FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 oktober 2015

JSF mogelijk duurder door weigering Canada

De JSF's die Nederland in de VS besteld heeft, vallen mogelijk duurder uit als gevolg van nieuw beleid van partnerland Canada. Voorzitter Justin Trudeau van de liberale partij die deze week de verkiezingen won, had zijn kiezers beloofd de Canadese order van de gevechtsvliegtuigen te annuleren.

Het Pentagon heeft woensdag laten weten dat als Canada deze belofte doorzet, de prijs per vliegtuig met een miljoen dollar (ongeveer 882.000 euro) omhoog gaat.

Nederland heeft eerder dit jaar de handtekening gezet onder de aanschaf van de eerste acht toestellen. In totaal wil Defensie er 37 kopen. Ook landen als Groot-Brittanië, Australië en Denemarken hebben een bestelling lopen.

JSF mogelijk duurder door weigering Canada
JSF mogelijk duurder door weigering Canada (Foto: ANP)

CL: Uitslag VfL Wolfsburg - PSV

PSV heeft woensdagavond in de Champions League flinke averij opgelopen. Vier dagen na de blamerende 1-1 in de thuiswedstrijd tegen het bescheiden Excelsior ging de landskampioen bij VfL Wolfsburg met 2-0 onderuit. Daardoor is het perspectief in groep A aanzienlijk verslechterd voor de ploeg van trainer Phillip Cocu. Bas Dost maakte kort na de rust het eerste doelpunt namens de Duitsers, die op zes punten belandden. Het aangeslagen PSV bleef op drie punten staan.

Cocu had in de Volkswagen Arena voor een versterkt middenveld gekozen, met Adam Maher voor buitenspeler Gastón Pereiro. Maher liet zich in de eerste helft vooral in offensief opzicht gelden. Hij ging op de juiste momenten diep en één van zijn demarrages leidde in de 42e minuut tot de beste kans voor rust. Hij kopte echter in vrije positie knullig naast.

In de Eindhovense voorhoede maakte aanvoerder Luuk de Jong zijn rentree in het basisteam na een enkelblessure. Jürgen Locadia moest daardoor weer op de bank beginnen. De Jong had het als eenzame centrumspits moeilijk tegen de Braziliaanse verdedigers Naldo en Dante.

Herstel

PSV begon moeizaam aan het derde groepsduel. Na amper 40 seconden brak Joshua Guilavogui door over de Duitse rechterkant waarna hij Dost in stelling trachtte te brengen. Jorrit Hendrix zat er nog net tussen. In de zesde minuut dreigde er opnieuw gevaar bij Dost. Deze keer bracht Hector Moreno redding.

PSV herstelde zich goed en snel van de zwakke openingsfase. Met name van Luciano Narsingh ging vanaf de rechtervleugel de nodige dreiging uit. Hij kon voor de rust aanvalsleider De Jong echter niet op passende wijze bedienen.

Zoet

Na de pauze sloeg Dost meteen toe, met dank aan doelman Jeroen Zoet. De PSV-keeper verzuimde een schot van Guilavogui naar de zijkant te tikken. De simpele rebound was voor Dost, die zijn eerste CL-treffer liet aantekenen (1-0). In de 57e minuut greep Zoet op een uithaal van Julian Draxler wel goed in, maar met een trefzekere kopbal kon Max Kruse daarna alsnog profiteren van de chaos in de PSV-defensie (2-0).

Cocu wisselde er in de slotfase op los, maar ook debutant Jordy de Wijs, Locadia en Pereiro konden de tweede nederlaag op rij in de CL niet voorkomen. De arme Locadia miste in de extra tijd nog een strafschop.

PSV verliest in Wolfsburg
PSV verliest in Wolfsburg (Foto: ANP)

Onderzoek TU Delft: Einstein had het fout

Kunnen twee deeltjes rechtstreeks met elkaar in verbinding staan, zelfs als een daarvan zich aan de andere kant van de Melkweg bevindt? "Nee", concludeerde Albert Einstein na uitgebreid onderzoek en toen hij zelf in 1935 deze fundamentele vraag stelde over ons universum. "Jawel", bewijst nu, tachtig jaar later, een groep wetenschappers van de TU Delft.

De wetenschappers toonden aan dat elektronen in twee diamanten, gescheiden van elkaar door 1,3 km campus, echt een onzichtbare verbinding kunnen hebben. Een soort teleportatie dus. De bevindingen zijn woensdag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Wetenschapper John Stewart Bell bedacht in 1964 een experiment dat zou kunnen aantonen dat 'spookachtige invloed op afstand', zoals Einstein het noemde, toch echt bestond. Binnen de kwantummechanica geldt deze test, de loophole-free Bell-test, als heilige graal.

Verstrengeling
Kwantumfysici hebben het over het verschijnsel 'verstrengeling' als ze uitleggen hoe teleportatie werkt. "Eigenlijk begrijpt niemand wat er bij verstrengeling gebeurt", vertelde professor Ronald Hanson vorig jaar al. "We weten wel dat het bestaat, dat is algemeen aanvaard onder natuurkundigen."

"We begrijpen wiskundig wel hoe het werkt, we kunnen het uitrekenen. Maar omdat er geen analogie bestaat met iets dat we uit het dagelijks leven kennen, is het niet in woorden te vatten. Het komt er grofweg op neer dat twee deeltjes, ook al zijn ze ver van elkaar verwijderd, op elkaar reageren."

Nu is aangetoond dat het echt bestaat, wordt een van de meest intrigerende discussies in de natuurkunde afgesloten. Het schept tegelijkertijd volgens de wetenschappers ook de mogelijkheid voor een radicaal nieuwe manier voor beveiligde communicatie, die onmogelijk valt af te luisteren omdat de informatie niet reist tussen twee punten, maar gecreëerd wordt.

Onderzoek TU Delft: Einstein had het fout
Onderzoek TU Delft: Einstein had het fout (Foto: ANP)

FIFA-onderzoek naar Beckenbauer afgerond

Het onderzoek van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA naar corruptie door Franz Beckenbauer is afgerond. De zaak van de Duitse oud-topvoetballer wordt nu voorgelegd aan de tuchtkamer van de ethische commissie. Die moet bepalen of Beckenbauer wordt gestraft. Ook het onderzoek naar de Spanjaard Ángel María Villar Llona is afgerond, meldde de FIFA woensdag.

Naar de rollen van FIFA-preses Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini wordt nog altijd gekeken. Zij zijn hangende het onderzoek sinds 8 oktober voor negentig dagen geschorst. De onderzoekscommissie doet naar eigen zeggen alles om te zorgen dat beide topmannen binnen die periode weten waar ze aan toe zijn. Dat onderzoek spitst zich toe op de betaling van 1,8 miljoen euro door Blatter aan Platini in 2011.

Beckenbauer werd in 2014 eveneens voor negentig dagen geschorst. Dat was omdat hij destijds niet wenste mee te werken aan het onderzoek van de ethische commissie. Hij werd toen bevraagd naar zijn rol bij de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). 'Der Kaiser' verleende kort daarop alsnog zijn medewerking, waarna zijn schorsing werd beëindigd. Het onderzoek naar Villar werd ook al enige tijd geleden gestart. De Spanjaard is een van de vicevoorzitters van de UEFA en momenteel de plaatsvervanger van de geschorste Platini.

WK 2006

Het Duitse blad Der Spiegel meldde vorige week dat de rol van Beckenbauer bij de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland mogelijk eveneens dubieus is. De organisatie zou stemmen hebben gekocht. Als voorzitter van die organisatie moet Beckenbauer van dergelijke praktijken op de hoogte zijn geweest, aldus Der Spiegel. De voormalig wereldkampioen (1974) ontkent.

Naar verschillende betrokkenen rond het corruptieschandaal loopt nog een onderzoek, onder wie Worawi Makudi, Jeffrey Webb, Ricardo Teixeira, Amos Adamu, Eugenio Figueredo and Nicolás Leoz. In belang van het onderzoek wilde de ethische commissie geen andere namen openbaren.

FIFA-onderzoek naar Beckenbauer afgerond
FIFA-onderzoek naar Beckenbauer afgerond (Foto: ANP)

Steenbergen heeft avondje uit: raadsvergadering met burgers over komst azc

Woensdagavond hebben de inwoners van Steenbergen de kans gekregen hun mening te laten horen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. De raadsvergadering werd voor de verandering in een sporthal gehouden, zodat er voldoende plaats was voor iedereen die wilde komen.

Om het een en ander ordelijk te laten verlopen waren er 21 burgers geselecteerd om voor het publiek de mogen spreken. Nog voordat de vergadering was begonnen werd de burgemeester luidkeels uitgejoeld.

Politie massaal aanwezig
Buiten de sporthal is de politie masaal aanwezig. Supporters van voetbalclub Feyenoord dreigden mogelijk met vuurwapengeweld de bijeenkomst te verstoren, daarom werden alle toegangswegen naar Steenbergen in de gaten gehouden en is er een noodverordening afgekondigd.

Tegenstanders van de komst van een azc liepen voorafgaand aan de bijeenkomst met fakkels door de stad en er vonden verhitte gesprekken plaats.

'Daar moet een piemel in' 
De raadsvergadering verlopt nogal chaotisch, het publiek laat niemand uitpraten. Een voorstander werd uitgejoeld door bezorgde burgers en riepen "daar moet een piemel in", wat opvallend is aangezien de tegenstanders bang zijn dat de vluchtelingen hun vrouwen en kinderen verkrachten.

Het publiek scandeerde ook "we gaan op vossenjacht" richting de burgemeester.

Hieronder een kleine sfeerimpressie.

Gordon wil Ratelband geen podium meer geven

Gordon heeft in RTL Boulevard snoeihard uitgehaald naar Emile Ratelband. De presentator, die woensdag inviel voor de zieke Albert Verlinde, wil dat het showbizzprogramma geen aandacht meer besteedt aan de positiviteitsgoeroe.

In RTL Boulevard was een interview met Ratelband (66) en zijn nieuwe, ruim veertig jaar jongere vriendin Linda Snel te zien. Zij vertelde dat ze verliefd is geworden op zijn persoonlijkheid en dat het leeftijdverschil haar koud laat. "Hij is lief, empathisch, zorgzaam: heel anders dan dat iedereen denkt dat ie is", zei Linda, die als nanny voor Emile heeft gewerkt. "Hij is zo charmant, alles wat een vrouw zoekt."

Ook werd een geluidsfragment afgespeeld waarin Emile zich tegenover zijn kinderen erg negatief uitlaat over zijn ex-vrouw en hun moeder Moon. De audiotapes kwamen aan bod tijdens de rechtszaak die Moon tegen hem aanspande wegens mishandeling. Snel heeft het met haar vriend over de tapes gehad. "Je mag zulke dingen niet tegen kinderen zeggen", vindt ze. "Het is niet netjes, maar wat gebeurd is, is gebeurd."

Respectloos
Al voor het item met de tortelduifjes haalde Gordon zijn gram. Hij hekelde het feit dat Ratelband een half jaar na de dood van zijn vorige vriendin Gitta al weer met een nieuwe liefde in het nieuws komt. "Hoe respectloos kun je zijn naar de familie van die overleden vrouw? Moet je dan de media opzoeken om te zeggen hoe gelukkig je bent? Ik gun ze alle geluk van de wereld, maar had er dan mee gewacht."

Na het interview ging Gordon nog even door met zijn kritiek op Ratelband. "Ik vind dit zo walgelijk", aldus de zanger en presentator. "Ik heb er gewoon geen woorden voor. Ik vind het belachelijk dat we zo iemand überhaupt nog een platform geven. Ik ben er persoonlijk klaar mee. Ik ga me er persoonlijk hard voor maken dat we dit nooit meer behandelen bij Boulevard. Erland, hoor je me?"

Gordon wil Ratelband geen podium meer geven
Gordon wil Ratelband geen podium meer geven (Foto: BuzzE)

Hernieuwde heksenvervolgingen in Amerika?

Het is nu alweer een tijdje 2015, maar dat schijnt nog niet helemaal te zijn doorgedrongen bij sommigen. Vooral sommigen die zich het beste als 'religieus' laten omschrijven. In achtergebleven gebieden als de Verenigde Staten bijvoorbeeld, leeft onder veel christenen nog steeds het idee dat allerlei misstanden toe zijn te schrijven aan heksen.

De beschuldigingen aan het adres van hekserij zijn geen zwarte kattenpis. Zo zijn volgens de aanhangers van de vastgespijkerde god heksen onder andere verantwoordelijk voor de massa-schietpartijen, die de laatste tijd in Amerika mateloos populair zijn.

Maar ook meer elementaire zaken als belastingfraude, hoofdpijn en uitdagende outfitjes voor de dames tijdens Halloween, zijn allemaal het gevolg van toverende kollen en knullen.

En wie denkt dat hier een kleine minderheid aan het woord is, zit ernaast. Zelfs delen van de gerechtelijke macht neemt klachten over hekserij vaak genoeg in behandeling en gaat serieus met dit probleem om.

Vooral de opkomst van de 'Wicca' is veel godvrezende Amerikanen een doorn in het oog. Men begrijpt namelijk helemaal niets van die neoheidense natuurreligie en dus moet dat wel een slechte invloed hebben, in hun ogen.

Als we Shane Idleman, een pastoor uit Californië mogen geloven, zijn wel met z'n allen helemaal van het padje af. "Veel van het seks en geweld vandaag ten dag, is verbonden met zombies, heksen en horrorfilms", schrijft Shane. "Er bestaat niet zoiets als goede heksen' witte magie en leuke vampieren. Deze dingen zijn van nature vervuld met het kwade. Het kwade is datgene wat god bestempeld heeft als het kwade", vertelt Shane met een prachtig staaltje relikneuterige retoriek.

"Er zit niets goeds bij. Het Woord (den bijbel) maakt duidelijk dat een fascinatie met duistere krachten en het occulte niet horen bij de Christelijke gedachte".

Een van de slachtoffers van deze intolerantie, is waarschijnlijk het Mexicaanse feest Santa Muerte, een mix van Katholicisme, Maya- en Aztekeninvloeden die ook in het de Verenigde Staten erg in opkomst is. Hierover heeft de Amerikaanse variant van het Openbaar Ministerie al klachten gehad. Klachten die waarschijnlijk in alle ernst beoordeeld worden genomen. Openbare aanklagers gebruiken de Mexicaanse religie al als 'bewijs' in serieus bedoelde rechtszaken.

Ook Christelijke schrijfster Jennifer LeClaire geeft alles dat niet exact op haar bekrompen wereldbeeld aansluit, een veeg uit de pan: "Hekserij zorgt voor een sterke verwarring in ons gemoed, waardoor de focus van onze gedachten niet meer bij Jezus ligt. Wanneer dat gebeurt, worden we het slachtoffer van ijdele verbeeldingen die de vijand ons toefluistert. We hebben de verantwoording om ons bewust te zijn van deze spirituele zondigheid en we dienen onszelf daartegen te bewapenen."

Als vanzelfsprekend krijgt ook Hollywood een veeg uit de pan. Films, games en tv-series zouden vampieren en heksen cultiveren en wegzetten als een acceptabele levensstijl. Het patroon van seks, geweld en andere dingen die mensen leuk vinden om te zien, zou zorgen voor gecorrumpeerde gedachten en leiden tot excessen als moord plus andere dingen die god verboden heeft.

Foeksia niet naar Amerika om pijprokende heks (ANP)
Snel! Steek de fik erin. 

Gewonde door brand zorginstelling Winschoten

In een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Winschoten is woensdagavond brand geweest. De brand was in een kamer van een patiënt. Deze is wegens rookinhalatie naar een ziekenhuis in Groningen gebracht.

De brandweer zegt dat de brand snel onder controle was, mede door optreden van het personeel. Ongeveer tien kamers van de instelling Lentis, die aan de Meester D.U. Stikkerlaan zit, werden tijdelijk ontruimd.

De oorzaak van de brand is nog niet officieel vastgesteld, maar de brandweer heeft aanwijzingen dat de patiënt de brand zelf heeft veroorzaakt.

Jamaica mogelijk naar bobsleetop Spelen 2018

De wereld van het bobsleeën krijgt er op het hoogste niveau een land bij: Jamaica lijkt zich richting de Olympische Spelen van 2018 bij de vrouwen misschien zelfs in de strijd om de medailles te mengen. Het is te danken aan een Amerikaanse en wel bobsleester Jazmine Fenlator. Zij heeft woensdag bekendgemaakt niet meer voor de VS, maar voor Jamaica uit te komen, het land van haar vader.

De overstap kan significante gevolgen hebben voor Jamaica, dat bij de vrouwen nog nooit een slee naar de Olympische Spelen heeft gestuurd. Portia Morgan en Jennifer Cole zouden in 2002 naar de Spelen gaan, maar een blessure gooide roet in het eten. Pas jaren later - afgelopen seizoen - deed er met KayMarie Jones en Salcia Slack voor het eerst weer een Jamaicaanse vrouwenbob mee aan een internationale race, weliswaar op continentaal niveau.

De 30-jarige Fenlator werd afgelopen seizoen in de World Cup derde in de eindstand, eindigde in zes van de acht races bij de beste vijf en werd tweede in Lake Placid. In de seizoenen daarvoor eindigde ze als zevende en elfde in het World Cup-klassement, met meerdere podiumklasseringen. Op het afgelopen WK werd de Amerikaanse zesde en tijdens de Spelen in Sochi eindigde Fenlator met de USA-3 als elfde. 

