FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 maart 2021

Verschoor start van P5 bij Formule 2-debuut

Coureur Richard Verschoor is zijn Formule 2-carrière prima begonnen. Op het Sakhir Circuit in Bahrein kwalificeerde de 20-jarige Nederlandse debutant zich als vijfde voor de eerste race van het jaar, die zaterdagochtend om 11.25 uur Nederlandse tijd op het programma staat.

De eerste poleposition van het jaar ging naar Zhou Guanyu. De Chinese coureur van UNI-Virtuosi was de Deense ART-coureur Christian Lundgaard welgeteld drie duizendsten van een seconde te snel af. Zhou's teamgenoot Felipe Drugovich start naast Carlin-rijder Dan Ticktum op de tweede rij, Verschoor (MP Motorsport) heeft Ticktum's teamgenoot Jehan Daruvala naast zich staan.

Bij Trident maakt een tweede Nederlander zijn F2-debuut: Bent Viscaal start zaterdagochtend vanaf de vijftiende plek.

Geiger trotseert wind en vliegt naar winst in Planica

In het Sloveense Planica is het slotweekeinde van de World Cup schansspringen in volle gang. Op de Moeder aller schansen, de beruchte Letalnica-vliegschans, werd vrijdag de voorlaatste individuele wedstrijd van de winter gesprongen.

De wind teisterde de wedstrijd, zoals wel vaker het geval is in Planica. De eerste ronde duurde door alle vertragingen uiteindelijk bijna twee uur, waardoor ook maar werd besloten om de finaleronde niet te springen en het bij één ronde te houden.

De winst ging naar Karl Geiger, de Duitser die in december op dezelfde schans wereldkampioen skivliegen werd. Alleen de Japanner Ryoyu Kobayashi, de winnaar van donderdag, kwam een beetje in zijn buurt, de Sloveen Bor Pavlovcic completeerde het podium enigszins verrassend.

Random Pics van de Dag #268

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Schansspringster Kramer ongekend dominant in Rusland

In het Russische Chaikovsky is het slotweekeinde van de World Cup schansspringen ook bij de vrouwen begonnen. De voorlaatste individuele wedstrijd van het seizoen stond vrijdag op het programma, ook weer meetellend voor de Russische Blue Bird Tour.

Marita Kramer haalde in de eerste ronde gelijk weer fors uit en sprong een behoorlijke voorsprong bij elkaar op de Japanse Sara Takanashi en haar landgenote Nozomi Maruyama. Silje Opseth uit Noorwegen en de Sloveense World Cup-leidster Nika Kriznar deden nog mee om de podiumplekken, daarachter werden de gaten al groot.

Kriznar verdedigde haar positie in de finaleronde en sprong voorbij Opseth, waarna Maruyama een half punt tekort kwam om de Sloveense achter zich te houden. Takanashi sprong wel naar de eerste plek, maar Kramer zat nog boven. Op de geboren Apeldoornse stond weer geen maat: ze boekte haar derde opeenvolgende zege en gaat met groot verschil aan de leiding in de Blue Bird Tour.

Op de rol: ‘De verklaring van opa verandert alles’

Op rechtspraak kom je naast heel veel informatie en uitspraken ook enkele verslagen van rechtzittingen bij de politierechter. Dit maal een verslag van kleinzoon Tim, die tijdens een avondklokcontrole aangeeft dat hij zijn opa moest helpen met zijn dialysemachine. Helaas voor Tim vertelt zijn opa een ander verhaal aan de agenten.

De avondklok is een week oud als Tim* begin dit jaar door de politie wordt aangehouden in Barendrecht. Het is na 21.00 uur. Wat doet Tim op die 31ste januari nog op straat? Hij is niet zomaar op straat, hij komt terug van zijn opa die hulp nodig had met zijn dialysemachine. Het staat allemaal in de ‘Eigen verklaring Avondklok’ die Tim heeft ingevuld en in de auto bij zich heeft. De agenten zijn benieuwd.

Tim (20) blijft rustig in de auto zitten terwijl de agenten zijn verklaring doorlezen. Wat niet in Tims voordeel speelt, is dat hij de avond ervoor ook al is aangehouden voor het overtreden van de avondklok. En dat weten de politieagenten. ‘U kunt mij controleren, hier is het nummer van mijn opa. Belt u maar’, zegt Tim.

Slangenset
Dat doen de agenten. Opa neemt op en zegt, schrijven de agenten later: ‘Ja, ik ben de opa van Tim. Mijn kleinzoon is vanavond helemaal niet bij mij geweest, sterker nog, ik heb hem de hele week niet gezien.’ De agenten weten genoeg: Tims avondklokverklaring is vals. Opa’s verhaal lijkt zijn verhaal te weerspreken, oppert politierechter Louisa Feraaune in zaal 12 van het Rotterdamse gerechtsgebouw. Nee hoor, reageert Tim doodgemoedereerd. ‘Mijn opa had gebeld en verteld dat hij problemen had met zijn dialyse-apparaat. Ik ben naar hem toegegaan. Ik was er rond half 9. Ik heb de sleutels en ik ben naar binnen gegaan. Ik ben direct doorgelopen naar zijn slaapkamer. Ik kwam erachter dat er een probleem was met de slangenset van de dialysemachine.’ ‘Vertel je mij nou dat je er wel was, maar dat je opa je niet heeft gezien?’, reageert de politierechter. ‘Dat klopt. Hij zat in een andere kamer. Hij is 91 en slechthorend en met corona wilde ik uit zijn buurt blijven.’

Opa
Officier van justitie Stéphanie Heinerman is net zo verbaasd als de politierechter. ‘Je opa zegt: “Tim is niet bij mij geweest en hij helpt mij niet.” Zou hij niet iets hebben gezegd als jij net bij hem was geweest?’ Tim: ‘Ik ben niet bij het gesprek geweest tussen de agenten en mijn opa. Ik weet niet hoe de agenten hun vragen hebben geformuleerd en ik weet niet wat mijn opa heeft gehoord.’ Op de vraag of advocaat Frans van Duin nog een vraag voor Tim heeft, antwoordt hij: ‘Ik heb geen vraag, wel een opmerking: opa heeft een verklaring afgelegd.’ ‘Oh, ja?’, reageert de rechter. De raadsman: ‘Die verklaring heeft u nog niet; we hebben de zaak afgelopen vrijdag besproken. Het was kort dag. Ik heb nog overwogen om opa op te roepen om als getuige een verklaring af te leggen, maar hij is niet zo gezond en al 91. Ik wil de verklaring voorhouden tijdens mijn pleidooi, maar ik geef hem vast.’

