Uitrol 4G in Nederland drukt resultaten Tele2

Tele2 heeft zijn winstverwachting teruggeschroefd in verband met de versnelde uitrol van zijn 4G-netwerk in Nederland. Het Zweedse telecombedrijf investeert fors in ons land en het kampt met hoge kosten vanwege het sterk toegenomen dataverbruik.

De dekking van het Nederlandse 4G-netwerk bedraagt inmiddels 90 procent. Daarmee loopt het bedrijf voor op zijn oorspronkelijke schema. Tele2 steekt in het vierde kwartaal nog 100 tot 200 miljoen kroon in het net om de uitrol verder te versnellen. Ook volgend jaar is het bedrijf naar verwachting nog veel geld kwijt aan het Nederlandse net.

De Zweden rekenen voor heel 2015 nu op een bedrijfsresultaat (ebitda) tussen de 5,6 en 5,8 miljard kroon (omgerekend 594 tot 615 miljoen euro), werd woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Eerder was de verwachting 5,8 tot 6 miljard kroon.

Kazachstan
Tele2 telt in Nederland nu dik 1,2 miljoen klanten, waarvan 841.000 op het gebied van mobiele telefonie. De inkomsten uit mobiele telefonie in Nederland namen afgelopen kwartaal op jaarbasis 13 procent toe tot 364 miljoen kroon. De totale Nederlandse omzet steeg met 3 procent tot ruim 1,4 miljard kroon. De brutowinst kwam wel 42 procent lager uit, op 122 miljoen kroon.

Concernbreed was eveneens sprake van omzetgroei. Vooral in Kazachstan wist Tele2 de inkomsten uit te breiden. Daar telt het bedrijf inmiddels bijna 4,4 miljoen klanten, meer dan de 4 miljoen in thuismarkt Zweden. De totale omzet van het Zweedse concern ging in het derde kwartaal 3 procent omhoog en kwam uit op 6,8 miljard kroon. Het bedrijfsresultaat viel 5 procent terug naar 1,6 miljard kroon. Onder de streep resteerde 397 miljoen kroon, bijna de helft (45 procent) minder dan een jaar eerder.

Uitrol 4G in Nederland drukt resultaten Tele2
Uitrol 4G in Nederland drukt resultaten Tele2 (Foto: ANP)