergunning voor het organiseren van lotto’s. De KSA mocht bovendien de enige vergunning aan Lotto B.V. verlenen. Dat oordeelt de Afdeling Bestuursrechtspraak in drie verschillende uitspraken van vandaag.

Achtergrond
Om criminaliteit tegen te gaan, gokverslaving te voorkomen en consumenten te beschermen geldt in Nederland een éénvergunningstelsel voor het organiseren van lotto's. Zo’n stelsel beperkt het Europese vrije verkeer van diensten, omdat er geen andere aanbieders kunnen zijn dan de houder van die ene vergunning. In Nederland is de vergunning voor het organiseren van lotto’s onderhands verleend aan Lotto B.V. Andere kansspelbedrijven visten daardoor achter het net. Zij vinden dat niet terecht en kwamen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Horizontaal consistent
De vraag of een éénvergunningstelsel voor lotto’s wel mag, kwam al eerder aan de orde in een uitspraak(opent in nieuw venster)(verwijst naar een andere website) van de Afdeling bestuursrechtspraak. In mei 2018 oordeelde zij dat de KSA beter moest motiveren of het zogenoemde duale stelsel, waarbij voor lotto’s maar één vergunning wordt verleend en voor goededoelenloterijen meerdere vergunningen beschikbaar zijn, wel 'horizontaal consistent' is. Dat houdt in dat uit een vergelijking tussen de verschillende kansspelen en de daarvoor geldende vergunningenstelsels moet blijken dat de doelen van het kansspelstelsel "op coherente en systematische wijze worden nagestreefd".

Verschillen
Volgens de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de KSA in haar nieuwe besluit de horizontale consistentie voldoende aangetoond. Er zijn weliswaar overeenkomsten tussen lotto’s en goededoelenloterijen, maar ook belangrijke verschillen. Zo is het voor de kanalisatiefunctie, waarbij het streven is om zoveel mogelijk mensen via een legale aanbieder te laten gokken, belangrijk dat de markt voor lotto’s niet wordt verdeeld onder meerdere aanbieders. Anders bestaat het risico dat geen van de aanbieders krachtig genoeg is om een zo grote prijzenpot te presenteren dat de kanalisatiefunctie kan worden waargemaakt. Ook verschilt de aard van de kansspelen. Zo is het aantal trekkingen bij lotto’s veel hoger dan bij goededoelenloterijen, maar dragen lotto’s weer een veel lager percentage van de opbrengsten af aan goede doelen. Alles bij elkaar heeft de KSA naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak nu voldoende gemotiveerd dat het verschil in vergunningstelsels horizontaal consistent is. Dit betekent dat het monopolie voor de lottovergunning in stand blijft.

Wijziging tenaamstelling ook in orde
Ook mocht de KSA de tenaamstelling van de lottovergunning en de vergunning voor de staatsloterij wijzigen naar Lotto B.V. en Staatsloterij B.V. De twee organisaties achter de Lotto en de Staatsloterij zijn in 2016 omgezet van stichtingen naar besloten vennootschappen. Deze twee bv’s zijn samen in één holding ondergebracht. De KSA verwerkte deze organisatorische wijziging in de twee vergunningen door de tenaamstelling daarvan te veranderen. Over die wijziging oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak eerder dat de KSA moest motiveren waarom zij voor het organiseren van zowel de Lotto als de Staatsloterij slechts één vergunning verleent en of die vergunning onderhands kan worden verleend aan Lotto B.V. en Staatsloterij B.V. Dat heeft de KSA nu ook voldoende gemotiveerd, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

Vrouw (72) om het leven gekomen na eenzijdig ongeval

Op dinsdagmiddag raakte een 72-jarige vrouw uit Andijk dodelijk gewond bij een eenzijdig verkeersongeval op de Kadijkweg in Lutjebroek. Omstreeks 14.50 uur kreeg de politie melding van het verkeersongeval. Op de Kadijkweg bleek een personenauto van de weg geraakt te zijn.

