FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 maart 2021

NASCAR-coureur Larson wint en is helemaal terug na controverse

Op de Las Vegas Motor Speedway is alweer de vierde race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. Dat was niet altijd even spannend, maar het leverde wel een mooie winnaar op.

Met Kevin Harvick op poleposition, William Byron ernaast en Kyle Larson met Martin Truex Jr erachter ging de race van start. Chase Elliott nam de leiding richting de competition caution, waar Denny Hamlin tijdens de pitstops de eerste plek pakte.

Een korte caution voor wat troep op de baan bracht Larson naar plek één, maar Elliott nam de leiding terug. In de slotfase van de eerste stage kreeg hij Brad Keselowski langs zich heen en Keselowski won de stage, voor Elliott en Blaney.

Elliott had schade opgelopen en tijdens de caution werd dat 'gerepareerd' met behulp van een fikse hamer. Hamlin nam ondertussen de eerste plek over bij het begin van de tweede stage. Larson reed echter naar de leiding en domineerde de stage, voor Keselowski en Hamlin.

Larson behield de leiding in de pitstraat en begon dus op kop aan de laatste honderd ronden. Al snel ging Elliott in de rondte, maar hij wist grote schade zowaar te ontwijken - wel kwam de caution er weer uit.

Ook na de korte caution was Larson simpelweg de sterkste, alleen Keselowski bleef een beetje in de buurt. Voor de winst was het echtr niet genoeg, die ging met overmacht naar Larson, zijn eerste zege sinds de controverse die ontstond nadat hij een verkeerd woord zei. Keselowski werd tweede, Kyle Busch derde.

Peilingen geven verschillend beeld

De peilingen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven vandaag een uiteenlopend beeld. I&O Research en Kantar kwamen vandaag met hun zetelpeiling naar buiten en beide gerenomeerde bureaus hebben een duidelijk verschillende uitslag bij een aantal partijen.

Het eerste wat opvalt is dat bij Kantar de VVD stabiel op 40 zetels blijft staan terwijl bij I&O een duidelijk dalende trend te zien is. Ook bij het CDA is er een duidelijk verschil. Bij Kantar herstelt de partij zich terwijl bij I&O de partij van Wopke Hoekstra een tik krijgt. Verder verschillen de peilingen over de volle breedte van elkaar, maar vaak valt dat binnen de foutmarges.

Tenslotte valt ook Volt op. De nieuwe pro Europese partij bij I&O in krap een maand van 0 naar 3 zetels gegroeid. 

Reageer bij de overheid, wetsvoorstel quarantaineplicht reizigers uit hoog-risicogebieden in consultatie

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reageren op het wetsvoorstel om een quarantaineplicht op te leggen voor reizigers die Nederland in komen vanuit hoog-risicogebieden. Dit is één van de maatregelen die het kabinet neemt om het risico op verspreiding van het virus door de komst van nieuwe, snel verspreidende virusmutaties zoveel als mogelijk tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat reizigers zich slecht aan de quarantaineregels houden. Ook andere landen in Europa hebben zo’n quarantaineplicht.

In het voorstel staat dat de quarantaine in principe tien dagen duurt en geldt voor alle reizigers uit de aangewezen gebieden, ongeacht met welk vervoersmiddel zij Nederland binnen komen. Wanneer reizigers vanaf de vijfde dag na inreizen een negatieve testuitslag hebben wordt de beperkende maatregel opgeheven. Om te kunnen toezien op de quarantaineplicht moeten reizigers straks voordat zij naar Nederland komen een verklaring bij zich hebben waarin onder andere reis- en contactgegevens staan. Toezicht en handhaving op het bezit van de verklaring en het navolgen van de quarantaineplicht worden op dit moment nog verder uitgewerkt. Reizigers moeten in ieder geval zelf zorgen voor een geschikte quarantaine-accommodatie.

Internetconsultatie gestart
Tot en met vrijdag 12 maart kan iedereen die dat wil de conceptwet lezen en becommentariëren via internetconsultatie.nl. Ook vraagt het kabinet diverse instanties zoals de Autoriteit Persoonsgegevens, het College voor de Rechten van de Mens en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om advies. Alle opmerkingen worden daarna zo goed als mogelijk verwerkt voordat de Raad van State zich over het wetsvoorstel buigt. Daarna gaat het voorstel naar de Tweede en Eerste Kamer voordat de wet in werking kan treden.

COVID-19: Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.

Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden.

Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 30 maart
Op 23 maart is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 30 maart mogelijk is.

De avondklok wordt verlengd tot 31 maart 04.30 uur
Dit betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Tijdens de verkiezingen gelden er een paar uitzonderingen.

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 april
Dit betekent: blijf in Nederland. Ga niet op reis tot en met 15 april. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen als dit echt noodzakelijk is. Op 23 maart, op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode hierna.

Kleine aanpassingen van maatregelen per 16 maart
Het kabinet doet een aantal kleine correcties op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart gelden de volgende aanpassingen.

 • Zwemles
  Zwemles is mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar, zodat zij hun A-, B- of C-diploma kunnen halen.
 • Winkelen op afspraak
  Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn. Of één klant per 25 vierkante meter. Allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er 50 klanten tegelijk in de winkel zijn. Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken, en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal tien minuten.
 • Sporten
  Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband, zonder 1,5 meter afstand te houden. De gemeente kan buiten de sportaccommodaties om meer mogelijkheden bieden voor georganiseerd sporten.
 • Theorie-examens
  Op locatie mogen weer theorie-examens en –lessen worden georganiseerd gericht op het besturen of onderhouden van een vervoersmiddel. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van bepaalde beroepen of voor bepaalde bedrijven. Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren, kunnen weer theorie-examen doen.
 • Inreisverbod verruimd
  Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt een inreisverbod. De lijst met uitzonderingen hierop was voor een aantal groepen tijdelijk opgeschort. Die uitzonderingen zijn weer van toepassing. Dat betekent dat de volgende groepen weer Nederland mogen inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.

Kleine aanpassingen van maatregelen eerder dan 16 maart

 • Bezoekregeling verpleeghuizen
  Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. Deze aanpassing gaat per direct in.
 • Reizen
  Het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. De Britse variant van het coronavirus is al in Nederland verspreid, daarom heeft dit verbod geen toegevoegde waarde meer. Vanaf dinsdag 9 maart 00.01 uur Nederlandse tijd geldt deze niet meer. De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk blijft wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies.

Mogelijke versoepelingen vanaf woensdag 31 maart
Vanaf 31 maart staat een aantal versoepelingen gepland. Die kunnen alleen doorgaan als het aantal bezette intensive care-bedden stabiel blijft en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Op 23 maart wordt hierover een besluit genomen.

