FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 maart 2021

Jong Oranje begint EK-21 met gelijkspel tegen RoemeniŽ

Het Nederlands voetbalelftal onder de 21 is het Europees kampioenschap begonnen met een gelijkspel. Het team van Erwin van de Looikwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Roemenië.

Jong Oranje begon goed aan de wedstrijd tegen Jong Roemenië en Perr Schuurs opende na een kwartier spelen de score. De centrale verdediger kopte een corner van Justin Kluivert binnen. Kort na de 1-0 van Nederland maakte Roemenië alweer snel gelijk. Andrei Ciobanu schoot uit een vrije trap de bal perfect in de kruising en liet daarbij Kjell Scherpen kansloos.

Oranje had het meeste balbezit tegen Roemenië, maar tot grote kansen kwam het niet, alleen Teun Koopmeiners was met een afstandsschot gevaarlijk. Roemenië dat verdedigend speelde had grip op het aanvalspel van Nederland en kwam er zelf een aantal keer gevaarlijk uit. Alexandru Pascanu was met een kopbal dicht bij de 2-1, maar zijn kopbal werd met een uitstekende reflex gekeerd door Scherpen.

In de blessuretijd was Ciobanu nog dicht bij de 2-1, maar opnieuw redde Scherpen knap en bleef het 1-1 tussen de beide landen.

Het elftal van Erwin van de Looi speelt zaterdag de tweede groepswedstrijd tegen Jong Duitsland, dat met 3-0 won van gastland Hongarije, de laatste tegenstander van Nederland in de groep. Alleen de eerste twee landen in de poule plaatsen zich voor de kwartfinales in mei.

Random Pics van de Dag #266

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oranje begint dramatisch aan WK-kwalificatie

Oranje is dramatisch begonnen aan de kwalificatiereeks voor het WK 2022 in Qatar. De ploeg van bondscoach Frank de Boer ging met 4-2 onderuit tegen Turkije.

Het Nederlands voetbalelftal keek na een kwartier al tegen een achterstand aan. Uit een corner van Oranje, waar Nederland dacht aan een handsbal van Turkije, kwamen de Turken er snel uit. Burak Yilmaz wist uit die counter te scoren nadat de inzet van de Turkse spits van richting werd veranderd door Matthijs de Ligt.

In de 34ste minuut maakte Yilmaz zijn tweede treffer uit een strafschop, na een onhandige overtreding van linksbuiten Donyell Malen. Vlak voor rust dacht De Ligt te scoren met een kopbal uit een corner, alleen zag de Engelse arbiter Michael Oliver en zijn assistenten de bal niet over de doellijn gaan, waardoor het bij rust 2-0 was in het voordeel van Turkije.

Bondscoach Frank de Boer vond het niet nodig om in te grijpen bij de rust en 33 seconden in de tweede helft maakte Turkije de 3-0 via Hakan Çalhanoğlu. De Boer kon niet anders dan wisselen en bracht Davy Klaassen en Luuk de Jong in de ploeg, en toevallig die twee spelers maakte een kwartier voor tijd binnen de minuut de 3-1 en 3-2.

Nederland mocht even hopen op een comeback, maar die hoop werd weggeschoten door Yilmaz, die uit een prachtige vrije trap zijn derde doelpunt van de avond maakte. In de 94ste minuut kreeg Depay nog de kans om de 4-3 te scoren, maar zijn strafschop werd gestopt.

Oranje speelt zaterdagavond (18.00 uur) in de Johan Cruijff Arena voor 5000 toeschouwers tegen Letland de tweede WK-kwalificatiewedstrijd. Later volgt ook nog een wedstrijd tegen Gibraltar.

Bepaalde bomen kunnen de lucht vervuilen

Bepaalde bomen kunnen bijdragen aan een hogere hoeveelheid van schadelijk fijn stof in de lucht.

Volgens een studie van de University of California in Berkeley geven boomsoorten zoals de Mexicaanse waaierpalm zogenaamde organische aerosols af. De hoeveelheid die hiervan vrijkomt in de lucht neemt toe als de temperaturen oplopen. De onderzoeken zijn gedaan in de omgeving rondom  Los Angeles, waar deze palmboom veel voorkomt in tuinen en in openbaar groen langs de wegen. De aerosolen vormen net als de uitlaatgassen van auto's fijnstof, wat op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen doet verhogen.

Volgens de Amerikaanse studie kan ongeveer 25 procent van de fijnstof-aerosols in Los Angeles worden herleid tot planten en bomen. De onderzoekers raden aan om in de toekomst andere soorten te planten.

MocroMaffia acteur (22) heeft spijt dat hij jongen zijn lul heeft laten showen voor geld

De politie heeft een 22-jarige Amsterdammer aangehouden naar aanleiding van een livestream met de Amsterdamse acteurs Bilal Wahib en Oussama Ahammoud waarin een jongen wordt gevraagd zijn geslachtsdeel te tonen. De zedenpolitie liet vanmorgen al weten een onderzoek te zijn gestart naar het filmpje. De beelden worden veelvuldig gedeeld op social media en volgens sommigen zou de jongen in kwestie minderjarig zijn. De opgepakte Amsterdammer wordt verdacht van het vervaardigen en/of verspreiden van kinderporno. Zo meldt AT5.

Update 19.45 uur: Mocro Maffia-acteur Bilal Wahib (22) heeft er ‘vreselijk veel spijt’ van dat hij een jonge jongen geld bood om in een livestream zijn pik te laten zien. ,,Het was een onbezonnen daad en een totaal misplaatste grap’’, laat hij in een verklaring via zijn advocaat weten. Hij is vanavond vrijgekomen, maar blijft verdachte. Meer hierover in het AD.

'Hij geeft toe dat hij een enorme fout heeft gemaakt’’, zegt  zijn advocaat Nienke Hoogervorst. Volgens haar is Wahib vandaag twee keer verhoord. "Het was een onbezonnen daad en een totaal misplaatste grap, zegt hij. Hij is enorm aangeslagen, ook omdat hij alles nu ziet instorten.’’

Volgens Hoogervorst is er nog geen aangifte tegen de MocroMaffiaacteur gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) kan nog niet zeggen of ze de acteur gaat vervolgen, aldus een woordvoerder. Daarvoor is geen aangifte nodig; de officier van justitie kan daar zelf toe besluiten. 

Eerdere berichtgeving:

De politie noemt uit privacyoverwegingen geen naam van de verdachte, maar gezien de leeftijd gaat het vermoedelijk om Bilal Wahib.

In de video is te horen dat de fan '17 doezoe' (17 duizend red.) euro van Wahib zou krijgen, als hij zijn penis laat zien. Uiteindelijk doet de jongen dit ook voor het oog van alle kijkers van de livestream. Nadien barsten de twee acteurs in lachen uit: "Hij heeft gewoon zijn piemel laten zien", schatert Wahib.