"Ik wil iets neerzetten dat mensen inspireert", aldus Fenlator. "Ik woon in een groot land, met veel geld en mogelijkheden en ik wil ook de sporters in mijn tweede land - Jamaica - die kansen geven. Ook doe ik het voor de sport waar ik zo van ben gaan houden. Het zijn altijd dezelfde vijf landen die voorin meedraaien en daar moet verandering in komen, want dat is gewoon niet goed voor de sport", waarmee ze doelt op het weinig competitieve veld - in de breedte - bij de dames. Afgelopen seizoen deden slechts elf landen mee in de World Cup en alleen Duitsland, België, Canada en de VS wisten een podiumplek te halen in een seizoen over acht wedstrijden.

Fenlator stuurt de USA-3 naar beneden tijdens de Olympische Spelen in Sochi in 2014 (Foto: Getty)

Vanwege allerlei papierwerk is nog niet zeker wanneer de FIBT - de overkoepelende bond voor het bobsleeën en skeleton - de overstap officieel zal erkennen en wanneer Fenlator dus in actie kan komen. Zelf hoopt ze op januari 2016, maar ze zegt erop voorbereid te zijn dat ze een seizoen over moet slaan. "Als dat zo is gebruik ik het extra jaar gewoon om meer geld bij elkaar te krijgen, meer atleten te vinden en misschien zelfs alvast een tweede team op te zetten."

Wie bij Fenlator in de bob gaat zitten als remster is nog niet bekend, maar over een grote naam wordt gesproken: Shelly-Ann Fraser-Pryce, dubbel olympisch kampioen op de 100 meter en drievoudig en regerend wereldkampioene op die afstand. "Ze heeft het al eens over bobsleeën gehad, maar Jamaica had nooit een team waar ze in zou kunnen stappen", zegt Fenlator. "Ik denk dat ik haar kan overtuigen om mee te doen. Als ze na de Olympische Spelen van 2016 in Rio bij het team komt zou dat natuurlijk fantastisch zijn", zo is de pilote hoopvol. Meer en meer atleten maken de overstap naar het bobsleeën - zo bestaat nagenoeg het hele Letse team bij de mannen, een absoluut topland, uit voormalig atleten. 

Autobrand burgemeester leidt naar ramkraak

Het politieonderzoek naar het in brand steken van de auto van de burgemeester van Rucphen, heeft geleid tot arrestaties in een andere zaak. Wegens een ramkraak op een juwelier in Halsteren werden dinsdag drie mannen opgepakt.

De ramkraak aan de Vogelenzang was afgelopen maandagavond laat. In verband daarmee werden dinsdag drie woningen in Sint Willebrord en Oosterhout doorzocht. De arrestanten zijn een 25-jarige en 58-jarige man uit Sint Willebrord en een eveneens 58-jarige man uit Oosterhout. De laatsten zitten vast wegens heling.

De 25-jarige verdachte zou samen met een nog niet aangehouden tweede man met een auto de ramkraak hebben gepleegd. Ze waren met buit en al in dezelfde wagen weggevlucht. De politie heeft de auto teruggevonden in Sint Willebrord.

Gelinkt

De auto van de burgemeester ging op 2 augustus in vlammen op in Sint Willebrord, dat in de gemeente Rucphen ligt. De politie sluit niet uit dat een van de verdachten iets met de brand te maken heeft, maar dat is nog niet gebleken. "Een naam kwam in het autobrandonderzoek naar voren en kon worden gelinkt", aldus een woordvoerster woensdag.

In de doorzochte woningen werden sieraden (met prijskaartjes) en verschillende soorten drugs gevonden. In de woning in Oosterhout zijn nog vier anderen aangehouden vanwege de grote hoeveelheid drugs. Het zijn twee Roemeense mannen van (29 en 37 jaar), een 32-jarige man uit Gouda en een 42-jarige man uit Oosterhout.

Autobrand burgemeester leidt naar ramkraak
Autobrand burgemeester leidt naar ramkraak (Foto: ANP)

Gaudi's kerk Sagrada Familia klaar in 2026

De in 1882 begonnen bouw van de Sagrada Familia in Barcelona, het levenswerk van architect Antonio Gaudi (1852-1926), zal in 2026 na 144 jaar worden afgerond. Dat verzekerde projectleider Jordi Fauli woensdag tijdens een presentatie van de stand van zaken rond de bouwwerkzaamheden.

De bouwkosten bedragen ieder jaar rond 25 miljoen euro, uitsluitend gefinancierd met donaties en entreegelden. Volgend jaar willen de bouwers met de bovendelen van de zes centrale torens beginnen. Die zullen echter pas vanaf 2017 van buitenaf zichtbaar zijn. De hoogste toren zal een hoogte van 172,5 meter hebben. Daarmee is rekening gehouden met de wens van Gaudi dat de kerk in geen geval hoger wordt dan de Montjuïc-heuvel (180 meter) in Barcelona.

De 56-jarige Fauli is sinds 2012 projectleider. Hij is al de negende architect die de leiding van de bouw op zich neemt.

De in het noorden van de oude stad gelegen Sagrada Familia is een symbool van Barcelona en één van de populairste toeristische attracties van Spanje. Het godshuis, dat in 2010 door paus Benedictus XVI werd ingewijd als basiliek, combineert neogotische en moderne stijlen. Sinds 2005 staat de kerk op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Gaudi's kerk Sagrada Familia klaar in 2026
Gaudi's kerk Sagrada Familia klaar in 2026 (Foto: ANP)

Patricia Paay wil helemaal niet meer trouwen

Patricia Paay is niet van plan om met haar vriend Maurice Dix in het huwelijksbootje te stappen. De 66-jarige presentatrice zegt tegen de website Bekende Buren dat ze helemaal niet meer wil trouwen.

Patty Brard schreef in haar column voor het blad Weekend dat haar vriendin Patricia trouwplannen heeft. "Welnee, ik wil helemaal niet meer trouwen", reageert de blondine. "Ik heb gezegd: het is zo'n lieverd, daar zou je zo mee trouwen. Dat bedoelde ik gekscherend en zeker niet serieus."

Patricia, die drie keer getrouwd is geweest, heeft al een poosje een relatie met de veertig jaar jongere Maurice. "We zijn hartstikke gelukkig en ik geniet van iedere dag", laat ze weten. "Maar trouwen: nee, no way. Op dat gebied is het wel genoeg geweest. Dat doe ik niet meer."

Patricia Paay wil helemaal niet meer trouwen
Patricia Paay wil helemaal niet meer trouwen (Foto: BuzzE)

VVD wil opheldering over mogelijke hiaten tbs

De VVD wil van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) weten hoe het zit met mogelijke hiaten in de wetgeving rond tbs. VVD'er Foort van Oosten heeft hierover Kamervragen gesteld naar aanleiding van de gebeurtenissen in Leeuwarden waar een ex-tbs'er een vrouw doodde.

De man stond bekend als gevaarlijk, maar er waren volgens de autoriteiten geen wettelijke middelen om tegen hem op te treden. De man werd in augustus vrijgelaten tegen de zin van hulpinstanties, politie en justitie.

"Het is extreem naar dat klaarblijkelijk wettelijke middelen zouden ontbreken om op te treden tegen (voormalige) tbs'ers van wie bekend is dat zij nog altijd een gevaar zijn voor hun omgeving", aldus de Van Oosten. Volgende week praat de Kamer met Dijkhoff over tbs en 'wat mij betreft staat dit onderwerp daar hoog op de agenda'., aldus de VVD'er.

VVD wil opheldering over mogelijke hiaten tbs
VVD wil opheldering over mogelijke hiaten tbs (Foto: ANP)

VW: dieselschandaal kost mogelijk meer

Volkswagen houdt er rekening mee dat het meer geld opzij moet zetten om de kosten van het dieselschandaal te dekken dan de 6,5 miljard euro die tot nu is gereserveerd. Dat kan het geval zijn als de verkoop van VW-auto's inzakt. Dat heeft de nieuwe VW-topman Matthias Müller woensdag gezegd.

"Ik kan alleen maar speculeren over eventuele verdere voorzieningen", zei Müller. Hij voegde eraan toe dat VW snel zal reageren, in het geval zich een daling in de verkoop voordoet. Tot nu toe is de verkoop in oktober stabiel.

De Duitse fabrikant zit met een groot schandaal door het inbouwen van frauduleuze software in dieselauto's, om de wagens milieuvriendelijker te doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

VW: dieselschandaal kost mogelijk meer
VW: dieselschandaal kost mogelijk meer (Foto: ANP)

Noordrijn-Westfalen: opvang is vol

Burgemeesters in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen luiden de noodklok: de asielopvang is vol, er kunnen bijna geen vluchtelingen meer bij. Dat schrijven meer dan 200 burgemeesters in een brief aan bondskanselier Angela Merkel, zo meldt de NOS.

De burgemeesters van de aan Nederland grenzende deelstaat eisen dat er nieuwe stappen worden genomen. Zo willen ze dat vluchtelingen uit veilige landen meteen aan de grens worden afgewezen en teruggestuurd. Duitsland heeft vorige maand nieuwe asielwetten ingevoerd met als doel de asielprocedure te versnellen en de toestroom terug te brengen. Dat gaat volgens de burgemeesters niet ver genoeg.

De zorg voor vluchtelingen komt nu volledig neer op de deelstaten. In een lijst met eisen staat dat de regering zeker de helft van deze zorg moet overnemen. 'Hier in Noordrijn-Westfalen hevelen we al veel taken over naar de gemeenten, maar die kunnen het ook niet meer aan. De regering moet meedoen; nu zorgen ze voor het geld, maar ze moeten ook zelf vluchtelingen gaan opnemen en verzorgen', zegt Martin Lehrer van de stads- en gemeentebond Noordrijn-Westfalen.

Lehrer: 'Merkel blijft zeggen dat er geen bovengrens bestaat voor het aantal vluchtelingen dat in Duitsland asiel kan aanvragen, maar er moet wel iets gebeuren om de toestroom te stoppen, linksom of rechtsom. Daar horen we nog veel te weinig over.'

Cocu start met De Jong en Maher tegen Wolfsburg

Luuk de Jong keert vanavond terug in de basis van PSV. De aanvaller van de Eindhovenaren is hersteld van een blessure aan zijn enkel en is fit voor de Champions League-wedstrijd tegen VfL Wolfsburg. Ook Adam Maher krijgt van trainer Phillip Cocu een plekje in de basis.

De rentree van De Jong heeft gevolgen voor Jürgen Locadia. De aanvaller verhuist weer naar de bank. Daarnaast is Gaston Pereiro gepasseerd ten faveure van Maher. Hij speelt vanavond op de positie van Maxime Lestienne, die van PSV de ruimte krijgt om het verlies van zijn moeder te verwerken.

In de verdediging heeft Cocu een noodgedwongen wijziging doorgevoerd. Santiago Arías is geschorst, waardoor Joshua Brenet naar de rechterkant verhuist. Op zijn plaats komt Simon Poulsen te spelen.

WoensdagCulinair #13 Stamppotjes

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web. 

Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

  

Buiten wordt het al wat kouder, en dan is het ook weer tijd voor oer Hollandse stamppotjes. Ook daar is veel variatie in te vinden.


Stamppot van zoete aardappel.

   

Stamppot van spinazie en zalm.

   

Stamppot met worteltjes en veldsla.


Blind en Depay opnieuw op de bank

Manchester United won afgelopen weekend met 3-0 van Everton en deed dit zonder Daley Blind en Memphis Depay. Beide heren zitten vanavond opnieuw op de bank. Om 20.45 uur beginnen The Mancunians aan het uitduel tegen CSKA Moskou.

In aanloop naar de wedstrijd tegen CSKA Moskou liet trainer Louis van Gaal al weten niet veel aan de opstelling van afgelopen weekend te wijzigen. De aanpassingen, die wel zijn gedaan, hebben betrekking op Juan Mata en Matteo Darmian. Zij worden vervangen door respectievelijk Jesse Lingard en Antonio Valenica.

Manchester United heeft net als zijn drie poulegenoten drie punten, dus alles is nog mogelijk. Een zege zou dus zeer welkom zijn om de volgende ronde niet uit het gezichtsveld te verliezen.

Ajax gunt Tete rust tegen Fenerbahçe, Van Rhijn start

Ricardo van Rhijn kan zich opmaken voor een basisplaats bij Ajax in de uitwedstrijd tegen Fenerbahçe van donderdag. De rechtsback mag in de wedstrijd in de groepsfase van de Europa League beginnen, omdat Kenny Tete rust krijgt van trainer Frank de Boer.

Jasper Cillessen keert terug op het doel in Turkije. De keeper viel onlangs uit in warming-up van de interland van Oranje tegen Kazachstan. Hij miste daarop ook de wedstrijd tegen de Tsjechen en het competitieduel van Ajax bij Heracles Almelo. Diederik Boer neemt weer plaats op de bank. De Boer houdt zijn opstelling verder ongewijzigd, zo liet hij woensdag weten.

Zowel Ajax als Fenerbahçe heeft na twee wedstrijden nog niet gewonnen. Ajax speelde twee keer gelijk, de Turken pakten alleen bij Celtic een punt. Het Noorse Molde gaat met vier punten aan kop in groep A.

Ajax met Van Rhijn tegen Fenerbahçe
Ajax met Van Rhijn tegen Fenerbahçe (Foto: ANP)

Van den Brom waakt voor onderschatting

AZ-trainer John van den Brom laat zich naar eigen zeggen niet misleiden door de vooralsnog zeer slechte cijfers dit seizoen van FC Augsburg, de tegenstander donderdag in Alkmaar in de Europa League. "Augsburg staat op de ranglijst veel te laag. Met de vijfde plaats in de eindstand heeft de ploeg vorig seizoen laten zien over voldoende kwaliteit te beschikken", zei Van den Brom woensdag.

Augsburg, de ploeg van de verdedigers Paul Verhaegh (ex-Vitesse) en Ragnar Klavan (ex-AZ), staat in de Bundesliga met slechts vijf punten uit negen duels op de laatste plaats. In groep L van de Europa League is de Duitse club met nul punten uit twee duels ook al hekkensluiter. AZ behaalde tot dusver drie punten op het Europese podium. "Beide ploegen moeten winnen om in de race te blijven, dus ik verwacht een mooie wedstrijd", liet Van den Brom weten.

De coach van AZ hoopt in het uitverkochte stadion op een herhaling van de thuiswedstrijd tegen het favoriete Athletic Bilbao begin deze maand (2-1). "Wij moeten elke thuiswedstrijd goed doorkomen om kans te maken op overwintering. Tegen Athletic Bilbao hebben we dat goed gedaan en verdiend gewonnen. Die wedstrijd hebben we nog vers in het geheugen", blikte Van den Brom terug op de website van AZ.

Van den Brom wil zich in elk geval niet al te veel instellen op de Duitse tegenstander. "Nee, ik heb geen inzicht in hoe Augsburg precies gaat spelen. We hadden ons ook goed voorbereid op Athletic, maar toen stonden ze ineens met een andere formatie aan de aftrap. Wij nemen Augsburg in elk geval zeer serieus en gaan in onze sterkst mogelijke opstelling spelen."

Van den Brom waakt voor onderschatting
Van den Brom waakt voor onderschatting (Foto: ANP)

Chris Rock presenteert Oscars 2016

Het is even geleden, maar Chris Rock is weer terug op het vertrouwde nest. Hij zal de presentatie van de Oscars in 2016 voor zijn rekening nemen. Dit meldt BBC News.

De komiek presenteerde het evenement al eerder, in 2005. De reacties waren toen zeer wisselend, maar blijkbaar heeft de Academy er genoeg vertrouwen in dat Rock er een mooie, en in zijn geval vooral grappige, show van kan gaan maken. Er is wel werk aan de winkel; de show liep behoorlijke imagoschade op na de presentatie door Neil Patrick Harris. Kijkcijfers waren in zes jaar nog nooit zo slecht geweest.

Rock zelf is bij het filmgaande publiek vooral bekend door zijn stemrol als zebra Marty in de Madagascar-trilogie. Ook speelde hij rollen in Grown Ups en Death at a Funeral. Op 28 februari 2016 mag hij zijn presentatievaardigheden in de strijd gaan gooien. 

Chris Rock presenteert Oscars 2016 (Foto: The Huffington Post)Chris Rock presenteert Oscars 2016 (Foto: The Huffington Post)

De Haan: "Toch wel weer spannend"

Foppe de Haan heeft er alle vertrouwen in dat hij sc Heerenveen dit seizoen weer aan de praat krijgt. De 72-jarige Fries stond woensdag voor het eerst in jaren weer als trainer op het veld, als tijdelijk vervanger van de dinsdag opgestapte Dwight Lodeweges. "Er is genoeg kwaliteit en ik vond de spelers wel gedreven", zei hij.

De Haan had naar eigen zeggen onrustig geslapen. "Het is wel spannend", erkende de Fries, die tussen 1985 en 1988 en 1992 en 2004 al coach van Heerenveen was.

Hij rekent bij zijn tijdelijke klus op zijn ervaring. "Je moet je ding doen en daarbij niet toneelspelen. Ik kan met mensen overweg en wil dat ze plezier aan hun sport beleven. Dat is altijd mijn drive geweest. Als voetballer moet je fluitend je werk doen, ze hebben een prachtig en bijzonder bestaan."

