FIFA-onderzoek naar Beckenbauer afgerond

Redactie

Het onderzoek van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA naar corruptie door Franz Beckenbauer is afgerond. De zaak van de Duitse oud-topvoetballer wordt nu voorgelegd aan de tuchtkamer van de ethische commissie. Die moet bepalen of Beckenbauer wordt gestraft. Ook het onderzoek naar de Spanjaard Ángel María Villar Llona is afgerond, meldde de FIFA woensdag.

Naar de rollen van FIFA-preses Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini wordt nog altijd gekeken. Zij zijn hangende het onderzoek sinds 8 oktober voor negentig dagen geschorst. De onderzoekscommissie doet naar eigen zeggen alles om te zorgen dat beide topmannen binnen die periode weten waar ze aan toe zijn. Dat onderzoek spitst zich toe op de betaling van 1,8 miljoen euro door Blatter aan Platini in 2011.

Beckenbauer werd in 2014 eveneens voor negentig dagen geschorst. Dat was omdat hij destijds niet wenste mee te werken aan het onderzoek van de ethische commissie. Hij werd toen bevraagd naar zijn rol bij de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). 'Der Kaiser' verleende kort daarop alsnog zijn medewerking, waarna zijn schorsing werd beëindigd. Het onderzoek naar Villar werd ook al enige tijd geleden gestart. De Spanjaard is een van de vicevoorzitters van de UEFA en momenteel de plaatsvervanger van de geschorste Platini.

WK 2006

Het Duitse blad Der Spiegel meldde vorige week dat de rol van Beckenbauer bij de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland mogelijk eveneens dubieus is. De organisatie zou stemmen hebben gekocht. Als voorzitter van die organisatie moet Beckenbauer van dergelijke praktijken op de hoogte zijn geweest, aldus Der Spiegel. De voormalig wereldkampioen (1974) ontkent.

Naar verschillende betrokkenen rond het corruptieschandaal loopt nog een onderzoek, onder wie Worawi Makudi, Jeffrey Webb, Ricardo Teixeira, Amos Adamu, Eugenio Figueredo and Nicolás Leoz. In belang van het onderzoek wilde de ethische commissie geen andere namen openbaren.

FIFA-onderzoek naar Beckenbauer afgerond
FIFA-onderzoek naar Beckenbauer afgerond (Foto: ANP)