 • Terrassen
  Horecaondernemers mogen dan de buitenterrassen openen, onder bepaalde voorwaarden. Zo is bijvoorbeeld registratie, een check-gesprek en placering verplicht. En er mogen maximaal vijftig mensen op een terras zitten.
 • Detailhandel
  Er komt dan meer ruimte voor het verder opengaan van winkels.
 • Bezoek
  Er mogen dan twee mensen, vanaf 13 jaar, per dag op bezoek komen.
 • Onderwijs
  Onder voorwaarden wordt er meer mogelijk voor het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo). Studenten mogen dan maximaal één dag per week fysiek onderwijs krijgen.

Basisregels
Hoe beter we ons aan de basisregels houden, hoe minder besmettingen er zijn. En hoe eerder we weer meer kunnen. Dit vergroot dus ook de kans dat bovenstaande versoepelingen door kunnen gaan.

 • Hygiëne
  Was je handen regelmatig en zorgvuldig. Hoest en nies in de elleboog. Houd 1,5 meter afstand, zodat het virus zo min mogelijk kans krijgt.
 • Beperk je contacten
  Zorg ervoor dat je zo min mogelijk mensen ontmoet: vermijd drukte, werk thuis als dat kan en beperk je bezoek.
 • Thuis blijven en testen
  Als je klachten hebt, blijf je thuis, ook als dit milde klachten zijn. Laat je zo snel mogelijk testen. Wacht daarna thuis de testuitslag af. Blijf thuis als je positief getest bent.

Vaccinaties
Ook vaccineren heeft effect op het aantal besmettingen. Steeds meer ouderen krijgen een prik. Dit leidt tot een daling in het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen. Op dit moment is de verwachting dat in juli iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik heeft gehad.

'BLM moet 20 miljoen aftikken'

Een groepje liberale activisten eisen een miljoenenbedrag van de Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGNF). De International Black Freedom Alliance (IBFA) eist twintig miljoen dollar van de in totaal negentig miljoen dollar die BLMGNF sinds de dood van George Floyd in 2021 aan donaties heeft ontvangen.

Black Lives Matter (BLM) werd in 2013 actief na de gewelddadige dood van de zwarte Trayvon Martin, maar werd pas echt nationaal berucht na de dood van de eveneens zwarte Michael Brown in 2014. De vader van Brown, actief in de IBFA, schreef dan ook in een open brief aan BLMGNF: "Waar gaat het geld naartoe?"

"Waar gaat al dat geld naartoe en wat doen die mensen ermee", ging Brown verder. "Waarom ontvangt onze organisatie niets van dat geld? Hoe kan het zijn dat al deze families, die de buurt zoveel helpen, geen geld ontvangen?"

De IBFA wil het geld gaan gebruiken om een meerjarenplan mee te bekostigen. Dat plan omhelst onder andere programma's voor de zwarte gemeenschap te starten, wederwijdse hulp te bieden aan dezelfde zwarte gemeenschap en een buurtcentrum ter ere van Michael Brown Jr. op te richten.

Lokale BLM-groepen zijn het wel met Brown en de IBFA eens, ook zij eisen meer transparantie over de besteding van het gedoneerde geld. Zij zeggen nooit geld ontvangen te hebben van BLMGNF en pas sinds kort zijn een setje geselecteerde BLM-afdelingen uitgenodigd om beurzen aan te vragen.

"Jarenlang is er onderzoek gedaan naar de financiële handel en wandel van BLMGN en is er nog steeds geen acceptabel proces van openbare of interne transparantie over de vele miljoenen dollars die aan BLMGN zijn geschonken, een bedrag dat vast en zeker is toegenomen in deze tijd van pandemie en rebellie."

Een oprichter van de BLM-beweging, Patrisse Cullors, vindt het allemaal een storm in een glas water. "Onze plannen, strategie en infrastructuur kon de groei aan inkomsten niet meer bijhouden. Gelukkig kunnen we nu #SoMuchMore doen dan ooit gedacht. Het doel is om de beweging te laten groeien met dank aan het geld dat we in 2020 hebben kunnen binnenhalen."

Kijk terug: Persconferentie avondklok blijft en wat kleine verruimingen aangekondigd

Vanavond hebben demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weer een persconferentie over de coronamaatregelen gegeven. Er zijn geen grote versoepelingen aangekondigd omdat de besmettingscijfers nog te hoog zijn. Zo meldt AT5.

Kijk hier live mee om 19.00 uur.


Update 14.30 uur: Het kabinet werkt aan een bewijs van niet-besmettelijkheid om mensen meer vrijheden te geven. Zo'n coronapaspoort biedt meer vrijheden voor gevaccineerden, mensen die zich hebben laten testen of mensen die onlangs corona hebben gehad en daardoor immuun zijn. Met zo'n bewijs in de hand kunnen mensen bijvoorbeeld naar een concert, festival of de bioscoop. Hugo de Jonge benadrukt dat het coronapaspoort niet bedoeld is als indirecte vaccinatieplicht "Mensen moeten zich niet gedwongen voelen om zich te laten inenten."

Eerdere berichtgeving:
Gisteren heeft het demissionaire kabinet overleg gevoerd in het Catshuis en daaruit laten bronnen weten dat de regering niet van plan is de teugels te laten vieren. De avondklok zal waarschijnlijk tot eind maart van kracht blijven en buitenlandse reizen, tenzij strikt noodzakelijk, zullen pas vanaf medio april mogelijk zijn, zeggen zij. Wel is de verwachting dat zwemlessen voor kinderen in de binnenbaden vanaf half maart weer mogen beginnen.

Dat er maar weinig versoepelingen zullen worden aangekondigd vanavond komt, los van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, ook doordat de persconferentie een week is vervroegd door de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart. Bovendien zijn de nieuwste versoepelingen pas vorige week woensdag ingegaan en wil het demissionaire kabinet eerst de effecten daarvan afwachten.

Versoepelingen pas eind deze maand verwacht
Pas als de cijfers weer de goede kant op gaan, overweegt het kabinet om de hbo's en universiteiten studenten weer fysiek te laten verwelkomen en om de terrassen weer te openen. De afgelopen weken is het in de parken, vooral in het Vondelpark, erg druk. Twee weken geleden was er een 'spontaan feest' in het Vondelpark, waar veel jongeren dicht op elkaar stonden te dansen. De vraag om versoepelingen om jongeren meer lucht te geven, is dan ook groot.

Winkeliers zullen naar alle waarschijnlijkheid ook nog moeten wachten op lagere besmettingscijfers. Pas eind deze maand zal het kabinet gaan kijken of er meer bezoekers per keer mogelijk zijn in grote winkels, zoals warenhuizen. Dat ze het hier niet mee eens zijn laten winkeliers zien in het kort geding dat ze vandaag samen met horecaondernemers en zonnebankstudio's aanspannen voor de volledige heropening van 15.000 winkels.

Negatieve sneltest
Mogelijk wordt het eind deze maand weer mogelijk voor volwassenen boven de 27 jaar om buiten te sporten in groepsverband. Op dit moment kunnen alleen mensen tot 27 jaar in groepsverband buiten sporten. Ondertussen wordt er gezegd dat het demissionaire kabinet kijkt naar mogelijkheden om het vaccinatiebewijs of een negatieve sneltest in te zetten voor meer vrijheden.