De Haan: toch wel weer spannend
De Haan voor het eerst weer op het trainingsveld (Foto: ANP)

Sportkoepel NOC*NSF kan ambitie vasthouden

NOC*NSF kan richting de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro rekenen op een overbruggingsfinanciering van 1,1 miljoen euro van het ministerie van VWS. "Hierdoor is het mogelijk om de programma's met medaillepotentie voor Rio zo optimaal mogelijk te blijven ondersteunen", liet de sportkoepel woensdag in een persbericht weten.

Door de teruglopende inkomsten uit de Lotto moest NOC*NSF eerder dit jaar een bestedingsplan voor 2016 vaststellen met daarin een bezuiniging van 10 procent (4,2 miljoen euro) op het totale budget waarmee Nederland in de top tien van het medailleklassement wil eindigen. Die korting is door de bijdrage van VWS nu verzacht.

"Een bezuiniging doorvoeren, dat doet altijd pijn", zei technisch directeur Maurits Hendriks. "Toch houden we hiermee nog één keer onze ambitie overeind. We hebben enorme stappen gemaakt de laatste jaren en staan er goed voor."

Sportkoepel NOC*NSF kan ambitie vasthouden
Sportkoepel NOC*NSF kan ambitie vasthouden (Foto: ANP)

Oud-dartskampioen Burnett geschorst voor cocainegebruik

Terug naar december vorig jaar. Oud-dartwereldkampioen darts Richie Burnett trok zich terug van het wereldkampioenschap van de PDC wegens persoonlijke omstandigheden. Nu tien maanden geleden weten we de echte reden. Hij is geschorst omdat hij positief is bevonden op het gebruik van cocaïne. De geruchten gingen destijds ook al, maar van nieuws kwam al die tijd nog geen bevestiging. 

The Prince of Wales werd betrapt op het gebruik van cocaïne tijdens de PDC Grand Slam qualifier in Wigan, vorig jaar november. Specifieker er werd benzoylecgonine aangetoffen, een metaboliet van cocaïne. Het Engelse antidopingbureau UKAD heeft Burnett daarop voor anderhalf jaar geschorst. Zijn schorsing is ingegaan op 3 november 2014, waardoor hij tot 2 mei 2016 niet aan darttoernooien mee kan doen. De 48-jarige Burnett ging nog tegen zijn straf in beroep, maar dat is afgewezen.

Burnett kreeg in eerste instantie twee jaar straf. Omdat hij echter meewerkte met de dopingautoriteit werd de straf van Burnett verminderd van twee tot achttien maanden. "Het maakt niet uit wat de omstandigheden zijn, atleten zijn zelf verantwoordelijk voor verboden middelen die worden gevonden", zegt UKAD-directeur Graham Arthur.

Burnett kroonde zich in 1995 tot wereldkampioen bij de BDO door in de finale Raymond van Barneveld te verslaan. De laatste tien jaar was hij actief in het PDC-circuit. Hij boekte de afgelopen jaren geen aansprekende resultaten meer. Zijn beste resultaat bij de PDC was de finale van de World Matchplay in 2001 en verder in 2011 haalde hij nog de halve finale van de World Grand Prix. 

Oud-dartskampioen Burnett geschorst voor cocainegebruik (Pro Shots / Action Images)
Oud-dartskampioen Burnett geschorst voor cocainegebruik (Pro Shots / Action Images)

Joe Biden geen kandidaat voor verkiezingen VS

Vicepresident Joe Biden van de Verenigde Staten stelt zich niet kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016. Dat maakte de Democraat woensdag bekend tijdens een persconferentie.

De afgelopen tijd is volop gespeculeerd over de vraag of de 72-jarige Biden de strijd zou aangaan met partijgenoot Hillary Clinton. Biden, die eerder dit jaar zijn zoon Beau verloor aan kanker, zei in zijn toespraak dat hij de rouwperiode nu heeft afgesloten, maar dat hij geen tijd meer heeft om een campagne op poten te zetten. Beau Biden heeft voor zijn dood zijn vader aangespoord om zich kandidaat te stellen.

Biden heeft zich in het verleden twee keer kandidaat gesteld, in 1988 en in 2008. Beide keren trok hij zich voortijdig terug uit de race. In 2008 koos Barack Obama hem uit als 'running mate', waarna Biden vicepresident werd.

De Democratische presidentsrace kent nu nog vijf kandidaten: Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley, Lincoln Chafee en Lawrence Lessig. Laatstgenoemde wordt niet in alle peilingen meegenomen. Jim Webb, die ook kandidaat was, trok dinsdag zijn kandidatuur als Democratisch kandidaat in.

Joe Biden geen kandidaat voor verkiezingen VS
Joe Biden geen kandidaat voor verkiezingen VS (Foto: ANP)

Twee uitbreidingen voor Anno 2205

Koloniseer een nieuw gebied en bouw je eigen ruimtestation in de aankomende nieuwe uitbreidingen voor Anno 2205. Twee nieuwe uitbreidingen zijn aangekondigd voor de kolonisatiegame.

In onderstaande video zien we een van de nieuwe features: multi-sessies, waarmee je makkelijk kunt wisselen tussen je verschillende gebieden. De andere draaien gewoon door op de achtergrond. De uitbreidingen Tundra en Orbit zullen ook deel uitmaken van de Anno 2205 Gold Edition en de Anno 2205 Collector’s Edition. De Collector’s Edition bevat:

  • De volledige Anno 2205 game in een exclusieve Collector’s Box
  • Een gedetailleerde poster van de maan
  • Een 60 pagina’s tellend exclusief artbook
  • De officiële soundtrack van game
  • De Season Pass met twee aankomende uitbreidingen: Tundra en Orbit

In Tundra verken je moerassen en fjorden om je corporatie uit te breiden in de Vanha Plains in de Tundra-sector. Voor een van de extra missies moet je het mysterie van de vergeten natuurreservaten oplossen. In een andere extra missie sta je voor de uitdaging om een dodelijk koortsvirus onschadelijk te maken. Hierdoor creëer je ook weer nieuwe spelopties, waarin je pas opgebouwde productieketens vanuit Tundra de hele wereld kunnen bevoorraden.

De Orbit-uitbreiding neemt je mee de ruimte in om daar de macht van je corporatie verder uit te breiden, te beginnen met de bouw van je eigen ruimtestation. Om je station verder uit te breiden en te verbeteren kun je wetenschappelijke onderzoeken starten en je wetenschappers van de nodige grondstoffen voorzien. Al je sectoren zullen van de resultaten profiteren.

Anno 2205 wordt momenteel ontwikkeld door Blue Byte Studio en zal vanaf 3 november 2015 wereldwijd verkrijgbaar zijn op pc. De uitbreidingen Tundra en Orbit zullen later verschijnen.

Jerry Seinfeld is bestbetaalde komiek

Jerry Seinfeld voert dit jaar de ranglijst met bestbetaalde komieken van zakenblad Forbes aan. De medebedenker en hoofdrolspeler van de sitcom Seinfeld verdiende tussen 1 juni 2014 en 1 juni 2015 omgerekend ruim 31,5 miljoen euro.

De succesvolle comedyserie is nog steeds goed voor een groot deel van Seinfelds inkomsten, maar ook zijn liveshows brengen veel geld in het laatje. De 61-jarige Amerikaan was volgens Forbes in 2011, 2012 en 2013 ook al de bestbetaalde komiek. In 2014 werd de lijst niet samengesteld.

Kevin Hart staat op de tweede plaats met een inkomen van ruim 25 miljoen euro. De derde plek is voor buikspreker Terry Fator (bijna 19 miljoen euro). Collega-buikspreker Jeff Dunham en Russell Peters staan gedeeld vierde; zij mochten in een jaar tijd beiden ruim 16,7 miljoen bijschrijven.

Andere komieken in de top tien zijn Aziz Ansari (8,3 miljoen euro), Louis CK (8 miljoen euro), Gabriel Iglesias (7,5 miljoen euro), John Bishop (7 miljoen euro) en Dave Chappelle (6,6 miljoen euro). De genoemde bedragen zijn voor aftrek van belastingen en managementvergoedingen.

Jerry Seinfeld is bestbetaalde komiek
Jerry Seinfeld is bestbetaalde komiek (Foto: BuzzE)

Terroristen afknallen in Rainbow Six Siege

In de decembermaanden vieren de meeste mensen feest, maar als het aan Ubisoft ligt gaan we allemaal terroristen afknallen in Rainbow Six Siege. De onderstaande missietrailer laat zien wat je kunt verwachten qua situaties en vooral hoe je het afhandelt: met goed doordacht geweld.

Het spel heeft geen singleplayer-campaign, maar wel Situations, Terrorist Hunt in singleplayer en co-op en natuurlijk multiplayer waarin je of good guys of de terroristen bent. Wil je meer weten over deze drie modi, dan kun je onze preview lezen aan de hand van een dag lang gamen.

Rainbow Six Siege komt 1 december uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Meer details over One Piece: Burning Blood

One Piece: Burning Blood is een fighting game met de meest rekbare piraat ter wereld, namelijk Monkey D. Luffy. Het is al eerder bevestigd dat Sabo, Ace, Bartolomeo, Enel en Crocodile speelbaar zijn. Smoker komt er nu ook bij en Bandai belooft meer bekende personages uit One Piece.

Je kunt tagteams van drie personages maken om ze te wisselen tijdens het vechten. Sommige personages hebben logia-bewegingen waardoor ze sneller of sterker zijn. De personages die een Devil Fruit van het type logia op hebben krijgen ook Logia Guard waarmee je voor een beperkte tijd even niet geraakt kunt worden door fysieke aanvallen. Maar gelukkig hebben de non-logia's de Haki-vaardigheid om te counteren. Natuurlijk zullen alle Devil Fruit-eters weer vele bekende bewegingen hebben, dus Sabo laat hieronder zijn krachten door de Flame Flame-fruit zien, terwijl Crocodile zandstormen oproept om hem bij te staan. Het laatste screenshot laat Law en DoFlamingo zien, dus eigenlijk verwachten we dat deze ook speelbaar zijn.

One Piece: Burning Blood komt in 2016 uit op PlayStation 4, Xbox One, en PlayStation Vita.

One Piece: Burning Blood

One Piece: Burning Blood

One Piece: Burning Blood

Jaden Smith vereerd door gek imago

Jaden Smith vindt het niet erg wanneer mensen denken dat hij gek is. De 17-jarige zoon van Will Smith beschouwt dit juist als een eer. "Want de mensen dachten ook dat Galileo gek was", zo vertelt hij in een interview met GQ.

De acteur en muzikant onthult in het interview ook zijn opmerkelijke toekomstplannen. "Niemand zal weten waar ik ben over tien jaar", zegt Jaden. "Niemand zal weten met wie ik ben. Niemand zal weten wat ik aan het doen ben. Dat ben ik al aan het plannen sinds ik 13 jaar was."

Zijn geheime toekomstactiviteiten, die hij vergelijkt met hoe de anonieme straatartiest Banksy te werk gaat, zullen gericht zijn op het helpen van mensen via kunstinstallaties. "Mensen zullen zien dat er iets is gebeurd wat een aantal mensen heeft geholpen. Ze weten niet wie het heeft gedaan, maar door symbolen en dingen die zijn achtergelaten kunnen ze raden dat het Jaden en zijn team was. Snap je? Ik ga mijn hele leven wijden aan het helpen van de wereld."

Voor het zover is plant Jaden nog wel aan allerlei universiteiten te studeren. "Op hetzelfde moment, over heel de wereld. Twee in de Verenigde Staten bijvoorbeeld, en twee in Europa, twee in China, India, Rusland, Afrika, allemaal tegelijkertijd." De tiener is namelijk gek op leren. "Ik ga bijna nooit naar feestjes. Mijn hele leven bestaat uit leren en het breken van gekke records, en het zijn van één van de gekste mensen ooit."

Jaden Smith vereerd door gek imago
Jaden Smith vereerd door gek imago (Foto: BuzzE)

'Khloé wil pauze van realityshow voor Lamar'

Khloé Kardashian wil zich tijdelijk terugtrekken uit de realityserie Keeping Up With The Kardashians om zich volledig te wijden aan het herstel van Lamar Odom. RadarOnline meldt dat Khloé haar moeder Kris Jenner heeft verteld een pauze van de camera's te willen.

Khloé zit sinds Lamar vorige week bewusteloos in een bordeel werd aangetroffen non-stop aan het ziekenhuisbed van haar ex. Maandagavond vergezelde ze hem in een medische helikopter van Las Vegas, waar hij werd gevonden, naar Los Angeles, waar hij zijn herstel voortzet.

Kris zou echter niet zo blij zijn met het besluit van Khloé, die een belangrijk onderdeel uitmaakt van de populaire realityserie over de familie. "De rest van de familie maakt zich ook veel zorgen nu Khloé haar leven heeft stilgezet voor Lamar", meldt een insider. "Het herstel kan maanden duren."

Khloé en Lamar zijn al sinds 2013 niet meer samen, maar officieel is hun scheiding nog niet rond. Khloé heeft in meerdere interviews toegegeven dat ze nog steeds veel houdt van de basketballer, die tegen het einde van hun huwelijk werd betrapt op vreemdgaan en drugsgebruik.

'Khloé wil pauze van realityshow voor Lamar'
'Khloé wil pauze van realityshow voor Lamar' (Foto: BuzzE)

'Wiebes heeft heel wat uit te leggen'

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft wat regeringspartij de PvdA betreft 'heel wat uit te leggen' over de door Brussel afgekeurde belastingafspraken met de Amerikaanse koffieketen Starbucks. PvdA-Kamerlid Ed Groot zegt dat in reactie op het oordeel van de Europese Commissie, die de deal met Starbucks illegaal vindt.

"Wij zijn erg geschrokken van de uitspraak van de commissie. Wiebes zegt dat alle regels zijn nageleefd, maar wij zijn daar niet bij voorbaat van overtuigd. Ik ga ervan uit dat Brussel niet over een nacht ijs is gegaan", aldus Groot. Voor hem is het onacceptabel als multinationals hun belastingplichten ontlopen terwijl burgers en het midden- en kleinbedrijf wel gewoon belasting betalen. Als grote bedrijven worden bevoordeeld, moet de wet worden aangepast, vindt Groot. "Daar zullen we het kabinet aan houden."

Oppositiepartijen SP en GroenLinks willen dat het kabinet stopt met de belastingdeals, de zogeheten taxrulings. "Blijkbaar is de deal tussen multinational Starbucks en de Belastingdienst niet zo zuiver als staatssecretaris Wiebes van Financiën ons altijd heeft willen doen geloven. Het heeft er alle schijn van dat Nederland een oogje dichtknijpt bij het ontwijken van belasting door het internationale grootbedrijf", zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies.

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff noemt het onacceptabel dat de deal niet wettig blijkt te zijn. "De deur wagenwijd openen voor belastingontwijkende multinationals zoals Starbucks - dat is de wereld op z'n kop."

PvdA: Wiebes heeft heel wat uit te leggen
PvdA: Wiebes heeft heel wat uit te leggen (Foto: ANP)

Rutte ontvangt zaterdag EU-president Tusk

EU-president Donald Tusk brengt zaterdag een bezoek aan premier Mark Rutte. De twee zullen in het Catshuis praten over het aanstaande Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie en over actuele onderwerpen zoals de vluchtelingenstromen.

Een woordvoerder van premier Rutte heeft dat woensdag bevestigd. Rutte en Tusk gaan na hun gesprek samen naar de Europadag van de VVD.

Zondag is Tusk bij Europees topoverleg over de vluchtelingencrisis in Brussel. Nederland is daarvoor niet uitgenodigd. Vooral landen in het oosten en zuidoosten van Europa zitten dan aan tafel, naast Duitsland, Oostenrijk en de Europese Commissie.

Rutte ontvangt zaterdag EU-president Tusk
Rutte ontvangt zaterdag EU-president Tusk (Foto: ANP)

Israël wijzigt standpunt over Holocaust

Israël en Duitsland zijn het zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog plotseling oneens over wie het initiatief voor het uitmoorden van de Joden heeft genomen. Aanleiding is een opmerking van de Israëlische premier Netanyahu dat de grootmoefti van Jeruzalem in november 1941 Hitler zou hebben gesuggereerd de Joden niet te verdrijven maar uit te roeien. Dat zou hebben geleid tot de Holocaust, het uitmoorden van de Joden in Europa.

Een woordvoerder van bondskanselier Merkel reageerde met de opmerking dat de Duitsers heel goed weten wie verantwoordelijk is voor het uitroeien van de Joden. "Wij weten dat Duitsland verantwoordelijk is voor deze misdaad tegen de menselijkheid."

Netanyahu maakte zijn opmerking tijdens een toespraak over aanvallen van moslims in de jaren twintig. Die aanvallen zouden zijn ondernomen onder aanmoediging van Haj Amin al-Husseini, de latere grootmoefti van Jeruzalem. De grootmoefti was de belangrijkste islamitische wetgeleerde, een van de belangrijkste posities binnen de moslimwereld.

Israël en Duitsland twisten over Holocaust
Israël en Duitsland twisten over Holocaust (Foto: ANP)

Olie aangespoeld op strand Blankenberge

Aan de kust van het Belgische Blankenberge is woensdagochtend olie aangespoeld. Over een lengte van 3 kilometer liggen 'oliepannenkoekjes' op het strand.

