Oud-dartskampioen Burnett geschorst voor cocainegebruik

Terug naar december vorig jaar. Oud-dartwereldkampioen darts Richie Burnett trok zich terug van het wereldkampioenschap van de PDC wegens persoonlijke omstandigheden. Nu tien maanden geleden weten we de echte reden. Hij is geschorst omdat hij positief is bevonden op het gebruik van cocaïne. De geruchten gingen destijds ook al, maar van nieuws kwam al die tijd nog geen bevestiging. 

The Prince of Wales werd betrapt op het gebruik van cocaïne tijdens de PDC Grand Slam qualifier in Wigan, vorig jaar november. Specifieker er werd benzoylecgonine aangetoffen, een metaboliet van cocaïne. Het Engelse antidopingbureau UKAD heeft Burnett daarop voor anderhalf jaar geschorst. Zijn schorsing is ingegaan op 3 november 2014, waardoor hij tot 2 mei 2016 niet aan darttoernooien mee kan doen. De 48-jarige Burnett ging nog tegen zijn straf in beroep, maar dat is afgewezen.

Burnett kreeg in eerste instantie twee jaar straf. Omdat hij echter meewerkte met de dopingautoriteit werd de straf van Burnett verminderd van twee tot achttien maanden. "Het maakt niet uit wat de omstandigheden zijn, atleten zijn zelf verantwoordelijk voor verboden middelen die worden gevonden", zegt UKAD-directeur Graham Arthur.

Burnett kroonde zich in 1995 tot wereldkampioen bij de BDO door in de finale Raymond van Barneveld te verslaan. De laatste tien jaar was hij actief in het PDC-circuit. Hij boekte de afgelopen jaren geen aansprekende resultaten meer. Zijn beste resultaat bij de PDC was de finale van de World Matchplay in 2001 en verder in 2011 haalde hij nog de halve finale van de World Grand Prix. 

Oud-dartskampioen Burnett geschorst voor cocainegebruik (Pro Shots / Action Images)
Oud-dartskampioen Burnett geschorst voor cocainegebruik (Pro Shots / Action Images)