FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 maart 2021

Skiër Kriechmayr wint afdaling Saalbach-Hinterglemm

Met een dagje vertraging is de World Cup alpineskiën in het fraaie Saalbach-Hinterglemm toch echt begonnen. De afdaling van vrijdag moest wegens de weersomstandigheden gedurende de wedstrijd na negen starters afgelast worden, zaterdag lag de Schneekristallpiste er prachtig bij en ging de afdaling wel gewoon door.

Vincent Kriechmayr ging als eerste naar beneden en noteerde een tijd die voor iedereen te snel bleek. Slechts twee mannen kwamen echt in de buurt: de Zwitser Beat Feuz kwam 0,17 seconden tekort, niet veel later was Kriechmayr's Oostenrijkse landgenoot Matthias Mayer nog eens één tiende van een seconde langzamer.

Veel mannen waren op het bovenste gedeelte van de piste verder wel snel, maar onderin verloren ze stuk voor stuk bakken met tijd en dus kwam Kriechmayr's tijd niet meer in gevaar. Het was de eerste afdalingszege van het World Cup-seizoen voor de Oostenrijker, nadat hij vorige maand de wereldtitel veroverde.

Rublev en Fucsovics naar finale ABN AMRO-toernooi

De finale bij het ABN AMRO-toernooi in Rotterdam gaat tussen Andrei Rublev en Marton Fucsovics. Rublev was in zijn halve finale te sterk voor Stefanos Tsitsipas, terwijl Fucsovics eenvoudig won van Borna Coric.

Rublev won in twee sets van de Griek Tsitsipas. De als vierde geplaatste Rus won de eerste set met 6-3 van Tsitsipas, die in Rotterdam als tweede is geplaats. Ook de tweede set werd gewonnen door de Rus. Tsitsipas kon er nog wel een tiebreak eruit slepen, maar daarin ging de Griek meermaals de fout in, waardoor Rublev in de finale staat.

Voor Rublev was het alweer zijn negentiende zege op rij op het niveau van ATP 500-toernooien. Hij won vorig jaar de toernooien van Wenen, Sint-Petersburg en Hamburg. De langste zegereeks op het ATP 500-niveau staat op naam van Roger Federer.

In de finale speelt Rublev tegen Fucsovics. De Hongaarse qualifier was in de halve finale tegen Coric duidelijk te sterk voor de Kroaat. Na 85 minuten won de Hongaar met 6-4, 6-1 en was het alweer zijn zesde overwinning van de week. Mocht Fucsovics zondag winnen van Rublev dan kan hij zondag zijn tweede titel winnen uit zijn carriere. Drie jaar geleden won hij het graveltoernooi van Genève.

Uitslag sc Heerenveen - ADO Den Haag

In de Eredivisie heeft sc Heerenveen een 3-0 overwinning geboekt op ADO Den Haag. Voor Heerenveen betekende dit hun eerste zege in vier duels, ADO Den Haag wacht daarentegen nu al tien duels op een overwinning.

Heerenveen begon het best aan de wedstrijd en kwam ook op voorsprong. De Jong maakte de 1-0 en kreeg ook nog een goede kans op 2-0. Daarna kwam ADO beter in de wedstrijd. Er waren diverse kansen maar Kramer, El Khayati en Adekanye kwamen niet tot scoren.

Ook na rust trok ADO aanvankelijk de goede lijn door. Het ging echter mis toen Vejinovic in de fout in ging en Henk Veerman verdubbelde de voorsprong. Het was Joey Veerman, die eerder al een doelpunt afgekeurd had zien worden, die de eindstand op 3-0 bepaalde.

sc Heerenveen

3 - 0

ADO Den Haag

 8' De Jong
 78' H.Veerman
 89' J.Veerman
   
 
 Gele kaart: Bochniewicz, v.Bergen, (sc Heerenveen), Arweiler, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Hecke
Dresevic
Bochniewicz
Kaib (Woudenberg/65)
v.Bergen (Nygren/74)
Halilovic (Kongolo/65)
De Jong (Hajal/74)
Schöne
J.Veerman
H.Veerman
  Fraisl
v.Ewijk
Amofa
Pinas
Kemper (Familia-Castillo/51)
Vejinovic
El Khayati
Goossens (Arweiler/79)
Adekanye (Besuijen/62)
Kramer
Kishna (Mokhtar/79)

Skiester Shiffrin klopt Vlhova voor eigen publiek

De beste skiesters ter wereld op de technische onderdelen zijn deze week neergestreken in Slowakije. Op de pistes van Jasna werd zaterdag de slalom in de World Cup aldaar afgewerkt, zondag volgt nog een reuzenslalom.

De grote naam van de wedstrijd was natuurlijk de Slowaakse ster Petra Vlhova en dat maakte ze in de eerste run gelijk waar: ze was 0,27 seconden sneller dan haar Amerikaanse rivale Mikaela Shiffrin. Ook de Zwitserse Wendy Holdener (+0,40) en de Oostenrijkse Katharina Liensberger (+0,91) bleven nog binnen een seconde, vanaf Michelle Gisin (+1,29) werden de gaten vrij fors.

Gisin verdedigde in de tweede run in elk geval ruimschoots haar positie, Liensberger dook er nog eens 0,82 seconden onderdoor. Holdener maakte daar dan weer gehakt van en was 0,90 seconden sneller, waarna Shiffrin met 0,52 seconden de leiding in handen nam. Vlhova moest het voor eigen publiek afmaken, maar deed dat niet: ze kwam 0,34 seconden tekort en werd tweede, achter Shiffrin.

Uitslag FC Twente - Willem II

Willem II heeft in de strijd tegen degradatie weer een belangrijk punt gepakt. De nummer zestien van de eredivisie speelde met 1-1 gelijk bij FC Twente.

Willem II begon aardig aan het duel tegen FC Twente. In de openingsfase kregen de Tilburgers kansen via Vangelis Pavlidis en Ché Nunnely, maar de beide aanvallers wisten die niet te benutten. Twente kwam na de openingsfase beter in het spel en had ook duidelijk meer balbezit dan de Tilburgers, maar vooral Queensy Menig was gevaarlijk voor de thuisploeg. Maar tot scoren zou de snelle aanvaller niet komen.

In de tweede helft werd het niveau er niet beter op doordat beide ploegen veel fouten maakten in de opbouw. Kansen waren er dan ook weinig, maar toch kwam Twente op voorsprong. Jesse Bosch was de gelukkige na een voorzet van Luciano Narsingh. Willem II leek met een nederlaag naar huis te gaan, maar door een foutje in de verdediging bij Twente wisten de Tilburgers toch nog gelijk te komen via Pavlidis. In de extra tijd kopte clubtopscorer Danilo bijna nog de 2-1 binnen voor FC Twente.

FC Twente

1 - 1

Willem II

 64' Bosch    81' Pavlidis
 
 Gele kaart: Roemeratoe, Bosch, (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi (Markelo/66)
Dumic
Staring (Smal/86)
Oosterwolde (L.Ilic/86)
Zerrouki
Roemeratoe
Bosch
Narsingh (v.Leeuwen/86)
Danilo
Menig
  Muric
Owusu
v.Beek
Holmén
Köhn
Spieringhs
Trésor
Llonch (Selahi/ 78)
Nunnely (Köhlert/87)
Wriedt
Pavlidis (Peters/90 2)

Bol met overmacht naar Europese indoortitel op 400 meter, zilver en brons voor Nederland op 400 meter mannen

Femke Bol heeft haar favorietenrol waar gemaakt op bij de Europese indoorkampioenschappen. Op de 400 meter liep de 21-jarige Nederlandse overtuigend naar de titel. Ze won met 50,63 en dat was bovendien goed voor een Nederlands record.

Bol was voorafgaand aan de finale al de grote favoriete. Ze verbeterde dit seizoen al vier haar persoonlijk record op de 400 meter en had met afstand de Europese beste seizoentijd staan. Op weg naar de finale in de serie en de halve finale won ze al overtuigend haar wedstrijden en ook in de finale kwam niemand in de buurt van Bol. Ze won voor de Poolse Justyna Swiety-Ersetic, het brons was voor de Britse Jodie Williams.