De olie is afkomstig van het gezonken Nederlandse vrachtschip de Flinterstar. Hulpdiensten zijn bezig met schoonmaken. Het milieudeel van het gemeentelijk rampenplan is in werking gesteld zo meldt burgemeester van Blankenberge Patrick De Klerck.

Het vrachtschip zonk ruim twee weken geleden bij Zeebrugge na een aanvaring met een gastanker. Eerder spoelden al olieresten aan langs de Zeeuwse kust en bij Oostende. De Belgische overheid gaat de berging op zich nemen.

Olie aangespoeld op strand Blankenberge
Olie aangespoeld op strand Blankenberge (Foto: ANP)

Tennisser Haase naar kwartfinale in Moskou

Tennisser Robin Haase heeft woensdag de kwartfinale bereikt van de Kremlin Cup in Moskou. De nummer 63 van de wereld versloeg in de tweede ronde de als vijfde geplaatste Uruguayaan Pablo Cuevas in drie sets: 6-2, 5-7 en 6-1. In de eerste ronde had Haase een dag eerder gewonnen van de Serviër Dusan Lajovic (6-3 en 7-5).

Haase stond na drie kwartier tennis met 6-2 en 3-1 voor, maar verspeelde de tweede set daarna alsnog. In de derde set zette hij vervolgens de lijn van de eerste set door.

In de kwartfinale zijn voor Haase nog drie tegenstanders mogelijk. De winnaar van de partij tussen de Russen Mikhail Youzhni en qualifier Aslan Karatsev speelt in de tweede ronde tegen de als vierde geplaatste Duitser Philipp Kohlschreiber om te bepalen wie het opneemt tegen Haase. Kohlschreiber, mondiaal als 34e gerangschikt, had in de eerste ronde een bye.

Haase naar kwartfinale in Moskou
Haase naar kwartfinale in Moskou (Foto: ANP)

Vader dode jongetje Dordrecht aangehouden

De vader van het vierjarige jongetje dat dinsdagavond dood werd gevonden in een woning in Dordrecht, is woensdagmiddag aangehouden. De man (34) werd door de politie gezien toen hij met zijn auto op de N3 ter hoogte van Papendrecht reed.

Het kind werd dinsdagavond gevonden door de vriendin van de vader. De vader wordt door de politie gezien als verdachte in het onderzoek naar de dood van zijn zoon. Het zesjarige zusje van het jongetje is ongedeerd.

Het gezin was bekend bij de jeugdhulpverlening. Bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling was een melding binnengekomen over problemen bij het gezin, zo werd woensdag duidelijk. De inhoud van de melding is niet bekend.

Vader dode jongetje Dordrecht aangehouden
Vader dode jongetje Dordrecht aangehouden (Foto: ANP)

Krakers Amsterdam weer op vrije voeten

De 37 krakers die dinsdagavond een pand aan het Singel in Amsterdam hadden gekraakt zijn woensdag aan het einde van de dag allemaal weer op vrije voeten. De politie laat ze na verhoor allemaal gaan.

De politie begon dinsdagavond kort na de kraak meteen met de ontruiming van het monumentale pand in de Amsterdamse binnenstad. De krakers werden aangehouden. "De krakers worden een voor een gehoord en na verhoor heengezonden. In de loop van de dag zijn ze allemaal weer vrij", zei een politiewoordvoerster woensdag.

Binnenkort begint de verbouwing van het pand.

Krakers Amsterdam weer op vrije voeten
Krakers Amsterdam weer op vrije voeten (Foto: ANP)

Ex-president Roemenië voor de rechter

Ex-president Ion Iliescu van Roemenië stond woensdag voor het gerechtshof in Boekarest op beschuldiging van het laten bestormen van een vreedzame demonstratie van mijnwerkers in 1990. De inmiddels 85-jarige Iliescu noemde de bijeenkomst van destijds een 'poging tot een fascistische coup'.

Bij het ingrijpen van de politie, die het vuur opende, vielen zeker vier doden en minstens duizend gewonden. Het Openbaar Ministerie verwijt de voormalige president een misdaad tegen de mensheid. Het voorval vond plaats in de periode dat Iliescu de terechtgestelde communistische dictator Ceausescu was opgevolgd. Hij zou tot 2004 president blijven.

Ex-president Roemenië voor de rechter
Ex-president Roemenië voor de rechter (Foto: ANP)

Stroom vluchtelingen vergt veel van agenten

De grote toestroom van vluchtelingen naar Nederland vergt veel van de flexibiliteit van politiemensen. Ze worden al wekenlang ingezet op andere werkplekken en op andere werktijden dan normaal, wat grote gevolgen heeft voor de agenten. Dat meldt de Nederlandse Politiebond (NPB) woensdag.

"Wij krijgen daarover steeds meer vragen en klachten binnen", aldus NPB-voorzitter Han Busker. "Het is duidelijk dat het personeel zich weer in allerlei bochten mag wringen om de gevolgen op te lossen van een door de politiek verwaarloosd probleem: de structurele onderbezetting bij het korps."

Volgens de NPB moet de politie alle zeilen bijzetten om overal nog genoeg mensen in te kunnen zetten. In de roosters wordt daarom te weinig rekening gehouden met onder meer de privésituatie van politiemensen.

Stroom vluchtelingen vergt veel van agenten
Stroom vluchtelingen vergt veel van agenten (Foto: ANP)

De L staat voor Luck in Fallout 4

Een mooie reeks aan filmpjes komt tot een einde. Bethesda heeft de laatste video in de 'Fallout 4 S.P.E.C.I.A.L. Video Series' vrijgegeven. Uiteraard is het onderwerp van het laatste filmpje Luck. Bekijk hieronder hoe een beetje geluk aan jouw zijde je kansen vergroten in de gevaarlijke wereld van Fallout 4.

Fallout 4 lanceert op 10 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Lara bijt van zich af in grafisch indrukwekkende Tomb Raider-trailer

Microsoft heeft een nieuwe trailer online gezet van Rise of the Tomb Raider waarin veel gameplay te aanschouwen is. Het is het eerste deel in een reeks trailers van zogenaamde Girls Gone Wild-filmpjes Woman vs. Wild-filmpjes en hij heet 'Harsh Environments'. 

Zoals de titel van de trailer al weggeeft, zien we een Lara die zich onder erbamelijke omstandigheden staande probeert te houden. Denk aan bedreigingen zoals sneeuwstormen, lawines maar ook wilde dieren zoals wolven, beren en luipaarden.

Rise of the Tomb Raider komt 10 november uit voor Xbox One en Xbox 360. de pc- en PlayStation 4-versies komen ergens in 2016.

Lubach moet wachten op eerste 'Faraodag'

Het burgerinitiatief van Arjen Lubach, die graag 'Farao der Nederlanden' wil worden, is nog niet behandeld door de Tweede Kamer. De tv-maker en presentator besloot daardoor woensdag om de eerste 'Faraodag' donderdag niet door te laten gaan. "Helaas heeft de Tweede Kamer het burgerinitiatief voor de benoeming van de farao nog niet inhoudelijk behandeld. Hierdoor is het doorgaan van Faraodag op dit moment staatsrechtelijk onhaalbaar'', schrijft hij op Facebook.

Lubach startte de actie als protest tegen de monarchie. In zijn programma Zondag met Lubach kondigde hij aan de eerste 'Farao der Nederlanden' te willen worden. Lubach startte een burgerinitiatief en dat werd meer dan 40.000 keer ondertekend. Dat is voldoende om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Maar tot dusverre is het onderwerp nog niet behandeld.

Lubach had donderdag gekozen als eerste 'Faraodag', met 'faraokefeesten' in heel Nederland, omdat hij dan 36 jaar wordt.

Lubach moet wachten op eerste 'Faraodag'
Lubach moet wachten op eerste 'Faraodag' (Foto: BuzzE)

Man krijgt klap van molenwiek

In het plaatsje Hoonhorst, Overijssel, heeft een man woensdagmiddag een klap van de molenwiek gehad. De man raakte ernstig gewond door de ronddraaiende wieken en kwam tijdens de val op de balustrade van de molen terecht. 

Een traumahelikopter was ter plaatse om assistentie te verlenen. Naast meedere ambulances was er ook een hoogwerker van de brandweer opgeroepen. Het slachtoffer is met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. 

'Onderzoek baby's gaat tijd duren'

Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard verwacht dat het "nog een hele tijd gaat duren" voordat er meer duidelijkheid is over de twee dode baby's die aan de Schelde in zijn stad zijn gevonden. "In gezinssituaties heb je soms te maken met hele gecompliceerde toestanden", zei hij woensdag bij een bezoek aan de wijk.

Het is nog niet bekend wie de moeders zijn. "Dat leidt tot allerlei speculaties", waarschuwde Ter Heegde. "Hierdoor kunnen mensen worden gekwetst."

De burgemeester ging praten met buurtbewoners om ze een hart onder de riem te steken, na de vondst van een lichaampje van een tweede baby in Heerhugowaard. "De stille tocht vorige week donderdag leek de afronding van een beroerde week. Dit is nu een extra teleurstelling. We leven met de bewoners mee."Als er nieuwe buurtiniatieven of herdenkingen zijn, zal de gemeente die steunen.

'Onderzoek baby's gaat tijd duren'
'Onderzoek baby's gaat tijd duren' (Foto: ANP)

Brand vluchtelingenopvang Slovenië; aangestoken?

In het oosten van Slovenië is woensdag brand uitgebroken in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp. Volgens lokale media hebben vluchtelingen hun tenten in brand gestoken uit onvrede, maar de autoriteiten hebben die lezing nog niet bevestigd.

De brand brak uit in Brezice, niet ver van de grens met Kroatië. De brandweer wist het vuur snel onder controle te krijgen. Niettemin brandde tweederde van de provisorische onderkomens af, zo meldt de Sloveense krant Delo.

Volgens lokale media hebben ontevreden vluchtelingen brand gesticht, maar de autoriteiten hebben nog niks gezegd over de oorzaak van de brand. Een verslaggever van de Duitse omroep ARD meldt dat de vluchtelingen brand hebben gesticht uit onvrede over de povere omstandigheden in het opvangkamp.

Veel vluchtelingen zijn ontevreden omdat hun registratie en doorreis naar Oostenrijk door Slovenië traag verloopt. Woensdagochtend telden de autoriteiten in het kleine EU-land zo'n 11.000 vluchtelingen binnen de landsgrenzen. De regering zegt dagelijks hooguit 2.500 mensen aan te kunnen. Het parlement van Slovenië heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ingestemd met de inzet van militairen aan de grens.

Verzet tegen besluit over Volkert van der G.

De familie van Pim Fortuyn verzet zich tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om diens moordenaar Volkert van der G. vooralsnog niet opnieuw achter de tralies te zetten.

Dat heeft Joost Eerdmans woensdag laten weten namens het Burgercomité tegen Onrecht. Hij spreekt ook namens de familie. De nabestaanden van de vermoorde politicus zijn zeer teleurgesteld, laat Eerdmans weten.

Eerdmans en de nabestaanden leggen zich er niet bij neer. Ze vinden dat er sterke aanwijzingen zijn dat Van der G., die voorwaardelijk vrij is, de hem opgelegde bijzondere voorwaarden (deels) heeft overtreden. Ze hebben advocaat Richard van der Weide gevraagd de juridische mogelijkheden te onderzoeken om de vermeende schending voor te leggen aan de rechter.

Onderzoek
In een brief aan Eerdmans van de landelijk hoofdadvocaat-generaal herhaalt het OM dat de publicatie van foto's van Van der G. vorig jaar in De Telegraaf "geen schending van het mediaverbod opleveren".

Het OM laat verder weten dat de reclassering nog onderzoek doet of Van der G. zich houdt aan andere bijzondere voorwaarden en of hij voldoende meewerkt. Pas daarna kijkt het OM of de vervroegde invrijheidstelling van Van der G. moet worden teruggedraaid.

De kwestie laaide onlangs hoog op na een uitzending van Brandpunt Reporter waarin Van der G. met een verborgen camera was gefilmd.

Verzet tegen besluit over Volkert van der G.
Verzet tegen besluit over Volkert van der G. (Foto: ANP)

Woolfe: Red Hood Diaries IP gekocht door Rebellion

De Britse gamestudio Rebellion heeft de rechten gekocht voor Woolfe: The Red Hood Diaries, de fantasy-platformer voor pc. Afgelopen augustus werd verdere ontwikkeling ten aanzien van de titel gestaakt vanwege de beëindiging van de toenmalige ontwikkelstudio Grin.

Rebellion, bekend van de Sniper Elite-games, kocht de rechten voor het IP tijdens een veiling. De studio zegt in een reactie dat er wel veel aan de game mankeert. "De sfeer en artwork zijn ijzersterk, maar de game heeft ook enkele minpunten. Zo zijn bepaalde gameplayelementen ronduit frustrerend en slecht in elkaar gezet", zegt Rebellion-baas Jason Kingsley tegenover Eurogamer. Kingsley belde voor de aankoop eerst persoonlijk met de mensen van Grin, om te vragen hoe zij erover zouden denken als een andere studio de IP over zou kopen. "Hij (Wim Wouters, baas van de Belgische studio Grin) kwam over als een uiterst sympathiek persoon. Hij was heel enthousiast en behulpzaam over de deal, misschien wel een tikkeltje naïef zelfs. Het was voor ons belangrijk dat we de goedkeuring van de originele studio zouden krijgen".

Woolfe: The Red Hood Diaries kwam tot stand als gevolg van een succesvolle Kickstart die 72.139 dollar opbracht. FOK! maakte een review over de game en was er zeer over te spreken.

Adele laat social media opnieuw ontploffen

Nadat ze eerder deze week tijdens de X-Factorshow in het Verenigd Koninkrijk nieuw materiaal liet horen, heeft Adele het nu officieel gemaakt: het nieuwe album is zeer dichtbij.

Op haar Facebook plaatste de Britse zangers een verhaal met de titel 'Hello...', precies het woord waardoor fans over de hele wereld opeens aan de televisie of (later) Youtube, gekluisterd zaten. Tijdens de X-Factor klonk: "Hello, it's me. I was wondering, if after all these years you'd like to meet. To go over everything. They say that time's supposed to heal ya, but I ain't done much healing"

Het verhaal, dat hieronder te lezen is, maakt duidelijk dat Adkins het succes totaal niet verwacht had en het haar niet in de koude kleren is gaan zitten. Ook vertelt ze welke boodschap ze wil brengen met nieuwe album, dat verwacht wordt in november. Over een releasedatum is echter nog geen officiele verklaring naar buiten gebracht. "25 gaat over de persoon die ik geworden ben, zonder het me te realiseren".

Adele laat social media opnieuw ontploffenAdele laat social media opnieuw ontploffen

Ex-tbs'er stond al lang bekend als gevaarlijk

De 38-jarige man die maandag in Leeuwarden een vrouw met een fles doodsloeg en een andere vrouw met een steekwapen verwondde, stond bij politie, justitie, de gemeente Leeuwarden en hulpinstanties al jaren bekend als gevaarlijk, agressief en gewetenloos. Autoriteiten hadden, naar eigen zeggen, echter geen wettelijke middelen om tegen de voormalige tbs'er op te treden.

De man kwam in augustus van dit jaar vrij uit een ggz-kliniek. Er waren volgens burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden geen wettelijke mogelijkheden om hem gedwongen op te sluiten of te laten opnemen.

"Hij is geen persoon die zonder risico weer de maatschappij in kon", zei Crone woensdag. Maar politie, justitie, de burgemeester en de ggz hadden "niet de bevoegdheid om vrijlating te voorkomen". De man werd sinds augustus voortdurend in de gaten gehouden.

Crone heeft de inspectie van het ministerie van Veiligheid en Justitie om een onafhankelijk onderzoek gevraagd. Hij wil zo duidelijk krijgen of "wij de juiste inschattingen hebben gemaakt".

Ex-tbs'er stond al lang bekend als gevaarlijk
Ex-tbs'er stond al lang bekend als gevaarlijk (Foto: ANP)

'Klokjongen' verhuist naar Qatar

De veertienjarige Ahmed Mohamed uit Irving in Texas verhuist met zijn familie naar Qatar. Hij werd 'klokjongen' gedoopt nadat hij medio september was gearresteerd met een zelfgemaakte klok, die door een docent was aangezien voor een bom. De moslimjongen werd geboeid door de politie afgevoerd. Er stak een storm van protest in de Verenigde Staten op en vervolgens in de rest van de wereld.

De gemoederen liepen hoog op nadat de vader aangifte deed van discriminatie op grond van religie. Al snel werd de jongen een genie genoemd. Ahmed ontmoette een reeks beroemdheden, president Obama in het Witte Huis voorop. Daarna volgden onder anderen Google-oprichter Sergey Brin, de Turkse premier Ahmet Davutoglu, de Soedanese president Omar al-Bashir, koningin Rania van Jordanië en Mark Zuckerberg van Facebook.

Iedereen bood de Texaanse familie hulp aan. Een aanbod uit Qatar aan de jongen om daar een programma voor jonge uitvinders te volgen, is geaccepteerd. De hele familie verhuist mee naar het emiraat, zo melden Amerikaanse media.

'Klokjongen' verhuist naar Qatar
'Klokjongen' verhuist naar Qatar (Foto: ANP)

Wesley en Yolanthe voor de rechter om bouwrel

Wesley en Yolanthe moeten in december voor de rechter verschijnen vanwege een langslepende bouwrel. De kersverse ouders hebben al bijna twee jaar een conflict over de verbouwing van hun huis op Ibiza.