De auto kwam na een stuk door de berm te zijn gegaan in een naast de weg gelegen greppel tot stilstand. De bestuurster van de auto is mogelijk tijdens het rijden onwel geworden. Zij werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. In de loop van de avond bleek zij aan haar verwondingen te zijn overleden.

Jonge geweldplegers zorgelijke trend in jaarbeeld OM over 2020

Het criminaliteitsbeeld over 2020 ziet er door de coronapandemie en de genomen maatregelen afwijkend uit ten opzichte van andere jaren. Er waren minder woninginbraken en er was minder uitgaansgeweld. De grootste verschuiving is de groei van online criminaliteit. Het aantal geregistreerde gevallen van fraude met onlinehandel en identiteitsfraude steeg met meer dan 30 procent in één jaar. Het aantal verdachten van cyberdelicten nam als gevolg daarvan in 2020 toe van 390 naar 480, een toename van 23 procent. Het aantal verdachten van fraude met betaalproducten nam toe met 48 procent, van 460 naar 680 verdachten. Dat blijkt uit de eerste cijfers die het Openbaar Ministerie naar buiten brengt over 2020.

‘Cybercriminaliteit is het delict van de toekomst’, stelt Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal. ‘Het wordt steeds groter en is veelkoppig: van digitale babbeltrucs tot ingewikkelde ransomware en DDos aanvallen. Er is een stevige maatschappelijk aanpak nodig, die zich richt op het vergroten van de weerbaarheid van burgers en bedrijven en op intensieve opsporing en vervolging van criminelen.’

Geweld door jongeren
Hoewel het totaal aantal jeugdige verdachten dat in aanraking komt met het OM al jaren afneemt (in 2020 -12 procent), zet in 2020 een zorgelijke trend door die in 2019 al zichtbaar werd. Het aantal minderjarigen dat verdacht wordt van een ernstig geweldsdelict is in een jaar tijd toegenomen met 17 procent van 1.633 verdachten in 2019 naar 1.904 in 2020. Deze minderjarigen worden verdacht van zware mishandeling, diefstal met geweld, afpersing of ernstige bedreiging, al dan niet in groepsverband. Ook het aantal jongvolwassen tot 21 jaar dat verdacht wordt van een ernstig geweldsdelict, nam toe, met 4 procent, van 1.894 naar 1.979. In totaal nam het aantal ernstige geweldsdelicten toe met 6 procent ten opzichte van 2019.

Opvallend is de toename van het aantal verdachten voor (een poging tot) doodslag. Het aantal verdachten nam in 2020 toe met 21 procent tot iets meer dan 1.400 verdachten. In 2019 was ook al sprake van toename, toen steeg het aantal verdachten met 25 procent.

De toename van verdachten van (een poging tot) doodslag is vooral bij minderjarigen en jongvolwassen verdachten zichtbaar. Het aantal minderjarige verdachten steeg met bijna 50 procent tot 199 verdachten, het aantal jongvolwassen verdachten (t/m 21 jaar) met 38 procent tot 226. In iets meer dan 90 procent bleef het bij een poging. Het meest opvallend is de toename in de regio Amsterdam. Het parket Amsterdam registreerde in 2020 2,5 keer meer verdachten van (poging tot) doodslag dan het jaar daarvoor. In 2019 waren het er 32, vorig jaar 83.

Het aantal verdachten van (een poging tot) moord daalde met 5 procent tot 380 verdachten, maar ook in deze categorie steeg het aandeel jongeren. 25 Verdachten waren minderjarig, in 2019 waren dat er veertien. In 22 van de 25 zaken ging het om een poging moord.

Van der Burg maakt zich zorgen over deze trend. ‘Het is het tweede jaar op rij dat we zien dat excessief geweld onder jongeren is gestegen. Een breed offensief, zoals ingezet met het actieplan Wapens en Jongeren, is hard nodig om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. Opsporing en vervolging met stevige gevolgen is belangrijk om jongeren duidelijke grenzen op te leggen, en hen te confronteren met hun misdadig gedrag, maar alleen met het strafrecht los je dit maatschappelijke probleem niet op. Brede coalities zijn nodig om deze jongeren op het juiste spoor te brengen, en vooral te houden.’

