FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 maart 2021

Rijksoverheid: Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in, om 22.00 uur.

Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april
Op 13 april is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei
Dit betekent: blijf in Nederland. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit geldt dus ook voor de meivakantie.

In april start het kabinet samen met de reis- en vervoerssector met proefreizen naar het buitenland. Die geven inzicht hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen naar andere landen.

Kleine aanpassing van maatregel

  • Avondklok Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

Testen

  • Zelftesten De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden.

    Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

  • Toegangstesten Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan bij bijvoorbeeld kleinschalige evenementen en activiteiten.

Horeca en detailhandel
Tijdens de vorige persconferentie op 8 maart werd gezegd dat terrassen mogelijk voor Pasen open konden en dat er dan ook meer ruimte kwam voor de detailhandel. Dat kon alleen onder de strenge voorwaarden dat het aantal bezette ic-bedden stabiel zou zijn en het reproductiegetal rond de 1 zou blijven. Helaas is dat niet het geval. Er liggen nu 623 mensen met corona op de ic. Het reproductiegetal staat op 1,11. Dit getal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Meer weten over deze en andere cijfers? Kijk op het coronadashboard.

Vaccineren
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. De verwachting is dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is, omdat dan een grote groep mensen gevaccineerd is. Volgens de planning heeft in juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Basisregels
Steeds meer mensen zijn door vaccinaties beschermd tegen het coronavirus. Maar er worden nu ook nog steeds mensen ziek. De basisregels helpen om besmetting van jezelf en anderen met het coronavirus te voorkomen. Ook als je al gevaccineerd bent. Als we onze handen wassen, afstand houden en testen en thuisblijven bij klachten worden er minder mensen besmet. Zo is er sneller weer meer mogelijk.

Om besmetting te voorkomen, blijft het belangrijk om het volgende te doen.

  • Was je handen Goede hygiëne voorkomt de verspreiding van virusdeeltjes. Was vaak je handen goed met water en zeep. Zeker als je thuiskomt of als je ergens op bezoek komt. Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Hoest of nies in je elleboog. Draag binnen in publieke ruimtes een mondkapje. Zo geef je de verspreiding van het coronavirus geen kans.
  • Houd 1,5 meter afstand Ook van familie of vrienden. Als mensen dicht bij elkaar zijn, kan het coronavirus heel snel aan anderen worden gegeven. Beperk daarom ook je contacten en vermijd drukke plekken.
  • Laat je testen Heb je klachten? Laat je direct testen. Ook bij milde verkoudheidsklachten zoals een loopneus. Blijf thuis totdat je de testuitslag hebt. Zo weet je zeker dat je geen andere mensen besmet met het coronavirus.

Live: IJslandse vulkaan Fagradalsfjall is uitgebarsten na bijna 800 jaar rust

Afgelopen weekend is de IJslandse vulkkaan Fagradalsfjall tot uitbarsting gekomen. De IJslanders zetten zich al weken schrap voor een uitbarsting, nadat de eilandstaat meer dan 50.000 recente aardbevingen had geregistreerd. Vrijdagavond was de eerste lava zichtbaar.

Zie ook: IJsland opgeschrikt door 50.000 aardbevingen in drie weken

Update 21.45 uur: Nieuwe livestream toegevoegd. Op dit moment is de vulkaan  flink lava aan het spuwen, wat voor mooie beelden zorgt.

De uitbarsting bevindt zich nu grotendeels in één krater. Er is enige activiteit in twee andere kraters, maar deze lijkt af te nemen naarmate de uitbarsting vordert.
Deze uitbarsting is klein en tot nog toe een van de kleinste uitbarstingen die in IJsland is waargenomen.
Er is wel een risico aanwezig dat er een nieuwe uitbarsting ontstaat zodra deze uitbarsting ten einde loopt of eindigt.

De hoofdkrater wordt nu geschat op 30 meter hoog, maar is onstabiel en stort vaak in.
De lava zal naar schatting de Geldingadalur-vallei kunnen vullen in 10 tot 14 dagen als de uitbarsting zo lang blijft voortduren. De aardbevingsactiviteit is bijna gestopt op het schiereiland Reykjanes nadat de uitbarsting begon. Zodra de uitbarsting eindigt, kunnen er weer aardbevingen op gang komen.

Duizenden mensen, waaronder veel wetenschappers, zijn inmiddels komen kijken naar de uitbarsting van de nabij Reykjavik gelegen vulkaan. De beelden zijn prachtig, vuurrode lava die over het donkere gesteente van de vulkaan stroomt.