Naast Bol stond met Lieke Klaver ook een andere Nederlandse aan de start. Klaver begon sterk aan haar 400 meter. Na de eerste ronde nam ze de leiding, maar nadat eerst Bol passeerde, zakte Klaver steeds verder weg en werd uiteindelijk vijfde.

Even daarvoor hadden Tony van Diepen en Liemarvin Bonevacia de eerste medailles voor Nederland bij de Europese indoorkampioenschapen atletiek igewonnen. Van Diepen finishte in de finale als tweede achter de Spanjaard Oscar Husillos, Bonevacia veroverde brons. Jochem Dobber, de derde Nederlander in de finale, finishte als vijfde.

Avondklok tot 30 maart, nog geen beslissing over versoepelingen

De avondklok blijft in ieder geval de volle maand maart nog van kracht. Versoepelingen kunnen pas als de epidemologische situatie het toelaat. Het Catshuisoverleg dat vandaag plaatsvond heeft niet geleid tot groen licht voor versoepelingen van het coronabeleid. Zo meldt De Stentor.

Maandag hakt het kabinet definitief de knoop door en zal een persconferentie volgen van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Er liggen nog drie grote onderwerpen op tafel waarvoor versoepelingen over enkele weken denkbaar kunnen worden. Het hoger onderwijs zou gedeeltelijk weer toegankelijk kunnen worden voor studenten. De buitenterrassen zouden rond het eerste weekend van april met Pasen hun deuren weer kunnen openen. En voor de detailhandel zouden de coronamaatregelen iets losser kunnen. Maar voor al deze drie onderwerpen moeten de coronacijfers er beter uit zien.

Het openen van terrassen, als tegemoetkoming voor de horeca, lijkt voor Pasen helemaal geen optie. Een betrokkene zegt: "Kijk eens wat er gebeurt bij mooi weer. Dan kruipen ze dus op elkaar in het park en op een terras kunnen ze anderhalve meter houden."

Over de verlenging van de avondklok bestaat geen echte discussie. Die loopt volgende week maandag af en wordt zoals minister Grapperhaus vrijdag na de MCC al zei, waarschijnlijk verlengd. Ook lijkt de heropening van sportscholen nog een brug te ver. Verdere versoepelingen gaan mogelijkerwijs pas eind maart in.

Eerste World Cup-zege biatleet Desthieux, Eckhoff wint ook

De World Cup biatlon is deze week aan de gang in het Tsjechische Nove Mesto. Daar stonden zaterdag de sprints op het programma, wat een nieuwe winnaar opleverde bij de mannen.

Mannen
Het zwaartepunt lag vroeg in de wedstrijd, te beginnen met Benedikt Doll uit Duitsland die één misser schoot. Landgenoot Arnd Peiffer dook zo'n tien seconden onder zijn tijd door, geholpen door zijn tien treffers, waarna de ogen op Desthieux werden gericht.

De Fransman bleef ook foutloos op de schietbaan en was snel op de ski's: aan de finish bleek hij 4,4 seconden rapper dan Peiffer. Daar kwam nog één man tussen: de Zweed Sebastian Samuelsson was met tien treffers 2,4 seconden langzamer dan Desthieux.

Sturla Holm Lægreid uit Noorwegen opende de aanval, maar één misser bij het staand schieten deed hem de das om: hij werd vierde op 10,4 seconden, net voor landgenoot Tarjei Bø en Doll.

De foutloze Florent Claude was met de 27e plek de beste Belg, voor Thierry Langer (60e, 1+0) en Tom Lahaye-Goffart (99e, 2+1).

Vrouwen
Tiril Eckhoff was erg snel op de ski's en haar ene misser bij het liggend schieten kon haar niet van de winst houden: de Oekraïnse Yuliia Dzhima en de Italiaanse Lisa Vittozzi waren foutloos, maar kwamen negen en vijftien seconden tekort om de Noorse te kloppen.

Dorothea Wierer maakte een kans, maar haar staande misser bij het schieten kostte haar teveel: op 16,3 seconden werd ze vijfde, twee tienden achter de Wit-Russische Dzinara Alimbekava. De Belgische Lotte Lie noteerde met één staande misser de 44e tijd.

Johaug met ongekende overmacht naar wereldtitel op 30km klassiek

Langlaufster Therese Johaug heeft het wereldkampioenschap in het Duitse Oberstdorf op bijzonder overtuigende wijze afgesloten. De Noorse kilometervreter was minstens 26 maten te groot voor de rest op de dertig kilometer klassieke stijl.

Na nog geen vier kilometer ging Johaug er vandoor en de rest zag haar niet meer terug: de voorsprong liep gestaag op naar uiteindelijk een minuut of drie, in de slotfase ging er alleen nog wat vanaf doordat Johaug de laatste paar honderd meter niet meer voluit ging en achter haar gesprint werd voor het zilver.

Johaug's landgenote Heidi Weng zat daar samen met de Duitse Katharina Hennig, de Oostenrijkse Teresa Stadlober en het Zweedse duo Frida Karlsson/Ebba Andersson. Na zo'n twintig kilometer gingen Weng en de Zweedse dames onderuit, terwijl Hennig inmiddels gelost was, waardoor Stadlober in haar eentje op plek twee zat.

Het trio kwam na een paar kilometer weer bij Stadlober, die moeite had om er vervolgens bij te blijven. Op het laatste klimmetje opende Weng de aanval en liet ze de twee Zweedse dames achter zich: zilver voor Weng, het brons ging naar Karlsson, die - zo bleek achteraf - de laatste tien kilometer, na de val, met een geblesseerde arm afwerkte.

Uitslag Feyenoord - VVV

Feyenoord heeft zaterdag een makkelijk middagje gehad. In de Kuip wonnen de Rotterdammers met maar liefst 6-0 van VVV-Venlo.

VVV moest het in De Kuip stellen zonder topscorer Giorgios Giakoumakis. De Griek, die verantwoordelijk was voor 23 van de 37 treffers van de Limburgers, was licht overbelast en kon zaterdag niet meedoen tegen Feyenoord. Zonder de spits maakten de Limburgers een dramatische indruk tegen Feyenoord.

Na een kwartier spelen kwam Feyenoord op voorsprong via Jens Toornstra op aangeven van Luis Sinisterra. Vijf minuten later kopte Lutsharel Geertruida de 2-0 binnen, en na een half uur spelen had Bryan Linssen de thuisploeg op een 3-0 voorsprong gezet na een assist van Orkun Kökçü.

In de tweede helft wist Toornstra opnieuw te scoren. Na iets meer dan een uur spelen maakte hij zijn tweede van de middag. Tien minuten later pikte ook Steven Berghuis zijn doelpunt mee. De aanvoerder krulde de bal fraai in de verre hoek. Vijf minuten voor tijd zette Eric Botteghin uit een corner de 6-0 op het scorebord.

Feyenoord

6 - 0

VVV-Venlo

 14' Toornstra
 19' Geertruida
 31' Linssen
 62' Toornstra
 73' Berghuis
 85' Botteghin
   
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia (Haps/70)
Toornstra
Fer (Diemers/70)
Kökcü (Teixeira/77)
Berghuis
Linssen (Bozenik/70)
Sinisterra (Jorgensen/77)
  Kirschbaum
Pachonik (Kum/63) Gelmi
Da Graca
Schäfer
Post(Janssen/63) Shabani (Essanoussi/73)
C.Donis (Swinkels/80)
John
Arias
Hunte (Roemer/63)

Eerste COVID-19-vaccinaties voor mensapen in dierentuin San Diego

De eerste mensapen zijn, met een speciaal voor dieren ontwikkeld vaccin, ingeënt tegen COVID-19 in de San Diego Zoo in de Amerikaanse staat Californië.

Dat heeft de uitbater van de dierentuin, de San Diego Zoo Wildlife Alliance, op Twitter bevestigd. "Het vaccin is speciaal ontwikkeld voor dieren", zei hij. Volgens "National Geographic" zijn vier orang-oetans en vijf bonobo's ingeënt en zullen er binnenkort nog vier apen aan de lijn zijn. De dieren kregen na drie weken hun tweede dosis.