Minder instroom, minder zaken bij de rechter
Het Openbaar Ministerie heeft in 2020 179.200 misdrijfzaken afgehandeld. Dat is 11 procent minder dan 2019. Naast een lagere instroom, werd de afhandeling van strafzaken door de rechter sterk beïnvloed door de coronapandemie, waardoor bijna twee maanden nauwelijks strafzaken konden worden behandeld.

Als gevolg van deze situatie heeft het OM verhoudingsgewijs meer strafzaken zelfstandig afgedaan dan vorig jaar. In 2019 was dat 54 procent van de zaken, in 2020 groeide dit aandeel tot 57 procent, ofwel 103.000 strafzaken.

Onderzoeken naar criminele samenwerkingsverbanden
In tegenstelling tot de veelvoorkomende criminaliteit hebben de coronamaatregelen nauwelijks invloed gehad op de omvang van de georganiseerde criminaliteit. Vandaar dat het aantal onderzoeken naar deze criminele samenwerkingsverbanden in 2020 onverminderd hoog was. Net als in 2019 liepen in 2020 bijna 2300 onderzoeken naar diverse vormen van zware georganiseerde criminaliteit.

In 2020 zijn 1.155 zaken die te maken hadden met de georganiseerde misdaad door de rechter behandeld. In 2019 waren dat er 1.471. Daarbij kregen 785 verdachten een vrijheidsstraf opgelegd.

Toename celstraffen
Een afname in strafzaken betekent geen afname in de ernst van de zaken. Dat is terug te zien in de opgelegde vonnissen. In 2019 was al een toename van het aantal opgelegde langdurige vrijheidsstraffen zichtbaar en die toename zet ook in 2020 door. Hoewel het aantal vonnissen door de omstandigheden met 21 procent afnam, werden naar verhouding weer meer verdachten veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar of langer. Het aantal verdachten dat een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar kreeg opgelegd, steeg van 182 naar 200.

Coronagerelateerde strafzaken
In 2020 heeft het OM iets meer dan vierhonderd coronagerelateerde misdrijfzaken in behandeling genomen. Het gaat dan met name over verdachten die hoesten of spugen naar agenten, of andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Bijna driehonderd zaken zijn aan de rechter voorgelegd, meestal via een snelrechtprocedure.

Er zijn ruim 36.000 processen-verbaal opgemaakt door politie en bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) voor overtreding van de coronaregels. Na beoordeling door het parket CVOM is in iets meer dan 22.000 een strafbeschikking opgelegd. Hiertegen is in ruim 7.000 zaken verzet ingesteld, wat inhoudt dat in iets meer dan 30 procent van de gevallen de bestrafte het niet eens was met de opgelegde strafbeschikking door het OM. Normaal gaat zo’n 11 procent van de mensen in verzet.

Stabiele financiering
Het OM houdt zich allang niet meer alleen bezig met opsporing en vervolging. Er zijn in de loop van de jaren steeds meer belangrijke taken bijgekomen, zoals op het gebied van preventie, de aanpak van personen met verward gedrag en slachtofferrechten.

Van der Burg: ‘De verantwoordelijkheden en taken van het OM vraagt heel veel van onze mensen. Dit wordt niet opeens minder door economische tegenspoed. Daarom is meerjarige, stabiele en voorspelbare en toereikende financiering hard nodig. Niet alleen voor ons, maar ook voor de politie, de rechtspraak , rechtsbijstand, reclassering en strafuitvoering. Het wordt hoog tijd dat het fundament onder deze organisaties wordt versterkt. Zij vormen het hart van onze rechtsstaat.’

In het voorjaar volgt het jaarbericht van het OM met meer cijfers en duiding.

Dode aangetroffen in drugslab

In een schuur aan de Beverstraat in Wernhout werd in de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 maart een dode aangetroffen. In dezelfde ruimte stuitte de politie op een drugslab. De bewoner van het perceel is aangehouden als verdachte. De politie onderzoekt de zaak.

