Jamaica mogelijk naar bobsleetop Spelen 2018

heywoodu

De wereld van het bobsleeën krijgt er op het hoogste niveau een land bij: Jamaica lijkt zich richting de Olympische Spelen van 2018 bij de vrouwen misschien zelfs in de strijd om de medailles te mengen. Het is te danken aan een Amerikaanse en wel bobsleester Jazmine Fenlator. Zij heeft woensdag bekendgemaakt niet meer voor de VS, maar voor Jamaica uit te komen, het land van haar vader.

De overstap kan significante gevolgen hebben voor Jamaica, dat bij de vrouwen nog nooit een slee naar de Olympische Spelen heeft gestuurd. Portia Morgan en Jennifer Cole zouden in 2002 naar de Spelen gaan, maar een blessure gooide roet in het eten. Pas jaren later - afgelopen seizoen - deed er met KayMarie Jones en Salcia Slack voor het eerst weer een Jamaicaanse vrouwenbob mee aan een internationale race, weliswaar op continentaal niveau.

De 30-jarige Fenlator werd afgelopen seizoen in de World Cup derde in de eindstand, eindigde in zes van de acht races bij de beste vijf en werd tweede in Lake Placid. In de seizoenen daarvoor eindigde ze als zevende en elfde in het World Cup-klassement, met meerdere podiumklasseringen. Op het afgelopen WK werd de Amerikaanse zesde en tijdens de Spelen in Sochi eindigde Fenlator met de USA-3 als elfde. 

"Ik wil iets neerzetten dat mensen inspireert", aldus Fenlator. "Ik woon in een groot land, met veel geld en mogelijkheden en ik wil ook de sporters in mijn tweede land - Jamaica - die kansen geven. Ook doe ik het voor de sport waar ik zo van ben gaan houden. Het zijn altijd dezelfde vijf landen die voorin meedraaien en daar moet verandering in komen, want dat is gewoon niet goed voor de sport", waarmee ze doelt op het weinig competitieve veld - in de breedte - bij de dames. Afgelopen seizoen deden slechts elf landen mee in de World Cup en alleen Duitsland, België, Canada en de VS wisten een podiumplek te halen in een seizoen over acht wedstrijden.

Fenlator stuurt de USA-3 naar beneden tijdens de Olympische Spelen in Sochi in 2014 (Foto: Getty)

Vanwege allerlei papierwerk is nog niet zeker wanneer de FIBT - de overkoepelende bond voor het bobsleeën en skeleton - de overstap officieel zal erkennen en wanneer Fenlator dus in actie kan komen. Zelf hoopt ze op januari 2016, maar ze zegt erop voorbereid te zijn dat ze een seizoen over moet slaan. "Als dat zo is gebruik ik het extra jaar gewoon om meer geld bij elkaar te krijgen, meer atleten te vinden en misschien zelfs alvast een tweede team op te zetten."

Wie bij Fenlator in de bob gaat zitten als remster is nog niet bekend, maar over een grote naam wordt gesproken: Shelly-Ann Fraser-Pryce, dubbel olympisch kampioen op de 100 meter en drievoudig en regerend wereldkampioene op die afstand. "Ze heeft het al eens over bobsleeën gehad, maar Jamaica had nooit een team waar ze in zou kunnen stappen", zegt Fenlator. "Ik denk dat ik haar kan overtuigen om mee te doen. Als ze na de Olympische Spelen van 2016 in Rio bij het team komt zou dat natuurlijk fantastisch zijn", zo is de pilote hoopvol. Meer en meer atleten maken de overstap naar het bobsleeën - zo bestaat nagenoeg het hele Letse team bij de mannen, een absoluut topland, uit voormalig atleten.