Op social media wordt er schande gesproken van het tafereel. Voor NPO Zapp maakt Wahib het programma Teenage Boss. "De beelden die op social media circuleren van Bilal Wahib en Oussama Ahammoud zijn onacceptabel. BNNVARA en NPO Zapp keuren dit ten zeerste af. Op dit moment proberen we in contact te komen met de betrokkenen", laat BNNVARA op Twitter weten.

Onacceptabel
Topnotch, het platenlabel waarbij Wahib zit, heeft besloten alle werkzaamheden met hem als artiest neer te leggen. "We betreuren de situatie zeer en keuren het gedrag dat de artiest heeft laten zien ten strengste af", zo staat te lezen in een statement. 

RTL, dat via Videoland Mocro Maffia uitzendt, meldt dat zij "enorm zijn geschrokken" van het filmpje. "Het incident is momenteel in onderzoek van de zedenpolitie, we wachten de uitkomst hiervan af. In de tussentijd hebben we besloten de uitzending van Rooijakkers over de Vloer van vanavond, waar Bilal Wahib in te zien is, te vervangen door een andere aflevering."

AT5 heeft de manager van Wahib en Ahammoud, Nathan Moszkowicz, om een reactie gevraagd, maar nog niets van hem gehoord.

Ophef om schrappen profeet Mohammed in nieuwe vertaling van literair meesterwerk

Een recente vertaling van De Hel, het eerste deel van Dantes meesterwerk De Goddelijke Komedie (rond het jaar 1300) heeft op sociale media voor ophef gezorgd. In de nieuwe Nederlandse bewerking is namelijk de profeet Mohammed uit een passage geschrapt om te voorkomen dat het boek ‘onnodig kwetsend zou kunnen zijn’, laat uitgeverij Blossom Books weten. Zo meldt het AD.

De Antwerpse vertaalster Lies Lavrijsen vertelde afgelopen zaterdag op de Belgische radio dat een aantal zinnen over de profeet Mohammed uit het boek zijn geschrapt. Hierop onstond veel ophef, omdat pausen, Judas, de moordenaars van Julius Caesar en homoseksuelen ook in het boek voorkomen.

Vanwege de commotie voelde de Nederlandse uitgeverij zich vandaag genoodzaakt met een korte verklaring te komen. 

Gewapende woningoverval in Tiel; bewoner mishandeld, daders voortvluchtig

Gisteravond rond 19.45 uur heeft er een woningoverval plaatsgevonden aan de Goudenregenstraat in Tiel. De twee verdachten wisten te ontkomen.

Gisteravond werd er bij een huis aan de Goudenregenstraat aangebeld. Toen de bewoner de deur opendeed stormden twee mannen direct de woning binnen. Onder bedreiging van een wapen werd er direct geld geëist. Toen dit niet snel genoeg ging werd de bewoner door beide overvallers mishandeld. De verdachten zijn er vervolgens vandoor gegaan met een geldbedrag. Aangezien de politie een signalement had van de daders, is de omgeving grondig afgezocht. Helaas werden de twee verdachten niet aangetroffen.

Signalement
De politie is op zoek naar twee jonge mannen met een getint uiterlijk. Beiden hadden een opvallend smal postuur. De eerste verdachte was rond de 1,77 cm, en de andere was rond de 1,65 cm. Beide verdachten waren geheel in het zwart gekleed. Het onderzoek naar de twee verdachten is nog in volle gang. Graag komt de politie in contact met getuigen die over informatie beschikken of de twee verdachten bij de woning hebben gezien.

Brandveiligheid stallen is een gedeeld belang

Vandaag heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn onderzoek inzake stalbranden gepresenteerd. Brandveiligheid staat hoog op de agenda van Nederlandse veehouders en de afgelopen jaren zijn er veel inspanningen verricht om nieuwe en bestaande stallen veiliger te maken. LTO Nederland heeft waar mogelijk bijgedragen aan het onderzoek en bekijkt nauwkeurig welke aanbevelingen uit het onderzoek overgenomen kunnen worden.

Stalbranden zijn vreselijk voor dieren, ondernemers en hun omgeving. LTO Nederland werkt daarom in het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022 met de POV, de Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars en de Brandweer Nederland aan het verbeteren van de brandveiligheid van stallen.

Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland: “De afgelopen jaren is door de partijen goed samengewerkt en zijn er concrete acties ondernomen. Heel veel veehouders hebben extra inspanningen gedaan ter verbetering van de brandveiligheid. Ondanks deze inspanningen zien we helaas nog niet de gewenste verbeteringen om het jaarlijks aantal dierlijke slachtoffers te verminderen. Ook is het vaak nog moeilijk te achterhalen hoe een stalbrand is ontstaan. We voelen verantwoordelijkheid en willen graag meer stappen zetten, naast wat er nu al wordt gedaan in de sector.”

Conflicterende belangen
Het risico op een stalbrand is zeer klein, maar de gevolgen zijn groot. Preventie is dus cruciaal. LTO Nederland benadrukt daarom het belang van beter inzicht in de oorzaken van stalbranden, die in de helft van de gevallen nog steeds onbekend zijn.

Een belangrijk inzicht van de afgelopen jaren is de rol die technologie kan spelen. De toepassing van techniek in een stal, zoals mestrobots en ledverlichting, komt voort uit maatschappelijke wensen op het gebied van het dierenwelzijn en het milieu. Tegelijkertijd brengt het risico’s op het gebied van brandveiligheid met zich mee. Boeren zitten daardoor klem tussen conflicterende belangen. LTO onderkent dat bij meer techniek in de stal een groter risicobewustzijn van de veehouder en een professionele bedrijfsvoering hoort.

Overigens zetten veehouders al stappen om zich continu te verbeteren. Zo is veel gedaan aan bewustwording van brandgevaar bij werkzaamheden en het risico op kortsluiting. In de varkenshouderij wordt binnen het project PPS Klimaat gewerkt aan een pilot voor vroegtijdige detectie, om brand en verstikking te voorkomen waarbij tegelijkertijd geprobeerd wordt het stalklimaat te verbeteren. Ook de verplichte elektrakeuringen voor stallen dragen bij aan bewustwording en verbetering van de brandveiligheid. De pluimveehouderij, varkenshouderij en kalverhouderij hebben een verplichte elektrakeuring eens in de vijf jaar opgenomen in hun kwaliteitssystemen. Gezien de diversiteit van de bedrijven stelt LTO Nederland dat een verplichte, frequentere keuring zoals voorgesteld door de OVV afhankelijk zou moeten zijn van de brandveiligheid risico’s op een bedrijf.