Meisje beroofd in tunneltje, getuigen gezocht

De politie is op zoek naar getuigen van een beroving in het Vredehoftunneltje in Hoorn. Een 16-jarige pizzabezorgster is zondagavond tussen half en kwart voor zeven onder bedreiging van een mes gedwongen geld af te staan.

Van de beroving is een burgernetbericht uitgegaan met het volgende signalement: 1 verdachte jongen van ongeveer 18 jaar oud, 1.80 meter, donker getint en kroes haar, gekleed in een rood trainingspak van het merk Nike. De tweede jongen was ongeveer 16 jaar oud, 1.70 meter, donker getint, gekleed in een blauwe Adidas trui en zwarte broek van hetzelfde merk, en witte sportschoenen van het merk Nike.

Na de beroving rende de man in het rode pak richting de Vredehofstraat en de man in de blauwe trui in de richting van het Risdammerhoutpark. De pizzabezorgster heeft aangifte gedaan. Haar is slachtofferhulp aangeboden.

De politie heeft na de melding een onderzoek ingesteld in de omgeving en roept getuigen op zich te melden via 0900-8844. Mocht u op weten wie bij de beroving betrokken is dan horen wij dat graag. Dat kan anoniem, bel dan misdaad anoniem via  0800-7000. De politie neemt ook graag kennis van eventuele beelden, ook van dashcams uit die buurt op dat tijdstip.

EA geeft voorproefje op het verhaal van It Takes Two

EA en Hazelight Studios brengen een nieuwe trailer van It Takes Two uit om meer te onthullen over het verhaal in de co-op-wereld van de game.

Cody en May staan op het punt van elkaar te scheiden als ze door een toverspreuk in de poppen van hun dochter Rose veranderen en terechtkomen in een wereld vol onvoorspelbaarheid en emotionele momenten die alleen bestaan vanwege hun gebroken relatie. Spelers beleven tal van metaforische momenten: van Cody die zijn vernietigde broeikas ontdekt als gevolg van het verwaarlozen van zijn passies tot May die vecht tegen gigantische schaakstukken nadat Cody zijn speelgoedkasteel afmaakt met het schaakbord dat zij nooit had kunnen gebruiken. Samen zul je een co-op-avontuur spelen waarin goede samenwerking essentieel is.

It Takes Two ligt vanaf 26 maart 2021 in (digitale) winkels. De game wordt uitgebracht op PlayStation 4, Xbox One en pc via Origin en Steam, voor € 39,99. De game is ook te spelen op next-gen platformen.

Random Pics van de Dag #252

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bol sprint naar overtuigende ritwinst in tweede etappe Parijs-Nice

De tweede etappe van Parijs-Nice is gewonnen door Cees Bol. De 25-jarige Nederlandse sprinter van team DSM won met veel machtsvertoon de tweede rit in een massasprint. Hij won voor Mads Pedersen en Michael Matthews. Matthews nam wel de leiderstrui over van Sam Bennett.

De tweede rit in Parijs-Nice was een volledige vlakke etappe, maar mede door de vele open vlaktes in combinatie met de wind werd er een waaierrit verwacht. Ondanks dat enkele ploegen een poging ondernam zou er eigenlijk niks gebeuren in de rit van 188 kilometer.

Doordat de verwachte waaiers uitbleven konden de renners zich voor de tweede dag op rij opmaken voor een massasprint. In die massasprint, die gekenmerkt werd door een valpartij, was Cees Bol de snelste. De 25-jarige Nederlandse sprinter won met overmacht de rit, voor Mads Pedersen. Michael Matthews kwam als derde over de streep en doordat hij onderweg de nodige bonificatieseconden verzamelde nam hij de leiderstrui over van Sam Bennett.

Dinsdag is het een belangrijke dag voor de klassementsrenners. Dan staat namelijk een individuele tijdrit op het programma over 14,4 kilometer.

Kijk terug: Persconferentie Viruswaarheid maandag 8 maart 17.30 uur

Voor onze geliefde 'wappies' een unieke gelegenheid om hun helden vanavond live aan te horen, te ontmoeten en te doneren. De persconferentie van Viruswaarheid is vanavond en begint om 17.30 uur in Amsterdam. De locatie is het West Indisch Huis aan de Herenmarkt 99 te Amsterdam. 

Wat heeft Willem Jengel vanavond voor ons in petto?

Eerlijke verkiezingen
Een groot aantal voorschriften over het verloop van de verkiezingen zijn het afgelopen jaar gewijzigd, in verband met corona-maatregelen. Viruswaarheid ontving meerdere meldingen van stembureau-medewerkers die aanleiding zijn voor zorgen over een eerlijk verloop van de verkiezingen.

Avondklok
Het gerechtshof vernietigde in een uitspraak van 26 februari 2021 het vonnis van de kortgedingrechter te Den Haag. Viruswaarheid stelt cassatie in tegen dit arrest.

Vonnis informatieplicht vaccinaties overheid
Afgelopen vrijdag wees de voorzieningenrechter in den Haag de vorderingen van Viruswaarheid af. De actiegroep eist dat de staat de bevolking juist en compleet informeert over de gebruikte techniek, de risico’s en noodzaak van het corona-vaccin.

Eurosurveillance
Viruswaarheid dagvaart binnenkort het online publicatieplatform van het ECDC, het Europese RIVM. Aanleiding is de weigering van Eurosurveillance om de publicatie van het Corman-onderzoek in te trekken.Dit onderzoek vormt de basis voor de SARS-Cov-2 PCR-test. Ook medeauteurs Marion Koopmans en Christian Drosten ontvangen een dagvaarding. Een aantal gerenommeerde microbiologen stellen grote vraagtekens bij het wetenschappelijke gehalte van het onderzoek.

Gezondheidsraad
Ook de Gezondheidsraad zal binnenkort voor de rechter moeten verschijnen. Viruswaarheid eist de intrekking van de adviezen die ten grondslag liggen aan de regeringsbesluiten over het vaccinatieprogramma tegen COVID-19. Deze adviezen zijn volgens Viruswaarheid gebaseerd op misleidende en feitelijk onjuiste uitgangspunten.

Onjuiste informatie Van Dissel
Van Dissel verspreidt onjuiste informatie over mutaties van het coronavirus. Ook kwam naar buiten dat van Dissel de Tweede Kamer verkeerd informeerde over een studie naar de werking van mondkapjes.

Beroepsprocedure
De behandeling van het beroep tegen het inreisverbod zonder negatieve PCR-test en het testbeleid zelf vindt plaats bij het gerechtshof te Den Haag op 16 april te 10.00 uur..

Veel plezier!