Proeftijd
Een veroordeling vandaag zou enorme gevolgen kunnen hebben voor Tim. Hij zit in zijn proeftijd. Politierechter Feraaune: ‘Je hebt in het verleden 16 maanden jeugddetentie gekregen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dat is een forse straf voor een minderjarige. Die 6 maanden hangen boven je hoofd. Je hebt de begeleiding bij De Waag positief afgesloten, lees ik. De kans op herhaling schatten zij laag in. De jeugdreclassering vindt dat je nu een taakstraf zou moeten krijgen. Maar wat gebeurt er met je als ik je 6 maanden vastzet?’ Tim: ‘Dan zou alles wat ik heb opgebouwd en waar ik mee bezig ben van de kaart worden geveegd. Ik heb bijna een baan in de haven. Dat zou allemaal weg zijn.’

Kamer
Officier Heinerman heeft in de tussentijd opa’s verklaring gelezen. Ze zegt: ‘Soms gebeuren er dingen op een zitting die alles veranderen. In eerste instantie vond ik dat je je schuldig had gemaakt aan het gebruikmaken van een valse verklaring. Je zou je opa hebben geholpen, maar je opa zegt dat je dat helemaal niet hebt gedaan. Nu zegt je opa in een ondertekende verklaring dat hij het gesprek met de politie niet goed had begrepen. Hij schrijft dat hij om hulp had gevraagd en dat hij, om coronabesmetting te voorkomen, in een andere kamer zou gaan zitten. Er was die avond ook iets gedaan aan de dialyse-apparatuur. Hij heeft je niet gezien, maar je opa zegt dat je er wel bent geweest. Dat betekent dat ik de rechter verzoek om je vrij te spreken van het tonen van een valse verklaring.’

Waarheid
Zo zie je maar weer hoe een zitting een andere wending kan krijgen’, zegt advocaat Frans van Duin. Opa’s verklaring zegt genoeg, maar ook zonder die verklaring schort er wel wat aan de verdenking van valsheid in geschrifte, vindt de raadsman. ‘Stel dat Tim zou hebben gelogen, hoe waarschijnlijk is het dan dat hij het telefoonnummer van opa aan de agenten zou hebben gegeven? Hij had ook kunnen zeggen dat hij dat nummer niet uit zijn hoofd wist, of zoiets. Iets anders is of het wel zo netjes is om opa te bellen zonder hem op zijn verschoningsrecht te wijzen. Volgens de politie heeft opa gezegd: “Tim is vanavond niet bij mij geweest en heeft mij vanavond niet geholpen met wat dan ook.” Ik zeg niet dat de agenten de waarheid bewust geweld hebben willen aandoen, maar als iemand zegt dat hij zijn kleinzoon die avond niet heeft gezien, dan kun je gemakkelijk opschrijven: Tim is vanavond niet bij mij geweest. Het lijkt alsof je 2 keer hetzelfde zegt, maar dat hoeft niet. Ik ben geïnteresseerd in opa’s eigen woorden. Die hebt u in zijn verklaring kunnen lezen.’

Rustig
Dat heeft politierechter Feraaune. ‘Toen ik de verklaring van je opa nog niet had, dacht ik: zo, die moet hier met een goed verhaal komen. De verklaring van opa verandert alles. Ik ga mee met de officier en met je raadsman en spreek je vrij. De tenuitvoerlegging van die voorwaardelijke 6 maanden is daarmee van de baan. Wat moet ik er verder over zeggen? Als het niet zo is gebeurd, dan is het niet zo gebeurd. Ik had de verklaring graag eerder gezien. Dan had de officier de zaak nog kunnen intrekken. Ik zou zeggen: hou je rustig, doe geen gekke dingen en blijf ‘s avonds binnen.’

* Dit is niet zijn echte naam.

Laatste kans: FOK! F1-manager sluit vanavond

Vanmorgen werd in Bahrein de eerste vrije training verreden voor de opener van het Formule 1-seizoen. Door de coronacrisis zijn de F1-regels en -auto's nagenoeg gelijk aan het vorige seizoen, maar het blijft afwachten welk team het in de wedstrijd goed gaat doen. Als manager van je eigen team bij de FOK! Formule 1-manager kan je je eigen team opstellen om zo punten te scoren met de kwalificatie en de race.

Je hebt alleen niet te veel tijd meer. Vanavond om 23.59 uur worden alle teams vastgezet en kan je niet meer wisselen voor de eerste race. Zorg ervoor dat je team volledig maakt bij het teammanagement als je dat nog niet gedaan hebt.

Heb jij je team al ingevuld? Mooi zo! Dan weet je in ieder geval zeker dat je dit weekend punten kan scoren in de FOK! Formule 1-manager. Maar weet je het echt wel zeker dat dit de juiste combinatie is.. Je kunt tot vanavond 23.59 uur nog je team wijzigen!

Als je je nog niet hebt ingeschreven, doe dat dan alsnog! Inschrijven kan via deze linkWil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

We wensen je veel plezier met het seizoen 2021 van de FOK! Formule 1-manager!

Max Verstappen tijdens de vrije training in Bahrein (Bron: Getty Images / Red Bull Content Pool)
Max Verstappen tijdens de vrije training in Bahrein (Bron: Getty Images / Red Bull Content Pool)

Zaak tegen beveiligers Thierry Baudet geseponeerd

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Brabant heeft besloten om de zaak tegen twee beveiligers van Thierry Baudet te seponeren. Door een man was vorig jaar aangifte gedaan tegen de mannen, die hem tijdens een flyer-actie in Den Bosch aanhielden en enige tijd vasthielden. Volgens het OM hebben de beveiligers zich weliswaar schuldig gemaakt aan strafbare feiten, maar worden ze niet voor de rechter gebracht.