Lava bij nacht ( met drone gefilmd):

 

Naar de krater (met drone gefilmd):

 Opnamen van gisteren:

 

Black Widow en andere titels toch naar Disney+

Zojuist is via de Facebook-pagina van Marvel Studios bekendgemaakt dat Black Widow toch zal verschijnen op streamingplatform Disney+. Er werd al eerder gehint op een verplaatsing naar het platform, nu de bioscopen wereldwijd nog hun deuren gesloten moeten houden vanwege corona.

In het bericht wordt gemeld dat vanaf 9 juli Black Widow te zien zal zijn in de bioscopen en tegen betaling beschikbaar zal komen via streaming. Het Premier Access-concept werd eerder gebruikt voor Raya & The Last Dragon en Mulan.

Wat dit betekent voor de Nederlandse release is nog niet bekend. De film staat hier nog voor 5 mei op de planning, maar de bioscopen lijken dan nog niet hun deuren te mogen openen.

Ook de live-action film Cruella (releasedatum blijft 28 mei in de VS) zal eerst worden uitgegeven op Disney+, waarna per markt bekeken zal worden of een bioscooprelease een werkbare situatie is. Pixar's Luca zal helemaal niet uitkomen in de bioscopen en op 18 juni uitkomen op het platform, zonder een verdere betalingsverplichting. Marvel's Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings zal niet uitkomen in juli, maar pas op 3 september in de Amerikaanse bioscopen verschijnen.

Black Widow is geregisseerd door Cate Shortland. In de hoofdrollen zullen onder anderen Scarlett Johansson, Florence Pugh en David Harbour te zien zijn. 

Random Pics van de Dag #265

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

BLM gijzelt winkeliers in supermarkt VS

Weer een fraai staaltje anti-racisme in Rochester, New York. Een groep van tweehonderd Black Lives Matter-activisten hebben ongeveer honderd winkelende mensen korte tijd gegijzeld in het lokale supermarkt. Dit allemaal ter nagedachtenis van Daniel Prude, een zwarte man die een jaar geleden stierf na zijn arrestatie door de politie.

De 41-jarige Daniel Prude werd in maart 2020 gearresteerd, nadat zijn broer ’s nachts het alarmnummer had gebeld uit bezorgdheid dat zijn broer in een psychose was beland. Prude werd naakt en onder invloed van drugs op straat aangetroffen.

De betrokken agenten boeiden hem, trokken hem een kap over het hoofd omdat hij naar de agenten spuugde en drukten zijn gezicht twee minuten tegen het asfalt. Prude kreeg daarbij te weinig zuurstof en werd bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht, waar hij zeven dagen later kwam te overlijden.

In februari werd bekend dat de betrokken agenten niet vervolgd zullen worden. Reden om weer eens lekker te gaan rellen in de naam van anti-racisme.

Tweehonderd BLM-activisten vonden het dus nodig om naar de supermarkt te marcheren en daar de boel op slot te gooien, intussen een groot aantal klanten op te sluiten. De politie keek het van een afstandje gelaten aan.

De betrokken agenten kwamen overigens helemaal niet uit de buurt van het winkelcentrum, maar misschien heeft de gijzeling te maken met het feit dat de supermarktketen als beleid heeft geen mondmaskers met politieke boodschap bij het personeel te tolereren, dus ook geen BLM-mondmaskers.

Later op de dag stuurde de supermarktketen een bericht via Twitter de wereld in dat het winkelende publiek allemaal naar buiten zijn gelaten. Het is niet bekend of er arrestaties zijn verricht, maar waarschijnlijk niet. Want Black Lives Matter.

Terug kijken: 19.00 uur Persconferentie coronamaatregelen, avondklok vanaf 31 maart aanvang om 22 uur

Heel Nederland had gehoopt dat we vanavond tijdens de persconferentie zouden horen dat er meer versoepelingen mogelijk zouden zijn. Maar helaas loopt het aantal COVID-19 besmettingen weer op zodat er weinig tot geen ruimte tot versoepelingen zullen zijn.

Kijk hier terug naar de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo De Jonge:


Update 13.45 uur: Het kabinet heeft besloten om vanaf 31 maart de avondklok vanaf 22.00 uur in te laten gaan in plaats van 21.00 uur, de eindtijd blijft om 4.30 uur.