De olieprijs loopt op en daarmee ook de inflatie

De olieprijs blijft maar stijgen en daarmee de benzineprijs aan de pomp. En dan hebben we ook nog te maken met een duurdere dollar. 

Voor de Nederlandse automobilist is tanken niet bepaald een feestje. Alleen al dit jaar is de prijs voor een liter ongelood gemiddeld met 14 cent omhoog gegaan. En aan die stijging lijkt voorlopig nog geen eind te komen. Want maandag steeg de prijs tot boven de 70 dollar voor een vat Brent-olie, de internationale maatstaf voor de olieprijs.

Eén van de oorzaken van de prijsverhoging was de aanval afgelopen weekend van Houthi-rebellen op een oliehaven in Saoedi-Arabië. De aanval heeft niet tot schade aan mensen of olie-installaties geleid, maar men is behoorlijk geschrokken. Saoedi-Arabië is de grootste olieproducent van de wereld. Als deze productie wegvalt of hapert, heeft de wereld een serieus olieprobleem.

Daarnaast besloten de Opec-leden en Rusland om de olieproductie niet te verhogen. Daar was vanwege de oplopende prijs wel op gerekend. "De producenten hebben gedacht: meer oppompen voor een lagere prijs levert niet meer op dan minder oppompen voor een hogere prijs’’, vat Hans van Cleef, sectorbankier energie bij ABN Amro, de strategie samen.

Nu we met zijn allen langzaam opkrabbelen uit de COVID-19 pandemie en de economie weer begint te groeien zal dat een grotere vraag naar olie betekenen. Vandaar dat verwacht werd dat Opec de productiebeperkingen, die werden ingevoerd doordat de pandemie de vraag naar olie deed wegvallen, ongedaan zou maken. Meer hierover in De Stentor.

Laporta krijgt tweede termijn als voorzitter Barcelona

Joan Laporta heeft de presidentsverkiezing van Barcelona gewonnen. De 58-jarige Catalaan heeft van de clubleden meer stemmen gekregen dan Victor Font en Toni Freixa en wordt daardoor de permanente opvolger van de vertrokken Josep Maria Bartomeu.

Laporta wordt gekozen voor een termijn van zes jaar en begint aan zijn tweede dienstverband als voorzitter, nadat hij tussen 2003 en 2010 ook al de scepter zwaaide in het Camp Nou.

Zondagavond maakte Barcelona bekend dat Laporta ruim dertigduizend stemmen heeft gekregen, goed voor een percentage van 54,28 procent. Daarmee bleef hij zijn concurrenten ver voor. Font kreeg 29,99 procent van de stemmen, Freixa moest het doen met 8,58 procent van de stemmen.

Tijdens het vorige voorzitterschap van Laporta maakte Barcelona een glorietijd door. Met Lionel Messi, Xavi en Andrés Iniesta als blikvangers beleefde Barcelona gouden jaren, waarvan 2009 het meest in het oog springt, met de gewonnen treble.

De huidige situatie is een stuk minder rooskleurig voor Barcelona. De grootmacht verkeert in geldnood, boekt wisselende resultaten in sportief opzicht en weet zich niet verzekerd van het aanblijven van Messi, na een tumultueuze transferzomer waarin hij wilde vertrekken.

Laporta hoopt Barcelona te kunnen laten terugkeren naar de gloriejaren, maar is eerst belast met de zware taak om de puinhoop van zijn voorganger op te ruimen. De focus van zijn campagne lag op meer aandacht voor de jeugdopleiding en meer inspraak voor de socio's.

Ruim 110.000 leden waren stemgerechtigd voor de verkiezingen, die aanvankelijk op 24 januari zouden plaatsvinden. Vanwege vrijheidsbeperkende maatregelen die verband hielden met het coronavirus had niet iedereen de mogelijkheid om te stemmen en dus werden de verkiezingen uitgesteld.

Ruim 20.000 leden stemden per post; de rest van de kiezers kon zondag naar de stembus op diverse plekken. Ze hadden de keuze uit drie overgebleven kandidaten.

Font is topman van een bedrijf dat advies geeft in de telecommunicatiesector, terwijl Freixa jarenlang deel uitmaakte van de directie, zowel onder Laporta als onder diens opvolgers Sandro Rosell en Bartomeu. Laporta was de grote favoriet om te winnen.

Belletje trekken gaat mis, boze bewoner mishandelt jongen (11) na achtervolging

Een 11-jarige jongen is zaterdag mishandeld door een volwassen vent in Dommelen. Nadat het kind met een groepje vrienden had aangebeld en daarna wegrende, werd de bewoner agressief en gaf de tiener na een achtervolging rake klappen. De politie Oost-Brabant onderzoekt de mishandeling. Zo meldt het AD.

De moeder vertelt dat de jongen met vrienden op 'ruilpad' was; "Ze hadden bij de supermarkt een knikker gekregen, die ze steeds probeerden te ruilen voor iets groters.” Volgens haar waren ze al tot skistokken gekomen, toen ze aanbelden bij de man die daar blijkbaar niet zo van gediend was.

De man mopperde tegen de kinderen en sloot zijn voordeur. "Op dat moment besloot iemand uit het groepje belletje te trekken en weg te rennen”, gaat moeders verder. Dat vond ze niet heel slim, maar dat de man tot achtervolging van de kinderen zou overgaan had ze ook nooit gedacht.

Omdat haar zoontje als enige op de fiets was, kon hij niet het bos in komen. Terwijl de rest van zijn vrienden maakten dat ze weg kwamen, pakte de man de 11-jarige beet en sloeg het kind tweemaal: op zijn gezicht en in zijn maag. Omstanders zagen het voorval gebeuren en sprongen tussenbeide.

"Hij is gelukkig niet gewond geraakt, maar de impact van het voorval is groot. Hij is enorm geschrokken en fietst nu met een grote boog om het huis van die man heen.” De moeder heeft naar aanleiding van de mishandeling op social media oproepen gedaan aan eventuele getuigen om zich te melden.

De politie bevestigt de aangifte en dat de mishandeling van de 11-jarige in onderzoek is.

Paus Franciscus is weer terug in Rome na zijn vierdaagse reis naar Irak.

Kort voordat de Paus aankwam stuurde hij een telegram ter begroeting naar de Italiaanse president Mattarella. Hij schreef daarin dat hij christenen en vertegenwoordigers van andere religies in Irak had ontmoet om zijn toewijding aan een "pad van dialoog en eenheid" te verdiepen.

Franciscus is de eerste paus die Irak bezoekt. Hij bevond zich sinds vrijdag in de islamitische crisisstaat om verschillende delen van het land te bezoeken. Hij pleitte meerdere keren voor interreligieus begrip. Hij veroordeelde duidelijk geweld en terreur in naam van religie.

Gisteren vierde hij een mis in Erbil met duizenden gelovigen. Erbil is de hoofdstad van de autonome regio Koerdistan in Noord-Irak. Het was een toevluchtsoord voor veel christenen toen de IS-terroristische militie in de regio oprukte.

