Geenstijl mag Marokkaan zotte zandneger noemen

Het Openbaar Ministerie heeft besloten niet over te gaan tot strafvervolging tegen Geenstijl, dat Nourdine Tighadouini eerder dit jaar een 'zotte zandneger, 'Islamitische aandachtshoer uit een ongeletterd apenland', 'malloot' en 'rare rifaap' had genoemd.

Nourdine Tighadouini en zelfbenoemd activist Frank van der Linde deden daarop op 7 mei aangifte tegen Geenstijl. Volgens van der Linde is de vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar mag het niet gebruikt worden voor het structureel ophitsen van mensen om bepaalde bevolkingsgroepen negatief te bejegenen.

Het OM vindt de uitingen door Geenstijl beledigend tegenover een groep mensen wegens hun godsdienst en/of ras. Het OM gaat echter niet tot vervolging over omdat de uitingen volgens hen gedaan zijn in een satirische column. Ook was het artikel waarin de heer Tighadouini verbaal afgemaakt werd door Geenstijl een reactie op een ingezonden brief van zijn hand. Hiermee mengde hij zich in het maatschappelijke debat en mag hij, volgens het OM, ook wel wat terug verwachten.

De volledige reactie van het OM vindt u hier.