Op zaterdag 6 juni 2020 was Thierry Baudet van Forum voor Democratie aanwezig op de Parade in Den Bosch. De partijleider was daar met anderen voor een flyer-actie en de opname van een promotiefilmpje. Op de locatie was ook een man aanwezig. Hij leek op ludieke wijze te willen actievoeren door rond te lopen met een doos met daarop de tekst “oud papier hier svp”, waarin omstanders dan de flyers konden achterlaten.

Aanhouding
Beveiligers die door Baudet waren ingehuurd, hebben die middag geprobeerd om te man weg te laten gaan. Zij wisten niet en konden op dat moment ook niet goed inschatten wat de man van plan was. Op enig moment dachten zij dat de man ook richting Baudet wilde gaan, waarna zij hem hebben aangehouden op verdenking van bedreiging van de politicus. Vervolgens hebben de twee beveiligers de man vastgepakt, op de knieën gedwongen en zijn armen op de rug gedraaid. De politie werd door de beveiligers gebeld vanwege deze aanhouding op heterdaad. Het duurde echter langere tijd voordat de politie ter plaatse kon zijn en daarom mocht de man vervolgens vertrekken van de beveiligers. Op 10 juni deed hij aangifte van openlijke geweldpleging en wederrechtelijke vrijheidsberoving tegen de beveiligers.

Beoordeling
In het onderzoek dat volgde is door de politie uitgebreid met betrokkenen en getuigen gesproken. Het dossier van de zaak is beoordeeld door het OM. Volgens de officier van justitie was er sprake van een onrechtmatige aanhouding: “Nergens is uit gebleken dat de aangever dreigend was of er dreiging van hem uit ging richting Baudet.” De twee beveiligers hadden de man dus niet via deze “burger-aanhouding” op de knieën mogen dwingen. Een actie waarbij de aangever pijn en letsel aan zijn knie heeft overgehouden. Na de aanhouding hebben de beveiligers de aangever enige tijd onrechtmatig van zijn vrijheid beroofd in een portiek op de Parade. De officier van justitie: “Dit achten wij echter niet strafbaar, omdat de beveiligers uitgingen van een terechte aanhouding vanwege een dreiging. Wij concluderen dat beide beveiligers wel strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor het aan het slachtoffer toegebrachte pijn en letsel. Volgens ons is dan ook sprake van openlijke geweldpleging of mishandeling door de beveiligers.”

Beslissing
Hoewel er sprake is van een strafbaar feit, heeft het OM besloten om de twee beveiligers niet verder te vervolgen. Voordat deze beslissing werd genomen, heeft het OM gesproken met de aangever en beide beveiligers. Hun persoonlijke belangen bij wel of geen vervolging hebben wij nadrukkelijk meegewogen bij de beslissing: “Zowel de mogelijke schade bij aangever ten gevolge van het letsel, alsmede de gevolgen van een strafzaak en eventuele veroordeling voor het bedrijf en het werk van de beide beveiligers, hebben een rol gespeeld. Bij ons is bekend dat aangever reeds een rechtszaak is begonnen om de schade vergoed te krijgen. Ook was voor hem erkenning belangrijk dat hij slachtoffer was en geen verdachte. Voor de beveiligers geldt dat zij geen of minder opdrachten hebben gekregen en het risico lopen hun vergunning kwijt te raken.” Het OM heeft besloten om de zaak tegen beide beveiligers te seponeren met als toelichting dat “verdachten door feiten en gevolgen zijn getroffen”. Daarbij speelt ook mee dat zij beiden geen strafblad hebben en de gevolgen voor hen al aanzienlijk zijn.

De aangever heeft de mogelijkheid om, als hij het niet eens is met de deze beslissing, hierover een klacht in te dienen bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

Tong's voetbalverhalen #104

Valeriy Lobanovskyi werd geboren op 6 januari 1939 in Kiev, een stad in de destijds nog Sovjet Unie. Hij zou niet ouder worden dan 63. Op 13 mei 2002 stierf hij. Lobanovski was geen echte topper als voetballer, wel een speler waar rekening mee werd gehouden. Vermaard waren zijn hoekschoppen, waaruit hij menig doelpunt scoorde. Hij speelde als linkerspits van Dynamo Kiev twee interlands.

Oakland start met basis-inkomen, slegs vir nie-blankes

In het progressieve paradijs Oakland, gelegen aan de zonnige westkust van de Verenigde Staten, krijgen gezinnen die minder dan 59.000 dollar verdienen een extraatje. Vijfhonderd dollar per maand krijgen deze 'armen' van de lokale overheid. Alleen niet als je blank bent.

Het Oakland Resilient Families programma garandeert dat gezinnen in totaal 9000 dollar krijgen. Uit statistieken blijkt dat blanke gezinnen driemaal zoveel verdienen als zwarte gezinnen.

"De armoede die we zien komt niet door persoonlijke mislukking, maar systemische mislukking", zo meent burgemeester Libby Schaff. "Een basisinkomen is één van de meest succesvolle middelen om ongelijkheid te bestrijden."

Op sociale media ging een bom af na deze mededeling. "Het is klote om arm te zijn, voor blank én zwart", is de meestgehoorde klacht. Anderen betwijfelen de rechtmatigheid van het uitdelen van gratis geld op basis van huidskleur.

In de regio Oakland verdienen blanke gezinnen gemiddeld 110.000 dollar, Aziaten 75.000 dollar, Latino's 65.000 dollar en zwarten 37.500 dollar. Om aan het programma te kunnen meedoen moet je ook nog een kind jonger dan 18 hebben en minder dan 59k verdienen. Een baan is geen vereiste en er wordt ook geen tegenprestatie verwacht.

Inmiddels zijn meerdere van dit soort initiatieven in de VS gestart.

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na tonen valse coronatestuitslagen op Schiphol

De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen (30 jaar) veroordeeld voor het tonen van valse coronatestuitslagen op Schiphol voor hun zakenreis naar Marokko. Ze hebben een taakstraf van 60 uur opgelegd gekregen en een voorwaardelijke celstraf van twee weken, met een proeftijd van twee jaar.