Unicef: Meer hulp nodig voor de vluchtelingenkinderen op Lesbos

Een half jaar na de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos heeft Unicef opgeroepen tot meer hulp en ondersteuning voor de kinderen die daar wonen.

De omstandigheden in het alternatieve kamp Kara Tepe zijn niet geschikt voor kinderen, benadrukte de VN-hulporganisatie in Keulen. Ze zijn op het kamp nauwelijks beschermd tegen geweld en ze hebben  maar zeer beperkte mogelijkheden om te spelen en om te leren. 

Op de eilanden Samos en Chios en op het Griekse vasteland leefden duizenden meisjes en jongens onder omstandigheden die onwenselijk zijn voor elk kind. Europa moet ervoor zorg dragen dat het wachten in dergelijke kampen maar van korte duur is, legt Unicef uit.

Na de brand in Moria begin september werd in Kara Tepe een nieuw tussenkamp voor vluchtelingen opgezet. Volgens de informatie wonen er momenteel ongeveer 7.000 mensen, waaronder 2.200 kinderen.

Nationale Week zonder Vlees: 'Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd'

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Een landelijke campagne die een flexitarisch eetpatroon promoot, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Meer hierover in het DvhN.

Minder vlees consumeren is volgens de initiatiefnemers van de Nationale Week Zonder Vlees beter voor mens, dier en onze leefomgeving. Als voorbeeld; met één dag geen rundvlees eten kun je evenveel water besparen als met een maand lang niet douchen.

De consumptie van vleesvervangers neemt de laatste jaren weliswaar toe, doordat veel mensen bewuster zijn gaan eten. Maar daarnaast zijn we ook meer vlees gaan eten, vooral kippenvlees. In Nederland eten we jaarlijks zo’n 200 miljoen kippen op. In 2019 aten we 77,8 kilo vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking. Dat is ruim een pondmeer dan in 2018 toen er 77,2 kilo vlees en vleeswaren per persoon werden geconsumeerd.


COVID-19: 3924 nieuwe besmettingen en 26 doden, totaal 1.123.909 en 15.859

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3924 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.123.909 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 147 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1347 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 33 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 558 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 26 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.859 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Heiden en Kos, Nederlandse schaatsgeschiedenis

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nee we bedoelen niet Eric Heiden en Johan Olav Koss, de veelvoudig olympisch kampioenen want wist dat Heiden en Kos de eerste Nederlandse olympische schaatsers waren? Siem Heiden en Willem Kos vertegenwoordigden ons land op de Spelen van 1928 in het Zwitserse Sankt Moritz. De wisten overigens geen potten te breken op de Spelen. Ben je nieuwsgierig naar de bijzondere levensverhalen van de hele dan kun je hier hun verhaal lezen.

Yakuza: Like a Dragon overtuigt niet helemaal als RPG

Yakuza: Like a Dragon kwam eind vorig jaar uit. Pheno heeft de game toen op de Xbox Series X gespeeld en de review geschreven. Ik mocht recent met de PS5-versie aan de gang, een port die iets langer op zich liet wachten en op 2 maart uitkwam. Ik ga geen nieuw cijfer aan het spel ophangen, maar als oude fan heb ik mijn eigen impressies over de grote veranderingen die dit nieuw deel maakt.

Harry en Meghan: Brits koningshuis koel en racistisch

Meghan Markle en prins Harry hebben in een openhartig interview met Oprah Winfrey een bom gelegd onder het Britse koningshuis. In het gesprek vertellen ze dat de koninklijke familie vreesde dat zoon Archie met een donkere huid geboren zou worden en dat Meghan toen ze aangaf suïcidaal te zijn geen hulp kreeg aangeboden. 

Opgesloten in de Britse koninklijke familie, alleen en hulpeloos achtergelaten, zo beleefde Meghan haar tijd aan de Britse hof. Ze voelde zich zo slecht onder de druk van het paleisleven en alle verhalen over haar in de Britse kranten, "Ik wilde niet meer leven, dat was een heel duidelijke, echte gedachte", vertelt ze.

Het kostte veel moeite om haar zelfmoordgedachten met haar man Harry te bespreken, zegt Meghan, omdat hij zelf al zoveel leed heeft meegemaakt in zijn leven. Ze was op dat moment zwanger en durfde niet alleen te zijn uit angst dat ze zichzelf iets aan zou doen. Meghan probeerde hulp te krijgen voor haar depressie, maar dit werd haar niet toegestaan omdat het "niet goed zou zijn voor het imago van het Britse koningshuis".

Ze besloten om met hun zoontje Archie te verhuizen naar de Verenigde Staten om in Californië een ander leven te gaan leiden, weg van de Britse Roddelpers en weg van het Britse Koningshuis.  Van hun officiële koninklijke taken deden ze afstand.  Inmiddels is Meghan zwanger van een meisje, hun tweede kindje.

Na maandenlange speculaties, door de pers, over hun relatie met de rest van de Britse koninklijke familie besloot het veelbesproken paar om in een gesprek met de Amerikaanse talkshowhost Oprah Winfrey hun verhaal te doen. Het voelt ‘bevrijdend’, zei Meghan, om nu mijn eigen verhaal te vertellen zonder bemoeienis van het Koningshuis.

Volgens Meghan bestonden er in de familie zorgen over welke huidskleur haar eerste kind zou krijgen, Meghan heeft namelijk een blanke vader en een Afro-Amerikaanse moeder. ‘Een familielid’ zou tijdens haar zwangerschap met Harry hebben besproken hoe donker de huid van zijn baby zou zijn. Meghan zegt te vermoeden dat de gemengde afkomst van haar kind reden was voor het koningshuis om haar zoontje niet de titel prins te geven. Harry beaamde dat iemand hem tijdens Meghans zwangerschap heeft gevraagd hoe de kinderen eruit zouden gaan zien, maar wilde verder niets zeggen. "Dat gesprek ga ik nooit delen.’’

De prins klonk duidelijk teleurgesteld over het gebrek aan steun uit de Koninklijke familie voor Meghan, als 'gekleurde' vrouw kreeg ze veel meer bagger over zich heen in de media dan andere koninklijke echtgenotes. Er werden openlijk racistische commentaren gemaakt en de familie liet dat gebeuren. Harry vertelde over een open brief van 72 vrouwen uit het Britse parlement, die zich beklaagden over ‘ouderwetse, koloniale’ ondertonen in de berichtgeving over zijn vrouw. "Toch heeft in die drie jaar niemand van mijn familie ooit iets gezegd, en dat - dat doet pijn.’’

Het stel verwijt koningin Elizabeth niets. Volgens Meghan was the Queen altijd liefdevol. Harry zegt een heel goede relatie met zijn oma te hebben, haar achterkleinzoon ziet ze via Zoom. Harry vertelt verder dat zijn relatie met zijn broer kroonprins William en Prins Charles, zijn vader, wat moeizamer verloopt maar dat hij hoopt op betere tijden.