Eerdere berichtgeving:
Vandaag moeten de coronamaatregelen nog afgehamerd worden, maar zoals gebruikelijk weten we al het één en ander. De avondklok zal voor de vierde keer worden verlengd, al zal de aanvangsttijd hoogstwaarschijnlijk naar 22.00 uur verschuiven in verband met de zomertijd die komend weekend ingaat. De nieuwe avondklok zou in dat geval aankomende maandag van kracht worden. Een andere optie die minister Grapperhaus (Justitie) uitwerkt, is een ’nachtklok’. Tevens ligt er nog een mogelijke opening van de buitenschoolse opvang (BSO) op tafel. 

Het negatieve reisadvies zal worden verlengd tot half mei, dus zal ook gelden tijdens de meivakantie. Het dringende advies blijft om de meivakantie (van 1 tot en met 9 mei) in Nederland te vieren.

Het kabinet verwacht nog steeds dat over acht tot tien weken de meeste Nederlanders zijn gevaccineerd, waardoor de maatregelen waarschijnlijk versoepeld worden. 

Het OM vraagt jullie mening over messenbezit en dierenmishandeling

Het Openbaar Ministerie (OM) vraagt jullie mening over messenbezit en dierenmishandeling aan de hand van een enquête die vanaf vandaag in te vullen is. De sluitingsdatum van de enquête is 1 juli 2021. De resultaten van deze enquête worden meegenomen bij het aanpassen van de strafvorderingsrichtlijnen over deze onderwerpen voor officieren van justitie. Deze aangepaste richtlijnen zullen naar verwachting in het najaar in werking treden.

Naast de online enquête, bevraagt het OM jongeren van middelbare scholen in heel Nederland. Dit doet het OM in samenwerking met ProDemos. Scholieren bespreken een casus en beantwoorden er vragen over.

‘De jongerenraadpleging via Prodemos geeft ons waardevolle informatie die wij kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van deze nieuwe richtlijn’, aldus Mariëtte Bode, voorzitter van de Landelijke Commissie Strafvorderingsrichtlijnen.

Het OM brengt dagelijks verdachten van een misdrijf voor de rechter en formuleert daarvoor een strafeis. De strafeis moet recht doen aan de ernst van het misdrijf en daarnaast aan de gevoelens in de samenleving. Het OM organiseert daarom over verschillende onderwerpen consultaties om deze gevoelens te peilen: is in de ogen van de samenleving de strafeis te mild, te hoog of moet er op andere wijze bestraft worden?

Richtlijnen
Voor de meeste strafbare feiten heeft het OM landelijke strafvorderingsrichtlijnen. Zo is er bijvoorbeeld een richtlijn voor winkeldiefstal, vernieling, rijden onder invloed en drugs. Daarin staan per misdrijf de straffen of strafeisen waaraan een officier van justitie kan denken voor daders die voor het eerst in de fout gaan en voor daders die bij herhaling strafbare feiten plegen. De uitgangspunten in een richtlijn bieden houvast voor het bepalen van de straf(eis), waarbij de officier van justitie ook andere (persoonlijke) omstandigheden meeweegt.

Enquête: geef uw mening
Er zijn twee casussen ontwikkeld. Casus 1 gaat over het messenbezit onder jongeren, casus 2 over diverse vormen van dierenmishandeling /verwaarlozing en een bijtincident. U mag beide enquêtes invullen.

Bij beide casussen hoort een korte animatie. Bekijk de animatie en start vervolgens via de link de interactieve vragenlijst.

Uw mening telt, voor een rechtvaardige samenleving.

Casus messenbezit jongeren
Bekijk eerst de animatie en klik dan op de link naar de vragen

 Link naar de vragen casus messenbezit

Let op!  Open de link in een nieuw venster om makkelijk terug te komen om de volgende animatie te kunnen bekijken.


Casus dierenmishandeling
Bekijk eerst de animatie en klik dan op de link naar de vragenLink naar de vragen Dierenmishandeling


Dennis wint tijdrit Ronde van Catalonië, Kruijswijk vijfde

Rohan Dennis heeft de tijdrit in de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Australiër van Team Ineos was de snelste over het 18,5 kilometer lange parcours. Hij won met vijf seconden voorsprong op de Fransman Rémi Cavagna. Joao Almeida werd derde in de tijdrit op 28 seconden, maar de Portugees is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.

De tweede etappe in de honderdste editie van de Volta Ciclista a Catalunya was een volledige vlakke tijdrit over 18,5 kilometer. De tijdrit was op het lijf geschreven van tweevoudig wereldkampioen Rohan Dennis. De Australiër maakte de favorietenrol helemaal en won de tijdrit in 22 minuten en 27 seconden en was daarmee vijf seconden sneller dan Rémi Cavagna.