De twee toonden op 21 januari een negatieve uitslag van een zogenoemde PCR-test aan de marechaussee op de luchthaven. Op het certificaat stond een telefoonnummer van een huisartsenpraktijk waar de test zou zijn afgenomen. Maar na controle van de marechaussee bij de huisartsenpraktijk bleken de twee geen test te hebben gedaan. De verdachten bekenden een vervalste testuitslag te hebben laten zien. De twee werden geweigerd voor hun vlucht.

Ook tijdens de zitting gaven de twee verdachten hun fout toe. Ze hadden te laat in de gaten dat een PCR-test verplicht was en vreesden dat de uitslag te laat zou komen, verklaarden ze. Een van hen had via een kennis daarom valse certificaten gekocht. Hij had bovendien in de afgelopen maanden meerdere thuistesten gedaan en had geen klachten. Hij dacht dat hij daarom geen corona zou hebben. De andere verdachte was bang dat een PCR-test schadelijk voor zijn gezondheid zou zijn.

Door geen officiële PCR-test te doen en een valse uitslag te tonen, hebben de twee volgens het Openbaar Ministerie de kans aanvaard het coronavirus te hebben en te verspreiden. Het OM eiste voor beide verdachten twee maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Oordeel rechtbank
De politierechter oordeelt dat de twee mannen zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrift. Door opzettelijk het valse certificaat aan de marechaussee te tonen en daarmee te willen reizen, hebben ze het risico genomen om anderen in het vliegtuig en in Marokko te besmetten. Dat is een ernstig feit. De verspreiding van het coronavirus kan hard gaan. Het veiligheidssysteem dat luchthavens en vliegtuigmaatschappijen hanteren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt ondermijnd als we niet kunnen vertrouwen op de echtheid van de testcertificaten. Dat vormt een bedreiging voor de volksgezondheid. Een taakstraf is daarom passend, vindt de rechter. De voorwaardelijke celstraf moet een waarschuwing zijn dat de twee niet nog een keer in de fout gaan.

Heleboel indiegames in ontwikkeling bij ID@Xbox

Tijdens een evenement vandaag van ID@Xbox, het indiegameprogramma van Microsofts Xbox-divisie, zijn een hoop nieuwe titels aangekondigd die momenteel in ontwikkeling zijn. Hieronder een greep uit het assortiment.

ID@Xbox is in het leven geroepen om het voor indie-ontwikkelaars makkelijker te maken om hun creatieve game-ideeën te verwezenlijken en vervolgens aan de man te brengen. Het programma bestaat al sinds 2013 en is sindsdien verantwoordelijk geweest voor meer dan 2000 releases.

Bekijk hieronder een aantal van de nieuwe trailers die vandaag zijn uitgebracht. De hele showcase kun je op Twitch of YouTube terugkijken.

'Biden gaat voor eeuwige politieke leven'

De 78-jarige Amerikaanse president Joe Biden is weer eens van gedachten veranderd. Nadat hij tijdens zijn verkiezingscampagne in 2020 iedereen voorloog dat hij slechts gedurende vier jaar een 'tussenpaus' zou zijn, is hij van plan om, mocht hij dan nog leven, in 2024 weer een gooi naar het presidentschap te doen.

In zijn eerste persconferentie sinds zijn aantreden was Biden weer herkenbaar als vanouds. Stamelend en van briefjes voorlezend leek het wel alsof hij alle vragen van tevoren al heeft mogen inzien. Hij had ook nog eens een papierwerk meegenomen waar alle foto's met namen van de journalisten netjes stonden vermeld.

Biden leek een dag van tevoren nog niet eens te weten dat hij een persconferentie had overigens.

Toch hield hij nog een slag om de arm over een eventuele tweede termijn. "Het lot beslist, ik kan niet 3,5 jaar in de toekomst kijken." Waarom hij vice-president Kamala Harris omschrijft als 'het lot' is nog niet bekend.

Migrantencrisis
Joe Biden krijgt veel kritiek over de aanpak van de migrantencrisis aan de zuidelijke grens met Mexico. Duizenden migranten komen de grens over, nadat Biden beloofde dat illegale migranten een versnelde toegang tot het verkrijgen van het Amerikaanse burgerschap konden krijgen. Vooral kinderen van illegalen hebben een enorme kans op de felbegeerde 'green card'.

Mexicaanse drugkartels zijn zelfs volop begonnen aan de mensensmokkel, omdat er miljoenen dollars per dag mee te verdienen zijn. Nadat Donald Trump de grens potdicht wist te houden, is na het aantreden van Biden het aantal illegale grensoverschrijders enorm gestegen.

Lachgasverkoper Deniz moet boete van miljoen betalen

Het bedrijf van voormalig lachgaskoning Deniz Üresin moet een miljoen euro betalen aan de gemeente Amsterdam. De gemeente mocht die dwangsom opleggen omdat het bedrijf op straat lachgas verkocht zonder vergunning. Dat oordeelt de rechtbank.

Onder de naam Ufogas bood Üresin op straat en online lachgas aan. Hoewel hier normaliter een vergunning voor nodig is, beweerde Üresin dat hij die niet nodig had, omdat hij volgens hem juridisch gezien een bezorger was.

Omdat de gemeente in de zomer van 2019 vond dat er te veel overlast was van lachgasverkopers in de binnenstad, werd Üresin gesommeerd om te stoppen met de verkoop. De gemeente legde in eerste instantie een dwangsom van maximaal 100.000 euro op, maar omdat Üresin gewoon doorging met de verkoop, werd dit bedrag vanwege diverse overtredingen opgehoogd tot in totaal een miljoen euro. Het bedrijf van Üresin spande daarop een zaak aan.

Venten
De vraag die centraal staat was of de praktijken van Üresin vallen onder 'venten', venten is namelijk zonder vergunning verboden. Volgens de definitie uit de Algemene Plaatselijke Verordening is venten ambulante straathandel. Onder handel wordt verstaan het in voorraad houden, uitstallen, te koop aanbieden en verkopen van waren. De verkopers van het bedrijf zijn aangetroffen met gasflessen en maakten de ballonnen ter plekke klaar.