Tussen markt en maatschappij
De partijen van het Actieplan ondersteunen de conclusie van de OVV dat er een partij nodig is die de mogelijkheid heeft eindverantwoordelijkheid te nemen en bij te sturen waar nodig.

Van de Ven: “Vanuit het Actieplan hebben we relevante maatregelen en oplossingsrichtingen vastgesteld. De organisaties onderling hebben echter geen zeggenschap over elkaar. Bovendien kosten sommige oplossingen veel meer dan door een veehouder is op te brengen. Boeren willen wel, maar vaak is het geld er simpelweg niet. We vragen de overheid daarom een betere rol in te nemen. Daarbij is het belangrijk dat ondernemers worden geholpen stappen te zetten die daadwerkelijk een verbetering van de brandveiligheid als gevolg hebben. Ook zien we graag dat extra maatregelen bijdragen aan een integrale verduurzaming van de veehouderij – het kan niet zo zijn dat door een focus op brandveiligheid andere doelen uit het oog worden verloren.”

Yates grijpt de macht in de Ronde van CataloniŽ

Adam Yates heeft de macht gegrepen in de Ronde van CatalonIië. De Britse klimmer van team Ineos was in de derde etappe van de Catalaanse rittenkoers de beste bergop. Hij won de bergrit met aankomst op de Vallter 2000 en neemt de leiderstrui over van Joao Almeida.

Nadat dinsdag de tijdrit op het programma stond was het vandaag aan de klimmers met aankomst bergop.in de Volta Ciclista a Catalunya Na een lange en vlakke aanloop gingen de laatste elf kilometer bergop. Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van negen renners met daarbij het Nederlandse talent Thymen Arensman.

De kopgroep nam een maximale voorsprong van dertien minuten, waarna de vroege kopgroep op de slotklim één voor één werden opgeraapt. Arensman werd op een kleine vijf kilometer van de kopgroep als laatste van de kopgroep bijgehaald.

Op dat moment was Adam Yates al weg gereden van het peloton. De kleine klimmer van team Ineos had op dat moment nog even gezelschap van Alejandro Valvarde en Sepp Kuss, maar dat tweetal moest in de laatste twee kilometer lossen bij Yates. Esteban Chaves reed vanuit de achtergrond nog naar een tweede plaats en eindigde nog voor Valverde.

In het algemeen klassement is Yates ook de nieuwe leider. De 28-jarige Engelsman heeft een voorsprong van driekwart minuut op zijn ploeggenoot Richie Porte. Joao Almeida, de vorige leider, volgt nu op 50 seconden van Yates. Wilco Kelderman die deze ronde zijn rentree maakt in het peloton na zijn trainingsongeval eerder dit jaar, staat op een keurige vijfde plaats.

Donderdag staat een nieuwe bergrit op het programma in de Ronde van Catalonië.

 

Bennett sprint met groot machtsvertoon naar winst in Brugge-De Panne

Sam Bennett heeft dee Oxyclean Classic Brugge-De Panne op zijn naam geschreven. De Ierse sprinter was na ruim 200 kilometer de snelste in de massasprint. Hij won voor Jasper Philipsen en Pascal Ackermann.

Er stonden in Brugge heel wat topsprinters aan de start, onder meer Sam Bennett en Pascal Ackermann. Met drie passages door De Moeren, waar altijd wind staat, mochten we hopen op waaiers. Halverwege de koers probeerde Jumbo-Visma het op de kant te gooien, maar de Nederlandse ploeg slaagde niet in hun opzet.

Ook bij de tweede en derde passage werd de snelheid opgevoerd, maar er stond net te weinig wind om daar echt verschil te maken en zouden we na ruim 200 kilometer een massasprint krijgen. In die massasprint werd Bennett door zijn ploeg Deceuninck - Quick Step perfect gebracht, waarna de Ier het makkelijk afmaakte. Hij won voor Jasper Philipsen en Pascal Ackermann. Voor Bennett was het alweer zijn vijfde ritzege van het jaar. Eerder won hij twee ritten in zowel de UAE Tour en Parijs-Nice.

COVID-19: 7624 nieuwe besmettingen en 31 doden, totaal 1.220.945 en 16.371

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7624 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.220.945 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 219 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1562 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 625 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 31 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.371 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

De Sionkerk op Urk laat de coronaregels los en ontvangt doodsbedreigingen

De gereformeerde Sionkerk op Urk heeft doodsbedreigingen gekregen nadat naar buiten is gekomen dat de kerk de coronaregels loslaat en een dienst heeft gehouden in een bijna volle kerk. Het massale kerkbezoek is volgens woordvoerder Hessel Snoek van de Sionkerk een eigen proef.  "Wij zijn zeker geen wappies". Volgens hem is de eigen proef verantwoord omdat het teruglopende aantal COVID-19-besmettingen op Urk terugloopt. Zo meldt De Stentor.

Afgelopen zondag heeft de kerk de coronamaatregelen laten vieren. Bij de twee gehouden diensten waren zo'n 350 tot 400 mensen aanwezig, terwijl er door de overheid momenteel maar 30 personen worden toegestaan. Bovendien hield niet iedereen anderhalve meter afstand van elkaar en was het niet verplicht om mondkapjes te dragen in de kerk.

Voor winkels, onderwijs en horeca wordt door het kabinet naar oplossingen gezocht om fysiek bezoek mogelijk te maken maar voor religieuze instellingen blijft het advies om alles online te doen. Dat heeft volgens ouderling en voorlichter H. Snoek een negatief effect op de psychische gezondheid van de gelovigen. "Het is niet dat we het op Urk beter weten, of dat we niet luisteren naar de overheid. We willen gehoorzaam zijn aan de overheid, maar wel in samenhang met Gods geboden", aldus Snoek. 

De Sionkerk op Urk speelt Russische roulette door weer open te gaan voor alle leden, zegt viroloog en OMT-lid Marion Koopmans tegen Omroep Flevoland. "Ik denk dat dat niet verstandig is. Urk is niet anders dan andere delen van Nederland", aldus Koopmans.

Bevolking vindt sterke krijgsmacht belangrijker dan ooit

Nederlanders vinden een sterke krijgsmacht belangrijker dan ooit, onder meer vanwege de toegenomen dreiging in de wereld. Dat blijkt uit de Draagvlakmonitor over de 2e helft van 2020 die vandaag is verschenen.

Vooral in het laatste kwartaal van vorig jaar waren er in Europa enkele incidenten. Die hebben mogelijk het gevoel van dreiging aangewakkerd. Zo was er bijvoorbeeld de moord op de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty. In november werd Wenen opgeschrikt door een aanslag, terwijl een maand later een automobilist doelbewust inreed op voetgangers in Trier. Deze gebeurtenissen kunnen ertoe hebben geleid een sterkere krijgsmacht te wensen.