De dieren maken het goed en hebben geen nadelige reacties op het vaccin laten zien, vertelde een woordvoerster van de Wildlife Alliance aan CNN. Eerder waren acht gorilla's in de dierentuin in januari positief getest op COVID-19, waardoor ze de eerste mensapen ter wereld waren met een positieve COVID-19 test. De symptomen van de besmetting waren echter mild en beperkten zich tot hoesten, obstipatie en vermoeidheid. Men vermoedde dat de dieren ondanks de veiligheidsmaatregelen van de dierentuin besmet zijn geraakt door een medewerker met asymptomatische COVID-19-besmetting.

Een orang-oetan genaamd Karen, was de eerste ter wereld die in 1994 een openhartoperatie onderging, en heeft nu opnieuw medische geschiedenis geschreven door als een van de eerste mensapen een COVID-19-vaccin te krijgen. 

Wereldwijd zijn er COVID-19-infecties vastgesteld bij tijgers, leeuwen, nertsen, sneeuwluipaarden, poema's, een fret, honden en huiskatten, maar het feit dat mensapen vatbaar zijn voor COVID-19 baart wetenschappers vooral zorgen. Er zijn momenteel minder dan 5.000 gorilla's in het wild, en omdat ze in hechte familiegroepen leven, maken onderzoekers zich zorgen dat als een gorilla COVID-19 oploopt, de infectie zich snel kan verspreiden en de toch al bedreigde populaties in gevaar kan brengen. 

Meer dan een jaar na de pandemie is er nog steeds weinig bekend over de gevolgen van het virus voor dieren. In veel gevallen moet de veterinaire gemeenschap vertrouwen op beperkte datasets en moet ze leren wat ze kan van individuele gevallen en sporadische uitbraken bij een handvol soorten.  

Nadat de eerste hond positief was getest op het virus, in februari 2020 in Hong Kong, begon veterinair farmaceutisch bedrijf Zoetis met de ontwikkeling van een COVID-19-vaccin voor honden en katten. In oktober had Zoetis er vertrouwen in dat het voor beide soorten veilig en effectief was. Hoewel het vaccin alleen op katten en honden was getest, besloot de dierentuin dat het vaccineren van de mensapen het risico waard was. 

Andere Amerikaanse dierentuinen hebben ook om doses van het COVID-19-vaccin gevraagd voor hun mensapen, zegt Christina Lood, een woordvoerder van Zoetis, en het bedrijf verwacht tegen juni meer vaccins beschikbaar te hebben. Naarmate meer apen het vaccin krijgen en daardoor meer gegevens beschikbaar komen zal ons begrip van hoe effectief het vaccin bij apen is, toenemen. 

Indrukwekkende Van der Poel wint op prachtige wijze Strade Bianche

Mathieu van der Poel heeft op een indrukwekkende manier de Strade Bianche gewonnen. De Nederlands kampioen toonde onderweg wel dat hij de beste was en op de steile slotklim in de laatste kilometer sprintte Van der Poel wereldkampioen Julian Alaphilippe en Egan Bernal los uit het wiel.

Voor de vijftiende maal werd de Strade Bianche gehouden en het deelnemersveld was om te smullen. Uittredend winnaar Wout van Aert kwam aan de start net zoals ook wereldkampioen Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel. Ook Egan Bernal en Tadej Pogacar, de laatste twee Tourwinnaars kwamen aan de start in Siena.

Vanaf de start zou er een kopgroep van acht ontstaan, maar in het wedstrijdverloop zouden ze geen grote rol spelen. De kopgroep werd op zeventig kilometer van de streep ook bijgehaald door het peloton. Even later zou er een nieuwe kopgroep komen met daarbij onder meer olympisch kampioen Greg van Avermaet als bekendste naam. De kopgroep zou een kleine halve minuut nemen, maar in aanloop naar de Monte Sante Marie, de belangrijkste strook van de Strade Bianche, nam Jumbo-Visma de boel in handen, waarna Van Aert op de 11,5 kilometer lange gravelstrook zelf hard doortrok.

Door de versnelling van de Belg viel direct ook de beslissing in de wedstrijd. Van der Poel, Alaphilippe, Pogacar, Bernal, Pidcock, Gogl en Simmons konden Van Aert volgen. Even leek het erop dat een groep achtervolgers met Tim Wellens en Jakob Fuglsang zou terugkomen, alleen kwamen ze net te kort. In de kopgroep viel Simmons weg uit de kopgroep door een lekke band.

Op de negende strook van de dag versnelde Alaphilippe en Van Aert moest samen met Pidcock passen. Na een lange achtervolging wist het tweetal wel aan te sluiten bij de kopgroep, maar duidelijk werd dat Van Aert niet de benen had van vorig jaar.

Op de laatste gravelstrook van de dag pakte Van der Poel uit met een fantastische demarrage. Alaphilippe moest even passen, maar kon toch snel weer de aansluiting vinden. Ook Bernal zou nog aansluiten bij Van der Poel en Alaphilippe. De rest van de kopgroep moest passen.

Het trio trok met een geruststellende voorsprong naar de slotklim en daar liet Van der Poel opnieuw zien dat hij duidelijk de beste was. De Nederlands kampioen sprintte in de laatste kilometer op de Piazza del Campo iedereen uit het wiel en won indrukwekkend de Strade Bianche voor Alaphilippe. Bernal legde beslag op de derde plaats, en uittredend winnaar Van Aert moest ditmaal genoegen nemen met een vierde plaats.

Schulting ook wereldkampioen op 500 meter, brons Poutsma; Hoogerwerf vierde

Suzanne Schulting is tijdens de wereldkampioenschappen shorttrack ook op de 500 meter wereldkampioen geworden. Ze heeft de titel overgenomen van de vorig jaar overleden Lara van Ruijven, de wereldkampioene van twee jaar geleden. 

Geëmotioneerd vierde Schulting haar zege uitbundig en met tranen. Schulting is vooralsnog overduidelijk een maatje te groot voor de concurrentie. In iedere race die ze reed, kwam ze als eerste over de finish. In beide finales nam ze zaterdag al vroeg in de race het heft in handen om vervolgens zo hard door te rijden dat geen van de andere rijdsters haar voorbij kon komen. Op de 500 meter was er brons voor Selma Poutsma. Het zilver ging naar Arianna Fontana. 

In het algemeen klassement heeft Schulting met 68 punten de maximale aantal punten.Ze heeft 42 punten meer dan nummer twee Fontana (68 om 26). Sarault staat derde met 24 punten. Nummer vier Poutsma (16 punten) en nummer vijf Velzeboer (15 punten) hebben ook nog volop zicht op een plek op het eindpodium.

Bij de heren stond Dylan Hoogerwerf in de finale. Hij kon zich echter niet meten met de rest en werd vierde. Sjinkie Knegt ging er in de halve finales weer af met een penalty. De Fries nam de Canadees Hamelin, winnaar van de 1.500 meter, mee in zijn val. Knegt werd voor de tweede keer op deze zaterdag bestraft met een penalty. Ook Dylan Hoogerwerf ging er in de halve finales af met penalty. 

Bij de heren was er de wereldtitel uiteindelijk voor Shaoang Liu, zilver voor Semen Elistratov en het brons ging naar Pietro Sieghel. 

Paus in Irak: Franciscus zet de norm voor interreligieuze dialoog

Op de tweede dag van zijn bezoek aan Irak benadrukte paus Franciscus de gedeelde verantwoordelijkheid van christenen en moslims voor vrede.

Het hoofd van de katholieke kerk leidde een interreligieuze vredesbijeenkomst in de Zuid-Iraakse stad Ur. Ur wordt beschouwd als de thuisbasis van de bijbelse figuur Abraham, die zowel joden, christenen als moslims de stamvader noemen. Francis benadrukte dat vijandigheid, extremisme en geweld verraad aan religie zijn. Een oprechte geloofsovertuiging bestaat uit het aanbidden van God en je naaste liefhebben.

De paus had eerder een ontmoeting gehad met de sjiitische groot-ayatollah Al-Sistani in zijn woonplaats in Najaf. Al-Sistani verzekerde de paus dat christenen in Irak in vrede en veiligheid kunnen leven. Ze zouden dezelfde rechten hebben als alle andere Irakezen. De groot-ayatollah verschijnt zelden in het openbaar, daarom wordt de bijeenkomst als bijzonder symbolisch gezien.