De rechtbank geeft de gemeente daarom gelijk dat er dan sprake is van venten. Omdat het bedrijf van Üresin geen gehoor gaf aan de vordering van de gemeente, zijn de dwangsommen in de ogen van de rechtbank dus terecht opgelegd.

Hoger beroep
Üresin laat in een reactie weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Hij zegt dat hij in een aantal andere zaken door de kantonrechter juist is vrijgesproken. Hij denkt daarom dat hij in hoger beroep ook door de bestuursrechter in het gelijk wordt gesteld.

Overigens heeft Üresin het lachgas inmiddels afgezworen: hij zet zich tegenwoordig juist in om de gevaren van lachgas onder de aandacht te brengen.

Ollongren & Jorritsma: Het is onder meer de schuld van de media, maar we komen mee debatteren

Ook het CDA sluit zich aan bij het verzoek van PVV, PvdA, SP, GroenLinks, FvD, PvdD en CU om een debat over de formatieblunder van Kajsa Ollongren. De meerderheid van de Tweede Kamer eist tekst en uitleg. Vooral voor het CDA bevatte het papier onder Ollongrens arm pijnlijke teksten. Premier Rutte betoogde gisteravond dat uitleg niet meer zou volgen, dat valt juist slecht bij andere partijen. Meer hierover in De Stentor.

Zie ook: Ollongren en Jorritsma stoppen als verkenner na lekken formatiestuk

Update 17.30 uur: De twee nieuwe verkenners Van Ark en Koolmees hebben een soort van verklaring gegeven waarin zij meedelen dat de gisteren door Ollongren per abuis getoonde aantekeningen een inventariserende voorbereidingsnotitie betrof. De notities met betrekking tot een lid van de Tweede Kamer is geen weergave van de gevoerde gesprekken met de lijsttrekkers. De passage zou berusten op inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media. Ze schrijven ook dat de oud-verkenners Ollongren en Jorritsma zich bereid verklaard hebben de kamer verder te informeren over deze kwestie door middel van een brief en deze mondeling in een debat toe te willen lichten.

Update 12.05 uur: Zojuist heeft Sigrid Kaag ook laten weten dat zij een debat met Ollongren en Jorritsma steunt. Rutte lijkt er nog geen zin in te hebben.

Eerdere berichtgeving: 

Gisteravond liet premier Rutte  - ook namens D66-leider Sigrid Kaag - weten dat hij noch Kaag met de verkenners over Omtzigt gesproken heeft. Ook liet Rutte alvast weten dat daarover geen uitleg zal volgen, omdat er inmiddels andere verkenners zijn aangesteld. Het spreekt voor zich dat deze woorden slecht vallen bij andere partijen. Zij willen gewoon antwoorden op de vragen die de blunder van Ollongren bij hun heeft opgeroepen. Het CDA heeft al laten weten dat ze ‘de onderste steen boven' willen hebben.

Shadow Tactics: Blades of the Shogun krijgt uitbreiding

Shadow Tactics: Blades of the Shogun, de Commandos-achtige strategiespel, krijgt eind dit jaar een uitbreiding. 'Aiko's Choice', zoals de uitbreding heet, is ook speelbaar zonder dat je de hoofdgame in je bezit hebt. Dat lijkt mij alleen persoonlijk niet handig, want de uitbreiding speelt zich af na de gebeurtenissen van het origineel en je speelt met een oudere Aiko. Dat deze uitbreiding er komt is ietwat opvallend, omdat de game al in 2016 is uitgekomen. Volgens ontwikkelaar Mimimi is dit dan ook voorlopig het laatste hoofdstuk.

Shadow Tactics is beschikbaar voor pc, PS4 en Xbox One.

COVID-19: 7644 nieuwe besmettingen en 25 doden, totaal 1.236.209 en 16.421

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7644 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.236.209 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 240 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1596 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 44 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 625 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 25 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.421 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Lange Jaap

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nederland heeft best veel vuurtorens maar wist je dat de vuurtoren Kijkduin bij Huisduinen de langste nog brandende vuurtoren van Nederland is? Lange Jaap, zoals zijn bijnaam luidt, is met een lengte van 63,45 meter nationaal recordhouder. En vandaag krijgen jullie er een bonusfeitje bij, hij is namelijk ook de hoogste gesloten gietijzeren vuurtoren ter wereld.

Lange Jaap (WikiCommons/Avda)
Lange Jaap (WikiCommons/Avda)

‘Zorginstellingen dwingen personeel tot vaccinatie’

Vakbonden stellen dat organisaties, onder meer zorginstellingen, medewerkers dwingen zich te laten vaccineren tegen corona. Volgens nieuwsplatform BNR dreigen ze met ontslag, het stopzetten van loon en schuwen ze geen “emotionele chantage”. Zo meldt Skipr.

“Er is gewoon geen vaccinatieplicht”, zegt CDA-Kamerlid Hilde Palland. Ze gaat hier Kamervragen over stellen. Ze wil van de ministeries van VWS en SZW weten hoe groot de omvang van de signalen is en of ze mogelijkheden zien om deze dwang te stoppen. Wel kunnen werkgevers volgens juristen ongevaccineerde medewerkers tijdelijk weigeren om te werken in een kwetsbare omgeving. Probleem is de emotionele chantage, vertelt Palland aan BNR: “Het is moeilijk daar precies de vinger achter te krijgen”. Ze vindt het belangrijk dat werkgevers en ook bijvoorbeeld de OR zich hier bewust van zijn, grenzen aangeven en het gesprek aangaan met werknemers die twijfelen over de vaccinatie.

Wereldrecord: Fransman zwemt 120 meter onder het ijs door

Door 120 meter in drie minuten tijd onder ijs door te zwemmen vestigde de Fransman Arthur Guérin-Boëri opnieuw een record voor freediving (zonder ademhalingsapparatuur) onder ijs. Guérin-Boëri voltooide zijn duik in het twee graden koude water van het meer Sonnanen in het zuidoosten van Finland.

Guérin-Boëri vestigde het record met de schoolslag, hij droeg een wetsuit en geen zwemvliezen. Ter voorbereiding op de duik onder de dikke ijslaag van het meer bezocht hij een sauna, waar hij probeerde de warmte in zijn lichaam vast te houden. "Ik had niet zoveel last van de kou en ik had plezier tijdens deze duik", zei de atleet.


