FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 juli 2014

Oekraïne en separatisten gaan gevangenen uitruilen

Oekraïne en de pro-Russische separatisten die in het land actief zijn gaan zo snel mogelijk gevangenen uitwisselen. Dat is donderdag besloten op een bespreking in het Wit-Russische Minsk, waar ook vertegenwoordigers van Rusland en de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE) bij aanwezig waren.

De bijeenkomst was een initiatief van de Oekraïense president Petro Porosjenko en werd op uitnodiging van de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko in Minsk gehouden.

Hoeveel gevangenen er worden uitgewisseld is onduidelijk, maar in een verklaring van de OVSE die na het overleg werd uitgestuurd wordt gesproken van een 'aanzienlijk' aantal. De zogenoemde contactgroep is het er over eens dat het vrijlaten van gijzelaars en andere mensen die illegaal gevangen worden gehouden een belangrijke stap is richting een wederzijds en langdurig staakt-het-vuren.

De deelnemers aan het overleg kwamen verder overeen dat zodra er een wapenstilstand wordt gesloten, er een mechanisme moet komen om toe te zien op de naleving ervan. Hier moet de OVSE uitdrukkelijk bij betrokken worden.

De gesprekspartners gaven aan blij te zijn dat de waarnemers van de OVSE donderdag eindelijk de rampplek van de vliegramp konden bereiken. De afgelopen dagen lukte dat niet vanwege hevige gevechten in de regio. De strijdende partijen gaan hun best doen om ervoor te zorgen dat de onderzoekers naar het rampgebied kunnen net zolang tot hun werk is afgerond.

Volgende week praten de partijen verder.

[EL] Uitslagen derde voorronde (31/07/2014)

Vanavond werden de heenwedstrijden gespeeld in de derde voorronde van de Europa League. PSV kwam als enige Nederlandse club in actie. De Eindhovense club won met 1-0 van SKN St Pölten. Daarnaast werden er nog 28 andere wedstrijden gespeeld. 

Glynor Plet scoorde en zag rood namens Zulte Waregem. Zijn ploeg ging uiteindelijk met 2-5 onderuit tegen Shakhtyor Soligorsk. Boy Waterman speelde met Karabükspor uit Turkije in eigen huis tegen de Noorse grootmacht Rosenborg. Het bleef 0-0. 

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük moest in Zweden het duel fluiten tussen IF Brommapojkarna en het Italiaanse Torino. De Italianen wonnen met 0-3 en Gözübüyük deelde twee rode kaarten uit, eerlijk verdeeld over beide ploegen. Volgende week donderdag zijn de returns. 

Uitslagen derde voorronde Europa League - heenwedstrijden

Thuis Uit Uitslag
FC Shakhter Karagandy (Kaz) HNK Hajduk Split (Kro) 4-2 
FC Astana (Kaz) AIK Solna (Zwe) 1-1 
Neftçi PFK (Aze) FC Chikhura Sachkhere (Geo) 0-0 
AC Omonia (Cyp) FK Metalurg Skopje (Mac) 3-0
FC Astra Giurgiu (Roe) FC Slovan Liberec (Tsj) 3-0 
Ruch Chorzów (Pol) Esbjerg fB (Den) 0-0 
FC Dinamo Moskva (Rus) Hapoel Kiryat Shmona FC (Isr) 1-1 
IF Elfsborg (Zwe) FH Hafnarfjördur (IJs) 4-1 
Kardemir Karabükspor (Tur) Rosenborg BK (Noo) 0-0 
FK Mladá Boleslav (Tsj) Olympique Lyonnais (Fra) 1-4 
FK AS Trenčín (Slw) Hull City AFC (Eng) 0-0 
IF Brommapojkarna (Zwe) Torino FC (Ita) 0-3 
PSV Eindhoven (Ned) SKN St Pölten (Oos) 1-0
FC Dinamo Minsk (WRu) CFR 1907 Cluj (Roe) 1-0 
IFK Göteborg (Zwe) Rio Ave FC (Por) 0-1 
FC Zorya Luhansk (Oek) Molde FK (Noo) 1-0 
BSC Young Boys (Zwi) Ermis Aradippou FC (Cyp) 1-0 
RNK Split (Kro) FC Chornomorets Odesa (Oek) 2-0 
SV Zulte Waregem (Bel) FC Shakhtyor Soligorsk (WRu) 2-5 
FC Petrolul Ploieşti (Roe) FC Viktoria Plzeň (Tsj) 1-1 
Víkingur (Fær) HNK Rijeka (Kro) 1-5 
1. FSV Mainz 05 (Dui) Asteras Tripolis FC (Gri) 1-0 
Diósgyõri VTK (Hon) FC Krasnodar (Rus) 1-5 
Stjarnan (IJs) KKS Lech Poznań (Pol) 1-0 
FK Sarajevo (Bos) Atromitos FC (Gri) 1-2 
Real Sociedad de Fútbal (Spa) Aberdeen FC (Sch) 2-0 
Club Brugge KV (Bel) Brøndby IF (Den) 3-0 
Saint Johnstone FC (Sch) FC Spartak Trnava (Slw) 1-2 
SV Grödig (Oos) FC Zimbru Chisinau (Mol) 1-2 

Verkopen PlayStation vs. Xbox 3:1

Sony's nieuwste console doet het goed. Uit de laatste cijfers blijkt dat de PlayStation-consoles drie keer zo vaak zijn verkocht als de Xbox-consoles.

De PlayStation 3 en 4 gingen in het eerste kwartaal van 2014 maar liefst 3,5 miljoen keer over de toonbank, terwijl Microsofts consoles slechts 1,1 miljoen keer werden verkocht in dezelfde tijd.

De verkopen in de gamedivisie van Sony zijn in Q1 gestegen met 95%. Dit is voornamelijk te wijten aan het succes van de PlayStation 4; Sony harkte in dit tijdsbestek 2,5 miljard dollar binnen dankzij de nieuwe console.

Winst Langeveld in criterium Wateringen

Sebastian Langeveld heeft de Wateringse Wielerdag gewonnen. De renner van Garmin-Sharp was in de sprint rapper dan medevluchters Tom Leezer en Lieuwe Westra. Vorig jaar kwam de Nederlands kampioen ook al als winnaar over de streep in het Westland. Toen droeg Johnny Hoogerland het rood-wit-blauwe tricot.

De Wateringse Wielerdag is het vierde Nederlandse criterium na de Tour de France. Lars Boom was maandag de beste in Boxmeer, tourwinnaar Vincenzo Nibali won in Stiphout en Niki Terpstra schreef de Acht van Chaam op zijn naam.

Cocu niet tevreden na 'moeizame wedstrijd'

PSV won donderdag met 1-0 van Sankt Pölten in de derde voorronde van de Europa League, maar coach Phillip Cocu was niet te spreken over het spel van zijn ploeg. "Het was een moeizame wedstrijd van onze kant. We winnen wel, maar met een kleine 1-0 zege kan ik onmogelijk tevreden zijn", liet hij na afloop weten.

Volgens Cocu speelden de Eindhovenaren de bezoekers in de eerste helft te veel in de kaart. "We speelden slordig. Tegen een team als Sankt Pölten moet je de bal snel rond laten gaan. Dat lukte ons voor rust amper." Na de pauze zag de trainer verbetering. "We kwamen er over de rechterkant wat beter doorheen en creëerden zo ook de 1-0."

Dat PSV in de slotfase geen strafschop kreeg, vindt Cocu onbegrijpelijk. "In plaats van de bal op de stip te leggen, gaf de scheidsrechter Florian Jozefzoon een tweede gele kaart. Daarmee verliezen we ook nog eens een extra aanvaller, helaas."

Cocu rekent er desondanks op dat PSV de klus klaart in Oostenrijk. "Ik ben er van overtuigd dat we kunnen verbeteren. En als dat gebeurt, vertrouw ik erop dat we verder komen."

Man gedood in woning Schijndel

In een woning in het Brabantse Schijndel is donderdagmiddag een dode man gevonden. Hij is zeer waarschijnlijk om het leven gebracht, zegt de politie. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Ook is over de doodsoorzaak nog niets te zeggen.

Agenten vonden het slachtoffer, vermoedelijk de 46-jarige bewoner, rond 14.00 uur in het huis aan de Mozartstraat. De politie was om 05.00 uur ook al langs geweest omdat het een melding van een ruzie had binnengekregen. Omdat er niets te zien was zijn agenten toen onverrichter zake weer weggegaan.

De politie onderzoekt nu of de ruzie te maken heeft gehad met de dood van de man en is op zoek naar getuigen.

Furazolidonvarkens hoeven niet geruimd

De varkens van 97 bedrijven die voer hadden gekocht met het verboden middel furazolidon hoeven niet geruimd te worden. Er zijn geen sporen van het antibioticum gevonden. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

In totaal kwam het middel op ruim honderd bedrijven terecht. Bij vier kalverhouderijen moesten wel runderen worden afgemaakt. Maandag werd daar een begin mee gemaakt. In totaal gaat het om ruim 2450 dieren. Een bedrijf waar kalveren zijn gevonden met sporen van furazolidon, krijgt de mogelijkheid om alle andere dieren nog te laten testen. Het gaat om ongeveer 3500 kalveren.

Het vervuilde voer is afkomstig van een bedrijf uit het Utrechtse Lopik dat eerder gesloten werd nadat duidelijk was geworden dat er veevoer was vermengd met furazolidon. Het middel is niet toegestaan omdat het kankerverwekkende stoffen bevat.

LTO Nederland en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) reageren verheugd en opgelucht op de de gunstige uitkomsten van het onderzoek. "De hele affaire met het verontreinigd veevoer heeft een zware wissel getrokken op de ondernemers van de varkensbedrijven en hun gezinnen. Voor hen komt er na drie weken een einde aan de onzekerheid", zo staat in een gezamenlijke verklaring.

[EL] Uitslag PSV - SKN Sankt Pölten

PSV heeft de eerste officiële wedstrijd van het seizoen gewonnen. In eigen huis waren de Eindhovenaren in de derde voorronde van de Europa League met 1-0 te sterk voor het Oostenrijkse SKN Sankt Pölten. Luuk de Jong luisterde zijn debuut op met een treffer.

PSV begon de wedstrijd tegen SKN Sankt Pölten zonder WK-gangers Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Santiago Arías. De Eindhovenaren hadden aanvankelijk het meeste balbezit, maar men slaagde er niet in om grote kansen te produceren. De Jong, Jürgen Locadia en Marcel Ritzmaier kregen wel mogelijkheden, maar faalden in de afronding. De Oostenrijkers zetten daar twee goede opties tegenover. Zij scoorden echter ook niet.

Luciano Narsingh (PSV) in duel met Marcel Holzmann (PRO SHOTS / Joep Leenen)

Na de theepauze kwam PSV via een doelpunt van De Jong op voorsprong. De bal werd vanaf de rechterkant voorgegeven door Luciano Narsingh, waarna de spits zijn eerste officiële doelpunt voor PSV maakte. In het vervolg van de wedstrijd bleven de Eindhovenaren domineren tegen SKN Sankt Pölten, maar tot grote kansen leidde dit amper.

Luuk de Jong maakt zijn eerste officiële goal voor PSV (PRO SHOTS / Joep Leenen)

In de slotfase van de wedstrijd kwam PSV zelfs nog met tien man te staan. Invaller Florian Jozefzoon kreeg in korte tijd twee keer een gele kaart voor vermeende schwalbes. Door deze rode kaart mist hij de return in Oostenrijk, die voor volgende week op de rol staat.


PSV

1 - 0

SKN Sankt Pölten

 56' De Jong    
 
 Gele kaart: De Jong (PSV), Segovia (SKN Sankt Pölten)
 Gele kaart: Jozefzoon (2xg/90+3) (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 27.000
Arbiter: Vincic (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Bruma
Hendrix
Tamata
Hiljemark
Maher
Ritzmaier (Vloet/79)
Narsingh (Jozefzoon/72)
De Jong
Locadia
  Kostner
Stec
Grasegger
Huber
Wisio
Holzmann (Ambichl/64)
Kerschbaumer
Parada Calvillo
Hofbauer
Fucik (Hartl/46)
Segovia (Noël/76)

Brands: "Bakkali geen akkoord met Atlético"

Zakaria Bakkali is nog altijd speler van PSV, ondanks dat de Eindhovenaren al een akkoord hadden met Atlético Madrid. Marcel Brands laat zich uit over de stand van zaken.

Bakkali mag bij PSV vertrekken, aangezien hij zijn tot 2015 lopende contract niet wil verlengen. Inmiddels is hij door de Eindhovenaren naar de beloften teruggezet, en heeft hij de tijd gekregen om zich te beraden op zijn toekomst.

FOX Sports vroeg aan technisch manager Marcel Brands hoe de situatie er voor staat. "Zakaria staat nog bij ons onder contract voor een jaar. Hij heeft van ons de tijd gekregen om na te denken, dat mag hij bij PSV doen", aldus Brands.

De bestuurder laat weten dat er al een akkoord was met Atlético Madrid. "Dat klopt, maar dat gaat pas in werking als de speler ook een akkoord heeft met de club. Voor zover ik weet is dat nog niet het geval."

"Zakaria is heeft nu ook niet meer dezelfde zaakwaarnemer als eerst en laat zich nu vertegenwoordigen door een advocaat", vervolgt Brands. "Hij begon goed vorig seizoen, maar heeft in mijn ogen een paar verkeerde beslissingen genomen. Hopelijk doet maakt hij nu wel de juiste."

Tempels bezoeken voor Far Cry 4

Ubisoft liet filmen hoe het ontwikkelteam van Far Cry 4 de omgeving en sfeer van Kyrat bedacht en ontwikkeld hebben. Samen met VICE is het onderzoeksteam vertrokken naar Nepal om daar de inspiratie op te doen.