Yolanthe erfde de villa van haar vader en wilde het optrekje flink laten verbouwen. Het stel schakelde een bouwbedrijf uit Etten-Leur in om het klusje te klaren. Maar de manager van Yolanthe en Wesley zou plotseling de stekker uit het project getrokken hebben.

De directeur van het bouwbedrijf, Jeroen Nuijten, wil nu geld zien voor de gemaakte kosten. "Al moet ik nog tien jaar doorgaan, ik wil gewoon het onrecht wat me is aangedaan rechtzetten. Het zal toch niet zo zijn, dat mensen hiermee weg kunnen komen? Ik wil gewoon mijn geld hebben", laat hij aan bekendeburen.nl weten.

Hij eist een bedrag van ruim 135.000 euro van het van het glamourkoppel. Op woensdag 9 december zal de rechter in Utrecht zich over de zaak buigen en bepalen wie er aan het langste eind trekt.

Wesley en Yolanthe voor de rechter om bouwrel
Wesley en Yolanthe voor de rechter om bouwrel (Foto: BuzzE)

Geen bezwaren handelsverdrag Australië-China

De Australische Labor Partij heeft geen bezwaren meer tegen een vrijhandelsverdrag met China. De oppositiepartij heeft een akkoord bereikt met de Australische regering, waardoor het verdrag nog voor het eind van dit jaar in werking kan treden.

Australië en China hebben afspraken gemaakt over onder meer het schrappen van handelstarieven en beperkte openstelling van de markt. Labor wilde niet akoord gaan met het verdrag, omdat Chinezen mogelijk de banen van Australiërs zouden inpikken. Die vrees is weggenomen in de deal met de regering, zei Laborleider Bill Shorten woensdag tegen Australische media.

In de deal zijn onder meer een salariseis en een aantal aanvullende visumvoorwaarden voor Chinezen die in Australië werken opgenomen. Daardoor zou het voor bedrijven voordeliger zijn om Australiërs aan te nemen.

Geen bezwaren handelsverdrag Australië-China
Geen bezwaren handelsverdrag Australië-China (Foto: ANP)

Van den Berg wordt chef Landelijke Eenheid

Jannine van den Berg wordt de nieuwe politiechef van de Landelijke Eenheid. Ze is door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) voorgedragen voor de post.

Van den Berg is momenteel nog lid van de korpsleiding van de Nationale Politie. Ze houdt zich onder meer bezig met de grote reorganisatie bij het personeel. Bij de Landelijke Eenheid volgt ze Patricia Zorko op, die vertrekt naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De Landelijke Eenheid doet regio-overschrijdend en specialistisch politiewerk. Taken zijn onder meer de aanpak van zware, georganiseerde criminaliteit en terrorisme en het bewaken en beveiligen van leden van het Koninklijk Huis. De Dienst Landelijke Recherche valt bijvoorbeeld onder de Landelijke Eenheid.

Wisselingen
In de top van de politie zijn de laatste weken veel wisselingen. Korpschef Gerard Bouman, de hoogste baas van de Nationale Politie, kondigde zijn vertrek enkele weken geleden aan. Ook directeur communicatie Eric Stolwijk van de Nationale Politie maakte daarna bekend dat hij opstapt.

Directeur Frans van Haarlem van het Politiedienstencentrum gaat eveneens weg. Het Politiedienstencentrum (PDC) ondersteunt het operationele werk van de politie.

Van den Berg wordt chef Landelijke Eenheid
Van den Berg wordt chef Landelijke Eenheid (Foto: ANP)

Samoaanse hockeyers moeten nog even oefenen

Voor de hockeyers van Samoa is de droom om ooit tot de betere teams van de wereld te horen nog wel erg ver weg. Woensdag begon in Stratford in Nieuw-Zeeland de Oceanië Cup, naast het continentale kampioenschap ook de laatste kans op olympische tickets voor de Oceanische landen. Voor Samoa zat het zowel bij de mannen als de vrouwen niet bepaald mee.

's Ochtends was het als eerste de beurt aan de mannen van Australië. De wereldkampioenen namen het op tegen Fiji, waar pas sinds een jaar of tien enigszins serieus gespeeld wordt. "We speelden tien jaar geleden tegen Australië en verloren met 26-0, dat willen we nu verbeteren en ik denk dat dat mogelijk is", aldus Shaun Corrie, de coach van Fiji. Dat lukte, want de Kookaburra's kwamen niet verder dan 'slechts' 17-0.

Vervolgens openden de vrouwen van Nieuw-Zeeland hun toernooi tegen de Samoaanse dames. De ietwat forse captain en parttime coach van Samoa - Peta Mualia Teo - vertelde vooraf dat haar team al zes maanden bezig was met de voorbereidingen op het toernooi. Vooral de 'velden' op eigen eiland zijn een probleem: "We proberen al jaren geld los te krijgen om een degelijk hockeyveld neer te kunnen leggen, maar we hebben nog steeds niks gehoord. De voorbereiding hebben we moeten doen op oude tennisvelden en op gras. Ik heb deze meiden meegenomen zodat ze tegen topteams kunnen spelen en met die ervaring zichzelf hopelijk kunnen verbeteren", aldus Teo, met 27 interlands de enige Samoaanse speelster die tegen Nieuw-Zeeland niet debuteerde.

Voor wie graag veel goals ziet: de wedstrijd van Nieuw-Zeeland tegen Samoa kan hier teruggekeken worden.

Het werd toch een strafexpeditie voor de Polynesische dames: halverwege stond Nieuw-Zeeland al met 16-0 voor. Dankzij onder meer zes treffers van Kirsten-Leigh Pearce en vijf stuks van zowel Charlotte Harrison en Anita Punt kwam uiteindelijk de 31-0 eindstand op het bord. Bij de vrouwen doet verder overigens alleen Australië mee: Fiji stuurde vanwege financiële problemen geen vrouwenteam. Australië en Nieuw-Zeeland zijn beiden al geplaatst voor de Spelen. Samoa kan dat doen als ze het toernooi winnen, maar dat mag niet erg waarschijnlijk genoemd worden.

Ook bij de mannen speelden de Black Sticks voor eigen publiek tegen Samoa en ook dat werd een pijnlijk duel voor de bezoekers. Na een krap kwartier bereikte Nieuw-Zeeland al de dubbele cijfers en onder meer zeven treffers van zowel Stephen Jennes als Nichlas Wilson legden Samoa op de pijnbank: 37-0. Toch was aanvoerder Mark Tuiletufuga tevreden: "Ik ben erg blij met het verdedigende werk. We maakten veel fouten en daar moeten we thuis over praten, maar ik ben toch erg blij met de prestatie", aldus de in Nieuw-Zeeland woonachtige Tuiletufuga. 

Wie nog meer goals wilt zien: hier zijn de beelden te vinden van de Nieuw-Zeelandse mannen tegen Samoa.

Het toernooi bij de mannen bestaat uit vier landen: Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji en Samoa. De twee laatstgenoemden doen in principe voor spek en bonen mee, maar met name voor Nieuw-Zeeland staat er veel op het spel. Als ze het toernooi winnen - Australië won tot nu toe alle zeven edities - mogen ze sowieso naar de Olympische Spelen in Rio. Als Australië wint plaatst Ierland zich als beste niet-geplaatste land in de Hockey World League alsnog voor de Spelen. Opvallend genoeg hangt het er van Nieuw-Zeeland bij verlies vanaf of Zuid-Afrika de Afrikaanse titel pakt: doen ze dat, dan mag Nieuw-Zeeland naar de Spelen doordat de Zuid-Afrikanen een eventueel ticket sowieso niet zullen gebruiken. Weet een ander land te verrassen en de Afrikaanse titel te pakken, dan zullen de Black Sticks niet in Rio te zien zijn.

De Samoaanse mannen spelen overigens zaterdag tegen Australië en hopen het aantal tegengoals wat te beperken. De vrouwen mogen komende nacht al aantreden tegen Australië in wat een nog moeilijker duel beloofd te worden.

Noodverordening Steenbergen rond asielprotest

In Steenbergen geldt vanaf woensdagmiddag 16.00 uur een noodverordening. De burgemeester heeft dat besloten omdat er aanwijzingen zijn dat een protest tegen de komst van een vluchtelingenopvang uit de hand zal lopen. Woensdagavond houdt de gemeente een vergadering over de komst van een opvanglocatie in Steenbergen.

Volgens de verordening is het in een gebied rond gemeenschapscentrum het Cromwiel aan de Krommestraat verboden om voorwerpen bij je te hebben die als wapen kunnen worden gebruikt. Het gaat dan om bijvoorbeeld stokken, kettingen, stenen, knuppels, glas en brandbare stoffen. Volgens de gemeente zijn er aanwijzingen dat 'opnieuw geweld of andere vormen van ongeregeldheden mede door het bezit van (vuur)wapens gepleegd gaan worden', schrijft de burgemeester Joseph Vos.

Noodverordening Steenbergen rond asielprotest
Noodverordening Steenbergen rond asielprotest (Foto: ANP)

Khamenei keurt atoomverdrag goed

Iraans geestelijk leider Ali Khamenei keurt het atoomverdrag van zijn land met zes wereldmachten en de Europese Unie goed. Hij heeft opdracht gegeven het verdrag onder enkele voorwaarden uit te voeren. Dat staat op de website van de belangrijkste ayatollah.

Op de site staat ook een brief van Khamenei aan president Hassan Rohani. Daarin staat dat de Verenigde Staten en de Europese Unie duidelijk moeten maken dat de economische sancties tegen Iran worden opgeheven.

Khamenei keurt atoomverdrag goed
Khamenei keurt atoomverdrag goed (Foto: ANP)

Onderzoeksraad rondt MH17-onderzoek af

Met een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev rondt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 woensdag formeel af. Vier leden van de OVV spreken met hun collega's van de Oekraïense onderzoeksraad, van wie Nederland het onderzoek in juli 2014 overnam.

"Het eindrapport dat vorige week is gepubliceerd zal zeker aan de orde komen. Ook zal worden gesproken over de aanbevelingen die de OVV heeft gedaan om de veiligheid van de luchtvaart te verbeteren, als het gaat om vliegen boven oorlogsgebieden. Maar er staan geen nieuwe dingen op de rol. Het is een beleefdheidsbezoek om de zaak af te ronden", zegt een woordvoerder van de OVV.

Onderzoeksraad rondt MH17-onderzoek af
Onderzoeksraad rondt MH17-onderzoek af (Foto: ANP)

Wielerploegen MPCC leren van geval-Boom

De in de MPCC verzamelde wielerploegen hebben in hun beleid ten aanzien van renners met een te lage cortisolwaarde een stap gezet. De beweging voor een geloofwaardige wielersport (Mouvement Pour un Cyclisme Crédible) handhaaft het onderling afgesproken startverbod maar heeft het voor elkaar gekregen dat ploegen voortaan wel een vervanger mogen oproepen. Dit moet een situatie als met Lars Boom aan het begin van de Tour de France deze zomer voorkomen.

Een te lage cortisolwaarde is voor de internationale wielrenbond UCI geen reden een renner te schorsen, maar omdat het kan duiden op ziekte dan wel dopinggebruik, heeft een aantal ploegen onderling afgesproken een renner met lage waarden aan de kant te houden. De MPCC wilde om die reden Boom in Utrecht uit de Tour weren. Omdat de UCI een vervanger op korte termijn niet accepteerde, gaf zijn ploeg Astana daaraan geen gehoor. Boom stapte halverwege de Tour ziek af.

Wielerploegen MPCC leren van geval-Boom
Wielerploegen MPCC leren van geval-Boom (Foto: ANP)

Skiester Fenninger na val naar ziekenhuis

De Oostenrijkse skiester Anna Fenninger is woensdag tijdens een training in Sölden zwaar ten val gekomen. De tweevoudig winnares van de algemene World Cup moest met een helikopter worden afgevoerd naar een ziekenhuis. De Oostenrijkse skibond wacht voor nadere mededelingen de eerste diagnose af, maar gevreesd wordt voor een knieblessure.

Fenninger was in training voor de reuzenslalom van Sölden, waarmee het World Cupseizoen voor de skiërs zaterdag in Oostenrijk van start gaat.

Skiester Fenninger na val naar ziekenhuis
Skiester Fenninger na val naar ziekenhuis (Foto: ANP)

Renault met nieuwe motoren naar Austin

Renault levert voor de Grand Prix van de Verenigde Staten komend weekeinde nieuwe verbeterde motoren. Maar als de teams Red Bull en Toro Rosso, met Max Verstappen, er op het circuit van Austin gebruik van willen maken zullen ze straffen moeten accepteren. Teams mogen in een seizoen slechts drie keer van motor wisselen. Dat aantal is al ruimschoots overschreden.

"We weten dat het gebruik van de nieuwe turbokrachtbron consequenties heeft voor de startposities van de rijders. Daarom laten we de beslissing aan de teams over", liet Remi Taffin namens Renault weten. Mercedes verzekerde zich al van de constructeurstitel maar zowel Red Bull (vierde) als Toro Rosso (zevende) kunnen nog stijgen op de WK-ranglijst.

De nieuwe Renault-V6 motor zou de basis vormen voor de krachtbron die in 2016 gebruikt gaat worden. Alleen is nog niet duidelijk welk team er dan over zal beschikken. Renault onderhandelt met Lotus over een overname van dat team.

Renault met nieuwe motoren naar Austin
Renault met nieuwe motoren naar Austin (Foto: ANP)

Ten Cate adviseur jeugdvoetbal bij KNVB

Henk ten Cate gaat zich namens de KNVB buigen over het jeugdvoetbal in een poging de kwaliteit van het Nederlandse voetbal te verhogen. Ten Cate (60) wordt voorzitter van een werkgroep met daarin in elk geval ook ontwikkelingscoördinator Lennard van Ruiven en bondscoach Edwin Petersen van Oranje Onder 16. Het plan vloeit voort uit het congres dat de KNVB vorig jaar in december organiseerde over de toekomst van het Nederlands voetbal.

"Ten Cate heeft een behoorlijke staat van dienst, ook als jeugdtrainer", zei technisch manager Jelle Goes van de KNVB tegen Voetbal International over de oud-trainer van onder meer Ajax, Vitesse en NAC en voormalig assistent-coach van FC Barcelona en Chelsea. "Hij weet wat nodig is om vanuit de jeugd in een topkleedkamer te komen."

De werkgroep wil met aanbevelingen komen hoe zowel de KNVB als clubs en trainers het niveau van de opleidingen kunnen verhogen. "We kunnen natuurlijk niet bepalen hoe jeugdtrainers bij hun clubs werken, dat moet je ook niet willen, maar het is wel goed om een gezamenlijk standpunt in te nemen", aldus Goes.

Ten Cate adviseur jeugdvoetbal bij KNVB
Ten Cate adviseur jeugdvoetbal bij KNVB (Foto: ANP)

'Shenmue III op 1080p60 wordt lastig op PlayStation 4'

Japanse ontwikkelaar en voor velen gamelegende Yu Suzuki heeft aangegeven dat het waarschijnlijk te lastig is om in Shenmue III 60 frames per seconde te kunnen bieden bij een resolutie van 1080p. Dat zei Suzuki in een interview met DualShockers. Suzuki experimenteert momenteel met Unreal Engine 4, die vanwege het brede kleurenpallet bij uitstek geschikt zou zijn voor Shenmue III.

Abstracte kwailteiten van omgevingen, zoals de droge lucht van een woestijn, komen volgens Suzuki waarschijnlijk het beste tot leven met de Unreal Engine van Epic Games. Het is wat hem betreft wel 'te tricky' om voor 60 fps te kiezen, omwille van de hardware(beperkingen) van PlayStation 4. 

Shenmue III werd eerder dit jaar onthuld als Kickstarter-project en werd zoals verwacht gigantisch goed gesteund door Shenmue-fans over de hele wereld. Met een startkapitaal van een slordige 6,5 miljoen dollar is men de ontwikkelstudio ingedoken en denkt in 2017 eindelijk met het langverwachte vervolg en sluitende deel in de serie te kunnen komen, voor zowel PlayStation 4 als pc.

Day one patch Halo 5 voegt multiplayercontent toe

27 Oktober is het zover, dan is Halo 5: Guardians te koop in de winkel. Naast een singleplayer heeft deze game uiteraard ook een multiplayer. Deze multiplayer wordt pas toegevoegd met een patch. Deze patch die 9GB zal zijn is te downloaden vanaf 22 oktober als je voor de pre-download hebt gekozen. Retail versies kunnen pas op de dag van de release de patch binnen halen.


Speelgoedmaker LEGO bouwt fabrieken uit

Het gaat zo goed met LEGO dat het Deense bedrijf drie fabrieken gaat uitbreiden om aan de toegenomen vraag naar de gekleurde speelgoedsteentjes te kunnen voldoen.

LEGO maakte woensdag bekend dat er komende jaren 3000 banen bijkomen op de fabriek in Monterrey in Mexico. Het complex wordt circa 190.000 vierkante meter groter. Het gaat om een uitbreidingsplan dat loopt tot en met 2022 waarmee meer dan honderd miljoen euro is gemoeid. Het bedrijf sprak zelf van een driecijferig miljoenenbedrag.