Jane Fonda (83): 'Ik wil alleen nog seks met jonge mannen'

Als het over haar seksleven gaat, heeft Jane Fonda nooit een blad voor haar mond genomen. En dus heeft de Amerikaanse actrice er geen enkel probleem mee om te praten over haar afgenomen interesse in seks, voor een jonge man zou ze echter graag een uitzondering maken.

De Amerikaanse actrice en activiste heeft al meerdere keren bekendgemaakt dat ze minder geil is . In een on-line interview bij "The Ellen DeGeneres Show" afgelopen oktober werd haar gevraagd of ze nog steeds "te gekke seks" had, antwoordde Fonda: "Nee, nul komma nul. Ik ben oud en heb al zoveel seks gehad en heb het er nu eigenlijk te druk voor."

In een interview met het tijdschrift "Harper's Bazaar" herhaalde de 83-jarige deze uitspraken. "Ik hoef geen seks meer. Of ik nog wel fantaseer over seks? Ja ... dat ik een professor of een onderzoeker zou ontmoeten - iemand die echt van een vrouw kan houden en haar kan waarderen." Maar ze geeft er gelijk bij aan dat haar droom-intellectueel wel een stuk jonger moet zijn dan de actrice zelf, want een man van dezelfde leeftijd is voor haar geen optie meer. "Is dat niet verschrikkelijk?" Daarom besteedt ze veel aandacht aan haar huid. "Ik wil een jongere man en ik ben ijdel."

Ze moest toegeven dat ze niet echt in staat was tot intimiteit, vertelde Fonda aan het tijdschrift. Dat kwam niet door haar ex-partners, maar door haar. "Een reden waarom ik een relatie heb met een man is dat ik het gevoel heb dat hij me op een nieuw pad kan leiden", zei ze. "Ik voel me aangetrokken tot mensen die me dingen kunnen leren en die een ander leven leiden dan ik doe, pas dan kan ik mijzelf geven."

Fonda was drie keer getrouwd: van 1965 tot 1973 met de Franse filmregisseur Roger Vadim, 1973 tot 1990 met de politieke activist Tom Hayden en van 1991 tot 2001 met de ondernemer Ted Turner, die de tv-zender CNN oprichtte.

Boete voor artsen die hydroxychloroquine of ivermectine voorschrijven tegen COVID-19

Artsen die (hydroxy)chloroquine of ivermectine voorschrijven tegen covid-19 krijgen daarvoor vanaf nu een boete van maximaal 150.000 euro opgelegd door de inspectie. Het kan daarbij ook gaan om andere medicijnen die buiten de richtlijnen om worden voorgeschreven. De IGJ roept apothekers op melding te doen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt nog steeds meldingen dat artsen medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de behandeladviezen voor corona.  Het gaat daarbij onder meer om  (hydroxy)chloroquine en ivermectine. De inspectie vindt het voorschrijven en afleveren van deze geneesmiddelen buiten de richtlijnen een risico voor de kwaliteit van zorg, en gaat daarom artsen bestuurlijk beboeten wanneer ze deze medicijnen ten onrechte voorschrijven. De woordvoerder van de IGJ kan desgevraagd niet toelichten over hoeveel artsen dit precies gaat en wat hun specialisme is.

‘We zijn hierover in gesprek geweest met een aantal artsen, maar omdat sommigen er gewoon mee doorgaan, gaan we nu over tot het opleggen van boetes. We gaan nu niet meer waarschuwen’, aldus de woordvoerder. De boetes kunnen volgens haar in de duizenden euro’s lopen. ‘Een echt minimumbedrag is er niet en de precieze hoogte van een boete zal afhangen van de omstandigheden. Heeft de arts het geneesmiddel één keer voorgeschreven of meerdere keren? Aan hoeveel patiënten is het voorgeschreven, dat soort zaken. De maximumhoogte voor een boete is 150.000 euro.’

Inmiddels hebben alle beroepsgroepen voor artsen in Nederland aangegeven dat het wordt afgeraden om (hydroxy)chloroquine en ivermectine te gebruiken voor het voorkomen of behandelen van corona. Dit geldt zowel voor huisartsen als specialisten in het ziekenhuis. Zo is bewezen dat (hydrox)chloroquine niet effectief is tegen COVID-19, en tegelijkertijd ernstige bijwerkingen kan veroorzaken als hartritmestoornissen. Ook voor ivermectine is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik ter voorkoming of de behandeling van corona.

Off-label
Deze medicijnen mogen alleen worden voorgeschreven voor de ziekten waarvoor ze zijn geregistreerd of ten behoeve van wetenschappelijk klinisch onderzoek. Het is toegestaan dat geneesmiddelen worden voorgeschreven voor ziektes die niet genoemd staan in de bijsluiter, dit wordt ook wel off-label genoemd. Maar voor dit off-label voorschrijven bestaan strenge regels. Wanneer hier niet aan wordt voldaan, kan er volgens de geneesmiddelenwet een bestuurlijke boete worden opgelegd.

Ook apothekers kunnen worden aangesproken wanneer ze deze medicijnen voor corona verstrekken. De inspectie roept apothekers op om een melding te doen bij het Meldpunt Zorg van de IGJ, als ze recepten voor deze medicijnen krijgen aangeboden en er een vermoeden bestaat dat dit voor de behandeling van corona is.

Werken op vakantie met Hotel Life – A Resort Simulator

Als je niet naar een hotel kan, dan maak je er maar zelf een, moeten Nacon en RingZero Game Studio hebben gedacht. In Hotel Life – A Resort Simulator zie je hoe het is om hotelmanager te zijn. Deze game verschijnt op 26 augustus 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Als hotelmanager moet je de juiste keuzes maken bij de plaatsing van je gebouwen, het smaakvol inrichten van je kamers, het leveren van een aantrekkelijk activiteitenprogramma en nog veel meer. Vervolgens kun je – als je budget dat toestaat, je resort uitbreiden met bungalows, een zwembad en misschien zelfs een spa. Aan jou de taak om tot de juiste beslissingen te komen en ervoor te zorgen dat je resort zo aantrekkelijk mogelijk wordt. Wordt je groeiende resort te groot om in je eentje te kunnen beheren? Neem een receptionist, barkeeper en masseur in dienst, en manage je team om ze zo effectief mogelijk in te zetten.