In de tweede video ontdekt het ontwikkelingsteam de grootheid van Nepal, die hen uiteindelijk inspireerde tot het maken van de immense open wereld in Far Cry 4, waar achter elke hoek nieuwe verrassingen schuilen. Verder bezoeken ze de Tal Bahari-tempel, een heilige plaats die even intens is als de toewijding van haar bezoekers. Tenslotte wagen ze zich aan steile en gevaarlijke paden, die hen leiden naar het Guerilla Trail: een historische weg die van groot belang was tijdens de Burgeroorlog.

Far Cry 4 is wereldwijd verkrijgbaar vanaf 18 november 2014 voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Codemasters heeft veel plannen met F1

Codemasters heeft vandaag de plannen van het bedrijf aangekondigd als het gaat om hun F1-licentie. Er komen twee racegames aan op old-gen en next-gen consoles. F1 2014 komt 17 oktober uit voor Xbox 360, pc en PlayStation 3. In 2015 zijn PlayStation 4, Xbox One en pc aan de beurt.

F1 2014 zal natuurlijk de nieuwe regels van dit seizoen implementeren. Ook de teams, coureurs en banen zijn van dit seizoen. Daarnaast zijn er ook gameplayveranderingen: een nieuw bestuurderevalutiesysteem past zich aan de speler aan om zo de leercurve geleidelijk te laten zijn. Ervaren racers kunnen de settings geheel naar hun hand zetten om zo het spel uitdagend te maken door nog realistischere simulatie.

In 2015 komt de next-gen titel uit. Deze game komt eerder in het F1-seizoen uit. Door updates wordt het spel geheel up-to-date gehouden met de echte F1-resultaten en veranderingen.

"Dit jaar verandert het allemaal, voor de sport en de game", legt Stephen Hood, Creative Director voor de F1-serie bij Codemasters uit. "Er is een dramatische verschuiving in de sport; de grootste verandering in de regels en voorschriften sinds een zeer lange tijd en de nieuwe power units leveren een heel ander soort uitdaging, voor zowel de bestuurder als het team. Door al deze veranderingen, zal F1 2014 zorgen voor een spannend en verfrissend andere ervaring. Bovendien analyseren we met het nieuwe evaluatiebestuurdersysteem het vaardigheidsniveau van elke speler en stellen de geschikte game-instellingen voor. Plus aangepaste moeilijkheidsgraden waaronder een gloednieuwe Very Easy instelling, willen we een echt bevredigend F1-ervaring te leveren voor spelers van alle niveaus, van de beginner tot de doorgewinterde pro."

Nog even wachten tot oktober dus voordat we kunnen beginnen met het racen op de oude consoles en pc.

Zoet: "Moet ego opzij kunnen zetten"

Bij PSV zijn alle pijlen erop gericht om herhaling van het teleurstellende vorige seizoen te voorkomen. Jeroen Zoet merkt een mentaliteitsverandering.

Die verandering schrijft hij voor een groot deel op het conto van Phillip Cocu. De 43-jarige trainer heeft de teugels strakker aangetrokken en zorgt ervoor dat iedereen bij de les blijft. Hij zit er bovenop.

"Ja, het is strakker en strenger dit seizoen", beaamt Zoet in gesprek met Eindhovens Dagblad. "Voor de spelersgroep is dat ook goed. Niet iedereen is al enorm ervaren of weet wat erbij komt kijken om in de top van Nederland mee te doen."

Met name tijdens de trainingen laat Cocu zich duidelijker gelden dan vorig seizoen. Fouten op het veld worden begeleid door afkeurende opmerkingen van de voormalige speler van AZ, Vitesse, PSV, FC Barcelona en Al-Jazira.

"Daar kom je niet meer weg met een slechte bal. Dat mag ook niet. Schiet of raakt iemand een bal verkeerd, dan moet een ander daar direct scherp op zijn", aldus Zoet. "Je moet je eigen ego opzij kunnen zetten op zo'n moment. Anders gebeurt het de volgende keer weer en misschien ga je onbewust denken dat het niet zo erg is."

Landen evacueren burgers uit Libië

De Chinese regering heeft een Grieks schip gecharterd om haar burgers weg te halen uit het roerige Libië. Volgens een bron bij de Griekse regering gaat het om honderden Chinese staatsburgers. Eerder op de dag werd al bekend dat duizenden Filipijnen uit Libië worden geëvacueerd.

Niet alleen de Filipijnen en Chinezen in Libië nemen de benen. Griekenland stuurt ook een marinefregat om tientallen Grieken, Cyprioten, Britten en Maltezen op te halen. Een aantal landen had Griekenland om hulp gevraagd bij het evacueren van burgers uit Libië.

Utrechtse serieverkrachter langer vast

De 51-jarige man die verdacht wordt van het verkrachten van zeker zes vrouwen in de regio Utrecht blijft voorlopig vastzitten. Zijn voorarrest is donderdag met negentig dagen verlengd. Dat meldt de rechtbank in Utrecht.

De man werd twee weken geleden gearresteerd na een dna-match. Hij was eerder aangehouden voor fietsendiefstal, waarna hij dna moest afstaan. Naast de zes verkrachtingen tussen 1995 en 2002 deed hij nog meer dan tien pogingen daartoe.

Koeman gaat de buidel trekken bij Southampton

Na de uittocht in het St. Mary's is het bij Southampton tijd voor de komst van nieuwe krachten. Manager Ronald Koeman heeft zijn zinnen gezet op een spits en een verdediger.

Bij The Saints vertrokken zo ongeveer alle sleutelspelers van afgelopen seizoen. Luke Shaw, Rickie Lambert, Adam Lallana, Dejan Lovren en Calum Chambers zijn weg, terwijl daar tot dusver alleen de komst van Graziano Pellè, Ryan Bertrand en Dusan Tadic tegenover.

Verder staan Jay Rodriguez en Morgan Schneiderlin in de belangstelling van Tottenham Hotspur, maar de clubleiding heeft reeds laten weten dat de deuren voor uitgaande transfers gesloten zijn. Het is tijd om de selectie weer aan te vullen met nietuwe krachten.

Manager Ronald Koeman heeft zijn zinnen gezet op Javier Hernández van Manchester United. De 26-jarige Mexicaan komt op Old Trafford waarschijnlijk niet veel aan spelen toe, waardoor hij mag uitkijken naar een vertrek. Goal begrijpt dat Chicharito ongeveer achttien miljoen euro moet kosten, maar dat ook Atlético Madrid interessse heeft.

Daarnaast is ook Marcos Rojo een target van Koeman. De Argentijn van Sporting Club de Portugal kan zowel als linksback als centrale verdediger uit de voeten, waardoor hij een ideale opvolger is van Shaw. De international speelde een uitstekend WK in Brazilië, waardoor er meer clubs achter hem aan zitten. Southampton heeft een bod van vijftien miljoen euro in gedachten voor de 24-jarige linkspoot.

Juventus en Fiat verlengen samenwerking

Juventus speelt ook de komende zes seizoenen met Fiat op de borst. De Italiaanse kampioen verlengde donderdag de samenwerking met de hoofdsponsor. De deal levert Juventus jaarlijks zeventien miljoen euro op. Dat bedrag kan door sportieve successen in nationaal en Europees verband verder oplopen.

Fiat is sinds 2012 de belangrijkste geldschieter van Juventus. De club uit Turijn wisselt volgend jaar zomer ook van sportmerk. Nike maakt plaats voor Adidas.

Evra: "Van Gaal wilde mij niet kwijt"

Patrice Evra heeft Manchester United met pijn en moeite achter zich gelaten. Volgens de Franse verdediger wilde Louis van Gaal hem graag binnenboord houden.

Evra stond tussen 2006 en 2014 in Manchester onder contract, en raakte in die tijd verknocht aan de club. Aan het begin van de transferzomer ging hij in op een aanbieding van Juventus, dat de 33-jarige linksback een tweejarig contract voorschotelde.

"Het was echt moeilijk om Manchester United te verlaten", zei hij tijdens een persconferentie in Turijn. "Drie maanden voor het eind van het seizoen vroeg ik toestemming om met andere clubs te praten, en toen Juventus zich meldde was de keuze snel gemaakt. Maar Man Utd verlaten, dat was het moeilijkste."

Volgens Evra was de Engelse recordkampioen niet happig op zijn vertrek. Zo probeerde Van Gaal hem over te halen tot een langer verblijf. "Ik heb Van Gaal gesproken, en hij vond het jammer om me te zien vertrekken. Hij wilde mij niet kwijt. Maar ik wilde graag naar Juventus."

Naar eigen zeggen past Evra bijzonder goed bij Juventus. De Italiaanse topclub past hem als een maatpak. "Toen Juventus zich meldde wist ik meteen dat het de juiste keuze was voor mij. Ze hebben hier dezelfde winnaarsmentaliteit als ik", stelde hij.

Juventus kroonde zich de voorbije drie seizoenen tot Italiaans landskampioen, en gaat onder trainer Massimiliano Allegri op jacht naar de vierde opeenvolgende titel. De 46-jarige oefenmeester nam het takenpakket over van Antonio Conte.

CIA-baas zegt sorry voor bespioneren Senaat

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft zijn excuses aangeboden omdat de dienst computers doorzocht die werden gebruikt door leden van de Senaat en hun medewerkers. John Brennan heeft een werkgroep in het leven geroepen die het optreden van CIA-medewerkers gaat controleren en waar nodig disciplinaire maatregelen opleggen.

De zaak draait om computers in het hoofdkwartier van de CIA, die gebruikt kunnen worden door medewerkers van het Congres om geheime CIA-documenten in te zien. Het netwerk werd opgericht naar aanleiding van een onderzoek naar het gebruik van martelmethoden door de CIA ten tijde van de regering-Bush. Een rapport over de martelpraktijken werd vorig jaar opgesteld.

Een intern onderzoek van de CIA wees uit dat medewerkers over de schreef waren gegaan door de computers te doorzoeken. Brennan ontkende eerder dit jaar nog dat de CIA in de fout was gegaan en betichtte senator Diane Feinstein, de voorzitter van de inlichtingencommissie in de Senaat, ervan de CIA valselijk te beschuldigen.

AZ beleeft slechte generale tegen Hoffenheim

AZ heeft zijn laatste oefenduel voor de start van de Eredivisie verloren. De ploeg van coach Marco van Basten ging in Zwitserland met 3-0 onderuit tegen Hoffenheim, dat vorig seizoen als negende eindigde in de Bundesliga. De Duitsers speelden ruim een uur met tien man na een rode kaart voor Roberto Firmino.

De Braziliaan beging een forse overtreding op AZ-aanvoerder Nemanja Gudelj. Ondanks het overtal konden de Alkmaarders geen vuist maken. Sebastian Rudy schoot in de 57e minuut raak uit een rake vrije trap. Een klein kwartier later maakte Anthony Modeste er na een counter 2-0 van. Sejad Salihovic zorgde kort voor tijd voor het slotakkoord.

AZ begint de competitie volgende week zaterdag met een uitwedstrijd bij Heracles Almelo. De landskampioen van 1981 en 2009 wist zich niet te plaatsen voor Europees voetbal.

Spullen MH17 'binnen twee dagen' weg uit Torez

De wagon met spullen van de slachtoffers van rampvlucht MH17 moet binnen twee dagen overgedragen worden aan de onderzoekers. Rusland, Oekraïne en de OVSE hebben daar in een overleg afspraken over gemaakt. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Volodymyr Hrojsman donderdag gezegd in Kiev.

De trein staat nu nog in Torez, gebied dat in handen is van pro-Russische separatisten. Het is volgens Hrojsman de bedoeling dat de spullen naar Kiev of Charkov worden gebracht.

Tijdens de persconferentie liet Ertugrul Apakan, het hoofd van de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, weten blij te zijn dat het is gelukt om met een verkenningsmissie het rampgebied te bereiken. "Dat was een belangrijke stap in de juiste richting", zei hij. Donderdag waren er volgens Apakan geen problemen op de route of in het rampgebied.

"We hopen dat de komende dagen de situatie zo blijft dat Nederlandse en Australische experts volledig en grondig onderzoek kunnen doen. Dat is belangrijk en dat verwachten de Australische, Nederlandse en Maleisische bevolking ook", aldus Apakan. Hij zei dat de experts nog twee tot drie weken nog hebben in het rampgebied.

Of er nog resten van tachtig mensen liggen, zoals de Australische premier Julie Bishop donderdag zei, moet volgens Hrojsman nog door de onderzoekers worden vastgesteld.

Zwolle haalt Lam gratis op bij AZ

PEC Zwolle neemt Thomas Lam transfervrij over van AZ. De 20-jarige verdediger tekent een contract voor een seizoen, met een optie voor een extra jaar, meldt de bekerhouder donderdag. Lam doorliep de jeugdopleiding van AZ, maar kwam niet voor in de plannen van trainer Marco van Basten en mocht vertrekken.

"Voor de positie waarvoor wij hem halen zijn wij dun bezet. Het is een speler die durf en lef in zijn spel gooit en dus goed past in de speelwijze die wij voorstaan", vertelt technisch directeur Gerard Nijkamp van Zwolle. Lam kan als rechtsback, centrale verdediger en controlerende middenvelder uit de voeten.

De geboren Amsterdammer, die een Nederlandse vader en Finse moeder heeft, kreeg maandag van AZ te horen dat hij op zoek moest naar een andere club. Hij speelde negen wedstrijden in het eerste elftal van de Alkmaarders.

Timmermans wil snel staakt-het-vuren in Gaza (anders laat hij een traan)

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkelingen in Gaza. Hij wil dat de 'spiraal van geweld' snel wordt doorbroken en pleit voor een wapenstilstand. Volgens de minister lost het geweld niets op.

"Ik roep beide partijen op tot een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren om verder leed te voorkomen en humanitaire hulp mogelijk te maken", zegt de minister in een verklaring. "Laat geweld en verdriet plaatsmaken voor veiligheid voor de mensen ter plekke."

Bij een aanval op een school in Gaza vielen woensdag opnieuw burgerslachtoffers, waaronder kinderen. Nederland, de EU en de VN hebben de aanval veroordeeld.

De oorlog in Gaza heeft al meer dan 1360 Palestijnse en 59 Israëlische levens geëist.