Tientallen doden bij gevechten tussen regeringstroepen en Houthi-rebellen

Minstens 90 mensen zijn omgekomen bij gevechten tussen regeringsgezinde troepen en de Houthi-rebellen in Jemen.

Volgens het leger behoorden 32 soldaten en 58 opstandelingen tot de doden. Tientallen andere mensen - waaronder burgers - raakten gewond. De Houthi lanceerden in februari een offensief op Marib, het laatste bolwerk van de door Saudi-Arabië gesteunde regering in Jemen. Sinds 2014 woedt er in het land op het Arabische schiereiland een burgeroorlog.

src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Veel webwinkels bieden geen mogelijkheid om oud apparaat in te leveren

Slechts 15% van de webwinkels biedt consumenten de mogelijkheid om hun oude apparaat gratis in te leveren bij aankoop van een nieuw apparaat. Dat blijkt uit een steekproef van de ILT onder 50 webwinkels die elektrische en elektronische apparatuur aanbieden.

Winkels zijn verplicht om klanten de mogelijkheid te bieden om hun oude, afgedankte apparaat zonder kosten in te leveren, de zogenoemde oud-voor-nieuw-regeling. Webwinkels moeten op hun site dus vermelden dat de klant het oude apparaat kosteloos kan versturen. En dat moeten ze doen voordat de aankoop en betaling van het nieuwe apparaat plaatsvindt.

Keurmerken
Na de steekproef en een aanschrijving van de ILT heeft een aantal bedrijven hun website alsnog aangepast. Tegen de bedrijven die dat niet hebben gedaan, treedt de ILT handhavend op. Ook gaat de ILT onderzoek doen naar de keurmerken die webwinkels voeren. De ILT wil weten of de oud-voor-nieuw-regeling een eis is om het keurmerk te mogen voeren. En als dat niet zo is of dat in de toekomst wel kan.

Juist in deze coronatijd waarin een groot deel van de aankopen online plaatsvindt, is het belangrijk dat webwinkels oude apparaten innemen. Die kunnen vervolgens op de juiste manier verwerkt worden. Dat leidt tot refurbishing of recycling, zodat het hergebruik toeneemt en de hoeveelheid afval afneemt.

Hockeydames boeken honderdste zege onder bondscoach Annan

De hockeydames hebben zaterdag Alyson Annan haar honderdste zege als bondscoach bezorgd. In het Wagener Stadion werd in de Pro League een moeizame zege geboekt op Duitsland: 2-1. De Nederlandse treffers, van Frederique Matla en Ireen van den Assem, vielen allebei na rust.

In het Oranjekamp waren vooraf veel vraagtekens over Duitsland. De nummer drie van de wereld bleek een stugge ploeg, die heel weinig ruimte weggaf wanneer de tegenstander in balbezit was. Een team dat Nederland een zwaar eerste kwart bezorgde. Niet alleen slaagde Oranje er amper in gevaarlijk te worden – alleen Pien Dicke schoot in de eerste vijftien minuten een bal op doel – ook leverde de eerste Duitse aanval meteen een treffer op. Aan het eind van het eerste kwart speelde Lisa Altenburg zichzelf vrij en tikte de openingstreffer binnen. Nederland stond op dat moment in ondertal, omdat Malou Pheninckx voor een (onnodige) duw een groene kaart had gekregen.

Werk aan de winkel dus voor Oranje, dat al tien jaar niet van Duitsland had verloren binnen de reguliere speeltijd. Nederland, waarbij Marloes Keetels haar 150ste interland speelde, grossierde in passjes achterom en achterlangs, maar binnen het 23-metergebied speelde de ploeg van Annan weinig klaar. Kansjes waren er wel, voor Maria Verschoor en Laurien Leurink, maar de beste mogelijkheid deed zich voor aan de overkant. Daar kwam Hannah Gablac net te kort om een mooie rush van Lena Micheel af te ronden.

Na rust speelde Nederland eindelijk wat vrijer en dat leverde al vrij snel de 1-1. Matla – voor rust vrij anoniem spelend – maakte ‘m, door een backhand van Laura Nunnink binnen te tikken. Het was haar vierde goal op rij tegen Duitsland. De bezoekers wankelden even en daar maakte Oranje gebruik van, door de eerste corner van de wedstrijd te versieren. Van den Assem greep de kans op cirkel met beide handen aan en klopte de Duitse goalie Anna Kilian, die in de rust Nathalie Kubalski had afgelost.

Duitsland kreeg aan het eind van het derde kwart een goede kans op de gelijkmaker. De eerste Duitse strafcorner was sowieso een opmerkelijke. De corner werd aan ‘de andere kant’ aangeven, links dus van het Nederlandse doel. Anne Schröder kon geheel vrij binnenschuiven, maar de middenvelder miste in kansrijke positie.

In het laatste kwart hield een controlerend Nederland stand, zonder echt gevaarlijk te worden. Dat gold ook voor Duitsland, dat de creativiteit en veelzijdigheid miste om voor grote problemen te zorgen. De al met al verdiende 2-1 zege van Oranje was alweer de zevende zege in de Pro League, waar het met kop en schouders aan kop gaat.

Voor bondscoach Annan leverde de interland veel interessant materiaal op. Niet alleen zijn er nu amper meer vraagtekens over Duitsland, ook zal zij zien dat haar ploeg met name voor rust grote moeite had om de opgetrokken muur te slopen. 

Wereldtitel voor Schulting op 1500 meter en brons Velzeboer; Zilver voor De Laat

Shorttrackster Suzanne Schulting is voor de eerste keer in haar carrière wereldkampioen geworden op de 1.500 meter. Schulting pakte de titel voor de Canadese Courtney Sarault. Xandra Velzeboer veroverde bij haar debuut op de wereldkampioenschappen het brons. Bij de heren was er succes voor Izhak de Laat. Hij pakte het zilver op de langste afstand. 

Schulting is vooralsnog een maatje te groot voor de concurrentie. Met groot machtsvertoon plaatste ze zich voor de finale en in haar slipstream wisten ook Velzeboer en Selma Poutsma, de derde Nederlandse WK-deelnemer, de finale te halen. In de eindstrijd werd Schulting halverwege even in de weg gezeten door de Belgische Hanne Desmet, maar al snel pakte ze de leidende positie terug. In een verschroeiend tempo reed ze onbedreigd naar haar eerste wereldtitel van het weekeinde.

Achter Schulting leek Velzeboer het zilver te pakken, maar in de slotronde ging Sarault haar nog voorbij. Poutsma ging in de slotfase onderuit en eindigt in haar eerste finale op een WK als zesde.

De Laat moest bij de heren genoegen nemen met zilver. De Nederlandse troef voor het allroundklassement reed de laatste ronden achter de 36-jarige ervaren Canadees Charles Hamelin, op zoek naar een gaatje. Dat kwam er niet, waardoor De Laat tot zijn grote frustratie genoegen moest nemen met de tweede plaats. Het brons ging naar de Russische Europees kampioen Semion Elistratov.

Sjinkie Knegt en Dylan Hoogerwerf haalden de WK-finale op de 1.500 meter niet. Beide Nederlanders werden in de halve finales gediskwalificeerd. Knegt reed in de halve eindstrijd achter De Laat ogenschijnlijk eenvoudig naar de tweede plaats, waarmee hij zich normaal gesproken geplaatst zou hebben voor de finale. Maar na de race werd Knegt bestraft met een penalty, omdat hij bij een inhaalactie van zijn lijn was afgeweken.

Het is later vanmiddag komen alle schaaters in actie op de 500 meter. De middag wordt afgesloten met de halve finales op de relay. 

COVID-19: 5378 nieuwe besmettingen en 42 doden, totaal 1.115.549 en 15.803

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5378 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.115.549 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 176 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1321 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 36 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 542 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 42 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.803 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Blaak de beste in Strade Bianche

Chantal van den Broek-Blaak heeft de zevende editie van Strade Bianche bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse reed in de slotfase samen met Elisa Longo Borghini weg uit de favorietengroep en vervolgens was Van den Broek-Blaak op de lastige aankomst in Siena te sterk voor de Italiaanse. Anna van der Breggen kwam nog snel dichtbij en uiteindelijk strandde de wereldkampioene op de derde plaats.