De eerste twee in de tijdrit hadden in de eerste etappe tijd verloren en kwamen niet in aanmerking voor de leiderstrui. Joao Almeida kwam daarvoor wel in aanmerking. De Portugees klokte de derde tijd en start woensdag in een zware bergrit in de leiderstrui.

Steven Kruijswijk, die vandaag samen met Robert Gesink en Jos van Emden zijn contract verlengde, reed een keurige tijdrit en verloor 33 seconden en werd daarmee vijfde en staat in het algemeen klassement op de vierde plaats.

Bosz ontslagen bij Bayer Leverkusen

Peter Bosz is ontslagen als trainer van Bayer Leverkusen. Dat heeft de Duitse club dinsdagochtend laten weten. Bosz verloor afgelopen weekend met 3-0 van laagvlieger Hertha BSC en dat was alweer de zevende nederlaag na de winterstop. Ook assistent-trainers Hendrie Krüzen en Rob Maas moeten weg bij de Duitse club.

"Door de ontwikkelingen van de laatste weken zijn we tot het besluit gekomen, dat het ontslag van Peter Bosz onvermijdelijk is", zegt directeur Rudi Völler op de clubwebsite. "De 3-0 nederlaag bij Hertha BSC was helaas het teken dat onze ploeg de laatste tijd telkens weer in hetzelfde patroon vervalt. Het is ons niet gelukt af te rekenen met de terugkerende fouten en weer de succesvolle weg in te slaan. Na een zakelijke en open analyse van de sportieve situatie zijn we daarom overeengekomen ondanks de grote waardering voor Peter Bosz tot een breuk te komen."

Bosz was sinds december 2018 werkzaam bij Leverkusen en leidde de club in zijn eerste seizoen naar de vierde plek en dus Champions League-voetbal. Vorig seizoen eindigde de voormalig trainer van onder meer Vitesse, Ajax en Borussia Dortmund op de vijfde plek en bereikte de kwartfinale van de Europa League. Dit seizoen begon Bosz nog sterk en vlak voor de winterstop stond Bayer Leverkusen nog even bovenaan in de Bundesliga. In 2021 kwam het verval erin en haalde de ploeg nog maar twaalf punten in dertien wedstrijden.

Leverkusen heeft Hannes Wolf tot het einde van het seizoen aangesteld, in de hoop het tij te keren. "Hannes Wolf heeft als jonge trainer indruk gemaakt bij grote clubs, vooral dankzij de Bundesliga-promotie met VfB Stuttgart", vertelt technisch directeur Simon Rolfes.

Gameplay getoond van Six Days in Fallujah

Six Days in Fallujah. Waarschijnlijk zegt de titel je niets. Dat is niet vreemd ook, want de game werd oorspronkelijk in 2009 aangekondigd voor platformen van twee generaties geleden. Nu komt de game er toch echt aan, en staat het gepland voor een release later dit jaar.

Laten we eerst even de geschiedenis induiken. Uitgever Konami kondigde Six Days in Fallujah dus in 2009 aan. De game was gebaseerd op de Tweede Slag om Falluja, die in Irak plaatsvond eind 2004. De aankondiging van de game ging dan ook gepaard met een hoop controverse, gezien hoe recent de gebeurtenissen van de game hebben plaatsgevonden. Uiteindelijk besloot Konami zich terug te trekken uit het project en leek de game gedoemd te zijn tot mislukken.

Tot enkele weken geleden, toen de aankondiging kwam dat de game wel degelijk nog steeds bestaat en dat ontwikkelaar Highwire Games een uitgever heeft gevonden, namelijk Victura. Vandaag krijgen we de eerste echte kijk in hoe het staat met de ontwikkeling van de game, want na bijna 12 jaar krijgen we voor het eerst gameplay te zien van Six Days in Fallujah.

Six Days in Fallujah komt eind dit jaar naar pc en PlayStation- en Xbox-consoles.

Verstappen tempert verwachtingen: "Mercedes is nog steeds de favoriet"

Komend weekend staat de eerste wedstrijd van het Formule 1-seizoen op het programma op het circuit van Bahrein. Op diezelfde baan testten de F1-coureurs onlangs drie dagen lang. Max Verstappen heeft een goed gevoel overgehouden aan die testdagen.

