Noordrijn-Westfalen: opvang is vol

Burgemeesters in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen luiden de noodklok: de asielopvang is vol, er kunnen bijna geen vluchtelingen meer bij. Dat schrijven meer dan 200 burgemeesters in een brief aan bondskanselier Angela Merkel, zo meldt de NOS.

De burgemeesters van de aan Nederland grenzende deelstaat eisen dat er nieuwe stappen worden genomen. Zo willen ze dat vluchtelingen uit veilige landen meteen aan de grens worden afgewezen en teruggestuurd. Duitsland heeft vorige maand nieuwe asielwetten ingevoerd met als doel de asielprocedure te versnellen en de toestroom terug te brengen. Dat gaat volgens de burgemeesters niet ver genoeg.

De zorg voor vluchtelingen komt nu volledig neer op de deelstaten. In een lijst met eisen staat dat de regering zeker de helft van deze zorg moet overnemen. 'Hier in Noordrijn-Westfalen hevelen we al veel taken over naar de gemeenten, maar die kunnen het ook niet meer aan. De regering moet meedoen; nu zorgen ze voor het geld, maar ze moeten ook zelf vluchtelingen gaan opnemen en verzorgen', zegt Martin Lehrer van de stads- en gemeentebond Noordrijn-Westfalen.

Lehrer: 'Merkel blijft zeggen dat er geen bovengrens bestaat voor het aantal vluchtelingen dat in Duitsland asiel kan aanvragen, maar er moet wel iets gebeuren om de toestroom te stoppen, linksom of rechtsom. Daar horen we nog veel te weinig over.'