Ook wordt uitgebreid op de locatie in Nyíregyháza in Hongarije en op de vestiging bij Billund, het hoofdkwartier van LEGO. Hier gaat het bij elkaar om enkele honderden banen. Mogelijk wordt het aantal nieuwe functies in Hongarije komende jaren nog uitgebreid naar 1600.

LEGO, dat eigendom is van de Deense miljardairsfamilie Kristiansen, is al bezig met het bouwen van een nieuwe fabriek in China. In de eerste helft van dit jaar werd een grotere verpakkingsfabriek in Tsjechië in gebruik genomen. Sinds 2010 is het personeelsbestand al met meer dan 50 procent verhoogd tot ruim 15.000 werknemers.

Speelgoedmaker Lego bouwt fabrieken uit
Speelgoedmaker LEGO bouwt fabrieken uit (Foto: ANP)

TNO schrapt 220 banen

Onderzoeksinstituut TNO schrapt 220 banen. Het instituut heeft last van teruggelopen overheidsfinanciering en van ongunstige marktomstandigheden.

Aan het begin van dit jaar werkten er ongeveer 3000 mensen bij TNO. De afgelopen maanden is de personeelsreductie al voor zo'n 60 procent doorgevoerd, door vacatures niet in te vullen of tijdelijke contracten niet te verlengen. "Voor ruim honderd medewerkers zal de functie helaas vervallen. TNO zal zich maximaal inzetten op een actieve herplaatsing naar werk binnen of buiten de organisatie", aldus de organisatie.

TNO schrapt 220 banen
TNO schrapt 220 banen (Foto: ANP)

Eerste namen Where The Wild Things Are bekend

Festival Where the Wild Things Are heeft woensdag de eerste namen bekendgemaakt. Onder meer De Jeugd van Tegenwoordig, Fresku en Balthazar zijn van de partij op het driedaagse festival.

De vierde editie van het festival wordt in het weekend van 4 tot en met 6 maart gehouden, in bungalowpark de Eemhof in Zeewolde. Andere namen die optreden zijn Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, Gold Panda, Junior Boys, Weval, Larry Gus, Petite Noir, Dollkraut, Birth of Joy, The Jacques en The Homesick.

De voorverkoop is ook meteen van start gegaan.

Eerste namen Where The Wild Things Are bekend
Eerste namen Where The Wild Things Are bekend (Foto: BuzzE)

Foo Fighters in 2016 niet naar Pinkpop

Pinkpopbaas Jan Smeets heeft woensdagochtend aangekondigd dat de rockband Foo Fighters niet naar Pinkpop 2016 komt. Hij deed dat in het radioprogramma van Giel Beelen op 3FM.

In 2015 zou de band het Landgraafse festival afsluiten, maar dat optreden werd afgezegd nadat zanger Dave Grohl zijn been brak. Smeets meldde toen dat hij de band in 2016 alsnog als afsluiter zou proberen te regelen. Omdat de band in 2016 echter geen tour gepland heeft, komt er dus ook geen optreden in Limburg. In 2017 komt de band wel, aldus Smeets.

Smeets bevestigde ook het nieuws van dinsdag dat de Duitse metalband Rammstein in 2016 naar Landgraaf komt. Deze band sluit op zaterdag 11 juni de tweede dag van het driedaagse festival af.

CDU steunt Merkel stevig

Ondanks de toenemende kritiek op haar migrantenbeleid heeft de Duitse bondskanselier haar partij CDU nog stevig achter zich staan. Uit een peiling blijkt dat 82 procent van haar aanhang tevreden is over haar doen en laten.

18 procent is ontevreden, zo bleek uit de peiling in opdracht van het blad Stern. Veel CDU-leden (81 procent) vinden dat Merkel tijdens de verkiezingen in 2017 weer kandidaat moet zijn voor het bondskanselierschap. Merkel is volgende maand tien jaar aan het bewind in Duitsland.

CDU steunt Merkel stevig
CDU steunt Merkel stevig (Foto: ANP)

Fiscus moet miljoenen Starbucks terughalen

De deal tussen de Nederlandse Belastingdienst en het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks kan niet door de beugel. Nederland moet minimaal 20 miljoen euro aan illegale staatssteun terugvorderen bij het bedrijf, maar krijgt geen boete. De Nederlandse fiscus moet aan de hand van recente cijfers bepalen hoe hoog het bedrag precies uitpakt.

Dat oordeelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag. "Alle ondernemingen, groot en klein, multinationals en andere, moeten billijk belastingen betalen", aldus Vestager. Zij bevestigde daarmee mediaberichten die al sinds vorige week rondgaan.

Het gaat om een speciaal ontworpen constructie waarbij Starbucks royalties voor een recept om koffiebonen te branden naar een bedrijfsonderdeel in het Verenigd Koninkrijk mocht overboeken. Die royalties waren volgens Brussel 'zeer hoog'.

'Kunstmatige verlaging'
Nederland stond toe dat dat bedrag van de winst werd afgeboekt, zodat nauwelijks belasting hoefde te worden betaald. Brussel vindt dat een 'kunstmatige verlaging' en spreekt van 'ten onrechte schuiven met winsten'. Het voordeel dat Nederland moet terugvorderen ligt tussen de 20 en 30 miljoen euro.

"Fiscale afspraken die de belastingdruk van een onderneming kunstmatig laag houden, stroken niet met de EU-staatssteunregels. Ze zijn onwettig", aldus Vestager.

Campagne
De Europese Commissie stelde vorig jaar een nader onderzoek in naar de deal, nadat Brussel al voorlopig had vastgesteld dat de regels waren overtreden. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) beloofde toen dat het beleid wordt aangepast als het oordeel definitief zou worden.

Het oordeel past in de campagne van de Europese Commissie tegen belastingfraude - en ontwijking. De commissie wil voorkomen dat bedrijven door speciale afspraken minder belasting betalen dan ze zouden doen bij normale toepassing van de belastingregels.

Fiscus moet miljoenen Starbucks terughalen
Fiscus moet miljoenen Starbucks terughalen (Foto: ANP)

3FM gaat Serious Request aanpassen

De jaarlijkse actie Serious Request op radiozender 3FM ondergaat dit jaar de nodige veranderingen. Dat heeft zenderbaas Wilbert Mutsaerts gezegd in een interview met Nieuwe Revu.

Mutsaerts, geïnterviewd vanwege het 50-jarig bestaan van 3FM, reageert op radiomakers die zich kritisch uitlaten over Serious Request. 'Over de opbrengst van rond de twaalf miljoen euro de afgelopen drie jaar hebben we geen klagen, maar er zitten wel wat elementen in die anders kunnen', geeft Mutsaerts toe. 'Dat loopje van de deejays als ze het huis uitkomen in de richting van het hoofdpodium gaan we anders doen. Ongewild is dat uitgelopen op een soort heldenverering en dat willen we niet uitstralen.'

De zenderbaas wil verder nog niet precies zeggen wat er verandert, maar het aanvragen van platen blijft bestaan. 'We hebben samen met deejays wat veranderingen bedacht waardoor het bijzonder gaat worden in Heerlen', zegt Mutsaerts. 'We hebben trouwens de afgelopen vijf jaar sowieso de focus steeds meer naar de inhoud verlegd. Daarom maken we ook met het Rode Kruis twee reizen naar de probleemgebieden dit jaar. We willen de luisteraar wat meegeven over de wereld, maar het moet niet te hoogdravend worden zodat je te veel mensen verliest.'

3FM Serious Request
3FM Serious Request ondergaat veranderingen. Dit jaar staat het Glazen Huis in Heerlen.

Delft verovert koppositie Solar Challenge

Het Nuon Solar Team van de TU Delft gaat sinds woensdag aan kop in de World Solar Challenge, een race met zonneauto's die in Australië wordt verreden. Tot nu toe stond het Solar Team Twente op de eerste plaats, maar na 2500 kilometer door de hete 'outback' wist Delft Twente in te halen. Het verschil is drie minuten.

"De hele dag hebben we gewacht op het moment om in te halen. Het werd steeds moeilijker vanwege drukker verkeer en slingerende wegen. Om 13.00 uur was het zover. De eerste poging lukte het niet maar daarna konden we erlangs", liet teamlid Joris van den Berg van Delft weten.

Aan de race doet ook een team uit Eindhoven mee, met een gezinsauto op zonne-energie. Dat team staat op de tweede plek in zijn klassement.

De finish van de race is in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd).

Delft verovert koppositie Solar Challenge
Delft verovert koppositie Solar Challenge (Foto: ANP)

SP en D66: Chinese vakantie koning onhandig

De oppositiepartijen SP en D66 zijn ongelukkig met de vakantie die koning Willem-Alexander deze week met zijn gezin in China viert, voorafgaand aan het staatsbezoek aan China. De twee partijen vinden dat de koning door zijn vakantie met minder gezag de mensenrechten in China aan de orde kan stellen.

SP-Kamerlid Harry van Bommel en D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zeggen dat woensdag in een toelichting op berichtgeving in het AD. Die krant meldt dat de koning, koning Máxima en hun drie dochters al enkele dagen privé vakantie houden in China.

Van Bommel gaat daarover vragen stellen aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. 'Dit is niet handig. Het wordt lastig als je eerst vrolijk vakantie viert in China en dan tijdens het staatsbezoek zegt: o ja, nu ik hier toch ben, over de mensenrechten krijgen we veel klachten.'

Gewicht in de schaal
Ook Sjoerdsma denkt dat de positie van koning Willem-Alexander er in de dialoog met de Chinezen niet sterker op wordt als hij eerst met zijn gezin is gefotografeerd bij de Chinese Muur. Hij vreest dat de mensenrechtenboodschap dan aan kracht zal verliezen. Sjoerdsma vindt dat zowel Koenders als de koning bij hun Chinese gesprekspartners over mensenrechten moet beginnen. 'De koning is ons staatshoofd en dat legt in China gewicht in de schaal. Dus laten Koenders en de koning er allebei iets over zeggen.'

Ook van Bommel vindt dat. Hij vindt dat de koning na zijn pleidooi voor de mensenrechten in zijn speech bij de Verenigde Naties vorige maand niet stil kan blijven. 'Die speech was niet vrijblijvend. Adel verplicht', aldus Van Bommel.

SP en D66: Chinese vakantie koning onhandig
SP en D66: Chinese vakantie koning onhandig (Foto: ANP)

Turkse Nederlanders naar de stembus

Ongeveer 240.000 Turkse Nederlanders kunnen vanaf woensdag tot en met zondag stemmen voor de Turkse parlementsverkiezingen. Op drie plaatsen in Nederland zijn stembureaus ingericht: de RAI in Amsterdam, Ahoy in Rotterdam en sporthal De Scheg in Deventer. De stemlokalen zijn elke dag open van 10.00 tot 19.00 uur.

In Turkije zelf zijn de verkiezingen op 1 november. De nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven na het mislukken van de coalitieonderhandelingen. De AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan verloor zijn meerderheid en moest daarom over coalitievorming onderhandelen met andere partijen. Slechts enkele maanden na de vorige verkiezingen moeten de Turken daarom opnieuw naar de stembus.

Afgelopen week ontstond commotie onder een grote groep Turkse Nederlanders die een brief hadden gekregen van premier Ahmet Davutoğlu, waarin hij stemmen probeert te winnen voor de AK-partij. Mogelijk heeft de partij in strijd met de Nederlandse privacywetgeving gehandeld.

Bij de vorige verkiezingen, eind mei/begin juni, was de opkomst in Nederland relatief hoog. Ruim 76.000 van de 240.000 kiesgerechtigde Turken brachten hun stem uit. Het leidde tot verkeersopstoppingen op de wegen naar de toenmalige stemlocatie in Rijswijk. Zo'n 64 procent van de stemmende Turkse Nederlanders stemde op de AK-partij. In de totale uitslag kreeg de AK-partij 40,87 procent van de stemmen.

Turkse Nederlanders naar de stembus
Turkse Nederlanders naar de stembus (Foto: ANP)

Game of Thrones episode 1 gratis, episode 6 in november

Telltale Games heeft aangekondigd dat de laatste episode van Game of ThronesThe Ice Dragon, op 17 november uitkomt op alle platforms. Daarnaast is, net als bij Tales from the Borderlands, de eerste episode nu gratis te downloaden voor consoles en mobiele apparaten.

Ook komt er op 17 november een fysieke versie van de game. Een deel van de cast heeft in een nieuw filmpje er wat over te melden, dus bekijk die beelden hieronder. Game of Thrones is beschikbaar voor compatibele iOS- en Android-toestellen, pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

'Hitler wilde Joden niet vernietigen, de Islam wel'

Adolf Hitler wilde de Joden helemaal niet uitroeien, hij wilde ze alleen het land uitzetten. Haj Amin al-Hoesseini, een islamitische moefti van Jeruzalem, zou Hitler het idee van de uitroeiing van Joden in het hoofd hebben geplant. Dat stelt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Het islamitische kopstuk zou tegen Hitler hebben gezegd dat alle Joden naar Palestina zouden komen als hij ze het Duitse Rijk uit zou zetten. ''Maar wat moet ik dan met hen doen'', zou Hitler hebben gevraagd. ''Verbrand ze'', zou de moefti als antwoord hebben gegeven. Een moefti is een hoge wetsgeleerde in de islamitische wetgeving.

Netanyahu zei dit in zijn speech voor het Zionistisch Wereldcongres. Hij zorgt voor controverse met zijn uitspraak, zijn bewering werd snel verworpen door Holocaustgeleerden.

 
ben
'Hitler wilde Joden niet vernietigen, de Islam wel' (Foto: ANP)

Heerenveen bevestigt: "De Haan interim-coach"

SC Heerenveen heeft woensdag bevestigd dat Foppe de Haan bij de club aan de slag gaat als interim-trainer. Coach Dwight Lodeweges stapte dinsdag op vanwege de tegenvallende resultaten.

Heerenveen staat met zeven punten uit negen wedstrijden op een teleurstellende vijftiende plaats. Afgelopen zondag ging de ploeg in eigen stadion met 5-2 ten onder tegen Feyenoord.

Heerenveen bevestigt: De Haan interim-coach
Heerenveen bevestigt: De Haan interim-coach (Foto: ANP)

Uitrol 4G in Nederland drukt resultaten Tele2

Tele2 heeft zijn winstverwachting teruggeschroefd in verband met de versnelde uitrol van zijn 4G-netwerk in Nederland. Het Zweedse telecombedrijf investeert fors in ons land en het kampt met hoge kosten vanwege het sterk toegenomen dataverbruik.

De dekking van het Nederlandse 4G-netwerk bedraagt inmiddels 90 procent. Daarmee loopt het bedrijf voor op zijn oorspronkelijke schema. Tele2 steekt in het vierde kwartaal nog 100 tot 200 miljoen kroon in het net om de uitrol verder te versnellen. Ook volgend jaar is het bedrijf naar verwachting nog veel geld kwijt aan het Nederlandse net.

De Zweden rekenen voor heel 2015 nu op een bedrijfsresultaat (ebitda) tussen de 5,6 en 5,8 miljard kroon (omgerekend 594 tot 615 miljoen euro), werd woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Eerder was de verwachting 5,8 tot 6 miljard kroon.

Kazachstan
Tele2 telt in Nederland nu dik 1,2 miljoen klanten, waarvan 841.000 op het gebied van mobiele telefonie. De inkomsten uit mobiele telefonie in Nederland namen afgelopen kwartaal op jaarbasis 13 procent toe tot 364 miljoen kroon. De totale Nederlandse omzet steeg met 3 procent tot ruim 1,4 miljard kroon. De brutowinst kwam wel 42 procent lager uit, op 122 miljoen kroon.

Concernbreed was eveneens sprake van omzetgroei. Vooral in Kazachstan wist Tele2 de inkomsten uit te breiden. Daar telt het bedrijf inmiddels bijna 4,4 miljoen klanten, meer dan de 4 miljoen in thuismarkt Zweden. De totale omzet van het Zweedse concern ging in het derde kwartaal 3 procent omhoog en kwam uit op 6,8 miljard kroon. Het bedrijfsresultaat viel 5 procent terug naar 1,6 miljard kroon. Onder de streep resteerde 397 miljoen kroon, bijna de helft (45 procent) minder dan een jaar eerder.

Uitrol 4G in Nederland drukt resultaten Tele2
Uitrol 4G in Nederland drukt resultaten Tele2 (Foto: ANP)

Vaticaan: "Paus heeft geen hersentumor"

Het Vaticaan ontkent dat paus Franciscus een goedaardige hersentumor heeft. De Italiaanse krant Quotidiano Nazionale onthulde woensdag op haar voorpagina dat de 78-jarige paus in het geheim per helikopter naar Toscane is gevlogen om daar een Japanse arts te raadplegen.

Volgens de krant is een kleine, donkere vlek in de hersenen van de paus ontdekt. De tumor zou te genezen zijn. Het Vaticaan zegt echter dat Franciscus in goede gezondheid verkeert, op wat pijn door ischias na. Hij krijgt in het Vaticaan therapie om die kwaal te bestrijden. Ischias is een zenuwpijn met uitstraling in een been of een bil.

De tumor zou al enkele maanden geleden zijn ontdekt en zonder chirurgische ingreep zijn te genezen, schrijft Quotidiano Nazionale. "De paus doet zijn werk op een ongewoon hoog niveau van intensiteit. Ongefundeerd nieuws verspreiden, is bijzonder onverantwoord en geen aandacht waardig", aldus een woordvoerder van het Vaticaan.