De financiële toelage vanuit het koningshuis is stopgezet volgens Harry, het echtpaar leeft nu van de erfenis van zijn overleden moeder Diana, "Ik heb wat mijn moeder me heeft nagelaten, zonder dat hadden we dit niet kunnen doen. Ik denk dat ze het heeft zien aankomen.’’

Harry, Meghan en Archie wonen nu in Santa Barbara, Californië. Hier willen ze een nieuw leven voor zichzelf opbouwen - onder meer met inkomsten uit lucratieve contracten die ze hebben afgesloten met de streamingplatforms Netflix en Spotify.

Het interview is in Nederland dinsdag 9 maart om 20.30 uur te zien bij Net5. 

GGD bereidt zich voor op mega-prikoperatie: 1,5 miljoen vaccinaties per week 

De GGD bereidt zich voor om vanaf mei anderhalf miljoen vaccinaties per week te kunnen verrichten. Zo wordt het aantal priklocaties in de komende periode fors uitgebreid en komen er per locatie meer priklijnen. Openingstijden worden verruimd en vaccineerders gaan meer prikken per uur zetten. Daarnaast staan onder andere Defensie en het Nederlandse Rode Kruis paraat om in de enorme personeelsbehoefte te kunnen voorzien.

Landelijk voorzitter van GGD GHOR Nederland André Rouvoet: “Vanaf de start van het vaccinatieproces wordt voortdurend opgeschaald. We prikken zo snel en zo veel mogelijk mensen met de vaccins die beschikbaar zijn. Het doet enorm goed dat we de eerste positieve effecten zien bij de mensen uit de verschillende doelgroepen die inmiddels gevaccineerd zijn. We maken ons nu op, met duizenden gedreven GGD’ers in het hele land en samen met vele partners zoals Defensie en het Rode Kruis, om in een razend tempo te kunnen vaccineren zodra in het tweede kwartaal de piekleveringen van vaccins beschikbaar zijn”.

GGD GHOR Nederland heeft op verzoek van demissionair minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) onderzocht hoe de vaccinatiecapaciteit verder kan worden versneld wanneer eerder dan verwacht meer vaccins beschikbaar komen. Sinds 6 januari heeft de GGD ca. 1 miljoen vaccinaties gezet van de in totaal ruim 1,5 miljoen vaccinaties.

Containers of tijdelijk in hotels: tekort woonruimte voor 'kwetsbaren' in Amsterdam

De gemeente Amsterdam kan slechts de helft van het aantal kwetsbare Amsterdammers een huis geven. Er is een tekort van 1970 urgentiewoningen, en daardoor dreigen straks overvolle daklozenopvang of azc's te ontstaan. Containerwoningen, leegstaande hotels, of het ombouwen van kantoren: hoe kan deze groep toch snel aan een woning worden geholpen?

De stad kampt met een forse toestroom van statushouders, een toename van dak- en thuislozen, en er zijn ook steeds meer mensen die om sociale of medische redenen snel een sociale huurwoning nodig hebben, zo bleek onlangs uit onderzoek van AT5. Het stadsbestuur moet daarom een keuze maken in de verdeling van de woningen. En er moeten plannen gemaakt worden om deze groepen straks wel allemaal te kunnen huisvesten.

Tijdelijke woningen
De wethouders Ivens (Wonen), Kukenheim (Zorg) en Groot Wassink (Vluchtelingen) willen de tekorten wegwerken door tijdelijke woningen te bouwen. Denk aan het ombouwen van lege kantoren tot woningen of het plaatsen van containers waarin mensen tijdelijk kunnen wonen. Dit soort wooncomplexen bestaan al en waren tot nu toe vaak bedoeld voor statushouders en studenten.

Het nadeel van de meeste oplossingen is dat ze tijd kosten, en voor 2021 nog geen oplossing zijn. Daarom wordt er ook gekeken naar opvang in Amsterdamse hotels. Een deel daarvan staat toch leeg door de coronacrisis en kunnen plek bieden aan statushouders en daklozen.

Plan van aanpak gemeente Amsterdam

 • Oplossing 1: Vergroten van het aanbod van woningen voor kwetsbare Amsterdammers

Gemeentelijke panden, nieuwbouw en de transformatie van bestaande panden moeten nieuwe woonplekken opleveren. Dit is wel pas een oplossing vanaf 2022 of 2023. Daarom worden mensen in 2021 waar mogelijk tijdelijk in hotels of hostels ondergebracht.

 • Oplossing 2: Beperken van de vraag en verdeling over het land

Er komen strengere urgentieregels, waardoor minder mensen recht hebben op een urgentieverklaring. Daarnaast wil Amsterdam samenwerken met andere gemeenten zodat bijvoorbeeld gezinnen of statushouders een plek buiten Amsterdam kunnen krijgen.

 • Oplossing 3: Nieuwe verdeling voor 2021

Er is maar voor de helft van de mensen die het nodig hebben een woning beschikbaar. Daarom worden de woningen per urgentiegroep verdeeld naar rato. Voor mensen met een medische urgentie zal de wachttijd hierdoor wel oplopen. Ook zal een derde van de statushouders hierdoor geen plek in de stad kunnen vinden.

Strengere urgentieregels
Daarnaast besloot het college om per 1 januari 2021 de regels voor het krijgen van een urgentieverklaring aan te scherpen. Eerder moest je twee jaar in Amsterdam wonen en ingeschreven staan, nu is dat verhoogd naar vier jaar. Ook eventuele kinderen of een partner moeten tenminste vier jaar in Amsterdam wonen.

Maar het is wel de vraag of verscherpte aanvraagregels direct voor effect gaan zorgen. In 2020 werden de regels voor sociaal medisch urgenties namelijk ook al aangescherpt. Dat zorgde tot nu toe nog niet voor een verlaging van het aantal medisch urgenten.

Valse hoop
De woordvoerder van Ivens laat daarom weten dat het complete urgentiesysteem verandert zal worden. “Omdat we die mensen niet op een steeds langer wordende wachtlijst willen zetten tussen allerlei andere urgenten met ernstige problemen, zijn wij genoodzaakt de criteria nog verder aan te scherpen en in de beoordeling nog strenger te zijn."

Het college erkent dat de problemen voor deze groep niet vermindert. Wel zorgt het ervoor dat er “geen valse hoop wordt gegeven doordat wij teveel mensen tegelijk voorrang moeten geven.” De gemeenteraad wordt aan het einde van dit kwartaal over de nieuwe urgentieregels geïnformeerd. Zo meldt AT5.

Pas op voor de provincie
En wat betreft de opvang van statushouders (vluchtelingen met een verblijfstatus) kan de provincie ook gaan ingrijpen. Als er te weinig statushouders worden gehuisvest dan kan de provincie kiezen voor een “indeplaatsstelling”. De provincie gaat dan, namens het college, alles doen wat zij nodig vinden om statushouders alsnog te huisvesten. Dit gebeurt volgens het college “ongeacht gevolgen voor andere groepen, bestaande afspraken, bestaand beleid en mogelijk met hoge kosten.”