"Ik vond het niet erg om maar 1,5 dag in de auto te rijden en voor mij was het belangrijkste dat we kilometers gemaakt hebben en het feit dat veranderingen aan de afstelling werkten. Over de limieten valt nog weinig te zeggen, aangezien we alleen in warme omstandigheden hebben gereden en elk circuit anders is, maar ik heb een goed gevoel wat betreft de auto. De auto is stabiel en voelt comfortabel. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar we verbeteren ons altijd en dat is wat de ingenieurs zullen doen", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Nederlander waakt voor teveel euforie na de goed verlopen testdagen. "De test was zeker een positieve start voor ons en we zijn blij zijn met de vele gereden ronden en het goed leren begrijpen van de auto, maar dat zegt niets over pure prestaties. Ik weet er bij fans enthousiasme heerst, maar Mercedes is nog steeds de favoriet. Hoe kunnen ze dat niet zijn als ze zeven wereldkampioenschappen op rij hebben gewonnen."

"Ik weet zeker dat Mercedes ook wil dat mensen denken dat wij de favorieten zijn en ons onder druk zetten, maar we zijn gewoon op onszelf gefocust. Natuurlijk zal iedereen bij Red Bull Racing en bij Honda er alles aan doet om hen, en andere teams die dit jaar misschien snel zijn, te verslaan. Ik zie elk seizoen als een nieuwe kans om ze te verslaan, maar we zouden onszelf voor de gek houden om te verwachten dat die strijd gemakkelijk zal zijn, en uitgaande van de testdagen denken dat we voor liggen", zo vult Verstappen aan.

Hoe de verhoudingen echt liggen zullen we komend weekend pas echt zien aldus de Red Bull-coureur, "Persoonlijk kan ik niet wachten tot we allemaal pushen in Q3. Dat is het moment dat iedereen op volle kracht met weinig brandstof rijdt en dat is het moment om te zien wie zich qua prestaties heeft ontwikkeld. Dan zullen we in de race zien wie die prestaties over een raceafstand kan vasthouden. Laten we hopen dat we in beide goed zijn!"

"Nu moet ik het laten zien en moet Red Bull het laten zien, om te proberen een titelgevecht aan te gaan. We kennen allemaal onze rol en het is goed om te zien dat Honda en ExxonMobil de afgelopen winter hard hebben gewerkt om ervoor te zorgen dat we het best mogelijke pakket in de RB16B hebben. Ik vind het circuit van Bahrein geweldig en het zal spannend zijn om onze prestaties te kunnen meten. Het is tijd om te zien wie waar staat", zo besloot Verstappen zijn verhaal.

Met de start van het seizoen voor de deur is onze eigen FOK! F1-manager 2021 weer van start gegaan, meedoen kan hier!

COVID-19: 5636 nieuwe besmettingen en 49 doden, totaal 1.213.366 en 16.339

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5636 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.213.366 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 282 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1575 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 32 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 623 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 49 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.339 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

Het nutteloze feitje van de dag: een revolutionaire Nederlandse uitvinding

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vele uitvindingen komen uit Nederland, zo hadden we het hier al eerder over de flitspaal en de duikboot, maar wist je dat ook de vleessnijmachine een Nederlandse uitvinding is. Slager Wilhelmus Adrianus van Berkel was een man met een passie voor mechanica. Als slager zijnde wilde hij zijn werk wat makkelijker maken, na veel uitproberen kwam hij uit op het gouden idee: een draaiend mes dat haaks staat op een mobiele plaat met vlees erop die heen en weer gaat langs het draaiende mes en zo leunend op het vlees plakjes snijdt. Eind 1898 richtte hij zijn eerste fabriek op en og altijd kun je keukenproducten kopen met de naam 'Van Berkel'.

Het nutteloze feitje van de dag: een revolutionaire Nederlandse uitvinding (WikiCommons/antik)
Het nutteloze feitje van de dag: een revolutionaire Nederlandse uitvinding (WikiCommons/antik)

Celstraf voor man (56) die met zijn auto een basisschool inreed

De rechtbank Noord-Holland heeft een 56-jarige man die op 1 juli vorig jaar een basisschool in Grootebroek inreed, veroordeeld voor poging tot zware mishandeling, vernieling en voor bedreiging van een juf. Hij heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Op de bewuste avond vond op de basisschool ’t Palet in Grootebroek een afscheidsavond plaats voor de leerlingen van groep 8. Er waren ongeveer 60 personen aanwezig in de school. Op het moment dat zij in de gymzaal waren, reed de man met zijn auto de centrale gang van de school in. Hij is tot het einde van de gang doorgereden. Kort daarvoor waren er nog mensen in de gang geweest. Dat er mensen in de school aanwezig waren, moet duidelijk zijn geweest voor de man. Het motief van de man is onbekend gebleven. Mogelijk heeft een rol gespeeld dat was besloten dat zijn zoontje in een andere klas dan zijn vriendje was geplaatst. Nadat de man was uitgestapt, heeft hij de juf van zijn zoon bedreigd.