De rensters vertrokken vandaag in Siena in prachtig weer voor 136 kilometer met daarbij dertig kilometer over onverharde stroken. Het was even wachten op de eerste aanval bij de vrouwen, maar op honderd kilometer van de meet vertrok Elena Pirrone uit het peloton. De Italiaanse kreeg nooit veel ruimte van het peloton en op de vijfde onverharde strook van de dag, op zestig kilometer van de meet, werd ze weer bijgehaald.

Nog op diezelfde strook reden Belgisch kampioene Lotte Kopecky en Niamh Fisher-Black samen weg. Het duo reed driekwart weg bij de eerste achtervolgers. Ze wisten hun voorsprong uit te bouwen naar de minuut, alleen zouden ze het ook niet halen en op veertig kilometer was alles opnieuw samen.

Op de volgende onverharde strook ontstond er een interessante kopgroep. Onder meer Sabrina Stultiens, Chantal van den Broek-Blaak en Ellen van Dijk waren mee. Ze begonnen met een kleine voorsprong aan de voorlaatste onverharde strook en werden dan ook bijgehaald door alle favorieten voor de zege, waardoor de beslissing moest vallen op de laatste gravelstrook.

Annemiek van Vleuten koos daar voor de aanval. In eerste instantie kon Kopecky nog mee, maar die moest niet veel later passen bij Van Vleuten. Marianne Vos kon wel aansluiten bij Van Vleuten en op het eind van de laatste gravelstrook hadden ze een kleine voorsprong op de eerste achtervolgers en niet veel later kwam iedereen weer terug, waardoor we een tactisch steekspel kregen tussen de favorieten.

Er waren verschillende aanvallen, maar de aanval van Van den Broek-Blaak en Longo Borghini bleek de juiste. De Nederlandse en de Italiaanse reden weg op zes kilometer weg uit favorietengroep en door goed afstoppingswerk van ploeggenote Van der Breggen begon het tweetal met een voorsprong van vijftien seconden aan de seile laatste klim naar het Piazza del Campo. Daarin was Van den Broek-Blaak duidelijk te sterk voor de Italiaanse en won Strade Bianche. Longo Borghini kon nog net Van der Breggen achter zich houden voor de tweede plaats.

Het nutteloze feitje van de dag: met de tram onder de Dom door

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen natuurlijk allemaal de Dom in Utrecht, maar wist je dat ruim een eeuw geleden er trams door de onderdoorgang onder de Dom reden? Van 1893 tot en met 1938 reed lijn 2 van het Utrechtse stadstramnet onder de kerktoren door zodat de trams geen lastige slinger om de toren hoefden te maken. Nadat de trams verdwenen reden nog lange tijd de stadsbussen van lijn 2 door de onderdoorgang. Sinds 2003 kun je alleen nog maar lopen en fietsen onder de Dom door. 

Vanaf 4:10 rij je mee met de tram onder de Dom door:

Deze winter nul officiële griepgevallen vastgesteld

Er is deze winter geen enkel officieel geval van de griep in Nederland vastgesteld, meldt het AD op basis van cijfers van kennisinstituut Nivel, dat samen met het RIVM de verspreiding van luchtwegvirussen in Nederland monitort.
Bij huisartspraktijken die structureel monsters laten analyseren op de aanwezigheid van virussen, werd geen enkel positief geval aangetroffen. “We volgen het influenzavirus niet zo goed als het coronavirus, maar alles wijst erop dat de circulatie van influenza is gestopt. In de monsters van huisartsen vinden we het niet, en ook bij de ziekenhuizen wordt het virus niet aangetroffen”, zegt Mariëtte Hooiveld van Nivel in de krant.

Uit de Nivel-cijfers blijkt dat mensen wel met griepachtige klachten bij de huisarts kwamen, maar geen enkele keer bleek het ook daadwerkelijk om de griep te gaan. In plaats daarvan blijkt het vaak om het corona-, rhino- of enterovirus te gaan.

Ook in de rest van West- en Noord-Europa zijn deze winter bijna geen griepgevallen vastgesteld. “Hoewel er continu op griep getest is, is het aantal gevallen overal kleiner dan gedacht. In februari en maart 2020 maakte influenza een opmars op het noordelijk halfrond, wat normaal is voor die tijd. Maar vanaf half maart, toen corona echt opkwam, vertoonde het aantal griepgevallen plots een scherpe daling. Sindsdien zit het influenzavirus op een laag niveau”, zegt een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO tegen het AD.

Volgens deskundigen kan het grotendeels stilvallen van het internationale vliegverkeer een grote invloed hebben gehad op het aantal griepgevallen, net als de toename in het aantal mensen dat zich voor dit seizoen heeft laten vaccineren tegen de griep. Meer hierover in Skipr.

India: woeste vader onthoofdt dochter (17) vanwege verboden relatie

In Noord-India is afgelopen woensdag een man aangehouden die verdacht wordt van het onthoofden van zijn bloedeigen dochter. Dat deed hij nadat hij haar in bed zou hebben aangetroffen met een nieuwe vriend die hij niet mocht. De gruwelijke moord is in India ingeslagen als een bom en wakkert het debat over eerwraak opnieuw aan. "Er moet een aparte wet komen voor het omgaan met eerwraak”, stelt een van de grootste vrouwenrechtenorganisaties in India. Zo meldt het AD.

Groenteboer Sarvesh Kumar, uit het dorp Pandetara, werd aangehouden toen hij met het afgesneden hoofd van zijn 17-jarige dochter naar het politiebureau liep. Tijdens zijn anderhalve kilometer lange wandeltocht naar het politiebureau maakten diverse mensen foto’s van hem en waarschuwden de politie. Beelden van het gruwelijke tafereel staan op sociale media.

De vader vertelde bij zijn arrestatie direct wat hij had gedaan en waarom hij tot de onthoofding is overgegaan. "Hij vertelde de politie dat hij zijn dochter had gezien met een jongeman. Het maakte hem woest omdat hij tegen de relatie was”, vertelt een woordvoerder van de politie tegen CNN. Toen de vader zijn dochter even later alleen aantrof, besloot hij haar op in een kamer op te sluiten en hakte haar hoofd eraf met een scherp voorwerp. Het moordwapen is in beslag genomen door de politie.

Het viel de politie op dat de man geen enkele emotie zoals verdriet of berouw toonde. "Ondanks de situatie was hij heel rustig. Hij huilde niet en was niet hysterisch. Toen de politieagenten met hem spraken, vroegen ze hem om het hoofd van zijn dochter op de grond te leggen en te gaan zitten, waar hij naar luisterde zonder tegen te stribbelen”, vertelt de woordvoerder. Een medewerker van de politie vond het nodig om met het afgehakte hoofd te poseren voor een foto. Deze agent is voorlopig op non-actief gezet.

Dit drama vond plaats in district Hardoi in Uttar Pradesh, deze staat stond vorig jaar bovenaan de lijst van Indiase staten met het hoogste aantal misdaden tegen vrouwen,  zo blijkt uit gegevens van het National Crime Records Bureau. Jaarlijks worden er in India honderden vrouwen en mannen vermoord omdat ze verliefd worden of trouwen tegen de wens van hun familie in. Zo meldt het AD.

Eerwraak is een belangrijke oorzaak voor het vermoorden van vrouwen. Deze eerwraakmoorden worden veelal gepleegd door familieleden die vinden dat de 'verboden' relatie de gemeenschap beschaamt. De opdracht tot moorden worden vaak uitgesproken door niet-officiële dorpsraden (khap panchayats), die bestaan uit ongekozen mannen van een bepaalde clan of kaste. "Dochters in India worden gezien als een teken van familie-eer, wat resulteert in dergelijke misdaden”, zegt Madhu Garg, vice-president van vrouwenrechtenorganisatie All India Democratic Women Association. "De kwestie van het recht op keuze heeft onmiddellijke aandacht nodig en er moet een aparte wet komen voor het omgaan met eerwraak.”