Waardering inzet
In het algemeen is het draagvlak voor Defensie ten opzichte van de vorige meting heel licht gestegen. Waar dat een half jaar geleden werd gewaardeerd met een 7,1, is dat nu een 7,2. De pijlers van het draagvlak bleven eveneens nagenoeg stabiel.

De ondersteuning door Defensie bij rampen en crises in Nederland, zoals bijvoorbeeld de inzet tijdens de COVID-19-crisis, wordt door de respondenten gewaardeerd. Die krijgt een 7,7.

Aan het onderzoek deden 1.535 respondenten mee. Motivaction doet sinds 2017 continu onderzoek naar het draagvlak voor Defensie onder Nederlanders van 16 tot 75 jaar.

Download: Draagvlakmonitor tweede helft 2020

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Viruswaarheid-voorman Willem Engel moet voor rechter komen voor opruiing

Willem Engel, de voorman van de actiegroep Viruswaarheid, moet volgende week voor de rechter komen op verdenking van opruiing. Ook heeft hij zich niet gehouden aan het bevel een demonstratie te beëindigen op 10 oktober in Den Haag. 

Jengel moet aankomende dinsdag voor de politierechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie stelt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing via Facebook. Op 10 oktober 2020 werd hij aangehouden na een niet aangekondige demonstratie tegen de spoedwet, Jengel heeft toen een nacht vastgezeten. Hij schreef die dag op Facebook: "Ja, dan moeten we misschien agenten onder burgerarrest gaan stellen, want dit ehhh want ze gijzelen nu he’’. Meer hierover bij het AD.

ItaliŽ ontdekt miljoenenvoorraad AstraZeneca voor export naar Verenigd Koninkrijk

Aflevering X in de AstraZeneca-soap: een voorraad van 29 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin ligt in Italië klaar om geëxporteerd te worden naar het Verenigd Koninkrijk.

Het zou onder meer gaan om doses die zijn geproduceerd bij Halixfabriek in Leiden, zo bericht de Italiaanse krant La Stampa.

De Italiaanse autoriteiten zijn volgens de krant gestuit op de voorraad in de fabriek in Anagni na een melding van de Europese Commissie. Die presenteert woensdag plannen om de export van coronavaccins aan banden te kunnen leggen als farmaceuten niet op tijd leveren. Het bestaan van een megavoorraad in een Italiaanse fabriek ligt in dat licht extra gevoelig, omdat AstraZeneca in de EU minder levert dan was afgesproken.

De Europese Commissie in Brussel wil dat vaccinproducent AstraZeneca snel en goed uitlegt waarom het in Italië 29 miljoen doses anti-coronavaccin achterhoudt terwijl het in de verste verte niet voldoet aan zijn Europese leverantieverplichtingen en tal van lidstaten zitten te springen om vaccin.

In de fabriek van Catalent Inc. worden vaccins in flesjes gedaan. De commissie, de eigenaar van de fabriek en de Italiaanse autoriteiten hebben het bericht in La Stampa nog niet bevestigd. Als het inderdaad blijkt te gaan om bijna 30 miljoen vaccins, is dat een groter aantal dan AstraZeneca tot dusver heeft geleverd aan de EU. Zelfs over de hoeveelheid doses vaccin die AstraZeneca heeft beloofd te leveren, bestaat onduidelijkheid. Internationale persbureaus zeggen dat het aanvankelijk om 80 miljoen doses ging en volgens bronnen bij de Commissie zijn zelfs 120 miljoen doses toegezegd. Meer hierover in Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: verlaten station in Lelystad

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In diverse plaatsen in Nederland zijn de laatste jaren nieuwe stations gebouwd, maar wist je dat er ook al meer dan 30 jaar een station klaarligt maar niet in gebruik is? In 1988 werd station Lelystad Zuid in ruwbouw gebouwd in afwachting van de aanstaande grote uitbreiding van de opkomende wereldstad Lelystad. De beoogde groei bleef echter uit en de stad kwam nooit in de buurt van de station dat daarom nog altijd niet is afgebouwd. De verwachting is dat alsnog afbouwen van het station zeker niet voor 2025 zal gaan gebeuren.

Het nutteloze feitje van de dag: verlaten station in Lelystad (WikiCommons/IIVQ | Tijmen Stam)
Het nutteloze feitje van de dag: verlaten station in Lelystad (WikiCommons/IIVQ | Tijmen Stam)

FOK! F1-manager 2021 is van start!

Voor het eerst vonden dit jaar de wintertests van de Formule 1 plaats op het circuit van Bahrein. Niet geheel toevallig, want daar start binnenkort ook het nieuwe seizoen. Door de coronacrisis is de GP van Australië, de traditionele opener van het seizoen, uitgesteld naar midden november, maar het is de FIA alsnog gelukt om in totaal 23 ronden op de kalender te krijgen. In september vindt dan ook eindelijk de eerste Nederlandse Grand Prix sinds 1985 plaats.

Reden genoeg om ook dit jaar weer de FOK! Formule 1-manager 2021 te openen! Net als de voorgaande edities kan je weer een team bestaande uit twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten wordt budget uitgekeerd, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Naarmate het F1-seizoen vordert zal de waarde van de onderdelen steeds geleidelijker veranderen. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

Qua puntentelling is er niks veranderd. Net als de voorgaande jaren worden er geen strafpunten uitgedeeld, om een 'dubbele straf' te voorkomen. Wel is er voor de coureur met de snelste raceronde een extra bonus.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2021-topic in het Formule 1-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 26 maart 2021 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen voor de Grand Prix van Bahrein

We wensen je veel plezier met het seizoen 2021 van de FOK! Formule 1-manager!

Max Verstappen tijdens de wintertest in Bahrein in de nieuwe Red Bull RB16B (Bron: Getty Images / Red Bull Content Pool)
Max Verstappen tijdens de wintertest in Bahrein in de nieuwe Red Bull RB16B (Bron: Getty Images / Red Bull Content Pool)

Nieuwe plaquette voor Gijsbert Vonk op station Driebergen-Zeist

Op 23 maart is op station Driebergen-Zeist een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de verzetsman, Gijsbert Vonk. Gijsbert Vonk is één van de honderden NS-medewerkers die is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De plaquette is onthuld door nabestaanden, in het bijzijn van Irma Winkenius en Harro Homan, regiodirecteuren van respectievelijk NS en ProRail.

Plaquette Gijsbert Vonk
Plaquette Gijsbert Vonk

Gijsbert Vonk is één van de NS-medewerkers die is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 25-jarige verzetsman werd toentertijd beschoten na een illegale verzets-actie. Op 23 maart 1945 overleed de jonge Gijsbert aan zijn verwondingen.