Rond middernacht ging de politie naar de locatie toen zij een melding van de bewoner ontving. In de schuur zou een levenloos persoon liggen. Omdat de agenten rondom het pand een sterke chemische lucht roken, die veelal ontstaat bij het produceren van synthetische drugs, werd de brandweer ingeschakeld. Toen de brandweer het sein veilig gaf, trad de politie binnen. In de ruimte, die ingericht was als een drugslab, troffen zij een dode aan. De identiteit van deze persoon is nog niet vastgesteld. De bewoner is aangemerkt als verdachte. Hij is overgebracht naar het politiebureau en zit vast voor verder onderzoek.

Verder onderzoek
Het drugslab wordt vandaag ontmanteld door het team Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), die gespecialiseerd is in het ruimen van drugslabs en het werken met gevaarlijke stoffen. De recherche doet verder onderzoek naar de zaak.

Campagne 'Blijf Alert' waarschuwt ondernemers voor fout geld

Met de nieuwe campagne ‘Blijf Alert’ worden ondernemers gewaarschuwd voor criminelen die met fout geld willen investeren in hun bedrijf. De campagne start vandaag en is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, diverse brancheorganisaties, VNO-NCW/MKB-NL en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het doel is ondernemers alert te maken op signalen die wijzen op pogingen van criminele inmenging, zodat ze malafide investeerders sneller herkennen. Ook wordt gewezen op ondersteuning van de overheid.

,,Veel ondernemers verkeren nu in zwaar weer door de coronacrisis. Het risico ligt op de loer dat malafide investeerders daarvan misbruik willen maken en proberen hun crimineel verdiende geld wit te wassen. Als we alert zijn op fout geld, kunnen we voorkomen dat in deze moeilijke tijd ondermijnende criminaliteit met zwart geld een voet tussen de deur krijgt bij onze bonafide bedrijven’’, aldus minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Met de campagne worden ondernemers bewust gemaakt van de risico’s van de zogenaamde 'hulp' van criminelen en roept hen op alert te blijven op dubieuze aanbiedingen. Denk bijvoorbeeld aan een investeerder die zich aanbiedt en niet terug te vinden is op internet. Een plotseling overnamebod van een onbekende. Of een investeerder die torenhoge rentes vraagt.

Een malafide investeerder is soms niet direct te herkennen voor ondernemers. Daarom biedt de campagne instrumenten om investeerders met foute intenties sneller in het vizier te hebben. Ook roept de campagne op om verdachte situaties te melden en in gesprek te gaan over mogelijke acties. Hierbij wordt verwezen naar politie of meldt misdaad anoniem. Verder wordt gewezen op het steun- en herstelpakket met tijdelijke financiële regelingen van de rijksoverheid en organisaties die daarbij kunnen adviseren zoals de Kamer van Koophandel, de brancheorganisaties en VNO-NCW/MKB-NL.

De campagne bestaat onder meer uit een video, een animatie, een quiz om malafide investeerders beter te herkennen en verschillende advertenties voor Facebook, LinkedIn, Google en Instagram. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.hetccv.nl/blijfalert

Cel- en werkstraffen voor zogenoemde 'pedohunters'

Twee mannen uit Hilversum en één uit Amsterdam zijn dinsdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot cel- en werkstraffen voor het plegen van openlijk geweld tegen een persoon. Het drietal confronteerde midden op straat in Hilversum een vermeende pedofiel met strafbare feiten die hij gepleegd zou hebben. De politierechter oordeelt dat de mannen hierbij te ver gingen.

Bewijs voor grooming
De drie verdachten verklaarden op zitting dat zij bij een zogenoemd ‘pedohunt-team’ horen. Door online contact te leggen met vermeende pedoseksuelen proberen ze de persoon in kwestie te laten denken dat hij op dat moment chat met een minderjarige. In deze zaak deed één van de verdachten zich voor als een 14- en 15-jarige jongen. Er ontstonden gesprekken waarbij de benaderde man ook seksueel getinte foto’s zou hebben gestuurd. Uiteindelijk lukte het de verdachten om een afspraak met de man te maken, waarbij hij dacht dat er seksuele handelingen verricht zouden worden. Op 16 december vorig jaar wilden ze hem met hun vergaarde bewijs voor grooming confronteren. Bij grooming wordt het vertrouwen van een slachtoffer gewonnen met het doel om deze seksueel te misbruiken.