De rechtbank oordeelt dat het goed mogelijk was dat de man een of meer aanwezigen zou raken met de auto en dat zij daardoor ernstige verwondingen hadden kunnen oplopen. Er kan volgens de rechtbank niet worden bewezen dat er een reële kans was dat aanwezigen zouden komen te overlijden als ze waren geraakt, omdat de snelheid waarmee de auto reed niet is komen vast te staan.

Oordeel rechtbank
De rechtbank spreekt van een zeer ernstig en schokkend feit. De man heeft de afscheidsavond ruw verstoord. De avond moet een grote impact hebben gehad op de kinderen en heeft diepe indruk gemaakt op iedereen die aan de school is verbonden. Ook heeft de rechtbank meegewogen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is, berouw heeft getoond en zijn spijt heeft betuigd.

De rechtbank heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden. Daarvan zijn 6 maanden voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van 3 jaar. Voorwaarden zijn onder meer dat de man zich moet laten behandelen voor zijn problemen, niet in de buurt van de school mag komen en geen contact mag opnemen met de juf. Ook is een rij-ontzegging van 8 maanden opgelegd.

Rechter wijst verzoek om vrijlating op borg van Ghislaine Maxwell voor derde keer af

Ghislaine Maxwell blijft voorlopig nog vastzitten in de gevangenis, op verdenking van het ronselen van minderjarige meisjes voor seks met multimiljonair Jeffrey Epstein en zijn vriendenclub. Voor de derde keer heeft een rechter geoordeeld dat ze niet op borg mag vrijkomen. Zo meldt het AD.

De Amerikaanse districtsrechter Alison Nathan oordeelde maandag dat het risico dat Maxwell de Verenigde Staten ontvlucht te groot is, eraan toevoegend dat er weinig is veranderd sinds de eerste twee keer dat ze om vrijlating op borgtocht heeft gevraagd.

Maxwell beloofde ditmaal afstand te doen van haar Franse en Britse staatsburgerschap en haar vermogen in de gaten te laten houden door een gepensioneerde federale rechter als ze werd vrijgelaten op borgtocht, maar dit was niet genoeg om de rechter ervan te overtuigen dat ze haar kapitaal niet zou gebruiken om aan haar vervolging te ontkomen.

Maxwell had bij haar eerdere verzoeken tot vrijlating op borgtocht al eerder aangeboden om bedragen van zowel $ 5 miljoen als $ 28,5 miljoen te betalen als borg, maar dit werd beide keren afgewezen.

"De verdachte heeft nog steeds belangrijke internationale connecties, familie- en persoonlijke contacten in het buitenland en ruim voldoende financiële middelen en ervaring om aan opsporing te ontkomen", zei de rechter.

Aanklagers zeggen dat Maxwell haar vriend Epstein heeft geholpen bij het rekruteren, verzorgen en misbruiken van jonge minderjarige meisjes. Maxwell heeft deze aantijgingen tegen haar ontkend. Epstein werd in 2019 aangeklaagd voor misbruik- en het prostitueren van minderjarigen maar stierf vervolgens door zelfmoord in zijn gevangeniscel voordat zijn proces kon beginnen. Omdat Epstein niet meer leeft, zijn de aanklachten tegen hem ingetrokken.

Korporaal (29) breekt in bij apotheek en steelt morfine voor chronisch zieke echtgenote

Een 29-jarige korporaal uit Arnhem hoorde gisteren een werkstraf en voorwaardelijke militaire detentie tegen zich eisen voor het stelen van in totaal ruim 15.000 mg morfine bij een apotheek in Elst. Hij zegt dit te hebben gedaan voor de pijn van zijn chronisch zieke vrouw. De man ontkent dat hij het zelf ook heeft gebruikt. 

Het gaat totaal om zes inbraken bij de apotheek in Elst vanaf december 2019. Een poging om bij een apotheek in Arnhem leverde niets op, omdat daar geen morfine aanwezig was.