Europa's grootste seksshop sponsort Eredivisie-clubs

Pabo, de grootste online seksshop van Europa, gaat komend seizoen verschillende Eredivisie-clubs sponsoren, waaronder NAC Breda. Onder het motto 'Verras je partner' zal de erotische keten starten met het maken van reclame langs de velden.

"NAC Breda heeft ons benadert om iets te doen in voetballerij", liet Audrey van Ham, category director van Pabo, weten. "Wij zijn op zoek naar een manier om een groot publiek te bereiken. Voetbal is daar de uitgelezen kans voor, omdat achter de meeste mannen een supervrouw zit. En die is vaak niet mee. We willen daar eigenlijk de aandacht op vestigen. Los van de aandacht die naar het voetbal gaat, is het leuk om de vrouw te verrassen met iets spannends."

Naast NAC Breda heeft Pabo ook nog overeenkomsten afgesloten met FC Utrecht, sc Heerenveen, ADO Den Haag, FC Groningen en Excelsior. Daarnaast is de seksshop ook nog in gesprek met Willem II, maar daar zijn tot dusver nog geen krabbels gezet.

Pabo is voor NAC Breda een middelgrote sponsor. Het bedrijf zal aanvankelijk starten met uitingen op de reclameborden langs het veld, maar in de loop van het seizoen zullen ook andere acties worden opgestart. Daarnaast bestaat nog de mogelijkheid dat het bedrijf hoofdpsonsor van NAC Breda kan worden.

Van Ham wilde nog wel één ding duidelijk maken: "We richten ons vooral op de lingerie. We worden nooit plat of ordinair."

Basaçikoglu: "Een droom die uitkomt"

Bilal Basaçikoglu is erg gelukkig met zijn transfer naar Feyenoord. De vleugelaanvaller maakt de overstap van sc Heerenveen en tekende voor vier jaar in De Kuip.

Basaçikoglu (19) brak vorig seizoen door bij sc Heerenveen. De Friezen namen de aanvaller drie jaar geleden over van amateurclub Pancratius. "Het is heel snel gegaan. Vorig seizoen heb ik mijn debuut gemaakt in de Eredivisie en na de winterstop heb ik bijna alles gespeeld bij Heerenveen", zei Basaçikoglu op de clubsite van Feyenoord.

"Deze stap naar Feyenoord past in dat plaatje. Dit is een droom die uitkomt. Feyenoord heeft het mooiste publiek dat je als voetballer kunt wensen. Ik ben een voetballer die er een boost van krijgt als je wordt toegejuicht door het publiek. Ik verlang er naar om voor deze supporters te mogen spelen en te laten zien wat ik in huis heb."

Basaçikoglu komt in De Kuip een aantal bekenden tegen van onder meer Oranje onder 19: Terence Kongolo, Jean-Paul Boëtius, Anass Achahbar, Sven van Beek en Rick Karsdorp. "Dat is natuurlijk prettig binnenkomen. Bovendien hou ik ervan om een praatje te maken, dus ik denk dat ik ook de andere jongens snel zal leren kennen."

De aanwinst van Feyenoord wil zich op een hoger niveau bewijzen. "Nu zit ik bij een topclub, waar je elke week top moet presteren. Je mag hier geen wedstrijd door de ondergrens zakken. Met die druk moet ik leren omgaan, dat is een mooie uitdaging. Ik kan niet wachten om mijn eerste wedstrijd voor Feyenoord te spelen", aldus Basaçikoglu.

Dalgaard: "Club ziet het in mij zitten"

Thomas Dalgaard is de nieuwe centrumspits van sc Heerenveen. De Deen komt over van Viborg en start met veel vertrouwen aan zijn avontuur in de Eredivisie.

"De fans moeten niet verdrietig zijn om het vertrek van Finnbogason. Ik kan uitgroeien tot de nieuwe nummer negen van Heerenveen", zegt Dalgaard (30) op de clubsite van sc Heerenveen. De spits volgt Alfred Finnbogason op die naar Real Sociedad verkaste. Dalgaard werd vorig seizoen bij degradant Viborg de topscorer van Denemarken.

De aanvaller beseft dat het lastig wordt om Finnbogason te doen vergeten. "Maar Heerenveen heeft altijd goede spitsen gehad. Van Nistelrooy, Alves, Huntelaar, Dost, allemaal gevaarlijke en veel scorende aanvallers. De club ziet het in mij zitten. Ik wil die verwachting waar maken en het team met mijn goals helpen aan een geslaagd jaar."

Dalgaard noemt Robin van Persie als iemand waarvan hij leert. "In de zestien moet je agressief zijn, daar kun je de makkelijke goals, de intikkers meepikken en die heb je nodig om topscorer te worden. Een spits moet doelgericht zijn. Iedere poging moet minstens binnen de palen zijn. Dat vind ik zo knap van Van Persie. Elk schot is op goal."

"Ik heb vertrouwen in mezelf. Twijfel is slecht, zeker voor een spits. ‘No confidence, no goals’. Ook als je twee of drie duels op rij niet scoort moet je in jezelf blijven geloven. Heerenveen heeft een fantastisch mooi stadion dat vaak vol zit. Het lijkt me geweldig om voor al die mensen een doelpunt te maken", besluit de aanwinst van sc Heerenveen.

[CL] Duitser Zwayer fluit duel Feyenoord in Turkije

De uitwedstrijd van Feyenoord tegen Besiktas in de derde voorronde van de Champions League is in Duitse handen. Felix Zwayer fluit woensdag om 19.30 uur voor de aftrap in de Vodafone Arena in Istanbul. Hij wordt geassisteerd door landgenoten Marco Achmüller en Marcel Pelgrim. Vierde official is Tobias Stieler.

De Rotterdammers staan voor een loodzware opgave tegen Besiktas. In eigen huis verloor de ploeg van coach Fred Rutten woensdag met 2-1. Aanwinsten Bilal Basaçikoglu en Luke Wilkshire zijn bovendien nog niet beschikbaar.

Zwayer leidde vorig jaar het duel van PSV bij Zulte - Waregem, eveneens in de derde voorronde van de Champions League. De Eindhovenaren plaatsten zich door een 3-0 zege voor de laatste kwalificatieronde, maar daarin was AC Milan een maatje te groot.

Belkin-renner Hofland maakt rentree in Utah

Moreno Hofland is volledig hersteld van zijn valpartij in de Ronde van Californië. De Belkin-renner maakt maandag in de Tour of Utah zijn rentree, meldt de Nederlandse wielerploeg. "Het herstel verliep hartstikke goed en ik heb nergens last meer van", zegt Hofland, die bij zijn crash in mei meerdere ribben brak en bovendien een breuk in zijn lendenwervel opliep.

In Utah begint de 22-jarige Brabander zijn voorbereiding op de Ronde van Spanje, die 23 augustus van start gaat. "Ik ben blij dat ik de Tour of Utah kan rijden. In de eerste ritten liggen kansen in de sprint. De spurtjes tijdens trainingen gaan goed en ik ga me er gewoon weer tussen gooien." Hofland maakte eerder dit jaar indruk met onder meer een ritzege in Parijs-Nice.

Belkin verwelkomt in de Amerikaanse rittenkoers ook een nieuw gezicht. Martijn Tusveld staat als stagiair op de startlijst. Hij rijdt normaal gesproken voor de opleidingsploeg van Rabobank. Wilco Kelderman, Jetse Bol, Maarten Tjallingii, Martijn Keizer, Dennis van Winden en Robert Wagner completeren het team.

Fransman Renard nieuwe bondscoach Ivoorkust

Hervé Renard is de nieuwe bondscoach van Ivoorkust. De 45-jarige Fransman werd donderdag aangesteld. Renard is de opvolger van Sabri Lamouchi, die met Ivoorkust sneuvelde in de groepsfase van het WK en vervolgens de eer aan zichzelf hield. Renard won twee jaar geleden met Zambia de Afrika Cup door Ivoorkust in de finale te verslaan.

Renard kreeg de voorkeur boven landgenoot Frederic Antonetti en de Portugees Manuel José. Hij was afgelopen seizoen coach van Sochaux, dat degradeerde uit de Ligue 1.

Vrouw zwaar mishandeld vanwege Israëlische vlag

Een vrouw in Amsterdam-Oost is gisteren zwaar mishandeld omdat ze een Israëlische vlag aan haar balkon had opgehangen. Seraphina Verhofstadt werd door een aantal belagers in haar maag en gezicht geslagen en liep daarbij een zware hersenschudding, een aantal gekneusde ribben en verwondingen in haar gezicht op.

Uiteindelijk wist de vrouw aan haar belagers te ontkomen door met een verfbus te spuiten. Verhofstadt had deze op zak, nadat ze eerder in de week al van een aantal cultuurparels te horen had gekregen dat ze haar keel door zouden snijden. De vrouw is bang dat de daders terug zullen keren en wordt vanwege de dreigende situatie per direct door de politie beveiligd. De politie is overigens ook op zoek naar getuigen en mensen die weten wie de daders van deze mishandeling zijn. Het laffe tuig is namelijk herkenbaar aan de rode verfspray die het slachtoffer heeft gebruikt.

Het is niet de eerste keer dat het huidige Gaza-conflict tot agressie leidt in onze hoofdstad. Zo werden er bij een bewoner van het Krugerplein, waar eveneens een Israëlische vlag aan het balkon hing, de ramen ingegooid en werd er een brandbom naar de woning gesmeten. In de Nederlandse hoofdstad zijn overigens op diverse locaties ook Palestijnse vlaggen te zien en er wonen zelfs aanhangers van de Hamas. Toch zien we daar opvallend minder geweldadige reacties.

Vlaamse arts verwijst Joodse vrouw naar Gaza

Een Vlaamse arts zou tijdens zijn dienst geweigerd hebben een Joodse vrouw te helpen. Hij zou de 90-jarige vrouw, die een ribfractuur had, hebben toegeschreeuwd: "Ik kom niet! Stuur haar maar voor enkele uren naar de Gazastrook, dan zal ze geen pijn meer voelen." Dat meldde het tijdschrift Joods Actueel donderdag.

De Belgische overheidsdienst Volksgezondheid bevestigde tegenover persbureau ANP dat er een klacht is ingediend tegen een Antwerpse arts, maar wat er precies is gebeurd kon de woordvoerder niet bevestigen. De klacht is wel doorgestuurd naar de Orde der Geneesheren en naar het Openbaar Ministerie in Antwerpen. Er zou mogelijk sprake zijn van nalatigheid omdat het incident tijdens de dienst van de arts gebeurde.

Vlaamse arts verwijst Joodse vrouw naar Gaza
Vlaamse arts verwijst Joodse vrouw naar Gaza (Foto: ANP)

Lammertink stagiair bij Giant-Shimano

Steven Lammertink wordt als stagiair aan Giant-Shimano toegevoegd. Dat maakte de Nederlandse wielerploeg donderdag bekend. De 20-jarige coureur reed zich bij Jo-Piels, een procontinentale formatie, in de kijker. Hij won onder meer het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor beloften.

"Steven kwam op onze radar na zijn goede resultaten in de Ster ZLM Toer en de Nederlandse tijdritkampioenschappen", vertelt ploegleider Rudi Kemna. "We zien hem als een groot talent en willen graag meer over hem te weten komen, zowel op de fiets als daarnaast."

Lammertink maakt volgende week zondag bij een wedstrijd in Londen zijn debuut voor Giant-Shimano. Hij rijdt daarna ook nog de Ronde van Burgos.

Na Li moet met knieklachten passen voor US Open

Tennisster Na Li moet de US Open eind volgende maand laten schieten. De Chinese nummer twee van de wereld heeft een knieblessure, meldt ze donderdag in een verklaring op haar Facebook-pagina. Li kampt al sinds maart met pijn aan het gewricht en last op advies van haar medische team een rustpauze in.

Li hoopt op 27 september bij het toernooi in Wuhan haar rentree te maken. Ze bereikte vorig jaar op Flushing Meadows de halve finale, haar beste prestatie bij het Amerikaanse grandslamtoernooi. Ze won de Australian Open en Roland Garros eenmaal.

WHO: al ruim 700 ebola-doden

Het ebola-virus in West-Afrika heeft al 1323 mensen besmet, van wie er 729 zijn overleden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) donderdag.

Donderdag maakte Sierra Leone bekend extra maatregelen te nemen tegen de verspreiding van de dodelijke ziekte. Veiligheidstroepen moeten plaatsen waar de ziekte om zich heen grijpt, afsluiten van de buitenwereld. De regering van het West-Afrikaanse land heeft daartoe een zogenoemde gezondheidsnoodtoestand uitgeroepen. Een dag eerder kondigde de regering van Liberia soortgelijke maatregelen aan.

Een einde aan de epidemie, die in februari uitbrak, lijkt voorlopig niet in zicht.

WHO: ruim 700 doden door ebola
WHO: ruim 700 ebola-doden (Foto: ANP)

Politiemensen betrokken bij 19 schietpartijen

Politiemensen zijn in de eerste helft van dit jaar 19 keer betrokken geweest bij schietincidenten waarbij ze hun eigen vuurwapen hebben gebruikt. Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend.

Bij de 19 schietincidenten vielen 17 gewonden en twee doden. In deze twee gevallen was sprake van zelfmoord; de slachtoffers zijn dus niet overleden door kogels uit een politiewapen, blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche.

In de eerste helft van 2013 trokken politiemensen 18 keer hun dienstwapen in zaken waarbij doden of gewonden zijn gevallen. In totaal gebruikten ze vorig jaar 33 keer hun dienstwapen.

MGSV: Phantom Pain preview op gamescom

Op 13 augustus, de avond voordat de gamescom in Keulen officieel begint, zal er een preview show zijn van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Konami belooft een aantal verrassingen te hebben. De show zal live via Twitch te volgen zijn.

Konami wil van deze show gebruiken om de schaalgrootte en ambitie te tonen van MGSV. “In deze gigantische open wereld met adembenemende details wordt de echte kracht van de FOX-engine onthuld.” Dit wordt volgens Konami de grootste en meest ambitieuze Metal Gear Solid ooit.

