Bemiddeling moet Noord-Ierse regering redden

Redactie

De premiers van Groot-Brittannië en Ierland zijn onderweg naar Belfast om te bemiddelen tussen de partijen die de Noord-Ierse regering van eenheid vormen. De liefde tussen het katholieke Sinn Fein en de protestantse Democratische Unionistische Partij is bekoeld, waardoor een val van het kabinet in het verschiet lijkt te liggen.

De partijen hebben kerstavond als deadline gesteld om te bekijken of er nog leven zit in hun verbond. Katholieken en protestanten zijn het oneens over een groeiend aantal politieke, financiële en culturele kwesties.

De Britse premier David Cameron en zijn Ierse collega Enda Kenny hopen de eenheidsregering door middel van bemiddeling overeind te kunnen houden. Na negen weken praten zijn de onderhandelingen tussen de partijen in een 'cruciale fase' aanbeland, aldus Cameron.

Het delen van de macht tussen katholieken en protestanten is het belangrijkste voortvloeisel uit de vredesakkoorden van Goede Vrijdag 1998, die Noord-Ierland na decennia van conflict in rustiger vaarwater brachten.