Zijn zieke vrouw had, ondanks een behoorlijke hoeveelheid van de door artsen voorgeschreven pijnstiller, nog steeds veel pijn. Haar situatie was zo uitzichtloos dat zijn echtgenote een euthanasieaanvraag had gedaan. De korporaal vond de gedachte om zonder haar verder te moeten leven ondraaglijk. Om haar leed te verzachten diende hij haar zonder dat ze het wist de extra morfine toe. De korporaal had in dienst een medische opleiding gehad en is niet bang geweest om zijn vrouw een overdosis morfine te geven. Meer hierover in het AD.

Foutparkeerder vindt nieuw condoom op auto plus briefje met bijzondere boodschap

Een Belgisch sleepbedrijf moest gisteren een opmerkelijke opdracht uitvoeren. Op een foutgeparkeerde wagen vonden de slepers een niet mis te verstane boodschap voor de eigenaar. Zo meldt het AD.

De fout geparkeerde auto had zoveel ergernis opgewekt bij een buurtbewoner, dat hij besloot een persoonlijke boodschap voor de foutparkeerder achter te laten. Op de voorruit van de auto plakte hij/zij met plakband een ongebruikt condoom samen met een duidelijke handgeschreven briefje met daarop de tekst: ‘Hier een gratis condoom, zodat ge geen kinderen maakt die even slecht parkeren als gij. Groetjes!’

De auto is overigens weggesleept in opdracht van de Belgische politie. 

Nintendo en Niantic maken samen mobiele apps, Pikmin eerst

Nintendo en Niantic maken samen bekend dat de bedrijven een nieuwe samenwerking zijn aangegaan. Samen gaan de bedrijven meerdere mobiele applicaties maken, waarbij de IP van Nintendo en de AR-techniek van Niantic worden gecombineerd.

Niantic is natuurlijk al bekend van onder andere Pokémon GO, maar de volgende titel vindt plaats binnen het Pikmin-universum. Het doel van de applicatie is en blijft het aanmoedigen van lopen en het lopen zelf leuker te maken. Pikmin wordt de eerste titel van Tokyo Studio, een branche van Niantic dat in april 2018 is opgericht.

De komende maanden wordt er meer gedeeld over Pikmin.

Pikmin AR Niantic

Aanhouding door inzet lokprofiel minderjarige in mensenhandelonderzoek

Door de inzet van een lokprofiel op bullchat door de politie is op dinsdag 16 maart een 54-jarige man uit Loenen aan de Vecht aangehouden. Hij wordt verdacht van voorbereidingshandelingen van seksuele uitbuiting van een minderjarige jongen.

Eerder is er een doorzoeking geweest in zijn woning waarbij beslag is gelegd op zijn computer en telefoon. Hieruit komt naar voren dat de verdachte de opzet had om seksuele handelingen tegen betaling te faciliteren voor de (lok)minderjarige en hem daarmee seksueel uit te buiten. De verdachte is donderdag 18 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris en vervolgens geschorst. Hij mag de strafzaak zodoende in vrijheid afwachten. De politie zet het onderzoek voort.

In zedenzaken wordt door de politie vaker gewerkt met lokprofielen. Het is de eerste keer dat een lokprofiel is ingezet voor de bestrijding van mensenhandel in de jeugdprostitutie. Het OM denkt hiermee een geschikte, nieuwe opsporingsmethode te hebben. In de uitzending van het EO-programma ‘Jojanneke uit de Prostitutie’ vanavond wordt deze methode getoond door de politie en toegelicht door officieren mensenhandel Warner ten Kate en Daphne van der Zwan. Seksuele uitbuiting van minderjarigen, jongens en meisjes, is een groot probleem en speelt zich vooral af op internet, stellen zij. Om effectief te zijn in de bestrijding is het van belang ook bij de opsporing hiervan gebruik te maken. Het voordeel is dat je geen minderjarige jongen of meisje hoeft in te zetten maar gebruik kunt maken van een lokprofiel.

Het zal ook de eerste keer zijn dat een zaak met een dergelijke opsporingsmethode voor de rechter zal worden gebracht. Het is afwachten hoe de rechter de zaak zal beoordelen, maar de officieren zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

De vierde aflevering van Jojanneke uit de Prostitutie wordt vanavond om 21.15 uur uitgezonden bij de EO op NPO3.

FOK! Wat een weer: Als de lente komt, dan stuur ik jou tulpen uit Rotterdam!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag burgers en buitenlui!

Ik heb de titel van het liedje een beetje aangepast wat ik als onderwerp gebruikt heb, maar dat vind niemand erg.  