De show zal in totaal slechts een uur duren en wordt gehouden in de Music Dome in Keulen. De presentatie wordt gedaan door gamejournalist Geoff Keighley. Kojima zal er zijn om vragen te beantwoorden en gameplay te demonstreren. Er is plek in de Music Dome voor 1600 fans. Konami zegt toe dat er een reeks wedstrijden komt om die-hard fans een kans te geven om kaarten te winnen.

MGS kaart

'NS moet wegwerpchipkaart promoten'

De NS brengt alternatieven voor de OV-chipkaart onvoldoende onder de aandacht bij reizigers. Dat schrijven Reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond in een brief aan de NS. Veel incidentele reizigers zijn niet op de hoogte van het bestaan van de eenmalige chipkaart. Daardoor tasten ze onnodig diep in de buidel voor een reguliere chipkaart.

Het papieren kaartje werd eerder deze maand afgeschaft. Met name incidentele reizigers, stellen Rover en de Consumentenbond, voelen zich sindsdien gedwongen 27,50 euro te investeren: 7,50 euro voor een chipkaart en een startsaldo van twintig euro. Voor hen is het bestaan van de losse chipkaart niet duidelijk.

"Veel incidentele reizigers ervaren een gevoel van onrecht dat zij dit bedrag moeten betalen voor een treinreis van soms maar enkele euro's", aldus de organisaties. "De eenmalige chipkaart en het e-ticket worden niet tot nauwelijks belicht. In de NS-kaartautomaten krijgt de reiziger een veelvoud aan OV-chipkaartopties te zien, maar moet hij flink zoeken naar de opties losse kaartjes."

De NS laat in een reactie weten dat het losse kaartje wel degelijk onder de aandacht is gebracht in de weken voorafgaand aan het afschaffen van het papieren kaartje. "Maar we nemen deze klachten serieus. We gaan opnieuw aandacht schenken aan het alternatief", aldus een zegsman van de NS. "Dan moet je denken aan posters en advertenties in kranten."

CREatieve uitdagingen: de winnaar(s) van juli!

Afgelopen maand zijn we in het forum CRE (creativiteit) begonnen met een maandelijks uitdagingen-topic.
Hier zullen we elke maand aan de slag gaan met een nieuwe opdracht, waarmee men zichzelf kan uitdagen binnen het favoriete medium/discipline.

Alle vormen van creativiteit mogen voorbijkomen (ook beginners!): tekenen, schilderen, photoshoppen, digital arts, breien, haken, borduren, naaien, knutselen, beeldhouwen, boetseren, stillevens, collages maken, houtbewerking, metaalbewerking, creatieve (amateur)fotografie ... Werkelijk alles wat je kunt bedenken, als het maar zelfbedacht, zelfgemaakt en creatief is. Alles wat maar 'beeldend gevormd' is.

Elke maand beginnen we met een nieuwe uitdaging, waarna deelnemers hun inzendingen posten. De laatste week van de maand wordt er gestemd, en de laatste dag wordt er een winnaar gekozen (die op zijn beurt weer een nieuw onderwerp voor de volgende maand mag bedenken).
Voor de top 3 hebben we een speciaal plekje hier op de FP gereserveerd!

De uitdaging van deze maand was: Steek een Disney tekenfilm-figuur in een nieuw jasje met je eigen stijl! (wat we later maar hebben verbreed tot 'alles wat met Disney te maken heeft').

Deze maand stond de 'wedstrijd' vooral nog in de steigers en begonnen we met maar 3 deelnemers. Dat maakt dus dat alle deelnemers een ereplekje hier in de top 3 krijgen!

JR-Style-93 tekende digitaal en geheel in eigen stijl een shot van de Disney-film The Lion King.
Hiermee veroverde hij de 1e plaats voor de maand juli!
 
Mignonne vond het tijd worden voor een nieuw prinsessenjurkje voor haar dochter. Dit viel mooi samen met onze CREatieve uitdaging! Doornroosje is haar favoriete Disney-film, dus besloot ze haar eigen versie van Doornroosjes jurk te maken. Hiermee sleepte ze een 2e plaats in de wacht.

And last, but definitely not least: Frutch! 
Frutch zette haar eigen versie van Disneys Alice in Wonderland op papier. Knap uitgewerkt met kleurpotlood, en hiermee eindigde ze op de 3e plaats.
 
Groot applaus voor de deelnemers die deze prachtige top 3 hebben samengesteld!

De winnaar JR-Style-93 heeft alweer een nieuwe uitdaging bedacht voor de maand augustus: "Bedenk een creatief kunstwerk dat gebaseerd is op je favoriete film/tv-serie/boek"!

Zin om hiermee aan de slag te gaan en wellicht ook in zo'n lijstje als hierboven op de FP terecht te komen met je CREativiteit?
Doe dan lekker mee! Het topic vind je hier: Het maandelijkse CREatieve uitdagingen topic!

Heb je ideeën/opmerkingen/tips betreffende het subforum CRE? Alle input (ook van users die er nooit komen, maar er misschien wel ooit zouden wíllen komen) is zeer welkom! Help mee brainstormen voor CRE!

 

Magische verf geeft Ferrari betere prestaties

De Formule 1-motor van Ferrari zal op de hogesnelheidscircuits in België (Spa-Francorchamps) en Italië (Monza) tot twintig pk extra gaan leveren, zo claimt Autosprint. Volgens het Italiaane blad moet magische verf hiervoor zorgen. Autosportfederatie FIA is akkoord met de wijziging.

Dit jaar wordt in de Formule 1 geracet met turbomotoren en aangenomen wordt dat Ferrari ongeveer 60 pk tekort komt op Mercedes dat met een splitturbo werkt. De Italianen gebruiken dit concept niet en gebruiken mede hierdoor een langer kanaal om de uitlaatgassen af te voeren. Door dit kanaal van de speciale verf te voorzien blijven de uitlaatgassen langer op een hoge temperatuur, waardoor de turbo beter gaat presteren. De door de turbo aangedreven compressor kan meer lucht aanzuigen, waardoor de motor tot twintig pk extra kan leveren.

Zowel Mercedes als Renault gebruikten de isolatie van uitlaten van de motor al, maar Ferrari niet. De Italianen hebben voor de Grand Prix van Canada geprobeerd dit onder het kopje betrouwbaarheid in te voeren, maar de FIA stak hier een stokje voor, omdat de ontwikkeling van de motor bevroren is. Het alternatief is de verf die eerst door Marussia getest is. Deze zorgt voor 'bescherming' van de leidingen, maar volgens Autosprint worden ze door de verf juist brozer. De prestatiewinst is echter het risico waard.

NPO past cookiebeleid aan

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) past binnen twee weken de manier aan waarop cookies worden geplaatst bij websitebezoekers. Hiermee denkt de omroep de last onder dwangsom die donderdag door de Autoriteit Consument en Markt werd opgelegd te ontlopen.

Uiterlijk op 15 augustus voldoen de websites aan de regels, aldus de NPO. De ACM had de NPO tot eind augustus gegeven. Als daarna niet aan de voorwaarden was voldaan, zou de waakhond per week een boete hebben opgelegd van 25 duizend euro, met een maximum van 125 duizend euro.

Volgens de ACM is de NPO onder meer in overtreding omdat derde partijen cookies mogen plaatsen op de websites, zonder dat voldoende is gewaarborgd dat deze gegevens niet voor andere doeleinden worden gebruikt door die partijen. Ook plaatste de website al cookies van Twitter op de computers van bezoekers, voordat die hiervoor al dan niet toestemming hadden gegeven. Tot slot ging de NPO ervan uit dat bezoekers toestemming gaven voor het plaatsen van cookies als zij verder surften op de website, ook als niet op de toestemmingsknop was gedrukt.

De NPO weet al maanden van het voornemen van de consumentenwaakhond om een boete op te leggen. De omroep heeft ook al verschillende wijzigingen doorgevoerd in het cookiebeleid, constateert ook de ACM. Niet alle overtredingen waren echter opgelost bij de laatste test begin juli.

De voorwaardelijke boete van ACM staat overigens los van het onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens, dat eerder deze maand naar buiten kwam. Die constateerde dat de NPO inbreuk maakt op de privacy van bezoekers, vanwege het plaatsen van cookies voor het verkrijgen van toestemming. De ACM heeft alleen gekeken naar de technische kant waarop met cookies wordt gewerkt, niet wat er vervolgens met de gegevens wordt gedaan. De twee waakhonden hebben bij hun onderzoek wel samengewerkt.

Storing digitale borden treinstations

De digitale borden op de treinstations gaven donderdagmiddag enige tijd onjuiste reisinformatie weer door een landelijke storing. Voor actuele reistijden werden reizigers doorverwezen naar de website van het bedrijf.

De borden gaven de actuele vertrektijden niet weer, lichtte een zegsman toe. Waar bijvoorbeeld +10 moest staan, ontbrak die informatie. Iets voor 16.00 uur deden de borden het weer.

In april werden de borden op de perrons ook getroffen door een storing. Toen bleven de schermen in de helft van de steden zelfs helemaal leeg. De gevolgen voor de reiziger vielen overigens mee, omdat veel mensen via bijvoorbeeld hun telefoon of de gele borden op perrons informatie over treintijden inwonnen.

Aantal NL'se doden vliegramp naar 196

Het aantal Nederlanders dat is omgekomen bij de vliegramp in Oekraïne is opgelopen van 195 naar 196. Het gaat opnieuw om een slachtoffer met de dubbele nationaliteit. Dat meldt het crisisteam van de Rijksoverheid donderdag. Het is de derde keer dat het aantal Nederlandse slachtoffers omhoog is bijgesteld.

"Het slachtoffer reisde op een Maleisisch paspoort, maar bleek daarnaast ook de Nederlandse nationaliteit te hebben", aldus een woordvoerder. Bij de vliegramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines kwamen in totaal 298 mensen om het leven.

Chinese kliniek gaf 'homotherapie' met elektrische schokken

Een homoseksuele Chinese man zegt donderdag een psychologische kliniek aan te klagen die hem met elektroshocks hetero probeerde te maken. Ook dient de man naar eigen zeggen een klacht in tegen internetgigant Baidu, die met zijn zoekmachine reclame maakte voor de kliniek.

Volgens het Chinese LGBT Center, dat het opneemt voor seksuele minderheden, heeft de rechter zich nog nooit over een dergelijke zaak gebogen. De overheid is in 2001 officieel opgehouden homoseksualiteit als een geestelijke aandoening te beschouwen. Toch worden volgens directeur Xin Ying van het centrum nog altijd homoseksuelen 'behandeld' in klinieken. Xin zei te hopen dat dergelijke praktijken nu door de rechter worden verboden.

Yang Teng, 30 jaar oud, vertelt hoe hij door de kliniek werd behandeld met stroomschokken en hypnose, waaraan hij zowel fysieke als mentale klachten overhield. Hij onderging de therapie in februari vrijwillig, nadat zijn ouders hem onder druk hadden gezet om te trouwen en een gezin te stichten. "Mijn thuisplaats is een kleine stad, mensen geven hier nog om de voortzetting van hun bloedlijn", aldus Yang, die nu zijn homoseksualiteit eindelijk zegt te omarmen.

Yangs advocaat Li Duilon zegt de Chongqing Xinyu Piaoxiangkliniek voor de rechter te dagen wegens inbreuk op zijn persoonlijke rechten en zijn gezondheid. De kliniek zou gezegd hebben dat de elektroshocks niet slecht voor hem zijn, maar hij liep volgens de raadsman toch medische klachten op. Baidu zou medeverantwoordelijk zijn omdat het bedrijf reclame maakte voor de kliniek. Verder zegt Li aan de rechter voor te leggen dat homoseksualiteit geen ziekte is en dus niet behandeld moet worden.

De kliniek was niet bereikbaar voor commentaar. Baidu zegt niet te reageren op lopende juridische zaken.

Volgens Li wil Yang een schadevergoeding van ruim 14 duizend yuan, 1700 euro. Daarmee worden de kosten van de behandeling, zijn vliegticket naar Chongqing en gederfde inkomsten vergoed. Ook eist hij excuses op de websites van beide bedrijven. De rechter zou binnen een half jaar uitspraak doen.

Donderdag organiseerde het LGBT Center in Beijing een demonstratie bij de rechtbank waar de zitting plaatsvond. Een handvol mensen hield spandoeken omhoog met daarop onder meer 'Homoseksualiteit is geen ziekte, we hoeven niet genezen te worden'. Xin speelde een arts die een andere demonstrant op de stoep elektroshocktherapie gaf.

In China wordt homoseksualiteit steeds meer geaccepteerd, hoewel het homohuwelijk nog niet erkend wordt en er geen wetten zijn die discriminatie van seksuele minderheden bestrijden.

VN ziet oorlogsmisdaden Israël én Hamas

In de strijd in Gaza bezondigen Israël én Hamas zich mogelijk aan oorlogsmisdaden. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, donderdag gezegd.

Pillay zei 'een herhaling' te zien van gebeurtenissen uit de Gaza-oorlog van 2009, waarin Israël volgens een VN-onderzoek doelbewust op burgers mikte. Tegelijkertijd noemde zij het plaatsen en afschieten van raketten in dichtbevolkte gebieden door Hamas 'een schending van het internationale humanitaire recht en dus een oorlogsmisdaad'.

In de jongste oorlog in Gaza zijn al meer dan 1360 Palestijnen en 59 Israëliërs gedood.

Schippers moet schorsing cardiologen beter motiveren

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) moet een nieuw besluit nemen over de verlengde schorsing van drie cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in 2012. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

De rechters kwamen tot dat oordeel omdat de minister destijds geen duidelijkheid heeft verschaft over de duur van de schorsing en de mogelijkheid voor de cardiologen om in de toekomst weer aan de slag te gaan. Aan de schorsing kwam pas een eind toen het ziekenhuis in juni 2013 failliet werd verklaard.

De inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg die het bevel gaf om de cardiologen te schorsen, heeft dat wel terecht gedaan, zo oordeelde de rechtbank. De medici mochten van de inspectie gedurende zeven dagen niet werken.