In 1948 was station Driebergen-Zeist één van de 110 stations waar een monument werd geplaatst ter nagedachtenis van de NS-medewerkers die tijdens de oorlog zijn omgekomen. Na een verbouwing van het station in 1997 bleek de plaquette spoorloos verdwenen. Ondanks de verschillende zoektochten is het tot op heden een mysterie waar de bronzen plaquette is gebleven. Sinds 2020 is station Driebergen-Zeist vernieuwd. Aangezien het station nu officieel klaar is, was dit een passend moment om een replica van de eerder verdwenen gedenkplaat te plaatsen.

Plaquettes op andere stations
Ter nagedachtenis van NS-medewerkers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, heeft de toenmalige directie van NS besloten om hen te eren door hun namen te vereeuwigen op bronzen plaquettes. De plaquettes zijn op verschillende stations te vinden, afhankelijk van voormalige woonplaats van de oorlogsslachtoffers.

Het vernieuwde Station Driebergen Zeist
Het vernieuwde Station Driebergen Zeist

Final Fantasy VII Remake voor PS5 in juni

10 juni komt de Final Fantasy VII remake voor PlayStation 5 uit. De nieuwe versie krijgt wat extra dingen ten opzichte van de PlayStation 4 versie. Naast betere graphics en snellere laadtijden komen er nog meer nieuwe dingen. 

Daarom hebben de mensen bij Square Enix een trailer uitgebracht waar dit allemaal nog even duidelijk gemaakt wordt. Final Fantasy VII Remake kwam vorig jaar april exclusief uit voor de PlayStation.

Sherlock Holmes: Chapter one gameplay beelden

Vorig jaar werd Sherlock Holmes: Chapter one aangekondigd door Frogwares. De studio die onder meer Sherlock Holmes: Crimes and Punishments en The Sinking City maakte. Chapter One is een prequel op deze games en laat je spelen met een jongere Holmes.

Je moet naar een exotisch eiland om de mysterieuze dood van zijn moeder te onderzoeken. De eerste gameplay-trailer is nu online gezet. Het spel moet later dit jaar uitkomen.

Zorg voorbereid op vergaande scenario's corona pandemie

Mocht zich een kritieke situatie voordoen in de zorg door snel oplopende patiënten-aantallen, dan moet Nederland daarop voorbereid zijn. Daarom hebbende zorgsectoren gezamenlijk maximale voorbereidingen getroffen. In alle sectoren en regio’s zijn plannen gemaakt om ook in een uiterste noodsituatie, de zogenoemde fase-3, zo lang mogelijk de meest noodzakelijke zorg en ondersteuning te kunnen bieden. De minister informeerde de Tweede Kamer hier dinsdag over met een Kamerbrief.

Fase-3
Fase-3 wordt landelijk afgekondigd als de druk op de zorg door het oplopende aantal Covid-patiënten zo groot is, dat de zorg niet meer op gebruikelijke wijze verder kan worden verleend en er ingrijpende, onconventionele keuzes moeten worden gemaakt. In zo’n situatie is het bijvoorbeeld denkbaar dat in de ziekenhuizen alleen nog ruimte is voor acute zorg, zoals de Covid-zorg, hartinfarcten, hersenbloedingen en trauma na een ongeluk. De afkondiging van fase-3 geldt dan niet alleen voor de zorg in de ziekenhuizen, maar ook voor bijvoorbeeld de huisartspraktijken, de verpleeghuizen, de zelfstandige behandelcentra, de wijkverpleging, de GGZ, de gehandicaptenzorg en de ambulances. Fase-3 betreft de situatie dat de druk op de gehele zorg te groot is geworden. Code Zwart betreft het scenario dat de IC’s in de ziekenhuizen overbelast zijn en waarvoor vorig jaar een draaiboek is geschreven.

Zorg zo acceptabel mogelijk waarborgen
De verschillende zorgpartijen hebben in hun plannen uitgewerkt hoe de zorg voor de patiënten en cliënten op een minimaal aanvaardbaar niveau gewaarborgd kan blijven. Bijvoorbeeld door het overdragen van taken aan mantelzorgers of vrijwilligers, het samenvoegen van routes in de wijkverpleging, het alleen nog aanbieden van de meest urgente acute zorg en het verplaatsen van de Covid-zorg naar centrale locaties.

Fase-3 is nu niet aan de orde
Het ministerie benadrukt dat we nu niet in fase-3 zitten en dat ook de huidige prognoses van het RIVM daar niet op wijzen. Minister Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport (MZS): “We doen onze uiterste best om de continuïteit van zorg te organiseren tijdens deze corona pandemie. Toch kan er een situatie ontstaan dat dit niet meer mogelijk is. Dan moeten moeilijke, ingrijpende keuzes worden gemaakt. Ik verwacht dat dit nooit zal gebeuren. De zorgprofessionals en het kabinet doen er alles aan om te voorkomen dat we in deze situatie komen, onder andere door vast te houden aan de maatregelen. Maar ik vind het wel mijn verantwoordelijkheid om met de hele zorgsector op alle scenario’s voorbereid te zijn.”

Beleidskader voor fase-3
Het afkondigen van fase-3 is een besluit van de minister voor MZS dat geldt voor het hele land. Daarna zijn de regio’s verantwoordelijk voor de uitvoering, coördinatie en besluitvorming over de zorg. Met hun opgestelde plannen kunnen zij het beste reageren op de noodsituaties die zich kunnen aandienen. Het ministerie van VWS heeft een beleidskader voor fase-3 gemaakt om ervoor te zorgen dat de regionale plannen goed uitgevoerd kunnen worden, de plannen goed met elkaar verbonden worden en er genoeg financiële duidelijkheid is.

Dit beleidskader is een verdieping en verbreding van het tijdelijk beleidskader voor het waarborgen van de acute zorg dat sinds 23 oktober 2020 van kracht is. Naast het beleidskader is er een structuur uitgewerkt waardoor de minister snel geïnformeerd en geadviseerd wordt vanuit de regio’s. Hierin speelt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) een centrale rol. Samen met de toezichthouders Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan zij bijsturen als de plannen niet goed uitgevoerd kunnen worden of het anders loopt dan voorzien.

Grootste daling tuberculosemeldingen in Nederland in vijftig jaar

Vorig jaar waren er fors minder meldingen van tuberculose (tbc) in Nederland. Met 17 procent is het de grootste daling in vijftig jaar. In 2020 waren er 623 meldingen tegenover 754 in 2019. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal tbc-meldingen was vooral lager tijdens de lockdowns, vergeleken met dezelfde maanden in de jaren ervoor. De flinke daling in het aantal meldingen is te verklaren door een combinatie van drie mogelijke oorzaken.

Minder besmettingsclusters
De eerste verklaring is de invloed van de COVID-19-maatregelen, zoals het houden van afstand. Hierdoor kan de tbc-bacterie zich ook minder makkelijk verspreiden. In 2020 is inderdaad een afname te zien van het aantal besmettingsclusters.