Het is lente. Maar het was de laatste tijd behoorlijk fris en ook niet altijd even fraai weer buiten. Vandaag veranderde dat, althans hier. We begonnen nog wel met veel bewolking, maar rond een uur of 2 begon het op te klaren en sindsdien is het hier vrijwel helder geworden. Je ziet iedereen opleven. Een heerlijk zonnetje en weinig wind dat maakte het ondanks de lage temperaturen best aangenaam. In het binnenland moesten ze nog even wachten op het zonnetje. Daar overheerste de bewolking en nog steeds zijn veel wolkenvelden niet verdwenen.

Ook vannacht zijn er plaatselijk nog wolkenvelden, maar ik denk wel dat er op steeds meer plaatsen een heldere sterrenhemel te zien zal zijn. Als dat het geval is, dan kan het nog afkoelen tot rond of iets onder nul. Aan zee en op plekken waar het bewolkt blijft ligt het kwik wat hoger. Ook is er kans op mist, dus dat is ook even opletten. Dit is met name het geval in gebieden waar het lang opklaart.

Morgen moet de mist dan even oplossen en dan staat ons een mooie dag te wachten. Ik denk dat er op veel meer plaatsen zon te zien is dan vandaag. Ook wordt het zachter met maxima van 10 graden aan zee tot 14 in het zuiden. Er staat een matige zuidwestelijke wind.

Tegen het einde van de week komt er een tijdelijke verstoring. Zeker op vrijdag kan er wat regen vallen, maar gezien de krachtige hogedruk denk ik dat dat ook wel mee/tegen kan vallen.

Zaterdag is fris met 10 graden, maar daarna lijkt het echt even op te warmen en begin volgende week komt de 20 graden in zicht. Maar dat is nog ver weg.

Tot ziens!  

Zon in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
De lente is begonnen! (Foto: Scherpschutter)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

April wordt #skipdecoronadip-themamaand

Het Rode Kruis organiseert vanaf 5 april een speciale #skipdecoronadip-themamaand voor jongeren. Dit is omdat de hulporganisatie ziet dat steeds meer jongeren door de langere lockdown kampen met motivatieproblemen. “Uit de ruim 12 duizend aanmeldingen voor de eerste challenge, hebben we gezien dat mensen, en in het bijzonder jongeren, grote behoefte hebben aan meer positiviteit tijdens de lockdown”, zegt Madelon Bronner, psycholoog bij het Rode Kruis. De skipdecoronadip-themamaand is een verdieping op de #skipdecoronadip challenge die de hulporganisatie in februari organiseerde. Belangrijk verschil met de eerste keer is dat deelnemers in plaats van een dagelijkse challenge, gedurende de themamaand vier weken lang iedere week met één thema aan de slag gaan.

Tijdens de skipdecoronadip-themamaand geven Rode Kruis-psychologen een maand lang tips, informatie en oefeningen om beter in je vel te zitten. De themamaand is vanaf 5 april te volgen via sociale media en een speciale nieuwsbrief. Jongeren die ervaringen willen uitwisselen, kunnen dit doen via een speciale, besloten Instagramgroep. Psycholoog Madelon Bronner: “Ik zie dat veel jongeren in deze tijd last hebben van bijvoorbeeld stress, eenzaamheid of een gebrek aan motivatie. Tijdens de #skipdecoronadip-themamaand geven we hen handvaten om hiermee om te gaan.”

Meer aandacht voor mentale gezondheid
In februari besteedde het Rode Kruis ook al aandacht aan mentale gezondheid. Deelnemers aan de speciale challenge rondom positiviteit kregen een week lang elke dag een kleine opdracht van de Rode Kruis-psychologen om te zorgen voor meer vrolijkheid in coronatijd. Zo’n twaalfduizend mensen namen daaraan deel en de reacties waren positief. Wie de challenge heeft gemist, kan hem alsnog individueel of samen met collega’s of studiegenoten doen via de website.

Onderzoek en telefonische coaching
Het Rode Kruis is in februari de #skipdecoronadip challenge gestart nadat uit onderzoek bleek dat 72 procent van de jongeren van 16 tot en met 30 jaar opziet tegen de komende maanden waarin we nog met het coronavirus te maken zullen hebben. Onder de jongeren die zeggen regelmatig of vaker met gevoelens van eenzaamheid of somberheid te kampen, is dit zelfs 90 procent. Naast #skipdecoronadip challenge en de speciale themamaand blijft het Rode Kruis via Blijfovereind coaching aanbieden tijdens de coronatijd

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.