Islamkritische schrijfster heeft het zwaar, boos op DENK

Lale Gül is een 23-jarige voormalige moslima die een boek heeft geschreven over haar ervaringen nu ze 'geloofloos' is. Zij legt in het boek 'Ik ga leven' uit waarom zij besloot om de Turkse en islamitische tradities naast zich neer te leggen en vertelt over de reacties die dat teweeg bracht. Hoon, spot, beledigingen en zelfs bedreigingen vielen haar ten deel.

De Amsterdamse is na publicatie en optredens in diverste tv-shows vlak bij haar woning agressief bejegend en inmiddels is besloten dat deze vrouw verscherpte aandacht van de politie krijgt. Dit betekent dat zij directe lijntjes heeft met de wijkagent in Amsterdam.

Gül is vanwege haar precaire positie inmiddels ook al bij burgemeester Femke Halsema op bezoek geweest. "Onze stad is een herberg voor vrije mensen", zo  meent Halsema. "Als mensen op welke manier dan ook geïntimideerd worden, zeker vanwege hun overtuiging of de eenvoudige lust om in vrijheid te leven, moeten wij daar pal voor staan."

Turkse media
In diverse Turkse kranten, die ook in Nederland verkrijgbaar zijn, is de schrijfster voluit gebombardeerd tot 'vijand van de islam', een term die tegenwoordig best een Geuzennaam genoemd kan worden. 

Politieke partij DENK speelt ook nog een rolletje in de demonisering van de islamkritische Gül. Boven een uiterst vijandig stuk over de schrijfster staat toevallig een advertentie van de Nederlandse tak van de AK-Partij. "Wilt u dat we vijandschap tegen de islam stoppen? Stem DENK!", zo is te lezen. 

DENK-politicus Tunahan Kuzu nam hierop direct contact op met Gül en legde netjes uit dat in Nederland vrijheid van religie geldt en het haar dus vrijstaat wel of niet te geloven. Dit bleek een ongelooflijk toeval, waarschijnlijk de oorzaak van een Güügle ads-algoritme dat advertenties koppelt aan inhoud van artikelen.

"Dus wees gerust, niets persoonlijks", eindigde het bericht van Kuzu, die overigens al eens eerder in opspraak kwam doordat hij Turkije-kritische kamerleden aan het kruis nagelde. In 2018 noemde hij vijf Turks-Nederlandse Kamerleden verraders, omdat zij voor de erkenning van de Armeense genocide stemden. De Kamerleden werden vervolgens bedreigd.