Angst voor terreur en ziektegolf toegenomen

Nederlanders zijn zich de afgelopen maanden meer zorgen gaan maken over een terroristische aanslag, een internationale crisis en een ziektegolf. Ook de opkomst van terreurorganisatie IS baart veel mensen zorgen. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) donderdag op basis van de Risico- en Crisisbarometer.

De economische crisis, de werkloosheid en de gezondheidszorg vormen daarentegen minder reden tot zorg in vergelijking met eerdere metingen. De Risico- en Crisisbarometer wordt twee keer per jaar uitgevoerd om de zorgen, het gevoel van veiligheid en het vertrouwen in de overheid onder Nederlanders te meten. De vorige meting vond plaats in juni.

Ruim een op de drie ondervraagden (35 procent) noemden uit zichzelf het conflict met IS als grootste zorg. De economische crisis komt op de tweede plaats met twintig procent en zorgen over de gezondheidszorg sluit de top drie met zeventien procent. De angst voor een terroristische aanslag staat op de vierde plaats en is sinds juni van drie naar zestien procent gestegen. Nederlanders maken zich minder zorgen over de werkloosheid: Vijftien procent maakte daar melding van, tegen 21 procent in juni.

In een lijst met keuzemogelijkheden kruisten de ondervraagden een internationale crisis het vaakst aan met 68 procent. De angst voor een terroristische aanslag steeg van 48 naar 65 procent en komt op de tweede plaats. De vrees voor een economische crisis stond sinds 2008 op nummer een, maar zakte dit keer naar de derde plek. De angst voor een ziektegolf onder mensen steeg aanzienlijk van 36 naar 45 procent. Volgens de onderzoekers is de ebola-uitbraak hiervan waarschijnlijk de oorzaak.