Vaticaan ontkent hersentumor van paus
Vaticaan ontkent hersentumor van paus (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner gaat op tournee

Caitlyn Jenner gaat op tournee. De 65-jarige reality-ster doet volgend jaar vijf steden aan met een serie voordrachten voor Unique Lives and Experiences, een organisatie die in Noord-Amerika lezingen geeft voor vrouwen. Dat meldt E! News.

Onder anderen Jamie Lee Curtis en Hillary Clinton gingen Jenner voor als gastsprekers. Haar eerste optreden is op 22 februari in Toronto, Canada. Verder doet ze Vancouver, Denver, San Francisco en Seatle aan.

Wat Jenner precies zal bespreken, is nog niet bekend. Wel is er al een titel: Up Close and Personal. Daaruit kan opgemaakt worden dat Jenner een persoonlijke inkijkje zal geven in de ingrijpende veranderingen die zij afgelopen jaar heeft ondergaan voor haar transitie van Bruce naar Caitlyn.

Caitlyn
Caitlyn Jenner gaat op tournee (Foto: BuzzE)

Familie Talitha naar rechter om onderzoek OM

De familie van de overleden Amsterdamse Talitha (25) wil het Openbaar Ministerie via de rechter dwingen om alsnog een onderzoek naar de mysterieuze dood van de jonge vrouw in te stellen. Advocaat Sébas Diekstra heeft daarom een zogeheten artikel 12-procedure aangespannen bij het gerechtshof in Amsterdam.

De toedracht van het overlijden van Talitha is ruim twee jaar na haar dood nog steeds onduidelijk. Ze werd in april 2013 dood op het spoor gevonden bij Heerhugowaard, overreden door een trein.

Het Openbaar Ministerie ging uit van zelfmoord. Voor die conclusie is echter geen bewijs gevonden. Het OM heeft later verontschuldigingen aangeboden. Maar tot een nieuw onderzoek is het niet gekomen. Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen voor een misdrijf.

Fouten
Volgens advocaat Diekstra heeft de politie fouten gemaakt door geen forensisch onderzoek te doen op de plek waar Talitha werd gevonden. Dit terwijl de schouwarts meteen al niet kon vaststellen of ze was overleden door de aanrijding met de trein, of al eerder.

"Ongeveer alles wat fout kon gaan, is in deze zaak fout gegaan", zegt Diekstra. "Dat het OM geen onderzoek meer wil doen, terwijl het dossier daar om schreeuwt, is onbegrijpelijk voor de nabestaanden."

Volgens forensisch patholoog Frank van de Goot heeft Talitha waarschijnlijk geen zelfmoord gepleegd. Ze lag volgens de verklaring van de machinist al roerloos op de rails toen ze in Heerhugowaard door de trein werd overreden. Dat en de verwondingen die ze had, stroken volgens Van de Goot niet met een zelfmoord. Een ongeval lijkt Van de Goot waarschijnlijker, een misdrijf sluit hij niet uit.

Familie Talitha naar rechter om onderzoek OM
Familie Talitha naar rechter om onderzoek OM (Foto: ANP)

Bo Maerten zou naakt over straat willen lopen

Als het aan de 23-jarige actrice Bo Maerten ligt, zou ze zo naakt over straat willen lopen. Ze is namelijk niet preuts, vertelt de knappe dame aan Viva. Maar helaas, ze is bang om neergezet te worden als een seksbom. "Ik zou bij wijze van spreken zo naakt over straat lopen, maar ik wil niet worden neergezet als een seksbom'', zegt ze.

Toch werkte Bo gelukkig onlangs mee aan en sexy fotoshoot voor een mannenblad. "Ik wist dat het bloot zou worden, maar op een chique manier", legt ze uit. "Ik vond die shoot zo leuk en vleiend dat ik 'm niet kon laten schieten."

Bo (Celblok H) is binnenkort te zien in de film Mannenharten 2 en de nieuwe serie Tessa, waarin ze de dochter van Thekla Reuten speelt. Aan werk geen gebrek dus, maar toch voelt ze zich nog vaak onzeker. "Soms sta ik bij audities letterlijk te trillen van de zenuwen", geeft ze toe.

Bo Maerten wil geen seksbom zijn
Bo Maerten wil geen seksbom zijn (Foto: BuzzE)

Burgemeester wijk in na vondst babylijkjes

Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard gaat woensdagmiddag de wijk in waar de lichaampjes van twee dode baby's zijn gevonden. Een dode baby werd op 8 oktober op de Schelde in een tas op straat gevonden, de andere werd daarna tijdens onderzoek door de politie aangetroffen in een woning, zo werd dinsdag bekend.

De burgemeester reageerde dinsdag zeer geschokt. "Het is een nieuwe dreun, zeker ook voor de buurt", zei hij. Welzijnsorganisaties gingen al de wijk in om de mensen op te vangen. Buurtbewoners kregen dinsdag een brief van de gemeente met daarin het bericht van de politie.

Burgemeester wijk in na vondst babylijkjes
Burgemeester wijk in na vondst babylijkjes (Foto: ANP)

Peter Jan Rens komt met karaoke-feesten

Och nee toch, het lachertje van de BN'ers Peter Jan Rens heeft weer een 'fantastisch' idee. Peter is voortaan namelijk te boeken voor karaoke-feesten. Op zijn Facebookpagina heeft hij een poster geplaatst waarin hij de avonden aanprijst.

Op de poster is Peter Jan te zien in een gouden jasje te midden van discoballen, elpees en microfoons. Erbij staat gemeld: "Binnenkort een feestje? Boek dan de compleet verzorgde karaoke-avond gepresenteerd door Peter Jan Rens. Inclusief geluid, videoscherm en een digitaal promotiepakket om uw feest extra te promoten".

Hoeveel de karaokeavond kost, staat er niet bij, maar het is vast zonde van je geld. Rens is telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

 

BINNENKORT EEN FEESTJE? BOEK DAN DE compleet verzorgde karaokeavondgepresenteerddoor Peter Jan Rens.INCLUSIEF...

Posted by Peter Jan Rens on dinsdag 20 oktober 2015

Peter Jan Rens komt met karaoke-feesten
Peter Jan Rens komt met karaoke-feesten (Foto: BuzzE)

Chaos Reborn van bedenker XCOM krijgt launchtrailer

XCOM-bedenker Julian Gollop komt met een nieuwe strategie-game, Chaos Reborn. De game kende een succesvolle Kickstarter-campagne en is al een tijdje beschikbaar via Steam Early Access, maar krijgt volgende week een daadwerkelijke release.

Om dit te vieren is er uiteraard een launchtrailer uitgebracht die je hieronder kunt bekijken. Geïnteresseerd in de game? Hier vind je meer informatie op Steam

PayDay 2-microtransacties ietwat aangepast

PayDay 2 kent sinds een week microtransacties. Om speciale skins voor je wapens vrij te spelen, die wapens sterker maken dan eerst, moet je een boor kopen om een kluis te openen. Dit haalde uiteraard de woede van trouwe fans naar boven.

Ontwikkelaar Overkill heeft geen reactie uitgebracht op het gedoe, maar heeft inmiddels wel actie ondernomen. In een nieuwe hotfix voor de pc-versie is het nu mogelijk om de genoemde boor als beloning te krijgen na het voltooien van een heist. De mogelijkheid tot betalen voor een boor blijft bestaan, maar iedereen heeft nu in ieder geval ook de gratis mogelijkheid om de boor te vinden.

Wat denken jullie, een gepaste oplossing of had Overkill hier nooit aan moeten beginnen?

Payday 2

Cinema Brewers maakt Back to the Future-bier

Cinema Brewers, een groep Nederlandse cinefielen die bieren bedenken die bij specifieke films moeten worden gedronken, heeft een speciaal bokbier gebrouwen ter gelegenheid van de Back to the Future-dag.

In het tweede deel van de iconische trilogie gaan hoofpersonages Marty McFly en Doc Brown naar 21 oktober 2015. Op diverse plaatsen vinden woensdag speciale marathons van de films plaats om dit heuglijke feit te vieren. Het 'Bock to the Future'-bier wordt gelanceerd op de marathon die het Leids Film Festival organiseert.

'Bock to the Future' is een bokbbier gebrouwen met vanille en chocolade, als knipoog naar de Amerikaanse jeugdcultuur in de jaren tachtig. Er zullen twee flessen van de limited edition worden uitgegeven: eentje met de afbeelding van de voorkant van de DeLorean waarmee de personages in de film naar de toekomst reizen, en eentje met een afbeelding van de achterkant.

De legendarische Back to the Future-trilogie vertelt over een tienerjongen die met de tijdmachine van een bevriende geleerde door de tijd reist om ervoor te zorgen dat zijn familie niet in de problemen belandt. De serie was een enorm succes, won talloze prijzen en geldt als één van de beste trilogieën ooit gemaakt. Eerder maakten de Cinema Brewers speciale biertjes geïnspireerd op films als Pulp Fiction, Doctor Zhivago en Rebel without a Cause.

Cinema Brewers maakt Back to the Future-bier
Cinema Brewers maakt Back to the Future-bier (Foto: BuzzE)

LEGO World opent jacht op wereldrecord

Ruim 14.000 kilo legosteentjes. Dat is het voornaamste ingrediënt van de vijftiende editie van LEGO World die woensdag in de Utrechtse Jaarbeurs wordt geopend. Tot en met 27 oktober kunnen kinderen zich in hun herfstvakantie elke dag vergapen aan kleurrijke bouwwerken of zelf aan de slag gaan met de steentjes.

Tijdens het evenement wordt dit keer een poging gedaan een wereldrecord te vestigen door de hoogste legotoren ter wereld te bouwen. Daarvoor moet het huidige record van 35,05 meter, dat deze zomer in Milaan werd gevestigd, worden verbroken. Voor elke gebouwde meter doneert het Deense speelgoedbedrijf 1000 euro aan SOS Kinderdorpen.

Lego World opent jacht op wereldrecord
LEGO World opent jacht op wereldrecord (Foto: ANP)

GVB Amsterdam gaat DNA spugers verzamelen

Wie in het Amsterdamse openbaar vervoer spuugt naar een bestuurder of conducteur, komt daar niet zo makkelijk meer mee weg. Het speeksel wordt verzameld en het DNA-profiel daaruit wordt bewaard in een databank. Op 1 oktober is een proef van een half jaar begonnen. Is er een DNA-match, dan volgt straf.

Dat bevestigde een woordvoerster van ov-bedrijf GVB woensdag na berichtgeving in Metro. "Het aantal spuugincidenten moet drastisch omlaag. Bespuugd worden is een van de meest vernederende vormen van agressie. Het heeft een enorme impact en dus willen wij ons personeel daartegen beschermen."

Beveiligers van het GVB zijn speciaal opgeleid om het speeksel op de juiste manier te verzamelen. Ze maken gebruik van een zogeheten spuugkit, waarin een wattenstaafje, een plastic bewaarbuisje en handschoenen zitten. Het buisje met materiaal wordt gevoegd bij de aangifte van het spuugincident.

De proef wordt gedaan in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie. De GVB-woordvoerster wil niet zeggen op welke lijnen de spuugkit klaarstaat, alleen dat het gaat om lijnen waar de risico's van agressie het grootst zijn. Personeel in het Amsterdamse ov wordt per jaar tientallen keren bespuugd.

Spugen in ov Amsterdam niet meer onbestraft
Spugen in ov Amsterdam niet meer onbestraft (Foto: ANP)

Landmacht zoekt 'explosieven' in Kuip

In stadion De Kuip in Rotterdam wordt woensdag gezocht naar explosieven. Geen echte, maar fictieve. Het is een onderdeel van een oefening voor 450 militairen van de landmacht. Het geniebataljon uit Oirschot oefent al sinds zaterdag in Rotterdam en sluit het project woensdag af.

Eerder deden militairen al oefeningen op De Hef, de vroegere spoorbrug over de Koningshaven. Ook zochten ze in de gemeente Stellendam, samen met de brandweer, naar chemische stoffen. De Kuip en gebouwen rond de Maastunnel worden woensdag dus gecontroleerd op fictieve explosieven. Aan de oefening nemen ook Belgische en Amerikaanse militairen deel.

Een geniebataljon bestaat uit militairen die kunnen worden ingezet voor het opsporen van bermbommen of wapens. In Nederland ondersteunen genisten regelmatig politie en justitie bij het zoeken naar wapens, drugs of geld.

Landmacht zoekt 'explosieven' in Kuip
Landmacht zoekt 'explosieven' in Kuip (Foto: ANP)

Nieuw onderzoek vermiste studenten Mexico

De Mexicaanse autoriteiten gaan opnieuw onderzoek doen naar de verdwijning van 43 studenten in de staat Guerrero vorig jaar. Volgens de BBC heeft de Mexicaanse regering ingestemd met het heropenen van de zaak, nadat een internationale commissie een afgerond onderzoek gebrekkig had genoemd.

Mexico concludeerde dat de studenten door lokale autoriteiten waren overgedragen aan een drugsbende. Die zou ze vervolgens hebben gedood en verbrand. Overblijfselen van de studenten zouden zijn gevonden op een vuilnisbelt. De resten zouden vanwege de verbranding niet kunnen worden geindentificeerd, maar de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten noemt dat onmogelijk.

Volgens de commissie hebben de autoriteiten het aandeel van de lokale veiligheidsdiensten in de verdwijning onderschat. Ook hekelden de experts dat ze militairen niet mochten ondervragen. De zoektocht naar de studenten door de autoriteiten wordt hervat en er wordt beter samengewerkt met nabestaanden van de slachtoffers.

Nieuw onderzoek vermiste studenten Mexico
Nieuw onderzoek vermiste studenten Mexico (Foto: ANP)

Emile Ratelband heeft 25-jarige vriendin

Emile Ratelband heeft opnieuw geluk gevonden in de liefde. De positiviteitsgoeroe is gevallen voor de 25-jarige nanny Linda Snel. 'We zijn nu ongeveer twee maanden een stel en heel erg gelukkig met elkaar', vertelt Ratelband (66) aan De Telegraaf.

In april verloor Ratelband zijn vriendin Gitta. Ze overleed plotseling op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding. Ratelband schakelde de Brabantse Linda in als nanny om hem te helpen met de zorg voor zijn twee kinderen, Royce en Emilio, die hij een dag in de twee weken onder zijn hoede heeft. 'Nu is het in het verleden een aantal malen gebeurd dat ik vanwege werk even een paar uurtjes niet thuis kon zijn op die dag, waarna ik van mijn ex Moon de kinderen helemaal niet meer mocht zien', aldus Ratelband.

Al snel sloeg de vonk tussen hem en de nieuwe oppas over. 'Linda ziet tenminste hoe ik echt ben en trekt zich niets aan van de mening van andere mensen. Natuurlijk is het allemaal nog heel erg pril, maar tot nu toe voelt het in elk geval heel erg goed. Linda is echt, wat je zegt, een topvrouw!', aldus Ratelband.


'Emile Ratelband heeft een nieuwe liefde'

'Emile Ratelband heeft een nieuwe liefde' (Foto: BuzzE)

Bill Cosby vervangt advocaat in misbruikzaak

Bill Cosby heeft zijn advocaat vervangen. In plaats van Marty Singer vertegenwoordigt Christopher Tayback de komiek voortaan in de zaak waarin hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik.

Deadline meldt dat Singer niet door Cosby is ontslagen. Hoewel het onduidelijk is wat precies de reden voor de nieuwe advocaat is, lijkt het erop dat Cosby geen ruzie heeft met Singer. "We assisteren graag in de overdracht van de zaak aan de nieuwe advocaten", zei Singer in reactie tegen Deadline.

Cosby wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik of verkrachting. De meeste zaken zijn verjaard, maar er loopt een rechtszaak van een vrouw die zegt dat ze minderjarig was toen ze in 1974 door Cosby zou zijn misbruikt. In deze zaak heeft de komiek eerder deze maand onder ede een verklaring afgelegd. De inhoud van zijn verklaring wordt misschien op 22 december openbaar gemaakt, tenzij de rechter deze informatie privé acht.

Bill Cosby vervangt advocaat in misbruikzaak
Bill Cosby vervangt advocaat in misbruikzaak (Foto: BuzzE)

Rebellen Donetsk trekken zware wapens terug

Rebellen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk in Oost-Oekraïne beginnen woensdag met het terugtrekken van zware wapens. Strijders van de bevriende Volksrepubliek Loehansk meldden dinsdag dat de terugtrekking aan hun kant van het front met het Oekraïense leger is voltooid.

Het terugtrekken van wapentuig is onderdeel van een akkoord dat in februari in Minsk werd gesloten. Het zogenoemde Minsk-II moet leiden tot een vrede in Oekraïne. De terugtrekking volgt op een staakt-het-vuren dat grotendeels wordt nageleefd.

Het Oekraïense leger is ook bezig met het terughalen van de zware wapens van het front. Afgesproken is dat alle wapens met een kaliber tot 100 millimeter worden teruggetrokken. Het wapentuig moet minimaal 15 kilometer van het front verwijderd zijn.

Rebellen Donetsk trekken zware wapens terug
Rebellen Donetsk trekken zware wapens terug (Foto: ANP)

Toyota roept miljoenen auto's terug

Toyota roept wereldwijd miljoenen auto's terug naar de garage. Dat maakte het Japanse concern woensdag bekend. De wagens hebben problemen met de elektrische bediening van de ramen.