Na navraag bij de provincie blijkt dat toch iets genuanceerder te liggen. Volgens woordvoerder Kaj Leers moeten gemeenten het “echt heel bont maken, het moet faliekant misgaan” voordat de provincie de regie overneemt.

“Als het niet lukt, dan gaan we eerst in overleg, dan komt jullie wethouder hier op de koffie”, aldus Leers. Dat de provincie echt de regie overnam over de huisvesting van statushouders kon hij zich ook niet herinneren. “Het is echt het laatste en uiterste redmiddel. In 2019 ging het bijvoorbeeld ook niet goed met de opvang, toen is er wel veel overleg geweest en zijn er dingen verbeterd”, zegt Leers.

Alternatieve oplossingen
De gemeente geeft aan dat ze ook graag samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk willen kijken naar oplossingen. Elize Lantink van de VNG : “Het is voor veel gemeenten heel moeilijk om alle kwetsbaren te huisvesten en de quota worden ook echt niet overal gehaald." Omdat het bouwen van nieuwe woningen niet direct een oplossing is, kijken ze ook naar alternatieven. AT5 vroeg aan de VNG wat hun plannen waren.

Oplossingen door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

 • Jongeren krijgen extra steun en inkomen om een (tijdelijke) woonplek te huren
 • Nieuwe hypotheekvormen ontwikkelen voor kwetsbare gezinnen waarbij de gemeente of een fonds garant staat voor de hypotheek
 • Vastgoed van het rijk zou omgebouwd kunnen worden naar tijdelijke en permanente woonplekken
 • Vanuit het landelijk fonds voor volkshuisvesting geld beschikbaar stellen waarmee speciaal voor kwetsbare groepen sociale huur ontwikkeld kan worden
 • 200 miljoen vanuit het rijk voor goede woonplekken voor dak-en thuislozen.
 • Flexbouw stimuleren
 • Mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang of het begeleid wonen verdelen over de regio
 • Woningen creëren in samenwerking met zorgorganisaties, bijvoorbeeld in het vastgoed van een zorgorganisatie

De woordvoerder van woonwethouder Ivens geeft aan dat dit echt vooral nog plannen zijn. “Dit wordt nu bij het ministerie van Binnenlandse Zaken onder de aandacht gebracht zodat een nieuw kabinet zich hierover kan buigen.” Het is volgens haar nog even afwachten wat er van deze plannen terecht gaat komen, zeker met de verkiezingen die eraan komen.

Hypotheken kwetsbare gezinnen
Een opvallende oplossing vanuit de VNG is het ontwikkelen van een hypotheekvorm waarbij de gemeente garant staat voor het hypotheekbedrag. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) ziet hierbij nog wel wat haken en ogen.

“Wij kijken bij zo'n plan naar of mensen het kunnen betalen, de achtergrond van de mensen maakt voor ons minder uit. Als de hypotheek betaalbaar is en het valt binnen de regels, dan is er voor ons niets aan de hand”, aldus Gabriëlla Bettonville van het NIBUD. Maar met een hypotheek ga je een schuld aan, en daar zitten wel meer risico’s aan, zegt Bettonville. "En bij een huurwoning heb je veel minder onderhoudskosten. Dat verschilt echt met een koophuis.”

Bettonville: "We zien wel dat er heel weinig betaalachterstanden zijn bij kopers, en wel bij huurders. Maar dat komt ook omdat de bank voordat je een hypotheek krijgt al goed controleert en er heel weinig betaalbare huurhuizen zijn, zeker in Amsterdam."

Niet direct uitvoerbaar
Daarom vraagt Bettonville zich ook af of deze kwetsbare gezinnen een koophuis in Amsterdam kunnen krijgen dat past bij hun inkomen. “De huizenprijzen in Amsterdam zijn namelijk torenhoog. Wat er onderzocht zou moeten worden is welk inkomen deze mensen hebben, voor welk bedrag de gemeente garant wil staan en hoeveel koophuizen er beschikbaar zijn. Het lijkt een sympathiek plan, maar het is niet direct uitvoerbaar.”

"We zien wel dat er heel weinig betaalachterstanden zijn bij kopers, en wel bij huurders. Maar dat komt ook omdat de bank voordat je een hypotheek krijgt al goed controleert en er heel weinig betaalbare huurhuizen zijn, zeker in Amsterdam."

Alleen Amsterdam
De woordvoerder van minister Ollongren, verantwoordelijk voor het woonbeleid, laat weten dat de minister positief is over een gezamenlijke aanpak tussen het rijk en gemeentes. “Daarom zijn we ook in gesprek met de VNG en andere ministeries." Wel geeft ze aan dat Amsterdam tot nu toe de enige gemeente is die dit heeft aangekaart.

Gemeenten blijven wel zelf verantwoordelijk voor het woonbeleid en het huisvesten van kwetsbare mensen. “Al helpt het ministerie gemeenten wel met diverse regelingen. Zo heeft BZK twee keer 50 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de huisvesting van kwetsbare groepen”.

Ook is er met woningbouwcorporaties afgesproken dat ze binnen twee jaar moeten starten met het bouwen van 150.000 sociale huurwoningen en 10.000 flexwoningen. “Corporaties krijgen daar vanuit het rijk ook een vergoeding voor, zo’n 25.000 euro per opgeleverde sociale huurwoning.”

Nieuwe wet biedt betere bescherming tegen seksueel geweld

De bescherming tegen verkrachting, online en offline seksueel misbruik en seksuele intimidatie moet beter volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Om de veiligheid van vrouwen, mannen en kinderen te vergroten wordt de wet gemoderniseerd en aangescherpt. In het wetsvoorstel seksuele misdrijven dat Grapperhaus vandaag in consultatie geeft, is iemand strafbaar wegens verkrachting als deze wist dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Dwang, geweld en bedreiging zijn hierbij strafverzwarende factoren, maar niet langer een vereiste voor een veroordeling. Degene die seksueel contact initieert, moet alert zijn of de ander hetzelfde wil. Als dit niet duidelijk is, moet hij die duidelijkheid zoeken.

,,Seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Dat is de norm”, aldus Grapperhaus. ,,Dit moet ook verankerd zijn in de wet. Zo geven we een helder signaal af naar potentiële daders dat seksueel grensoverschrijdend gedrag onacceptabel is. Bovendien kunnen politie en Openbaar Ministerie op deze manier adequaat strafrechtelijk optreden en zorgen dat recht wordt gedaan aan slachtoffers.''