Afname immigratie
Een andere verklaring is een afname van het aantal immigranten en asielzoekers. Bij binnenkomst in Nederland worden nieuwkomers uit landen waar tbc veel voorkomt verplicht gescreend op tuberculose. Het aantal vastgestelde tbc-patiënten bij deze binnenkomstscreening daalde van 49 in 2019 naar 21 in 2020. Door de lage aantallen verklaart dit maar een deel van de totale daling.

Vertraging in diagnoses
Ook een vertraging in het stellen van diagnoses kan een verklaring zijn. Bijvoorbeeld doordat mensen minder naar de dokter gingen en doordat er minder zorgaanbod was. De kans is dan groot dat deze mensen zich later alsnog zullen melden, mogelijk met ernstigere klachten.

Effecten op lange termijn
Of de daling in het aantal tbc-patiënten in Nederland zich voortzet zal pas in de komende jaren duidelijk worden. Het RIVM houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Tuberculose
Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte kan besmettelijk zijn, bijvoorbeeld als het in de longen zit. Van de tbc-patiënten in 2020 hadden 342 tbc in de longen en 279 tbc buiten de longen. De besmettelijkste vorm (open tuberculose) kwam in 2020 bij een kwart van de patiënten voor.

Bijna driekwart van de tbc-patiënten in Nederland kwam uit landen waar tuberculose veel voorkomt. In 2020 waren de meeste van deze tbc-patiënten geboren in Eritrea (74), gevolgd door Marokko (61) en India (42).

Opsporing tuberculose
Vroege opsporing van de ziekte voorkomt dat meer mensen tuberculose krijgen. In 2020 werd de ziekte bij 7 procent van de patiënten gevonden door het actief onderzoeken van risicogroepen, zoals immigranten en asielzoekers. Bij 4 procent van de patiënten werd de ziekte gevonden bij contacten van besmettelijke tbc-patiënten. Het grootste deel van de patiënten (89 procent) werd gevonden nadat ze zelf met klachten naar een dokter gingen.

Behandeling tuberculose
Tuberculose is meestal goed te behandelen. De behandeling van tbc duurt minimaal zes maanden en bestaat uit een combinatie van verschillende soorten antibiotica. Bij ernstige vormen van resistentie tegen de antibiotica kan de duur van de behandeling oplopen tot 20 maanden. In 2020 hadden 12 patiënten deze ernstige vorm van resistente tuberculose.

Wereld Stop Tuberculose Dag
Op woensdag 24 maart 2021 is het Wereld Stop Tuberculose Dag. Deze dag is bedoeld om bewustwording te creëren over de wereldwijde verspreiding en bestrijding van tuberculose. Wereldwijd krijgen jaarlijks 10 miljoen mensen de ziekte. Elk jaar overlijden 1,5 miljoen mensen aan tuberculose.

Meer rijbewijsbezitters ondanks coronacrisis

Op 1 januari 2021 hadden 11,4 miljoen personen een Nederlands autorijbewijs, 1,2 procent meer dan een jaar eerder. Door de maatregelen tegen het coronavirus kwamen er vorig jaar 23,6 procent minder nieuwe autorijbewijsbezitters bij dan in 2019. Maar bezitters van een verlopen rijbewijs kregen verlenging van de geldigheid. Mede daardoor steeg onder 75-plussers het rijbewijsbezit meer dan in voorgaande jaren, namelijk met 10,6 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Bij jongeren van 17 jaar nam het autorijbewijsbezit met 34,2 procent af ten opzichte van het jaar ervoor. Onder 18- tot 20-jarigen nam het aantal autorijbewijzen af met 10,5 procent. De meeste nieuwe rijbewijsbezitters zijn doorgaans jongeren. Vanwege de coronacrisis konden die tijdens de lockdowns geen rijexamen afleggen.

Bij 75-plussers steeg het rijbewijsbezit met 10,6 procent. Normaal gesproken laat een deel van de ouderen het rijbewijs verlopen, bijvoorbeeld degenen die om gezondheidsredenen afzien van het autorijden. Maar alle rijbewijzen die vanaf 1 februari 2020 zouden verlopen, bleven langer geldig.

Minder nieuwe rijbewijsbezitters
In 2020 kregen 165 duizend personen een nieuw autorijbewijs, 23,6 procent minder dan in 2019. In januari en februari 2020 lag het aantal afgegeven nieuwe autorijbewijzen nog op het gebruikelijke niveau. Vanwege de bestrijding van het coronavirus werden vanaf 16 maart 2020 alle theorie- en praktijkexamens geannuleerd. Daardoor nam in maart het aantal afgegeven nieuwe rijbewijzen af met 45,6 procent. In april 2020 was het aantal nieuwe rijbewijzen maar liefst 97,8 procent lager dan in april 2019. Vanaf 18 mei 2020 waren praktijkexamens weer mogelijk en in juni nam het aantal afgegeven nieuwe rijbewijzen weer toe. In september, oktober en november 2020 was het aantal nieuwe rijbewijzen hoger dan in diezelfde periode in de voorgaande twee jaren.

Rijbewijsbezit hoogst in Rozendaal, laagst in Amsterdam
In de gemeente Rozendaal was het autorijbewijsbezit in 2020 het hoogst, van elke 1.000 inwoners van 17 jaar of ouder hebben er 918 een rijbewijs. In Tubbergen en Renswoude waren er respectievelijk 912 en 911 rijbewijshouders per 1.000 inwoners. In Amsterdam was het rijbewijsbezit met 630 rijbewijshouders per 1.000 inwoners het laagst.

Vonnissen: 4 jaar gevangenisstraf na vondst 169 kilo heroÔne in marmeren tegels

De rechtbank Overijssel heeft dinsdag vier verdachten (26-46 jaar) veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest, voor het in het bezit hebben van 169 kilo heroïne in een loods in Emmen in 2019.

De rechtbank oordeelde tevens dat een Volvo waarmee heroïne is vervoerd, de aangetroffen heroïne zelf, een hoeveelheid hasj en een mobiele telefoon aan het verkeer worden onttrokken. De drugs worden vernietigd.

De verdachten zijn drie mannen van Turkse komaf wonend in Den Haag (41 jaar en 39 jaar) en Rotterdam (26 jaar) en een 46-jarige Iraniër die in Zwolle woont.

Strafeisen
De vonnissen zijn in lijn met de strafeisen van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie onlangs. De officier van justitie eiste op 9 maart driemaal 5 jaar gevangenisstraf en eenmaal 4 jaar tegen de jongste verdachte.

