Mogelijk maatregelen bij pro-Gaza-demonstratie

De gemeente Den Haag, politie en Openbaar Ministerie onderzoeken of beperkingen kunnen worden opgelegd aan de pro-Palestijnse demonstratie die vrijdagavond wordt gehouden in Den Haag. Aanleiding vormen de volgens justitie strafbare leuzen die vorige week werden gescandeerd tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in de hofstad.

Het Openbaar Ministerie kan bepaalde leuzen of vlaggen verbieden, laat een gemeentezegsman weten. Het recht om te demonstreren staat echter voorop. "Momenteel wordt overleg gevoerd tussen gemeente, politie en OM. Het OM bekijkt dat nu."

Eerder op de dag oordeelde het OM dat strafbare uitingen zijn gedaan tijdens de demonstratie pro-Palestijnse demonstratie die vorige week donderdag werd gehouden in de Haagse Schilderswijk. Er werden onder meer antisemitische leuzen gescandeerd.

Over de demonstratie ontstond veel ophef omdat burgemeester Jozias van Aartsen liet weten dat geen strafbare grenzen waren overschreden. De zegsman benadrukt dat de politie vorige week ter plekke geen strafbare feiten heeft geconstateerd.

"Beelden hebben nu uitgewezen dat dit wel het geval was. Het onderstreept dat het Nederlandse rechtssysteem werkt", aldus de zegsman. In een verklaring liet Van Aartsen dinsdag weten 'diep geraakt' te zijn door de 'onheuse en onterechte aantijgingen.