Kersverse wereldkampioenen gewichtheffen betrapt op doping

Opnieuw zijn er drie positieve dopingtests te melden van gewichtheffers die vorige maand meededen aan het WK in het Kazachse Almaty. Dit keer gaat het echter zelfs om twee sporters die niet alleen een titel per onderdeel pakte, maar zelfs 'overall' wereldkampioen werden.

Twee van de drie komen uit Albanië, waar de meest schokkende naam zonder twijfel die van Daniel Godelli is. Hij schreef in Almaty geschiedenis door als eerste Albanees ooit wereldkampioen te worden in een olympische discipline. De 22-jarige Godelli won het goud in de klasse tot 77 kilogram in het eerste jaar sinds hij overstapte van de categorie tot 69 kilogram. Eerder dit jaar pakte hij al zilver op het EK, in Almaty was Godelli de beste bij het trekken en werd hij tweede bij het trekken, goed genoeg voor de wereldtitel algemeen.

Net als Godelli werd ook landgenoot Hysen Pulaku betrapt op het gebruik van het verboden stanozolol. Voor de eveneens 22-jarige Pulaku, Europees jeugdkampioen van 2009, was dat echter geen nieuwe ervaring: Vlak voor de Spelen van Londen in 2012 werd hij betrapt op het gebruik van hetzelfde stanozolol. Het WK in Almaty was het eerste grote toernooi na zijn tweejarige schorsing. Veel succes had hij er niet, want hij werd tiende in het totaalklassement.

Het derde dopinggeval van de dag is de 25-jarige Noord-Koreaanse wereldkampioene Kim Un-ju. Zij kende, tot aan haar dopingtest, een perfect jaar. Zowel op de Asian Games in Zuid-Korea als op het WK van vorige maand bleek ze namelijk niet te kloppen. In Almaty was zilver bij het trekken en goud bij het stoten goed voor goud in de algemene stand. Een jaar eerder pakte Kim ook al brons op het WK.

De recente dopinggevallen zetten de trend van de laatste weken door. Zo werd ook de Noord-Koreaanse Hwa Ri-jong, dit jaar goed voor WK-zilver en Asian Games-goud, al betrapt op clenbuterol. Romela Begaj werd net als haar Albanese landgenoten betrapt op het gebruik van stanozolol.