Burgerarrest
De verdachten wilden naar eigen zeggen alleen maar een burgerarrest uitvoeren. Bij een burgerarrest houdt een gewone burger, bij betrapping op heterdaad van een strafbaar feit, een verdachte aan. De politie neemt het vervolgens zo snel mogelijk over. In deze zaak liepen de verdachten, samen met nog twee anderen, gemaskerd op het slachtoffer af. De confrontatie werd door iemand uit die groep gefilmd en later op Facebook geplaatst. Op die beelden is te zien hoe het gelijk uit de hand loopt. Het slachtoffer wordt vrijwel direct hardhandig achterover gedrukt. Als hij op de grond ligt, gaat een ander boven op hem zitten, krijgt hij een tik in zijn gezicht én gaat iemand op zijn hand staan.

Straffen
De politierechter oordeelt dat de verdachten te ver zijn gegaan. De mannen hadden wellicht een burgerarrest mogen uitvoeren, maar hadden zich hierbij wel aan de daarvoor geldende wetten en regels moeten houden. Het gebruikte geweld was niet passend en proportioneel. Aldus de rechtbank. De verdachten hadden na hun bevindingen en het maken van een afspraak direct de politie kunnen inschakelen. Dan had het nooit tot een gewelddadige confrontatie met het slachtoffer hoeven komen. De rechtbank veroordeelt de twee Hilversummers van 27 en 28 jaar tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één week. Gelet op zijn strafblad, waarop eerdere veroordelingen voor geweldsdelicten staan, krijgt de 25-jarige Amsterdammer een gevangenisstraf van 10 weken opgelegd, waarvan 2 weken voorwaardelijk. Ook geldt in zijn geval een taakstrafverbod. De man moet ook nog een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 weken uitzitten. Op zitting liet de officier van justitie nog weten dat ook de zedenzaak in behandeling is genomen.

Veroordelingen en vrijspraken minderjarigen voor ongeregeldheden na avondklok

De rechtbank Noord-Holland heeft dinsdag twee minderjarige verdachten van zeventien jaar veroordeeld voor strafbare betrokkenheid bij ongeregeldheden die uitbraken na de invoering van de avondklok. De kinderrechter heeft werkstraffen tot 60 uur opgelegd, één verdachte moet daarnaast een schadevergoeding van 150 euro aan een politieagent betalen. Twee minderjarigen (vijftien en zeventien jaar) zijn vrijgesproken.

Eerste verdachte
Een jongen van zeventien jaar uit Zaandam werd aangehouden nadat hij op Telegram de oproep plaatste om een voor hem bekende politieagent te ontvoeren. Hij bekende die oproep geplaatst te hebben. Het Openbaar Ministerie ziet het plaatsen van deze oproep als opruiing en eist een werkstraf van 60 uur.

Ook de kinderrechter vindt de opruiing bewezen en vindt dit een zeer ernstig feit dat bijdraagt aan de maatschappelijke onrust en agressie tegen de politie. Het heeft op de agent veel indruk gemaakt, met name omdat de oproep tegen hem persoonlijk was gericht. Bovendien is er na het plaatsen van zo’n opruiende oproep geen enkele controle meer over de gevolgen. Het had ook heel anders voor de politieagent af kunnen lopen. De kinderrechter rekent dit de jongen zwaar aan. De kinderrechter weegt mee dat de jongen al eerder voor strafbare feiten gericht tegen politie veroordeeld is geweest; hij had dus beter moeten weten. De rechtbank veroordeelt hem tot een werkstraf van 48 uur met aftrek van het voorarrest. Daarmee komt de werkstraf feitelijk uit op 30 uur. Daarnaast moet de jongen een schadevergoeding van 150 euro betalen aan de politieagent.