Vaak spreekt men van zelfmoord of een natuurlijke doodsoorzaak gesproken om het 'gezicht' van de familie te redden. De slachtoffers van eerwraak zijn gewoonlijk jonge stelletjes die tegen de wil van hun familie een relatie hebben of zijn getrouwd. Zij zijn afkomstig uit verschillende kasten, of juist uit dezelfde ‘gotra’, een groep  die binnen een kaste als familie wordt gezien vanwege een mythische voorouder. Volgens een enquête van de Hindustan Times is 77 procent van de inwoners van de staat Haryana tegen een huwelijk binnen de gotra. 2 procent van deze geinterviewden geeft toe moord een passende straf te vinden voor zo’n 'verboden' huwelijk.

De Indiase overheid  heeft in 2010 de wet aangepast om eerwraak beter te kunnen aanpakken. Acht jaar later werden in alle Indiase staten speciale eenheden opgezet, bestaande uit politie- en welzijnsfunctionarissen en een 24-uurs hulplijn om stelletjes die worden lastiggevallen of mensen die bescherming zoeken te helpen, maar campagnevoerders zeiden dat de naleving onder de maat is.

Deze vader wacht mogelijk de zwaarste straf. In 2011 bepaalde het Hooggerechtshof van het land dat verdachten die schuldig worden bevonden aan eerwraak de doodstraf zullen krijgen.

Snowboardcrosser De Blois twee keer zesde in World Cup

In het Georgische Bakuriani zijn de afgelopen dagen twee World Cup-wedstrijden in de snowboardcross gehouden. Dat ging lekker voor Glenn de Blois: de 25-jarige Nederlander eindigde twee keer als zesde, door de kleine finale twee keer als tweede af te sluiten.

Vrouwen 1
Met Michela Moioli uit Italië, de Amerikaanse Lindsey Jacobellis, Julia Pereira de Sousa namens Frankrijk en Eva Samkova uit Tsjechië stonden er vier nationaliteiten in de finale. Samkova bleek de sterkste: de voormalig olympisch kampioene klopte de jonge De Sousa, terwijl veterane Jacobellis Moioli aftroefde in de strijd om plek drie.

Mannen 1
De sensatie van het seizoen, Eliot Grondin uit Canada, nam het in de finale op tegen de Italiaan Lorenzo Sommariva en de Oostenrijkers Alessandro Hämmerle en Lukas Pachner. De jonge Grondin was te snel voor de rest en ging er voor het eerst in zijn carrière met de overwinning vandoor, voor Pachner en Sommariva.

Vrouwen 2
Michela Moioli stond namens Italië in de finale, samen met de Britse Charlotte Bankes, Chloe Trespeuch uit Frankrijk en de Amerikaanse Faye Gulini. Trespeuch en Moioli duelleerden om de leiding, maar in de slotfase bleek Bankes de sterkste: de Britse won, voor Trespeuch, Gulini en Moioli.

Mannen 2
Met Lorenzo Sommariva en Omar Visintin had Italië twee mannen in de finale, ook de Oostenrijkse Alessandro Hämmerle en de Zwitser Kalle Koblet waren van de partij. In een spannende finale ging Visintin er met de winst vandoor, door Koblet in de slotmeters te kloppen. De Zwitser pakte wel zijn eerste podiumplek ooit, Hämmerle werd derde.

NVWA neemt maatregelen tegen vangletsel bij pluimvee

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat strenger optreden tegen vangletsel bij pluimvee. Dierenartsen van de NVWA zien op pluimveeslachthuizen namelijk nog teveel slachtkuikens, legkippen, moederdieren en eenden die bij het vangen op het pluimveebedrijf ernstig letsel zoals bloedingen, gebroken vleugels of andere botbreuken hebben opgelopen.

Pluimvee wordt in containers of kratten vervoerd van de pluimveehouderij naar het slachthuis. De dieren worden daarvoor meestal door zogenoemde 'vangploegen' gevangen en in de containers gedaan. Ook wordt er voor het vangen van de dieren soms gebruik gemaakt van vangmachines. Als het vangen te snel en te onzorgvuldig gebeurt, kan er ernstig letsel ontstaan. Dit vangletsel veroorzaakt ernstig leed bij pluimvee.

Hogere boetes en intensievere controles
Om te controleren of dieren bij het vangen letsel hebben opgelopen voeren toezichthoudende dierenartsen van de NVWA bij een deel van de aangevoerde dieren tellingen uit. Als de NVWA hierbij constateert dat er bij meer dan 2% van de dieren sprake is van vangletsel, krijgt de pluimveehouder een boete van €1.500. Dit boetebedrag kan vanaf 1 mei 2021 worden verdubbeld als er sprake is van een ernstige dierenwelzijnsovertreding, bijvoorbeeld bij vangletsel bij meer dan 5% van de dieren. Verder zal de NVWA vanaf die datum naast de pluimveehouder ook de ingehuurde vangploeg een boete opleggen als blijkt dat dieren bij het vangen teveel letsel opgelopen hebben.

Naast dit hardere optreden is de NVWA ook van plan om gedurende enkele weken in 2021 weer intensievere controles op vangletsel uit te voeren. In 2017 is de nalevingtijdens een dergelijke periode van intensiever toezicht in korte tijd verbeterd van 45% naar 92%. Uit een analyse van de tellingen die dierenartsen van de NVWA in 2019 hebben uitgevoerd blijkt dat het naleefniveau sindsdien niet verder is verbeterd.

In 2020 heeft de NVWA vanwege de Covid-19 pandemie onvoldoende aselecte tellingen uitgevoerd om een representatief nalevingsniveau te kunnen bepalen. Het beeld van dierenartsen is echter nog steeds dat er op pluimveeslachthuizen veel vangletsel wordt geconstateerd.

Vangletsel voorkomen
Naast de hogere boetes en de periodes van intensiever toezicht wil de NVWA het probleem van vangletsel ook beter onder de aandacht brengen van betrokken bedrijven, brancheorganisaties en dierenartsen. Bedrijven kunnen namelijk veel vangletsel voorkomen als zij hun dieren vangen met een goed ingestelde vangmachine of als zij een goed getrainde vangploeg inhuren die voldoende tijd krijgt om te vangen. Een goed getrainde vangploeg kan de dieren vangen volgens de zogenoemde 'rechtop vangmethode'. Bij deze vangmethode worden de dieren rechtop in de container gestopt in plaats van dat zij (vaak met 2 tot 5 dieren per hand) aan de poten worden gedragen.

AT5-panel peilt: VVD en PvdA aan kop in Amsterdam, GroenLinks verliest flink

Uit een peiling onder de deelnemers van het AT5-panel komt de VVD met 15 procent van de stemmen als grootste partij in Amsterdam uit de bus, op de voet gevolgd door de PvdA met 14 procent. Maar er is ook nog veel twijfel: ruim een derde weet nog niet op welke partij hij of zij over anderhalve week gaat stemmen. Zo meldt AT5.

Tweeduizend Amsterdamse panelleden werkten mee aan de enquête. Van hen weten ruim dertienhonderd mensen al op welke partij ze gaan stemmen. Opvallend is dus dat de twee grootste partijen bij de vorige Tweede Kamer-verkiezingen in Amsterdam, GroenLinks (toen bijna 20 procent) en D66 (toen bijna 19 procent), worden afgelost. Van het panel krijgen ze voorlopig allebei zo'n negen procent van de stemmen en staan ze respectievelijk op plek 4 en 5.

Peiling TK 2021 AT5-panel 6 maart 2021
Peiling TK 2021 AT5-panel 6 maart 2021

Peiling TK 2021 AT5-panel 6 maart 2021 (kleinere partijen)
Peiling TK 2021 AT5-panel 6 maart 2021 (kleinere partijen)

Maar er zijn dus nog flink wat zwevende kiezers te verdelen, zeker op de linkerflank. Daarbij wordt vooral getwijfeld tussen GroenLinks, de PvdA, Partij voor de Dieren en D66. Er valt dus nog wat te winnen de komende anderhalve week voor de campagnevoerders.

43 procent zegt dat de lijsttrekker bij hun uiteindelijk keuze een belangrijke rol speelt. Dat gaat ook op voor Karin Buis uit de Hoofddorppleinbuurt. Zij stemde altijd SP, maar neigt nu naar de PvdA: "Ik vind Lilianne Ploumen zo aardig. Ik ben nooit voor de PvdA gegaan, want ze waaien ook altijd mee, met die VVD en zo."