De rechtbank stelde dat de inspecteur 'in het kader van zijn taak' terecht tot het bevel is overgaan. De situatie in het Ruwaard van Putten was volgens de rechters 'zodanig acuut en ernstig' dat met het nemen van maatregelen niet op een plan van aanpak kon worden gewacht.

De rechters oordeelden verder dat de inspecteur het belang van de patiënten zwaarder mocht laten wegen dan de consequenties voor de cardiologen. Ook omdat de schorsing van de artsen 'slechts' voor zeven dagen gold.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis kwam in 2010 in opspraak toen bleek dat de afdeling cardiologie met een onverklaarbaar hoog sterftecijfer kampte. Het ziekenhuis bestaat inmiddels niet meer. Het is overgenomen door het Maasstad, Ikazia en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis en heet nu Spijkenisse Medisch Centrum.

Hoogst ingeschaalde Kohlschreiber onderuit

Philipp Kohlschreiber is al in een vroeg stadium van het tennistoernooi in Kitzbühel uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Duitser verloor donderdag in de tweede ronde van de Belg David Goffin: 6-2 en 7-5. Goffin werkte in de tweede set een 5-2 achterstand en drie setpoints weg.

Kohlschreiber was in 2012 nog verliezend finalist ten koste van Robin Haase. De Hagenaar, tweevoudig winnaar op het Oostenrijkse gravel, sneuvelde ditmaal al in de eerste ronde. Goffin speelt in de kwartfinale tegen Paolo Lorenzi uit Italië.

[Sportblog] Vertonghen en Mertens crowdsurfen & juichrobots

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Kazachse volleybalster is te knap voor het nationale team
De Kazachse volleybalster Sabina Altynbekova is een groot talent in haar land maar toch reist ze niet met de nationale ploeg af naar het Aziatisch kampioenschap in Taiwan. De bondscoach vindt de 17-jarige speelster namelijk te knap. De schoonheid zou voor 'te veel afleiding' zorgen tijdens het belangrijke toernooi.

Altynbekova is niet erg gelukkig met alle aandacht. "Ik wil me concentreren op volleybal en bekend worden om mijn talent, niet om mijn uiterlijk", aldus de Kazachse. De bondscoach bleef ondanks alle ophef bij zijn standpunt: "Het is onmogelijk om zo te werken. Het publiek doet alsof er maar één speelster bestaat. Dit zorgt voor te veel afleiding."

Vierkante atletiekbaan in China
Haastige spoed is zelden goed blijkt maar weer. FOK!-user EJ403 tipte ons het volgende zeer opmerkelijke gebeuren. In het Chinese district Tonghe kregen lokale aannemers de opdracht een groot sportcomplex te renoveren. Echter na enige tijd van verbouwingen begon de tijd te dringen en besloten de aannemers het zich makkelijk te maken. Om tijd te besparen werd de atletiekbaan niet in de gebruikelijke vorm aangelegd maar werd er een rechthoek van gemaakt, inclusief 'bochten' van 90 graden. Dit alles om op tijd klaar te zijn voor de inspecteurs van de Communistische Partij.


De bijzondere atletiekbaan in China (Bron: YouTube)

Balotelli poseert voor selfie tijdens wedstrijd
Dat er supporters het veld op stormen zijn we zo langzamerhand wel gewend. Dus daar keken de voetballers van AC Milan en Manchester City niet zo van op toen dat gebeurde tijdens hun wedstrijd in Pittsburgh. Maar de twee fans die het veld op kwamen hadden een speciaal doel. Ze wilden hun idool Mario Balotelli ontmoeten. En dat lukte beide heren; ze hadden zelfs nog de tijd voor een selfie!

Meesprinten met Vos op de Champs-Elysées
Afgelopen zondag won Marianne Vos de eerste editie van La Course op de Champs-Elysées in Parijs. Dankzij een cameraatje voor op de fiets van de wereldkampioene kunnen meegenieten van unieke beelden van deze bijzondere overwinning:


Zo verging het Marianne Vos op de Champs-Elysées (Bron: YouTube)

Amy Williams twaalf weken na Tinder-date al verloofd
In 2010 bewees Amy Williams dat ze supersnel door het ijskanaal kan. Ze veroverde op de Olympische Spelen in Vancouver namelijk goud bij het skeleton. Inmiddels heeft ze haar sportloopbaan beëindigd en werkt ze als presentatrice voor BBC Sport. In haar vrije tijd zat ze, zoals ze velen, wat rond te neuzen op Tinder.

En op die beroemde dating-app ontmoette ze de soldaat Craig Ham. "Het is moeilijk een leuke man te ontmoeten. Maar er was direct een enorme klik", laat ze in gesprek met een Engels tijdschrift weten. "Ik ben niet iemand die overhaast beslissingen neemt, maar ik ga af op mijn intuïtie." En het gevoel van Williams was na twaalf weken dus al sterk genoeg voor een verloving.

Ben je lui? Gebruik de juichrobot!
Voor fans die te lui zijn om naar het stadion te gaan hebben ze in Zuid-Korea een oplossing gevonden. De honkbalclub The Hanwha Eagles heeft in het stadion zestien juichrobots geplaatst. Fans kunnen voortaan hun gezicht op de robots laten projecteren waardoor ze toch een beetje aanwezig zijn bij de wedstrijd. De robots kunnen juichen, zingen en de wave doen. De club hoopt dat de rest van het stadion volgt als de robots in actie komen.

Ook houden de juichrobots LED-schermen omhoog waarop je een boodschap voorbij kan laten komen die je met je mobieltje stuurt. Hopelijk hebben de elektronische fans een positieve invloed want de club verloor de afgelopen vijf jaar al 400 keer.


En hier zijn ze dan, de juichrobots (Bron: YouTube)

Haase: vooruit met die geit
Toen Robin Haase vorig jaar de finale van het ATP-toernooi van Gstaad verloor grapte de tennisser dat hij wel had verwacht een geit te krijgen als beloning. De opmerking was een knipoog naar de beloning die Federer ontving voor zijn deelname. De toptennisser kreeg van de organisatie namelijk een koe.

De opmerking van Haase was blijkbaar blijven hangen bij de Zwitsers want tijdens de vrije dag van Haase kreeg hij een bijzondere verrassing. De organisatie verraste de Nederlander een met witte geit genaamd Antonia die naar verluidt elke dag vier liter melk geeft. "Het was een leuke verrassing. Ik had het echt niet verwacht en ik wist ook niet dat de geiten hier zo groot zijn", aldus Haase.

Vertonghen en Mertens crowdsurfen op Tomorrowland
Jan Vertonghen en Dries Mertens dachten een lekker ontspannen dagje Tomorrowland te doen, maar dat viel tegen voor de voetballers. Bij het optreden van The Opposites moesten de heren het podium opkomen en moesten ze 'vrijwillig' gaan crowdsurfen. De heren doken vol overgave op het publiek wat hun voetbalhelden vol overgave door de tent droeg.


Vertonghen en Mertens crowdsurfend op Tomorrowland (Bron: YouTube)

De Vrij wijst vergelijking met Stam van de hand

Stefan de Vrij vindt een vergelijking met Jaap Stam niet op zijn plaats. De Nederlandse verdediger wees tijdens donderdag tijdens zijn officiële presentatie bij Lazio Roma vergelijkingen met zijn illustere voorganger en landgenoot resoluut van de hand.

"Ik heb veel respect voor Stam, maar ik ben liever uniek. Ik hou er niet van om mezelf te vergelijken met andere spelers." Stam speelde tussen 2001 en 2004 voor Lazio.

De van Feyenoord overgekomen De Vrij kreeg in Rome een warm welkom. Honderden fans wachtten hem maandagavond bij zijn aankomst op het vliegveld op. "Dat had ik niet verwacht, ook omdat we twee uur te laat waren. Het was geweldig om al die fans te zien." De verdediger tekende vervolgens woensdag een contract voor vier jaar.

De Vrij kon na een sterk WK in Brazilië op veel belangstelling rekenen, maar koos voor de nummer negen van Italië. "Er toonden veel clubs interesse, het doet er niet toe wie. Maar Lazio was de enige club in de wereld die echt geïnteresseerd in mij was. Zij gaven me het beste gevoel."

sc Heerenveen haalt Deense goaltjesdief

Sc Heerenveen heeft Thomas Dalgaard gecontracteerd. De Deense spits zette donderdag zijn handtekening onder een contract voor drie seizoenen, met een optie voor nog een jaar. Dat meldt Heerenveen op Twitter. De 30-jarige Dalgaard moet in het Abe Lenstra Stadion de naar Real Sociedad vertrokken topschutter Alfred Finnbogason doen vergeten.

Dalgaard kwam de afgelopen tweeënhalf jaar tot vijftig competitietreffers voor Viborg. Eerder speelde hij ook voor Skive, Randers en het Turkse Manisaspor.

Heerenveen kon wel vers bloed in de aanvalslinie gebruiken. Naast Finnbogason vertrok ook Bilal Basaçikoglu. De 19-jarige aanvaller tekende eerder donderdag tot 2018 bij Feyenoord.

De endgame van Destiny is anders

Bungie wil met de endgame van Destiny een compleet nieuwe ervaring maken. Het moet actievol zijn en spelers moeten dingen doen die ze 'nog nooit eerder in een shooter hebben gedaan'. De endgame zal, onder andere, bestaan uit raids die je alleen kunt doen met zes vrienden.

Luke Smith, een schrijver van Bungie, beschrijft een aantal problemen die hij heeft met het klassieke raiden dat we kennen van MMO's: "Tijdens MMO-raids, waarvan ik er een behoorlijk aantal heb gedaan, ben je meer bezig met het vechten met de interface. Je worstelt met je add-ons. Je worstelt met klikken. Dat is geen actiegame."

Toch wil Bungie een aantal aspecten naar Destiny brengen, zoals teamwork en samenwerking tussen spelers. "Hoe bouwen we iets dat al die gevoelens, die we kennen van games zoals Warcraft en Everquest, naar boven brengt? Samenwerken, van elkaar afhankelijk zijn, teamwork, hoe breng je dat samen met een game waar je springt, schiet, granaten gooit en supers hebt? Hoe doen we dat, en hoe zorgen we ervoor dat iedereen daadwerkelijk een rol speelt tijdens de raid?"

Destiny

Het antwoord is raids. In een groepje van zes vrienden moet je een enorme, nieuwe omgeving betreden en de weg naar het einde vinden. De raids zijn zo gemaakt dat je steeds terug moet komen om beter te worden, en er is een dikke kans dat je de eerste keer hard faalt. De moeilijkheidsgraad gaat ook tijdens de raid omhoog. Het begin van een raid kan level 25 zijn, maar een stukje verder gaat het bijvoorbeeld omhoog naar level 26. Daarom wordt matchmaking voor de raids uitgezet: ze vereisen veel communicatie en samenwerking.

Smith licht dit verder toe: "Betere gear vinden is onderdeel van de reis door een raid. Je maakt een arsenaal van wapens zodat je kunt reageren op allerlei verschillende situaties waarin je terechtkomt."

Er zijn geen hulpmiddelen in een raid. Er zijn geen waypoints die vertellen waar je naartoe moet gaan. Je bent op elkaar aangewezen om zo ver mogelijk te komen en moet zelf alles ontdekken. De strikes duren maximaal ongeveer een uur, maar een raid kan al snel meerdere uren duren.

"Zodra het eerste deel van het verhaal dat wij willen vertellen is afgelopen, willen we dat de speler gelijk door kan gaan in de gamewereld. Wij willen dat jouw motivaties als speler overeenkomen met de motivaties van het personage waarmee je zo lang hebt gespeeld. Voor ons begint de endgame dus gelijk op level 20."


Eenbenige verspringer mag niet naar EK atletiek

De eenbenige Duitse verspringer Markus Rehm mag toch niet naar het Europees kampioenschap atletiek in Zürich. Dat heeft de Duitse atletiekbond bekendgemaakt. Rehm won vorige week de Duitse titel bij het verspringen met 8,24 meter, voldoende voor het halen van de EK-limiet. Er kwam echter een onderzoek naar zijn prothese, en volgens de Duitse bond biedt die prothese teveel voordeel.

"De mechaniek bij de sprongen van Markus is zo anders en biedt zo'n enorm efficiënte manier van springen dat het niet te vergelijken is met springers met twee benen", aldus Idriss Gonschinska, hoofdtrainer van de Duitse bond. "Omdat hij weinig energie verliest bij een sprong is het niet mogelijk om eerlijk te vergelijken, maar Markus heeft ons zeker gefascineerd."

Rehm zelf reageerde in eerste instantie gefrustreerd: "Ik vind het heel jammer en ben erg teleurgesteld", liet hij optekenen tegenover dpa. Direct na zijn titel liet hij weten niet in beroep te gaan als de Duitse bond hem niet zou selecteren, maar daar leek hij na de beslissing toch op terug te kunnen komen: "Als ik de beslissing oneerlijk vind ga ik er wellicht iets tegen proberen te doen, als ik vind dat het eerlijk gegaan is doe ik dat niet." 

Donderdag liet de verspringer al weten dat hij van verdere stappen afziet. Hij wil zelfs meer tests aan zijn prothese ondergaan, om te zien of hij echt een voordeel heeft. "Als ik daadwerkelijk voordeel heb van mijn prothese, laat ik mij uit de uitslagen schrappen en geef ik de medaille van mijn Duitse titel terug. Ik wil geen zeges op mijn naam hebben staan die ik niet verdiend heb", aldus de 24-jarige Rehm, die in 2012 in Londen de paralympische titel pakte.

Met zijn 8,24 meter tijdens het Duits kampioenschap in Ulm verpulverde hij zijn oude wereldrecord met 29 centimeter. De norm voor het EK lag op 8,05 meter, terwijl in Europa slechts vier springers dit jaar verder kwamen dan de afstand van Rehm. Daaronder Christian Reif, de Europees kampioen van 2010 die door Rehm verslagen werd in Ulm. 

