Invaller Rakitic gids van Barcelona

FC Barcelona heeft zich in de Champions League vaster op de eerste plaats geworteld door dinsdagavond uit bij BATE Borisov te winnen: 0-2. Ivan Rakitic was de gids van de Catalanen, die hun Argentijnse wonderkind Lionel Messi voorlopig moeten missen, met twee wonderschone doelpunten. De Spaanse titelkandidaat leidt nu met zeven punten.

Barcelona begon met de Argentijn Javier Mascherano op het middenveld in plaats van Rakitic. Hij viel al snel in voor de geblesseerde Sergi Roberto. In die fase was de druk van de Catalanen op het doel van BATE, vrijdag voor de tiende keer op rij kampioen geworden, al groot.

Sluitpost Sergey Chernik hield Neymar en Munir El Haddadi van scoren af. Rakitic miste echter de mooiste kans. Zijn kopbal ging net over. Vlak na rust revancheerde hij zich door de bal, klaargelegd door Neymar, van 18 meter in de kruising te jagen. Hij besliste met duel met een fraai stiftje.

Bliksemstart

Bayern Leverkusen ontsnapte thuis aan een nederlaag tegen AS Roma. Zes minuten voor tijd gaf het scorebord nog 2-4 aan. Kevin Kampl en Admir Mehmedi redden een punt voor de Duitsers. Roma bleef daardoor onderaan.

Leverkusen had een bliksemstart. Javier Hernández benutte al na vier minuten een strafschop. De bal ging op de stip na hands van Vasilis Torosidis. Een kwartier later had de Mexicaan opnieuw succes. Het eerste kwart was duidelijk Duits, maar de twee volgende kwarten zeer Italiaans.

Aanvoerder Daniele De Rossi zorgde voor de aansluiting en maakte voor rust met de knie gelijk na een vrije trap van Miralem Pjanic. Deze Bosniër was belangrijk. Uit een standaardsituatie zorgde hij ook voor de 2-3. Ditmaal rechtstreeks in de bovenhoek. Toen ook Iago Falqué scoorde leek de zege binnen. Hoe anders was de werkelijkheid.

Invaller Rakitic gids van Barcelona (Foto: ANP)