Verder vindt Buis de klassieke thema's als zorg en onderwijs belangrijk, maar als toeristengids kijkt ze ook naar wat er in Amsterdam gebeurt. En dan valt GroenLinks voor haar af: "Ik zie hoe Amsterdam lijdt nu het toerisme helemaal is weggevallen. En zij doen echt alles om het toerisme onmogelijk te maken."

35 procent van de geënquêteerden zegt dat Amsterdamse zaken van belang zijn bij hun landelijke stem. De 30-jarige Bastiaan Scheffer uit Noord, stemde VVD en stemt VVD, zegt wel te begrijpen waarom zijn partij en de PvdA zo goed scoren.

"Met het 'kneiterlinkse bestuur", zoals de VVD dat zegt, in Amsterdam, zijn er toch meer mensen die zeggen: "ik wil toch ook een rechtse partij. Want zeker als we het hebben over diversiteit, dan hebben we het niet alleen over man en vrouw, maar ook over links en rechts die de handen ineen moeten slaan."

Onderzoek AT5-panel Amsterdam TK 2021
Onderzoek AT5-panel Amsterdam TK 2021

Ook opvallend is dat de opmars van de Partij voor de Dieren doorzet. Zij lijken zich definitief te wurmen, nu op plek 3, tussen de traditioneel grote partijen in Amsterdam. De uitkomsten van het AT5-panel komen overeen met het beeld van een recente peiling van Maurice de Hond (in opdracht van de PvdA). Een overgrote meerderheid (85 procent) van het AT5-panel zegt overigens dat de aanpak van de coronacrisis niet of in geringe mate hun stem bepaalt.

Schansspringer Kraft pakt derde wereldtitel

In het Duitse Oberstdorf is alweer de laatste individuele wereldtitel op het WK schansspringen vergeven, die voor de mannen op de grote schans. Dat gebeurde zonder Halvor Egner Granerud: de Noorse World Cup-leider leverde een positieve COVID-19-test af.

De Oostenrijker Stefan Kraft deed in de eerste ronde een flinke gooi naar de titel door met enige afstand de beste sprong neer te zetten. De Noor Robert Johansson volgde, met Daniel Huber uit Oostenrijk achter zich. De Japanner Yukiya Sato, Piotr Zyla uit Polen en thuisspringer Karl Geiger leken ook nog medaillekansen te hebben, terwijl Granerud's World Cup-concurrenten zwaar tegenvielen: Markus Eisenbichler stond 16e, Kamil Stoch zelfs 22e.

Stoch en Eisenbichler - die zelfs viel - kregen in de finaleronde weinig voor elkaar, Geiger verdedigde zijn positie en sprong voorbij Zyla. Sato leverde vier plekken in, Huber kwam er ook niet aan te pas en verloor vijf plekken. Johansson hield het wél vol en pakte de leiding, waarna het aan Kraft was. De Oostenrijker deed het uitstekend en veroverde de derde individuele wereldtitel uit zijn carrière, voor Johansson en Geiger.

Schiphol zet in op minder hinder, maar niet met minder vliegtuigen

Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) nemen extra maatregelen om vliegtuiglawaai voor omwonenden te beperken. Omwonenden konden het afgelopen jaar suggesties geven voor de hinderaanpak, maar voorstellen voor minder vluchten vonden Schiphol en LVNL niet in de plannen passen. Zo meldt AT5.

Er zijn zestien extra maatregelen om geluidshinder te verminderen en het woon- en leefklimaat rond de luchthaven te verbeteren, meldt Schiphol. Het zijn vooral plannen om start- en naderingsroutes aan te passen door ze niet over, maar langs woonkernen te laten passeren, en het toepassen van glijvluchten. Hierbij daalt het vliegtuig in een rechte lijn met een laag motorvermogen. Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland hebben de suggesties van bijna 1.000 omwonenden gebruikt bij de uitwerking van het 'minder hinder'-plan.

Op de site minderhinderschiphol.nl is te zien dat voorstellen om het aantal vluchten te beperken en nachtvluchten te verbieden, niet binnen het programma pasten. Dat is volgens Schiphol-directeur Dick Benschop vanwege de politieke besluitvorming: "Schiphol heeft de ruimte voor 500.000 vluchten per jaar. Daar zitten we nu niet, dat duurt een paar jaar. Maar hoe kun je dat vervolgens doen met zo min mogelijk hinder? Dat is de plicht die we hebben en de verplichting die we met de omgeving zijn aangegaan."

Benschop komt volgens een deel van die omgeving zulke afspraken helemaal niet na. De bewonersdelegatie van de Omgevingsraad Schiphol hebben een tienpuntenplan ingediend om de hinder aan te pakken, zoals het terugbrengen van het aantal nachtvluchten. "Van het tienpuntenplan vinden we niets terug. Schiphol kan met dit plan niet, zoals ze willen, weer langzaam terugkeren naar de 500.000 vluchten per jaar."

De gemeente Uithoorn heeft gisteren met een motie benadrukt dat minder hinder alleen met minder vluchten kan. Mirella Visser van Platform Uithoorn Schiphol Hinderbeperking (PUSH) begrijpt niet dat Schiphol een krimpscenario niet wil overwegen: "Inmiddels is ook de gemeenteraad van Uithoorn ervan overtuigd dat minder vluchten de enige manier is om hier het leefklimaat bewoonbaar te houden."

"Dat klopt niet helemaal", zegt Schiphol-topman Benschop. "Stiller vliegen, betere operatie, betere procedures helpen allemaal."

COVID-19: ‘Complicaties en overlijden bij patiënten door uitgestelde zorg’

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk heeft uitgestelde zorg vanwege de coronacrisis bij minstens 68 patiënten complicaties opgeleverd. Zeven patiënten zijn overleden. Dat zegt Edo Arnoldus, voorzitter van de medische staf, tegen Trouw naar aanleiding van een interne registratie van het ziekenhuis.

Volgens Arnoldus maakten artsen een notitie in het elektronische patiëntendossier als zij complicaties zagen die naar hun inschatting werden veroorzaakt door uitstel van zorg. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om patiënten met kanker.

Darmtumor
Hij geeft als voorbeeld een 80-jarige vrouw met bloed in de ontlasting. Ze kreeg eind februari te horen dat haar onderzoek maanden later zou zijn. Bij dat onderzoek, in juni, bleek dat ze een darmtumor had die was uitgezaaid naar haar blaas. Ze was te zwak om haar nog te behandelen en overleed later. Meer hierover bij Skipr.

Eddo Verdoner wordt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding

Eddo Verdoner wordt per 1 april 2021 de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB). Op verzoek van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal de heer Verdoner komend jaar gevraagd en ongevraagd adviseren over de aanpak van discriminatie, bedreiging en intimidatie van de Joodse gemeenschap. Ook zal de NCAB een signalerende functie hebben in ontwikkelingen die opkomen op het terrein van antisemitisme.

Eerder signaleerde minister Grapperhaus dat door toenemend gebruik van internet en social media en de complottheorieën rondom COVID-19 het antisemitisme in de samenleving zichtbaarder is geworden. In de Tweede Kamer is dan ook brede steun om de NCAB aan te stellen; een voorstel van de VVD en de ChristenUnie hiertoe is aangenomen. Minister Grapperhaus heeft dit initiatief ook direct ondersteund.

Blijvende aanpak
De NCAB zal als onafhankelijk adviseur de minister van Justitie en Veiligheid direct adviseren over de strafrechtelijke aanpak van antisemitisme, beveiliging en versterken van de samenwerking tussen partijen - zoals gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de NCTV - die een rol hebben in de antisemitismebestrijding. Omdat een betere aanpak veel verschillende beleidsterreinen kan raken, wordt de NCAB als schakel daartussen en als expert gevraagd aanbevelingen te doen voor een blijvende aanpak. De NCAB zal zonder te treden in individuele zaken onderzoek doen naar mogelijke knelpunten in de verschillende ketens in de afhandeling van meldingen van antisemitisme. Ook wordt de nationaal coördinator gevraagd contacten te houden in het internationale werkveld, internationaal ervaringen uit te wisselen en eventuele goede voorbeelden uit het buitenland voor het voetlicht te brengen.

