Hernieuwde heksenvervolgingen in Amerika?

Het is nu alweer een tijdje 2015, maar dat schijnt nog niet helemaal te zijn doorgedrongen bij sommigen. Vooral sommigen die zich het beste als 'religieus' laten omschrijven. In achtergebleven gebieden als de Verenigde Staten bijvoorbeeld, leeft onder veel christenen nog steeds het idee dat allerlei misstanden toe zijn te schrijven aan heksen.

De beschuldigingen aan het adres van hekserij zijn geen zwarte kattenpis. Zo zijn volgens de aanhangers van de vastgespijkerde god heksen onder andere verantwoordelijk voor de massa-schietpartijen, die de laatste tijd in Amerika mateloos populair zijn.

Maar ook meer elementaire zaken als belastingfraude, hoofdpijn en uitdagende outfitjes voor de dames tijdens Halloween, zijn allemaal het gevolg van toverende kollen en knullen.

En wie denkt dat hier een kleine minderheid aan het woord is, zit ernaast. Zelfs delen van de gerechtelijke macht neemt klachten over hekserij vaak genoeg in behandeling en gaat serieus met dit probleem om.

Vooral de opkomst van de 'Wicca' is veel godvrezende Amerikanen een doorn in het oog. Men begrijpt namelijk helemaal niets van die neoheidense natuurreligie en dus moet dat wel een slechte invloed hebben, in hun ogen.

Als we Shane Idleman, een pastoor uit Californië mogen geloven, zijn wel met z'n allen helemaal van het padje af. "Veel van het seks en geweld vandaag ten dag, is verbonden met zombies, heksen en horrorfilms", schrijft Shane. "Er bestaat niet zoiets als goede heksen' witte magie en leuke vampieren. Deze dingen zijn van nature vervuld met het kwade. Het kwade is datgene wat god bestempeld heeft als het kwade", vertelt Shane met een prachtig staaltje relikneuterige retoriek.

"Er zit niets goeds bij. Het Woord (den bijbel) maakt duidelijk dat een fascinatie met duistere krachten en het occulte niet horen bij de Christelijke gedachte".

Een van de slachtoffers van deze intolerantie, is waarschijnlijk het Mexicaanse feest Santa Muerte, een mix van Katholicisme, Maya- en Aztekeninvloeden die ook in het de Verenigde Staten erg in opkomst is. Hierover heeft de Amerikaanse variant van het Openbaar Ministerie al klachten gehad. Klachten die waarschijnlijk in alle ernst beoordeeld worden genomen. Openbare aanklagers gebruiken de Mexicaanse religie al als 'bewijs' in serieus bedoelde rechtszaken.

Ook Christelijke schrijfster Jennifer LeClaire geeft alles dat niet exact op haar bekrompen wereldbeeld aansluit, een veeg uit de pan: "Hekserij zorgt voor een sterke verwarring in ons gemoed, waardoor de focus van onze gedachten niet meer bij Jezus ligt. Wanneer dat gebeurt, worden we het slachtoffer van ijdele verbeeldingen die de vijand ons toefluistert. We hebben de verantwoording om ons bewust te zijn van deze spirituele zondigheid en we dienen onszelf daartegen te bewapenen."

Als vanzelfsprekend krijgt ook Hollywood een veeg uit de pan. Films, games en tv-series zouden vampieren en heksen cultiveren en wegzetten als een acceptabele levensstijl. Het patroon van seks, geweld en andere dingen die mensen leuk vinden om te zien, zou zorgen voor gecorrumpeerde gedachten en leiden tot excessen als moord plus andere dingen die god verboden heeft.

Foeksia niet naar Amerika om pijprokende heks (ANP)
Snel! Steek de fik erin.