Tweede verdachte
Een zeventienjarige jongen uit Heerhugowaard werd aangehouden voor het verspreiden van opruiende teksten via de social media en het oproepen tot geweld tegen het openbare gezag. Hij verstuurde via een chatbox teksten als ‘Burgeroorlog is gister gestart’, ‘heel de week en weekend moeten overal rellen zijn’, ‘tegenover gemeentehuis zit vodafoon. Als we die plunderen’. ‘Alkmaar blijft heel politie niet’, ‘die bomme laat ik aan jullie over’ en ‘als het aan mij ligt valt er een bom op’. Volgens de jongen was het niet zijn bedoeling dat mensen hierdoor zouden gaan rellen. Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 80 uur.

De kinderrechter acht bewezen dat de jongen zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing. De teksten waren volgens de kinderrechter niet mis te verstaan. Opruiing is strafbaar omdat het mensen aanzet tot het plegen van strafbare feiten. Het ontwricht de maatschappij en dat mogen we niet tolereren, aldus de kinderrechter. Voor het bepalen van de straf houdt de kinderrechter rekening met eerder gepleegde stafbare feiten, de ernst van dit feit en de persoonlijke problematiek van de jongen. Hij legt daarom een werkstraf op van 60 uur, wat praktisch gezien, met aftrek van het voorarrest, neerkomt op 54 uur.

Derde verdachte
Een jongen van vijftien jaar zou op 25 januari tijdens de demonstraties in de omgeving van de AH in Zaandam onder andere vuurwerk hebben gegooid naar de politie. Bij zijn aanhouding was de jongen inderdaad in het bezit van vuurwerk. Maar de politie heeft niet kunnen vaststellen dat hij ook daadwerkelijk vuurwerk heeft afgestoken en gegooid. De officier van justitie heeft daarom vrijspraak geëist.

De kinderrechter stelt vast dat de jongen inderdaad bij de rellen aanwezig was en vuurwerk bij zich had. De kinderrechter vindt echter dat er onvoldoende bewijs is om hem te kunnen veroordelen voor openlijke geweldpleging door het gooien van vuurwerk naar de politie. De situatie was gespannen en de politie heeft niet kunnen vaststellen wie wat deed tijdens de demonstraties en rellen. Het is daardoor ook niet duidelijk geworden wat de rol van de jongen was. Voor een veroordeling is meer nodig dan alleen de aanwezigheid van de jongen ter plaatse. De rechtbank komt daarom net als de officier van justitie tot vrijspraak. Overigens, het vuurwerk dat de jongen in zijn bezit had, krijgt hij niet terug. Dit had hij niet in zijn bezit mogen hebben.

Vierde verdachte
Een zeventienjarige jongen uit Stede Broec zou opruiende teksten via een WhatsAppgroep hebben verspreid en hebben opgeroepen tot geweld tegen het openbare gezag, in het bijzonder een bepaalde wijkagent. De berichten waren verspreid via zijn telefoon, maar de jongen ontkent de berichten zelf verstuurd te hebben. De officier van justitie vordert daarom vrijspraak.

De kinderrechter stelt vast dat de berichten wel vanaf het toestel van de verdachte zijn verstuurd, maar dat het niet zeker is dat hij de berichten zelf heeft verstuurd. De jongen is consistent in zijn verklaring over wat er gebeurd is. Ook de kinderrechter vindt daarom dat de jongen vrijgesproken moet worden.

Bijna 3.200 mensen overleden aan COVID-19 in november 2020

In november 2020 stierven 3.174 mensen aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Het totaal aantal coronadoden vanaf maart tot en met november 2020 komt daarmee op ruim 16.000. Van hen overleden 13.497 mensen aan vastgestelde COVID-19 en 2.588 aan vermoedelijke COVID-19. In november zijn 1.732 mensen met Wlz-zorggebruik aan COVID-19 overleden. Dit blijkt uit voorlopige cijfers over doodsoorzaken die het CBS vandaag publiceert.

