Samoaanse hockeyers moeten nog even oefenen

Voor de hockeyers van Samoa is de droom om ooit tot de betere teams van de wereld te horen nog wel erg ver weg. Woensdag begon in Stratford in Nieuw-Zeeland de Oceanië Cup, naast het continentale kampioenschap ook de laatste kans op olympische tickets voor de Oceanische landen. Voor Samoa zat het zowel bij de mannen als de vrouwen niet bepaald mee.

's Ochtends was het als eerste de beurt aan de mannen van Australië. De wereldkampioenen namen het op tegen Fiji, waar pas sinds een jaar of tien enigszins serieus gespeeld wordt. "We speelden tien jaar geleden tegen Australië en verloren met 26-0, dat willen we nu verbeteren en ik denk dat dat mogelijk is", aldus Shaun Corrie, de coach van Fiji. Dat lukte, want de Kookaburra's kwamen niet verder dan 'slechts' 17-0.

Vervolgens openden de vrouwen van Nieuw-Zeeland hun toernooi tegen de Samoaanse dames. De ietwat forse captain en parttime coach van Samoa - Peta Mualia Teo - vertelde vooraf dat haar team al zes maanden bezig was met de voorbereidingen op het toernooi. Vooral de 'velden' op eigen eiland zijn een probleem: "We proberen al jaren geld los te krijgen om een degelijk hockeyveld neer te kunnen leggen, maar we hebben nog steeds niks gehoord. De voorbereiding hebben we moeten doen op oude tennisvelden en op gras. Ik heb deze meiden meegenomen zodat ze tegen topteams kunnen spelen en met die ervaring zichzelf hopelijk kunnen verbeteren", aldus Teo, met 27 interlands de enige Samoaanse speelster die tegen Nieuw-Zeeland niet debuteerde.

Voor wie graag veel goals ziet: de wedstrijd van Nieuw-Zeeland tegen Samoa kan hier teruggekeken worden.

Het werd toch een strafexpeditie voor de Polynesische dames: halverwege stond Nieuw-Zeeland al met 16-0 voor. Dankzij onder meer zes treffers van Kirsten-Leigh Pearce en vijf stuks van zowel Charlotte Harrison en Anita Punt kwam uiteindelijk de 31-0 eindstand op het bord. Bij de vrouwen doet verder overigens alleen Australië mee: Fiji stuurde vanwege financiële problemen geen vrouwenteam. Australië en Nieuw-Zeeland zijn beiden al geplaatst voor de Spelen. Samoa kan dat doen als ze het toernooi winnen, maar dat mag niet erg waarschijnlijk genoemd worden.

Ook bij de mannen speelden de Black Sticks voor eigen publiek tegen Samoa en ook dat werd een pijnlijk duel voor de bezoekers. Na een krap kwartier bereikte Nieuw-Zeeland al de dubbele cijfers en onder meer zeven treffers van zowel Stephen Jennes als Nichlas Wilson legden Samoa op de pijnbank: 37-0. Toch was aanvoerder Mark Tuiletufuga tevreden: "Ik ben erg blij met het verdedigende werk. We maakten veel fouten en daar moeten we thuis over praten, maar ik ben toch erg blij met de prestatie", aldus de in Nieuw-Zeeland woonachtige Tuiletufuga. 

Wie nog meer goals wilt zien: hier zijn de beelden te vinden van de Nieuw-Zeelandse mannen tegen Samoa.

Het toernooi bij de mannen bestaat uit vier landen: Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji en Samoa. De twee laatstgenoemden doen in principe voor spek en bonen mee, maar met name voor Nieuw-Zeeland staat er veel op het spel. Als ze het toernooi winnen - Australië won tot nu toe alle zeven edities - mogen ze sowieso naar de Olympische Spelen in Rio. Als Australië wint plaatst Ierland zich als beste niet-geplaatste land in de Hockey World League alsnog voor de Spelen. Opvallend genoeg hangt het er van Nieuw-Zeeland bij verlies vanaf of Zuid-Afrika de Afrikaanse titel pakt: doen ze dat, dan mag Nieuw-Zeeland naar de Spelen doordat de Zuid-Afrikanen een eventueel ticket sowieso niet zullen gebruiken. Weet een ander land te verrassen en de Afrikaanse titel te pakken, dan zullen de Black Sticks niet in Rio te zien zijn.

De Samoaanse mannen spelen overigens zaterdag tegen Australië en hopen het aantal tegengoals wat te beperken. De vrouwen mogen komende nacht al aantreden tegen Australië in wat een nog moeilijker duel beloofd te worden.