Na zijn aantreden als minister constateerde Grapperhaus dat de huidige strafwetgeving met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag tekort schiet. Bovendien kwam ook met de #Metoo-beweging aan het licht hoe vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Met een eerder voorontwerp van het wetsvoorstel zocht de minister het maatschappelijk en politiek debat over de modernisering van de seksuele misdrijven. De adviezen en gesprekken hebben geleid tot het wetsvoorstel dat vandaag in consultatie is gegeven. Betrokken organisaties en burgers kunnen drie maanden adviseren over de voorgestelde wetgeving.

Niet alleen de strafrechtelijke aansprakelijkheid voor verkrachting en aanranding wordt verruimd en aangescherpt. Minister Grapperhaus maakt ook seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar als overtreding; dus zowel op straat als op internet en via social media-kanalen als Twitter en Facebook. Daarnaast wordt in de wet de strafrechtelijke bescherming tegen online gepleegde misdrijven geactualiseerd. Met het toenemend gebruik van internet, sociale media en smartphones is er meer online seksueel contact. Uitgangspunt is dat seksueel grensoverschrijdend gedrag offline en online even strafwaardig is.

Delicten aanranding en verkrachting
Minister Grapperhaus introduceert in zijn wetsvoorstel verschillende delictsvormen van aanranding en verkrachting. Beide delicten bestaan uit een schuld- en een opzetvariant. In tegenstelling tot het huidig recht is voor het bewijs van beide delicten de vaststelling van dwang niet meer bepalend. Voor strafbaarheid in de opzetvariant is leidend of degene die seksuele handelingen met het slachtoffer verrichtte, wist dat bij de ander daartoe de wil ontbrak en toch doorzette. Bij opzetaanranding en opzetverkrachting geldt het gebruik van dwang, geweld of bedreiging als strafverzwarende omstandigheid. Bij de schuldvariant gaat het om degene die het ernstige vermoeden had. Van belang is dat degene die seksueel contact wil, bij twijfel bij de ander moet checken of die hier ook wel voor in is.

Iemand kan weten dat sprake is van een ontbrekende wil bij expliciet verbaal of fysiek afhoudend gedrag, maar ook bij overduidelijke non-verbale signalen of uitgesproken passief gedrag. Zoals het uit angst bevriezen van het lichaam. Veel slachtoffers van aanranding en verkrachting vertonen een zogenoemde freeze-reactie. In de praktijk blijkt het nu soms lastig om dit soort zaken op te pakken. Met de nieuwe wet wordt het naar verwachting makkelijker om tot opsporing en vervolging over te gaan. De politie, het OM en rechters zullen zich bij het horen van slachtoffers en verdachten richten op aanwijzingen die duiden op een ontbrekende wil en of voldoende is gecheckt of de ander wel wilde.

Balans in belangen
Met de verschillende delictsvormen wordt recht gedaan aan wat een slachtoffer is overkomen, maar komt ook de mate van verwijtbaarheid aan de zijde van de verdachte op een juiste manier in de wet tot uitdrukking. Dat is vooral van belang in situaties waarin bijvoorbeeld sprake is van experimenteergedrag tussen jongvolwassenen en mensen elkaar nog niet zo goed kennen.

Voor een goede uitvoering van het wetsvoorstel wordt met de betrokken partijen uit de rechtspraktijk een implementatieprogramma opgezet, zodat zij goed op de nieuwe wetgeving zijn voorbereid en zij straks met de nieuwe wetgeving in de hand zaken ook echt beter kunnen oppakken. Daarnaast investeert het kabinet nu al naar aanleiding van een aangenomen motie van de Tweede Kamer ook 15 miljoen euro om de capaciteit van de zedenrecherche te vergroten. Hierdoor kunnen in totaal ongeveer 90 specialistische rechercheurs worden geworven en opgeleid en de eerste extra rechercheurs gaan dit jaar aan de slag.

Werewolf: the Apocalypse - Earthblood: wat moet er gebeuren met World of Darkness-games?

World of Darkness is een franchise die me aan het hart gaat. Ik ben begonnen met de derde (revised) edition van Vampire: the Masquerade, en heb mee gedaan als zowel speler als DM (de storyteller) in de verschillende franchises zoals Vampire, Werewolf, Mage, Changeling en Wraith. Ik ben heel blij dat World of Darkness een renaissance beleeft met een nieuwe tabletop-versie van zowel Vampire: The Masquerade als Werewolf: the Apocalypse in de toekomst, en Paradox Interactive lijkt werk te maken van de IP wanneer het aankomt op games. Een duizelingwekkend aantal games is gepubliceerd of komt nog uit, waaronder Bloodlines 2, Coteries of New York, Swansong en drie visual novels van Choice of Games voor Vampire: the Masquerade, Earthblood en Heart of the Forest voor Werewolf – the Apocalypse, en de VR-titel Afterlife voor Wraith: the Oblivion.

Vrouw mag vandaag even uit de keuken

Goed nieuws voor moeder de vrouw! Ze mag vandaag eindelijk even uit de keuken. Het is vandaag namelijk Internationale Vrouwendag.

Ieder jaar is het weer feest voor de dames. Jaarlijks wordt op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. In landen als Vietnam, Wit-Rusland, Afghanistan, Angola en zelfs Eritrea een officiële feestdag. Nederland doet hier echter niet aan mee. 

Desondanks schijnt deze dag ook in ons land een dingetje te zijn. "Het doel van deze dag is aandacht te geven aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid maar ook huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie", zo leert de website ons.

Dikke prima natuurlijk, zo'n feestdag voor vrouwen. Gelukkig is het op 14 maart Steak and Blowjob Day, dé feestdag voor de man. Zo, en nu terug de keuken in!

Van Gerwen overklast door superieure Humphries, Wade wint UK Open

Michael van Gerwen is zondag in de halve finales uitgeschakeld op het UK Open in Milton Keynes. De titelverdediger werd overklast door een superieure Luke Humphries. Het werd 5-11. Humphries verloor vervolgens in de finale met 5-11 van James Wade. 

Van Gerwen kwam 0-4 achter, waarin Humphries vier keer boven de honderd finishte. Van Gerwen gooide ook twee keer boven de honderd uit om een break ongedaan te maken. Humphries liep uit naar 2-7, waarna de partij met de pijlen mee ging. Het werd uiteindelijk 5-11. Desondanks kan Van Gerwen wel terugkijken op een goed toernooi. 

Later op de avond haalde Humphries in de finale bij lange na niet het niveau van tegen Van Gerwen. Wade, die in de halve finales met 11-6 te sterk was voor de regerend wereldkampioen en nummer één van de wereld Gerwyn Price, veroverde daardoor na 2008 en 2011 relatief eenvoudig zijn derde titel op het UK Open. 

Van Gerwen bereikte als enige Nederlander de kwartfinales op deze UK Open. Martijn Kleermaker haalde nog wel knap de zesde ronde. Onder anderen Dirk van Duijvenbode (vijfde ronde) en Raymond van Barneveld (tweede ronde) vlogen er in een relatief vroeg stadium uit.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.