Het CBS publiceert sinds 3 april 2020 wekelijks over het aantal overledenen. Die aantallen zijn gebaseerd op sterfteberichten die het CBS dagelijks binnenkrijgt van gemeenten. Die sterfteberichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaken. De cijfers over doodsoorzaken zijn gebaseerd op de doodsoorzaakverklaringen van een arts. Het CBS ontvangt deze verklaringen via de gemeente waar iemand is overleden. De cijfers die vandaag worden gepresenteerd zijn gebaseerd op 97,8 procent van alle doodsoorzakenverklaringen tot en met november 2020. Voor meer informatie: Hoe het CBS de doodsoorzakenstatistiek samenstelt in coronatijd.

Ruim 1.700 Wlz-gebruikers in november overleden aan corona
In november 2020 overleden 1.738 gebruikers van langdurige zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) aan COVID-19. Dat waren er 552 meer dan in oktober. Van de 16.085 mensen die van maart tot en met november stierven aan vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 ontvingen er 9.289 zorg vanuit de Wlz, zoals zorg in een verpleeghuis. Ook in november bleef COVID-19 met 30 procent van de overlijdens een van de belangrijkste doodsoorzaken van overledenen met Wlz-zorg.

De cijfers over de laatste weken in 2020 volgen later zodra de doodsoorzaakverklaringen van december compleet zijn.

Oversterfte volledig door het nieuwe coronavirus
In de eerste tien weken van de tweede golf, in de weken 39 tot en met 48 (21 september tot en met 29 november) overleden 4,4 duizend mensen meer dan verwacht in deze periode. In deze periode stierven 5 458 mensen aan het nieuwe coronavirus. Net als in de eerste golf van de pandemie werd de oversterfte ook nu volledig verklaard door de sterfte aan COVID-19.

Informatiebronnen CBS en RIVM
Op basis van GGD-meldingen rapporteerde het RIVM in de eerste tien weken van de tweede golf (week 39 tot en met week 48, 21 september tot en met 29 november 2020) 3.281 mensen die overleden aan COVID-19. Het CBS registreerde in dezelfde periode op basis van doodsoorzaakverklaringen 5.232 mensen die overleden aan vastgestelde COVID-19. Tevens zijn er 226 overledenen met vermoedelijke COVID-19 als de onderliggende doodsoorzaak. Bij elkaar zijn dat 5.458 COVID-overlijdens.

Dat de cijfers van het CBS en het RIVM verschillen heeft meerdere mogelijke oorzaken. Ten eerste kunnen er overledenen zijn bij wie de arts op basis van het klinisch beeld COVID-19 aangaf als doodsoorzaak, zonder dat dit door een laboratoriumtest is bevestigd. Die overledenen ontbreken dan in de RIVM-cijfers. Ten tweede zijn overledenen bij wie COVID-19 was vastgesteld (ook met een positieve laboratoriumtest) mogelijk niet (direct) gemeld bij de GGD, ook omdat er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19. Daardoor ontbreken deze overledenen in de cijfers van het RIVM. De gemelde COVID-19-sterfte in RIVM-rapportages over eerdere periodes kan nog regelmatig veranderen door nagekomen meldingen. Het CBS actualiseert de cijfers over doodsoorzaken als de nog ontbrekende verklaringen ook verwerkt zijn.

Onderzoek Rode Kruis: Syrische jongeren betalen de prijs van tienjarig conflict

Jonge Syriërs betalen de prijs van het tienjarige conflict. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn de afgelopen jaren zwaar getroffen, blijkt uit een onderzoek van het Rode Kruis onder 1.400 Syriërs tussen de 18 en 25 jaar. Bijna de helft van deze jongeren (47%) heeft een dierbare verloren door het conflict. Bij één op de zes van deze jongeren kwam één of beide ouders om door het geweld, of raakte één of beide ouders ernstig gewond. ,,De uitkomst van dit onderzoek is een sombere momentopname. Het geeft weer dat er een hele generatie is die hun jeugd aan het conflict heeft verloren”, concludeert Robert Mardini, directeur van het Internationale Rode Kruis (ICRC).