Heroïne verstopt in marmeren tegels
Naar aanleiding van informatie van het Team Criminele Inlichtingen, heeft de politie op 31 mei 2019 een instap gedaan in een loods in Emmen. Vervolgens zijn verdachten aangehouden, van wie enkelen in de loods bezig waren met het “uithalen“ van vermoedelijk verdovende middelen, verstopt in marmeren tegels.

De marmeren tegels stonden op 18 pallets achterin de loods. In een groot deel van de tegels was een opening aangebracht waardoorheen een lichtkleurige substantie te zien was. Heroïne, zo is komen vast te staan uit de test van het Nederlands Forensisch Instituut.

Diezelfde dag nam de politie waar hoe een Volvo in en uit de loods reed. Korte tijd later is deze Volvo staande gehouden. In het voertuig trof de politie een verborgen ruimte aan. De bestuurder, de 39-jarige verdachte uit Den Haag, werd aangehouden. Bij nadere doorzoeking van de auto zijn in de verborgen bergruimte 15 gesealde pakketten met poeder aangetroffen. Heroïne, zo bleek. Deze pakketten met daarop post-it briefjes geplakt, vertoonden volgens de rechtbank opvallende overeenkomsten met de - in totaal 154 - aangetroffen pakketten in de loods in Emmen. Ook in een ander, gehuurd, Mercedes busje die in de loods stond, nam de politie negen pakketten met heroïne in beslag.

Bron van geweldsdelicten
Volgens de rechtbank is “de aangetroffen hoeveelheid heroïne van dien aard dat deze bestemd moet zijn geweest voor de verdere verspreiding en handel”. De handel en het gebruik van een dergelijke harddrug is een ernstige bedreiging van de volksgezondheid en bovendien een bron van ernstige geweldsdelicten, zo vonnist de rechtbank. Door hun handelen hebben de verdachten, volgens de rechtbank, bijgedragen aan het criminele circuit waarin deze harddrugs rouleren. De rechtbank rekent dit, aldus de vonnissen, de verdachten zwaar aan met “forse vrijheidsbenemende straffen”.

FOK! Wat een weer: rustige aanloop naar lente 2.0

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Er is veel zon, eerst komt nog plaatselijk mist voor. In de middag ontstaan enkele stapelwolken. Tegen het einde van de middag raakt het in het noordwesten en noorden bewolkt, maar het blijft vrijwel overal droog. De maxima lopen uiteen van 11°C in het noordwestelijk kustgebied tot 15°C in het zuiden, bij een matige zuidwestenwind.

In de nacht naar donderdag is het in het oosten overwegend bewolkt, in het zuidwesten valt later wat lichte regen. In het noordwesten klaart het op en ontstaat plaatselijk mist. De temperatuur varieert van 6°C in het zuidwesten tot net boven het vriespunt in het noordwesten. De wind is west tot zuidwest en zwak tot matig.

Donderdag zijn er aanvankelijk nog wolkenvelden en vooral in het oosten kan nog wat lichte regen vallen. In de loop van de dag klaart het wat op en komt de zon nog tevoorschijn. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het Waddengebied tot 14°C in het oosten en zuiden. De wind is west tot zuidwest, boven land zwak tot matig, vlak aan zee matig. (bron: KNMI)

 

Het was afgelopen week erg mooi op de Hoge Veluwe (Foto: DJMO)
Het was afgelopen week erg mooi op de Hoge Veluwe (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Reisadvies negatief tot half mei, kabinet werkt aan proefreizen

Tot en met 15 mei blijft het reisadvies negatief en vraagt het kabinet mensen om niet naar het buitenland te reizen. Ook in de meivakantie blijven internationale reizen een te groot risico voor de verspreiding van het coronavirus. Voor de periode daarna wil het kabinet toewerken naar specifieke reisadviezen per land, waardoor versoepelingen mogelijk zijn voor landen met een laag besmettingsrisico. Het kabinet begint samen met de reissector in april wel met proefreizen, die moeten uitwijzen hoe vakanties naar andere landen straks weer veilig en verantwoord kunnen worden opgestart. Samen met het voorstel voor Europese vaccinatie- en testbewijzen moeten internationale reizen hiermee zo snel als mogelijk weer veilig worden.

Omdat het kabinet de ruimte die op termijn weer ontstaat voor vakantiereizen naar andere landen straks zo verantwoord mogelijk wil benutten, wordt in april gestart met zogeheten proefreizen.

Vanaf 10 april start een eerste fase van deze proeven met een pakketreis naar Rhodos, waar reizigers het resort niet verlaten. Op dit moment wordt een tweede pakketreis met iets meer bewegingsvrijheid voor reizigers nog uitgewerkt. Tijdens de reizen houden de reizigers zich aan alle bestaande regels en protocollen. Voor vertrek moet een negatieve NAAT (PCR)-test worden afgegeven en voor terugkeer een negatieve NAAT (PCR)-test en sneltest. Na thuiskomst gaan reizigers in thuisquarantaine.

In een later stadium zullen er ook proefreizen komen voor auto-, cruise-, trein- en/of busvakanties. Deze onderdelen worden nu nog uitgewerkt. De kosten voor deelname aan de reis zijn voor de reiziger zelf, de reisorganisaties dragen de kosten voor de benodigde NAAT(PCR)- en sneltesten. Als ontwikkelingen in Nederland of een van de landen van bestemmingen tot grotere risico’s leiden, kan op advies van het RIVM elk moment worden besloten de proefreis te annuleren of af te breken.

Doel van de proefreizen is te onderzoeken onder welke voorwaarden mensen veilig en verantwoord kunnen reizen. Een onafhankelijk onderzoeksbureau zal de data uit de testreizen evalueren. De bevindingen moeten eind april worden opgeleverd.

Onderzoek toont: CoronaMelder helpt GGD bij voorkomen verspreiding

De CoronaMelder draagt effectief bij aan het tegen gaan van de coronaverspreiding, zo blijkt uit onderzoek van prof. dr. Wolfgang Ebbers van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dankzij de CoronaMelder kan de GGD meer mensen laten weten dat zij in contact zijn geweest met een persoon die het coronavirus heeft.

Meer mensen in beeld door app
Mensen die de CoronaMelder-app gebruiken én in contact zijn geweest met een persoon die het coronavirus heeft, krijgen een melding via de CoronaMelder-app. “Van deze groep krijgt 42% bericht van de GGD én de app. Uit ons onderzoek blijkt dat 58% alleen een bericht via de app krijgt. Zonder CoronaMelder was deze groep niet, of tenminste niet op tijd, in beeld gekomen”, aldus prof. dr. Ebbers.

Doorlopende evaluatie
In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is voor de CoronaMelder-app een doorlopende evaluatie opgestart, onder leiding van prof. dr. Wolfgang Ebbers. Deze bestaat uit kwantitatief en kwalitatief onderzoek.