De instelling van de NCAB geldt vooralsnog voor de duur van een jaar. Aan het einde van deze termijn wordt de opdracht van de NCAB geëvalueerd. Dan wordt bezien hoe daaraan het beste opvolging kan worden gegeven. De heer Verdoner is op dit moment onder meer voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO). Deze functie zal hij overdragen in het kader van zijn start als NCAB

Van Gerwen en Van Duijvenbode naar volgende ronde op UK Open

Michael van Gerwen heeft zich vrijdag met enige moeite geplaatst voor de vijfde ronde van het UK Open in Milton Keynes. De titelverdediger won in de vierde ronde van Scott Mitchell met 10-8. Dirk van Duijvenbode stuntte na een thriller tegen Gary Anderson Na een decider werd het 10-9.

Van Gerwen begon moeizaam tegen Mitchell en kwam een break achter. Hij liep uiteindelijk uit naar 6-3, maar zag toen Mitchell tot 6-6 gelijkkomen. Het werd 6-7 en 7-8, waarna Van Gerwen drie legs op een rij won. 

Van Duijvenbode maakte er in een herhaling van de kwartfinale op het afgelopen WK, toen Anderson zegevierde, een spektakelstuk van. Augerginius moest wel een 2-5 achterstand wegwerken. Het werd 5-5 en zelfs 7-5. Anderson gaf zich niet gewonnen en bracht de stand weer in evenwicht (7-7). Van Duijvenbode moest daardoor opnieuw breken. Dat gebeurde uiteindelijk in de beslissende negentiende leg dankzij beginnende scores van 140 en 135. Anderson miste daarin eerst nog wel een matchdart op de bull.

Er kwamen nog meer Nederlanders in actie. Met Danny Noppert (10-6 tegen Glen Durrant) Martijn Kleermaker (10-8 tegen Jamie Hughes) en Ron Meulenkamp (10-6 tegen Steve Lennon) bereikten nog drie Nederlanders de vijfde ronde. Voor Jeffrey de Zwaan (5-10 tegen Devon Petersen), Vincent van der Voort (6-10 tegen Max Hopp) en Jermaine Wattimena (6-10 tegen Callan Rydz) is het toernooi over. 

Raymond van Barneveld beleefde eerder op vrijdag een teleurstellende rentree op een televisietoernooi. De vijfvoudig wereldkampioen verloor direct in de tweede ronde van Alan Soutar (3-6). De UK Open gaat zaterdagmiddag verder met de vijfde ronde. De UK Open wordt de FA Cup of Darts genoemd omdat er na iedere ronde een open loting is voor de volgende ronde. 

Uitslagen vierde ronde UK Open
Daryl Gurney 10-8 Jason Lowe
Ryan Searle 10-7 Adrian Lewis
Max Hopp 10-6 Vincent van der Voort
John Brown 10-6 Mark McGeeney

Callan Rydz 10-6 Jermaine Wattimena
Jonny Clayton 10-7 Rowby-John Rodriguez
Darius Labanauskas 10-5 Darren Webster
Michael Smith 10-9 Joe Cullen

James Wade 10-9 Ryan Joyce
Michael van Gerwen 10-8 Scott Mitchell
Gerwyn Price 10-5 Peter Hudson
Ricky Evans 10- 7 Ian White

Alan Soutar 10-5 Stephen Bunting
Brendan Dolan 10-7 Kai Fan Leung
Dave Chisnall 10-5 Peter Wright
Rob Cross 10-8 Andy Hamilton

Martijn Kleermaker 10-8 Jamie Hughes
Simon Whitlock 10-7 Karel Sedlacek
Krzysztof Ratajski 10-5 Nathan Aspinall
Dirk van Duijvenbode 10-9 Gary Anderson

Devon Petersen 10-5 Jeffrey De Zwaan
Luke Woodhouse 10-5 Dimitri Van den Bergh
Peter Jacques 10-9 Andy Boulton
Mensur Suljovic 10-6 Sebastian Bialecki

Gabriel Clemens 10-4 Adam Hunt
José de Sousa 10-9 Mervyn King
Ron Meulenkamp 10-7 Steve Lennon
Madars Razma 10-6 David Evans

Scott Waites 10-6 Keegan Brown
Chris Dobey 10-6 John Henderson
Danny Noppert 10-6 Glen Durrant
Luke Humphries 10-8 Kim Huybrechts

Loting UK Open ronde 5
Rob Cross v James Wade
Gerwyn Price v Ricky Evans
Michael Smith v Jose de Sousa
Michael van Gerwen v Mensur Suljovic

Darius Labanauskas v Simon Whitlock
Daryl Gurney v Gabriel Clemens
Chris Dobey v John Brown
Jonny Clayton v Dirk van Duijvenbode

Luke Humphries v Ryan Searle
Callan Rydz v Martijn Kleermaker
Alan Soutar v Ron Meulenkamp
Luke Woodhouse v Brendan Dolan

Peter Jacques v Max Hopp
Scott Waites v Devon Petersen
Krzysztof Ratajski v Madars Razma
Dave Chisnall v Danny Noppert

FOK! Wat een weer: wat regen in het noorden, elders droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In het midden en zuiden van het land begint de dag helder en koud met lokaal matige vorst, bovendien komen in het westen van het land mistbanken voor. In de loop van de ochtend verdwijnen vorst en mistbanken en zijn er flinke perioden met zon. In het noorden van het land is het bewolkt en ligt de temperatuur vanmorgen vroeg iets boven nul. Verder valt er in het uiterste noorden en noordoosten soms wat lichte regen. De maximumtemperatuur loopt vanmiddag uiteen van 5°C in het noorden tot lokaal 8°C in Limburg. De wind is zwak, aan zee matig en komt in het noorden uit het noordwesten, in het zuiden uit het noordoosten.

Komende nacht drijft er van het noorden uit geleidelijk meer bewolking het land in. In het zuiden is het aanvankelijk helder en kan mist ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van rond het vriespunt in het noorden tot lokaal nog -6°C in het zuiden van het land. De wind is in het noordelijk kustgebied west tot noordwest en matig, in het zuiden noordoostelijk, elders is de wind zwak en veranderlijk.

Zondag overdag zijn er vrij veel wolkenvelden en in het noorden kan er in de middag soms lichte regen vallen. In het midden en zuiden breekt in de loop van de dag de zon steeds meer door, in het zuidoosten wordt het zelfs zonnig. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind is aanvankelijk zwak en veranderlijk, in de loop van de dag wordt de wind overal noordwestelijk en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Zonsondergang bij station Wormerveer (Foto: DJMO)
Zonsondergang bij station Wormerveer (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Langlaufers Noorwegen wéér wereldkampioen op estafette

Op het wereldkampioenschap langlaufen in Oberstdorf heeft Noorwegen bepaald niet voor het eerst de estafette bij de mannen gewonnen: het was de vijftiende wereldtitel in zestien edities van het WK.

Rusland begon geweldig: Alexey Chervotkin sloeg in zijn tien kilometer klassieke stijl een gat van driekwart minuut. Ivan Yakimushkin werd vervolgens echter rap bijgehaald door de indrukwekkende Noor Emil Iversen, die het stokje over had genomen van Pål Golberg.

Met Iivo Niskanen kon alleen Finland bij Noorwegen blijven, waarna Hans Christer Holund het gat nog eens vergrootte naar zo'n 25 seconden - de Fin Pertty Hyvarinen ging er rap af. Johannes Høsflot Klæbo mocht het afmaken voor de Noren, maar liet het gat gedicht worden.

Na Yakimushkin's mindere optreden hield Artem Maltsev het voor de Russen aardig bij, waarna Alexander Bolshunov in actie kwam. Hij ging er snel vandoor en dichtte het gat naar Klæbo, gevolgd door een paar kilometer waarin de heren vooral naar elkaar keken.

In de laatste ronde probeerde Bolshunov zijn Noorse rivaal te lossen, maar dat lukte niet en Klæbo plaatste op het slotklimmetje de beslissende aanval. Goud voor Noorwegen, zilver voor Rusland en geweldig brons voor Frankrijk, waar slotloper Jules Lapierre de beslissende aanval plaatste.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.