Caldas: "Zeer kwalijk dat we wedstrijden zelf weggeven"

Bondscoach Max Caldas besefte donderdag maar al te goed dat de zeperd tegen Pakistan in de kwartfinale van de Champions Trophy niet nodig was. De bondscoach wil nog niet helemaal spreken van een mislukt toernooi, al is een plek bij de beste vier inmiddels verkeken.

"We willen op dit toernooi kijken waar we staan", zegt Caldas. "Ik heb het idee dat we hockeyinhoudelijk best bezig goed zijn. We maken stappen. Maar de discipline om zakelijk een team te slopen dat niet wil hockeyen, zoals India en Pakistan, was vandaag heel belabberd. Het is zeer kwalijk dat we die twee wedstrijden hebben weggegeven. Gelukkig dat het nu helder is geworden. Daar zal in de volgende periode de meeste aandacht naar toe moeten."

Caldas zag zijn team terugkomen van een 2-1 achterstand. Constantijn Jonker maakte in het derde kwart nog gelijk, maar in het slotdeel gaf Oranje de wedstrijd weg. "We hadden het momentum, maakten de 2-2 en waren beter. De gele kaart (voor Sander Baart, red.) die we daarna kregen heeft ons de wedstrijd gekost."

De bondscoach constateerde dat zijn team het tij niet meer kon keren. "Daarin zijn we nog te grillig." Caldas had dat wisselvallige niet verwacht. "Mijn grootste vraag is nu waar dit vandaan komt. Het is zichtbaar dat dit anders moet. Misschien ben ik met de verkeerde stof bezig. Ik stel de vraag aan mijzelf en aan de jongens: waar gaat het mis? Ik zag dat iedereen in zichzelf gekeerd was, waardoor de energie eruit ging."

Er zijn nog twee duels te spelen, maar is nu al duidelijk dat het toernooi mislukt is? "Als je kijkt naar het winnen van het toernooi, dan wel. Maar we willen hier ook informatie vergaren: waar staan we en waarom? Wat dat betreft is het nuttig dat je zo’n ervaring meemaakt. Maar leuk is het natuurlijk niet."

Caldas wil niet meer klagen over het vreemde toernooisysteem, waarin geen enkele ploeg uitgeschakeld is na de groepsfase. "De bottom line is dat we vandaag goed moesten zijn. En we waren niet goed genoeg."