Het Rode Kruis heeft het onderzoek onder de Syrische jongeren uitgevoerd in Syrië zelf, in Libanon en in Duitsland. In de drie landen werd duidelijk dat deze generatie uit het door conflict geteisterde land stelselmatig te maken heeft gehad met het verlies van dierbaren, geldzorgen en mentale gevolgen van het jarenlang leven tussen geweld. Daarnaast is het de generatie van gemiste kansen; ambities die nooit vervuld konden worden en belangrijke levensgebeurtenissen die niet gevierd konden worden. In Syrië is bijna de helft van de bevolking onder de 25 jaar oud.

Verlies
62 procent van de jongeren moest zijn huis verlaten in verband met het aanhoudende geweld. Meer dan de helft van de jongeren heeft contact verloren met een dierbare. 12 procent van de ondervraagde jongeren raakte zelf ernstig gewond. Bijna de helft van de ondervraagden verloor zijn of haar inkomen door het conflict. En bijna 60 procent van de jongeren heeft een groot deel van school of een opleiding gemist door het geweld.
Het conflict heeft ook grote gevolgen op de mentale gezondheid van Syrische jongeren in de drie landen. Meer dan de helft van de jongeren heeft slaapproblemen, 73 procent kampt met angsten en bijna 60 procent is depressief. De jongeren geven aan dat psychische hulp één van de belangrijkste dingen is die zij nu nodig hebben.

Hoop
,,De jongeren hebben de afgelopen tien jaar gezien dat hun steden en dorpen werden vernietigd door het geweld. Ze moesten vaak meerdere keren vluchten en in Syrië zien we het afgelopen jaar dat miljoenen mensen nog dieper in de armoede worden geduwd door de ergste economische crisis sinds het begin van het conflict”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis. Lahr bezocht Syrië de afgelopen jaren meerdere keren. ,,Het is bijzonder om te zien dat deze generatie, ondanks alles dat zij hebben meegemaakt, zich vastklampt aan hoop op een betere toekomst.”

13,4 miljoen mensen in Syrië hebben humanitaire hulp nodig om te overleven. Uit het onderzoek blijkt dat de jongeren ondanks alles optimistisch zijn over hun toekomst. Voor de komende tien jaar wensen zij vooral veiligheid, stabiliteit en een einde aan het conflict. Maar tegelijkertijd geven de jongeren aan dat zij hopen dat ze de kans mogen krijgen om een gezin te stichten en een goedbetaalde baan te krijgen. Een andere wens is betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg.

FOK! Wat een weer: opklaringen, later wederom regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het bewolkt maar droog, in het (noord)oosten zou eerst een mistbank kunnen voorkomen. In de loop van de middag gaat het van het westen uit regenen. In de avond breidt dit regengebied zich ook over het oosten uit. De maximumtemperatuur komt uit rond 9°C. De zuidwestenwind neemt in de loop van de dag toe naar vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer naar hard, 7 Bft.

In de nacht naar donderdag trekt de meeste regen naar het oosten weg. De minimumtemperatuur komt uit rond 7°C. De zuidwestenwind neemt verder toe naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft boven land en stormachtig, 8 Bft aan zee. Daarbij komen er in de westelijke kustgebieden zware windstoten van 75-90 km/uur voor.

Donderdagochtend gaat het nog wat harder waaien met boven land een krachtige tot harde wind, 6-7 Bft. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind stormachtig en aan zee mogelijk enige tijd stormkracht 9. Tevens komen er in de loop van de ochtend in het gehele land zware windstoten voor van 80-100 km/uur. In het westen en noorden kunnen er kortstondig mogelijk zeer zware windstoten van 100-110 km/uur optreden. In de loop van de middag neemt de wind vervolgens weer in kracht af. Verder is het wisselend bewolkt en kunnen er enkele buien vallen, later op de dag mogelijk met onweer, hagel en zware windstoten rond 75 km/uur. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. (Bron: KNMI)

Opklaringen na een natte dag (Foto: _UserName_)
Opklaringen na een natte dag (Foto: _UserName_)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.