In Hotel Life ben je meer dan een manager. Je moet ook je handen uit de mouwen steken om de kamers schoon te maken, maaltijden te bereiden en nieuwe gasten op de pikken van het vliegveld. Taken die via nauwkeurige gameplay worden voltooid. De vakantie van je gasten is waar je baan om draait. En omdat elke gast weer iets anders verlangt, is het jouw taak om te zorgen voor een breed aanbod aan activiteiten om ze tevreden te houden en de best mogelijke internetreviews te krijgen.

Tenslotte heeft Hotel Life een Career Mode die spelers meevoert met verhalende missies en evenementen. In deze mode moet je bepaalde doelen bereiken, met steeds moeilijkere uitdagingen die uiteindelijk zelfs de meest ervaren hotelmanagers op de proef te stellen. Als je liever op een meer ontspannen manier van je hotel en de idyllische omgeving geniet, zit je helemaal goed in de Waiting Mode: die geeft je een dagje vrij.

OM: onvoldoende strafrechtelijke basis voor vervolging NAM

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland komt na intensief onderzoek naar de vraag of klagers door de gaswinning concreet gevaar voor hun leven te duchten hebben gehad, tot de conclusie dat er geen bewijs is van opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen door de NAM. Dit houdt in dat, naar de overtuiging van het OM, strafrechtelijke vervolging van de NAM moet worden gestaakt.

In 2017 hadden de Groninger Bodem Beweging en enkele individuele klagers uit de provincie Groningen via een artikel 12 procedure het gerechtshof Arnhem – Leeuwarden gevraagd het Openbaar Ministerie op te dragen de NAM te vervolgen. Op 20 april 2017 stelde het hof dat er aanwijzingen zijn dat de NAM zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van artikel 170, aanhef en onder 2, Wetboek van Strafrecht. Dat wil zeggen: het door gaswinning opzettelijk beschadigen van woningen waardoor er concreet levensgevaar te duchten is. Het hof oordeelde dat een onderzoek naar de bewijsbaarheid achterwege was gebleven, en gelastte het OM dit onderzoek te verrichten, zodat definitief kon worden beoordeeld of vervolging van de NAM plaats zou moeten vinden.

Omvangrijk onderzoek
Om te kunnen beoordelen of er voldoende wettig en overtuigend bewijs was, moest ten aanzien van iedere individuele klager nader onderzoek worden verricht. Dit onderzoek is onder verantwoordelijkheid van de officier van justitie van het parket Noord-Nederland uitgevoerd door de FIOD. In maart 2018 is begonnen met het getuigenverhoor van klagers bij de rechter-commissaris. Ook zijn diverse locaties bezocht. Het omvangrijke onderzoek beslaat de periode 1993 – 2018 en heeft geresulteerd in een proces-verbaal van circa elfduizend pagina’s.

Geen bewijs voor concreet levensgevaar
Uit het onderzoek is gebleken dat er sprake is van aanzienlijke schade aan woningen als gevolg van de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen. In onderzochte gevallen bleek de constructie van de woningen aangetast. Echter, er blijkt dat in geen enkel geval, als gevolg van deze schade, concreet gevaar voor het leven van de bewoners is ontstaan. In de tussentijd zijn in een aantal gevallen woningen versterkt, of de bewoners zijn uit eigen beweging of op last van de gemeente verhuisd.

Stopzetten vervolging
Naar het oordeel van het OM is in de onderzochte gevallen geen bewijs te vinden voor opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen door de NAM en moet de vervolging daarom definitief worden stopgezet. Het OM heeft het gerechtshof gevraagd daarin te bewilligen.

“We willen benadrukken dat met deze beoordeling niets wordt afgedaan aan het concrete leed dat klagers en andere gedupeerden tot op de dag van vandaag ondervinden van de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. En de daarmee gepaard gaande gevoelens van onveiligheid. Het strafrecht biedt in deze zaak geen reële oplossing voor de problemen van de klagers. Langs andere wegen zal het leed moeten worden gecompenseerd”, aldus Diederik Greive, hoofdofficier van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Gerechtshof moet oordelen
Het OM realiseert zich dat het geduld van de gedupeerden op de proef is gesteld en dat zij teleurgesteld zullen zijn over de uitkomst van het onderzoek en de conclusie die het OM daaraan verbindt. De zaak is nu, zoals dat heet, ‘onder de rechter’ en het is aan het hof om te beslissen of het OM de vervolging kan staken of niet. Dat vraagt om terughoudendheid bij het doen van uitlatingen. Daarom zal, totdat het hof op het bewilligingsverzoek heeft beslist, het OM volstaan met dit persbericht.

Meer over het trefballen in Knockout City

EA en Velan Studios hebben een nieuwe gameplaytrailer voor de team-based multiplayergame Knockout City onthuld.

Spelers kunnen een team vormen met vrienden, hun speelstijl verfijnen, hun personages personaliseren door de vele customization-opties en verschillende strategieën uitvoeren. Als de zes verschillende baltypen nog niet genoeg zijn: spelers kunnen ook zélf transformeren in een bal.

Spelers krijgen tijdelijk toegang tot een gratis proefversie van de game als deze wordt uitgebracht op 21 mei. De trial is speelbaar op pc via Origin en Steam, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en Nintendo Switch. Alle progressie die hierin wordt behaald, wordt vervolgens meegenomen als een speler besluit de volledige game aan te schaffen. Spelers die ervoor kiezen om Knockout City aan te schaffen tijdens de gratis proefversie ontvangen additionele cosmetische beloningen.

Oddworld: Soulstorm krijgt Day One en Collector's Oddition

Mindscape, Microids en Oddworld Inhabitants kondigen aan dat Oddworld: Soulstorm een fysieke Day One Oddition en Collector's Oddition krijgt. Deze edities liggen vanaf 6 juli in de winkel en zijn verkrijgbaar voor zowel PlayStation 5 als PlayStation 4.

