CIA-chef verdedigt verhoorpraktijken

Redactie

CIA-directeur John Brennan heeft donderdag op een zeldzame persconferentie de harde verhoormethoden van de inlichtingendienst verdedigd. In een rapport van de Amerikaanse Senaat, dat deze week verscheen, kreeg de dienst er stevig van langs. De CIA paste inhumane verhoortechnieken toe, terwijl dat niets zou hebben opgeleverd.

Brennan gaf toe dat in sommige gevallen verdachten werden verhoord op een manier die indruist tegen de wet. Hij wilde zich niet uitlaten over de vraag of de verhoormethoden neerkwamen op marteling, maar hij benadrukte dat de CIA 'een hoop goeds heeft gedaan' in een tijd dat er 'geen gemakkelijke antwoorden waren'.

Volgens Brennan is het niet te zeggen of de informatie die werd verzameld door gevangenen op zeer harde wijze te ondervragen ook op een andere manier verkregen had kunnen worden. Hij wilde dan ook niet zo ver gaan als sommige anderen die beweerden dat de harde verhoren duizenden Amerikaanse levens hebben gered.

Brennan bracht de aanwezigen de verschrikkingen van de aanslagen van 11 september 2001 in herinnering en de vastberadenheid van de CIA om nog zo'n aanval koste wat kost te voorkomen.