Reif kwam zelf ook met een verklaring over het niet selecteren van zijn concurrent: "Markus, bedankt voor het fantastische duel op het Duits kampioenschap. Je hebt enorm indruk op mij gemaakt en je bent erg goed met alle aandacht en druk omgegaan. Niemand kon jou in Ulm verslaan, maar toch mag je niet naar het EK. Of jouw prothese een voordeel oplevert of niet, voor mij ben je sowieso een winnaar, want jij laat iedereen zien waar mensen met een beperking toe in staat zijn!"

'Assassin's Creed: Rogue releasedatum gelekt'

Een Zwitserse webshop heeft mogelijk de releasedatum voor Assassin's Creed: Rogue gelekt. De game zou naar PlayStation 3 en Xbox 360 komen op 28 oktober, tegelijkertijd met de launch van Assassin's Creed: Unity. Over de game is verder niets bekend.

Het is mogelijk dat Rogue de nieuwe naam of de werknaam is van Assassin's Creed: Comet. Als dit zo is, kunnen we op 28 oktober in de huid kruipen van de tempelier Shay. De tempelier maakt in 1758 de straten van New York onveilig en zeilt over de Atlantische Oceaan. De game zou een vervolg zijn op het verhaal van Assassin's Creed 4: Black Flag.

AC: Rogue gelekt

West Ham-speler aangeklaagd voor aanvallen vrouwen

West Ham United-middenvelder Ravel Morrison wordt beschuldigd van het aanvallen van twee vrouwen. Dat heeft de Engelse politie donderdag bekendgemaakt. Morrison moet later donderdag voor de rechter in Manchester verschijnen.

Morrison zou zondagochtend eerst een 19-jarige vrouw aangevallen hebben buiten een bar in Manchester. Hetzelfde slachtoffer moest het later, samen met een 39-jarige vrouw, in Sanford opnieuw ontgelden.

De 21-jarige Morrison staat onder contract bij West Ham United, maar werd de tweede seizoenshelft van vorig seizoen uitgeleend aan stadsgenoot Queens Park Rangers. Met die club promoveerde Morrison naar de Premier League.

Experts aangekomen op de crashsite

Donderdag rond het middaguur is door een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan FOK.nl bevestigd dat de experts zijn aangekomen op de crashsite van MH17.

Naar aanleiding van de diverse berichten over nog niet geborgen lichamen en de problemen om toegang te krijgen tot de crashsite, heeft FOK.nl contact opgenomen met Daphne Kerremans (woordvoerder Buitenlandse Zaken).

80 lichamen
Kerremans gaf in het gesprek aan dat de berichten over 80 nog niet geborgen lichamen op dit moment 'BuZa niet zo veel zeggen'. Dit bericht is enkel en alleen voor rekening van de Australische minister van Buitenlandse Zaken. Volgens Kerremans is dit gebaseerd op "iets wat ze gehoord had."

Toegang tot de rampplek
Vandaag zijn er, net zoals de voorgaande dagen, wederom verkenners vertrokken vanuit de basis naar de rampplek. De groep heeft vandaag echter een andere route gekozen om naar de plek te komen. Een keuze die, zo blijkt, goed heeft uitgepakt. De groep is inmiddels gearriveerd op de plek des onheils.

Schoten
Volgens de twitter-feed van freelancecameraman Eric Feijten, zijn er artillerieschoten gelost. Hij denkt dat deze schoten gericht waren op het konvooi en heeft rechtsomkeert gemaakt.

Of het hele konvooi ook is omgekeerd, is momenteel nog onbekend. De twitter-feed van de OVSE maakt hier vooralsnog geen melding van. Volgens de Volkskrant zijn het alleen de meegereisde journalisten die rechtsomkeert maakten. Telegraafverslaggever Charles Sanders zag mortiergranaten rakelings langs z'n auto vliegen, meldt hij via zijn twitter.

Herdenking door OVSE-team
Ondanks de onrust op de crashsite is er door de leden van het OVSE-team toch even een moment stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de neergehaalde MH17.

Meer informatie volgt wanneer deze binnenkomt.

Israël verwoest tunnels, 'met of zonder bestand'

Het Israëlische leger gaat door met het vernielen van tunnels van Hamas in Gaza, 'met of zonder bestand'. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu donderdag gezegd.

Netanyahu zei dat hij geen enkel bestand accepteert waarin Israël zijn missie om het tunnelnetwerk te ontmantelen niet kan voltooien. Via de tunnels zijn Hamas-strijders in Israël geïnfiltreerd om aanvallen uit te voeren. Van de 32 tunnels die zijn ontdekt is het merendeel vernield, de rest zou nog enkele dagen vergen.

Het Israëlische offensief tegen Hamas en andere militanten in de Gazastrook werd 8 juli ingezet. Het begon met luchtaanvallen om een eind te maken aan raketbeschietingen, maar werd 17 juli uitgebreid tot een grondoffensief. Bij de gevechten vielen tot dusver aan Palestijnse kant meer dan 1360 doden en aan Israëlische zijde bijna zestig. Donderdag riep het Israëlische leger nog eens zestienduizend reservisten op, voor een mogelijke verdere uitbreiding van het offensief.

Het Israëlische leger zette zijn aanvallen in Gaza donderdag voort. Volgens ooggetuigen werd een moskee getroffen naast een door de Verenigde Naties gerunde school in Beit Lahiya. Daarbij werden watertanks op een nabijgelegen gebouw geraakt. Scherven troffen mensen die op het schoolterrein toevlucht hadden gezocht en zeker vijftien van hen raakten gewond, drie levensgevaarlijk, zei een medewerker van de gezondheidsdienst.

Donderdag kwamen door Israëlisch vuur bij een andere VN-school zeker zeventien mensen om. Volgens Israël waren er uit de omgeving van de school mortiergranaten afgeschoten. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde beschieting van de school scherp. "Niets is schandelijker dan het aanvallen van slapende kinderen", zei Ban.

Ook de Amerikaanse regering hekelde de beschieting van de school. "Wij zijn uitermate bezorgd dat duizenden ontheemde Palestijnen die van het Israëlische leger hun huizen moesten verlaten niet veilig zijn in de door de VN aangewezen schuilplaatsen", zei een woordvoerster van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad.

Pierre Krähenbühl van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen zei dat Israël zich meer moet inspannen om burgers te ontzien, vooral in Gaza, waar 1,7 miljoen mensen dicht op elkaar zijn gepakt in een smalle kuststrook. De VN hebben tachtig van hun scholen opengesteld om de meer dan tweehonderdduizend Palestijnen die hun woningen zijn ontvlucht op te vangen. "Wat de wereld misschien vergeet, is dat de mensen in Gaza nergens heen kunnen", zei Krähenbühl.

Egyptische functionarissen hebben met Israëlische vertegenwoordigers gesproken over de Israëlische voorwaarden voor een eventueel bestand. Israël wil het vermogen van Hamas om raketten af te schieten decimeren, het wapenarsenaal van Hamas verkleinen en de tunnels vernietigen. Hamas wil het vuren pas staken als het garanties krijgt dat Israël en Egypte de zeven jaar oude grensblokkade van Gaza opheffen.

Noren doden recordaantal walvissen

2014 belooft een topjaar te worden voor de Noorse walvisvaarders. Sinds de hervatting van de internationaal uiterst omstreden vaart in 1993 zijn er in één seizoen niet zo veel dieren meer geschoten. De teller staat nu op 682 en het seizoen is nog niet afgelopen. Het record van 647 exemplaren in 2003 is ruim uit de boeken geschoten, meldt de lokale Noorse krant Lofotposten.

"Vorige week hebben de vijf boten die nog bezig zijn 16 dieren gevangen. Tot nog toe staan we dit jaar op 682 dieren. Het is goed dat er een beetje vaart in de walvisvangst zit", aldus Arvid Johansen van het Noorse productschap voor visserij. "Er zijn een paar in het veld en ik heb grote hoop dat we de grens van 700 dieren zullen passeren voordat het seizoen voorbij is."

Noren doden recordaantal walvissen
Noren doden recordaantal walvissen (Foto: ANP)

NAC versterkt zich met jonge Chelsea-verdediger

Isak Ssewankambo heeft een contract verdiend bij NAC. De 18-jarige Zweed zette zijn handtekening onder een verbintenis van een seizoen, met een optie voor nog een jaar. Ssewankambo was sinds maandag op proef. Hij komt over van Chelsea.

"Ssewankambo is een intelligente, dynamische en leergierige speler", zegt technisch directeur Graeme Rutjes op de clubsite. "Hij kan zowel rechtsback, rechtscentraal als op het middenveld spelen."

Ssewankambo speelde een jaar in de opleiding van Chelsea. Hij maakte in juni zijn debuut voor Jong Zweden.

Rug Neymar 'bijna weer honderd procent'

Neymar is zo goed als hersteld van de rugblessure die hij tijdens het WK opliep. Dat zei de Braziliaan donderdag op een persconferentie in Tokyo, waar hij een promotiefilmpje voor een Japans matrasbedrijf opnam. "Het gaat allemaal goed. Mijn rug verbetert, hij is bijna weer honderd procent."

Neymar brak in het gewonnen kwartfinaleduel tegen Colombia een rugwervel na een knietje van Colombia-verdediger Juan Zúñiga. Brazilië ging zonder zijn sterspeler van Barcelona met liefst 7-1 onderuit tegen Duitsland en verloor ook de troostfinale tegen Oranje.

De 22-jarige Neymar heeft zijn vizier alweer gericht op de Primera División, die in het weekeinde van 23 augustus begint. "Ik kijk ernaar uit om bij mijn teamgenoten aan te sluiten en hen te helpen om de titel te winnen."

Oekraïens parlement weigert ontslag van de premier

Het Oekraïense parlement heeft het ontslag van premier Arseni Jatsenjoek donderdag niet aanvaard. De premier diende zijn ontslag in vanwege spanningen in de regeringscoalitie.

Jatsenjoek zei vorige week op te stappen nadat twee partijen de samenwerking met de regering opgezegd hadden. Een andere reden was dat wetten die volgens hem noodzakelijk zijn voor de strijd tegen de pro-Russische separatisten door het parlement waren verworpen.

Het ontslag van Jatsenjoek moest door het parlement goedgekeurd worden, maar de volksvertegenwoordigers besloten dat niet te doen.

President Petro Porosjenko had opgeroepen te zoeken naar een compromis, zodat het parlement zijn werk voort kon zetten.

Rutte: ook komende dagen geen toegang tot crashsite

Onderzoekers kunnen wellicht ook de komende dagen niet naar het gebied afreizen waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Maleisische premier Najib Razak.

"Wij moeten er serieus rekening mee houden dat die toegang ook de komende dagen niet mogelijk zal zijn", aldus Rutte. "Maar u kunt er van op aan dat wij iedere dag opnieuw zullen proberen de plek van de ramp te bereiken, zodat de experts hun werk kunnen doen."

Na afloop van de persconferentie tekende de Maleisische premier het condoleanceregister voor de slachtoffers van de vliegramp. Maleisië is na Nederland het land dat het hardst werd getroffen door de vliegramp met 43 slachtoffers.

Najbi speelde afgelopen week een grote rol bij het op gang krijgen van het transport van de lichamen in Oekraïne. Naar eigen zeggen lukte het hem om separatistenleider Aleksandr Borodaj ervan te overtuigen de koeltreinen in beweging te zetten.

Ook Europees Hof veroordeelt Rusland om Yukos

Rusland is donderdag voor de tweede keer in een week tijd veroordeeld voor het opzettelijk laten omvallen van het oliebedrijf Yukos. Na het Permanent Hof van Arbitrage oordeelde ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat het land de voormalige aandeelhouders van het concern moet compenseren voor hun verliezen.

De vroegere eigenaren van Yukos hebben recht op bijna 1,9 miljard euro, zo stelt het hof donderdag in de uitspraak. De boete valt overigens heel erg mee in vergelijking met die van dinsdag, toen het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag in een andere zaak de Russische regering sommeerde zo'n vijftig miljard dollar (37 miljard euro) aan vergoedingen te betalen.

Yukos was tot aan de eerste jaren van deze eeuw een van de grootste bedrijven van Rusland. Het concern werd op dat moment geleid door topman Michail Chodorkovski, die regelmatig kritiek uitte op president Vladimir Poetin. Een Russische belastingaanslag van 27 miljard dollar dreef het bedrijf echter tot op de rand van de afgrond.

Na de belastingaanslag werden verscheidene bedrijfsonderdelen van Yukos verkocht via een veiling, georganiseerd door de Russische staat. Een groot deel van die afdelingen ging over in handen van Rosneft, een Russisch staatsbedrijf. Daarbij werd echter veel minder betaald dan de bedrijfsonderdelen waard zouden zijn.

Mogelijk maatregelen bij pro-Gaza-demonstratie

De gemeente Den Haag, politie en Openbaar Ministerie onderzoeken of beperkingen kunnen worden opgelegd aan de pro-Palestijnse demonstratie die vrijdagavond wordt gehouden in Den Haag. Aanleiding vormen de volgens justitie strafbare leuzen die vorige week werden gescandeerd tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in de hofstad.

Het Openbaar Ministerie kan bepaalde leuzen of vlaggen verbieden, laat een gemeentezegsman weten. Het recht om te demonstreren staat echter voorop. "Momenteel wordt overleg gevoerd tussen gemeente, politie en OM. Het OM bekijkt dat nu."

Eerder op de dag oordeelde het OM dat strafbare uitingen zijn gedaan tijdens de demonstratie pro-Palestijnse demonstratie die vorige week donderdag werd gehouden in de Haagse Schilderswijk. Er werden onder meer antisemitische leuzen gescandeerd.

Over de demonstratie ontstond veel ophef omdat burgemeester Jozias van Aartsen liet weten dat geen strafbare grenzen waren overschreden. De zegsman benadrukt dat de politie vorige week ter plekke geen strafbare feiten heeft geconstateerd.

"Beelden hebben nu uitgewezen dat dit wel het geval was. Het onderstreept dat het Nederlandse rechtssysteem werkt", aldus de zegsman. In een verklaring liet Van Aartsen dinsdag weten 'diep geraakt' te zijn door de 'onheuse en onterechte aantijgingen.