Abe heeft een transformatie ondergaan: van een Mudokon-pion die op het punt stond opgeslokt te worden door de machines van Glukkons megabedrijf naar een held die het symbool van hoop wordt. Abe neemt het op tegen de heersende macht van de planeet. Ze zijn gewapend met alle middelen van onderdrukking, van propaganda tot biologische wapens tot dodelijk geweld. Ga op zoek naar voorraden, maak wapens, bewapen je volgers, los puzzels op en zorg ervoor dat alle volgers van Abe hun vrijheid weer terug krijgen.

De Collector's Oddition bevat:

 • Een Collector’s Box
 • Oddworld: Soulstorm’s Standard Edition
 • Een gegraveerde metal case
 • Een exclusief 9-inch beeldje van Abe, de held van Mudokon
 • Een premium 160-pagina tellend artbook die is gemaakt door Pix’n Love Publishing
 • Een exclusieve sleutelhanger van Mining Company
 • Drie art posters
 • Speciale Mudokon Tribal stickers
 • Abe’s hand tattoo

Iedereen die een van deze twee edities pre-ordert, ontvangt de volgende exclusieve content:

 • Oddworld: Soulstorm's Original Soundtrack
 • Digitaal Oddworld Artbook

 Oddworld Soulstorm - Collectors Oddition

Axiom Verge 2 in beeld

Axiom Verge 2, de sequel op een van de betere Metroidvania-games van de afgelopen jaren, moet deze lente uitkomen. De sequel wordt net als de eerste game volledig door Tom Happ gemaakt, iets dat een knappe prestatie blijft. In de nieuwe onderstaande trailer doet hij zelf een tipje van de sluier. Hij vertelt onder andere dat Axiom Verge 2 zich deels voor de evenementen van het eerste game afspeelt.

Axiom Verge 2 is in de maak voor Switch en Epic Games Store.

Minder sterfte dan verwacht in week 11

In week 11 (15 tot en met 21 maart 2021) overleden naar schatting 3.100 mensen. Dat zijn ongeveer 200 sterfgevallen minder dan verwacht voor deze periode en ruim 100 sterfgevallen minder dan in de week ervoor (3.211). De sterfte bij Wlz-zorggebruikers en 80-plussers lag onder het voor deze week verwachte niveau. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Van week 39 van 2020 tot en met week 6 van 2021 was de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In week 7 was de sterfte ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode en in de weken erna lag de sterfte eronder. De schatting van de sterfte in week 11 is ook lager dan de verwachte sterfte voor deze periode. Het RIVM registreerde 138 overleden COVID-19-patiënten in week 11 (stand 23 maart).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers onder verwacht niveau
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg is verder afgenomen in week 11. Er overleden ruim 200 Wlz-zorggebruikers minder dan verwacht. De sterfte onder de overige bevolking bleef ongeveer gelijk en ligt ongeveer op het verwachte niveau. Er overleden ruim 1.000 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden iets meer dan 2.050 mensen.

Sterfte van 80-plussers lager dan verwacht
In week 11 was de sterfte bij mensen van 80 jaar of ouder lager dan verwacht. In de andere leeftijdsgroepen was de sterfte ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode. Er overleden naar schatting 1.700 mensen van 80 jaar of ouder, ruim 950 mensen van 65 tot 80 jaar en ruim 400 mensen jonger dan 65 jaar.

Sterfte aan COVID-19 tot en met november bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met november 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden iets meer dan 16.000 mensen aan COVID-19 van maart tot en met november 2020, zoals het CBS op 10 maart publiceerde. De oversterfte in de eerste coronagolf en de eerste tien weken van de tweede golf wordt volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 16.338 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 9.715 tot en met november 2020 (stand 23 maart 2021). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Schatting week 11
De cijfers over week 11 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 2 april publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 11. De cijfers zijn dan completer.

Schansspringer Kobayashi vliegt naar winst in slotweekeinde World Cup

In het Sloveense Planica is het slotweekeinde van de World Cup schansspringen afgetrapt. Op de Moeder aller Schansen, de Letalnica-vliegschans, staat traditiegetrouw een fraai weekje skivliegen op het programma om de boel af te sluiten.

Na de eerste ronde was er een duidelijke leider: Ryoyu Kobayashi wilde het seizoen sterk afsluiten en sloeg gelijk een gat naar de rest. Die rest werd aangevoerd door de jonge thuishelden Domen Prevc en Bor Pavlovcic, met de op gelijke hoogte staande Duitser Markus Eisenbichler en Michael Hayböck uit Oostenrijk in hun kielzog.

Hayböck leverde in de finaleronde een plekje in, Eisenbichler liet een dijk van een vlucht zien en nam de leiding over van landgenoot Karl Geiger. Pavlovcic deed het niet onaardig, maar verloor wel drie plekken, waarna Prevc er zes in moest leveren. Kobayashi kwam als laatste naar beneden en wist zijn voorsprong te consolideren; Kobayashi won, voor Eisenbichler en Geiger.

FOK! Wat een weer: droog met af en toe de zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend trekt de meeste bewolking en lichte regen noordoostwaarts weg. De rest van de dag is er af en toe zon en blijft het overwegend droog. Later op de avond trekt een regenzone van west naar oost over het land. De middagtemperatuur ligt tussen 11°C op de Wadden en lokaal 16°C in het zuiden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. Tijdens passage van de regenzone is er met name in het zuiden en zuidwesten kortdurend kans op windstoten tot 75 km/u.

In de nacht naar zaterdag trekt de regen weg naar Duitsland, maar vanaf de Noordzee trekken buien het westen van het land binnen. Bij de buien is er kans op hagel en onweer. De minima liggen rond 4°C. De west- tot zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Zaterdag overdag trekken de buien oostwaarts. Lokaal komt er onweer voor en valt er hagel. Vanaf het einde van de middag wordt het van het westen uit droog en klaart het op, al neemt de hogere bewolking van het westen uit snel weer toe. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De westenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. Vanaf de middag neemt de wind af naar matig. In de avond draait de wind naar zuidwest. (Bron: KNMI)

 

De zon doet zijn best op de Hoge Veluwe (Foto: DJMO)
De zon doet zijn best op de Hoge Veluwe (Foto: DJMO)
Amsterdams water op een mooie dag (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.