Bovengenoemde resultaten komen uit het evaluatieonderzoek dat eind januari en begin februari is uitgevoerd. Duizenden mensen kregen vragen over wat er gebeurde toen zij de melding kregen van CoronaMelder. Het onderzoek is hier terug te lezen.

Miljoenen downloads
Op dit moment hebben miljoenen mensen de app gedownload. Prof. dr. Ebbers: “Veel mensen hebben de app al. Maar als nog meer mensen de CoronaMelder-app gaan gebruiken kunnen we meer onbewuste besmettingen voorkomen. Juist bij versoepelingen van de maatregelen is dit van belang.”

Ex-advocaat Trump geeft toe dat fraudeclaim over stemmachines onzin was

Een voormalige advocaat van de vorige Amerikaanse president Donald Trump heeft toegegeven dat de door haar omschreven complottheorie over grootscheepse fraude met stemmachines tijdens de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen uit haar duim gezogen was.

De advocate Sidney Powell heeft gisteren aan de rechter gevraagd om een door Dominion Voting Systems (stemmachinebedrijf) tegen Powell aangespannen rechtszaak  te verwerpen.

Ze heeft na de winst van Joe Biden wekenlang zonder enig bewijs geroepen dat Dominion Voting Systems ( stemmachine-leverancier aan diverse Amerikaanse staten) deel uitmaakte van een vooropgezet frauduleus plan om de verkiezingen van Trump "te stelen".

Powell heeft Trump bijgestaan in een reeks verloren rechtszaken die door de ex-president waren aangespannen om de verkiezingsuitslagen te betwisten.

Dominion spande in januari een rechtszaak aan wegens laster tegen Powell. De fabrikant eist een forse schadevergoeding van minstens 1,3 miljard dollar (omgerekend 1,1 miljard euro) van de advocate.

Ook zijn Rudy Giuliani en Mike Lindell door Dominion voor de rechter gesleept wegens valse beschuldigingen van fraude bij de verkiezingen. Het stemmachinebedrijf sluit een rechtzaak tegen Trump niet uit. Meer hierover bij Nu.

Schotland: gewone verkoudheid kan enige bescherming bieden tegen COVID-19

Verkoudheid zou een zekere mate van bescherming kunnen bieden tegen een COVID-19-infectie en dat zou kunnen verklaren waarom kinderen minder snel ernstige symptomen vertonen bij besmetting COVID-19, denken wetenschappers uit Glasgow.

Uit onderzoek is gebleken dat humaan rhinovirus, het virus dat verkoudheid veroorzaakt, een aangeboren immuunrespons veroorzaakt die de replicatie van SARS-CoV-2 in cellen van de luchtwegen lijkt te blokkeren.

In verdere studies toonden wiskundige simulaties aan dat deze virus-virusinteractie een populatiebreed effect zou kunnen hebben en dat een toenemende aantal besmettingen met het rhinovirus het aantal nieuwe COVID-19-gevallen zou kunnen verminderen.

Menselijke rhinovirussen veroorzaken verkoudheid en zijn de meest voorkomende virussen die bij mensen in de luchtwegen worden aangetroffen. Het bevestigt de uitkomsten van een eerder uitgevoerd onderzoek waaruit bleek dat antistoffen tegen verkoudheid, die vaak voorkomen bij kinderen tussen 6-16 jaar, enige bescherming tegen COVID-19 kunnen bieden.

Uit onderzoek waarbij het UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (ICH) betrokken was, bleek dat sommige mensen, met name kinderen, antilichamen in hun bloed hebben die reageren op SARS-CoV-2, ondanks dat ze nog nooit met dit virus zijn geïnfecteerd.

Deze antilichamen zijn waarschijnlijk het resultaat van blootstelling aan andere coronavirussen, die een gewone verkoudheid kunnen veroorzaken en die bepaalde overeenkomsten vertonen met SARS-CoV-2, dit kan het antwoord zijn op de vraag waarom kinderen zelden ziek worden door COVID-19.

In de Glasgow-studie infecteerden onderzoekers eerst menselijke luchtwegslijmvliescellen met het virus in het laboratorium, waarbij ze op celniveau de omgeving nabootsten waarin infecties normaal ontstaan.

Vervolgens bestudeerden ze het vermeerderen (groei) van SARS-CoV-2 in deze slijmvliescellen, zowel in aanwezigheid als bij afwezigheid van het rhinovirus.

Professor Pablo Murcia, van het MRC-University of Glasgow Centre for Virus Research, zei: “Ons onderzoek toont aan dat het humaan rhinovirus een aangeboren immuunrespons opwekt in menselijke respiratoire epitheelcellen die de replicatie van het Covid-19-virus, SARS-CoV-2 blokkeert."

Dit betekent dat de afweer zoals deze is veroorzaakt door milde, verkoudheidsvirusinfecties, een zekere mate van tijdelijke bescherming tegen SARS-CoV-2 kan bieden, waarbij de overdracht van SARS-CoV-2 mogelijk wordt geblokkeerd waardoor er zich een minder zwaar ziektebeeld ontwikkelt na een COVID-19 besmetting.

Murcia legt uit: "Toen we wiskundige modellen gebruikten, toonden we aan dat als het rhinovirus flink rondgaat onder de bevolking, het aantal nieuwe COVID-19-infecties afneemt. Het is erg belangrijk om dat in gedachten te houden als we bedenken dat rhinovirussen vaak wordt aangetroffen bij kinderen."

"We weten dat in Schotland ongeveer 40% van de COVID-19 infecties wordt waargenomen bij kinderen onder de vijf jaar, dus ons onderzoek zou voor een deel de verschillen kunnen verklaren die we zien in het ziektebeeld van COVID-19 bij kinderen en volwassenen."

"De uitkomsten van dit onderzoek heeft veel informatie opgeleverd. Wat dit onderzoek laat zien of tenminste doet suggereren is dat deze virussen met elkaar een wisselwerking hebben. Een paar jaar geleden hebben we met een soortgelijk onderzoek ook laten zien dat menselijke rhinovirus een interactie heeft met het griepvirus. Het onderzoek stelt ons in staat om nu te proberen om de mechanismen die deze interacties op moleculair niveau ondersteunen in kaart te brengen. Als we dit mechanisme begrijpen, zou dit kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën en behandelingen tegen COVID-19, zoals antivirale geneesmiddelen."

“In de tussentijd is vaccinatie onze beste beschermingsmethode."

De studie 'Humaan rhinovirusinfectie blokkeert SARS-CoV-2-replicatie in het respiratoire epitheel: implicaties voor COVID-19-epidemiologie' is gepubliceerd in het Journal of Infectious Diseases. 

 The common cold could offer some level of protection against Covid-19 infectionhttps://t.co/gS8S4D2yOx

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.