'Russische experts willen naar rampplek'

Russische experts willen de plek in het oosten van Oekraïne bezoeken waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergestort. Dat meldt de BBC.

Om het bezoek mogelijk te maken zou Oekraïne de militaire operaties tegen de pro-Russische separatisten in het oosten voor een dag hebben opgeschort.

De Russische onderzoekers willen de rampplek samen met internationale collega's bezoeken en de wrakstukken samen met hen bestuderen.

Adidas luidt winstalarm om Rusland

Adidas heeft donderdag gewaarschuwd dat de winst over dit jaar waarschijnlijk lager uitvalt dan gedacht. De Duitse fabrikant van sportkleding ziet de behoefte aan golfmateriaal verslappen en maakt zich bovendien zorgen over zijn verdiensten in Rusland. Het concern denkt dit jaar nu een nettowinst van 650 miljoen euro over te houden.

Eerder ging adidas er nog van uit dat het eind december ergens tussen de 830 en 930 miljoen euro zou overhouden. Door de dalende prijs van de roebel en 'de toenemende gevaren voor het consumentenvertrouwen' in Rusland vreest het bedrijf die doelstelling niet meer te zullen halen. Om die reden schroeft adidas ook het aantal geplande winkelopeningen in het land stevig terug.

[vid] WK tankbiatlon in Rusland gaat door

Het wereldkampioenschap tankbiatlon zal in augustus, ondanks de spanningen rond Oekraïne, gewoon doorgang kunnen vinden in Rusland. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-TASS"Het Ministerie van Defensie is klaar voor dit grootschalige en unieke evemenent", aldus de Russische viceminister van Defensie, generaal Arkady Bakhin.

Het WK tankbiatlon werd vorig jaar voor het eerst gehouden, met deelnemende teams uit Rusland, Kazakhstan, Wit-Rusland en Armenië. Het format is enigzins vergelijkbaar met het 'normale' biatlon, maar dan uiteraard met zwaardere wapens. Er moeten tijdens de wedstrijd vier rondes afgelegd worden van 6 tot 10 kilometer.

Deze voeren over zwaar terrein, met grote waterplassen, barricades, een heuvel die beklommen moet worden en een tankbrug. Ook zijn er een paar stukken waar het om pure snelheid gaat en waar er ingehaald kan worden. De route verlaten of pionnen aan de kant van de route omver stoten levert straftijd op.

De vier deelnemende landen in 2013, klaar voor de start van het eerste WK (Foto: WikiCommons/Vitaly Kuzmin)
De vier deelnemende landen in 2013, klaar voor de start van het eerste WK (Foto: WikiCommons/Vitaly Kuzmin)

Na de eerste ronde wordt er met het kanon geschoten op drie doelen, op afstanden van 1500, 1700 en 1800 meter. Hier mogen maximaal vier granaten voor gebruikt worden. Een ronde later moet het luchtafweergeschut bovenop de tank gebruikt worden om gesimuleerde helikopters op 900 meter afstand te raken. Hier mogen twintig schoten plus vijf extra patronen voor gebruikt worden.

Bij de laatste schietbeurt gebruiken de tanks een geleide raket om gesimuleerde pantserwagens op 2 kilometer afstand te raken. Bij elke schietbeurt levert een gemist schot een strafronde van 500 meter op.

Het tankbiatlon heeft wat weg van de Canadian Army Trophy, die van 1963 tot en met 1991 regelmatig in Duitsland werd gehouden. Hier streden diverse tankbatallions uit de NATO-landen om de eer om zich het beste team van de NATO te mogen noemen.

Het eerste WK tankbiatlon 2013, met toen nog maar vier deelnemende landen (Bron: YouTube)

Van 4 tot 16 augustus staat het WK op het programma in Alabino, niet ver van Moskou. Naast de oorspronkelijke vier landen doen er nu nog acht mee: Angola, Venezuela, India, Kyrgyzystan, China, Koeweit, Mongolië en Servië hebben zich ingeschreven. Eerder dit jaar was er sprake van dat ook Duitsland, Italië en zelfs de VS een team zouden sturen, maar dat gaat onder meer door de recente spanningen niet door.

Alle landen, op China na, zullen aan de competitie meedoen met Russische T-72 tanks. Ze zijn hier allemaal mee bekend, omdat deze in de eigen legers ook worden gebruikt. Wel zijn de teams al een tijd in Alabino om met de tanks voor de wedstrijd bekend te worden. Met welke tanks China precies zal starten is nog niet duidelijk, maar wel is zeker dat zij hun eigen tanks mee zullen nemen.

Een Russische T-72, al geschilderd en klaargemaakt voor het WK tankbiatlon (Foto: WikiCommons/Vitaly Kuzmin)
Een Russische T-72, al geschilderd en klaargemaakt voor het WK tankbiatlon (Foto: WikiCommons/Vitaly Kuzmin)

[Upd] Feyenoord vult defensie aan met Wilkshire

Feyenoord haalt na Khalid Boulahrouz opnieuw een verdediger naar Rotterdam. Volgens De Telegraaf komt de 32-jarige Luke Wilkshire naar De Kuip. De Australiër komt nu uit voor Dinamo Moskou. 

Wilkshire is een oude bekende van Feyenoord-trainer Fred Rutten. De verdediger speelde van 2006 tot en met 2008 uit voor FC Twente. Destijds was Rutten hoofdtrainer in Enschede. Wilkshire is 65-voudig international van Australië. Hij nam niet deel aan het WK. Wilkshire zat wel bij de voorselectie, maar haalde de laatste 23 niet.

Feyenoord heeft met de komst van Wikshire nu vier spelers binnen. Behalve Boulahrouz zijn ook keeper Warner Hahn en Bilal Başacıkoğlu aangetrokken. De aanvaller komt voor 3,5 miljoen euro over van sc Heerenveen. 

Update 11.10 uur

Feyenoord bevestigt de komst van Luke Wilkshire. Hij komt transfervrij over en tekent voor één seizoen met de optie voor nog een seizoen. 

Strafbare leuzen geuit bij demonstratie Den Haag

Tijdens de pro-Palestijnse demonstratie die vorige week plaatsvond in Den Haag zijn strafbare leuzen gescandeerd. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Het OM heeft samen met de politie en twee tolken de beelden van de demonstratie bekeken. De teksten die de tolken hebben vertaald, worden door het OM als 'strafbaar' bestempeld.

Justitie heeft twee verdachten op het oog die aan de uitlatingen gekoppeld kunnen worden. Ze zijn donderdagochtend aangehouden. Het gaat om een 32-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige man uit Den Haag. Het OM verdenkt de twee van het 'aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep wegens geloof en ras'. Ook worden ze verdacht van groepsbelediging.

De demonstratie vond vorige week donderdag plaats in de Schilderswijk in Den Haag. Na afloop ontstond veel ophef, omdat onder meer antisemitische leuzen werden geroepen. De politie greep echter niet in, omdat de leuzen niet als strafbaar werden gezien.

Burgemeester Jozias van Aartsen kreeg vervolgens veel kritiek. Hij zou gezegd hebben dat bij de demonstratie geen strafbare grenzen waren overschreden omdat de politie geen 'strafbare feiten' had geconstateerd. In een verklaring liet hij dinsdag weten 'diep geraakt' te zijn door de 'onheuse en onterechte aantijgingen.

Huis VS wil president voor de rechter slepen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil president Barack Obama voor de rechter dagen voor de manier waarop hij de verplichte ziektekostenverzekering uitvoert. Volgens de Republikeinen overtreedt hij zijn staatsrechtelijke bevoegdheden door de wet selectief toe te passen.

Het Huis stemde met 225 tegen 201 voor het plan van de Republikeinen. Volgens Democraten is het een campagnestunt van de Republikeinen met het oog op de Congresverkiezingen in november. Obama stelt dat de Republikeinse politici hun tijd veel beter kunnen besteden aan kwesties die de Amerikaanse bevolking echt belangrijk vindt. Doordat de Republikeinen steeds maar dwars liggen moet hij wel op eigen gezag besluiten doorvoeren, zegt hij.

De Republikeinen zeggen dat Obama met uitvoeringsbesluiten die hij zonder goedkeuring van het Congres kan nemen in feite illegaal de wet verandert. Obama zou niet alleen met de zorgwet het Congres hebben gepasseerd, maar ook met bijvoorbeeld het ruilen van vijf Taliban uit de gevangenis in Guantanamo Bay tegen de Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl en het tegenhouden van de deportatie van sommige minderjarigen die illegaal in de VS waren binnengekomen. Maar in hun claim tegen Obama beperken de Republikeinen zich strikt tot de zorgwet, wetende dat die bij de kiezers verre van geliefd is.

Federale rechters aarzelen dikwijls om zich te mengen in geschillen tussen de uitvoerende (president) en wetgevende macht (Congres). Om hun gelijk te halen moeten de Republikeinen aantonen dat het Huis door het optreden van Obama schade heeft geleden. Dan nog is het onwaarschijnlijk dat er een uitspraak zal zijn voordat Obama's laatste ambtstermijn in januari 2017 afloopt.

Verdriedubbeling winst voor Shell

Shell heeft in het tweede kwartaal onder de streep flink meer overgehouden dan een jaar eerder. De winst voor aandeelhouders verdriedubbelde tot 5,3 miljard dollar (4,0 miljard euro), maakte het Brits-Nederlandse olieconcern donderdag bekend.

De winst vorig jaar bedroeg 1,7 miljard dollar. Het concern kampte destijds met 2,2 miljard dollar aan bijzondere posten, onder meer vanwege de productieproblemen in Nigeria. De bijzondere posten lagen afgelopen tweede kwartaal met 902 miljoen dollar flink lager. Het bedrijf schreef weliswaar flink af op gasvelden in de Verenigde Staten, maar dat werd deels gecompenseerd door de verkoop van Australische en Schotse belangen.

De omzet van Shell daalde ruim een procent tot 111 miljard dollar. Shell produceerde in het tweede kwartaal ruim drie miljoen olievaten per dag, ongeveer evenveel als een jaar eerder.

'Haven Rotterdam voelt handelsoorlog tegen Russen'

De Rotterdamse haven dreigt getroffen te worden door de sancties, die de Europese Unie heeft afgekondigd tegen Rusland omdat het land geen stappen neemt om de crisis in Oekraïne te bezweren. Het AD schrijft donderdag dat de bouw van de 720 miljoen euro kostende Russische Shtandart-olieterminal op losse schroeven staat.

In de gemeenteraad van Rotterdam vormt zich een meerderheid om het Russische bedrijf uit de haven te weren. Leefbaar Rotterdam, SP en GroenLinks zien het bedrijf volgens de krant als 'tentakel' van president Poetin die met Russische olie en gas zijn invloed in Europa probeert uit te breiden.

De Shtandart-terminal krijgt donderdag de vergunning om te mogen bouwen in de Europoort. Maar volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte staat dat een boycot niet in de weg. "De gemeente Rotterdam is voor zeventig procent aandeelhouder. We roepen een aandeelhoudersvergadering bijeen, waarbij het Havenbedrijf wordt verzocht geen medewerking meer te verlenen."

De havenbazen maken zich volgens de krant zorgen over de situatie. "Gaat de oliekraan dicht, dan merken we dat in Rotterdam." De handelsoorlog tegen Rusland is echter niet alleen voor de Rotterdammers slecht nieuws. Vierduizend Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar voor 7,6 miljard euro naar Rusland en importeerden voor ruim 20 miljard euro.

[NBA] Bosh blijft Miami Heat definitief trouw

Chris Bosh blijft definitief bij Miami Heat. De Amerikaanse basketbalclub maakte woensdagnacht bekend dat de 30-jarige center-forward heeft bijgetekend.

De contractverlenging hing al enige tijd in de lucht. Amerikaanse media berichtten enkele weken geleden al over een nieuw vijfjarig contract. Miami Heat zegt geen inhoudelijke details over de deal te willen doen.

Bosh vormde de afgelopen een supertrio met Dwyane Wade en LeBron James. Wade verbond al eerder zijn toekomst aan Miami, terwijl James terugkeerde naar Cleveland Cavaliers.

Miami Heat stond de afgelopen vier jaar in de NBA-finale. In 2012 en 2013 werd die winnend afgesloten. Afgelopen seizoen was San Antonio Spurs te sterk.

Demba Ba: "Jammer voor Feyenoord"

Besiktas-aanwinst Demba Ba mocht tegen Feyenoord een halfuurtje meedoen. De Senegalese spits sprak na afloop over een moeilijk duel. Ba maakte deze zomer voor ongeveer zes miljoen euro de overstap van Chelsea naar Besiktas. In Londen kwam hij niet meer in de plannen van José Mourinho voor, zodat hij woensdagavond na het duel met Feyenoord door de mixed zone van De Kuip wandelde.

De spits was na 59 minuten ingevallen bij de Turkse ploeg. Veel indruk maakte hij nog niet, maar zijn tijd moet nog komen, beloofde hij. "Ik ben nog niet volledig fit en moet nog wat werk verzetten. Ik ben ook pas twee weken in training, dus kan nog niet alles geven", zegt hij tegen Goal.

"Daarnaast is het ook lastig om als invaller in de ploeg te komen en op die manier je ploeg te helpen", vervolgt de oud-speler van onder meer Newcastle United en TSG Hoffenheim. "Maar ik ben tevreden met het resultaat van vanavond en kijk uit naar de return van volgende week."

De 29-jarige Senegalees was onder de indruk van Feyenoord, al maakte hij zich geen zorgen. "We wisten dat Feyenoord een echt voetballende ploeg was. Helaas voor ze konden ze niet veel creëren, maar dat kwam ook door onze verdediging. Het is jammer voor Feyenoord, maar wij waren vandaag voor honderd procent geconcentreerd en zaten er bovenop."

Aankomende woensdag volgt de return in Istanbul, waar Besiktas de 2-1 zege uit De Kuip over de streep moet trekken. "Wij willen gewoon weer winnen", zegt Ba. Of hij dan wel in de basis start? "We will see", sluit hij met een grote glimlach af.

