'Wiebes heeft heel wat uit te leggen'

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft wat regeringspartij de PvdA betreft 'heel wat uit te leggen' over de door Brussel afgekeurde belastingafspraken met de Amerikaanse koffieketen Starbucks. PvdA-Kamerlid Ed Groot zegt dat in reactie op het oordeel van de Europese Commissie, die de deal met Starbucks illegaal vindt.

"Wij zijn erg geschrokken van de uitspraak van de commissie. Wiebes zegt dat alle regels zijn nageleefd, maar wij zijn daar niet bij voorbaat van overtuigd. Ik ga ervan uit dat Brussel niet over een nacht ijs is gegaan", aldus Groot. Voor hem is het onacceptabel als multinationals hun belastingplichten ontlopen terwijl burgers en het midden- en kleinbedrijf wel gewoon belasting betalen. Als grote bedrijven worden bevoordeeld, moet de wet worden aangepast, vindt Groot. "Daar zullen we het kabinet aan houden."

Oppositiepartijen SP en GroenLinks willen dat het kabinet stopt met de belastingdeals, de zogeheten taxrulings. "Blijkbaar is de deal tussen multinational Starbucks en de Belastingdienst niet zo zuiver als staatssecretaris Wiebes van Financiën ons altijd heeft willen doen geloven. Het heeft er alle schijn van dat Nederland een oogje dichtknijpt bij het ontwijken van belasting door het internationale grootbedrijf", zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies.

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff noemt het onacceptabel dat de deal niet wettig blijkt te zijn. "De deur wagenwijd openen voor belastingontwijkende multinationals zoals Starbucks - dat is de wereld op z'n kop."

PvdA: Wiebes heeft heel wat uit te leggen
PvdA: Wiebes heeft heel wat uit te leggen (Foto: ANP)