In totaal moeten er 6,5 miljoen auto's terug, waaronder het populaire model Corolla. In Europa worden er 1,2 miljoen auto's teruggehaald, onbekend is hoeveel in Nederland.

Toyota roept miljoenen auto's terug
Toyota roept miljoenen auto's terug (Foto: ANP)

Kreunen in Mario Tennis: Ultra Smash

In onderstaande trailer van Mario Tennis: Ultra Smash wordt er een ouderwets potje tennis met veel gekreun gespeeld. De personages juichen, grommen en meppen er op los.

De bedoeling is simpel: ga als een van de beroemde helden of schurken in enkel- of dubbelspel de strijd aan met de andere iconen uit de Mario-spellen. Natuurlijk is dit tennis met een twist. Naast allerlei bonusgebieden die in het veld verschijnen wordt er in deze game zo af en toe een reuzepaddenstoel in het tennisveld gegooid door de toads aan het net. Als je die pakt word je flink wat groter en sla je zo ongeveer alles wel terug met krachtigere slagen.

Mario Tennis: Ultra Smash komt uit op 20 november op Wii U.

Nederlander legt meer fietskilometers af

De gemiddelde Nederlander legt jaarlijks ruim 1000 kilometer per fiets af, zo'n 150 kilometer meer dan vijftien jaar geleden. Dat komt mede door de populariteit van de elektrische fiets. Met de e-bike legt de fietser immers makkelijker grotere afstanden af, meldt brancheorganisatie Bovag.

De verkoop van e-bikes was in 2014 goed voor een omzet van ruim 414 miljoen euro, oftewel 47 procent van de totale omzet uit fietsverkoop. In totaal werden vorig jaar 223.000 elektrische fietsen verkocht.

Volgens de Bovag is de fiets populairder dan ooit. Niet alleen leggen de Nederlanders meer kilometers af, ze geven ook meer uit aan de fiets. Vorig jaar betaalde de consument gemiddeld 844 euro voor een nieuwe tweewieler. Een recordbedrag, zegt de Bovag: bijna 7 procent meer dan in 2013 en een ruime verdubbeling ten opzichte van de 400 euro die eind vorige eeuw gemiddeld werd uitgegeven.

Nederlander legt meer fietskilometers af
Nederlander legt meer fietskilometers af (Foto: ANP)

Overheidsschuld omlaag

Door meer van elkaar en minder op de financiële markt te lenen hebben de decentrale overheden en het Rijk de overheidsschuld weten te verlagen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds eind 2013 draagt het verplichte schatkistbankieren bij aan een lagere overheidsschuld, omdat schulden tussen overheden onderling niet meetellen voor de totale schuld van de overheid. Die bedroeg eind juni bijna 450 miljard euro. Dat komt, aan het einde van het tweede kwartaal, overeen met 67,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit is de laagste zogenoemde schuldquote in twee jaar tijd, merkte het statistiekbureau op.

Het CBS heeft in de nieuwe raming overigens verbeteringen doorgevoerd. Daardoor is de overheidsschuld met meer dan 2 miljard euro naar boven toe bijgesteld. Dat komt overeen met 0,4 procent van het bbp.

Overheidsschuld omlaag
Overheidsschuld omlaag (Foto: ANP)

Investeringen stijgen opnieuw

De investeringen in Nederland zijn in augustus met 13,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend.

Net als in de voorgaande maanden is vooral meer in woningen geïnvesteerd. Ook de investeringen in infrastructuur, machines en personenauto's waren aanzienlijk hoger dan een jaar eerder.

Voor september en oktober zijn de omstandigheden even gunstig, zo valt op te maken uit de investeringsradar van het statistiekbureau. Deze monitor laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Investeringen stijgen opnieuw
Investeringen stijgen opnieuw (Foto: ANP)

Slovenië hekelt vluchtelingenbeleid Kroatië

De Sloveense premier Miro Cerar bekritiseert het vluchtelingenbeleid van buurland Kroatië. In een interview met de Duitse krant Die Welt zegt hij dat Kroatië niet ingaat op het verzoek tot betere informatie-uitwisseling en samenwerking op het gebied van vluchtelingen.

'Van een EU-lidstaat had ik ander gedrag verwacht', zegt Cerar. 'Kroatië houdt zich niet aan afspraken over grensovergangen en het aantal vluchtelingen dat naar Slovenië wordt doorgestuurd.' De grens van Kroatië met Slovenië werd dinsdag bestormd door vluchtelingen.

Slovenië heeft laten weten dat het land per dag maximaal 2.500 mensen kan toelaten, maar daar lijkt Kroatië geen gehoor aan te geven. Maandag ontving Slovenië zeker 5.000 migranten. Het land heeft eerder al kritiek op Kroatië geuit vanwege de lakse houding van dat land. Migranten zouden ongehinderd kunnen doorreizen naar Slovenië.

Slovenië hekelt vluchtelingenbeleid Kroatië
Slovenië hekelt vluchtelingenbeleid Kroatië (Foto: ANP)

Recordaantal asielzoekers, vooral uit Syrië

In Nederland is in september een recordaantal van 8.400 asielzoekers en nareizende familieleden geregistreerd. De maandelijkse toestroom is nog nooit zo hoog geweest sinds de start van de statistiek in 1975. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vergeleken met augustus is het aantal registraties toegenomen met 21 procent.

De meeste mensen die vorige maand een asielverzoek deden kwamen uit Syrië. Het gaat om 5.200 mensen, 62 procent van het totaal. Het aantal asielzoekers en nareizigers uit Eritrea is afgenomen van 1.400 in augustus naar 920 in september. Ook zijn er minder staatlozen geregistreerd, zoals Palestijnen die in Syrië wonen. Wel is er een toename in het aantal mensen uit Irak (415 tegenover 180).

Volgens het CBS is het sinds mei 1999 in een maand niet zo druk geweest. In die maand werden er 5200 asielverzoeken ingediend.

Het aantal asielzoekers over 2015 is opgelopen tot bijna 23.500. Daarnaast zijn er bijna 10.000 mensen die hun familieleden achterna zijn gereisd. Ook over het hele jaar gezien kwamen de meeste mensen uit Syrië, namelijk 16.600.

Recordaantal asielzoekers, vooral uit Syrië
Recordaantal asielzoekers, vooral uit Syrië (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: mist en opklaringen

Afgelopen nacht was het flink bewolkt met hier en daar opklaringen. Met name in het binnenland ontstond er op die plaatsen (dichte) mist en nevel. De ochtend start dan ook met een beperkt zicht, en een kille temperatuur van rond de 4 graden in het oosten van het land tot een graad of 8 aan zee. De wind is inmiddels richting het zuidwesten gedraaid en is matig tot krachtig aan de kust. In de middag klimt de temperatuur nog op tot een graad of twaalf. 

niels0 zag mijn oproep om weerfoto's en kwam in zijn archief onderstaande foto tegen. De foto werd genomen in Esbjerg (Denemarken), ongeveer een half uurtje voordat de zon onderging. 

Esbjerg (Denemarken) (Foto: niels0)
Esbjerg (Denemarken) (Foto: niels0)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:

* In 1879 werd de eerste demonstratie van de gloeilamp gegeven door de uitvinder Thomas Edison.

* In 1959 opent het Guggenheim Museum zijn deuren in Ney York.  Het gebouw, dat op zichzelf al een bezienswaardigheid is vanwege de bijzondere bouwstijl, werd in 2006 en 2007 volledig gerestaureerd aan de buitenzijde. 

* In 1944 is Aken de eerste stad in Duitsland die in de handen van de geallieerden valt. 

* In 2011 grijpen Wie is de Mol en The Voice of Holland verrassend naast de Gouden Televizierring. De grote prijs valt in handen van Voetbal International, dat door RTL7 wordt uitgezonden. 


Een virtuele rondleiding door het Guggenheim museum in New York 

Ryan: misschien toch voorzitter lagerhuis VS

De Amerikaanse politicus Paul Ryan gaat mogelijk toch namens de Republikeinse Partij meedoen aan de voorzittersverkiezing van het Huis van Afgevaardigden (lagerhuis van het Amerikaans Congres). Ryan zei dinsdag (lokale tijd) dat hij zich verkiesbaar wil stellen als de drie grote groepen binnen de Republikeinse Afgevaardigden zich achter hem scharen.

De Republikeinse Partij lijkt sterk verdeeld. De partij moest twee weken geleden de verkiezing van een nieuwe voorzitter uitstellen, omdat favoriet Kevin McCarthy zich onverwacht had teruggetrokken uit de race. John Boehner, die opstapt als voorzitter, belde daarna lang met Ryan. Maar die liet weten niet geïnteresseerd te zijn in de functie.

Ryan was in 2012 de 'running mate' van Mitt Romney voor de presidentsverkiezingen.

Ryan: misschien toch voorzitter lagerhuis VS
Ryan: misschien toch voorzitter lagerhuis VS (Foto: ANP)

'Duitsland verscherpt asielbeleid'

De Duitse regering komt met een verscherping van het asielbeleid om migranten die geen recht hebben op asiel sneller het land uit te krijgen. Dat meldde de Duitse krant Bild woensdag op basis van bronnen bij de regering.

Volgens de krant werkt de regering van bondskanselier Angela Merkel aan opvang bij de grens, een versnelde asielprocedure en versnelde uitzetting van mensen die geen recht hebben op asiel. De landen Albanië, Kosovo en Montenegro worden daarbij aangemerkt als veilige landen. Wie daarvandaan vlucht naar Duitsland, wordt hoe dan ook teruggestuurd.

Het nieuwe beleid moet volgens Bild de komende weken leiden tot een toename in het aantal vluchtelingen dat wordt uitgezet. Volgens de krant waren er eind september 193.500 vluchtelingen in Duitsland die volgens de autoriteiten geen recht hebben op asiel. Ongeveer 21.000 mensen hebben uit zichzelf het land verlaten.

'Duitsland verscherpt asielbeleid'
'Duitsland verscherpt asielbeleid' (Foto: ANP)

Pathé draait 24 uur per dag nieuwe Star Wars

Pathé-bioscopen in Amsterdam en Rotterdam vertonen in december drie dagen lang bijna 24 uur per dag de film Star Wars: The Force Awakens. De voorstellingen gaan dag en nacht door, met alleen wat pauzes ertussen om de zaal op te ruimen.

Het nieuwe deel van de legendarische filmreeks gaat op 16 december in première. In de zevende film uit George Lucas' succesvolle sf-saga maken de originele acteurs als Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill onder regie van J.J. Abrams hun terugkeer.

De film is van woensdagochtend 16 december tot en met zaterdagnacht 19 december bijna het klokje rond te zien in Pathé Arena (Amsterdam) en Pathé Schouwburgplein (Rotterdam). In andere bioscopen draait de film ook, alleen dan op de reguliere tijden.

Pathé draait 24 uur per dag nieuwe Star Wars
Pathé draait 24 uur per dag nieuwe Star Wars (Foto: BuzzE)

FC Porto neemt initiatief in groep G

FC Porto heeft door een overwinning op Maccabi Tel Aviv in de derde speelronde de leiding genomen in groep G van de Champions League. De Portugese club met de Nederlandse verdediger Bruno Martins Indi in de basis versloeg Maccabi met 2-0 door twee doelpunten voor rust. Vincent Aboubakar en Yacine Brahimi scoorden binnen vier minuten. FC Porto is na drie duels nog ongeslagen.

Ruben Neves van FC Porto werd dinsdagavond de jongste aanvoerder uit de geschiedenis van de Champions League. Het 18-jarige Portugese toptalent droeg de aanvoerdersband bij zijn club en neemt het record over van Rafael van der Vaart, die captain was bij Ajax in het duel tegen AC Milan in 2003.

In het andere groepsduel kwam Chelsea in Kiev niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Dinamo. De club uit Londen was in de Oekraïense hoofdstad voor rust twee keer dicht bij de 0-1. Eden Hazard die zijn rentree maakte in de basis, trof de paal en Willian raakte met een vrije trap de onderkant van de lat.

In de slotfase trok Chelsea zich terug om zich te verzekeren van een punt. De ploeg van trainer José Mourinho, die het in de Engelse Premier League ook al bijzonder moeilijk heeft, staat na drie duels op slechts vier punten en krijgt over twee weken een nieuwe kans tegen Dinamo op Stamford Bridge.

FC Porto neemt initiatief in groep G
FC Porto neemt initiatief in groep G (Foto: ANP)

Zenit al dicht bij de knock-outfase

Zenit Sint-Petersburg is na drie duels in groep H van de Champions League al dicht bij de knock-outfase. Na Valencia en AA Gent versloeg de Russische topclub dinsdagavond ook Olympique Lyon: 3-1.

Valencia is de belangrijkste kandidaat mee te gaan naar de volgende ronde. De Spanjaarden wonnen thuis van Gent (2-1) met wat Belgische hulp. Stefan Mitrovic werkte de bal ver in de tweede helft in eigen doel en was beslissend. Sofiane Feghouli (Valencia) en Thomas Foket, heel fraai maar volstrekt tegen de verhouding in, hadden de ruststand op 1-1 bepaald.

Zenit stond al na een paar minuten voor. Artem Dzjoeba gaf een pass van Oleg Sjatov een doeltreffend vervolg. Daar bleef het echter lang bij. Pogingen van Danny, Axel Witsel, Hulk en Javi Garcia hadden geen succes. Lyon was maar sporadisch dreigend.

De gelijkmaker was even verrassend als mooi. Alexandre Lacazette rondde met een sierlijk hakje achter zijn voorste been om een voorzet van Christoph Jallet af. Het bleek geen aankondiging van een Franse stunt. In de tweede helft zorgden de Braziliaan Hulk en de Portugees Danny voor Russische gerechtigheid.

Zenit al dicht bij de knock-outfase
Zenit al dicht bij de knock-outfase (Foto: ANP)

Ecclestone wil Formule 1 hervormen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil zijn sport grondig op de schop nemen. De 84-jarige Brit wil het huidige reglement in de prullenbak gooien en met behulp van de fans de sport opnieuw vorm gaan geven.

Bij de ZDF, in een gezamenlijk interview met voormalig FIA-president Max Mosley, gaf Ecclestone aan niet blij te zijn met de huidige motor en dat Mercedes en Ferrari domineren. "We moeten niet vergeten dat wij in de entertainmentsector zitten, dus wij moeten regels hebben die het publiek wil. Wij moeten de fans vragen wat zij missen aan de huidige Formule 1 en wat ze vroeger goed vonden."

"Mensen zullen zeggen dat ik te oud ben en dat de jeugd wat anders wil, dus wij moeten de sport opnieuw uit gaan vinden. Deze regels zijn net een oud Victoriaans huis dat mensen telkens wat verspijkeren. Je moet het plat gooien en het opnieuw op gaan bouwen. Je kunt niet zomaar een regeltje uitwissen en er wat anders voor in de plaats zetten. Dat werkt niet."

De huidige 1,6 liter V6-turbomotoren krijgen er weer flink van langs van de Brit. De coureurs krijgen volgens hem te veel hulp van buitenaf. "Het is een competitie van man én machine. Als strijd tussen machines de bovenliggende partij wordt van de strijd tussen de mensen dan verliest de Formule 1 een belangrijk element."

Invaller Rakitic gids van Barcelona

FC Barcelona heeft zich in de Champions League vaster op de eerste plaats geworteld door dinsdagavond uit bij BATE Borisov te winnen: 0-2. Ivan Rakitic was de gids van de Catalanen, die hun Argentijnse wonderkind Lionel Messi voorlopig moeten missen, met twee wonderschone doelpunten. De Spaanse titelkandidaat leidt nu met zeven punten.

Barcelona begon met de Argentijn Javier Mascherano op het middenveld in plaats van Rakitic. Hij viel al snel in voor de geblesseerde Sergi Roberto. In die fase was de druk van de Catalanen op het doel van BATE, vrijdag voor de tiende keer op rij kampioen geworden, al groot.

Sluitpost Sergey Chernik hield Neymar en Munir El Haddadi van scoren af. Rakitic miste echter de mooiste kans. Zijn kopbal ging net over. Vlak na rust revancheerde hij zich door de bal, klaargelegd door Neymar, van 18 meter in de kruising te jagen. Hij besliste met duel met een fraai stiftje.

Bliksemstart

Bayern Leverkusen ontsnapte thuis aan een nederlaag tegen AS Roma. Zes minuten voor tijd gaf het scorebord nog 2-4 aan. Kevin Kampl en Admir Mehmedi redden een punt voor de Duitsers. Roma bleef daardoor onderaan.

Leverkusen had een bliksemstart. Javier Hernández benutte al na vier minuten een strafschop. De bal ging op de stip na hands van Vasilis Torosidis. Een kwartier later had de Mexicaan opnieuw succes. Het eerste kwart was duidelijk Duits, maar de twee volgende kwarten zeer Italiaans.

Aanvoerder Daniele De Rossi zorgde voor de aansluiting en maakte voor rust met de knie gelijk na een vrije trap van Miralem Pjanic. Deze Bosniër was belangrijk. Uit een standaardsituatie zorgde hij ook voor de 2-3. Ditmaal rechtstreeks in de bovenhoek. Toen ook Iago Falqué scoorde leek de zege binnen. Hoe anders was de werkelijkheid.

Invaller Rakitic gids van Barcelona
Invaller Rakitic gids van Barcelona (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.