Rallyrijder Kuipers keert terug in WK

Dennis Kuipers maakt na een afwezigheid van ruim een jaar zijn rentree in het WK rally. De coureur uit Borne neemt als lid van het FERM World Rally Team deel aan de rally's van Duitsland (vanaf 21 augustus) en Frankrijk (3 oktober). In beide gevallen gebeurt dat in een Ford Fiesta RS WRC.

"De Rally van Duitsland is voor mij een van de mooiste wedstrijden. De klassementsproeven zijn zeer gevarieerd en het is bovendien mijn thuiswedstrijd. Er staan altijd veel Nederlandse fans langs de kant", meldde Kuipers die in 2011 tiende werd in de Duitse WK-rally en in datzelfde jaar zelfs als vijfde eindigde in Frankrijk, zijn beste resultaat ooit.

Rallyrijder Kuipers keert terug in WK
Rallyrijder Kuipers keert terug in WK (Foto: ANP)

Serena Williams wint eenvoudig bij rentreee

Serena Williams heeft haar rentree op de tennisbaan opgeluisterd met een overwinning. De Amerikaanse mondiale nummer een was in de tweede ronde van het toernooi in Stanford te sterk voor Karolina Pliskova uit Tsjechië: 7-5 en 6-2. Williams stond ruim een maand aan de kant vanwege een virusinfectie.

"Ik denk dat ik goed speelde", reageerde Williams. "Ik ben op de goede weg en kijk uit naar mijn volgende wedstrijd." Williams treft in de kwartfinale Ana Ivanovic (5) uit Servië of landgenote Carol Zhao.

De als tweede geplaatste Agnieszka Radwanska vond haar waterloo. De Poolse was niet opgewassen tegen de Amerikaanse Varvara Lepchenko: 3-6, 6-3 en 4-6. Vorig jaar was Radwanska nog verliezend finaliste in Stanford.

Aké: "Ik focus me op linksbackpositie"

Nathan Aké hoopt komend seizoen deel uit te maken van de hoofdmacht van Chelsea. De Hagenaar moet zich in Londen waarschijnlijk richten op een voor hem nieuwe rol. Aké (19) kwam woensdag als invaller binnen de lijnen in de oefenwedstrijd tegen Vitesse (1-3 zege).

"Het is lekker om weer even terug te zijn in Nederland. Nee, ik had geen tijd om familie op te zoeken", zei de jeugdinternational tegen FOX Sports. Aké verruilde twee jaar geleden de jeugdopleiding van Feyenoord voor een avontuur in Engeland.

De verdediger annex middenvelder kwam vooralsnog tot zeven officiële optredens in de hoofdmacht van Chelsea. Aké krijgt in de voorbereiding op het nieuwe seizoen speeltijd van manager José Mourinho. "Ik heb tot nu toe elke oefenwedstrijd gespeeld. Ik focus me voorlopig op de linksbackpositie."

"Het gaat tot nu toe redelijk. Ik heb nog niet echt gehoord wat de plannen zijn, maar we zien na de voorbereiding wel hoe het uitpakt. Linksback is weer wat anders dan centraal in de defensie of op het middenveld. Maar als je op linksback een kans krijgt bij het eerste van Chelsea, dan moet je echt niet gaan zeiken."

"Ik weet echt niet wat er komende maand nog gaat gebeuren op de transfermarkt. Ik blijf mijn best doen in de voorbereiding. Ik hoop gewoon bij Chelsea te blijven. Daar ga ik voor", aldus Aké, die bij Chelsea als linksback de concurrentie moet aangaan met zomeraankoop Filipe Luis, overgekomen van Atlético Madrid.

Oud-Twente-spits Janko naar Sydney FC

Voetballer Marc Janko vervolgt zijn carrière in Australië. De Oostenrijkse spits heeft een contract voor een seizoen ondertekend bij Sydney FC. De 31-jarige Janko komt over van het Turkse Trabzonspor. Hij speelde in 2010 en 2011 anderhalf jaar voor FC Twente en is veertigvoudig international.

"Als huidige aanvoerder van de Oostenrijkse nationale ploeg is Marc een bewezen leider. Deze kwaliteiten neemt hij mee naar onze club", vertelt voorzitter Scott Barlow, die Janko's prijzenkast ook nog even opsomde. "Hij heeft landstitels gewonnen in Portugal en Oostenrijk, evenals de Nederlandse beker en de Nederlandse Super Cup."

Janko is bij Sydney FC de opvolger van de Italiaanse aanvaller Alessandro Del Piero.

'Van Marwijk en Stevens in beeld bij Genk'

Bert van Marwijk en Huub Stevens zijn kandidaat om de nieuwe trainer van Racing Genk te worden. Dat schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad donderdag. Genk is op zoek naar een nieuwe coach nadat Emilio Ferrera maandag op straat werd gezet. Van Marwijk en Stevens zijn beiden clubloos.

Van Marwijk werd in februari na een kort dienstverband ontslagen bij Hamburger SV. Stevens was ook voor het laatst werkzaam in de Bundesliga. Hij behoedde als interim-coach VfB Stuttgart voor degradatie en vertrok vervolgens. De twee Nederlandse coaches zouden voor de klus in Genk concurrentie hebben van de Duitser Christoph Daum.

De Belgische competitie is een speelronde onderweg. Het verlies bij KV Mechelen werd Ferrera zwaar aangerekend. Hij was sinds februari in dienst bij Genk.

'Nog altijd 80 lichamen niet geborgen'

Op de plek waar 2 weken geleden het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte in Oekraïne, zouden nog altijd 80 lijken niet zijn geborgen. Volgens de Australische minister Julie Bishop van Buitenlandse Zaken blijkt dat uit nieuwe informatie.

Het internationale onderzoeksteam, onder wie 30 Nederlanders, probeert al dagen het rampgebied in te komen. Verschillende pogingen zijn tot nu toe mislukt, omdat het te gevaarlijk is. Zo zouden pro-Russische rebellen mijnen hebben neergelegd op de toegangswegen naar het rampgebied van vlucht MH17.

'Als de berichten kloppen, is dat ronduit afschuwelijk' zei Bishop donderdag in reactie op de berichten over de landmijnen, zo schrijven Australische media.

'Nog altijd 80 lichamen niet geborgen'
'Nog altijd 80 lichamen niet geborgen' (Foto: ANP)

'Beschieting VN-school is oorlogsmisdaad'

De beschieting van een VN-school in Gaza, is een oorlogsmisdaad. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wil dan ook dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de aanval.

De school van Unrwa, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, in Jabalia werd woensdag bestookt. Op dat moment waren Palestijnse burgers in het gebouw waar vluchtelingen worden opgevangen. Zeker 20 mensen kwamen om en tientallen raakten gewond.

,,Artillerie zou nooit moeten worden gebruikt in gebieden waar veel burgers zijn", aldus Amnesty. ,,Israël is verplicht om maatregelen te nemen zodat burgers worden beschermd tegen geweld."

Uit een eerste onderzoek van Unwra blijkt dat de school werd beschoten door Israël. Het leger moet geweten hebben dat de hulporganisatie daar vluchtelingen opving, omdat zij hun coördinaten hadden gedeeld, aldus Amnesty. Het was de zesde keer dat een VN-school onder vuur kwam te liggen.

De 120.000 vluchtelingen in Jabalia, het grootste vluchtelingenkamp in Gaza, hoopten er een veilige plek vinden, maar daarvan zijn er steeds minder in de smalle landstrook. Unrwa heeft ondertussen naar eigen zeggen een breekpunt bereikt. Unrwa-gebouwen herbergen al meer dan 200.000 vluchtelingen.

'Deal om criminelen in Marokko te berechten'

Het Openbaar Ministerie heeft een verdrag gesloten met justitie in Marokko om Nederlands-Marokkaanse criminelen die naar het land vluchten, daar te vervolgen en te berechten. Dat schrijft de Volkskrant donderdag. Het Noord-Afrikaanse land wil volgens de krant niet langer een schuilplaats zijn voor Marokkanen die in het buitenland misdrijven plegen.

Verdachten worden volgens het nieuwe samenwerkingsverband onder Marokkaanse recht vervolgd en berecht. De doodstraf kan echter niet worden opgelegd. Daarover heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) onlangs contact gehad met zijn Marokkaanse collega Mustapha Ramid.

Afgelopen week stond de 26-jarige Hamza B. volgens de Volkskrant als eerste terecht onder het nieuwe samenwerkingsverband. B. is een van de verdachten van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam in december 2012.

Bij de schietpartij kwamen twee Nederlands-Marokkaanse mannen om het leven. Ook werd gericht op de politie geschoten. Twee andere verdachten in de zaak staan in Nederland terecht.

FC Dordrecht huurt twee spelers ADO

FC Dordrecht heeft weer twee nieuwe spelers weten te strikken. De kersverse Eredivisionist maakte gisteren bekend dat het Sem de Wit en Giovanni Korte van ADO Den Haag zal huren. 

Aanvaller Korte staat al enige jaren onder contract bij de club uit de residentie,  dat hem vorig jaar ook al aan Dordrecht verhuurde. Toen scoorde hij 15 doelpunten in 33 wedstrijden. De 19-jarige De Wit staat sinds vorig seizoen onder contract bij ADO. De verdediger doorliep tot nu toe alle jeugd elftallen van het Nederlands elftal.  Ook De Wit werd vorig seizoen op huurbasis uit voor Dordrecht,  echter kwam hij niet aan speelminuten toe. 

Rutten: "Wetten van Europees voetbal"

Feyenoord-trainer Fred Rutten had zijn debuut in de Champions League tegen Besiktas wel anders voorgesteld. De Rotterdammers gingen in eigen huis met 1-2 onderuit. Een moeilijke opgave ligt in de return klaar tegen de Turkse club.

"Als je de hele wedstrijd bekijkt, zie je dat wij niet veel creëren. Maar we hebben ook niet veel kansen weggegeven. Na de 0-1 werden we onrustig, heel slordig in balbezit. Daarna pak je de weer wedstrijd op, zoals het ook hoort. We waren niet dominant of goed, maar beide teams waren wel in evenwicht", zegt hij volgens Voetbal International.

"Dan zie je, en daarom is de teleurstelling ook zo groot, dat zo'n wedstrijd beslist wordt door momenten. Maar dat zijn de wetten van Europees voetbal. Zij waren erg slim in de duels, dat was een heel groot verschil met ons. Dan maak je uiteindelijk in de blessuretijd gelukkig nog de 2-1. Daar heb je natuurlijk nog wel wat aan. Maar het blijft een moeilijk verhaal om verder te gaan."

"Je weet dat je dit kunt verwachten, zeker in Europees verband. Details zijn leidend. Het is me niet tegengevallen, maar ook niet meegevallen. Als het 0-0 is, zal de tweede goal niet op die manier vallen. Op dit niveau word je genadeloos afgestraft."

Rutten zag veel belangrijke spelers vertrekken deze zomer. Hij weet echter wat er aan schort bij zijn ploeg. "Als je naar deze wedstrijd kijkt, missen we vertrouwen. Vertrouwen om te durven voetballen. Bij tegenslag spelen we niet met vertrouwen, daarvoor wel."

Chelsea maat te groot voor Vitesse

Chelsea heeft woensdag een oefenwedstrijd tegen Vitesse met 3-1 gewonnen. In het Gelredome scoorden Mohamed Salah, Cesc Fabregas en oud-Vitessenaar Nemanja Matic voor de bezoekers uit Londen. In de slotfase verzachtte de net ingevallen Uros Djurdjevic de nederlaag voor de Arnhemmers.

Chelsea begon met onder meer nieuwe aanwinsten Diego Costa en Fabregas aan de wedstrijd. Beiden zouden een hoofdrol spelen in de wedstrijd waarin het klasseverschil duidelijk was. Costa ging al na drie minuten op avontuur en vond Salah die de score opende.

Daarna liet Vitesse zien gewoon mee te willen voetballen en Chelsea-doelman Petr Cech moest zelfs een paar keer aan het werk. Halverwege de eerste helft werd Costa echter neergelegd en kon Fabregas de vrije trap fraai binnenschieten. In de tweede helft ging Costa alleen op Piet Velthuizen, die Eloy Room in het Arnhemse doel was komen aflossen, af. De Spaans international was echter niet zelfzuchtig en gunde de goal aan Matic.

Djurdjevic viel in de 87e minuut in en scoorde twee minuten later al. De 20-jarige Serviër kopte op aangeven van Kelvin Leerdam raak.

Dion Graus doet aangifte bedreiging

PVV-Kamerlid Dion Graus is woensdag bedreigd en beledigd in Zwolle. Hij gaat daar donderdag aangifte van doen, zei een woordvoerder van de politie.

Volgens de woordvoerder was het Kamerlid op bezoek geweest in Zwolle. Terwijl hij terugliep naar zijn auto werd hij aangesproken door een groep jongens. Graus zei in het tv-programma Knevel en Van den Brink dat het ging om Marokkanen en dat hij moest rennen voor zijn leven.

"Graus heeft bij ons melding gedaan dat hij is bedreigd en beledigd. Hij had geen tijd meer voor aangifte omdat hij naar Hilversum moest. Donderdag doet de heer Graus alsnog aangifte", aldus de politie.

Het Kamerlid eist voortaan betere beveiliging, zei hij in het tv-programma. "Het moet niet zo zijn dat alles om Geert Wilders draait."

Southampton huurt Bertrand van Chelsea

Southampton heeft na de leegloop van de afgelopen dagen de selectie weer iets versterkt. De club van Ronald Koeman huurt linksback Ryan Bertrand van Chelsea, maakten de clubs woensdag bekend. Na Graziano Pellè en Dusan Tadic is hij de derde nieuweling voor de Saints.

De 24-jarige Londenaar komt sinds 2005 uit voor de jeugd van Chelsea. De club verhuurde hem eerst periodes aan Bournemouth, Oldham Atghletic, Norwich City, Reading en Nottingham Forest voor hij bij de selectie van de Blues werd gevoegd. In de afgelopen drie seizoenen kon hij zich echter niet in de basis spelen. De tweede helft van vorig seizoen werd hij weer aan Aston Villa verhuurd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.