Grootste protestkamp Hong Kong ontmanteld

De autoriteiten in Hong Kong zijn donderdagochtend begonnen met het ontmantelen van het grootste protestkamp in de stad. Onder het wakend oog van tientallen agenten ruimden arbeiders met witte helmen de barricades die zo'n twee en een halve maand geleden door betogers over een deel van een snelweg waren opgeworpen.

De activisten kregen eerder deze week van de rechter te horen dat zij tot donderdagochtend de tijd hadden het protestkamp te verlaten. Het kampement in het oostelijk deel van het financiële hart van de stad was 75 dagen lang het centrum van de protesten voor democratische vernieuwingen.

Zodra de barricades waren verwijderd sloten agenten in linie langzaam het kampement zelf in om de tenten daar op te ruimen. Een groep studentenleiders en hervormingsgezinde parlementariërs zat op straat om de politie vreedzaam weerstand te bieden. Op voorhand was gewaarschuwd dat arrestaties volgen als mensen niet uit zichzelf weggaan.

De betogers verzetten zich tegen de restricties van Beijing op de verkiezingen voor een nieuwe leider van de autonome stad in 2017. Tot dusverre zijn ze er niet in geslaagd ook maar één concessie los te peuteren van het stadsbestuur. Het momentum om hervormingen af te dwingen neemt af, mede door de afwachtende houding van de autoriteiten, die met hun geduld de angel uit het conflict hebben gehaald.

Zo'n dertig academici hielden de opruimwerkzaamheden donderdag samen met mensenrechtengroepen nauwlettend in de gaten. Sommige betogers scandeerden leuzen als 'wij willen universeel stemrecht' en gooiden pamfletten in het rond met de tekst 'we komen terug'.

De afgelopen maanden zijn bij schermutselingen tussen politie en betogers 655 arrestaties verricht. Bijna 130 agenten raakten gewond. Eind november werd al een ander protestkamp op last van de rechter opgeruimd.